Door René Gerritsen

Tatung V42MMFJ-ETB

13-05-2008 • 15:35

48

Multipage-opmaak

Introductie en specificaties

Voor de eerste review van de tv roundup hebben we de Tatung V42MMFJ-ETB onder handen genomen, het goedkoopste model in onze test. De grote vraag is welke beeldkwaliteit de Tatung-tv levert voor zijn lage prijs.

Televisiefabrikant Tatung zal niet iedereen even bekend voorkomen, maar het Taiwanese familiebedrijf bestaat al sinds 1918 en levert op oem- en odm-basis aan pc-fabrikanten als Acer, Compaq, Dell, HP, JVC, Panasonic en Philips. Sinds 1998 heeft Tatung ook een Europees hoofdkantoor, dat gevestigd is in het Nederlandse Wijchen.

Tatung levert de goedkoopste televisie in onze test; het gat met de nummer twee is maar liefst tweehonderd euro. De vraag die dan gesteld kan worden is of dat prijsverschil ook negatieve effecten heeft op de beeldkwaliteit, want 950 euro voor een 42" full-hd lcd-televisie klinkt op papier als een zeer scherpe prijs.

Tatung V42MMFJ-ETB

* Specificaties


Paneel
Diagonaal42" / 107cm
Afmetingen93,0 x 52,3cm
Resolutie1920 x 1080 (full hd)
Beeldverhouding16:9
Beeldpuntafstand0,484mm
Kijkhoek (h/v)176° / 176°
Contrastverhouding6000:1 dynamisch
1500:1 statisch
Helderheid500cd/m²
Connectiviteit
hdmi2x
d-sub (vga)1x
scart2x
component1x
composite in1x
composite out1x
s-video1x
Analoge tuner1x
Digitale tunerDvb-t
Common InterfaceJa
Osd-opties
Beeldverbeterende techniekenRuisonderdrukking (auto/laag/midden/hoog/uit)
Automatic Picture Control (backlight instellingen)
Dynamisch contrast
Handmatige aanpassingenbacklight
contrast
kleur
helderheid
scherpte
kleurtemperatuur
individuele kleurkanalen
Overige informatie
Afmetingen104,7 x 76,8 x 29,9cm (incl. voet)
Gewicht29,1kg
Draaibare voet?Nee
Energieverbruik265W
Productlink fabrikantTatung-website deeplink


Nader bekeken

De Tatung V42MMFJ-ETB is een 42" lcd-televisie met een full hd-paneel. Voor een tv met dergelijke specificaties is hij erg aantrekkelijk geprijsd met een laagste online prijs van ongeveer 950 euro. De voet en het scherm zijn gedemonteerd verpakt, maar Tatung levert als enige fabrikant het gereedschap (een schroevendraaier) mee om de televisie te assembleren.

Tatung V42MMFJ-ETB Aansluitingen zijkant

Het scherm beschikt over twee hdmi-aansluitingen, een vga-connector en twee scart-ingangen. Daarmee zijn de aansluitmogelijkheden vergeleken met de andere televisies in onze test voor de veeleisende gebruiker wat karig. Tatung heeft de aansluitingen slim geplaatst: alle connectors zijn naar de zijkant of de onderkant gericht, zodat het scherm niet van de muur hoeft om een kabel aan te sluiten of los te halen. Doordat er aan de achterkant niks uitsteekt, kan het scherm ook zeer dicht op de muur worden geplaatst.

Rechtsonderaan de schermrand zit de infraroodontvanger met daarnaast de statusled die drie kleuren kan aannemen: rood, groen en amber. Rood staat voor standby, groen voor ingeschakeld en amber voor standby in de pc-stand.

Tatung V42MMFJ-ETB Aansluitingen onderkant

Aan de rechterzijkant vinden we ook de knoppen voor de schermbediening. Van boven naar beneden zitten hier de knoppen voor de beeldverhoudingen, het volume, het zappen, het oproepen van het osd, de ingangsselectie en de standbyknop.

De televisie weegt 29,1kg en is inclusief voet 76,8cm hoog. Deze voet heeft helaas geen draaimechanisme, wat bij een 42"-scherm geen overbodige luxe is.

Tatung V42MMFJ-ETB Knoppen zijkant

Kalibratie

De Tatung V42MMFJ-ETB wordt via een dvi-hdmi-converter aan ons testsysteem gehangen. Wat echter direct opvalt is dat er nogal wat storing in beeld is, vooral bij scherpe contrasten zoals de verticale lijnen van vensterranden en de muisaanwijzer. Ook blijkt het scherm geen pixelmapping te ondersteunen, waardoor de randen van het scherm buiten beeld blijven. Het gevolg is dat tekst bijna onleesbaar is op de hoogste resolutie, 1920x1080, maar op 1280x720 wordt het beeld al beter.

Aangesloten via d-sub zijn deze problemen opgelost: de storing is weg en de volledige desktop is zichtbaar. Tatung noemt de vga-aansluiting de pc-ingang, wat suggereert dat ze er geen rekening me houden dat mensen hun pc wellicht liever digitaal via de hdmi-poort aansluiten. Via het menu is ook geen enkele functie te vinden waarmee pixelmapping via hdmi te activeren is.

Na een half uur warmdraaien hangen we de Spyder voor het scherm om de kalibratie te starten. We doen dit via hdmi, omdat we zo twee conversies (digitaal naar analoog in de videokaart en analoog naar digitaal in het scherm) vermijden. De storingen zijn enkel zichtbaar bij contrasterende lijnen, dus het egaalgekleurde vlak waar de Spyder meet wordt niet beïnvloed.

* Kalibratieproblemen

Het kalibreren wordt niet makkelijk gemaakt, doordat de on-screen display over een groot deel van het beeld heen valt. Zodoende zijn de witte en zwarte kleurverloopjes niet te zien tijdens het kalibreren en wordt het een kwestie van osd oproepen, aanpassen, osd verlaten, beoordelen, osd oproepen, bijstellen, osd verlaten, enzovoorts. Een heel groot probleem is dit niet, want dit is geen dagelijks werk, maar andere fabrikanten laten alleen een klein balkje met bijvoorbeeld de backlighthelderheid zien op het moment dat die aangepast wordt, zodat het resultaat aan de hand van videobeelden te beoordelen is.

Het bijregelen van de backlight om de vier witte blokjes te onderscheiden werkt totaal niet. Het is de bedoeling dat de backlight op de hoogste instelling komt te staan waarbij de vier blokjes nog net te onderscheiden zijn, maar zelfs op intensiteit 0 is slechts het linker blokje zichtbaar en vormt de rest een witte balk. Nog problematischer is de helderheidskalibratie, waarbij de brightness op de laagst mogelijke waarde moet komen te staan waarbij alle zwarte vierkantjes van elkaar te onderscheiden zijn. Helaas blijven de blokjes een egale rechthoek vormen, ongeacht de gekozen helderheidswaarde. We vervolgen de kalibratie dus maar met beide waarden op de gemiddelde instelling.

* Forse kleurafwijkingen

Zodra de backlight en de helderheid correct zijn afgesteld, maken we dankbaar gebruik van de mogelijkheid de kleurbalans aan te passen. De Spyder meet met een druk op de knop hoe wit het witte vlak is dat de software weergeeft. Drie balkjes in de kleuren rood, groen en blauw geven aan hoe sterk de drie afzonderlijke kleuren doorkomen. Het menu van de V42MMFJ laat intensiteitsaanpassingen per kleur toe en we slagen er dan ook in het beeld netjes neutraal af te stellen.

De correcties die hiervoor nodig zijn, zijn echter nogal fors. Per kleur kan de intensiteit van 0 tot 100 ingesteld worden en standaard staat deze waarde op 50. Het wordt echter al snel duidelijk dat het scherm standaard veel te blauw afgesteld staat. Het blauwe kanaal moet namelijk van 50 naar 12 teruggeregeld worden en het rode kanaal heeft juist een flinke boost nodig: die gaat van 50 naar 76. Groen staat standaard wel correct afgesteld op 50.

Tatung V42MMFJ-ETB kalibratieresultaat met curves

* Kalibratieresultaat

Na het kalibreren en de verificatie daarvan blijkt dat de kalibratie redelijk gelukt is, al wordt ook duidelijk waarom de backlight en helderheid niet te kalibreren waren. Standaard geeft het scherm veel te vroeg zijn maximale kleurverzadiging en dat geldt voor alle kanalen. Per kleurkanaal zijn 256 waarden mogelijk, van 0 tot 255 en al bij 230 geeft de Tatung de maximale kleurintensiteit. Het blauwe kleurkanaal heeft ook bij donkere kleuren geen goede kleurweergave.

* Resultaten

Na de kalibratie lijkt het scherm echter redelijk afgesteld . Bij het schakelen tussen de gekalibreerde toestand en de oorspronkelijke instellingen wordt het verschil tussen een goed en slecht afgesteld scherm erg duidelijk. Onderstaande foto geeft aan hoe details in donkere gebieden totaal onzichtbaar zijn in de ongekalibreerde situatie en na het kalibratieproces ineens wel goed zichtbaar zijn. Let vooral op het hart van de zonnebloem en zijn bladen en de textuur op de appel midden in beeld.

Tatung V42MMFJ-ETB kalibratieresultaat voor en na

* Kijkhoek en backlightbleeding

We kijken nog een laatste keer zonder hulpmiddelen of benchmarkprogramma's kritisch naar het scherm. In het eerste deel van deze reviewserie hebben we uitgelegd waarom de kijkhoek een nietszeggend cijfer is geworden, dus we proberen dit aan de hand van foto's te onderbouwen. De Tatung V42MMFJ-ETB heeft op papier een kijkhoek van 176 graden, maar al vanaf ongeveer 90 graden (45 graden uit het lood) beginnen de kleuren dermate ver te verkleuren dat het onacceptabel wordt.

Tatung V42MMFJ-ETB Kijkhoek recht (klein)Tatung V42MMFJ-ETB Kijkhoek schuin (klein)

Een ander probleem bij lcd-panelen is de hoeveelheid licht die vaak nog door zwarte pixels lekt. Onderstaande foto toont aan dat de V42MMFJ vooral in de hoeken, maar ook in het midden licht doorlaat. De rechterkant heeft hier meer last van dan de linkerkant. Wat tijdens het fotograferen ook opviel was dat er een donkere streep in horizontale richting door het midden van het scherm loopt bij lichte beelden. Helaas is dit niet dermate overheersend aanwezig, dat het op een foto tot uitdrukking komt.

Tatung V42MMFJ-ETB Backlight bleeding (1 seconde, f/2,8, iso100)

De werkelijke contrastverhouding van het gekalibreerde scherm bleek 491:1 te zijn en de maximale helderheid in gekalibreerde toestand resulteerde in 218cd/m².

Benchmarks en televisiekijken

Nu het scherm gekalibreerd is, wordt het tijd de elektronica achter het paneel aan de tand te voelen. Een PS3 speelt via hdmi de HQV HD Benchmark blu-rayschijf af op 1080p- en 1080i-resolutie. In het eerste deel van deze reviewserie hebben we al uitgelegd wat de verschillende benchmarks op de blu-rayschijf testen en waarom dat belangrijk is.

* Video resolution loss

In deze test doet de Tatung zichzelf geen plezier door het beeld te overscannen. De beste resultaten worden behaald met pixelmapping, omdat dan 1080 beeldlijnen over 1080 pixels hoogte worden verdeeld. De Tatung verdeelt echter wat minder (ongeveer 1020) beeldlijnen over diezelfde 1080 pixels, wat net niet lekker past.

Onderstaande foto maakt duidelijk hoe het blok met pixelbrede, horizontale lijnen hier en daar een lijn van twee pixels breed bevat. Aan de randen van de gestreepte blokjes lopen de horizontale lijnen ook nog een pixel of twee door.

Tatung V42MMFJ-ETB Video resolution loss test

* Film resolution loss

De V42MMFJ-ETB scoort matig in de film resolution loss test. Als we even door de gevolgen van de overscan heenkijken, zijn de resultaten redelijk te noemen. Het blijft alleen jammer dat ook hier het gebrek aan pixelmapping veel scherpte kost.

Tatung V42MMFJ-ETB Film resolution loss test

* Ruisonderdrukking en diagonaalfilter

De ruisonderdrukking van de V42MMFJ-ETB lijkt weinig effect te hebben. Zelfs op de maximale stand is de hoeveelheid ruis in beeld amper afgenomen. Dit komt het behoud van scherpte uiteraard wel ten goede.

Schuine lijnen zijn al bij grote hoeken redelijk gekarteld. Kleinere, bijna horizontale hoeken kunnen bijna niet zonder kartels worden weergegeven, maar grotere hoeken, zeker die van bijna 45 graden, moeten een stuk beter kunnen.

Tatung V42MMFJ-ETB Jaggies-test

* Interlaced sd-beelden

De Tatung wordt aan een Pioneer dvd-speler gehangen die beschikt over een hdmi-uitgang. De beelden worden op 576i-resolutie doorgestuurd, zodat het de-interlacen en upscalen aan de televisie wordt overgelaten. De Tatung blijkt vergeleken met zijn omstanders nogal wat inputlag te vertonen. Helaas trillen fijne details wat, maar het beeld is normaalgesproken redelijk rustig. De huidstinten zien er wat geel-groenig uit, maar de overige kleuren lijken goed te kloppen.

* Stroomverbruik

Het stroomverbruik van de Tatung V42MMFJ-ETB wordt gemeten tijdens een testscène met een representatieve belichting. Het gemiddelde verbruik van de Tatung komt uit op slechts 119W wat een stroomverbruik van 245W/m² betekent. We vinden dit zeker geen slechte score voor een 42" lcd-televisie.

Aan het eind van de reviewserie van de drie budgetmodellen zal een oordeel gegeven worden over de prestaties van de Tatung ten opzichte van de overige televisies.

In de LCD & Plasma TV Special is deze review terug te vinden, gebundeld met de overige artikelen over de tv roundup en actuele nieuwsberichten over plasma- en lcd-televisies.

Reacties (48)

48
45
7
5
1
11
Wijzig sortering
Uhm dit is de test? Waarom worden de bevindingen niet weergegeven icm het afspelen van SD dvd's en Blu-rays? Ik heb begrepen dat er op kantoor geen mogelijkheid was tot normale tv-aansluiting, maar een dvdtje en een blu-ray testen lijkt me toch wel belangrijk.

Je geeft nu bv. wel een werkelijk contrast, maar contrast op zich zegt niet zoveel. Het is namelijk het verschil tussen wit en zwart. Echter zwartwaarde is een stuk belangrijker dan wit, dus als een scherm een erg hoge witwaarde opleverd, dan is het contrast ook een stuk hoger. Maar wie kijkt er nu naar een spierwit scherm? Diepzwart is veel belangrijker, aangezien nogal wat films duister van toon zijn. Wit is een kleur die maar sporadisch gebruikt wordt.

Ook mis ik een stuk over kleurechtheid. Kleurbereik wordt wel gekalibreerd, maar of dit nu resulteert in bv. natuurlijke huidskleuren staat er niet bij. De kleur van een mensenhuid is namelijk nogal vaak een probleem voor tv's om echt goed, natuurlijk weer te geven.

Nog een vraagje over film resolution loss, is dit hetzelfde als motion resolution loss? Zo ja, dan is het handig om ook de werkelijke waarde erbij te zetten. Nu staat er enkel ''scoort matig'' maar wat houdt dit in? Hoeveel van de horizontale resolutie blijft behouden, oftewel hoeveel van de in totaal 1080 lijnen blijven zichtbaar bij bewegende beelden? 300 v/d 1080? of 600 v/d 1080? Wat is matig?

Je stuurt ook een 1080i signaal naar het scherm, vermeldt dan ook wat over de deinterlacing capaciteiten. Dit is van belang als mensen niet in staat zijn om een progressief signaal te sturen.
Anoniem: 69767 @bramberk1514 mei 2008 10:45
" Ik heb begrepen dat er op kantoor geen mogelijkheid was tot normale tv-aansluiting, maar een dvdtje en een blu-ray testen lijkt me toch wel belangrijk."

Was Digitenne geen oplossing? En je kan natuurlijk ook thuis gewoon een uitzending op DVD opnemen en dat vervolgens afspelen.
Zondag zal ik nog wat aanvullende tests doen op kantoor. Mocht je nog suggesties hebben hoe ik m'n dag in moet delen, kun je dat hier kwijt: Wat meer over de televisieroundup...

Ik vind Digitenne trouwens ene dermate brakke kwaliteit beeld geven op een groot formaat tv dat ik dat niet echt representatief vind. Ik heb zelf thuis TV Digitaal van @Home en dat bevalt prima en ziet er op de twee tv's die ik thuis heb getest (Sharp en Pioneer) een stuk beter uit.

[Reactie gewijzigd door Grrrrrene op 23 juli 2024 13:51]

Waarom lees ik in de review niets over de pcmcia slot welke gebruikt kan worden voor digitale tv?

Dit is wel een pluspunt van de televisie, naast alle minpunten :)

Ik wilde deze tv kopen icm een telefoon abonnement omdat ie dan ongeveer 480 euro kost maar na het lezen van de review denk ik dat ik toch maar ga kijken voor een samsung le40m87 fullhd tv. (kost me uiteraard wel meer).
Anoniem: 245434 @GranCanaria14 mei 2008 11:55
Je bedoelt een Conax card reader? Ondersteunt ie digitenne?
Misschien ook een idee om het stroom verbruik van deze monsters mee te nemen ?

Of is die 265 watt die er staat ook echt door jullie gemeten ?

[Reactie gewijzigd door Astennu op 23 juli 2024 13:51]

Misschien dat hier later nog een feature over komt, maar op het moment dat ik de tv's testte (een week op T.net office) was de verbruiksmeter in gebruik voor een computersysteem.
ah helaas. Want ik vraag me altijd af of het verbruik dat de fabrikanten opgeven wel klopt.
Ik heb net een mailtje de deur uitgedaan om te vragen of iemand daar tijd voor heeft. De redactie is echter zwaar onderbezet wegens ziekte en dergelijke, dus ik hoop dat dat nog kan voor de tv's retour gaan.
Ja toch lijkt het me belangrijk dat dit getest gaat worden. Als er zo'n groot project opgezet wordt met in totaal naar verwachting 50+ pagina's review, dan hoort dat er gewoon ook bij. Ik moet eerlijk toegeven dat ik nog niet erg onder de indruk ben van iets wat zo'n groot project is waar ook nog eens misschien wel 3 maanden op gewacht moet worden voordat het af is.
Het is niet kwalijk bedoeld of om te flamen, ik waardeer alle moeite en zal er zeker ook wat mee doen en ben ook benieuwd wat eruit komt maar zou toch liever nog iets grondigere data zien zoals iets van reactietijd testing. Deze gegevens zag ik ook niet bij de specs erbij staan. En hoe gaat het met audio over hdmi, is er iets van een vertraging, heeft het scherm last van inputlag?

Heb je werkelijk alleen de test schermen getoond of heb je er ook iets mee gedaan waarvoor de tv daadwerkelijk gebruikt gaat worden? Dat lijkt me nu eenmaal iets meer op de praktijk van toepassing.

[Reactie gewijzigd door REDFISH op 23 juli 2024 13:51]

Ja toch lijkt het me belangrijk dat dit getest gaat worden. Als er zo'n groot project opgezet wordt met in totaal naar verwachting 50+ pagina's review, dan hoort dat er gewoon ook bij. Ik moet eerlijk toegeven dat ik nog niet erg onder de indruk ben van iets wat zo'n groot project is waar ook nog eens misschien wel 3 maanden op gewacht moet worden voordat het af is.
3 maanden? De planning is dat het eind deze maand allemaal online staat :) Dat het nu wat vertraging oploopt is omdat Wilbert net voor de 2e keer vader is geworden (met 1,5 week vertraging) en omdat Rataplan ziek is. De redactie is flink onderbezet hierdoor.
Het is niet kwalijk bedoeld of om te flamen, ik waardeer alle moeite en zal er zeker ook wat mee doen en ben ook benieuwd wat eruit komt maar zou toch liever nog iets grondigere data zien zoals iets van reactietijd testing. Deze gegevens zag ik ook niet bij de specs erbij staan. En hoe gaat het met audio over hdmi, is er iets van een vertraging, heeft het scherm last van inputlag?
Ik heb net overlegd dat ik komende zaterdag nog een keer van Enschede naar Amersfoort reis om de net geleverde hdmi-repeater in gebruik te nemen, zodat we de kleuren onderling kunnen vergelijken en ook vrij snel de reactietijd kunnen testen. Audiovertraging is erg lastig te meten, hoewel ik open sta voor suggesties. Over inputlag heb ik al wat gezegd in de reacties op het eerste artikel: dat is zo lastig te meten. De methode met een crt en een tv naast elkaar werkt maar heel matig en levert geen absolute getallen op.
Heb je werkelijk alleen de test schermen getoond of heb je er ook iets mee gedaan waarvoor de tv daadwerkelijk gebruikt gaat worden? Dat lijkt me nu eenmaal iets meer op de praktijk van toepassing.
Que? Als je bedoelt of er ook real life beelden zijn getoond om te testen hoe ze het doen: ja. Dat is echter een stuk lastiger te fotograferen. Op de HQV Benchmark blu-ray staan wat videobeelden die interlaced zijn en het het scherm lastig maken. Als daar behoefte aan is, wil ik daar wel foto's van maken, maar of dat iets gaat zeggen over de echte kijkervaring...?

Hoe dan ook: ik denk dat het belangrijkste is dat de lezers beseffen dat dit voor T.net ook een eerste keer is. Nooit eerder hebben we een tv gereviewed, laat staan 11 tegelijk. Dan word je als reviewer, maar ook als redactie nogal in het diepe gegooid en loop je tegen dit soort problemen aan. Die hdmi-repeaters (800 euro per stuk :X) kwamen pas binnen toen ik alweer thuis zat na een week vrij te hebben genomen van m'n afstudeerwerk. Een volgende keer zal het vast veel beter gaan, mede geholpen door de (vaak) opbouwende kritiek hier.

[Reactie gewijzigd door Grrrrrene op 23 juli 2024 13:51]

Misschien kan je audio lag meten op volgende manier:
- maak een videobestand waar je na een tijdje in 1 frame overgaat van een wit scherm naar een zwart scherm
- tijdens het wit scherm zet je er een sinusgeluid onder van bv 5kHz, tijdens het zwart eentje van bv 10kHz
- speel het bestand af en film het scherm (met geluid)
- vergelijk het originele bestand met het gefilmde bestand

't Is maar een ideetje dat meteen in me opkwam. Weet niet of het goed zal werken
Creatief, zou moeten werken. Voorwaarde is wel dat er een DV-camera aanwezig is en dat er software beschikbaar is om een dergelijk testpatroon te maken. Mocht dat niet lukken, dan kan het alsnog nuttig zijn zoiets in elkaar te zetten voor latere tests.

Overigens lijkt het me niet nodig om de frequentie te veranderen, volgens mij is het goed genoeg om het geluid te muten tijdens de overgang van wit naar zwart. Enige nadeel hieraan is dat je nu ook de responsetijd meepakt. Een nog groter nadeel is dat je met +/- 25fps filmt, dus je zult niet nauwkeuriger dan 1/25e seconde (0.04s) kunnen meten. Dat lijkt mij eigenlijk wel vrij grof.
Ik zou het elektronisch aan pakken, door een fotodiode (voor het scherm hangen) en het geluid op een scoopje aansluiten en dan je video afspelen, waarbij geluid en beeld tegelijk moeten starten. Kun je mooi op triggeren en je hebt de vertraging in us precies :)
Dat is de ideale situatie, maar ik kan bijna garanderen dat dat voor zondag niet meer gaat lukken. Ik zal het noteren voor een volgende test, want ik ben persoonlijk ook wel benieuwd naar de tv's < 1000 euro ;)
Als je een tv van meer dan 1000 euro koopt, boeit het dan of ie 110 of 130 euro aan stroom per jaar kost? Ik snap niet dat mensen zich altijd zo druk maken om het stroomverbruik van een scherm, want het maakt hooguit een paar tientjes per jaar uit.
Één scherm scheelt misschien maar een paar tientjes per jaar, maar als je een paar, of zelfs maar 1 tientje(s) stroomgebruik bespaart op elk elektrisch apparaat in huis kan dat leuk oplopen.
Anoniem: 224231 @FaceDown13 mei 2008 19:32
ehh milieu?
gloeilampen zijn nog nix.
rondrijden in je auto van 100 pk ( 75 kw) is erg.
verwarmen van je huis is erg
koelen va je huis (airco ) is erg.
maar een tv van 500 watt... is ook aardig wat gebruik
en als het niet hoeft, waarom zou je het dan verbruiken
De vraag die dan gesteld kan worden is of dat prijsverschil ook negatieve effecten heeft op de beeldkwaliteit, want 950 euro voor een 42" full-hd lcd-televisie klinkt op papier als een zeer scherpe prijs.
Toch maar een Panasonic PX80 dan?
pricewatch: Panasonic Viera TH-42PX80
Alleen deze Panasonic is niet Full-HD
Je punt? Toch maar €950 door het toilet spoelen voor een Tatung Full HD LCD omdat het Full HD is opdat de langskomende visite in stilte kan grinniken om je miskoop?

Aan die Full HD heb je overigens ook weinig als je LCD beelden gaat weergeven waarbij de camera sneller dan 10cm/s beweegt. De effectieve resolutie is dan veel lager dan een plasma die 1024*768 weergeeft.

edit: Ben benieuwd of je hetzelfde argument gaat hebben als de Pioneer PDP428XD recensie in het topklassesegment online komt... *ignorance is bliss ofzo*

[Reactie gewijzigd door ILT op 23 juli 2024 13:51]

Aan die Full HD heb je overigens ook weinig als je LCD beelden gaat weergeven waarbij de camera sneller dan 10cm/s beweegt. De effectieve resolutie is dan veel lager dan een plasma die 1024*768 weergeeft.
Kun je hiervan een link geven waaron dit uitgelegd staat, want ik vind dit wel interessant. Van wat ik er nu van begrijp, zeg je zoiets als: De beeldverversing van een LCD is te langzaam om snel bewegende beelden weer te geven, waardoor je "blur" krijgt en een plasma heeft daar geen last van.

Mijn punt mbt het Full HD vergelijken met een 1024*768 resolutie: Het lijkt me dat je dan heel veel detail mist, vergelijk het met gamen op 640*480 vs. 1600*1200. Bij die laatste resolutie heb je veel meer detail of gewoon veel meer in beeld.

Ik had verder geen punt mbt. beeldkwaliteit.
Ik heb het ook maar van horen/lezen van. Maar het heeft met reactietijd te maken, dit is geloof ik iets anders dan verversing (die 100hz kan zijn op een LCD terwijl de reactietijd 8ms is). Wat ik van de LCD techniek weet is dat het alleen de pixels die veranderen van kleur ververst, een CRT doet gewoon alles 50/100 keer per seconde verversen. Van plasma ben ik niet zeker. De reactietijd van plasma's is te verwaarlozen en speelt zich in de nanoseconden af, als ik het goed heb.
waardoor je "blur" krijgt en een plasma heeft daar geen last van.
Je krijgt geen blur maar pixels, er zullen vast mooimaaktechnieken in LCD tv's zitten. Heck, dat is zo ongeveer het primaire verkoopargument als je de specs van LCD tv's leest, zoveel verbetertechnieken, de tekst past amper op de doos. Maar je kunt je afvragen of een beeld echt zoveel beter wordt als de bron met zoveel technieken gefilterd en omgevormd wordt.

Voor meer uitleg is GoT je vriend: http://gathering.tweakers.net/forum
Mijn punt mbt het Full HD vergelijken met een 1024*768 resolutie: Het lijkt me dat je dan heel veel detail mist, vergelijk het met gamen op 640*480 vs. 1600*1200.
Met gamen allicht, maar daar heb ik geen ervaringen mee. Ik weet wel dat een plasma van 1024*768 gewoon een 720p signaal kan omvormen tot de juiste verhoudingen. Games zijn ook in de bron opgebouwd in afzonderlijke frames (film natuurlijk ook!) die elk een scherp beeld hebben. Met film is dit in snelle scenes al anders omdat er in de bron al een soort van natuurlijke motion blur ed. in zit.

Als ik fanatiek zou gamen dan zou ik ook geen PX80 kopen maar investeren in een PZ85 die wel Full HD is. Maar dat is mijn geheel subjectieve mening. Kijk je veel films en tv dan zou ik altijd voor plasma gaan.
De beeldverversing van een LCD is te langzaam om snel bewegende beelden weer te geven, waardoor je "blur" krijgt
Dat klopt, en dat heeft er mee te maken dat een LCD een hold-display is. Het beeldje wordt vastgehouden totdat er een nieuwe doorgegeven wordt. Impuls-displays 'schieten' het beeld in 1 keer naar het scherm en doven dan uit, waarna er nogmaals geschoten wordt etc. Bij impuls-displays is de motion resolutie (effectieve resolutie tijdens beweging) in de regel veel groter.

Het is iets te complex om hier even snel uit te leggen, maar met de aangeboden termen moet je via google toch een heel eind kunnen komen ;)
whoa.. die pz85 i inderdaad nice.
pricewatch: Panasonic Viera TH-42PZ85

http://www.avreview.co.uk.../sp/332365698271344525672

1:30000 contrast ( zal wel weer dynamisch zijn. met backlight aan en uit maargoed)
of is het plasma. sommige zeggen lcd, andere plasma
anyway mooie tv

[Reactie gewijzigd door freaq op 23 juli 2024 13:51]

plasma heeft geen backlight etc etc..
Maar de kleuren, zwartwaardes etc van plasma zijn veel en veel beter. Bovendien maakt de resolutie geen ruk uit als je een meter of 3 a 4 van je scherm af zit.
Anoniem: 261715 13 mei 2008 15:55
Mijn Sharp HD tv (37") had ook een schroevendraaier erbij om de voet aan het scherm te monteren. Deze schroevendraaier was zelfs licht magnetisch waardoor de diepere schroefjes beter gemonteerd konden worden.

Verder vind ik dit toch niet zo'n bijzondere tv.
inderdaad, beetje jammer dit. Zou leuk zijn als het ten eerste wat meer aansluitingen had, maar bovendien voorzien was van pixelmapping. Dat zou een hoop problemen oplossen.
Ik vind het toch wel buitengewoon vervelend dat deze review in stukken word gehakt en dat ik niet in 1 keer de conclusies over alle TV's kan bekijken.
Dat is inderdaad vervelend, maar als je ziet hoe uitgebreid alles is dan denk ik dat je het anders nooit in z'n geheel zou lezen en meteen naar de conclusie zou skippen.
Ik denk dat je aan het eind nog wel een samenvatting te zien gaat krijgen van alle schermen naast elkaar. :)
Kan wel. Moet je alleen pas lezen als alle tests zijn gedaan :+

Wees blij dat je nu al steeds wat informatie krijgt. Ik vind het wel prettig om deze manier.

[Reactie gewijzigd door Guustaaff op 23 juli 2024 13:51]

Anoniem: 189171 13 mei 2008 22:54
Leuk deze lcd test, hopelijk nemen jullie ook eens de tft computerschermen eens onder de loep. In de winkel (bij Vobis bijv. Dixons idem maar die verkoopt geen Tatung zover ik weet) kan je de schermen niet goed beoordelen. Alle schermen zien er even beroerd uit terwijl je in een goede opstelling duidelijke verschillen moet kunnen zien.
Graag ook een paar foto`s van het beeld erbij.
Ga zo door !
Nederlandse PC winkels verkopen ook enkel TN panelen (behalve Apple stores, Apple gebruikt in de cinemadisplays en 24 inch iMac S-PVA en S-IPS). Ga je dan op kijkhoek, zwarting etc kijken, dan kan ik je nu al vertellen dat het niks wordt. S-IPS en S-PVA is behouden aan webwinkels. Enkel op reviews en mond-op-mond reclame te beoordelen dus.
en de maximale helderheid in gecalibreerde toestand resulteerde in 218cd/m².
Maar is dit ook de gewenste heldheid? Het is mij niet echt duidelijk wat de 'target' helderheid is geweest bij beginnen van de kalibratie.

Overigens zou een vermelding van de minimale helderheid (dus als het scherm zwart zou moeten zijn) erg welkom zijn. Een absurd hoge helderheid halen de meeste schermen wel, en die is ook goed terug te brengen naar een gewenste maximale helderheid. Maar juist qua zwartniveau zit er veel verschil tussen de schermen (en de technieken; plasma vs. LCD).

En voor 2 tientjes heb je een extra stroommeter die later ook nog nuttig te gebruiken is. Dat kan er toch wel van af? :)

[Reactie gewijzigd door Gizz op 23 juli 2024 13:51]

Nou, het idee was dat in een week tijd alle schermen getest zouden worden op kantoor. Dan moet je dus een realistisch testprogramma hebben dat ook in een week afgewikkeld kan worden, inclusief tv's uit de doos halen, aansluiten, opwarmen en alle tests.

De minimale helderheid in gekalibreerde toestand kun je terugrekenen aan de hand van de contrastverhouding en de maximale helderheid. Ik zal dat nog even toevoegen aan de reviews vanavond. Natuurlijk kan die minimale helderheid lager, want bij sommige schermen is er wat speelruimte tussen helderheid, backlight en contrast, waarbij het scherm de testpatronen netjes blijft weergeven.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.