Door René Gerritsen

Panasonic TX-37LZD80F

Benchmarks en televisiekijken

* Video resolution loss test

Nu de 37LZD80F gekalibreerd is, kunnen we beginnen met de benchmarks. Aangezien de Panasonic pixelmapping ondersteunt, wordt het volledige 1080p-beeld weergegeven. Het gevolg is dat de score in de video resolution loss test niet op voorhand wordt verprutst door scalingeffecten. De Panasonic blijkt het verschil tussen stilstaande en bewegende interlaced objecten goed te herkennen, want de score in deze test is perfect. Er zijn geen trillingen te zien in beeld en zelfs de lijnen van een pixel breed worden zeer nauwkeurig weergegeven.

Panasonic TX-37LZD80F Video resolution loss test

* Film resolution loss test

Om te beoordelen of de TX-37LZD80F geen detailverlies veroorzaakt in 1080i-filmbeelden, wordt de film resolution loss test gedraaid. Standaard is de score matig, maar met de videoinstellingen op de stand cinema wordt het beeld al rustiger. De horizontale pixelbrede balkjes knipperen aan de randen en de verticale balkjes van twee of drie pixels zijn ook onrustig, maar knipperen niet.

Panasonic TX-37LZD80F Film resolution loss test

* Ruisonderdrukking en diagonaalfilter

De ruisonderdrukking van de LZD80F is redelijk effectief, maar de verschillen tussen de lichte en zware ruisonderdrukking zijn zeer klein. Het scherpteverlies is gelukkig minimaal. Het diagonaalfilter blijkt goed te werken. Pas bij bijna horizontale lijnen zijn er duidelijk gekartelde randjes, maar deze vallen bij bewegende beelden amper op.

Panasonic TX-37LZD80F Diagonaalfilter

* Interlaced sd-beelden

Ook de Panasonic werd aan de dvd-speler met hdmi-uitgang gehangen. Ook dit keer sturen we de beelden interlaced en zonder upscaling door naar de televisie, zodat we de elektronica van de televisie en niet die van de dvd-speler aan de tand voelen. De Panasonic heeft erg goede zwartwaarden en mooie volle kleuren. De 37LZD80F geeft huidstinten ook goed weer, maar in fijne details zijn wat minimale trillingen te zien die we ook niet weggefilterd krijgen met een functie in het osd-menu. De inputlag van deze lcd-televisie is zichtbaar lager dan de overige televisies in dit segment en over alle televisies bekeken kan hij zich ook met de toppers meten.

* Stroomverbruik

De 37"-Panasonic blijkt tijdens de testscènes iets minder stroom te verbruiken dan de Tatung, wat opzich logisch is gezien de kleinere beelddiagonaal. Het verschil is echter zeer klein en met 117W verbruikt hij per vierkante meter meer energie: 310W/m².

In het komende artikel worden de prestaties van de Tatung en de Panasonic met die van de Samsung 40A558 vergeleken. Ook voor dit model geldt dus dat de conclusie aan het eind van de reviewserie van de drie budgetmodellen wordt gegeven.

In de LCD & Plasma TV Special is deze review terug te vinden, gebundeld met de overige artikelen over de tv roundup en actuele nieuwsberichten over plasma- en lcd-televisies.

Reacties (41)

Wijzig sortering
Ik moet zeggen dat de Panasonic er absoluut tussenuit springt, en dat het relatief gezien een goede koop is. Maar ik zou er mensen toch ook wel op willen attenderen dat een ander merk wat helaas (???) niet vertegenwoordigd is in deze reeks, namelijk Toshiba, alle tv's in deze reviewreeks met de grond gelijk maakt. De regza series worden getipt als dé homecinema shermpjes van 2008.

Check http://reviews.cnet.com/f...4505-6482_7-32815266.html voor meer info over de modellen voor 2008, vooral die 42 inch Regza RV530 series (FULL-HD en verkrijgbaar voor 1100 dollar al) is een hele leuke.

Edit; De 42 inch variant heeft trouwens ook 4 HDMI 1.3 aansluitingen voor lossless audio (Dolby True HD en DTS-HD Master Audio) en hogere framerates (1.2a (4.95 Gbps) wordt verhoogd naar 340 MHz (10.2 Gbps).) en in de Regza gamer series iets wat ze "Exclusive Gaming Mode" noemen wat ervoor zou moeten zorgen dat de videosignalen sneller worden verstuurd en je via je favoriete console minder "lag" zou ervaren(???).

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 243511 op 14 mei 2008 22:21]

Ja, klinkt wel leuk. Maar die zijn in Nederland (nog?) niet leverbaar. Dus dan wordt het ook lastig vergelijken, denk ik zo...
Een aantal CES 2008 modellen zijn al te koop en leverbaar;
(F355 model 2008 (CES 2008) 42" 30000:1 etc. €1480)
http://www.kieskeurig.nl/...51659C125741D004C8346.htm
(VX505 model 2008 (CES 2008) 42" 25000:1 etc. €980)
http://www.kieskeurig.nl/...5D091C125742100348BC9.htm

En anders via Duitsland bestellen. Daar is de RV530 inmiddels al een tijdje beschikbaar.
edit:typo.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 243511 op 15 mei 2008 00:37]

Plasma schermen kunnen heden tendagen eigenlijk niet meer tippen aan de betere lcd schermen(1500 euro of meer,100hz) en zeker wat het energieverbruik betreft zou ik absoluut voor een lcd gaan.

Neem je ook nog de betrouwbaarheid op de lange termijn in beschouwing(inbranden,pixels, etc) absoluut voor lcd gaan.
Natuurlijk is wat ik beter vindt of mooier, subjectief.
Ga op je eigen ogen af,en lees vooral de voor en nadelen van beide technieken eens door,dit is zeker in het voordeel van lcd.
Dit ga je toch wat meer moeten onderbouwen hoor.

Ok, energieverbruik van een plasma is een duidelijk nadeel. Inbranden is een non-issue bij moderne plasma's en pixelproblemen zijn eerder een 'feature' van LCDs (dead/hot pixels) dan van Plasma's.

Voordelen van plasma's zoals beeldkwaliteit, zwartwaarde, geen backlight bleeding, kleurechtheid en gebrek aan ghosting moet je ook wel meenemen. Bij een plasma zijn truuken zoals "100hz" (wat (en dan bedoel ik de naam, niet de techniek) eigenlijk marketingzever is, want dat slaat niet zoals bij de CRTs op refreshrate, maar op omzeilingsmechanismen voor andere problemen die inherent zijn aan de LCD techniek) niet nodig.

Dus inderdaad, ga vooral op je eigen ogen af. Je zal ofwel met een héél goede lcd, ofwel met een plasma thuiskomen, afhankelijk van je eigen voorkeuren en prioriteiten. Maar kom niet vertellen dat plasma niet kan tippen aan LCD qua techniek. De techniek is inherent veel geschikter om TV beelden op weer te geven. Hij kost alleen meer, en verbruikt ook meer.

Maar eenieder die hier zegt dat hij tien jaar op een mindere tv zal zitten kijken uit milieuovertuiging zeg ik: koop een plasma, en zet hem eens AF elke avond, ipv op standby. Als je dat met al je sluipstroom doet zal je meer energie besparen met minder impact op je leven dan (alleen) daarvoor een "mindere" TV te kopen.
Als reactie op het inbranden; Ik werk bij een bedrijf dat AV apperatuur verhuurt en verkoopt en de hoeveelheid plasma en lcd schermen die wij terug krijgen met inbrandverschijnselen is nog steeds schrikbarend hoog. Wij hebben zelf schermen van Panasonic, Pioneer en Sharp en alle merken, LCD of Plasma hebben hier nog last van. In een thuis situatie waar je vooral naar bewegend beeld kijkt zal het inderdaad niet of nauwelijks meer voorkomen, maar schermen die wij leveren waar dag in dag uit een Info scherm op wordt getoond hebben hier nog steeds last van. Helaas
Op het forum doen de panasonics het ook goed. 37 is mij helaas nog wat te klein, dus kan niet wachten op de plasma review van panasonic. Voor die 200 euro extra vergeleken met de Tatung krijg je dus flink wat meer waar voor je geld.

Helaas zou ik toch iets van reactietijd testing en ghosting willen weten, alsmede ook dit keer weer het gemeten stroomverbruik zou aardig zijn.

[Reactie gewijzigd door REDFISH op 14 mei 2008 19:30]

Je maakt je druk over stroomverbruik maar overweegt wel een plasma boven LCD? :P
Anoniem: 54785
@Bosmonster15 mei 2008 10:11
Is een plasmascherm per definitie onzuiniger dan? Ik weet dat het opgegeven maximale stroomverbruik een stuk hoger is. Dit wordt echter alleen gebruikt bij een volledig wit scherm. Plasmaschermen hebben een variabel stroomverbruik, afhankelijk van de lichtintensiteit van het beeld. Als jij een film kijkt met veel donkere scenes, ben je waarschijnlijk zelfs goedkoper uit met een plasmascherm. Dat het zulke ontzettende energieslurpers zijn is achterhaald.
Niet geheel; een plasma heeft ongeveer een ondergrens van 200W (dus, zoals je zegt: in donkere scenes) bij verschillende merken. Dat in tegenstelling tot een bovengrens van 250W voor de gemiddelde LCD, denk ik dat je nog redelijk bedrogen kan uitkomen als je een plasma aanschaft.

Ik heb recentelijk even gekeken naar Pioneer-plasma's en daar worden bovengrenzen genoemd van 600W (!!!); iets wat ik enorm overdreven vindt als je een vergelijkbare diagonaal LCD voor nog geen 250W in de muur prikt.
Onzin, mijn plasma heeft een ondergrens van 80 watt (net getest met volledig zwart beeld en kWh meter)
Stroomverbruik is inderdaad een belangrijk punt. Met de stijgende energieprijzen en het algemene "groene" gevoel merk ik steeds meer dat ik erop begin te letten hoeveel apparaten verbruiken en hoeveel ze aanstaan.
Vermoed omdat Plasma de betere weergave techniek is. Alleen trekt het wat meer.
Heb nu 'n Grundig LCD HDloos ding. Met slechte electronica erin.
Heb bij Mediamarkt gekeken en sommige budged shermen vooral de kleinere maten kunnen dat slechtere LCD beeld hebben. betreffende zwart kleuren en kijkhoek.
Bij grotere LCD shermen zie ik het verschil niet zo.

Omdat we 'n PS3 hebben. Ook ideaal als BR player wil ik 'n Full HD sherm halen.

37LZD800/85 voor LCD
42PZ800/85 voor Plasma

En dan heeft LCD de zuinigheid mee en LCD panels worden ook steeds beter.
Plasma is de ding maar trekt meer stroom.

Nu is het voor de slaapkamer en die TV wordt dus niet zo vaak gebruikt als die van onder.
en met 1,7 m kijk afstand wordt resolutie goed gebruikt met 37"/42" sherm.
Dus plasma is nog steeds 'n optie.

Eind mei ga ik een halen.
Goed te horen dat Pannasonic LCD blijkbaar ook goed zijn. Hoop wel dat het voor de hele lijn geld.
Anoniem: 236146
14 mei 2008 18:17
Ziet er uit als een mooi TV'tje; ik geloof dat de consumentengids hem ook als Beste Koop had aangeprezen. Daar hangt echter ook een prijskaartje aan; ik prefereer daarom de Samsung 5-serie, zeker als die met de TNT actie voor nog geen 900 euro te krijgen is :D
ehhmmm wat is een TNT actie?
Als je bij TNT werkt, dan krijg je personeelskorting
Vriend van mij is een postbode bij TNT en dan krijg je korting op bepaalde tv's en andere apparaten van Samsung. Dus ik denk dat hij dat bedoeld? Maar ik weet niet wat hij bedoelt met de 5 serie? Doet me alleen maar denken aan auto's eerlijk gezegd.
Volgens mij is dat dezelfde aanbieding als bij de personeelsvereniging van KPN :)
Valt me op dat Panasonic erg goede TV's ontwikkeld, maar toch kom ik ze vrij weinig tegen in reclames en bij de grote winkelketens! Terwijl Panasonic qua duurzaamheid ook erg goed is. Hoe komt dat toch?
Ik vraag het mij ook af. Want ze behoren absoluut tot de top van de televisies. En het zou me ook niets verbazen als ze met de andere panasonic (die nog op tweakers moet verschijnen) weer zulke mooie waarde's neerzetten.

Ik heb thuis ook een panasonic staan en ben er erg tevreden mee.
Het merk Panasonic is vrij slecht vertegenwoordigd in Europa, in de VS behoort Panasonic tot de absolute top, naast bijvoorbeeld Sony, Toshiba en enkele "Amerikaanse" merken.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 243511 op 14 mei 2008 22:22]

Heb laast op TV toch zo'n vierra reclame gezien. Mijn koop gedrag wordt niet door reclame bepaald. Maar pannasonic zou uitblinken in prijs qualiteit. Kijk en dat heeft juist mijn aandacht.
ik zou eigenlijk wel zo een test ook zien in vergelijking met een plasma van bijvoorbeeld panasonic.
Ja wil ook wel weten hoe LCD nu verhouden met Plasma.
Ze gebruiken IPS ALPHA Panels iig voor de LCD modellen waar ik geinterreseerd in ben..
Ho ho ho Kykez,

Ga niet iets van de daken schreeuwen als je niet weet waar je over praat.
Enige referenties?

Ik ben van mening dat de plasmas in deze tests als winnaars uit de bus zullen komen, panasonic en pioneer maken zeer mooie schermpjes. :9
Moet nog de eerste lcd tv tegenkomen die het van een panasonic of pioneer plasma wint.

Bij de mediamarkt hebben ze trouwens een leuke deal, panasonic 37'' HD Ready schermpje voor 500,- euro's, kopen, kopen, kopen ;)
Onderschat Toshiba/Hitachi niet, als je ze reallife ziet kwijl je, althans dat was bij mij het geval, winkels zetten die schermen ook moeiteloos tussen de plasma's.

Het is verdomd moeilijk om info over deze series te vinden, maar zodra ik dat heb, zal ik het hier posten.
Hier een recente test van een Toshiba:

http://www.areadvd.de/hardware/2008/toshiba_52zf355d_1.shtml

(Duits overigens...)

En ik moet ook toegeven dat in bijvoorbeeld de What Hifi ook regelmatig Toshiba tv's langs komen waar men een goede waardering voor geeft.
Ik neem aan dat de 10 sterren onderaan de waardering is? (mijn Duits is waardeloos)
Het is zie ik ook het 52" model. Vraag mij af hoe die zich verhoud tot de plasma van LG van 50".

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 243511 op 15 mei 2008 00:42]

Ik heb zelf de Toshiba 32C3500, maar ik heb toch wat gemengde gevoelens over dit scherm.
Op sites zoals AreaDVD & What Hifi kwam dit scherm erg hoog uit de test, bij AreaDVD gaven ze ook 10 sterren, en bij What Hifi 5/5 sterren.
Ondanks dat heeft dit scherm toch wel een aantal punten die mij enorm storen, namelijk zwartweergave en kijkhoeken.
Vooral dat eerste is erg storend bij donkere scenes in films, voornamelijk als je 's avonds films kijkt (lagere omgevingsbelichting).
Maargoed, ik heb nog niet veel andere LCD's gezien onder dezelfde omstandigheden, misschien is dit bij andere modellen niet veel beter.
De Toshiba 32C3500 is dan ook een 32"tv voor iets van 5 a 600 euro, en hoewel dat nog steeds wel een hoop geld is, kun je dat niet vergelijken met tv's die ruim 2x duurder zijn.

In zijn prijsklasse echter, is die tv wel king of the hill. Maargoed wel een IPS panel :(
Ik verwacht ook van een TV van 500-600 euro (en van een goed merk) dat het beeld gewoon goed is, dat zwart zwart is, wit wit is, en de kleuren kloppen en er geen motion problemen zijn en de kijkhoeken acceptabel zijn.
Dit bij de Toshiba niet het geval, vooral de zwartwaarden zijn 's avonds gewoon niet acceptabel.
Zoals je al zei, 500-600 euro is best wel veel geld voor een TV en dan verwacht ik gewoon dat alles goed is, ik kan begrijpen dat duurdere modellen bijvoorbeeld meer extra's hebben, zoals 100HZ, PIP, meer aansluitingen etc.
Maar de beeldkwaliteit van een TV moet gewoon goed zijn, en daar moeten geen compromissen gemaakt worden.
Als je geen goede beeldkwaliteit kan maken voor 500-600 euro, produceer ze dan maar niet.
Ook zijn de recenties vaak te positief bij goedkope schermen alleen omdat de prijs laag is, terwijl de beeldkwaliteit eigenlijk vaak helemaal niet zo geweldig is.
Wat jij wil kan wel, maar niet voor dat diagonaal tegen die prijs op dit moment, en daar heeft Toshiba naar mijn mening nog steeds een prima resultaat geleverd.

Je hebt ook Toshiba's van 26" en kleiner, die betere beeldkwaliteit leveren tegen dezelfde prijs.
Hitachi wordt wel verkocht in NL en is naast goed te betalen, ook kwalitatief erg goed. beeldkwaliteit is verbluffend en de wat duurdere modellen zijn echt top afgewerkt. geen onnodige dingen, gewoon een goed scherm.
Ik ben sinds 2 weken de trotse eigenaar van dit scherm en -icm schotel- is het echt een verbluffend mooi beeld. Zelfs Standard Definition content wordt erg goed weergegeven, en dat was voor mij een absolute vereiste omdat er nog maar montjesmaat in High Definition wordt uitgezonden. Worden de calibratie-instellingen overigens nog gepubliceerd? Bij de eerdere Tatung review stonden deze er duidelijk bij..
De specs van zijn "grote broer" (de 37LZD800) zijn allemaal net wat beter: 100 Hz, beter geluid en zo nog wat grapjes. Ik vraag me dan ook af of het verschil tussen deze twee TV's duidelijk te zien is (want zijn "grote broer" kost wel weer zo'n 200 euro meer...) :?
De 37"LZD800 heeft ook mijn voorkeur. En die is FullHD
Anoniem: 236146
@SG15 mei 2008 08:43
Deze Panasonic is ook Full HD hoor...?
Volgens mij heb je een probleem met je stekkers wanneer je dit apparaat tegen de muur hangt? :?. Naar mijn idee zou het een beter ontwerp zijn geweest wanneer de stekkers naar beneden staken.
Dat is een mening die veel mensen hebben maar wat bij 99% van de TV's dus niet in orde is. Wat je wel in de gaten moet houden dat je natuurlijk niet elke dag stekkers loopt te pluggen dus dat je eigenlijk eenmalig je aansluitingen inprikt en dan de TV ophangt. Een vriend van mij heeft hetzelfde probleem met de muurbeugel; die kan nog niet eens een SVHS-kabeltje inprikken, laat staan een bakbeest zoals een SCART of stugge HDMI.

Maar ja, gezien de grootte van sommige schermen en de bijgeleverde draaivoet, heb ik niet echt problemen met waar de aansluitingen zitten; ik hang mijn scherm niet op omdat een goede draaibare muurbeugel als snel honderden Euro's kan kosten (zeker als je 2 swivel-points hebt en kabelgoot).

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee