Moederbord (Crosshair Z) gekocht t.w.v 230 euro, samen met een CPU. Alles ging netjes en prima, totdat het product DOA was. En daar begon een beetje de ellende ...
VerzendingVerzending is prima, goed verpakt, product zit stevig in doos.
KlantenserviceEn hier is dus waar het misging. Bij ontvangst product bleek de doos al geopend te zijn (plastic lipje los). Normaal gezien als het product verder werkzaam is of als showmodel uit de doos is gehaald maakt me dit niet zoveel uit. Echter kwam ik er al vrij snel achter dat het zaakje niet werkte. Het exacte probleem was dat de voeding afsloeg (protectie) op het moment dat je de PC aan wou zetten. Een hard reset van de voeding (uit/aan) branden wel lampjes, maar bij power-on ging het mis. Uiteindelijk heb ik alles losgetrokken tot aan E-ATX12V stekkers op waarop het moederbord wel starte. Het probleem lag 'm dus in de VRM en voor mij dus technisch een DOA. Gelijk gebeld, instructies gehad dit met post op te sturen. Zo gezegd zo gedaan. Netjes een mail erachteraan naar 4launch sluitend op het RMA-ticket met het verzoek de koop ook te ontbinden, het verzoek het geld terug te boeken en een kopie van factuur bij een andere webshop via Tweakers daar waar ik met spoed hetzelfde bord heb besteld. Hierop wordt ook dezelfde dag op geantwoord:
Het ging namelijk om een PC die hard nodig was en waar ik geen 3 weken kon wachten (zoals nu het geval dus ook is geweest). Bij aankomst van het moederbord mailt 4launch mij met dat er gebruikerssporen / gebruikersschade op te vinden is, en stuurt een foto van de socket hierbij. Hier is pasta op te zien en wordt 1 gaatje van de socket 'rondom' bedekt. De geleverde foto is hier te zien: https://tweakers.net/ext/f/WYoeRvqbJOdU7vpGNF9R8fDn/full.jpgBedankt voor uw bericht. Wij hebben uw voorkeur voor een creditering vermeld bij uw RMA en zullen bij de afhandeling van uw RMA rekening houden met uw voorkeur.
Zij scharen zich direct achter hun AV en verwijten mij dat het moederbord vermoedelijk defect is geraakt door gebruikerschade, en dat RMA mogelijk kan komen te vervallen. Ik stel hun op de hoogte dat ik het niet eens ben met hun diagnose, en het defect zo goed als te wijten is aan dat het bord bij aankomst al DOA was. Het moederbord is namelijk bij aankomst uitgepakt, de nieuwe boxed CPU erin gedaan, het zaakje in de kast gebouwd en toen pas premium geleidingspasta erop gesmeerd omdat het hier om waterkoeling en niet een boxed koeler gaat.
In het proces van testen, heb ik uiteindelijk de CPU vervangen met die van een Thuban X6 om er ook zeker van te zijn dat het probleem bij het moederbord ligt en niet andere randzaken. Tevergeefs. Blijkbaar is met het verwijderen van de X6 Thuban pasta losgekomen, of in ieder geval 'haartjes' op de socket geraakt. Even los hiervan geloof ik niet dat geleidingspasta hiervan de oorzaak zou zijn, maar dat terzijde. Om een heel verhaal nu samen te vatten (en de discussie) verwijs ik naar https://gathering.tweakers.net/forum/list_messages/1707529
Hierin staat zowat het belangrijkste samengevat, en is mijn verzoek naar 4launch ook toe nadrukkelijk geweest mijn bericht aan Asus mede te delen voor onderzoek en analyse. Conclusie is dat het bord inderdaad defect is geweest, maar niet de oorzaak van pasta zoals te zien is op foto's. Los van het feit dat ik mijn hand ervoor in het vuur leg een hele socket te kunnen besmeuren, dit nog geen schade kan veroorzaken omdat het zaakje niet geleidend is.
Het eindresultaat is is dat zij niets van mijn enige voorkeuren in acht hebben genomen, en sinds middernacht pas een bericht met dat het product toegestuurd is met de post, oftewel ze sturen mij nu een nieuwe Crosshair Z moederbord ter waarde van 230 euro.
Ik heb hier helemaal niets aan, want ik heb al een vervangend en werkend bord in huis. Direct heb ik wederom hierop gemaild, maar ben ik bang dat ik pas een reactie ontvangen zal op het moment dat het bord reeds al geleverd is. 4launch houdt zich in enkele zaken namelijk een beetje van de domme.
Ze zijn niet thuis met dat het product al geopend was. Ze zijn niet thuis in mijn kant van het verhaal, en schuilen zich dan ook direct achter hun AV. 4launch houdt mij niet op de hoogte, en stuurt mij zonder opgaaf van reden een product afgelopen nacht al retour, terwijl ze zelf hebben bevestigd op 12/07/2016 rekening te willen houden met mijn voorkeur.
Dit heb ik tot 2x toe aangekaart. Ik zit nu dus met een bord dat ik voor 70% verkopen kan via V&A en dus met 30% verlies. Ik weet hoe dingen er in een webwinkel aan toegaan, maar de meeste zijn het ermee eens dat wanneer de leverancier een gloednieuw product retour stuurt, de shop ook de keuze kan maken te crediteren zoals is verzocht, en niet stilletjes het product terug te sturen naar klant. De houding van 4launch is dan ook te betreuren, en denk ik wel 2x na in het vervolg hier te bestellen. Bewijs namelijk maar eens dat de ontstane schade of defect niet door jou toedoen is verooraakt.
Geachte klant,
Zover wij kunnen nagaan betreft uw RMA 121906. U heeft hier inderdaad uw voorkeur voor creditering aangegeven. Indien een moederbord in nieuw staat wordt geleverd binnen onze retourtermijn van 30 dagen dan behoort dit tot de mogelijkheden en zal een dergelijk verzoek ingewilligd worden. Wij hebben in deze geconstateerd bij ontvangst dat de socket een vorm van gebruikersschade. In dergelijke gevallen vervalt de mogelijkheid tot retourzending en de garantie. Gezien wij het vervelend vinden dat uw moederbord niet zou werken is deze vooralsnog onder coulance aangemeld bij Asus en gerepareerd. Om deze reden is het moederbord dan ook weer aan u geretourneerd.
4Launch – Customer Support