4Launch

4Launch, atlijd 1 van mijn favorieten geweest. Betrouwbaar, snel en duidelijk.

Het klinkt misschien enigzins nostalgisch, maar de oude website vond ik toch wat meer "straight to the point". Dingen waren snel te vinden.
De huidige website is niet overal even gebruikersvriendelijk, vooral het zoeken van producten d.m.v. kernwoorden heeft beter dagen gehad.

Verzending is altijd snel, mits het product op voorraad is. Ervaring leert dat de voorraadindicatie (op de website EN de klantenservice) niet altijd correct is.
Alhoewel dit een incident was, vond ik het toch benoemenswaardig.

Na het plaatsen van een bestelling krijg je veel mails binnen over elke stap van het proces van jouw product. Je zou het bijna spam kunnen noemen maar persoonlijk vind ik het zeer fijn om te weten hoe het ermee staat.

Goede webshop, zolang je maar geen problemen hebt, dan begint het verhaal.
Ik heb een zeer slechte ervaring opgedaan met de 2 incidenten die ik met mijn producten heb gehad.

Ten eerste mijn monitor, de Asus ROG Swift PG278Q. Deze bleek op voorraad te zijn volgens de website en de klantenservice. Deze heb ik besteld, maar de bezorging bleef uit.
Na meermaals gevraagd te hebben, bleek niemand echt meer duidelijkheid te kunnen geven. Steeds werd ik doorgeschoven naar een later moment.
Na mijn ongenoegen bekend te hebben gemaakt op Tweakers werd ik gebeld door de (naar mijn herinnering) oprichter van 4Launch. Deze heeft duidelijk gemaakt dat er alleen een defect product op voorraad was en dat deze daarom niet verzonden werd. (Waarom kon de klantenservice mij dit dan niet vertellen?)
Na deze uitleg heeft deze heer mij gecompenseeert met de 4Launch pixelgarantie op de monitor. Al met al heeft het hierna nog een week geduurd, maar heb ik mijn (inmiddels nog steeds goed werkende) monitor mogen ontvangen.

Het tweede incident lag iets anders. Mijn moederbord (Asus R5E) raakte defect. Ik neem contact op met 4Launch en open een RMA.
Aangezien het hier om een moederbord gaat, een onderdeel wat toch enigzins crucieel is bij het functioneren van de PC heb ik aangegeven dat het spoed is. En dat ik eventueel zou willen bijbetalen voor de R5E-U3.1 variant van dit moederbord. Het enige verschil is de aanwezigheid van een PCI-e USB3.1 kaartje.
De online medewerker heeft dit bij de RMA vermeld.

Diezelfde dag (zaterdag) nog naar 4Launch gereden, weer herhaald dat ik best bereid ben om bij te betalen voor een snellere afhandeling. Deze werd op locatie afgewezen omdat hier al voorbij de inruilperiode was. Prima, snap ik.

Enkele dagen later, op de Dinsdag. Was ik nieuwsgierig waarom de status van mijn RMA nog steeds op "Ontvangen" stond. Ik hoopte eigenlijk toch inmiddels al meer bericht te hebben. Ze zijn nota bene zo spammy bij bestellingen, waarom dan niet bij een RMA?
Een livechat verduidelijkte dat de technische dienst het moederbord ook als defect had bevonden.
Deze medewerker maakte duidelijk dat ik nog bericht zou krijgen over verdere afhandeling van mijn case.

2 dagen later, nog geen bericht. Ik besluit maar nog een livechat te openen om de status na te vragen. Deze medewerker gaf aan dat 4launch bezig was met een oplossing (pardon? proberen jullie het nou zelf te repareren?)
Weer is er een belofte dat ik bericht zou krijgen over de verdere afhandeling.

Op de vrijdag besloot ik de druk maar wat op te voeren, ik open weer een livechat. Ik wil weten wat er nu gebeurd. Ik kreeg hier een medewerker die vermoedelijk een slechte dag had. De medewerker kwam brutaal over, en beweerde dat een eerdere collega al had aangegeven dat het moederbord bij Asus was. Eindelijk, duidelijkheid, er is vooruitgang.

Er gaat wat tijd voorbij, ik krijg bericht van terugzending van mijn moederbord. Mijn geluk kon niet op, 2 weken RMA-tijd. Dat is nog best te doen, niet helemaal wat ik verwachtte toen ik spoed vermeldde. Maar ik had in ieder geval mijn moederbord terug.

Ik open de doos, en zie een zwaar mishandeld moederbord in de doos. Krassen, deuken, smeurie (koelpasta over het moederbord). Na het vergelijken van het serienummer blijkt het ook een ander moederbord te zijn. Ik lever een moederbord in bijna perfecte staat op, en krijg dit terug.

Ik open opnieuw een livechat, en maak mijn ongenoegen merkbaar. De livechat medewerker wou dat ik het moederbord opnieuw in RMA stuurde zodat 4launch het af kon handelen. Ik ging hier niet mee akkoord, dan zou ik het systeem weer voor langere tijd kwijt zijn. Ik eiste van 4launch dat zij met een oplossing kwamen.
De dame gaf mij 3 opties, zij plaatsen een bestelling voor het moederbord bij hun leverancier (deze was namelijk niet op voorraad) en ik haal hem dan op. Of ik stuur mijn moederbord nu op en ze zullen zo snel mogelijk een vervanging sturen. Of ik kan een ander moederbord uitkiezen en zal het verschilbedrag moeten bijbetalen (hee, was dat niet ook al mijn allereerste voorstel?)

Afijn, ik kies voor de derde optie, vervangen door een ander product. Namelijk een andere variant van hetzelfde moederbord waar alleen een extra accessoire bij zit. Ik vroeg de medewerker naar dit bedrag, zij beloofde mij later bericht te geven over dit bedrag.

Later op de dag sluit ik het moederbord aan op een testbank. Naast vuil/beschadigt te zijn bleek deze ook nog eens niet goed te functioneren. Het moederbord viel na 60 sec gewoon uit. Dit ook gelijk doorgegeven aan 4launch.

Volgende dag, nog steeds geen bericht. Ik open opnieuw een livechat, deze medewerker gaf aan dat dit bedrag niet bepaald kon worden zonder het moederbord wat ik nu had te laten inspecteren door de technische dienst.
Pardon? Jullie hebben mij dit wanproduct opgestuurd, ik heb foto's en alles aangeleverd, en ondanks de belofte kunnen jullie me niet vertellen hoeveel ik zou moeten betalen?
Ik geef alsnog aan om het verhaal alsnog door te zetten, zorg dat dit vervangende moederbord er ligt en dan kom ik hem persoonlijk omruilen. De medewerker geeft aan om dit moederbord te bestellen bij hun leverancier (waarde deze wel op voorraad was). De man verwachtte dat deze op vrijdag en anders maandag wel binnen was. Hiermee ging ik akkoord.

Vrijdag, mijn 2e RMA-nummer lijkt onaangetast. Het originele moederbord stond nog steeds in backorder. Ik besluit dus weer een livechat te openen om te vragen naar de status van het vervangende moederbord.
Deze medewerker gaf aan dat het verzoek tot vervanging was ingediend intern. Pardon? Verzoek? Ik dacht dat wij al een overeenkomst hadden.

Ik, inmiddels pisnijdig geef aan de medewerker aan dat ik het toch echt wel heb gehad met de brutaliteit, het continu doorschuiven naar een later moment, het uitblijven van bericht, het niet nagekomen van beloftes, vertel de medewerker dat ik, mits het vervangende bord op de aankomende maandag nog niet beschijkbaar was, het koopcontract zou ontbinden in verband met het uitblijven van garantie op mijn product.

De medewerker leek hier begrip voor te hebben. Ik sloot de chat af en besloot te wachten op maandag. Tot mijn verbazing werd mijn RMA deze keer WEL ge-update. Het vervangende moederbord was besteld bij de leverancier. Blijkbaar moet je dus dreigen wil je iets voor elkaar krijgen hier.

Laatste maandag, ik zag de status bijgewerkt op de website. Ik zou een mail krijgen maar deze bleef (zoals verwacht) uit. Ik open een livechat om te bevestigen dat ik hem wel kan ophalen, dit bleek het geval te zijn.

Later die dag naar 4Launch gereden, moederbord omgeruild, verschil bijbetaald. Iedereen blij.
Ik ben blij dat ik uiteindelijk geen vervolgstappen heb hoeven nemen en dat ik nu een werkend moederbord heb. Maar de weg naar deze oplossing toe was toch wel iets te veel gezeik. Vooral als je nagaat dat ik deze oplossing vanaf dag 1 al had voorgesteld.

Inmiddels 2 incidenten betreffende de RMA bij 4launch. Terwijl aftersales toch oh zo belangrijk is, besluiten ze bij 4launch geen haast te hebben en zo minimaal behulpzaam mogelijk te zijn. In de toekomst haal ik niks meer bij 4launch. Bij de 2 keer dat ik een RMA heb gedaan is het beide keren een groot gezeik geweest.

Geachte klant,

Naar aanleiding van uw review hebben wij uw case nader bekeken. Wij zien dat u bij de eerste RMA het product op 16-04-2016 heeft aangeleverd waarbij het op 02-05-2015 na iets meer dan twee weken naar u verzonden is. Het betrof hier een zogenaamd swap product welke vele fabrikanten gebruiken om doorlooptijd van reparaties te beperken. U heeft spijtig genoeg een vervangend product ontvangen in een staat welke u niet mocht verwachten.

U heeft dan ook een tweede RMA aangevraagd op 03-05-2016 waarin is besloten het product om te ruilen, het gewenste product was op 09-05-2016 bij ons binnen waarbij deze dezelfde dag is omgeruild. Wij erkennen dat er in deze beter en kordater gecommuniceerd had kunnen, waarvoor onze oprechte excuses en wij zullen dit dan ook verder intern opnemen.

4Launch -Customer Support

Scorekaart voor 4Launch