Eén van de leuke dingen van Tweakers.net is dat er heel veel leuke discussies plaatsvinden, die vaak erg leerzaam kunnen zijn. Gezamelijk hebben we zo veel kennis en ervaring dat iedereen wel iets nieuws kan leren. Er blijven echter toch altijd dingen over waar alleen iemand in het hol van de leeuw antwoord op kan geven. Bij wijze van experiment willen we daarom deze week de mogelijkheid bieden om vragen te stellen aan mensen die direct betrokken zijn bij een van de meest omstreden onderwerpen in computerland: de browseroorlog. Na in dit artikel een korte uitleg en wat achtergrond te geven is het tijd voor jullie om vragen te verzinnen. De beste vragen zullen worden gesteld en de antwoorden komen vervolgens op de site te staan.
Achtergrond
Opera is in 1994 begonnen als onderzoeksproject binnen het Noorse telecombedrijf Telenor. Een jaar later werd het omgetoverd naar een zelfstandig bedrijf en in 1997 werd de eerste versie van de browser aan het publiek getoond. Sindsdien timmert het bedrijf niet alleen hard aan de weg om de beste browser voor pc's te leveren, maar staat het ook (vooral?) bekend vanwege allerlei speciale edities. Zo zijn er onder andere versies voor telefoons, pda's, tv's, treinen, spelcomputers en vliegtuigen. Anno 2007 is het bedrijf beursgenoteerd met 340 werknemers verspreid over zeven vestigingen. Versie 9.1 van de browser is te krijgen voor Windows, Linux en MacOS X en de fans loven hem vooral vanwege zijn snelheid en vele features. De gewraakte adware die vroeger hielp om inkomsten in het laatje te brengen is er een paar jaar terug uitgesloopt, maar toch blijft de populariteit op de desktop ver achter bij die van Firefox, terwijl die voor andere apparaten juist veel groter is.
De slachtoffers
Er zijn twee mensen bereid gevonden om al jullie vragen te beantwoorden: de eerste is Jon von Tetzchner, medeoprichter en huidig directeur van Opera. Hij zal als geen ander kunnen uitleggen hoe het is om met een commerciële browser de strijd aan te gaan met het dominante Microsoft, maar ook met het door de community ondersteunde Firefox.
Het tweede slachtoffer is Håkon (spreek uit als 'how come') Wium Lie, hoofd techniek bij Opera en iemand die zich met recht een van de vaders van het web mag noemen. Na eerst aan het oorspronkelijke www-project te hebben gewerkt bij CERN in Zwitserland kreeg hij het idee voor CSS en werd hij lid van het W3C om standaarden te gaan ontwikkelen en verspreiden. Dit combineert hij nu nog steeds met zijn werk bij Opera.
Behalve een (hopelijk) leuk artikel waar jullie als bezoekers actief aan mee kunnen werken zou dit het begin kunnen zijn van een nieuw vast onderdeel op Tweakers.net. Dat hangt natuurlijk af van het succes van dit experiment, maar er zijn vast nog meer mensen die jullie graag aan de tand zouden willen voelen.
Procedure
Vragen stellen kan hieronder in de reacties. We zullen in principe alle vragen in overweging nemen, maar behouden ons het recht voor om een selectie te maken of gelijksoortige vragen samen te voegen tot één. Vragen die in het Nederlands worden gesteld zullen door ons vertaald worden, maar je mag ook direct in het Engels posten. Het spreekt voor zich dat we het beschaafd willen houden. Vragen stellen kan in principe de hele week: dinsdag 13 maart gaan we onze selectie maken. Daarna moeten we zelf ook even afwachten hoe snel ze antwoorden, maar we zullen in ieder geval zo snel mogelijk de resultaten presenteren.