CAPS

Indien er niks mis is, een prima winkel. Redelijke prijzen en goede voorraad.
Echter indien er wel iets aan de hand is, gaat het snel mis.

Ik heb omstreeks mei dit jaar een GPU (AMD 6700XT) bij Sicomputers aangeschaft. Oorspronkelijk voor hen gekozen omdat ze een euro of 20 goedkoper waren dan bekendere concurentie waar ik normaal koop. Binnen redelijk korte termijn kreeg ik problemen met willekeurige bluescreens en boot issues, welke erger werden met tijd. Na een tijdje kon ik niet meer in windows komen.

Gezien de GPU het enige recentelijk vervangen onderdeel was, vermoede ik een defecte GPU. De klantenservice van Sicomputers wees naar alles behalve de GPU (bijvoorbeeld: ondanks dat de computer niet voorbij de BIOS kwam wezen ze zelfs naar 'verkeerde drivers', ondanks dat de drivers pas na de BIOS geladen worden).

Na zelf (op aansporen van, en in overleg met de klantenservice) het moederbord, RAM, voeding, HDMI kabels vervangen te hebben, uiteindelijk een tweedehands GPU gehaald en die vervangen. Direct waren de problemen verholpen. Hierop heb ik dan ook direct de GPU geretourneerd (begin September). Om zelf nog na te checken, een GPU van een vriend geprobeerd van hetzelfde merk en generatie (AMD 6600XT), welke tevens ook zonder problemen werkte.

Sindsdien praktisch nul communicatie, geen vervangende GPU, en volledig in het donker gelaten. Pas na een dringende email van mij (begin december), om toch echt binnen twee weken een oplossing te willen (lijkt mij erg schappelijk, gezien er bijna 3 maand overheen is gegaan), kreeg ik binnen 10 minuten reactie:

Blijkbaar hebben ze zelfstandig 'onderzoek' op de GPU gedaan, geen fout gevonden. Geclaimed het te hebben gestuurd naar AMD, welke ook geen fout heeft gevonden, en daarna zelf ook nog een keer 'onderzoek' gedaan te hebben. Natuurlijk is dit alles geclaimed zonder bewijs dat het daadwerkelijk gebeurd is. De GPU was (5 minuten nadat de email ontvangen was) spontaan klaar om teruggestuurd te worden, met een extra factuur voor 'onderzoekskosten' a 30 euro.

Gezien de feiten die op tafel liggen, en de vreemde gang van zaken moet ik haast in twijfel roepen wat sicomputers claimed. In het gehele process heb ik ze ingelicht over de stand van zaken, inclusief foto's van het probleem, het process en de genomen stappen. Hetzelfde kan je blijkbaar niet verwachten van een professionele winkel. Uiteindelijk loopt het uit op een situatie die voelt alsof ik ge-'gaslight' wordt.

Momenteel zit het op een 'stalemate' waarbij zij claimen dat de GPU niet defect is, en de GPU als gijzelaar houden tot onderzoekskosten betaald zijn. Ondertussen heb ik niet het vertrouwen dat mijn kaart naar behoren functioneerd, laat staan dat ik het niet eens ben onderzoekskosten te betalen over iets wat naar mijn weten vrijwel zeker defect is.

En dit alles ondanks de grote hoeveelheid tijd en geld die ik heb geinvesteerd om te troubleshooten en het probleem op te lossen.

In het vervolg zal ik zeker niet de 20 euro besparen om met deze mensen zaken te doen.

Buyer be aware.

Oorspronkelijke zending was binnen redelijke termijn geleverd. Echter over de retour niet te spreken (zie boven).

Het is naar mijn mening verbazingwekkend dat een winkel zich zo hard probeerd te distantieren van haar klanten, problemen van zich af te drukken, en zo gebrekkig is met communicatie.

In plaats van samen te denken met de klant die met een probleem zit, en hun probleem zo soepel mogelijk op te lossen, lijkt wegrennen van verantwoordelijkheid, en veiligstellen van winst hun prioriteit te zijn.

Dit is met ruime voorsprong de meest vreselijke ervaring die ik in 10 jaar met een winkel heb gehad.

Net als een andere tweaker opmerkt, vindt ik het onvoldoende hoe de klantenservice tijd en moeite van de klant oppakt.
Ook ik heb meerdere weken zitten troubleshooten, met als resultaat allerlei errorcodes en ander bewijs dat het aan de GPU ligt.
Bij de RMA werdt dit echter niet beschreven of meegenomen. In plaats van alle informatie wat er is geprobeerd, de error codes die laten zien dat het een GPU probleem is, en andere informatie, het volgende:
"Klant geeft aan dat de GPU defect is. PC valt vaak uit en geeft VGA debug LED. Ziet de GPU niet in BIOS. Heeft geprobeerd GPU te reseaten, BIOS geupdate, power kabels van de voeding gewisseld en niks schijnt te helpen. Klant wilt reparatie/vervanging."
Zoals te lezen mist er zelfs informatie (i.e. moederbord gewisseld, en dat het probleem verholpen is na het vervangen van de GPU).

Scorekaart voor CAPS

Qshops