Proshop.nl

Op 26 augustus een bestelling geplaatst voor de Honeycomb Aplha Flight Yoke die in de aanbieding was (bijna de helft van de reguliere prijs). Dit lokkertje had al een signaal moeten zijn, maar afgaande op de redelijke reviews heb ik alsnog een bestelling geplaatst. Dit met een duidelijke levertijd van 2-3 werkdagen.

De volgende dag kreeg ik een onverwachts mailtje om te bellen: bel ons asjeblieft in verband met je bestelnummer XXX.

Dezelfde dag heb ik een email gestuurd dat ik overdag aan het werk ben en het voor mij heel lastig is om even tussendoor te bellen. Of de vraag via de email gesteld zou kunnen worden, zodat ik die rustig en zsm zou kunnen beantwoorden.

De volgende dag ontvang ik de volgende reactie: We zouden de bestelling via telefonisch contact willen bevestigen vanwege een geconstateerde afwijking ten opzichte van de aan de betaalmethode gekoppelde gegevens.

Daarom willen er zeker van zijn wie de bestelling geplaatst heeft en dit uit veiligheidsoverwegingen telefonisch. bevestigd willen hebben.

Daarop heb ik gereageerd dat de bestelling klopt en dat het vrij gewoon is in het betaalverkeer dat iemand met een bepaald persoonsgegeven bestelt (partner, vriend, kennis, huisgenoot, etc.), maar dan voor iemand anders of dat iemand anders ervoor betaalt, etc. Daarom stelde ik de vraag ook over om wat uitleg over de veiligheidsoverwegingen. Daar is nimmer antwoord op gekomen, behalve dat er bijna dagelijks door mij van Proshop berichten werden ontvangen met een vertraging in de levering. Na nog een aantal malen hetzelfde bericht te hebben ontvangen om 'asjeblieft te bellen' is door Proshop na ruim 10 dagen de bestelling onverwachts geannuleerd en het betaald bedrag teruggestort.

Online bestel ik al tientallen jaren, maar heb deze vraag nog nooit in deze vorm of enige vorm die erop lijkt ontvangen. Maar ook na beantwoording daarvan nooit duidelijkheid gekregen over deze herhaalde vraag om te bellen en ivm 'veiligheidsoverwegingen'.

Voor mij in ieder geval duidelijk een webshop die je moet vermijden door de zeer aantrekkelijke prijzen (oftewel lokkertjes), vele vertragingen en uiteindelijk de annulering van de bestelling zonder duidelijke reden waardoor je met lege handen komt te staan.

Het product is nimmer verstuurd na alle emails over om telefonisch contact op te nemen en de vele emails over de vertragingen waardoor het product uiteindelijk zelfs helemaal niet meer verstuurd is en de bestelling door Proshop zonder uitleg geannuleerd is.

Geen duidelijkheid gekregen over de veiligheidsoverwegingen en waarom bellen meer waarde zou hebben dan het gebruikt emailadres voor de bestelling en correspondentie.

Ook geen uitleg gekregen over de annulering en alle vertragingen, behalve een stuk standaard tekst die bij elke email werd verstuurd bij alle vertragingen.

Beste mr_amarou,

Omdat er bij de bestelling een niet bestaande naam stond en deze niet overeenkwam met de naam die aan het betaalmiddel is verbonden, hebben we je inderdaad gevraagd om telefonisch contact op te nemen.

De reden hiervoor is dat met enige regelmaat melding ontvangen van ongeautoriseerde betalingen (hoofdzakelijk bij Klarna en PayPal, maar de laatste tijd ook iDEAL) waarbij men aangeeft de bestelling niet te herkennen.

Vanwege de GDPR kan ik in deze reactie niet concreet ingaan op welke naam je bij de bestelling hebt opgegeven en op welke naam het gebruikte betaalmiddel is geregistreerd.

Daarom gebruik ik een voorbeeld.

Wanener je een bestelling plaatst onder de naam O. Leggen en een emailadres zoals order_leggen@gmail.com gebruikt, dan is het voor ons een reden om de gegevens bij de betaalmethode voor de zekerheid te checken (dat doen we bijvoorbeeld ook wanneer iemand een naam zoals Olivier B. Bommel gebruikt).

Bij deze controle is geconstateerd dat de naam bij het betaalmiddel volledig afweek, en dan willen we graag voor de zekerheid een bevestiging wie de bestelling heeft geplaatst om zowel jou als klant en onszelf te beschermen.

Dit doen we overigens ook wanneer de bestelling bijvoorbeeld is geplaatst op naam van een MyPup locatie in Amsterdam met een Proton mail, maar waarbij het betaalmiddel is gekoppeld aan bijvoorbeeld Jan Jansen met een Yahoo mail en een woonadres in Haarlem.

In ruim 99% van de gevallen stellen onze klanten het op prijs dat we hierop letten en bevestigen dan telefonisch of via email dat zij inderdaad een bestelling geplaatst hebben en geven daarbij aan welke naam er voor de bestelling gebruikt kan worden.

In onze email van 4 September hebben we je uitgelegd waarom we de bestelling op basis van de beschikbare gegevens niet konden goedkeuren, maar enkel met de bestaande naam die aan het betaalmiddel is gekoppeld.

Mvg

Proshop