Door Hielko van der Hoorn

Het neusje van de zalm onder de loep: vier 23" LCD's getest

09-07-2004 • 13:01

55

Singlepage-opmaak

De Philips 230W5

Het derde scherm dat de revue passeert in deze review is de Brilliance 230W5 van Phlips. Ook dit scherm maakt gebruik van hetzelfde panel als de HP L2335 en de BenQ FP231W. Gezien het feit dat LG.Philips de panels produceert komt dit niet geheel als een verrassing. Hoewel de Brilliance 230W5 gebruik maakt van hetzelfde panel als HP en BenQ staat de prijs van dit scherm nog een stapje hoger op de ladder. Waar de HP L2335 circa € 1.600,- kost en de BenQ FP231W circa € 1.800,- moet voor de Brilliance 230W5 net iets minder dan 2.000 keiharde Europese euro's neergeteld worden.

* Uitpakken

De Philips 230W5 wordt geleverd in een redelijk bescheiden doos, zover dat mogelijk is met een 23-inch scherm. Aanwezig zijn de gebruikelijke onderdelen: uiteraard het scherm zelf, een handleiding, een cd en een lading kabels. In de doos vinden we één kabel om het scherm van stroom te voorzien, twee kabels om het beeld op het scherm te kunnen toveren (digitaal en analoog), een audiokabel voor de ingebouwde speakers, en een USB-kabel voor de ingebouwde USB-hub en 6-in-1 cardreader.

* Het scherm

Philips 230W5

Zoals te zien is op bovenstaande foto is het verschil tussen het design van de vorige twee schermen en de Philips 230W5 relatief groot. Dit wordt grotendeels veroorzaakt door een ander type voet en de intergratie van een tweetal speakers in het scherm. In tegenstelling tot de HP L2335 en de BenQ FP231W is de Philips 230W5 niet in hoogte verstelbaar en niet te gebruiken in pivotstand. Hier staat tegenover dat het scherm bijna 360 graden rond gedraaid kan worden. Dit kan handig zijn als het scherm op een bureau staat en je wilt bijvoorbeeld een klant laten zien wat op het scherm staat.

Een ander belangrijk pluspunt van dit type voet is het uiterlijk. Doordat het scherm niet meer in hoogte verstelbaar is de noodzaak tot een lompe paal achter het scherm verdwenen. Hoewel het er leuk uitziet is het vanuit een ergonomisch oogpunt minder fijn. Bij de door de Arbo-dienst aanbevolen werkhouding is de bovenkant van het beeldscherm ingesteld op ooghoogte. Tenzij je een weggelopen hobbit uit the Lord of the Rings bent is de kans niet groot dat dit het geval is wanneer je achter de Philips 230W5 zit. Een mogelijk oplossing is het plaatsen van een boek onder het scherm, maar dat is toch enigszins een brakke oplossing bij een scherm van krap 2000 euro.

Philips 230W5-review illustratie
De achterkant van het Philips 230W5-scherm

Het tweede grote verschil tussen de vorige schermen en de Philips 230W5 zijn de geïntegreerde speakers. Als enige fabrikant in deze vergelijking heeft Philips ervoor gekozen om hun high-end LCD-monitor uit te rusten met een tweetal speakertjes. Voor geïntegreerde speaker begrippen produceren ze best een aardig geluid, maar echt veel stelt het natuurlijk niet voor. Persoonlijk vind ik de geïntegreerde speakers niet storend in het design van het scherm, maar nuttig is anders. De reden dat Philips heeft besloten speakers te integreren in het scherm is waarschijnlijk het feit dat het scherm door Philips gepositioneerd wordt in de zakelijke markt. Mensen die zich bijvoorbeeld bezig houden met CAD/CAM of actief zijn in de financiële wereld hebben genoeg aan een paar kleine speakers voor Windows-beepjes en dergelijke. Tweakers die het scherm zullen inzetten als een high-end desktopmonitor zullen er echter niet op zitten te wachten.

Philips 230W5-review illustratie
De geïntegreerde speakers van het scherm

Naast de geïntegreerde speakers heeft Philips er ook voor gekozen om het scherm uit te rusten met een ingebouwde USB-hub en een 6-in-1 cardreader. Een ingebouwde USB-hub is in mijn ogen altijd een handige toevoeging, maar het nut van een 6-in-1 cardreader vind ik enigszins dubieus. Het kan ongetwijfeld handig zijn voor mensen die zich bezig houden met digitale fotografie, maar welke zakelijke gebruiker heeft het nodig? Daarbij komt dat verschillende geheugenstandaarden in rap tempo op de markt verschijnen en de toegevoegde waarde van de 6-in-1 cardreader op deze manier in hetzelfde tempo afneemt. Mijn inziens is een vervangbare losse cardreader een betere optie dan een cardreader die geïntegreerd is in een peperduur scherm.

Philips 230W5-review illustratie
De card reader van het scherm (normaal verborgen onder een klepje)

De geïntegreerde USB-hub maakt niet alleen een aantal USB-aansluitingen en een 6-in-1 card reader mogelijk, maar het biedt ook de mogelijkheid om het scherm te beheren via het netwerk. De thuisgebruiker zal zich hiervoor niet kunnen interesseren, maar in een groot bedrijf kan het wel handig zijn voor het systeembeheer. De software die dit mogelijk maakt is overigens nog niet uitgebracht door Philips, dat staat later dit jaar op de agenda. Wat betreft de software binnenin het scherm zien we hetzelfde als bij BenQ en HP. Het Philips-scherm kan niks minder, maar ook niks meer dan de BenQ FP231W of de HP L2335.

Philips 230W5-review illustratie
Het OSD van het Philips 230W5-scherm