Softwareskins kunnen een telefoon maken of breken, afhankelijk van smaak en wens. Android zelf is al enige tijd zo feature-rijk dat velen doorgaans geen behoefte hebben aan nog meer opties, gimmicks en bont gekleurde icoontjes. De skin van Asus was, zeker ten tijde van de Zenfone 3, hevig verbouwd en ronduit vol. Dat heeft Asus aangepakt in ZenUI en dat is te zien. Wel kun je nog steeds veel instellen naar eigen smaak, zoals hoeveel iconen je naast elkaar wilt zetten op je thuisscherm of hoe je de elementen van de UI eruit wilt laten zien. Met de thema-app kun je daar vrij ver in gaan, hoewel de pictogrammen er veelal niet duidelijker op worden.
Er zitten ook handige functies in die niet standaard in Android zitten. Zo is er AI-beltoon. Als je dat aanzet, luistert de telefoon naar het omgevingsgeluid en past hij het beltoonvolume daarop aan. Ook kun je de trillingsintensiteit instellen, staat er een equalizer op met DTS:X-ondersteuning, blijft het scherm als je wilt langer aanstaan terwijl je ernaar kijkt, en kun je per app instellen of deze op volledig scherm moet worden weergegeven, zodat de inkeping nooit in de weg zit.
Ook een slimme functie is dat je het oplaadtempo tussen bepaalde uren kunt terugschroeven. Zo kun je hem 's nachts langzaam laten laden, omdat hij toch de hele nacht in het stopcontact zit. Daarmee moet je accu langer meegaan. Verder kun je bijvoorbeeld twee van dezelfde apps op de telefoon hebben draaien, zoals WhatsApp of Facebook, zodat je een werk-account en een privé-account naast elkaar kunt gebruiken en is er een gamemodus. We kunnen nog wel even doorgaan, maar het punt is duidelijk: aan functies en instellingen is er geen gebrek.
Een minpuntje van de software is dat de vertalingen af en toe wat raar zijn, waardoor je soms misschien niet helemaal begrijpt waar een optie voor dient. Zo is er onder weergave de optie 'verberg gleuf'. Al geraden welke gleuf? Hier wordt de inkeping bedoeld. Je krijgt daar dan zwarte balken naast. Zo zijn we er nog een paar tegengekomen. Als je eenmaal weet waar het over gaat, is het natuurlijk geen probleem meer.
Verder staan er een flink aantal apps voorgeïnstalleerd op het toestel, maar gelukkig niet zoveel als voorheen. Er is een calculator, een klok, contacten, een geluidsrecorder, een bestandsmanager en een weer-app. Dat zijn apps die van pas kunnen komen of die je kunt uitschakelen. Echt verwijderen is bij de meeste geen optie. Ook zijn de apps een beetje simpel en doen ze mede daardoor wat ouderwets aan. In de videospeler kun je bijvoorbeeld geen video's bewerken of inkorten.
Verder is er de Selfiemaster-app. Daarmee kun je jezelf kunstmatig mooi maken, maar dat kan ook al in de reguliere camera-app. De ZeniMoji zijn wel exclusief voor deze app en deze zijn nageaapt van Apples Animoji, alleen werkt het een stuk minder goed. Ook is er een 'mobiele manager', waarmee je de telefoon kunt scannen om vervolgens geheugen vrij te maken of apps die veel accusap verbruiken, op de achtergrond te sluiten.
We kunnen niet spreken over een zwaarwegend minpunt wat betreft bloatware, want je kunt de apps in elk geval uit het zicht laten verdwijnen en we hebben het zeker erger gezien. Toch mag de software nog steeds een tandje beter wat ons betreft, hoewel er absoluut progressie is geboekt door Asus.
Het updatebeleid van Asus is niet altijd even strak geweest. We hebben nagevraagd wat het bedrijf garandeert, maar daar hebben we helaas nog geen antwoord op gekregen. We weten wel dat de Zenfone 5Z een update krijgt naar Android P. De nieuwste beveiligingspatch op het moment van schrijven is die van juni, dus dat is redelijk recent.