AlgemeenLevering gaat snel, maar bij klachten moet je niet bij Appelhoes zijn. Je wordt als klant geschoffeerd. Van normale garantiebepalingen hebben ze niet gehoord en hoewel ze beweren van wel zijn ze onvoldoende op de hoogte van het consumentenrecht of lappen dit aan hun laars.
Bespaar je de ergernis en kies een ander bedrijf dat wel klantvriendelijk is, dat weet wat garantie inhoudt en op de hoogte is van het consumentenrecht! En indien je wel bij Appelhoes reclameert: weet je rechten en laat je niet afschepen!!
Binnen 5 maanden ontstonden scheurtjes in de hardcase van mijn Decoded wallet hoesje voor mijn iPhone 6S en brak er zelfs een stukje af. Ik heb het hoesje normaal en behoedzaam gebruikt en mag van dit middensegment hoesje verwachten dat het niet binnen zo´n korte tijd van normaal gebruik mankementen gaat vertonen.
Dus gereclameerd bij Appelhoes. Webformulier komt niet aan. Telefoon wordt niet opgenomen. Per mail wel antwoord. Ze willen het hoesje onderzoeken om te kunnen beoordelen of het een garantiezaak is. Ze geven aan dat geld terug geen optie is, het hoesje in dezelfde kleur niet meer leverbaar is, maar dat als er een defect wordt geconstateerd het voor een hoesje in een andere kleur zal worden omgeruild.
Omdat ik twijfelde of dit een correcte handelswijze was, heb ik me telefonisch laten informeren door Consuwijzer, een loket voor consumenten over consumentenrecht.
Daaruit blijkt dat het voorstel van Appelhoes helemaal niet in lijn is met het consumentenrecht (want: je hoeft niet akkoord te gaan met afwijkende alternatieve vervangingen en ontbinding van de koop kan wel degelijk met teruggave van een (substantieel) deel van het aankoopbedrag).
Omdat ik hen wel in de gelegenheid moet stellen het hoesje te beoordelen heb ik het opgestuurd. Na twee weken zonder bericht van Appelhoes heb ik maar eens geïnformeerd naar de status van mijn retourzending.
Appelhoes komt desgevraagd met een reactie (heeft het naar ze zeggen ook met de fabrikant bekeken) en vindt het hoesje ernstig verkleurd, vervuild en met verscheidene krassen. Echt bizar! Het hoesje zag er namelijk keurig uit op wat hele lichte gebruikssporen na die onvermijdelijk zijn. Ik vermoed dat ze op deze manier mijn gebruik als niet normaal willen bestempelen om daarmee onder de garantie uit te komen. De scheurtjes en het afgebroken stukje van de hardcase doen ze namelijk af als klein mankement, niet onder garantie vallend en zij vinden het ook geen ondeugdelijk product! Zij kennen naar mijn idee de garantiebepalingen niet en schuiven zo de gebreken op een arrogante manier af op de consument. Omdat ik niet akkoord ga met de aangeboden afwijkende alternatieven (wat mijn recht is) krijg ik het verwijt: geen redelijkerwijze medewerking. Het product wordt uiteindelijk gerepareerd, waarbij zij zich mooier voordoen: uit coulance nemen zij de kosten op zich. Maar uiteindelijk hebben ze slechts gedaan wat hun plicht is, namelijk kosteloze reparatie van een product dat gebreken vertoonde binnen een half jaar van normaal en behoedzaam gebruik.