Hoewel het bij een unit als de Archos AV420 bijna van secundair belang lijkt te zijn, is er ook op het gebied van audiotechniek een hoop te beleven. We noemden al de aantrekkelijke aankleding van het afspeelscherm, maar ook geluidstechnisch is het genieten geblazen. Nadat men de meegeleverde oordopjes door betere exemplaren heeft vervangen, komt het geluid werkelijk tot leven.
Om te beginnen is het uitgangsvolume indrukwekkend te noemen: op die manier wordt het aantrekkelijk om de AV420 op een extern audiosysteem aan te sluiten. Boven niveau twintig (maximaal niveau is 31) wordt het geluid al vrij heftig, wanneer oordopjes als outputmiddel gebruiken. Toch blijft ook op maximaal niveau de geluidskwaliteit bewaard en vervormt de output nauwelijks, tenzij er overmatig veel baswerk in het afgespeelde bestand voorkomt. Wanneer de gebruiker dus niet over een krachtige eindversterker beschikt, dan kan de AV420 zelf ook voor een aardige volumeboost zorgen. Overigens is het niet aan te raden om de interne speaker in te schakelen, wanneer er hogere volumeniveaus gebruikt worden. De interne speaker is een leuk extraatje, maar de outputkwaliteit ervan is niet bepaald florissant. Bastonen worden weggedrukt en een neiging tot het produceren van ruis is behoorlijk groot.

Hoe anders is het wanneer we gewoon van de koptelefoonuitgang gebruikmaken. Het geluid komt harmonieus over, zonder dat er op bepaalde toonhoogtes beknibbeld hoeft te worden. Voor degenen die niet tevreden zijn met de standaard equalizerinstellingen, is er nog een elf-traps bass- en treble-equalizerband aanwezig. Ook hiervoor geldt dat de output nergens ernstige schade wordt aangedaan - een paar stapjes bas erbij klinkt gewoon stevig, zonder dat er gekraak of geknetter in het geluid waarneembaar wordt. Omdat de basband wel lichtelijk 'hol' aandoet naarmate men deze verder omhoog schroeft, heeft Archos ook nog een 'Bass Booster' in het optiemenu ingebouwd. Door hier een beetje mee te experimenteren verkrijgen we een meer ruimtelijke geluidservaring. Ook is het aardig dat men de panning (balans tussen linker- en rechterkanaal) in kan stellen.
De overgang tussen twee nummers verloopt redelijk soepel. Het is nog geen 'gapless', maar storend is de korte pauze tussen twee opeenvolgende tracks nauwelijks. Omdat er naast (CBR en VBR) mp3's ook wma's en wave-files worden ondersteund, zal de gemiddelde gebruiker geen problemen hebben met het afspelen van diens persoonlijke muziekbibliotheek. Een minpuntje is toch wel het ontbreken van ondersteuning voor Ogg Vorbis. Het is ook erg aangenaam om de AV420 als een soort moderne jukebox - in de ware zin van het woord - te gebruiken. De tv-out verzorgt in dat geval voor een projectie van het afspeelscherm op de externe bron, iets wat er bijzonder stijlvol en aantrekkelijk uitziet. Bovendien wordt het op die manier aantrekkelijk om de afstandsbediening er nog eens bij te pakken.
Audio: opnemen
Opnemen van geluid kan zowel via de ingebouwde microfoon als via het docking station. Laatstgenoemde optie gebruiken we als we geluid van externe bronnen willen opnemen. Dat kan een televisie zijn, maar ook een cd- of platenspeler. Het 'probleem' is in dit geval dat we het niet over een directe 3,5mm-naar-3,5mm-verbinding hebben, maar over een verbinding die van RCA naar de cradle loopt. Daardoor wordt het nogal omslachtig om 'even snel een cd'tje op te nemen'. Men heeft dan ten eerste het docking station weer nodig en bovendien passen de RCA-stekkers lang niet op alle audioapparatuur. Daar staat een onberispelijke opnamekwaliteit tegenover, aangezien er in 44.1/48KHz wav-formaat wordt opgenomen. Lagere frequenties zijn ook mogelijk, waarbij dient te worden aangetekend dat de geluidskwaliteit dan wat minder indrukwekkend overkomt.

Opnemen via de interne microfoon verloopt heel wat soepeler. Zolang de AV420 niet te dicht tegen de opnamebron wordt geplaatst, is de geluidskwaliteit erg helder te noemen. Ook het bereik van de interne microfoon is erg groot, waardoor opnames in grote ruimtes ook mogelijk worden.