Voorstelling
De iPod heeft zijn weg al naar vele broekzakken gevonden, maar staat inmiddels ook in menig huiskamer te pronken. Verschillende fabrikanten presenteerden al grote en kleine luidsprekers waarmee je iedereen van je favoriete muziek kan laten meegenieten. In deze review zetten we een aantal van die docking stations naast elkaar.
In deze review beoordelen we de apparaten niet alleen op geluidskwaliteit, maar ook design, features en eventuele extra's komen aan bod. Als richtprijs gaven we de fabrikanten een bedrag van 200 euro op, waarbij eventuele duurdere of goedkopere modellen zich zouden moeten zien te bewijzen of net een voetje voor zouden kunnen hebben.
Als eerste komt de Creative Playdock i500 aan bod, gevolgd door een tweetal apparaten van Logitech. De Logitech Pure-Fi Elite zal zijn prijskaartje van 300 euro moeten waarmaken, terwijl de Pure-Fi Anywhere wat gunstiger geprijsd is. Tot slot stuurde Canton ons hun DS303-geluidssysteem, dat fors duurder is maar volgens de fabrikant superieure geluidskwaliteit voor de echte audiofiel zou moeten bieden - al is het natuurlijk ook de vraag of die een iPod als vervanger van zijn stereo zou kiezen.
Alle docking stations werden getest met een door Apple geleverde iPod Classic 160GB, en allemaal konden ze probleemloos met deze opslagcapaciteit overweg.

Creative Playdock i500

Logitech Pure-Fi Elite

Logitech Pure-Fi Anywhere

Canton DSS 303
Logitech Pure-Fi Anywhere
De Logitech Pure-Fi Anywhere is, zoals de naam al aangeeft, bedoeld om samen met de iPod overal naartoe meegenomen te worden. Echt draagbaar kan het apparaat niet genoemd worden, maar Logitech levert wel een stevig tasje mee om het docking station, samen met zijn adapter, te vervoeren.
Het apparaat
Hoewel de iPod volgens ons bedoeld is om meegenomen te worden terwijl een speakerdock een vast plaatsje krijgt in de woonkamer, slaapkamer of keuken, heeft Logitech ervoor geopteerd de Pure-Fi Anywhere te voorzien van een batterij, zodat het apparaat niet altijd aan het elektriciteitsnet hoeft te hangen.
Op de stabiliteit hebben we wel wat aan te merken. De Pure-Fi Anywhere rust op vier rubberen voetjes die in één lijn geplaatst zijn, en mist dan ook flink wat stabiliteit. Na het apparaat heel voorzichtig neergezet te hebben, bleef het uiteindelijk rechtop staan tot de woonkamerdeur iets te hard dichtgeklapt werd. Een extra steunpunt of een uitklapbaar voetje lijkt ons dan ook wenselijk. Het kan immers niet bevorderlijk zijn voor de harde schijf van de iPod als deze tijdens het spelen omvalt.
Bediening
Bovenaan het apparaat treffen we een aantal handige bedieningsknoppen aan waarmee we de shuffle- en repeatfunctie kunnen aan- en uitzetten en daarnaast zijn er knoppen om het volume te wijzigen en de 'Stereo XL'-functionaliteit te bedienen. Achterop treffen we, naast de connector voor de stroomadapter, slechts een ingang voor een 'auxiliary device' aan.

De afstandbediening is compact, maar biedt voldoende mogelijkheden en ligt goed in de hand. In de praktijk bleek al gauw dat we de afstandbediening voornamelijk gebruikten om het volume aan te passen, maar dat we voor het zappen doorheen de nummers op de iPod al snel naar het apparaat stapten om zo ook inzicht te hebben in welke acties we ondernamen. Dit rekenen we de Pure-Fi Anywhere niet als minpunt aan, aangezien later zou blijken dat dit euvel zich bij alle iPod-docks voordoet.

Geluidskwaliteit
We speelden allerlei genres muziek af - er werd gebruikgemaakt van mp3-bestanden met een vbr-bitrate van 320kbps - en daarbij wist de Logitech Pure-Fi Anywhere ons nooit echt te verrassen, maar stelde hij evenmin teleur. Vooral bij lage bassen hoorden we af en toe wel wat vervorming, maar voor achtergrondmuziek in keuken of woonkamer volstond de geboden kwaliteit ruimschoots. De Stereo XL-functie voegt wel wat diepte aan de muziek toe, maar kan de aanwezige tekortkomingen in de muziek of van het apparaat niet helemaal verbergen.

Pluspunten | Minpunten |
---|
+ Ingebouwde batterij | - Stabiliteit |
+ Behoorlijke geluidskwaliteit | |
Logitech Pure-Fi Elite
De Pure-Fi Elite kan beschouwd worden als het high-end broertje van de Pure-Fi Anywhere en daar zit ook een navenant prijskaartje aan vast. In ruil voor die meerprijs moet het apparaat wel een betere geluidskwaliteit bieden. De Elite heeft een ingebouwde radio, maar de nadruk ligt op het hifi-aspect en dat blijkt al meteen bij het uitpakken.
Het apparaat
De Elite is duidelijk geïnspireerd door traditionele hifi-apparatuur en is voorzien van twee tweeters met een diameter van 1,5 centimeter boven de 10,1cm grote woofers. Met de ingebouwde equalizer kan bovendien nog flink wat afgesteld worden om het geluid zo goed mogelijk weer te geven en als dat nog niet volstaat is de Elite, net als zijn Anywhere-broertje, voorzien van Stereo XL-technologie.
Het design is volgens ons wat minder geslaagd, al is dit een kwestie van smaak. De Pure-Fi Elite oogt echter nogal lomp en neemt ook flink wat ruimte in beslag. Bovendien moet er niet alleen voldoende plaats voor het apparaat zelf gereserveerd worden, de externe stroomadapter eist eveneens duidelijk zijn eigen plek op. Wie daarnaast nog de externe radioantenne wil installeren, zal flink zijn best moeten doen om het apparaat nog over het hoofd te zien.
De bediening
Voorop de Elite treffen we verschillende bedieningsknoppen aan waarmee onder andere geschakeld kan worden tussen radio en iPod. Ook volumeknoppen en een bevestigingsknop voor de menu-items zijn hier geplaatst. De knoppen van de Anywhere - aan de bovenkant van het apparaat geplaatst in plaats van vooraan in het midden - zijn volgens ons iets gunstiger geplaatst, maar daartegenover staat dan weer de de afstandsbediening van de Elite wel bruikbaarder is dankzij het duidelijke scherm op het apparaat.

De afstandsbediening ziet eruit als een normale remote voor een dvd-speler of hifi-installatie en biedt ook toegang tot alle mogelijke instellingen. Dankzij het grotere scherm op de Pure-Fi Elite hanteerden we deze dan ook al vaker dan de afstandsbediening van de Pure-Fi Anywhere.

Geluidskwaliteit
In vergelijking met de Anywhere vonden we de geluidskwaliteit van de Pure-Fi Elite enigszins tegenvallen. Bassen worden dan wel merkbaar beter weergegeven en ook hoge tonen klinken iets zuiverder, maar we betwijfelen of dit de dubbel zo hoge adviesprijs wel rechtvaardigt. Vaak zijn op een iPod opgeslagen muziekbestanden al lossy, en zeker in dat geval gaat de betere geluidskwaliteit van de Elite al gauw verloren door het gebrek aan goed bronmateriaal.

Pluspunten | Minpunten |
---|
+ Uitstekende geluidskwaliteit | - Prijskaartje |
+ Ingebouwde radio | - 'Zwaar' design |
Creative PlayDock i500
Creatives Playdock i500 is op papier weinig opvallend, maar stelt ons ook niet teleur. Het apparaat blinkt zowel qua features als qua design uit in eenvoud, maar weet ons net daardoor aangenaam te verrassen tijdens de testsessie.
Het apparaat
Creative heeft met de Playdock i500 een apparaat neergezet dat bedoeld is om meteen te werken. Het ronde ontwerp, met niet meer dan de speakers en de ipod zichtbaar aan de voorkant, viel bij ons wel in de smaak, maar dat is wederom een kwestie van persoonlijke voorkeur. Extra's als een ingebouwde radio of klok ontbreken in dit schermloze apparaat.
Een opmerkelijk pluspunt is de mogelijkheid om de Playdock i500 aan een tv te koppelen, zodat ook de foto's en filmpjes van de iPod in de huiskamer gepresenteerd kunnen worden, eventueel met begeleiding van de iPod-muziek op de achtergrond.
De bediening
De bediening verloopt - met uitzondering van een functie die met Logitechs Stereo XL vergeleken kan worden - geheel via de iPod zelf of via de meegeleverde dunne afstandsbediening. Aan de bovenkant treffen we enkel een knop aan om het apparaat aan en uit te zetten, een toets voor het inschakelen van stereofunctie en een draaiknop voor het volume. Creative gaat ervan uit dat de gebruiker alle functies bedient met behulp van de interface van de iPod, maar in de praktijk blijkt dit makkelijker als men de iPod in de hand heeft dan wanneer deze rechtop in het docking station staat.
De afstandsbedieing is extreem plat, maar biedt een duidelijke plaats aan alle nodige functies en werd door ons dan ook veelvuldig gehanteerd. Het is daarbij wel aan te raden om toch in de buurt van het apparaat te zijn, al was het maar om op het iPod-scherm te kunnen volgen wat er gebeurt.
Geluidskwaliteit
Wat de geluidskwaliteit betreft is de Playdock zeker geen uitblinker, maar evenmin een achterblijvertje. De i500 biedt uitstekend waar voor zijn geld en kan zich met de Pure-Fi Elite meten. Alleen in het extreem hoge en lage frequentiebereik wordt duidelijk dat de Pure-Fi Elite voordeel haalt uit aparte tweeters en woofers, maar het geluid van de Playdock i500 werd geen enkele keer als storend ervaren; niet tijdens actieve luistersessies en zeker niet wanneer hij voor achtergrondmuziek gebruikt werd.

Pluspunten | Minpunten |
---|
+ Goede geluidskwaliteit | - Blinkt nergens in uit |
+ Gunstig geprijsd | - Eenvoud |
+ Eenvoud | |
Canton DSS 303
Canton staat bekend als een fabrikant van geluidsapparatuur voor ware audiofielen - het bedrijf produceert zelfs een buizenversterker voor iPods - en heeft dan ook een reputatie waar te maken. Het prijskaartje van de geleverde DSS 303 liegt er niet om, maar of dit iPod-speakerdock zijn geld wel waard is, durven we te betwijfelen.
Het apparaat
De Digital Sound Station 303 wordt in een opvallende aluminium flightcase afgeleverd, maar eenmaal uitgepakt verschilt het apparaat niet erg van zijn concurrenten: een dock in het midden, geflankeerd door twee speakers. Naast de mogelijkheid tot het weergeven van de bestanden die op de iPod staan, is er ook een radio met ingebouwde klok en wekkerfunctie geïntegreerd.

Opvallend genoeg is dit het enige apparaat dat usb-aansluiting heeft, zodat het aan de computer gekoppeld kan worden. Anders dan bij de concurrerende apparaten hoeft de iPod niet uit het docking station verwijderd te worden om voorzien te worden van nieuwe muziekbestanden.

De Bediening
De Canton DSS 303 beschikt over slechts vier bedieningsknoppen die zich voor de iPod op het dock bevinden. Het instellen van de tijd, het verhogen en verlagen van het volume en het selecteren van de geluidsbron zijn de enige mogelijkheden met de knoppen op het apparaat zelf. Voor de overige functies moet men opnieuw naar de iPod of naar de meegeleverde afstandsbediening grijpen, net zoals bij de Playdock i500 van Creative.

De afstandsbediening is gelijkaardig aan die van de Playdock i500 en is ietsje groter dan een creditcard, maar biedt ook weer plaats aan alle benodigde functies. Ook hier is het handig om bij het apparaat in de buurt te zijn, aangezien het eenregelige lcd-display van de DSS 303 vanaf enige afstand eigenlijk amper leesbaar is en het toch handig is om enige visuele feedback te hebben.

Geluidskwaliteit
Over de geluidskwaliteit kunnen we kort en duidelijk zijn. De DSS 303 biedt de beste geluidskwaliteit van alle geteste apparaten, maar het verschil met de Pure-Fi Elite is niet groot en zelfs de meerwaarde ten opzichte van de Playdock i500 rechtvaardigt de hogere prijs van de Canton niet. Alleen de die-hard audiofiel, die louter lossless gecomprimeerde bestanden op zijn iPod zet, zal merkbaar verschil menen te horen bij het afspelen van de muziek.

Pluspunten | Minpunten |
---|
+ Beste geluidskwaliteit | - Prijskaartje |
+ Usb-aansluiting | |
Conclusie
Na een aantal dagen met alle iPod-speakerdocks gespeeld te hebben, was het met pijn in het hart dat we er afscheid van moesten nemen. Vooral de Creative Playdock i500 en de Logitech Pure-Fi Anywhere wisten ons hart te veroveren.
Creative zet de adviesprijs van de Playdock i500 op 195 euro, maar het apparaat is al voor 150 euro in onze pricewatch te vinden. Ook de Pure-Fi Anywhere is in de pricewatch met zijn 127 euro flink wat goedkoper dan de door Logitech geclaimde 149 euro. De Pure-Fi Elite, die volgens Logitech 299 euro moet opbrengen, ligt zelfs al voor 195 euro in de virtuele winkelschappen. De Canton DSS 303 spant de kroon met zijn geadviseerde prijskaartje van 399 euro; helaas is het apparaat nog niet in de pricewatch opgedoken.
Met stip op één staat wat ons betreft de Creative-speler. Deze biedt wat hij belooft, laat uitstekend geluid horen en is eenvoudig en goed te bedienen. Bovendien bleek de mogelijkheid tot het aansluiten op de tv een welkom extraatje. Op de tweede plaats zetten we de Logitech Pure-Fi Anywhere, die voor een heel schappelijke prijs nog steeds prima resultaten neerzet.
De Logitech Pure-Fi Elite is volgens ons alleen weggelegd voor wie per se over een radio wil beschikken en bereid is daar flink wat euro's extra voor neer te tellen. De Canton DSS 303 moeten we helaas terzijde schuiven. Dit apparaat kan zijn meerprijs ons inziens niet verantwoorden en is dan ook enkel geschikt voor wie niet op een paar honderd euro hoeft te kijken.
Slotrangschikking
Plaats | Product | Adviesprijs | Actuele pw-prijs |
---|
1. | Creative Playdock i500 | € 195,71 | Onbekend |
2. | Logitech Pure-Fi Anywhere | € 149,99 | Onbekend |
3. | Logitech Pure-Fi Elite | € 299,99 | Onbekend |
4. | Canton DSS 303 | € 399,00 | Onbekend |
Met dank aan Apple voor het ter beschikking stellen van de iPod Classic 160GB, Logitech voor de Pure-Fi Anywhere en Pure-Fi Elite en Canton voor de DSS 303.