Vrijwel alle telefoons van nu hebben dezelfde soort trilmotor: een lineaire resonante actuator. Die kan diverse vormen hebben, maar meestal is het een trilmotor in de vorm van een pil en ook met ongeveer die grootte.
/i/2001581113.jpeg?f=imagenormal)
Het lineaire aan die trilmotor is dat hij op een as werkt; bij dergelijke pilvormige varianten gaat het om een trilmotor op de z-as, dus op en neer. In die pil zitten onder meer een kleine massa met magneet en een spreekspoel tegen een veer aan. Als de spreekspoel op dezelfde frequentie vibreert als waar de veer gevoelig voor is, veroorzaakt dat een trilling.

De meeste smartphones hebben trilmotors met deze techniek, waaronder de LG V30, die zich onderscheidt met geavanceerde haptische feedback, maar dat alleen in software doet. Er is ook een chip nodig om de trilmotor aan te sturen, onder meer om ervoor te zorgen dat de wisselstroom op de juiste frequentie de trilmotor ingaat.
Ook de Taptic Engine die Apple in iPhones stopt, is in de basis een lra, maar er zijn wel twee grote verschillen met de pilvormige lra die in veel andere smartphones zit. Ten eerste gebruikt Apple verschillende magneten en spreekspoelen en ten tweede zitten die niet boven op, maar naast elkaar.
/i/2001432747.jpeg?f=imagenormal)
Het voordeel daarvan is dat het Apple in staat stelt om fijnmaziger haptische feedback te genereren, maar het neemt wel veel meer ruimte in beslag. Die Taptic Engine is ook niet altijd hetzelfde. Zo heeft de iPhone 8 Plus van vorig jaar vijf spreekspoelen, terwijl de iPhone X er maar drie heeft. De iPhone 8 Plus moest ook de homeknop simuleren, wat specifiekere feedback nodig maakt.
Niet alleen iPhones hebben lra's die op de x-as werken, ook onder meer recente Google Pixel-telefoons en de HTC U12+ hebben die. In de afgelopen zomer hebben we de U12+ uit elkaar gepeuterd om te kijken hoe hij in elkaar zit. De trilmotor zie je rechts onderin zitten.
/i/2002229553.jpeg?f=imagenormal)
Als fabrikanten nog een paar cent willen besparen - een losse lra-trilmotor kost online tussen tachtig cent en een paar euro - dan kunnen ze er ook voor kiezen om een erm-trilmotor in te bouwen. Dat staat voor eccentric rotating mass en is een motortje op gelijkstroom dat een element laat ronddraaien. Dat element heeft een gewicht aan een kant. Als de motor ronddraait, wordt het zwaartepunt van het hele apparaat een beetje verplaatst, wat je voelt als trillen.
/i/2001455557.jpeg?f=imagenormal)
Een erm-motor is iets goedkoper en zat tot een jaar of vijf geleden in veel meer smartphones. Het grote nadeel van een erm is de tijd die het kost voordat de motor genoeg snelheid heeft om de telefoon te laten trillen. Dat kost meestal tot 50ms en dat is te veel om als feedback te dienen voor een touchscreen. Als de enige functie is om de telefoon in je zak te laten trillen als je een bericht hebt, is het uiteraard geen bezwaar.

Er zijn verrassend weinig cijfers over hoeveel smartphones met welke trilmotors zijn uitgerust. De enige cijfers die we hebben kunnen vinden, zijn al wat ouder, maar geven een goed beeld van de kentering in de markt voor trilmotors. Yano Research publiceerde die cijfers begin 2017 en voor de laatste jaren gaat het dus om een schatting.
De kleine categorie 'Piezo' gaat over piëzo-elektrische trilmotors, die niet of nauwelijks in smartphones zitten en waar we later op terugkomen. Duidelijk is dat de markt voor erm-trilmotors in de afgelopen jaren snel is afgenomen ten gunste van lra.