Door Robert Sinke

Apple iPod Mini review

21-09-2004 • 18:28

45

Singlepage-opmaak

Accessoires & design

Bezitters van een normale iPod weten het wellicht al: Apple verpakt zijn mp3-spelers in een behoorlijk aantrekkelijk jasje. Het compacte doosje, voorzien van strakke box-art, kan worden opengeklapt in twee aparte compartimenten. In het linkergedeelte vinden we de benodigde software, handleiding/garantiebewijzen en diverse andere accessoires terug. Het rechterdeel is gereserveerd voor de speler zelf, met daaronder opbergruimte voor de resterende accessoires.

Apple iPod Mini in doos
De Mini wordt in een aantrekkelijk doosje geleverd

De presentatie is dus behoorlijk geslaagd. De feitelijk accessoires variëren nogal in kwaliteit. Zo levert het standaard setje oordopjes nu niet bepaald indrukwekkende resultaten. Ook doen de kabels (FireWire, USB2.0) fragiel aan en de meegeleverde riemclip ziet er ook niet erg flitsend uit. Laatstgenoemd accessoire is een plastic houder waar men de Mini in kan schuiven. Via een clip aan de achterzijde van de houder, wordt het mogelijk om de speler aan bijvoorbeeld de broekriem te bevestigen. Het heen- en weer schuiven de van de unit geeft een wat ongemakkelijk gevoel, aangezien men de indruk krijgt dat dit stroeve proces de laklaag geen goed doet. Overigens valt dat erg mee - het correct gebruiken van de houder vereist enige oefening, waarna het vertrouwd gaat aanvoelen.

De Mini wordt geleverd met de bekende lichtnetadapter. Dit concept werd al bij de eerste iPods geïntroduceerd en blijkt de tand des tijd prima te hebben doorstaan. Men klikt simpelweg de FireWire-kabel in het adapterblok, verbindt deze kabel met de Mini en steekt de adapter in het stopcontact. Ook is het mogelijk om een andere stekker (naar bijvoorbeeld Amerikaans ontwerp) op het blok aan te sluiten, zodat dit accessoire zich prima leent voor reisdoeleinden.

Apple iPod Mini met bijgeleverde oordopjes
De iPod Mini met de bijgeleverde oordopjes

* Design

Apple's speler draagt natuurlijk niet voor niets het predikaat 'Mini'. Het apparaatje oogt behoorlijk compact, zeker wanneer men vergelijkingen gaat maken met bijvoorbeeld een 2,5" hdd-speler. Ten opzichte van de 'normale' iPod valt het nog wel mee met de formaatwinst. De Mini is nogal langwerpig van vorm, wat het navigeren door de verschillende opties enigszins vergemakkelijkt - er is namelijk geen sprake van op elkaar gepropte knopjes et cetera. Wat vooral opvalt, is de indrukwekkende slankheid die het design uitstraalt. Apple's gadget is slechts dertien mm dik, waardoor het lekker in de hand ligt. Ook valt de mp3-speler niet bepaald zwaar te noemen: het apparaatje weegt ongeveer 103 gram, vergelijkbaar met een doorsnee mobiele telefoon.

Apple iPod Mini: settings instellen
De Mini in volle glorie, met ingeschakeld scherm

Als vanouds is het design strak en simpel gehouden. De voorkant met daarop het redelijk kleine lcd vormt hierop geen uitzondering. Het enige opvallende onderdeel is het clickwheel, dat met zijn witte achtergrond nogal afsteekt tegen de rest van het ontwerp. Overigens is de Mini in diverse kleuren beschikbaar, een van Apple's troefkaarten op designtechnisch gebied. Voor mensen die ons goudgekleurde reviewmodel niet mooi vinden, is er de optie om een grijze, blauwe, groene of zelfs roze variant te bestellen. Het kleurenspectrum draagt bij aan de frivoliteit die de Mini uitstraalt. Aan boven- en onderkant vinden we ook witte elementen terug. De simpliciteit is ook hier in ogenschouw genomen - slechts een koptelefoonuitgang, hold-schuif en de interface voor datatransfer vallen te onderscheiden. Dat onder het hold-schuifje een felle kleur oranje schuilgaat, heeft een navigatietechnische reden: zo ziet men direct of de speler op 'hold' staat of niet. In de koptelefoonuitgang is er ook nog plaats vrijgehouden voor een afstandsbediening, die echter niet standaard wordt meegeleverd.

De grootste zorg voor velen zal echter op een ander gebied liggen. Het is natuurlijk mooi en wel, al die glanzende kleuren, maar is de unit wel slijtagebestendig? Omdat Apple zoals gezegd geen draagtasje meelevert, zal bovengenoemde vraag voor menig gebruiker van groot belang zijn. Het antwoord is redelijk geruststellend: er zijn gevallen van lichte slijtage bekend, maar het betreft hier dan vooral vervaling van de kleur. Krasjes of schaafplekken zullen niet snel optreden, mede dankzij de licht bollende zijkanten in het ontwerp. In tegenstelling tot zijn grotere broer heeft de Mini geen achterkant die in chroom is uitgevoerd. Deze kant sluit gewoon aan op de voor- en zijkanten en is dus in dezelfde kleur opgesteld. Eigenlijk is er weinig mis met het gehele ontwerp. Het is duidelijk dat Apple de wensen van de doorsnee gebruiker in acht heeft genomen. Nergens wordt het rommelig of schreeuwerig. Sommige mensen zullen het design als 'saai' bestempelen, terwijl anderen het als 'functioneel' beschouwen. De waarheid ligt waarschijnlijk in het midden - omdat de Mini geen bergen aan extra functionaliteit aanbiedt, hoeven er ook niet al teveel controls op het apparaat geplaatst te worden. Een streepje chroom of een wat groter scherm had de unit echter zeker geen kwaad gedaan. Ook is het jammer dat er geen oogje voor een draagkoord is aangebracht. Een unit als de iPod Mini leent zich prima als een soort sierraad voor om de nek, maar Apple denkt hier blijkbaar anders over. Daarom zullen we het moeten doen met een optionele armband of de standaard riemclip.