AlgemeenBij NBB een aantal componenten gekocht, waaronder een moederbord ASUS TUF GAMING B650-PLUS WIFI.
Na assemblage bleek het geheel niet te starten, een geheugen probleem werd aangegeven door de LED's. 3 van 4 geheugensloten bleken geen geheugen module te herkennen.
Retour gestuurd, maar ik krijg vervolgens bericht van NBB dat er pinnen van de CPU-socket beschadigd zijn. Bijgevoegde foto laat 1 verbogen pin zien (wat zonder loep eigenlijk niet te zien is, was mij dan ook niet opgevallen), bijna aan de rand van de socket.
Dat zou de geheugen problemen kunnen verklaren.
Die ene pin moet dan echter al verbogen zijn geweest vanuit de fabriek. Als er door ondeskundig gebruik bij plaatsing CPU pinnen zouden verbuigen, dan zouden dat meerdere pinnen moeten zijn. Tenzij je gericht met een wel heel spits voorwerp werkt, maar dat is hier zeker niet het geval (is ook niet logisch). Verder weet ik wat ik doe en heb alles voorzichtig gemonteerd, ik doe dit vaker. Tot nu toe zonder problemen. Ik weet hoe delicaat elektronica, en zeker een moederbord is.
Ik ben ervan overtuigd: Product was kapot, nieuw uit de doos. Dit is dan een fabrieksgarantie geval dat de verkoper (NBB) met de fabrikant (ASUS) dient op te lossen, volgens Nederlands consumenten recht.
Echter heeft NBB reparatie kosten (om dit bord weer te kunnen verkopen nota bene!) op mij verhaalt. Ik kreeg 80 Euro minder terug.
Vanzelfsprekend heb ik geprotesteerd, maar ze hielden voet bij stuk. Ik heb dit nu voorlopig onder protest geaccepteerd, in afwachting van wat de Consumentenbond hierover gaat zeggen (ik ben gelukkig lid).
Tevens ligt de bewijstlast volgens Nederlands recht bij de verkoper als een product nieuw uit de doos niet werkt, niet bij de koper. Daar hebben ze bij NBB geen boodschap aan. Ik weet niet hoe dit in Duistland werkt, maar ze verkopen hier in Nederland.
Als garantie je lief is bestel dan niet bij NBB!
Tevens verkopen ze dus blijkbaar gerepareerde artikelen als nieuw (hier zie ik meerdere klachten over in andere reviews). Dit zou ook het geval kunnen zijn geweest bij dit moederbord gezien de vreemde schade, zelfs niet te verklaren met lompe CPU installatie (nogmaals, dit was hier niet het geval).
Update n.a.v. het antwoord van NBB:
Leg de schuld maar bij mij... Een enkele verbogen pinnetje is vrijwel niet te zien zonder loep. Jullie verwachten dat een klant echt dermate strict gaat inspecteren?!? En zo niet, geen recht op garantie nadat gebleken is dat het moederbord na assemblage niet werkt?? Dit is te belachelijk voor woorden.
Tevens ligt de bewijslast bij een product dat uit de doos niet werkt bij jullie, niet bij de klant. Maar daar hebben jullie als Duitse shop blijkbaar geen boodschap aan.
Goed verpakt, de schade die ik had lijkt niet bij verzending te zijn onstaan.
KlantenserviceDoen er alles aan om niet het volledige bedrag te hoeven retourneren bij een garantie geval. Zie mijn verhaal.
Beste ronmanders,
Bedankt voor je review. We vinden het vervelend om te horen dat je niet tevreden bent met onze service.
Het kan inderdaad gebeuren dat producten die binnen de wettelijke bedenktermijn aan ons geretourneerd worden, als nieuwe producten worden aangeboden. Dit gebeurd echter alleen wanneer het product absoluut geen beschadigingen uitwijst en dit wordt zorgvuldig gecontroleerd door meerdere collega's. In jouw geval kan het dus niet zijn dat je CPU-socket door een andere klant is beschadigd en vervolgens als een nieuw product aan jou is doorverkocht. Ook producten die door onze servicepartner zijn gerepareerd en weer opnieuw in de verkoop komen, zullen nooit als nieuw product aangeboden worden, maar juist als B-product met korting op de originele prijs.
Helaas zijn CPU-sockets in het algemeen zeer gevoelige producten, waarbij pinnen snel kunnen verbuigen. Wij vragen daarom onze klanten altijd om de producten, zeker met zulke gevoelige producten zeer goed te inspecteren, voordat ze het zelf in een systeem zetten of gaan gebruiken en het bij ons te melden als er zichtbare schade is. Op het moment dat dit soort schade vooraf niet bij ons is gemeld, kunnen wij er niet vanuit gaan dat de schade is ontstaan bij het in elkaar zetten van het systeem of juist dat de schade al van te voren aanwezig was. Dit soort schade zal daarom bijna altijd als gebruikersschade worden beoordeeld, waardoor de klant geen aanspraak kunnen maken op fabrieksgarantie.
We snappen echter ook heel goed dat dit niet leuk is om te horen en dat je graag een andere uitkomst van ons onderzoek had willen hebben. We doen altijd ons uiterste best om voor dit soort zaken zoveel mogelijk voor onze klanten te kunnen betekenen. We hopen dat je dit kunt begrijpen.
NBB.com