AlgemeenWebsite zit prima in elkaar, geen bijzonderheden. Beschrijvingen verder compleet, alhoewel het onderscheid tussen verschillende typen als "leek" duidelijker zouden mogen.
VerzendingTijd tussen bestellen en verzenden was in orde. Verzending via POST.NL dat is qua track & trace prima.
KlantenserviceTeleurstellende garantieafhandeling en negeren van consumentenrechten bij Mastertools
Ik heb bij Mastertools een Festool DTS 400 REQ schuurmachine gekocht voor €269, met de verwachting dat ik als consument op hun 3-jarige garantie kon rekenen. Helaas bleek dit in de praktijk niet het geval.
Na minder dan drie jaar normaal huis-, tuin- en keukengebruik raakte de machine defect. Mastertools weigerde echter om het apparaat kosteloos te repareren of te vervangen, tenzij ik kon aantonen dat ik de machine bij Festool had geregistreerd voor “verlengde garantie”. Dit stond bij aankoop niet duidelijk als harde voorwaarde vermeld; op de website wordt alleen gesproken over een extra dealerservice bij registratie, niet over het vervallen van de basisgarantie.
Tot mijn verbazing kreeg ik een rekening van €156,30 voor de reparatie – meer dan de helft van de aanschafprijs! Dit bedrag moest ik betalen voordat ik mijn gerepareerde machine überhaupt terug zou krijgen. Ondanks meerdere verwijzingen naar mijn wettelijke rechten als consument bleef Mastertools bij hun standpunt.
Juridisch aspect:
Volgens de Nederlandse wet (artikel 7:17 Burgerlijk Wetboek) heb je als consument recht op een deugdelijk product en moet de verkoper – niet de fabrikant – kosteloos zorgdragen voor herstel of vervanging bij een defect binnen een redelijke termijn. Het verplicht stellen van registratie bij de fabrikant als voorwaarde voor garantie is in strijd met de wet en wordt expliciet afgewezen door de Autoriteit Consument & Markt (ACM) en ConsuWijzer. Mastertools negeert deze wettelijke verplichtingen en schuift de verantwoordelijkheid onterecht af op de consument.
Mijn ervaring samengevat:
Garantie wordt niet nagekomen zoals beloofd
Onredelijke voorwaarden die pas na aankoop worden opgelegd
Hoge reparatiekosten zonder voorafgaande toestemming
Geen respect voor wettelijke consumentenrechten en juridische plichten van de verkoper
Advies:
Wees gewaarschuwd: als je bij Mastertools koopt, loop je het risico dat je bij een defect alsnog zelf mag betalen voor een reparatie, zelfs binnen de garantietermijn. Mijn advies is om elders te kopen bij een partij die zich wel aan de wet houdt en de consument serieus neemt.