Door Jurian Ubachs

Redacteur

Jurassic World Evolution 2 Preview

Waar dino's ook in het wild leven

25-08-2021 • 22:00

41

Jurassic World Evolution 2

We houden bij Tweakers niet van spoilers, maar het is lastig om de setting van Jurassic World Evolution 2 goed uit de doeken te doen zonder daarbij het einde van de film Jurassic World: Fallen Kingdom aan te halen. Mocht je deze in 2018 verschenen film nooit hebben bekeken en was je dat nog wel van plan, dan is dit wellicht een goed moment om weg te klikken.

Titel Jurassic World Evolution 2 Jurassic World Evolution 2
Platform Windows, PlayStation 5, PlayStation 4, Xbox Series X/S, Xbox One
Ontwikkelaar Frontier Developments
Releasedatum 9 november 2021

Wanneer Jurassic World: Fallen Kingdom eindigt, zijn de velociraptor genaamd Blue en diverse andere dinosaurussen ontsnapt, ver buiten de ‘veilige’ Muertas Islands. We zien een shot van hoe de prehistorische wezens in het wild rondrennen en horen dr. Ian Malcolm (Jeff Goldblum) in de Amerikaanse Senaat uitleggen dat een nieuw ‘jurassic-tijdperk’ is aangebroken en dat de mensheid een manier moet vinden om samen te leven met de dinosaurussen, die vanaf dat moment weer onderdeel uitmaken van het leven op aarde. Kortom: waar de dino’s in het verleden altijd op bepaalde locaties rondliepen, leven ze nu gewoon op voor ons bekende plekken op aarde. Dat is het startpunt van waar Jurassic World Evolution 2 vertrekt.

Daarmee is meteen een van de minpunten van het eerste spel verdwenen. Dat spel speelde zich af op de Muertas Islands. Deze eilanden verschilden wel iets van elkaar en het ene eiland gaf wat meer uitdaging dan het andere, maar over het algemeen was er niet heel veel onderscheid tussen de eilanden. Dat gaf spelers het gevoel dat elk nieuw park dat ze bouwden een herhaling van stappen was, in een omgeving die teveel leek op de andere locaties. Dat aspect valt nu dus weg. Toen we onlangs alvast een paar uur met de game aan de slag konden, zagen we onder meer gebieden in de staat Washington en in Canada, en uiteraard zal de uiteindelijke game nog veel meer gebieden omvatten. Dat brengt ook veranderingen in klimaat met zich mee. In het origineel zagen we vooral veel jungle en dus warme gebieden, maar in Jurassic World Evolution 2 zullen we ook landschappen met een taiga-bioom zien en in sneeuw- en woestijngebieden terechtkomen.

Geleerd van Planet Zoo

Dat brengt direct nieuwe uitdagingen met zich mee. In het eerste spel moest je de verblijven die je voor je dinosaurussen bouwde natuurlijk voorzien van voer, water en wat bomen, maar heel diep ging dat nog niet. De dinosaurussen in dit tweede deel zijn wat dat betreft een stuk veeleisender. Het laat zich raden hoe ontwikkelstudio Frontier Developments aan dit idee komt. De studio bracht tussen de twee dino-games immers ook nog Planet Zoo uit; eigenlijk een beetje hetzelfde concept als Jurassic World Evolution, maar met wat meer gangbare dieren. In Planet Zoo speelde het kijken naar wat dieren nodig hebben in hun verblijf, en dat verblijf vervolgens aanpassen aan hun behoeften, een grote rol. Dat spelelement is meegenomen naar Jurassic World Evolution. Of het net zo uitgebreid en diepgaand is als in Planet Zoo valt nog even af te wachten, maar de gelijkenissen zijn treffend.

Jurassic World Evolution 2

Het betekent wel dat er nog wat extra micromanagement op je pad komt. Zo zul je in je verblijven een Ranger Station moeten bouwen waar een Ranger in kan zitten om de beestjes te observeren. Alleen op die manier krijg je inzicht in hoe het met je dino’s gaat en kun je de juiste stappen ondernemen. Rangers zijn ook de werknemers die medische problemen met dino’s kunnen spotten, waarna jij je medische team aan het werk kunt zetten. Dat team kan aan de slag in het verblijf van het zieke beest, of je laat de dino naar het medisch centrum transporteren zodat hij daar kan worden behandeld. Het gezond houden van je dinosaurussen is niet nieuw, maar de manier waarop je de problemen oplost werkt dus net even anders. Verder kun je door zogeheten genomes te onderzoeken het dna-profiel van je dino’s verbeteren. Aan de hand daarvan kun je uiteindelijk versies ontwikkelen die sterker en weerbaarder zijn dan je eerste exemplaren, die misschien wat makkelijker ziek worden. Ook dit is niet nieuw, en het blijft een rol spelen in Jurassic World Evolution 2.

Gevaarlijke dinosaurussen opsporen

Ook op andere plekken belooft Jurassic World Evolution 2 een ‘hands-on’-aanpak van spelers te verlangen. Zo moesten we als onderdeel van een campagnemissie zelf op avontuur gaan met een Jeep, op zoek naar enkele gevaarlijke dinosaurussen. Een van de ideeën achter de setting is dat de speler verantwoordelijk is voor het bouwen van parken zodat de gevaarlijkste dino’s uit het wild kunnen worden gehaald voor opvang in een veilige omgeving. Het vinden van die dino’s is dus onderdeel van de game. Dat houdt in dat je soms rondrijdt in je Jeep of rondvliegt in je helikopter, op zoek naar de dino’s die je vervolgens zelf kunt verdoven. Dit alles voelt een beetje gimmicky. Het werkt niet slecht, maar ook niet zo soepel dat het echt heel leuk is om uit te voeren.

Het opbouwen en ontwikkelen van je park blijft wat dat betreft leuker en uitdagender. Tijdens onze speelsessie werd een deel van die uitdaging veroorzaakt doordat de techniek niet meewerkte. Gamebedrijven laten journalisten tegenwoordig veelal via een streamingdienst spelen, zodat je aan de clientzijde nooit de optimale audiovisuele ervaring hebt. Dat is niet zo erg, maar wanneer de verbinding matig is en de sessie daardoor een aantal keer stilvalt, wordt het lastig de game echt op waarde te schatten. Onze ervaring is op dat moment niet meer onverdeeld positief, maar dat is dan niet de schuld van het spel zelf. Hoe dan ook: we hadden te maken met een haperende verbinding, waardoor we soms een stuk uitleg misten en het spel moeilijker werd dan eigenlijk de bedoeling was.

Jurassic World Evolution 2

Dat laatste is lastig, want Jurassic World Evolution 2 vraagt best wat van spelers. Het duurt even voor je wegwijs bent in alle menu’s en alle extra taken die dit spel met zich meebrengt goed weet te gebruiken. Er is bijvoorbeeld een heel nieuw systeem rond het managen van wetenschappers die je via een trainingscentrum kunt ontwikkelen. Daarbij komt dat de wetenschappers verschillende eigenschappen hebben die ze meer of minder geschikt maakt voor taken als expedities of het ontwikkelen van genomes die moeten leiden tot nieuwe dino-eieren. Dat alleen al is een aardige taak om doorlopend mee bezig te zijn, zeker omdat je wetenschappers vermoeid raken en dan wat rust moeten krijgen. Je kunt bijna niet voorkomen dat wetenschappers soms niets uitvoeren omdat jij nog geen kans hebt gehad ze weer aan het werk te zetten. Wellicht dat we hier wat handigheid in moeten opbouwen of dat er straks wél iets valt te automatiseren, maar vooralsnog belooft dit niet het beste deel van de game te worden.

Basis blijft hetzelfde

Wat dat betreft blijft het bouwen aan je park natuurlijk het leukst en het is ook de kern van het spel. De basis daarvan is niet veranderd. Je bouwt omheinde verblijven voor je dino’s en afhankelijk van hoe gevaarlijk de dino’s in kwestie zijn, maak je die omheiningen steviger. Je zorgt dat alle gebouwen verbonden zijn met het padennetwerk door je park en zorgt dat er voldoende stroom is om alle gebouwen te laten functioneren. Buiten de bekende gebouwen zijn er wat nieuwe voorzieningen, met name op het gebied van services voor je gasten. Ook krijgen spelers meer opties om het park visueel naar hun hand te zetten, maar hier hebben we zelf nog niet mee kunnen spelen. Het is nog even afwachten hoe diepgaand die opties zullen zijn.

Jurassic World Evolution 2

Iets anders dat we nog niet hebben kunnen proberen maar dat wel leuk klinkt, is een nieuwe modus die Chaos Theory heet. Hierin worden spelers geconfronteerd met allerlei bekende momenten uit films, alleen zijn zij nu de baas over het falende park en dus ook belast met de taak om de problemen op te lossen. Herkenbaarheid is goed en uiteindelijk zullen de meeste gamers dit spel spelen omdat ze ooit een van de Jurassic-films hebben gezien. In retrospect zou je zelfs kunnen zeggen dat de eerste Jurassic World Evolution relatief weinig gebruikmaakte van de connectie met de films. Dat deel twee dat meer zal doen, lijkt op voorhand dus een goede zaak.

Voorlopige conclusie

De aanwezigheid van zo’n extra modus is mooi en ook de veranderingen in omgevingen zullen goed zijn voor het spel, net als het aanbod aan nieuwe dino’s en andere nieuwe elementen in de gameplay. Toch zagen de twee parken die we tijdens het spelen neerzetten er in grote lijnen wel precies uit als onze parken in het vorige spel. Nieuwe features als het zoeken naar en in veiligheid brengen van gevaarlijke dino’s in het wild is een leuke extra, maar de vraag is of dat voldoende is om te verbloemen dat de basis van de gameplay in grote lijnen gelijk is gebleven. Het uitvoeren van expedities om genomes te ontdekken, daarmee eieren te ontwikkelen en dino’s uit te kunnen zetten in je verblijven: we hebben het al talloze keren gedaan en zullen het in deel twee opnieuw vaak moeten doen. Jurassic World Evolution 2 heeft dus nog genoeg te bewijzen, wanneer de game op 9 november uitkomt op Steam en voor PlayStation 4 en 5, Xbox One en Xbox Series X/S.

Reacties (41)

41
40
20
3
0
15
Wijzig sortering
Toevoegingen zoals andere gebieden, een waterpartij voor nieuwe soort dino's en een aviarium zijn leuk, maar dat is niet wat ontbrak in het originele spel. De beperking in decoratie en het enkele design per gebouw zorgde ervoor dat het altijd hetzelfde aanvoelde. Combineer dit met constante uitbraken van dino's, zelfs wanneer je de sterkste omheining had gebouwd, en je krijgt een repetitief spelletje.

Ik mis in de preview opmerkinfen hierover. Is hier aan gewerkt? Ze hebben met Zoo en Coaster zoveel mogelijkheden die ontbraken in het originele hiervan.

[Reactie gewijzigd door Flying op 22 juli 2024 18:25]

Ik had ook meer richting Planet Coaster gehoopt. Daarin kan ik een week bezig zijn om één gebouw te maken. Maar tegelijk snap ik de beperkingen ook wel. Ik speel Coaster op de PS5 en daar is een stevige max ingebouwd, die vooral snel wordt gevuld door bewegende dingen. Als elke dino dan ook nog als een individueel dier moet simuleren zal er wel weinig power overblijven. Om die reden zal er ook wel geen dino-DLC komen voor Coaster.

En inderdaad, in deel één was ik eigenlijk alleen maar bezig om ontsnapte dino’s te vangen, bakken voor eten aanklikken etc. Dat was zo ééntonig dat je niet eens aan “mooi bouwen” toe zou komen.

[Reactie gewijzigd door Dennisdn op 22 juli 2024 18:25]

Ik ben niet zo heel ver gekomen nog, maar ik kan bovenstaande beamen. De kleinste dino's braken zelfs door omheiningen heen.

Dat constant bijvullen van voederbakken was ook wel vervelend. Zoiets zou je toch eigenlijk willen kunnen automatiseren.
Op een bepaald moment worden de voederbakken wel semi-automatisch. Als je er dan genoeg plaatst met een aangepaste timer duurt het uren vooraleer je voederbakken moet aanvullen. Het uitbreken van Dino's gebeurt minder vaak als je je verblijven iets groter maakt of je de dino's aanpast via dna. Hier kan je eigenlijk zorgen dat ze nooit of altijd uitbreken. De enige dino's die met 'normaal' dna bleven uitbreken als ze compatibel waren met het verblijf en andere dino's waren de velociraptors.
Onweer zorgde boj sommigen wel steeds voor uitbraken, maar met dna aanpassing kan je dit wel voorkomen.

[Reactie gewijzigd door OrozarBE op 22 juli 2024 18:25]

De game biedt meer mogelijkheden qua personalisatie, niet zo veel als Planet Zoo, maar meer dan het eerste deel uit 2018. Zo kan je voor eetgelegenheden, kiezen welke kleur en vorm het gebouw moet hebben en aan welke kant de entree moet zitten bijvoorbeeld, ook belichting kan van kleur veranderen, maar je kan nog steeds niet elke muurtje apart opzetten zoals met Planet Zoo. Qua echte decoratie, durf ik het niet te zeggen, kan me voorstellen dat daar ook wel een en ander verbeterd is, maar don't count me on it...

De dinosaurussen zouden dit deel ook meer een eigen persoonlijkheid moeten hebben, heb ik begrepen uit filmpjes. Dus er is vooruitgang, maar het zal niet zo uitgebreid zijn als Planet Zoo
Ik zit een beetje tussen deze en Zoo te twijfelen.. welke is leuker vind je? :)
Ik heb Planet Zoo, en kan me goed voorstellen dat mensen het een leuke game vinden, maar voor mij veels te ingewikkeld, het valt niet te vergelijken met Zoo Tycoon van vroeger. Ik ben persoonlijk meer een “fan” van de jurassic world games omdat die wat minder complex zijn en je dus wat sneller opgang komt. Maar dat is dus persoonlijk :)

Ik had meer plezier aan JWE dan Planet Zoo.

[Reactie gewijzigd door hdgaming op 22 juli 2024 18:25]

Precies! De customization is leuk in Planet zoo en geeft de speler oneindig bouw mogelijkheden, maar ik kan daar helemaal niet mee overweg en heb dus nog nooit een zoo "afgemaakt".

Bij JWE was het dan wel minder customization, maar was het gevoel van dinosaurussen natuurlijk prachtig.
Een andere jurassic game die binnenkort uitkomt is prehistoric kingdom. Deze game lijkt evenveel building customization te hebben als Planet zoo, met veel verschillende uitgestorven dieren (naast dino's ook mammoeten, wooly rhino, etc). Misschien is dit iets voor @hdgaming.
Zeker, die game volg ik al een aantal jaar, en er is nu daadwerlijk ook gameplay en trailers. Zag toevallig dat early access gepland staat voor april 2022, dus dat houd ik zeker in de gaten! Thanks!
Dit lijkt tot dusver wat gewoon een DLC had kunnen zijn. Wat ik vooral vond ontbreken in de eerste game was dat je het park niet echt kon personaliseren, je mist alle details die je wel in de Zoo en Coaster games hebt. Dit ook had prima DLC kunnen zijn voor de eerste game.

Wat dat betreft heb ik niet zo veel vertrouwen in Frontier, er wordt gezegd dat ze goed naar de spelers luisteren, maar hun andere games hebben aangetoond dat ze vaak niet echt het idee hebben waar ze mee bezig zijn en wat spelers nou echt willen, en dat ze geen beloftes waar kunnen maken en alleen maar een half gebakken product op te leveren waar van alles en nog wat aan mankeert. Er zitten zoveel mooie features in hun Coaster en Zoo games, zelf terrein kunnen bewerken, zelf details plaatsen, veel meer leukere management features.

En we weten allemaal dat ze ook deze game moeten gaan 'fixen' door middel van betaalde DLC's. Ik denk dat de kans groot is dat ik deze gewoon over sla.

[Reactie gewijzigd door Chefd op 22 juli 2024 18:25]

En we weten allemaal dat ze ook deze game moeten gaan 'fixen' door middel van betaalde DLC's. Ik denk dat de kans groot is dat ik deze gewoon over sla.
Frontier brengt inderdaad een hoop betaalde DLC's uit voor zijn games, maar dit zijn altijd uitbreidingen qua thema's of meer dieren, maar de verbeteringen qua gameplay die steeds samengaan met die DLC's zitten steeds in een gratis update. Toch mijn ervaring met Planet Coaster en Planet Zoo.
Als ik de plaatjes zo zie zit er wel een flinke grafische verbetering in. Dat zou voor mij een reden kunnen zijn voor aanschaf als hij eenmaal netjes afgeprijst is. Deel 1 was ook best vermakelijk..

Vraag me wel af in hoeverre dit actual game footage is...
The developers were so preoccupied with wether or not they could, they didn't stop to think if they should...
Condors. Condors are on the verge of extinction...
Dus geen dino uitbreiding voor planet zoo? Want waar planet zoo een leuke dierentuin management game is, was jurassic world evolution vooral een hoop gezeur om die ene dinosoort binnen de hekken te houden omdat het weer eens ging regenen.
Ik hoop dat ze in dit deel ook wat meer in gaan gewoon op scenery items en shops etc. Dat was in het eerste deel echt super karig!
Deel 1 heb ik zelf niet gespeeld, maar heb me wel eindeloos vermaakt met Jurassic Park: Operation Genesis uit 2003.
Deel 2 van Evolution ben ik dankzij deze kleine preview nu wel erg benieuwd naar! Hopelijk zijn alle tekortkomingen uit deel 1, volgens reviews, opgelost!
Het eerste deel kan inderdaad wel wat verbetering gebruiken... Dat deel draaide wel een beetje teveel om "de film naspelen", het was echt primair de campaign en eilandje hoppen en wat missies afronden, maar er zat weinig eigen inbreng in. Je kon het eiland niet aanpassen, je kon niet vroeger je research doen, je kon amper je eigen park inrichten zoals je het wilde.

Hoop dat ze dit deel daar iets meer op in gaan en voor wat meer replayability gaan.

De graphics zijn weer erg wisselend. Sommige screenshots zien er iets beter uit, maar andere nog steeds erg slecht. Ik snap dat de bloemen geen mooi model hoeven te hebben en dat je vooral de dino's er goed uit moet laten zien, maar gras en water en landschappen zien er nu toch al weer gedateerd uit. Die beesten kunnen er nog zo gedetailleerd uit zien, het moment dat z'n tenen door de grond klippen en hij door modderige autoband sporen heen loopt op een heuveltje en hij "stijgt gewoon lineair op" zonder dat de textures eronder veranderen, dan is er nog geen immersie.

Ga zeker even afwachten of dit deel wezenlijk anders is dan deel 1, want deel 1 smaakt niet echt naar meer. Het is haast alsof je één lange tutorial speelt.
De graphics op dat plaatje met de helicopter. 1980 belde.
Ja, de graphics lijken inderdaad niet het sterkste punt van de game.

Aan de andere kant, als ik de systeem vereisten lees op Steam, ben ik bang dat het spel ook niet op een doorsnee laptopje draait.
Ik heb deel 1 gespeeld en getest voor een review voor de: pricewatch: Huawei MateBook D 14 (53012BMY) en op een 3 jaar oude HP van mijn werk.

Op een i5, 16GB en igp werkt deel 1 prima, maar het heeft meer tijd nodig om goed in te laden. Op mijn zelfbouw pc met RX6700 gaat het allemaal een stuk sneller en is het werken met een muis+toestenbord wel een stuk prettiger.
Als ik de eisen bekijk, dan zit er niet veel verschil tussen de 2 varianten. Als deel 1 op je huidige laptop/pc werkt, dan zal dat ook wel op deel 2 werken.
Jij hebt duidelijk 1980 niet live meegemaakt, het jaar waarin Pac-man uit kwam.
Maar wel een uitdagende challenge mode. O-)
Frontier maakt echt niets degelijks meer laatste jaren.
Compleet de hoop verloren na Elite Odyssey, een DLC uitbrengen waardoor de base game zelfs kapot ging.

Vroeger veel plezier gehad met de Rollercoaster games maar daar houdt het bij op.
Planet zoo is de beste game die ze hebben gemaakt.
Planet Zoo is echt wel een goede game. JWE vond ik zelf niet zo tof, lijkt veel te veel op een mobile game.
Bijna niet te geloven dat beide games van dezelfde studio komen. De ene is enorm uitgebreid, de andere schiet langs alle kanten te kort.
Nog een prullenbak-game, net zoals zijn voorganger. Dat ze dit überhaupt een opvolger durven noemen.
Laat de melkkoe-industrie maar draaien.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.