Apple Store

Ik ervaar het bestelproces in de webshop, in combinatie met de UPS bezorging als 'niet meer van deze tijd'.

Ik heb tegelijkertijd, op een vrijdag namiddag bij verschillende webshops delen besteld van mijn nieuwe computer setup.

Bij een andere webshop zag ik bij het bekijken van mijn winkelmandje al dat het geplande levermoment zaterdag, met een tijdsslot van 1,5 uur was, inclusief de keuze dit te veranderen. Dit werd vervolgens ook prima gehaald.

Apple gaf als eerstvolgende levermoment 'de dinsdag na het weekeind' terwijl het product op voorraad was.

Zondag avond bleek UPS ineens op maandag een lever-poging te gaan doen en gaf als tijdsaanduiding 'voor het einde van de dag'. Volgens de SMS, de site e.d. stonden ze om 11:00 uur voor de deur. Dan is bij geen enkel Nederlands huishouden iemand thuis, zo ongeveer. Apple bood ook niet de mogelijkheid 'mag bij de buren afgegeven worden' zoals bij andere sites wel aangevinkt kon worden.

De PostNL (of hoe heet dat tegenwoordig) bezorger doet altijd een tweede poging zo einde middag, tegen etenstijd. Hij kent de buurt trouwens, dus heeft wel een idee hoe hij een pakketje daar bij de juiste ontvanger moet krijgen. Zo niet UPS.

De hele avond stond er onduidelijke informatie bij de status van mijn zending, en vanochtend weer 'zit in lokale vrachtwagen', 'bezorging voor einde van de dag'. Dat gaat hem dus weer niet worden vermoed ik.

Bij veel webwinkels kan ik tegenwoordig zelfs bestellen zonder account aan te maken, of gaat het inloggen welhaast automatisch vanuit mijn password manager. Bij apple moet ik mijn apple-id gebruiken.

Ik begrijp dat apple het liefst het apple-id zelfs als vervanger van mijn digiD zou zien, maar dat wil ik niet. Ik gebruik het alleen om iets te kopen bij hun, en om alles van iCloud uit te kunnen zetten na een update die alles weer heeft aangezet.

Even snel iets bestellen en dan allerlei checks / adviezen over two-step authentication krijgen die alleen noodzakelijk zijn als je je appleID aan ApplePay etc.. zou koppelen ervaar ik dus als storend.

Nu met de bestelling onderweg wordt ik gespamd met sms-jes (wist niet dat mijn telefoon dat nog kon) en mail, van zowel apple als UPS. Dat mag wel wat minder, of in ieder geval optioneel.

Scorekaart voor Apple Store