Na 32 lange pagina's willen we allereerst een pluim uitdelen aan de bezoekers die deze review integraal hebben gelezen. Niet alleen heb je er een aardig tijdverdrijf aan gehad, ook ben je nu waarschijnlijk een heel stuk wijzer geworden over alle mogelijkheden die er bestaan op het gebied van Serial ATA-technologie. Je hebt een rondleiding gekregen langs de diverse RAID-implementaties, besprekingen gelezen van de nieuwste RAID-componenten op de markt, een uitgebreid overzicht gekregen van de prestaties van acht van de populairste en meest interessante adapters in uiteenlopende desktop, workstation en server workloads, en inzicht gekregen in het functioneren van deze verschillende RAID-oplossingen. Verder hebben we laten zien hoe de prestaties en de mogelijkheden van de huidige SATA RAID-adapters zich verhouden met de gangbare SCSI RAID-oplossingen. Het artikel heeft duidelijk gemaakt dat simpele rekensommetjes over de schaling van de prestaties in de diverse RAID-levels geen enkele geldigheid hebben in de praktijk. De schaalbaarheid is verschillend per RAID-implementatie en is bijvoorbeeld sterk afhankelijk van de prestaties van de I/O processor en de busbandbreedte. Een grote invloed is ook weggelegd voor moeilijk te doorgronden cache optimalisaties en de optimalisaties voor block level striping, mirroring en pariteitsverwerking in de RAID-software stack. Al deze factoren maken dat simpele optelsommen regelrecht de prullenbak in kunnen verdwijnen. Alleen benchmarks van de specifieke RAID-configuraties geven inzicht in de werkelijke prestaties.
Nog meer dan de deelnemers uit onze Areca ARC-1120: highly recommended
In de groep van acht SATA RAID-adapters die in dit artikel wordt besproken, is er één die met kop en schouders boven de rest uitsteekt. De Areca ARC-1120 is dankzij zijn 500MHz Intel IOP331-processor, 128MB DDR333-geheugen en Marvell SATA II-controller zonder twijfel de krachtigste RAID-implementatie in deze test. Dit vertaalt zich in prestaties van het hoogste niveau. In de desktop en workstation workloads is de Areca ARC-1120 onoverwinnelijk. Dit geldt ook voor de gemiddelde serverprestaties, hoewel de Areca ARC-1120 in sommige disciplines nog wat te kort komt om een alleenheerschappij over de RAID 10-formaties te kunnen opeisen. De RAID 5-performance is met de nieuwe firmware over het hele spectrum zeer goed te noemen. Of je de kaart nu inzet als backupserver, fileserver, database server, streaming media server of mailserver, de RAID 5-prestaties zijn altijd van hoog niveau en vaak zelfs ver boven de competitie verheven. De Areca ARC-1120 valt verder op door zijn brede driverondersteuning, zijn simpele maar doeltreffende webbased management interface en zijn uitstekende RAS-features (reliability, availability en serviceability), waaronder ondersteuning voor online capacity expansion, online RAID level migration, een optionele battery backup unit en een redundante flashchip. Als enige hebben de Areca-kaarten ondersteuning voor RAID 6, een RAID-level dat nóg veiliger is dan RAID 50 en uitval van maximaal twee willekeurige schijven in het array toestaat. De Areca ARC-1120 is behoorlijk aan de prijs, maar die prijs is zeker niet onredelijk voor het gebodene. De veel slechter presterende en minder rijk uitgeruste 3ware Escalade 9500S-8 is slechts enkele tientallen euro's goedkoper, een prijsverschil dat op dit niveau niet relevant is. Dual channel SCSI RAID-adapters zijn veelal duurder dan de Areca ARC-1120.

Niet onbelangrijk is bovendien dat Areca zijn SATA RAID-kaarten in een zeer uitgebreid assortiment aanbiedt. De poortconfiguraties lopen van 4 naar 8, 12 en 16 poorten, allemaal verkrijbaar in zowel PCI-X- als PCI Express-varianten. In het eerste kwartaal van dit jaar belooft Areca zelfs versies met 24 poorten op de markt te zullen brengen. Vanaf 12 poorten beschikken de kaarten over uitbreidbaar cachegeheugen en een ethernet interface, waarmee de webbased management tool zonder tussenkomst server-side software direct via het netwerk toegankelijk is. Deze unieke feature vinden we op geen enkele andere SATA RAID-adapter en is ook een zeldzaamheid in de SCSI-wereld. Uitbreidbare cache is alleen bij enkele modellen uit de Escalade 9500-serie van 3ware terug te vinden. Helaas zijn de cacheprestaties van deze adapters aanzienlijk minder dan de cacheprestaties van de Areca-kaarten. De 12- en 16-poorts adapters zijn leverbaar met normale SATA-connectors of met gebundelde multi-lane aansluitingen.

Areca ARC-1160 16-poorts PCI-X SATA RAID-adapter
Het mag een prestatie van formaat genoemd worden dat het onbekende Areca binnen een zo kort tijdbestek zo'n breed gamma van SATA RAID-adapters op de markt heeft kunnen brengen. Alleen Adaptec biedt een alternatief met zestien poorten. De geplande variant met 24 poorten zal geen concurrentie kennen. In de eerste helft van dit jaar zal Areca zijn aanbod van PCI RAID-adapters uitbreiden naar veel belovende producten met de nieuwe Serial Attached SCSI-interface. Een geweldige prestatie als je je realiseert dat een gigant als LSI Logic de marktintroductie van zijn MegaRAID SATA 300-8X, die een vergelijkbare implementatie heeft als de ARC-1120, nu al met meer dan driekwart jaar heeft moeten vertragen. En dat terwijl LSI Logic ruime ervaring heeft met PCI RAID-adapters en slechts één model met acht poorten in ontwikkeling heeft. Areca is een bedrijf met een grote potentie, een naam die we in de toekomst ongetwijfeld nog vaker zullen tegenkomen.
Om alle bovengenoemde redenen verdienen de Areca ARC-1120 en zijn lotgenoten uit de ARC-11xx en ARC-12xx series een sterke aanbeveling. Daarom het predikaat 'highly recommended'.

De prestaties van de RAIDCore BC4852 halen niet het niveau van de Areca ARC-1120. Toch laat deze hostbased RAID-adapter een zeer goede schaalbaarheid zien. De achilleshiel van de RAIDCore BC4852 is zijn performance in RAID 1 en RAID 10, en zijn hoge processorbelasting bij sequentiële schrijfbewerkingen. In de praktijk hoeft dat laatste geen belemmering te zijn. Er zijn maar weinig toepassingen die schrijf transfer rates van honderden MB/s genereren. Op een snel dual processor systeem hoe je ook dan nog voldoende processorcapaciteit in reserve. RAIDCore is erin geslaagd om een degelijke RAID-stack te ontwikkelen die dankzij self tuning een zeer gebruiksvriendelijke configuratie heeft. De goede prestaties in onze benchmarks wijzen uit dat die deze kaarten zich uitstekend kunnen behelpen in het configureren van allerlei ondoorzichtige instellingen zoals stripe size en cache parameters. De prijs van de BC4852 is aantrekkelijk in vergelijking met 8-poorts intelligente RAID-implementaties zoals de Areca ARC-1120. De RAIDCore BC4852 en zijn vier poorts broertje verdienen daarom het predikaat 'recommended'.


De RocketRAID 1820A van HighPoint valt op door zijn uitzonderlijk lage prijs. Met een prijs per poort van net boven de 30 euro is de RocketRAID 1820A bijna 70 procent voordeliger dan de RAIDCore BC4852 en zelfs ruim tweeënhalf keer goedkoper dan de Areca ARC-1120. De kaart levert weliswaar geen topprestaties - vaak zweeft hij in het middenveld - maar de snelheid is voldoende voor de minder veeleisende toepassingen in en om het huis. Ook ontbreken er belangrijke features zoals online capacity expansion. Vanwege de wat minder degelijke indruk die de HighPoint manageft software achter liet, en de eerder genoemde nadelen met betrekking tot prijs en featureset, adviseren wij vooralsnog tegen het gebruik van de RocketRAID 1820A in professionele servers. Wel is deze kaart uitermate geschikt voor de hobbymatige gebruiker. Vanwege de uitstekende price/performance-verhouding krijgt de RocketRAID 1820A het oordeel 'recommended'.


De overige kaarten in deze test vinden wij om diverse redenen niet aanbevelingswaardig. De prestaties van de 3ware Escalade 8506-8 lopen ver achter op de concurrentie. Bovendien mist hij belangrijke features zoals online capacity expansion, online RAID level migration en RAID 50-ondersteuning, en is de prijs veel te hoog voor het gebodene. De 3ware Escalade 9500S-8 scoort heel behoorlijk in de desktop en workstation RAID 10-benchmarks. De serverprestaties blijven echter achter bij de concurrentie, uitgezonderd enkele toepassingen met veel random I/O zoals database-servers en mailservers. In RAID 5 kunnen zowel de Escalade 8506-8 als de nieuwe Escalade 9500S-8 geen potten breken. Zolang 3ware de beloofde firmware update niet heeft uitgebracht, ontbeert de Escalade 9500S-8 evenals zijn voorganger ondersteuning voor RAID level migration en online capacity expansion. Zou dit alles voor een redelijke prijs aangeboden worden, dan zou de Escalade 9500S-8 nog de overweging waard kunnen zijn. Helaas staat de hoge prijs van rond de 600 euro in geen verhouding tot de performance en de featureset. We vragen ons daarom af of 3ware met zijn eigenwijze RAID-implementatie op een dood spoor is aanbeland. De prestaties zijn slecht, de featureset karig en de hardware implementatie sterk verouderd. Terwijl de Areca ARC-1120 al volwaardige Serial ATA II-ondersteuning heeft, beschikt de Escalade 9500S-8 nog niet eens over een native Serial ATA-controller. Het is te hopen dat 3ware iets geniaals bedenkt, of tot de conclusie komt dat het beter een geheel nieuwe architectuur kan ontwikkelen, bijvoorbeeld op basis van de PowerPC I/O processors van moederbedrijf AMCC.
De LSI MegaRAID SATA 150-4 mocht in onze roundup van vorig jaar nog een goed presterende SATA RAID-adapter genoemd worden. Inmiddels is het prestatieniveau van deze serie dik overtroffen door nieuwe producten zoals de Areca ARC-1120 en de RAIDCore BC4852. Het probleem zit 'm simpelweg in de verouderde implementatie van de MegaRAID SATA 150-4 en 150-6. Een trage I/O processor met traag geheugen gekoppeld aan een trage lokale 32-bit 66MHz PCI-bus is een perfect recept voor slechte schaalbaarheid. In de workloads met veel sequentiële I/O heeft de MegaRAID SATA 150-4 al bij vier Raptor-schijven zijn maximum heeft bereikt. Aan de RAID-stack van LSI Logic ligt het zeker niet, die presteert uitstekend in de moderne SCSI RAID-adapters van LSI Logic en weet ondanks de verouderde architectuur van de MegaRAID SATA 150-4/6 toch nog goede prestaties te realiseren in de database en mailserver scenario's uit onze testsuite.
Voor de Promise FastTrak S150 SX4 geldt min of meer hetzelfde als de MegaRAID SATA 150-4/6. Een jaar geleden was het een leuke kaart geweest als driverproblemen het feestje niet hadden verpest. Inmiddels wordt de kaart compleet zoekgefietst door de nieuwkomers van Areca, HighPoint en RAIDCore. De lage prijs per poort van de FastTrak S150 SX4 is niet langer een voordeel nu HighPoint voor een meerprijs van 60 euro het dubbele aantal poorten biedt.

Deze review kwam tot stand dankzij de medewerking van 3ware, Areca, HighPoint, LSI Logic, WebConneXXion en Western Digital. We willen in het bijzonder John Mocnik van WebConneXXion en Dennis Hompes van LVT Benelux PR bedanken voor het beschkbaar stellen van respectievelijk de RAIDCore BC4852 en de acht Western Digital Raptor WD740GD-harde schijven. De RAIDCore BC4852 zal binnenkort in een prijsvraag weggegeven worden, dus hou Tweakers.net in de gaten als je geïnteresseerd bent in deze kaart!

We willen iedereen, die ervaring heeft met de adapters of de soortgenoten van de adapters in deze test, willen vragen om hun ervaringen in de reacties te delen. Onze testmethodieken kunnen een heel aardig beeld scheppen van de prestaties van de verschillende adapters, maar veel andere zaken zoals compatibiliteit en betrouwbaarheid komen pas bij dagelijks gebruik aan het licht!