Xiaomi had vorig jaar een waar verkoopsucces in handen. De Redmi Note 4 en 4 Pro behoorden volgens diverse analisten tot de top tien bestverkopende smartphones ter wereld. Dat is extra knap als je bedenkt dat Xiaomi in lang niet alle landen is vertegenwoordigd en dus minder plekken heeft om zijn smartphones te verkopen.
Op Tweakers is Xiaomi allang geen onbekende meer. Op veler verzoek reviewden we in januari 2013 de Mi 2 en sindsdien hebben de telefoons van de Chinese fabrikant in onze community een schare trouwe fans. Behalve voor de Mi-toestellen is er ook veel aandacht voor de goedkopere Redmi-telefoons.
Er verschenen al diverse modellen in de nieuwe Redmi Note 5-serie, maar onlangs kondigde de fabrikant voor de Indiase markt het topmodel in die serie aan: de Redmi Note 5 Pro, met een gloednieuwe Snapdragon 636-soc van Qualcomm. Op het Mobile World Congress konden we deze nieuwe telefoon voor het eerst proberen.
/i/2001867165.jpeg?f=imagenormal)
De Redmi Note 5 Pro heeft net als veel andere nieuwe Redmi Note 5-modellen een 18:9-scherm. Op deze telefoon is dat een 6"-lcd met een resolutie van 2160x1080 pixels. Dat is op het oog een prima display met afgeronde hoeken en een hoge piekhelderheid, iets wat we vaker bij Xiaomi-toestellen hebben gezien. Om het scherm heen zitten relatief beperkte bezels, al is het zeker geen kleine telefoon. Hij meet 158x75mm en dat is groter dan veel andere moderne smartphones. Desondanks is het een fijn toestel om vast te houden en ligt het goed in de hand, mede dankzij de lichte bolling in de zijkanten van het metalen ontwerp.
Het ontwerp is uitgevoerd in een donkere tint. Net als bij vorige Xiaomi-modellen zitten er elementen van kunststof aan de boven- en onderkant van het toestel om ervoor te zorgen dat signalen voor wifi, bluetooth en mobiele netwerken de buitenwereld kunnen bereiken. Het is voor een budgetsmartphone een mooi en verzorgd ontwerp. De vingerafdrukscanner zit centraal op de achterkant, op een goed bereikbare plek.
Zoals wel vaker is het Xiaomi weer gelukt om een 4000mAh-accu te proppen in een behuizing van iets meer dan 8mm dik, en dat is fijn. We hebben uiteraard geen goed beeld kunnen vormen van de accuduur, maar met deze accucapaciteit en de midrange-soc hebben we goede hoop op een prima accuduur.
Die soc is de gloednieuwe Snapdragon 636. Dat is een aangepaste versie van de eerder verschenen Snapdragon 630. Daarin heeft Qualcomm de Cortex A53-kernen van de 630 ingeruild voor de 'eigen' Kryo 260-kernen. Daarbij gaat het om acht cpu-kernen met een maximale kloksnelheid van 1,8GHz. De Kryo 260 draagt de naam van Qualcomm, maar vermoedelijk gaat het om een aangepaste versie van Cortex A53-kernen. Qualcomm laat de soc maken op 14nm. De gpu is een Adreno 509. Xiaomi doet daar 4 of 6GB aan lpddr4x-geheugen bij. De opslag is van het emmc 5.0-type en heeft een capaciteit van 64GB. De opslag is bovendien uitbreidbaar via een micro-sd-kaart.
De camera is een opvallende nieuwe functie. De primaire camera heeft een twaalfmegapixelsensor met pixels van 1,25 micrometer groot en wordt bijgestaan door een camera met een vijfmegapixelsensor om diepte te kunnen schatten. De lens van de primaire camera heeft een diafragma van f/2.2. We hebben een paar plaatjes gemaakt met de telefoon, maar dat is onvoldoende om een beeld te kunnen vormen van de fotokwaliteit.
Het toestel draait op Miui 9, dat helaas nog altijd gebaseerd is op Android 7.1 Nougat. Dat is een oude versie van Android. Hoewel Xiaomi zijn telefoons steevast lang van updates voorziet, gaat het daarbij zelden echt om nieuwe versies van Android.
De Redmi Note 5 Pro is geen telefoon voor de Benelux. Hij ondersteunt 4g, maar niet op de voor de Benelux belangrijke banden. Daarmee is het niet verstandig om de Indiase versie aan te schaffen, maar de ervaring leert dat Xiaomi van veel modellen uiteindelijk een Global Version uitbrengt, die wel werkt op 4g-banden in de Benelux.
Als dat gebeurt, zal de Note 5 Pro opnieuw een interessante optie zijn. Xiaomi neemt functies die tot voor kort waren voorbehouden aan duurdere telefoons, zoals het 18:9-scherm met full-hd-resolutie en de dubbele camera met portretfunctie, en zet die in telefoons die minder dan tweehonderd euro kosten. De prijs-prestatieverhouding is dan ook vaak een sterk punt van Xiaomi-telefoons.
In het winkelcentrum naast het beurscomplex in Barcelona probeert Xiaomi met een eigen winkel Spanjaarden te verleiden om zijn toestellen aan te schaffen. Het is wachten tot het Chinese merk naar de Benelux komt om te zien welke impact de telefoons van Xiaomi op de markt zullen hebben.
/i/2001867173.jpeg?f=imagenormal)