Door René Gerritsen

Pioneer Kuro PDP-428XD

03-06-2008 • 15:55

53

Singlepage-opmaak

Nader bekeken

De Pioneer Kuro PDP-428XD die werd opgestuurd was duidelijk vaker voor reviewdoeleinden ingezet. De televisie was hierdoor al gebruikt, wat voor een plasma positief werkt. Het was niet nodig om de televisie in te laten spelen, zodat we direct konden beginnen met het testen.

Pioneer Kuro 428XD Aansluitingen achterkant

De Kuro 428XD beschikt over een 42"-plasmapaneel dat omgeven wordt door een zwarte, glimmende rand. Onder het scherm zit een brede balk waar de speakers achter schuilgaan. De aan-/uitschakelaar zit verborgen onder de schermrand en het was dus even zoeken om deze te vinden.

Aan de achterkant bevinden zich drie scart- en drie hdmi-ingangen. De scart-connectors zijn naar achteren gericht, maar doordat de bevestiging voor de muurbeugel zich op een uitstulping bevindt, is er genoeg ruimte voor de stekkers als de televisie dicht op de muur komt te staan. De hdmi-ingangen zijn naar beneden gericht, net als de vga-aansluiting, CI-sleuf en de rs232-poort die daarnaast zitten.

Pioneer Kuro 428XD Knoppen zijkant

Aan de rechterzijkant zijn de knoppen voor de televisiebediening geplaatst. Hiermee kan de televisie van standby gehaald worden en kan een input gekozen worden. Uiteraard ontbreken de knoppen voor de kanaalkeuze en de volumeregeling niet.

Aan de linkerzijkant heeft Pioneer de a/v-ingangen geplaatst, maar helaas ontbreekt hier een hdmi-aansluiting. Op dit moment is dat wellicht nog geen groot gemis, maar in de toekomst zullen draagbare mediaopslagapparaten waarschijnlijk een hdmi-connector krijgen en dan is zo'n aansluiting aan de zijkant een prettige bijkomstigheid. Wel beschikbaar zijn connectors voor s-video, composiet en een hoofdtelefoon. Wie foto's op een usb-stick heeft staan, kan ze via de usb-poort weergeven. Volgens de handleiding kan de 428XD maximaal 8MP-foto's weergeven.

Pioneer Kuro 428XD Aansluitingen zijkant

Het osd is redelijk overzichtelijk opgezet, al zijn er enkele zaken die niet direct logisch lijken. Het blijkt niet mogelijk om de televisie in video-modus te zetten zonder pixelmapping uit te schakelen. In pc-modus kun je pixelmapping wel activeren, maar zijn de geavanceerde beeldinstellingen weer verborgen. We kiezen ervoor om de video-modus te gebruiken, omdat de televisie in deze stand het best presteert met hd-beelden.

De tv is zeer uitgebreid instelbaar en het osd bevat heel veel beeldverbeterende opties. We zullen ze niet allemaal gaan bespreken, maar in de tests betekent dit dat de televisie voor bijna ieder probleem wel een speciale functie heeft die dit oplost. Ook de kleur is uitgebreid te kalibreren, dankzij een handmatig instelbare witbalans. De kleurkanalen zijn niet alleen individueel in intensiteit regelbaar. Per kanaal zijn zelfs twee waarden te geven: een voor donkere en een voor lichte tinten.