Door Hielko van der Hoorn

AOpen XC Cube EY855 Pentium-M barebone review

18-12-2004 • 18:51

22

Singlepage-opmaak

Conclusie

Om de prestatievergelijking tussen de twee barebone's te vereenvoudigen hebben we een prestatie-index samengesteld waarin het gemiddelde van alle benchmarkresultaten is opgenomen. Om de presentatie van de gegevens verder te verduidelijken hebben we de gemiddelden genormaliseerd zodat de Shuttle SN95G5 als score 100 heeft gekregen.

Genormaliseerde prestatie-index
Athlon 64 3800+ 100,00
Pentium-M 755 82,13

Zoals de bovenstaande grafiek laat zien is de AOpen-barebone krap twintig procent langzamer dan de Shuttle-barebone, een knappe prestatie als we bedenken dat de Pentium-M-processor een erg beperkte geheugenbandbreedte heeft, een lagere kloksnelheid en hierbij ook nog eens aanzienlijk minder energie gebruikt. Dat de Pentium-M-processor veel potentieel heeft als desktopprocessor wordt hiermee wel duidelijk, maar een echte topper qua prestaties is het nog niet op dit moment. Ook qua prijs is de processor geen werelddeal. De hier geteste Pentium-M mag dan met een prijskaartje van circa € 400,- aanzienlijk goedkoper zijn dan de Athlon 64 3800+, de niet veel langzamere Athlon 64 3500+ gaat al voor € 250,- over de toonbank.

Het grote voordeel van de Pentium-M voor de desktop is momenteel het lage energiegebruik en de mogelijkheid die daarmee ontstaat tot een stillere koeling. Helaas weet AOpen dat voordeel niet overtuigend uit te buiten. De AOpen XPC Cube EY855 is wel iets stiller dan de Shuttle SN95G5, maar het verschil is niet groot. Andere punten die mijn inziens voor verbetering vatbaar zijn is het BIOS vanwege het ontbreken van enkele belangrijke opties om de geheugentimings te tweaken en het ontbreken van Serial ATA-aansluitingen. Zonder gebreken is de AOpen XPC Cube EY855 dus niet, maar dat neemt niet weg dat het een redelijk stille barebone is met een knap design en een uitzonderlijk lage energieconsumptie.

Informatique logoDankwoord: Met dank aan AOpen voor het beschikbaar stellen van de XPC Cube en Informatique voor het beschikbaar stellen van het Shuttle SN95G5-systeem en de Pentium-M 755-processor.

Reacties (22)

22
21
16
2
0
3
Wijzig sortering
Een 3500+ was een goeiere vergelijker geweest, zoals ook al in de conclusie stond, qua prijs. Tevens had je voor de gein de geheugenbandbreedte van de 3500+ kunnen inkappen, single channel. De A64 heeft óók niet zo veel bandbreedte nodig.
Ze hadden dan ook beter een Winchester kunnen pakken want die 3800+ wordt loei heet en de winchester heeft toch al 40 tot 60 watt minder warmte productie. Tis nog geen pentium M maar het komt al meer in de buurd.
Van de site van BalusC
Athlon 64 3200+ Winchester 2000MHz 45,8A 67,0W 70ºC
Athlon 64 3500+ Newcastle 57,4A 89,0W 70ºC

Dit zijn de max waarden dus het werkelijke verbruik kan voor beiden wat lager liggen maar geeft wel een indikatie over het verbruik en het verschil tussen de beide varianten.
3800+ lieiheet? je zit toch niet in de war met de 3,8ghz Prescott? De gehele AMD64 reeks is een lekker zuinige serie processors die relatief weinig warmte genereren. Ook die 3800+ blijft dus lekker koel dus waar je vandaan haalt dat deze gloeiend heet wordt vraag ik me af.

Daarbij produceert de winchester absoluut geen 40 tot 60watt minder! Dat mochten ze willen bij AMD. Het 90nm proces (waarop de Winchester gebaseerd is) is wel zuiniger, maar lang geen 40-60watt. Ik geloof dat een AMD64 130nm maar ongeveer 70watt verstookt. dus dan zou een 90nm Winchester maar 10-30watt verstoken: no way.

Wel weten waarover je praat anders komen andere ook alleen maar in de war.
Wat een rommeltje in die kast. Je zou toch zeggen dat met een voeding en een moederbord in de kast die speciaal voor elkaar gemaakt zijn, dat bijvoorbeeld die dikke ATX-kabel overbodig is? En de meeste andere kabels ook trouwens.
Bij elke barebone wordt dit zo gedaan. De energie zal toch van de voeding richting het moederbord verplaatst moeten worden, dus dan licht een oplossing met kabels wel erg voor de hand..
Veel min punten zijn gerelateerd aan het 855 chipset dat gebruikt wordt. Enkel support voor AGP4x, geen S-ata, etc. De nieuwe generatie van het mobiel Intel platform 'somona" dat in Q1 wordt gelanceerd zal van de nieuwe technologien zoals s-ata, ddr2, pci-e gebruik maken. Dan zullen erg veel fabrikanten met een desktop / sff barebone versie van dit mobile platform verschijnen omdat het snel is maar toch enorm stil. Jammer wel dat A-Open hier geen gebruik van maakt met die luidruchtige koeler. Zo'n pentium M is pasief al stabiel te houden.
Luidruchtig is een beetje een groot woord, maar het had inderdaaad stiller gekunt.
Da's vreemd. Ik heb hier een AOpen EZ65 in mijn woonkamer staan die nauwelijks geluid produceert:

http://www.silentpcreview.com/article140-page1.html

Deze heeft dezelfde koeler als het hier geteste model.
De 855 is juist een goede chip voor barebones.
Alleen AGP-4 maakt natuurlijk weinig uit, de onboard oplossing presteerde goed en tussen AGP-4 en -8 is weinig prestatie verschil te vinden.
En geen S-ata is ook geen redelijk bezwaar, die snelheidswinst telt alleen mee voor het cache geheugen in de hardeschijf want de schijven van heden draaien de bandbreedte toch niet bij.

En je weet toch zelf ook wel dat meegeleverde koelers er zijn om te vervangen, das bij elke leverancier zo.
Dat AGP 4x geen nadeel is ben ik het zeker met je eens (ik noem het ook niet in de review). SATA is mijn inziens wel een bezwaar. Niet omdat het sneller is, maar wel omdat zo'n kabel handiger is, beter voor de airflow en omdat veel schijven in de toekomst alleen nog maar SATA zullen zijn.

En wat betreft koelers vervangen: hoeveel Socket 479 koelers denk jij te vinden in de gemiddelde winkel? En als je ze al kan vinden moet de koeler vervolgens ook nog in de kast passen en stiller zijn dan de huidige.... wordt nog lastig denk ik.
Hielko, heb je nog kunnen kijken wat de gemiddelde temperatuur was van de Pentium M?
Helaas, deze heb ik niet gemeten.
goed gedaan!
Het energieverbruik van een pc vind ik zeker interessant, zeker omdat dit gerelateerd is aan de warmte- en geluidsproductie.

Wat ik alleen nog even onder de aandacht wil brengen: energieopname gaat kwadratisch omhoog met de prestatie. Ik denk dat als je een eerlijke vergelijking wilt maken kwa energieverbruik en geluid dat je de Athlon64 moet onderklokken (en voltage terugbrengen!) tot de prestaties ongeveer gelijk zijn. Ik denk dat het dan niet veel verschil zal maken.

Ik weet uit ervaring dat diverse AMD processors ook op flink lagere voltages nog goed stabiel kunt houden. Het ligt natuurlijk aan het mobo hoever je V-core kunt verminderen. (zo heb ik de eerste Duron al op 1,4V draaiend gehad op 550 MHz).
Als je dan de kloksnelheid wat terughaalt en daarbij het geheugen wat opvoert heb je voldoende prestatie bij een behoorlijk lagere temperatuur (en energieopname).
Ben gister met me laptop bezig geweest :

Athlon 64 3000+ 1MB Mobility

Draait nu op 800 mhz 0.8V ipv 800 MHz 0.95v.

Verder op 1v 1333 MHz

1800 MHz 1.2v

2000 MHz 1.4v

Die laatste 2 zijn niet helemaal maxed maar in alle gevallen was het systeem prime stabiel. En die 3800+ loopt op iets van 1.55v geloof ik van 1.55 naar 1.4 scheeld al iets van 50 watt.

Edit:

Inmiddels loopt me cpu op 2100 MHz 1.4 volt en dit is nog een oude 0.13 µ. Dus AMD kan ook best een low power A64 maken alleen dan kom je denk ik max op 2.2 GHz uit met dan iets van 80 watt energie verbruik.
Erg interessante review!

Uit m'n ervaring blijkt de harde schijf en videokaart de boosdoeners voor 't geluid.

Een Antec Aria met Athlon64 3000 (S754 Newcastle) op een MSI K8MM-ILSR moederboard met onboard video is slechts hoorbaar met je oor op de kast. Super combo voor HTPC :*) ( De Athlon64 is idle 22 graden met fan op 1000rpm!)

Doe ik er echter een harde schijf in dan is die duidelijk 't minst stil. In de Aria past een (Zalman) passief gekoelde videokaart dus daarmee blijft ie stil when idle.

De XFX videokaart is volgens Anandtech de meest luidruchtige GF6 kaart

Om een barebone stiller te maken zou ik iig een Gigabyte 6600GT passief gekoeld erin gooien. En als harde schijf een spinpoint. Hiermee zouden de systemen zeker stiller worden.

Hielko heb je gekeken wat 't meeste geluid in de barebone's maakte? Als dat de voeding was maakt 't uiteraard niet uit.
Anoniem: 104189 19 december 2004 17:46
Klein overkomelijk gemis zeggen jullie, ik vind het een ontzettend gemis, vooral in een barebone dat er geen SATA in zit. Kijk hoe vol dat ding zit. Dat hadden ze veel mooie op- kunnen lossen door de voeding extern te gebruiken zoals je daar tegenwoordig steeds vaker ziet. En dan heb je veel meer plek voor een fatsoenlijke koel oplossing, helaas mogen ze niet de manier van Shuttle gebruiken, maar ik vind dit ook een beetje lauw, dat koelblok op de CPU. Daarbij denk ik dat een volledig koperen oplossing beter was geweest. Maar goed. Nog veel mooier zou natuurlijk zijn, als ze eens een keer een 2.5" ruimte zouden maken, zodat je er een laptop schijf in kunt hangen op een daarvoor aangewezen plek. Voor de rest vind ik het een leuk ding. Hoewel hij verbleekt bij die AMD,maar het is ook appels met peren vergelijken he.
Zoals de bovenstaande grafiek laat zien is de AOpen-barebone krap twintig procent langzamer dan de Shuttle-barebone, een knappe prestatie als we bedenken dat de Pentium-M-processor een erg beperkte geheugenbandbreedte heeft, een lagere kloksnelheid en hierbij ook nog eens aanzienlijk minder energie gebruikt
tegenwoordig is klok snelheid ni het enige wa de kracht van een cpu beslissd hé. een 3800+ verslaagd een p4 3600 toch ook in de meeste benchmarks en toch ligt zijn clok snelheid een pak lager.

en zoude de benchmarks uitgevoerd kunne worde op een 64 bit bestuurings systeem zou het verschil noch grooter zijn tussen de 2
Moet het niet overal de Pentium M 755 zijn ipv 775 aangezien deze niet eens bestaat ;) Klein foutje moet kunnen :+
Zoals blijkt is de AOpen XC Cube EY855 barebone een stukje stiller dan de Shuttle SN95G5.
Jammer dat er nergens iets staat over de instellingen van de fan van de Shuttle. Stond fan 1 op low, mid of high? Of stond Cool 'n Quiet aan?

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.