Door Chris Broesder

Redacteur mobile

LG G8 ThinQ Preview

Toffe telefoon voor tijdens het autorijden?

26-02-2019 • 14:00

67

Preview

LG is in de afgelopen jaren wat ondergesneeuwd door het geweld van de grotere smartphonefabrikanten. Toch waren de high-end telefoons die het bedrijf heeft uitgebracht, niet slecht. Het probleem is alleen dat je in de overbevolkte smartphonemarkt momenteel exceptionele dingen moet laten zien of relatief goedkoop moet zijn om je telefoons aan de man te brengen.

Bij de G7 ThinQ was de accuduur niet geweldig en was de cameraconsistentie matig. Daardoor is het toestel ook bij ons wat in de vergetelheid geraakt. Toch raden we de high-end LG-toestellen van de afgelopen jaren soms aan als ze een half jaar of jaar uit zijn, want de prijzen van deze smartphones dalen vaak nog forser dan die van Samsung-telefoons.

We willen de pret niet meteen drukken, maar ook de G8 ThinQ is niet het interessantste dat we zullen zien op het Mobile World Congress. Dat betekent niet dat het geen boeiend toestel is en ook niet dat het een gebrek heeft aan bijzondere functies. De G8 ThinQ heeft namelijk een time-of-flightcamera voorop en kan daarmee een aantal kunstjes.

Besturen zonder aanraken

Een van toepassingen van de tof-camera is dat hij moet helpen bij de portretmodus van de frontcamera. De tof-sensor meet de tijd dat een foton erover doet om vanaf de telefoon naar een object te bewegen en terug te kaatsen. Hij meet dus simpel gezegd hoe lang het licht erover doet en heeft daardoor precieze diepte-informatie. Het is dan ook vrij teleurstellend dat de portretselfies die we met de G8 hebben genomen, nogal tegenvielen, zoals je hieronder kunt zien. De voorgrond is niet goed van de achtergrond gescheiden en dat verbaast ons als er gebruik wordt gemaakt van de diepte-informatie. Volgens LG is dat wel het geval. De software is echter nog niet helemaal af, dus wie weet verbetert het nog. Ook interessant is de functie waarbij kunstmatige achtergrondonscherpte wordt gecreëerd bij het filmen. Dat werkt alleen bij de camera achterop en zag er ook niet zo mooi uit bij onze hands-on.

Behuizing LG G8Behuizing LG G8Behuizing LG G8

Waarbij de tof-camera wel een interessante rol speelt, is de bediening van de G8 ThinQ met gebaren. Dat werkt als volgt. Als je je hand vrij dicht bij de scherminkeping houdt, treedt de gebarenmodus in werking. Vervolgens moet je je hand wat verder van het toestel houden, alsof je met al je vingers tegelijk een draaiknop vastpakt, zoals die bijvoorbeeld op je versterker zit.

Op het thuisscherm komen twee snelkoppelingen tevoorschijn als je deze beweging maakt. Je kunt dan naar links of rechts bewegen met je hand om de linker- of rechterapp te starten. In de instellingen kun je zelf aangeven welke apps dat moeten zijn. Ook kun je een screenshot maken door je vingers dichter bij elkaar te knijpen.

Fotosamples G8Fotosamples G8

Als de muziekapp of YouTube op de voorgrond staat, kun je een draaiende beweging maken met je hand om het volume aan te passen, alsof je dus daadwerkelijk de knop van je versterker vasthebt. Ook kun je door naar links of rechts te bewegen muziek of video's bedienen.

Deze bediening met gebaren is in het begin flink wennen, want je moet even doorhebben op welke afstand je de gebaren moet maken. Na een paar minuten hadden we het door en ging de besturing vrij soepel. Natuurlijk hebben we maar beperkt de tijd gehad om de functies te proberen, maar we kunnen ons voorstellen dat het vrij natuurlijk wordt om de gebaren te gebruiken. Je zult de gebaren echter vermoedelijk alleen gebruiken in specifieke situaties. Als je de telefoon vasthebt, is het altijd veel makkelijker om de volumeknoppen of het beeldscherm te gebruiken.

Er zijn twee situaties die we kunnen bedenken, waarin de gebaren praktisch kunnen zijn. De eerste is als je aan het koken bent en je telefoon ligt bijvoorbeeld op het aanrecht. Je kunt je telefoon dan besturen zonder dat hij vies wordt. Een tweede voor de hand liggende plek om hem te gebruiken, die LG ook noemt, is in de auto. Als je muziek of een podcast wilt besturen, of je navigatieapp zou willen starten, kunnen we ons voorstellen dat het handig is. Om eerlijk te zijn betwijfelen we ook daarbij enigszins of het in de praktijk fijn werkt, want je moet toch kijken hoe ver je je hand van de telefoon houdt en hoewel het niet extreem precies hoeft, is daar natuurlijk maar een beperkt gebied voor. Daarnaast is het natuurlijk nog altijd de vraag is het veilig is. Het is denkbaar dat het veiliger is dan het scherm aanraken, omdat de gebaren minder precies komen. Alsnog is je telefoon niet besturen echter natuurlijk het veiligst.

LG G8 softwareLG G8 softwareLG G8 softwareLG G8 softwareLG G8 softwareLG G8 software

Ontgrendeling en hardware

De tof-camera heeft nog een functie, in combinatie met de infraroodsensor, die eveneens in de notch huist. Je kunt de G8 ThinQ ontgrendelen met je handpalm. LG noemt dit, vrij inspiratieloos: Hand ID. De techniek erachter is gelukkig wel inspirerend. Je aderen worden met deze handpalmherkenning in kaart gebracht en volgens LG is dat veiliger dan vingerafdrukbeveiliging. Dat zou komen doordat de aderstructuur van een hand unieker is dan een vingerafdruk.

Helaas hebben we deze ontgrendeling niet echt kunnen proberen. Alle G8-toestellen waren Infrarood G8zo ingesteld dat ze ontgrendelden als ze een willekeurig stukje mensenvlees zagen. De snelheid was nu redelijk acceptabel, hoewel een snelle vingerafdrukscanner sneller is. Gelukkig heeft hij die ook nog op de achterkant en je hebt daarnaast nog de keuze om gezichtsontgrendeling te gebruiken. Die zal vermoedelijk redelijk veilig zijn, want de tof-sensor kan 3d zien, maar ook deze was geblokkeerd op de demotelefoons.

Iets dat ons bij de hands-on in positief opzicht opviel, was haptische feedback. Het is lastig uit te leggen, maar we gaan ons best doen. Bij een wat luxere haptische feedback kun je een krachtige korte 'tik' krijgen als je bijvoorbeeld een schuifje overhaalt in de instellingen. Bij deze G8 voel je een tik en vervolgens een kort zacht gezoem, terwijl de schuif overgehaald wordt. Dat is een verrassend fijn detail bij deze smartphone; het gaat soms immers om de details bij high-end toestellen.

De G8 is uitgerust met de Snapdragon 855-soc, maar heeft geen 5g-modem, zoals de V50 ThinQ die heeft. Van dat toestel weten we dat het, overigens om diezelfde reden, zeer waarschijnlijk niet naar Nederland komt. Dat is dan ook een deel van onze motivatie om de G8 en niet de V50 te previewen. De G8 voelt met de sd855 vlot aan, maar dat is geen verrassing.

Heuglijk nieuws is er op het vlak van schermtechniek. De G-serie is eindelijk overgestapt op oledtechnologie. Het verbaasde ons al enigszins dat LG het vorig jaar nog niet deed, aangezien LG Display al wel oledschermen leverde aan Google voor de Pixel-telefoons. Misschien wilde LG eerst de kinderziektes afwachten. Hoe dan ook, het 6,1"-oledscherm van de G8 oogt mooi en uiteraard contrastrijk.

G8s hoogstwaarschijnlijk naar Nederland

Overigens kan dat onderdeel van de telefoon nog weleens net even anders zijn als hij in Nederland uitkomt. Volgens een woordvoerder van LG komt niet de G8 ThinQ, maar de G8s ThinQ hoogstwaarschijnlijk naar Nederland. Best jammer, want die konden we alleen achter glas bekijken. Toch wijkt hij gelukkig niet al te veel af van de G8 ThinQ. Om de verwarring compleet te maken, bestaat er trouwens ook nog een versie van de G8 ThinQ met twee camera's, maar die is voor de Amerikaanse markt en kunnen we dus snel weer vergeten.

Het verschil tussen de G8 en de G8s is dat het oledscherm van die laatste met 6,2" iets groter is en een lagere resolutie van 1080x2248 pixels heeft. Dat is nog altijd boven de 400ppi en in principe scherp genoeg, al moeten we dat nog zien natuurlijk. Ook heeft hij een 3550mAh-accu en dat is marginaal meer dan de G8 ThinQ. Een ander verschil is de camera. De ultragroothoekcamera is er een van dertien in plaats van zestien megapixel. Of dat een achteruitgang is, weten we niet. De primaire camera en de camera met telelens zijn dus hetzelfde.

Camera LG G8 ThinQ
Primaire 12MP, f/1.5, 27mm, 1.4µm, PDAF en laserautofocus, OIS
Groothoek 16MP, f/1.9, 16mm (ultrawide), 1/3.1", 1.0µm, geen autofocus (G8s 13MP, verdere specs onbekend)
Tele 12MP, 52mm, f/2.4, 1.0µm, 2x optische zoom, PDAF, OIS

We hebben foto's gemaakt met de G8 in de groothoek-, reguliere en telestand, en hebben er een paar naar onszelf gestuurd. Je ziet ze hieronder.

Fotosamples G8Fotosamples G8Fotosamples G8

Er is zonder vergelijkingsmateriaal, met maar één gefotografeerde situatie en met software die waarschijnlijk nog niet helemaal af is, niet zoveel te zeggen over de camerakwaliteit. Wat opvalt, is dat de rechterfoto met de reguliere camera en digitale zoom lijkt te zijn gemaakt als we naar de exifdata kijken. Dat komt waarschijnlijk doordat er niet genoeg licht was en de G8 dan overschakelt naar de reguliere camera. De camera met telelens is immers niet zo lichtsterk als de reguliere.

Camera's G8Ook valt op dat de witbalansschatting van de camera bij de middelste foto anders is dan de bij de linker. Dat hebben we eerder gezien bij de dubbele camera's van LG en we hadden gehoopt dat het inmiddels opgelost zou zijn. Verder zullen we wachten met ons oordeel tot de review.

Iets dat de G8s mist ten opzichte van de G8, is dat het scherm fungeert als tweede luidspreker. De G8s heeft simpelweg een luidspreker in de notch zitten en heeft daardoor ook stereogeluid. LG houdt vast aan de high-end audiofuncties en een bekend onderdeel daarvan is een hoogwaardige 32bit-quad-dac van Sabre. Er zit dan ook gelukkig een 3,5mm-poort op de G8. Ook is de Boombox-functie terug, waarbij de telefoon trillingen goed doorgeeft aan het oppervlak waar hij op ligt. Als de G8 bijvoorbeeld op een houten tafel ligt, versterkt deze de bastonen van de telefoon behoorlijk. Dat bleek ook tijdens de hands-on.

Tot slot

LG heeft weer zijn best gedaan om met de G8 een smartphone neer te zetten die iets nieuws brengt. Dat doet de fabrikant vaker en dat kunnen we absoluut waarderen. Denk maar eens aan de modulaire G5 met zijn groothoeklens waar andere fabrikanten veelal een telelens kozen. Inmiddels heeft een aantal high-end telefoons een tele- én een groothoeklens, waaronder de G8(s) dus. En zo zijn er andere features, zoals de audiofuncties, die LG-telefoons een eigen karakter geven.

Toch vragen we ons af of de gebarenbesturing een grote hit zal zijn. We vrezen dat het een feature is die, hoewel het idee en de techniek interessant zijn, de meeste gebruikers links laten liggen. We willen het zo snel mogelijk testen, want stiekem hopen we dat we het dagelijks zullen gebruiken, omdat het wél handig kan zijn, in de auto bijvoorbeeld. De nieuwe ontgrendelmethodes van de G8 zijn echter wellicht praktischer, al hangt dat onder meer af van de snelheid ervan en die hebben we nog niet kunnen testen. Het oledscherm is verder een prima upgrade, maar of de G8 aan te raden is, hangt grotendeels af van de uiteindelijke prijs, die nog niet is bekendgemaakt.

Reacties (67)

67
67
56
11
0
3
Wijzig sortering
Een tweede voor de hand liggende plek om hem te gebruiken, die LG ook noemt, is in de auto. Als je muziek of een podcast wilt besturen, of je navigatieapp zou willen starten, kunnen we ons voorstellen dat het handig is.
Of het veilig is is een tweede. Of je nou je telefoon met je vingers bestuurt of via gebaren, je bent niet met het autorijden bezig. Het is bijvoorbeeld ook een fabeltje dat handsfree bellen veel veiliger is dan bellen met de telefoon in de hand. Het enige voordeel van handsfree bellen is dat je beide handen vrij hebt, maar de afleiding is er nog steeds.

Leuke gimmick maar ik zie er geen heil in eigenlijk.
Bijzonder onverantwoordelijke insteek van dit artikel wat mij betreft. Bij gebarenbesturing kan je ook nog eens niet voelen wat je aan het doen bent, dus je -moet- wel naar je scherm kijken om te zien of het ook daadwerkelijk goed gaat.

Zet gewoon je playlist of weet ik veel op voordat je vertrekt, en blijf verder gewoon van dat ding af.
Ik zou juist zeggen dat je ook hoort dat de muziek harder of zachter gaat, al helemaal als je naar het volgende nummer gaat of hem pauzeert.

Op het stuur van de meeste auto's zitten ook knopjes en/of besturing voor geluid en track controls, eerst is dat ook even wennen maar daarna kijk je er niet meer naar en gaat het op spiergeheugen.
Als je met een handswipe je muziek op pauze kunt zetten of kan opnemen hoef je echt niet te kijken naar de mobiel. Echte acties uitvoeren dan weer wel wat dan ook zeker niet aan te raden is.

Juridisch is dit ook nog een interessant aspect, immers mag je er niet aanzitten (zover ik weet), maar met gebaren zit je er niet aan.
Juridisch is dit ook nog een interessant aspect, immers mag je er niet aanzitten (zover ik weet), maar met gebaren zit je er niet aan.
Het ligt er maar net aan wat je precies aan het doen bent, als men aannemelijk vindt dat jij echt met wat anders bezig was dan rijden dan kunnen ze een beroep doen op artikel 5 van de wvw.
"Het is een ieder verboden zich zodanig te gedragen dat gevaar op de weg wordt veroorzaakt of kan worden veroorzaakt of dat het verkeer op de weg wordt gehinderd of kan worden gehinderd."

Maar in principe zou je enkele handelingen zoals: opnemen, bellen of een nummer wisselen met gebaren mogen uitvoeren.
Als hij in een carkit zit ja, niet los in de hand.
Yes dat bedoelde ik, had ik er misschien even bij moeten zetten 8)7
Vaak kun je je muziek ook eenvoudig pauzeren via het middenpaneel of via je stuur. Nog een optie is om het te doen via Google Assistent. Het probleem met gebaren is dat het vaak niet lekker werkt als je er nét naast zit. Je moet je dus voor een deel concentreren op het gebaar dat je maakt en dat maakt het tijdens het rijden zo gevaarlijk.

Punt is dat álles wat niet met het autorijden te maken heeft het autorijden gevaarlijker maakt omdat je je aandacht moet verdelen. En dan hoor ik sommige mensen al zeggen 'ja, maar hoe zit het dan met praten met passagiers?' Die letten vaak ook een beetje mee op de weg. Een goede passagier weet daarnaast wanneer er beter opgelet moet worden en stopt dan met praten. Dat is trouwens ook de reden dat veel mensen hun muziek zachter zetten als ze in gaan parkeren, omdat ze dan meer concentratie nodig hebben en niet afgeleid willen worden door wat er uit de speakers komt.
Volgens mij staat er in de wet dat je tijdens het rijden geen telefoon mag bedienen. De rechter al eens een uitzondering gemaakt voor het (noodzakelijke) bedienen van de navigatie app (een navigatieschrm bedienen is niet nadrukkelijk bedienen) en voor het aannemen en op de luidspreker zetten van een telefoontje.
Strikt genomen is een smartphone gewoon een ding wat de veiligheid in het verkeer niet vergroot en gewoon uit moet staan. Als je het wil bedienen is stembediening eigenlijk de enige methode die nog redelijk veilig is, mits die zo betrouwbaar is dat je niet op het scherm hoeft te kijken. Daar vallen nog wel een aantal verbeteringen te halen.
Je mag er wel aan zitten maar hem niet in de hand hebben, zolang je hem bedient als hij in een carkit zit ben je niet strafbaar (tenzij dit er voor zorgt dat je dusdanig bent afgeleid dat het gevaar veroorzaakt, dan ben je strafbaar volgens artikel 5)
De twee meest relevante commentaren. Autorijden en met je mobiel bezig zijn is gewoon een no go.
Dit vind ik altijd zo'n overdreven claim. We bedienen immers ook gewoon de autoradio, navigatiesystemen en hebben gesprekken met meerdere mensen in de auto. Als je op zo'n erge manier afgeeft op het gebruik van een telefoon moet je daar ook op ingaan. En dan wel graag gelijk een praktische invulling van de wetgeving en handhaving erbij, anders is het ook maar zo'n stemmingmakerij
Een gesprek met iemand voeren in de auto leid af maar niet op dusdanige wijze dat je niet op het verkeer kunt letten. Autoradio bedienen is meestal niet anders dan een knopje indrukken of draaien en meestal zelfs op gevoel of met een vluchtige blik. Navigatie instellen is net zo afleidend als met een mobiel bezig zijn. Net zoals een krant lezen.
In 2012 heeft de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) onderzoek gedaan naar de invloed van handsfree bellen op rijvaardigheid. Uit dit onderzoek blijkt dat handsfree bellen net zo gevaarlijk is als autorijden met een gsm in de hand. Het grootste probleem blijkt de afleiding te zijn. Of u dan een gsm in de hand houdt of handsfree belt, heeft daar geen invloed op.

Uit een onderzoek van de universiteit van Utah blijkt dat automobilisten die handsfree bellen:

Langzamer rijden
Veel later remmen
Minder alert zijn op de weg
Het soort gesprek heeft ook invloed op het rijgedrag van handsfree bellers. Wie een zwaar gesprek voert, rijdt minder goed dan wie een luchtig gesprek voert. Dit heeft alles te maken met het verdelen van de
bron : https://www.unitedconsume...auto/handsfree-bellen.jsp
Op welke manier kan bellen afleiden:
Gebruik van de mobiele telefoon kan bestuurders op verschillende manieren afleiden:

visueel: zoals wanneer men naar een display/beeldscherm/dashboard/telefoon kijkt in plaats van naar de weg
auditief: wanneer de aandacht extra op geluiden wordt gericht (bijvoorbeeld doordat een belsignaal klinkt of omdat de verbinding qua geluid slechter is), waardoor minder omgevingsgeluid tot de bestuurder doordringt
biomechanisch/fysiek: zoals wanneer men een telefoon handmatig bedient
cognitief: doordat men met de gedachten ergens anders is (bijvoorbeeld bij het gesprek) en dus niet bij het autorijden. Naarmate het gesprek qua inhoud complexer/lastiger is, zal het ook meer aandacht vergen.
Zoals de voorbeelden laten zien, spelen al deze vormen van afleiding een rol bij het gebruik van de mobiele telefoon tijdens het rijden. Tijdens een telefoongesprek is er voornamelijk cognitieve en auditieve afleiding. Bij het sms’en, internetten of e-mailen wordt men zowel cognitief als visueel en fysiek afgeleid. Omdat het gevaar ook in de cognitieve afleiding schuilt, is handsfree bellen niet noemenswaardig veiliger dan handheld bellen.

De meest voorkomende effecten zijn tragere reacties/reactiesnelheid, minder controle over het voertuig, minder aandacht op de weg (denk bijvoorbeeld aan het missen van verkeersbord of afslag) en/of hogere mentale belasting (ingespannen autorijden en inspannen voor het gesprek).

Educatie en voorlichtingscampagnes kunnen uiteraard bijdragen aan een verdere bewustmaking van de risico's van het gebruik van een mobiele telefoon in het verkeer. Echter, uit onderzoek blijkt ook dat mensen die zich bewust zijn van de risico's, tóch niet altijd hun gedrag aanpassen. Dit speelt vooral bij jonge weggebruikers. De bijdrage van educatie en voorlichting aan het terugdringen van mobiel bellen tijdens het autorijden is dan waarschijnlijk ook beperkt.
bron : https://www.werkenveiligh...-rie-staan-bellen-de-auto

Wet en handhaving : https://www.om.nl/onderwe...ving-verkeer/telefoneren/

Overigens vind ik je opmerking nogal vreemd aangezien deze feiten echt al lang en breed bekend zijn
Je gooit een hoop info neer wat vrijwel op 1 onderzoek gebaseerd is en presenteert dit als een feit. Wel raar dat ze een feit nogmaals willen onderzoeken dan. https://www.swov.nl/nieuw...ndsfree-smartphonegebruik
Maar goed, hetgene wat je linked is toevallig een punt waar ik het hier helemaal niet over heb gehad (het verschil tussen handheld en handsfree bellen)

Ik heb het over andere dingen gehad zoals andere personen en afleidingsbronnen in de auto zelf. Dit spreek jij tegen en dat mag natuurlijk. Echter geef je hier vervolgens geen onderbouwing, nieuwe inzichten of bronnen bij. Dat maakt een discussie nogal moeilijk natuurlijk.

Dat die onderbouwing er niet is snap ik trouwens wel, want hier lijkt me erg moeilijk een gecontroleerd onderzoek op uit te voeren.

Mag ik je gezien de overtuiging die je hebt overigens vragen hoe men hier op jouw werk mee omgaat en welke borging jullie hebben voor de gestelde richtlijnen?
De reden dat spreken met iemand in de auto anders is dan bellen is dat iemand in de auto 'meerijdt'. Op het moment dat jij op een moeilijk punt komt zal iemand dat in de auto waarschijnlijk ook doorhebben en zich daar op aanpassen en zelfs als dat dat niet direct gebeurt, is er meer lichaamstaal van jou om te interpreteren en zal hij zich aanpassen.
Dit zijn dingen die mensen vaak niet eens bewust doen, maar wel degelijk uitmaken in hoe goed jij kan opletten. Iemand aan de telefoon kan dit niet doen en zich dus ook niet aanpassen.
Sorry, maar ik vind het niet echt nuttig dat je nu gewoon plat een argument wat hierboven al 3 keer is gegeven en wat ik al meerdere keren genuanceerd heb, binnen gooit. Nogmaals, het is niet zo dat dit per definitie gebeurt en er zijn erg veel variabelen die er ook nog bij komen kijken waardoor het zelfs meer af kan leiden. Bijkomend punt is dat dit bijna onmogelijk in een gecontroleerde omgeving getest kan worden en er dus geen sterke onderbouwing linksom of rechtsom te geven is. We verschillen hier in dus van inzicht.
Op mijn huidige werk heeft iedereen die dat nodig heeft een carkit en wordt geadviseerd om het bellen in de auto minimaal te houden en dan echt alleen inkomende gesprekken aan te nemen en deze zo kort mogelijk te houden. Men gaat er van uit dat men verstandig genoeg is om daar zelf een oordeel over te vellen en er is geen borging voor.
Overigens ging ik in op het gebruik van een mobiele telefoon tijdens het rijden, of dat nou handsfree is of niet. Beide zijn behoorlijk afleidend namelijk, afhankelijk van het type gesprek.

Andere vormen van afleiding zoals jij die noemt kunnen behoorlijk afleidend zijn. Een goed/je favoriete nummer op de radio (of CD/USB/BT) kan ervoor zorgen dat je het volume omhoog doet en kan zelfs voor zoveel afleiding zorgen dat je onbewust te hard rijd of zelfs gevaarlijk gaat rijden.
Een gesprek met iemand kan zolang dat een normaal gesprek is weinig kwaad, je hoeft immers niet iemand aan te kijken als auto rijdt en dat spreekt voor zich. Wordt het een intens gesprek of, zoals ook wel eens gebeurd, een ruzie, ja dan kan dat gevaarlijk zijn voor je rijgedrag als je daardoor beinvloed raakt.

Alleen kun je mensen niet verbieden ruzie te maken in de auto, of heftige gesprekken te voeren of de radio te gebruiken. Echter, als zulke dingen dusdanige invloed hebben op iemands rijgedrag dat het gevaarlijk wordt (70 op de snelweg of juist 150 en bumperkleven) is er artikel 5 van de wegenverkeerswet, ook wel het kapstokartikel: Artikel 5 Het is een ieder verboden zich zodanig te gedragen dat gevaar op de weg wordt veroorzaakt of kan worden veroorzaakt of dat het verkeer op de weg wordt gehinderd of kan worden gehinderd.

Andere afleidingsbronnen zoals snel even iets drinken, een hapje nemen van iets of zoals sommige dames doen je opmaken zorgen ook voor niet bezig zijn met het verkeer. Dat zijn ook veel oorzaken van kop-staart botsingen, samen met te kort afstand houden.

Maar je vind dat mijn claim overdreven is, dat autorijden en met je mobiel bezig zijn een no go is. Kun je mij aangeven waarom jij dat vind? Ik kan natuurlijk de aanname doen dat jij tig tonnen per jaar rijdt, al bellend, append, facebookend en linkedinnend en je nog nooit iets is overkomen maar aangezien een inhoudelijk discussie toch echt leuker is en ons beiden wellicht wat kan bijbrengen ben ik benieuwd naar jouw redenatie.
Mijn punt is dat ik vind dat mensen doorschieten met de antipathie tegen wat voor gebruik van de telefoon dan ook in de auto. Daarnaast zijn mensen zich hier vaak zo extreem blind op aan het richten dat ze vergeten dat er een heleboel andere dingen in de auto gebeuren die net zo erg of zelfs erger zijn. Echter omdat ze deze dingen heel normaal vinden wordt hier zeer inconsequent niet op afgegeven.
Meestal spelen ze ook heel erg de moraalridder betreft de term "je mag tijdens het autorijden alleen maar met autorijden bezig zijn en niets anders doen." Altijd vreemd om op fora e.d. tig van dit soort mensen te treffen, maar ze nooit in het echt op de weg tegen te komen.

Voor de duidelijkheid, ik vind zelf uitgebreid appen en het bedienen van de telefoon met de hand waarbij je erg lang niet op de weg aan het kijken bent absoluut niet ok.
Handsfree bellen in de telefoon heb ik echter geen problemen mee en ook een eenmalig handeling doen op je telefoon zoals iemand bellen, opnemen of aantikken dat je de file info wilt zien heb ik geen problemen mee. Mensen moeten hier echter wel zeer bewust mee omgaan, dus wat mij betreft ben je op dit punt niets meer aan het doen dan rechtdoor rijden met voldoende afstand op je voorligger en haar je, je blik niet meer dan een seconde van de weg.
Wanneer ik handsfree aan het bellen ben rij ik inderdaad vaak langzamer dan gewoonlijk zoals in het onderzoek ook al naar voren komt. Ik blijf dan namelijk meer op de rechter baan met afstand op mijn voorligger en haal slechts wanneer het zeer rustig is even in. Als het verder even erg complex wordt vraag ik mijn gesprekspartner om stilte en praten we even niet.

Mijn punt is dat je best wel iets anders kan doen dan autorijden in de auto, met het besef dat dit inderdaad wel wat extra risico met zich meebrengt. Hier zal je dus wel zeer bewust en respectvol mee om moeten gaan. En zoals blijkt uit het door jou genoemde onderzoek doen mensen dit ook aangezien het risico op ongelukken met 10% tot 430% blijkt toe te nemen. Dat is dus nogal een flinke factor die afhankelijk van situatie, persoon en gedrag erg verschilt.

Dan komen we op het punt van wetgeving. En die is helaas niet voor de paar personen die er netjes en verantwoord mee omgaan. Die is voor de idiote paar die het voor de rest verpesten. Hoe ver die wetgeving moet gaan is natuurlijk een discussiepunt en daarom hebben we het daar hier ook over. Ik vind zelf dus dat je echt niet het gebruik van een telefoon helemaal uit hoeft te bannen aangezien je hier wel verantwoord mee bezig kan zijn. En als het argument is dat we deze aan moeten passen omdat er nog steeds teveel ongelukken gebeuren wil ik voorstellen om eerst de huidige wet beter te handhaven. Ik zie dagelijks namelijk nog zat mensen die in de auto uitgebreid zitten appen met de telefoon in de hand.
Leeftijd en ervaring kunnen ook nog een rol spelen. Zie bijvoorbeeld dit concept (al is het moeilijk te handhaven) https://www.rijschoolpro....ijs-verhogen/?gdpr=accept

Als je echter toch vindt dat het gebruik van een telefoon helemaal niet verantwoord is en misschien zelfs verboden moet worden. Dan moet er ook eens naar een heleboel andere dingen gekeken worden die mensen afleiden in de auto. We mogen het best oneens zijn met elkaar. Maar ik mag mensen dan toch vast wel wijzen op andere pijnpunten en vragen hoe ze die gezien hun mening dan aan zouden willen pakken. Als single issue partij iets van de daken schreeuwen worden we namelijk als geheel niet beter van denk ik.

[Reactie gewijzigd door xSNAKEX op 22 juli 2024 13:57]

Dank je voor je inhoudelijk reactie en die geeft mij 1 ding zeer duidelijk aan, we verschillen niet zo veel van mening. We hebben alleen beide een andere interpretatie van je telefoon gebruiken. Jij ziet je telefoon als handsfree apparaat of zelfs als mediaspeler en waar jedan even een knopje op indrukt ook als gebruik. Ik zie dat meer als een van de dingen die je vrij automatisch doet, net zoals een zender verzetten of je volume aanpassen. Als ik het heb over gebruiken van je telefoon in de auto heb ik echt over dingen opzoeken, appen, facebooken, niet handsfree bellen etc. Dit is ook waar ik op doelde met mijn initiele commentaar.

Dus ja ik vind dat telefoongebruik verboden moet worden maar dan wel gebruik als zoals ik het zojuist hierboven beschrijf. Handsfree bellen, een knopje indrukken(aanraken) terwijl de telefoon in een houder zit hoeft wat mij betreft niet strafbaar te zijn, dan gaat de focus veel te veel liggen op het apparaat en kom je op het punt waar jij het over hebt namelijk er zijn veel meer dingen die kunnen afleiden.

En over de handhaving ben ik het helemaal met je eens, tijdens mijn dagelijkse ritten kun je de bellers/appers er zo uitpikken, 70km/h al swingend over de rijbaan en af en toe een stukje vluchtstrookmeepakkend of juist bumperklevend en het niet in de gaten hebben, geen richting aangeven, noem maar op. Als ik dat al kan constateren moet dat voor onze getrainde politiemensen helemaal een eitje zijn. Maar die zijn er helaas veel te weining op de weg wnat de trajectcontrole doet het meeste werk. Maar goed dat is een andere discussie. Maar handhaving schort het enorm aan inderdaad.

Uiteindelijk zijn we het dus behoorlijk met elkaar eens en zouden we zelfs samen van de daken kunnen gaan schreeuwen, al helpt dat nog steeds niet vrees ik.
Een navigatiesysteem bedienen tijdens het rijden is ook stom. Autoradio kan, mits je fysieke knoppen hebt want dan kun je het redelijk blind bedienen. Veel auto's hebben ook knoppen op het stuur, wat nog beter is. Een gesprek voeren in de auto met een passagier is ook anders omdat die passagier zich bewust is van de omgeving. Die letten (al dan niet onbewust) ook mee op de weg en stoppen met praten wanneer extra concentratie vereist is. Iemand aan de telefoon heeft geen context.

Bij het bedienen van een telefoon moet je naar het scherm kijken omdat je anders onmogelijk kunt weten wat je aan het doen bent, en dan maakt het niet uit of je gebaren kunt gebruiken of niet. Dat is gewoon gevaarlijk.
Een navigatiesysteem bedienen tijdens het rijden is ook stom.
Dus iedereen moet iedere keer stoppen om de verkeersinfo te raadplegen en eventueel de route hier op aan te passen?
Een gesprek voeren in de auto met een passagier is ook anders omdat die passagier zich bewust is van de omgeving. Die letten (al dan niet onbewust) ook mee op de weg en stoppen met praten wanneer extra concentratie vereist is. Iemand aan de telefoon heeft geen context.
Wie zegt er dat iedereen in de auto actief met jou aan het praten is? En letten die mensen op de achterbank of 2 rangen achter je ook zo goed op de verkeerssituatie?
Bij het bedienen van een telefoon moet je naar het scherm kijken omdat je anders onmogelijk kunt weten wat je aan het doen bent, en dan maakt het niet uit of je gebaren kunt gebruiken of niet. Dat is gewoon gevaarlijk.
Iedere keer dat je kijkt naar je dashboard let je ook niet op de weg. En je zal toch echt op moeten letten hoe hard je rijdt, ook elke andere aanpassing zorgt ervoor dat je toch even je blik van de weg af moet halen als referentie voor de blinde bediening die je uitvoert.

En laten we ook even wel wezen, een groot deel autorijden gebeurt uit automatisme en vergt dus niet je volle aandacht. Daarnaast zijn er ook zat weggebruikers die met hun volle aandacht de meest gevaarlijke carpiolen op de weg uithalen en toch een rijbewijs e.d. hebben. Lijkt me weer belangrijker om die aan te pakken.
Verschil is dat je een autoradio gelukkig nog met fysieke knoppen bedient. Al vrij snel kun je dat blindelings en hoef je er niet naar te kijken. Ik snap daarom de touch screens in auto's niet altijd, bv op hobbelige wegen is dat even zoeken.
Die autoradio bedienen inderdaad heel veel mensen al lang niet meer met fysieke knoppen. Daarom ben ik erg blij met de bediening op mijn stuur en spraakherkenning op het navigatiesysteem. Ook de gebaarbesturing van deze telefoon kan ervoor zorgen dat je blindelings een opdracht kan geven. Zodoende denk ik ook een goede ontwikkeling lijkt mij en een goede opmerking van Tweakers hier over.
Het gaat toch gebeuren en als je vindt dat het niet zou moeten gebeuren, kunnen we beter eerst een heleboel ergere of net zo erge dingen uitbannen.
Verschil tussen een gesprek met mensen in de auto en met mensen over de telefoon is dat (een deel van) de mensen in de auto rekening houden met het verkeer en even hun mond houden bij drukke, onoverzichtelijke situaties. Daarom is het rijden met kinderen of schoonmoeder te vergelijken met bellen en rijden met iemand naast die ook kan rijden niet te vergelijken met bellen. De dubbelhandeling van het gesprek volgen en rijden is er in het laatste geval gewoon niet.

Je kunt, zelfs op een rustige snelweg, vaak aan de auto al zien dat iemand aan het bellen is.
Ik ken het argument maar al te goed en het verschil ligt ook vooral aan jezelf. Bellen in de auto doe ik zeer regelmatig en mensen aan de andere kant van de lijn zijn zich hier uiteraard ook bewust van (of zijn zelfs zelf aan het autorijden). Als er even niet gereageerd wordt, of als ik even wil dat het stil is i.v.m. een aparte situatie geef ik dit gewoon aan. Dan kan je daarna gewoon weer doorpraten.
Net zoals verschillend gezelschap in de auto een groot verschil kan maken kan je ook niet iedere bestuurder hier in zomaar over 1 kam scheren.
De radio, je podcast en je luisterboek houden ook niet hun mond als je even al je aandacht op de weg nodig hebt. En dit zijn toch ook dingen waar men vaak maar al te aandachtig naar aan het luisteren zijn.
Je hebt een goed punt, al deze zaken zijn gewoonweg gevaarlijk. Al deze zaken leiden af en beïnvloeden je rijgedrag waardoor de kans op een ongeluk groter wordt. Alleen de mate van afleiding bepaald hoe groot de boete is. Raar systeem als je er over nadenkt.
Sterker nog, ik verwacht dat doordat je slecht "voor" je telefoon zit het helemaal niet zo lekker werkt met die gebaren in de auto. En dan raak je alleen nog maar meer afgeleid! Ik ben het wel met HooksForFeet eens dat zo'n titel eigenlijk niet hoort. Je telefoon gebruik je maar op die P.
Even bellen dat je 5 minuten later komt is heel veel veiliger dan proberen die 5 minuten goed te rijden!Daarom vind ik je visie wat te simpel, te technocratisch. Een ontspannen bestuurder die comfortabel zit, geen tijdsdruk (stress) ervaart, zijn eigen muziek kiest, af en toe een slokje water kan drinken, een telefoongesprek kan voeren is volgens mij gewoon een veiliger bestuurder dan iemand die je volledig afsluit van de buitenwereld en verplicht zich 100% op het autorijden te concentreren. Een mens is geen robot, 100% concentratie op de weg bestaat niet, dat nastreven is naief en zelfs gevaarverhogend. Daarom dus moeten we momenten van niet concentratie accepteren en gestuurd zo kort mogelijk houden. Dat doe je door slim user interface design (van de auto en de apparaten die daarin gebruikt worden, van flesje water tot smartphone). Daarom kan een handiger bediening van de smartphone in de auto zeker zinvol zijn.
Jij maakt het meteen wel heel extreem :+ Ik ben ook niet altijd 100% bezig met autorijden, maar m'n ogen zitten wel constant op de weg. Natuurlijk pak ik er wel eens wat drinken bij, en ik word ook wel eens gebeld tijdens het rijden maar dan geef ik meteen aan dat ik aan het rijden ben dus die gesprekken zijn altijd behoorlijk kort.

Punt is en blijft dat álles wat je doet in de auto je afleidt van wat je eigenlijk hoort te doen. Tijdens het rijden moet je die afleiding zo veel mogelijk beperken. Hoe minder afleiding, hoe groter de kans dat je gevaar tijdig aan ziet komen. Je telefoon kun je niet blind bedienen, ook niet met gebarentaal. Je ogen gaan dus sowieso van de weg af en dat maakt het gevaarlijk. Een flesje drinken pakken, of via de autoradio een liedje wisselen, kun je zo goed als blind. Misschien dat je héél even moet kijken maar that's it. Dat lukt met een telefoon gewoon niet.

Een telefoongesprek voeren is overigens áltijd een extra risico. Je moet dan namelijk je mentale capaciteit verdelen. Je kunt niet én het gesprek goed volgen én goed op de weg letten. Mensen kunnen dat gewoon niet. Daarom inderdaad die gesprekken zo kort mogelijk houden.
Het is bijvoorbeeld ook een fabeltje dat handsfree bellen veel veiliger is dan bellen met de telefoon in de hand.
Ik daag je uit om ook maar een serious onderzoek te vermelden die dat ondersteund. Uit alles wat ik ken is het feit dat je met een aparte motoriek bezig bent een zeer gevaarlijke zaak.

Dus dit is geen goed idee.
Even advocaat van de duivel spelen:
Als je met de passagiers bij jou in de auto praat ben je ook afgeleid.
Sterker nog: Als je met je medepassagiers praat ben je ook wel eens geneigd om ze aan te kijken (opzij kijken, of in de binnenspiegel).
Met handsfree bellen is je gesprekspartner niet fysiek aanwezig. Dus beide handen aan het stuur, en ogen op de weg zou je denken...
Medepassagiers zijn vaak ook extra ogen op de weg, kunnen roepen of ingrijpen als er door de bestuurder iets over het hoofd gezien word. Met handsfree bellen ben je met je gedachten buiten de auto en afgeleid ondanks dat je ogen wel op de weg zijn.
[...]

Of het veilig is is een tweede. Of je nou je telefoon met je vingers bestuurt of via gebaren, je bent niet met het autorijden bezig. Het is bijvoorbeeld ook een fabeltje dat handsfree bellen veel veiliger is dan bellen met de telefoon in de hand. Het enige voordeel van handsfree bellen is dat je beide handen vrij hebt, maar de afleiding is er nog steeds.

Leuke gimmick maar ik zie er geen heil in eigenlijk.
Met het eerste deel ben ik volledig akkoord, maar het stuk over 'handsfree' niet helemaal.

Daarvoor haal ik volgende voorbeelden erbij:
-Zet jij de radio uit als je rijdt?
-Verbied je elke meerijder om te praten gedurende de hele rit?
-Een gps moet op stil staan?
-Reclameborden en elke andere vorm van potentiële 'afleiding' die rond de wegen staan moeten weggehaald worden?
-Alle wegen moeten ommuurd worden met 5m hoge muren zodat niets kan afleiden langs de weg?

Sommige misschien extreme voorbeelden, maar om alles tot de groep 'afleiding' te doen behoren.

Ik stel eerder voor om het handsfree bellen te behouden en dat mensen hun gezond verstand eens gaan gebruiken. Als ik rijd en ik bel handsfree (je weet wel, blindelings het knopje indrukken op het stuur om iemand via spraak te bellen :) ), kan het soms zijn dan ik niet antwoord op een vraag. De personen waarmee ik het meeste bel in de wagen weten waarom dit is, ik concentreer me namelijk meer op het verkeer dan het bellen. Pas als ik uit een bepaalde situatie ben, antwoord ik of vraag ik om de vraag te herhalen.

Verder enkele andere vorm van gsm-gebruik tijdens het rijden (vasthouden en/of bedienen met de vingers bijv.) staat voor mij gelijk aan poging tot doodslag met voorbedachte rade.
Deze gimmick bestaat ook op de nieuwe BMW 5 serie navigatie en volume knop , ik hoef niet eens te kijken naar het scherm om mijn muziek te wijzigen en om het volume te veranderen
Het enige voordeel van handsfree bellen is dat je beide handen vrij hebt, maar de afleiding is er nog steeds.
Er zijn vele afleidingen in de auto, kleine en grote. Tot de kleine behoren bediening van ruitenwissers, verwarming, raamontwaseming, airco, veranderen op de autoradio van volume of de af te spelen cd-track. Groter is de afleiding bij het aanpassen van de instellingen van de equalizer en fader, vooral als dit niet gaat via presets en bij een eenvoudig telefoongesprek.

Wisselen van CD kan, afhankelijk van de situatie een kleine afleiding zijn, een iets grotere of juist een heel grote. Ook wisselen van zender kan een kleine of juist een heel grote afleiding betekenen.

Tot de grote afleidingen behoren afgespeelde films, animaties op een radiodisplay, intensieve conversaties met medepassagiers en intensieve telefoongesprekken.

Ook de aanwezigheid van een insect of andere geleedpotige kan zowel tot de kleine als tot de grote afleidingen behoren.

Zoals boven genoemd bestaan er kleine en grote afleidingen in de auto en een telefoongesprek kan tot die grote behoren maar ook tot de kleine. Veel gevaarlijker als die laatste zijn een intensieve conversatie met een medepassagier, de aanwezigheid van een bijtend of stekend insect, het gedrein van kinderen op de achterbank.
Het is bijvoorbeeld ook een fabeltje dat handsfree bellen veel veiliger is dan bellen met de telefoon in de hand.
Net als veel fabels worden er ook heel veel halve waarheden verkocht. Dit is er één van.

Ja uit onderzoeken blijkt dat telefoongesprekken de reactiesnelheid beïnvloeden, mensen de auto niet meer fatsoenlijk kunnen besturen maar daar moeten twee hele grote kanttekeningen worden geplaatst.

Voor die onderzoeken wordt gebruik gemaakt van een simulator. Die simulator is gemaakt om de rijvaardigheid te trainen, niet telefoon- of rekenvaardigheid. Daarbij wordt speciaal voor deze test het aantal gevaarlijke situaties per tijdseenheid vergroot.

Daarbovenop wordt hen continue, dus tijdens het gesimuleerde 'telefoongesprek' een aantal ingewikkelde vragen gesteld waaronder wiskundige zodat de testpersonen zich volledig moeten richten op die vraagstukken en het telefoongesprek. Het is logisch dat daarbij de concentratie op het autorijden verdwijnt. In de praktijk wordt dus niet een normaal telefoongesprek gesimuleerd maar de meest ingewikkelde en gevaarlijke situatie die in de praktijk niet zal voorkomen.

Dit soort testen is dan ook alleen maar ontworpen om te 'bewijzen' dat telefoneten tojdens het rijden levensgevaarlijk is en zo snel mogelijk verboden moet worden.

In de praktijk zal een telefoongesprek in de auto nooit zo intensief zijn, wat niet verhindert dat een zakelijk gesprek, bijvoorbeeld waarin iemand een prijs moet berekenen voor een offerte, of moet bepalen of een voorgelegde prijs interessant is, de automobilist dusdanig kan afleiden dat gevaarlijke situaties ontstaan. De meeste gesprekken, met name die van de categorie 'ik sta in de file en ben naar verwachting tussen x minuten en y minuten op de plaats van bestemming' zullen niet dusdanig afleidend zijn dat ze het verkeer in gevaar brengen (mits uiteraard handsfree gevoerd) . Een dergelijke boodschap gestuurd via sms, Whatsapp e.d. zal zelfs met ern template meer afleiding vergen om te versturen.
Leuke gimmick maar ik zie er geen heil in eigenlijk.
Je beziet deze gebaren-besturing nu duidelijk vanuit het gebruik in de auto waarvoor het duidelijk net zo min, of zelfs minder geschikt is als scherminvoer.

De reviewer wist echter ook nog geen zinvolle toepassingen te noemen, heeft geprobeerd iets zinnigs te vinden en wat hoj bedacht heeft, daarover zijn we het eens, is dat die toepassing niet zinvol is. De termijn zal uitwijzen of gebarenbesturing een blijvertje wordt of snel weer verdwijnt.
Het gebruiken van een smartphone tijdens het rijden is verboden. Jammer dat dit artikel het gebruik van smartphones in auto's juist aanmoedigt.
Helemaal niet. Het in je hand hebben van een toestel is verboden. Mocht je toch (bijvoorbeeld) je telefoon willen bedienen tijdens het rijden (in een carkit of iets dergelijks) en je doet rare dingen valt dat onder artikel 5. Gevaar of hinder veroorzaken op de weg.

Ik ben trouwens ook tegen het gebruik van wat dan ook op de openbare weg, als dat zorgt dat je minder goed kan rijden.
Om specifiek te zijn: het bedienen met de hand van een smartphone is verboden. Alleen handsfree gebruik is toegestaan.

https://www.rijksoverheid.../mag-ik-bellen-in-de-auto

Ik ben geen rechter, maar gebaren maken met je handen is niet handsfree :)
Niet als ie in een houder zit ;) Dan mag je er zelfs met je vingers aanzitten.
Eigenlijk is het maar raar dat LG zo'n kleine speler is. Heb zelf een Optimus One gehad in 2010 en die was fantastisch voor z'n tijd. LG heeft (zoals de preview zegt) altijd verschrikkelijk zijn best gedaan om zich te onderscheiden, en dat doen ze eigenlijk altijd vrij goed. De Flex met z'n kromming, de modellen met extra componenten die je erop kon zetten, en nu dit weer met gebaren. Dat is gewoon tof, en het werkt.

Een soort Calimero-effect. :P

Voorts blijft het maar aan hen plakken dat de software (zelf en support) slecht is, maar dat is echt allang geen ding meer.

Het is dat ik allang geen topmodellen meer koop en voor 200-300 euro max voor een phone ga, maar persoonlijk draag ik LG phones nog steeds een warm hart toe.

Deze phone ziet er prachtig uit en doet eigenlijk alles goed.
Het is niet eerlijk! :+
Dat is gewoon tof, en het werkt.
Helaas niet dus. De gebaren pakt hij niet goed en het is alsnog niet hands-free bellen.
Dat lijkt mij meer, zoals hij zelf zegt, aan gewenning te liggen.
Je zal even moeten wennen aan hoe dit het beste werkt. Daar kom je, als je de phone hebt, best snel achter.

Daar kan je geen oordeel over vellen na een klein testje op een drukke stand.

Edit: Bovendien @Parrotmaster: Die quote van je, gaat niet over dit toestel.

[Reactie gewijzigd door HMC op 22 juli 2024 13:57]

Ik zou denken dat je bij een drukke stand beter handgebaren kan uitproberen dan in een rijdende auto. Alles terzijde, handgebaren zijn geen nuttige feature wanneer je via stemcommando's opdrachten kan geven.
Tsja, met beide statements van je kan ik het alleen maar eens zijn. Maar toch is het tof.
Het is eindelijk eens een nieuwe feature, die gebruik maakt van een anderszins nutteloze camera.

Of je het in de auto wilt gebruiken lijkt inderdaad een conclusie van deze preview te zijn, maar het lijkt me alleszins goed bruikbaar...als het goed werkt.
Jammer dat de versie met speaker in het OLED scherm niet naar Nederland komt. Ik ben aan een kant doof en weet dat bone conduction mijn gehoor aan de dove kant sterk verbeterd. Dat scheelt weer een headset.

Verder wel mooi dat de camera aan de achterkant compleet is weggewerkt.
PaT Moderator Mobile @Beta26 februari 2019 20:33
Echt uit interesse deze vraag aangezien ik zelf ook een gehoor heb dat hard achteruit gaat.
Met bone conduction maak je gebruik van de geleiding van trillingen/geluid dior je schedel. Hoe zou de G8 met 'speakerscherm' dus voor elkaar kunnen krijgen? Je gaat het toestel dan toch niet tegen je hoofd aan 'plakken' om dit effect voor elkaar te krijgen? (nog even los of de trillingen krachtig genoeg daarvoor zullen zijn).

Wat betreft de G8 zal het wel weer een enorme underdog worden. Ik heb zelf de G2 gehad wat voor die tijd echt een revolutionair toestel was. Daarna de G5 aangeschaft waarbij de verwisselbare modules een enorme flop zijn geworden. Het toestel zelf gebruik ik nog dagelijks en na een nieuwe accu en een onverwachte update naar Oreo heb ik gevoelsmatig een bijna nieuw toestel die alles gewoon doet wat hij moet doen.

En dat is nu juist het probleem bij LG. Ze willen zich graag onderscheiden, maar komen dan met features die de massa helemaal niet onderscheidend genoeg lijken te vinden. Daarnaast lijken mensen zich tot in het oneindige drama-toestellen als de LG Cookie te kunnen herinneren en willen daarom 'nooit meer een LG' .

Ergens vind ik het wel jammer voor LG. Ze proberen het zo hard, maar het lukt vrijwel nooit zoals ze gehoopt hebben.

Zo komen ze voor de V50 met een 'companion screen'. Een 2e scherm dat je aan je toestel klikt. Een soort Foldable, maar dan wat simpeler en waarschijnlijk niet voor meer dan 2000 euro. Sympathiek idee, maar hoeveel mensen gaan dat aanschaffen???
Je houdt het bovenste gedeelte van je scherm tegen de bovenkant van je kaak (onder je bakkebaarden zeg maar). Dat geleidt het geluid goed (niet perfect, maar zeker voldoende) naar je oor.

Kijk ook even hier: https://www.youtube.com/watch?v=f5_Gvt3mOx8
Dat tweede scherm zie ik best zitten. Een apart matchend toetsenbord nog meer, maar beide samen is denk ik niet praktisch. Wel typisch dat de meest interessante modellen wederom niet naar Nederland komen. Bij LG betreft sat dus de telefoons, bij andere merken de laptops (Samsung, Toshiba, HP, Dell, Lenovo, Sony e.a. minder bekende laptop-merken), camera's (Fuji X-T1ir, in het verleden o.a. limited uitvoeringen van Pentax K-3, K-5ii, K-5s, K-5, K7, K10, MZ-S, LX 2000, LX Titanium, Z-1 white, Chrome Super-A/Super-Program, chrome K-2dmd, black K-2, chrome ES-II, ES en Elektro-Spotmatic, ...)
Toch interessant dat men alsnog met 2 of 3 verschillende versies van één toestel werkt. Dit lijkt me toch duurder om te produceren?

Release datum is ook nog niet bekend gemaakt zeker?
Niet echt omdat bepaalde onderdelen in meerdere versies gebruikt kunnen worden. Doordat LG zo'n minieme speler is geworden hebben zij ervoor gekozen om minder verschillende modellen uit te brengen en meer variaties van een model (hun woorden). Dit in tegenstelling tot het vroegere modellen geweld waarbij een Samsung, maar ook LG tientallen modellen per jaar uitbracht.
Hier een filmpje van Mr. Mobile.
https://www.youtube.com/watch?v=aHucI-oRxFA

Het hele gesture-systeem werkt dus niet echt goed en ook het ontgrendelen met de handpalm liet veel te wensen over.

Mogelijk wordt het beter ten tijde van release en na wat updates, echter moeten we wel realistisch blijven. Het komt praktisch nooit voor dat binnen een aantal weken/maanden er dusdanig grote sprongen worden gemaakt dat het opeens wel fantastisch werkt...
Nah ja, zoals Chris zelf zegt, dit zal je moeten leren te gebruiken, en de phone zal ook vast beter leren wat jij wil over de tijd.
Besturen zonder aanraken? Waren daar niet de diverse assistenten eigenlijk voor ontwikkeld?
Hmmm, een flagship telefoon met een midrange uiterlijk..De voorkant lijkt sprekend op de Huawei P Smart+ van vorig jaar! De schermranden lijken nagenoeg even groot of dan niet groter. Leuk dat er gesture control in de telefoon zit, net als je standaard in BMW's hebt, maar dat werkt volgens een paar hands-on video's vaak niet, maar als het werkt, dan werkt het wel goed. Ik loop niet warm van de LG G8, ook niet als dit toestel in 2018 uit kwam. Specs boeit anno 2019 niet meer zo veel want dit soort telefoons zijn altijd erg snel. Voor dit geld koop je liever een Galaxy S10e en bespaar je wat geld ;) De S10 heeft zich al bewezen op elk mogelijk vlak (zelfs de bezels zijn kleiner!!!), en met de S10e is het ook nog is erg zacht geprijst voor een flagship ;)

[Reactie gewijzigd door thesinsher op 22 juli 2024 13:57]

Anoniem: 718943 26 februari 2019 17:55
Tijdens het autorijden gewoon niet bezig zijn met je telefoon.
Met die gebaren zit je nog steeds naar je toestel te kijken, al is het alleen of dat ding je gebaren registreert.
Ja, zo kijk je ook wel eens naar je spiegels, let je op de snelheidsmeter, heb je medeinzittenden die het in hun hoofd halen om tegen je te praten, heb je kinderen op de achterbank die ruziën, moet je af en toe even je benen strekken terwijl je 'm op cruisecontrol zet, moet je op de afslagen letten in plaats van auto's vóór je...

Tuurlijk moet je niet alleen met een telefoon bezig zijn. Maar er zijn zát andere afleidingen die minstens zo vervelend zijn.
"Volgens een woordvoerder van LG komt niet de G8 ThinQ, maar de G8s ThinQ hoogstwaarschijnlijk naar Nederland. "

Volgens een andere reviewer komt de 2 camera G8 ook gewoon in Europa uit ipv. America.

LG maakt qua modellen en het waar uit brengen wel rare keuzes :/

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.