Door Chris Broesder

Redacteur mobile

Apple iOS 10 Review

Meer open met behoud van karakter

16-09-2016 • 06:00

399

Multipage-opmaak

Inleiding

Het is weer september en dus Apple-tijd. IOS 10 is gearriveerd en de fabrikant zelf is er zoals gewoonlijk lyrisch over. Volgens Apple is het de grootste update ooit en wordt iOS vooral krachtiger, persoonlijker en speelser. Het is de gebruikelijke taal van het bedrijf dat een van de beste ter wereld is in marketing.

Of het ook echt zo'n enorme vooruitgang is, onderzoeken we in deze review, maar feit is dat dit het eerste jaar is waarin we van tevoren enthousiaster waren over de nieuwe iOS-versie dan over de nieuwe iPhones. Het mobiele besturingssysteem is namelijk weer een stukje meer open geworden door onder meer het beschikbaar stellen van functies van Siri en iMessage aan ontwikkelaars. Ook gebruiken we een aantal nieuwe functies al een tijdje via Apples bètaprogramma en daar werden we alvast blij van.

Puur op basis van het aantal toevoegingen en wijzigingen kunnen we het nieuwe iOS in elk geval als een grote update bestempelen. Zo is het vergrendelscherm ofwel toegangsscherm flink aangepakt, zijn de widgets gewijzigd, en de meldingen 'rijker' en interactief. Het uiterlijk van veel Apple-apps is behoorlijk op de schop gegaan en met name in de Berichten-, en Foto's-apps zijn veel functies toegevoegd. In iOS 9.3 werden overigens al een paar handige functies geïntroduceerd, met Night Shift en het vergrendelen van notities met Touch ID, maar iOS 10 biedt heel wat meer vernieuwingen.

IOS 10 is beschikbaar voor de iPad Pro 12,9" en 9,7", iPad Air eerste generatie en nieuwer, iPad Mini tweede generatie, nieuwer en iPad vierde generatie, iPod Touch zesde generatie en iPhone 5 en nieuwer. De 3,5"-iPhone 4s wordt dus niet meer ondersteund, maar die is dan ook al vijf jaar oud. Ook is er een aantal functies die niet werken met iPhones ouder dan de 6s, zoals de 'til op om te activeren'-functie en een aantal vernieuwingen aan 3D Touch. Toch moet iOS 10 ook voor oudere iPhones genoeg verbeteringen brengen. We doken in het besturingssysteem en speelden uitgebreid met de innovaties.

Reboot van het toegangsscherm

Het toegangsscherm ofwel lock screen is een van de dingen die behoorlijk zijn aangepakt ten opzichte van iOS 9. Je kunt dit vergrendelscherm nu ook bekijken zonder op een knop te drukken als je dat wil. Door je telefoon op te pakken krijg je het automatisch te zien als je in de instellingen bij Beeldscherm en helderheid 'til op om te activeren' hebt aangezet. Dit kan alleen bij de iPhone 6s (Plus) en SE, omdat die de M9 motion coprocessor hebben en daardoor zuinig de bewegingen van je iPhone kunnen monitoren.

Deze raise to wake-functie is in principe handig. Bij oudere iOS-versies sla je het vergrendelscherm al gauw over als je een iOS-apparaat ontgrendelt met de thuisknop en touch id. De telefoon of tablet wordt namelijk zo snel ontgrendeld dat het scherm maar een fractie van een seconde zichtbaar is. Dat is nu grotendeels opgelost, maar de functie is wel wat aan de langzame kant, waardoor we soms de neiging hebben om de telefoon alsnog meteen te ontgrendelen.

Het vergrendelscherm zelf ziet er ook anders uit. Het bestaat uit verschillende pagina's, waarbij je in de middelste begint. Daar staan al je meldingen. Deze kun je per dag in één keer of per melding wissen. Ook kun je de details van de melding bekijken en via 3D Touch zijn ze te bekijken als peek and pop-venster. Zo zie je hier bij Uber hoe lang het nog duurt voordat je rit arriveert. Op iPhones die 3D Touch niet ondersteunen, moet je de melding eerst naar links schuiven en dan op Bekijken tikken. Dat had handiger gekund, met één beweging zoals in Android, namelijk door een melding naar beneden te schuiven om meer info te zien.

Bij de meeste meldingen kun je meteen handelingen verrichten. Zo kun je een herinnering een uur uitstellen of direct als voltooid markeren, maar je kunt ook meteen op berichten reageren. Dat geldt niet alleen voor iMessage-berichten, maar ook bijvoorbeeld voor WhatsApp. Deze handelingen vereisen allemaal geen toegang tot het toestel, dus een ook een vreemde zou de gegevens kunnen bekijken. In het 'Touch ID & Beveiliging'-gedeelte in de instellingen is dat uit te schakelen.

iOS 10 screenshots 3iOS 10 screenshots 3
iOS 10 screenshots 2iOS 10 screenshots 2iOS 10 screenshots 2

Om naar de camera te gaan vanaf het toegangsscherm hoef je niet meer het camera-icoon rechtsonder in het scherm naar boven te vegen. Je swipet nu simpelweg naar links om de camera-app te starten. Dat gaat soepel en snel, en het is handiger dan voorheen. De camera is als het ware een pagina geworden in het toegangsscherm en je keert terug naar het meldingenscherm door op de thuisknop te drukken.

Als je je apparaat wil ontgrendelen, druk je nu op de thuisknop. Dat kan nog steeds in één beweging, zodat je het meldingenscherm min of meer overslaat. Als je iets in het meldingenscherm doet of via de powerknop in het scherm komt, ga je pas naar je thuisscherm zodra je de thuisknop indrukt en niet als je alleen je vingerafdruk laat scannen. Hiermee is 'Schuif om te ontgrendelen' verleden tijd. Dit werkt een stukje intuïtiever en bovendien staan er nu widgets in het scherm links van het meldingenscherm, in plaats van het pincode-invoerscherm.

Die widgets zijn nu ook links van je thuisscherm terug te vinden en zijn vernieuwd. Je kunt onder aan het scherm op Wijzig tikken om widgets toe te voegen, te verwijderen en de volgorde veranderen. Daarnaast kun je widgets uitklappen, zodat ze meer informatie weergeven. Er is zelfs ondersteuning voor streaming video, zodat je bijvoorbeeld het laatste doelpunt terug kunt zien bij een widget die de tussenstand weergeeft.

Bedieningspaneel

Een andere wijziging zit in het Bedieningspaneel ofwel Control Center. Dat bestaat nu uit twee gedeelten. Het eerste is het bekende paneel met toggles, een slider voor de helderheid, knoppen voor AirPlay en AirDrop, Nightshift en snelkoppelingen naar de zaklamp, timer, rekenmachine en camera. Het tweede paneel zit daar rechts van en geeft controle over je muziek. Ook de nieuwe smarthomeapp van Apple, genaamd Woning, krijgt een eigen bedieningspaneel als er slimme huisapparaten zijn ingesteld.

Doordat de muziekcontrole nu op een ander paneel zit, heeft de volumeregelaar plaatsgemaakt voor de Night Shift-functie. Verder hebben de toggles nu diverse kleuren als je ze aanzet. Jammer genoeg kun je niet wijzigen welke knoppen er worden getoond in het bedieningspaneel. Als je tethering bijvoorbeeld vaker gebruikt dan de rotatievergrendeling, was dat wel zo handig geweest.

iOS 10 screenshots 3iOS 10 screenshots 3

Je kunt de statusbalk bovenin nog steeds naar beneden trekken. Je komt dan in het meldingenscherm met links daarvan weer het widgetscherm. Hier zie je alle meldingen van de afgelopen tijd, waar je in het vergrendelscherm alleen de nieuwe meldingen ziet. Als je naar rechts veegt vanaf het startscherm met apps, kom je nu overigens ook bij je widgets uit, waarmee ze een prominentere plek hebben gekregen in iOS.

Aandenkens en automatisch gegenereerde video's

De Foto's-app van iOS is vooral slimmer geworden. Zo maakt de app op basis van gezichtsherkenning mappen aan voor personen. Daardoor kun je bijvoorbeeld alle foto's van je vriend of vriendin tevoorschijn halen, of natuurlijk van jezelf. De functie is erg handig, al haalt hij niet alle foto's van een persoon uit de stapel. Bij al te gekke bekken of een zonnebril werkt de functie minder goed. Van de meest gefotografeerde personen hebben we dan ook twee mapjes: een van de persoon zonder zonnebril en een met zonnebril. Je kunt de personen namen geven en bepaalde personen toevoegen aan je favorieten, zodat je niet elke keer tegen de minder aantrekkelijke aangezichten hoeft aan te kijken.

Een functie die al in iOS 9 zat, maar enigszins verstopt was, is de Plaatsen-functie. Als je je locatie bij de foto's hebt opgeslagen, kun je op de wereldkaart zien waar je foto's genomen zijn. IOS maakt mapjes van foto's die binnen een bepaalde straal gemaakt zijn. Die mapjes worden weer gesplitst in kleinere verzamelingen van foto's als je verder inzoomt. Als je regelmatig reist, is dit een handige manier om bepaalde foto's terug te vinden en bijvoorbeeld herinneringen aan die neushoornachtervolging in Nepal op te halen.

Er is voor die herinneringen ook een aparte functie ingebouwd, waar we enthousiast over zijn. De functie heet Aandenkens en staat in de onderste balk in de app Foto's. IOS maakt zelf een Aandenken-mapje door foto's en video's op basis van locatie en plaats samen te voegen en dan een selectie te maken. Je kunt iOS vervolgens op basis van een Aandenken automatisch een video laten maken van de afgelopen drie maanden of bijvoorbeeld van een bepaalde reis. Voor wie de Zoe-filmpjes van HTC nog kent en natuurlijk de vergelijkbare Google Photos-functie: dit is Apples versie.

iOS 10 screenshots 2iOS 10 screenshots 2iOS 10 screenshots 2iOS 10 screenshots 2

De resulterende video's die de Foto's-app voor je samenstelt, zijn, zeker als er ook video's in het Aandenken-mapje staan, erg vermakelijk en leuk om door te sturen naar de mensen waarmee je iets hebt beleefd. Je kunt van de verder automatisch samengestelde video's zelf bepalen of je een lange, medium of korte versie wil en welke stemming de video moet hebben. Op basis daarvan worden de effecten en de muziek aangepast. Ook kun je de tijdlijn van de video tevoorschijn toveren, waarna je hem zelf kunt monteren. Daarbij kun je helaas de volgorde van de clips en duur dat foto's in beeld staan niet aanpassen. Als je simpelweg een ander deel van een filmpje in de video wil, kun je dat hier wel instellen.

Hoewel het in principe de bedoeling is dat iOS dit automatisch doet, is het in de praktijk handig om ook zelf een Aandenken te kunnen maken. Dat kan wel, maar is niet zo logisch uitgevoerd. Bij het tabblad Aandenkens kan het niet, maar als je een album aanmaakt op de gebruikelijke wijze, kun je wel op een klein pijltje rechtsboven in het album tikken. Je komt dan in een scherm met een selectie van foto's en video's uit dat album, de personen die erin staan, de locaties, verwante albums en bovenin de video die je kunt samenstellen uit dat album. Helemaal onderaan kun je daar op 'Voeg toe aan aandenkens' tikken.

Bij het bewerken van foto's kun je nu onder 'licht' de 'gloed' aanpassen. Daarmee pas je de helderheid, lichte delen en het contrast aan in specifieke delen van een foto. Dit is een makkelijke manier om een foto snel wat mooier te maken en is enigszins vergelijkbaar met de schuif 'helderheid' ofwel 'clarity' in Adobe Lightroom, die we zelf vaak gebruiken.

Al met al is de Foto's-app flink opgeknapt en hebben we minder de neiging om Google Photos te downloaden op een iPhone.

Wijzigingen in andere apps

Kaarten

Apples antwoord op Google Maps is eveneens verbeterd in iOS 10. Het heeft een nieuwe vormgeving en een paar functies die de app van Google niet heeft. Kaarten geeft per locatie de temperatuur en het weertype aan als je genoeg inzoomt, wat een simpele en handige toevoeging is. Een locatie ingeven doe je nu onderin en als je de zoekbalk naar boven trekt, krijg je direct locatiesuggesties op basis van onder meer je agenda.

Ook het navigeren ziet er nu anders uit en is lekker duidelijk. Kaarten zoomt soepel in en uit op de juiste momenten, waardoor je de weg doorgaans goed kunt vinden. De balk onderaan toont in eerste instantie alleen de aankomsttijd, reistijd en kilometers tot aankomst. Schuif je deze naar boven, dan kun je direct op zoek naar koffietentjes, tankstations en natuurlijk, geheel op zijn Amerikaans, fastfoodrestaurants die op de route liggen. Ook kun je binnenkort een Uber bestellen via Kaarten, net zoals dat bij Google Maps kan.

Volgens de updatelog van iOS 10 moet je ook direct kunnen reserveren bij restaurants, maar tot nu toe hebben we dat niet voor elkaar gekregen. Wel kun je bij restaurants direct naar Tripadvisor om bijvoorbeeld foto's te bekijken van het etablissement en zie je informatie die van FourSquare of Yelp komt.

iOS 10 screenshots 2iOS 10 screenshots 2iOS 10 screenshots 2iOS 10 screenshots 2

Berichten

De berichten-app heeft in iOS 10 ook een aantal nieuwe functies, waarvan de opvallendste Digital Touch is. Je kunt daarmee tekeningen maken, die vervolgens live afgespeeld worden. Ook zijn er allerlei vingerbewegingen die je kunt maken, waarmee je kusjes, hartjes, gebroken hartjes en vuurballen op je scherm tovert. Dit werkt alleen als de ontvanger ook iOS 10 heeft. Gebruikers van andere mobiele besturingssystemen zien alleen het stilstaande eindresultaat en niet de hele animatie.

Daarnaast is er een functie die waarschijnlijk iets vaker gebruikt zal worden. Je kunt berichten namelijk een effect meegeven. Als je de verzendknop ingedrukt houdt, kun je kiezen om een bericht met onzichtbare inkt, luid, zachtjes of met een klap te versturen. Je kunt schermvullende effecten bijvoegen, zoals vuurwerk, confetti of lasers. Achteraf kun je nog een toevoeging doen aan een bericht door erop te tikken en er een hartje, lach, of bijvoorbeeld uitroeptekens bij te plaatsen.

Misschien uiteindelijk nog interessanter zijn de iMessage-apps, die je aan de Berichten-app kunt koppelen. Daarmee is iMessage een stukje meer open geworden, want ontwikkelaars kunnen nu aan de slag om de app te verrijken. Zo is er de Super Mario Run Stickers-app, waarmee je een foto kunt behangen met de welbekende vieze snor en Mario-pet of waarmee je simpelweg andere Mario-stickers kunt versturen. Aan sticker-packs overigens geen gebrek, zelfs net na het uitbrengen van iOS 10. Je kunt diverse spellen spelen, zoals het scrabble-spel Words with Friends of schaken. Verder zijn er productiviteitstools, zoals Scanbot en Do With Me. Dat is niet wat je misschien denkt; het is simpelweg een gezamenlijke to-do-lijst.

iOS 10 screenshots 1iOS 10 screenshots 2iOS 10 screenshots 1iOS 10 screenshots 1iOS 10 screenshots 1iOS 10 screenshots 1iOS 10 screenshots 1iOS 10 screenshots 1

Apple opent Siri en iMessage

Apples iOS staat bekend als een behoorlijk gesloten mobiel besturingssysteem, maar het wordt gelukkig wel steeds meer open. In iOS 10 kunnen apps van derden samenwerken met Siri, waardoor het bijvoorbeeld mogelijk is om een WhatsApp-bericht te sturen via de digitale assistent. Dat werd tijd, want het aantal mensen dat Apples eigen iMessage gebruikt, is een stuk beperkter dan bijvoorbeeld het aantal WhatsApp-gebruikers. App-ontwikkelaars kunnen nu dus allerlei handige Siri-functies inbouwen, waardoor Siri hopelijk een stuk bruikbaarder wordt en we het misschien vaker gaan gebruiken dan alleen in de auto. Een behoorlijk aantal apps heeft al toegezegd gebruik te gaan maken van Siri, waaronder Slack, Uber, Shutterfly, Pinterest, Map My Run en RunKeeper.

Als we op het moment van schrijven aan Siri vragen om een Uber te bestellen of een betaling te doen, zegt het dit al wel te kunnen, maar dat Uber het nog moet configureren of dat de betalingsapps nog geüpdatet moeten worden met deze functionaliteit.

Overige apps

De Klok-app heeft een nieuwe Bedtijd-functie. Daarmee vertel je je iPhone hoe lang je wil slapen en hoe laat je moet opstaan. Je krijgt dan een herinnering wanneer je naar bed moet om je gewenste aantal uren nachtrust te halen en iOS houdt bij of je in de praktijk regelmatig je slaapuren haalt en of je regelmatig leeft.

iOS 10 screenshots 1iOS 10 screenshots 1iOS 10 screenshots 1iOS 10 screenshots 1

In de Mail-app is de filterknop een kleine maar fijne toevoeging. De knop staat linksonder en zorgt er standaard voor dat gelezen mail al of niet getoond wordt. Ook kun je gemarkeerde mails nog steeds laten zien tussen de ongelezen e-mails en verder kun je bijvoorbeeld alleen de mails laten zien die direct aan jou gericht zijn en de mails weglaten waar je alleen in de cc staat.

De app Woning is nieuw. Deze is gebaseerd op de sdk HomeKit. Met Woning kunnen gebruikers van iOS 10 smarthomeapparaten aansturen die werken met HomeKit. Het is mogelijk om in de app Scenes aan te maken, zoals gaan slapen of thuiskomen. Daarnaast kunnen gebruikers als-dan-scenario's aanmaken. Als er iets gebeurt, moet een apparaat op een bepaalde manier reageren.

In de Agenda-app is het nieuw dat iOS put uit informatie uit Mail en Berichten als je afspraken aanmaakt. Ook krijg je nu een melding vanuit Agenda wanneer je moet vertrekken voor een afspraak, op basis van verkeer en openbaar vervoer, en krijg je locatiesuggesties op basis van waar je eerder geweest bent.

Van de apps Muziek en Gezondheid is de vormgeving volledig op de schop gegaan. Het resultaat komt de gebruikservaring over het algemeen ten goede, vooral omdat het overzicht verbeterd is en de knoppen wat groter zijn geworden. Hieronder zie je wat voorbeelden. Verder kun je in Notities nu samenwerken aan een document, heeft CarPlay een aantal nieuwe functies en kun je eindelijk Apples eigen apps verstoppen. Vaarwel bloatware!

iOS 10 screenshots 1iOS 10 screenshots 1
iOS 10 screenshots 1iOS 10 screenshots 1iOS 10 screenshots 1

Onder de oppervlakte en toetsenbord

Er zijn in iOS een hele hoop kleine, vaak zelfs onzichtbare wijzigingen die in de praktijk misschien nog interessanter zijn dan de veranderingen in de apps. Een fijne, maar nogal late, toevoeging aan iOS is de ondersteuning voor rawfotografie voor de modellen iPhone 6s, 6s Plus, SE, 7, 7 Plus en de 9,7"-iPad Pro. Nee, nog steeds niet in native apps, maar makers van camera-apps kunnen het nu wel gaan inbouwen. Onze verwachting is dan ook dat apps als Camera+ binnenkort met een update komen voor rawfotografie en ProCam 4 heeft het zelfs al. Het bestandsformaat dat Apple ondersteunt, is DNG. Door het ongecomprimeerde karakter van rawfoto's, kun je foto's achteraf veel beter bewerken.

Het nieuwe iOS voelt ook sneller aan. Als je voorheen met iOS in een app op de thuisknop drukte, was er nog wel eens wat vertraging en ook als je twee keer drukte om naar het multitaskingscherm te gaan, duurde dat soms even. Die wachttijden zijn als sneeuw voor de zon verdwenen. Ook als je een app start en hem voordat hij schermvullend is weer naar de achtergrond laat verdwijnen door de thuisknop in te drukken, gebeurt dat zonder vertraging.

Wat verder opviel tijdens ons gebruik van iOS 10, is dat het mobiele besturingssysteem vanaf een relatief vroeg stadium in de bètafase behoorlijk stabiel is. Inmiddels hebben we de definitieve versie draaien, en we hebben minder problemen en vastlopers ervaren dan bij iOS 9. Dat is natuurlijk lastig hard te maken, maar kinderziektes zijn we in elk geval nog niet tegengekomen.

Toetsenbord

De vernieuwde geluiden in iOS 10 kunnen we onder de kleine veranderingen scharen. Zo zijn de geluiden van het toetsenbord anders, evenals bijvoorbeeld het geluid als je de telefoon vergrendelt. Wat ons overigens opviel, is dat het backspacegeluid van iOS 10 lijkt op het toetsenbordgeluid van Windows Phone. Gelukkig is dat ons favoriete tikgeluid, maar dat terzijde. De nieuwe geluiden zijn op zijn minst verfrissend.

iOS 10 emojiNaast geluiden komen we emoji's op een toetsenbord tegen en die zijn nu uitgebreid. Zo zijn nu éénoudergezinnen toegevoegd, kun je de regenboogvlag tevoorschijn toveren en zijn er gendervariaties op bestaande emoji's. Ook zijn er nieuwe emoji's als bacon, het rollende lachebekje, Pinokkio en het misselijke lachebekje, dat de communicatie bevordert na een avondje stappen.

Je kunt woorden vervangen door emoji's. Dat doe je door aan het einde van het bericht op het wereldbolletje te klikken op het toetsenbord om zo het emojitoetsenbord te openen. Woorden die je kunt vervangen door emoji's, worden geel.

Om nog even bij het onderwerp toetsenbord te blijven: er is nu ondersteuning voor een tweede taal. Daarmee bedoelen we niet simpelweg een tweede taal die je kunt instellen, dat kon al. Je kunt nu echter in het Nederlands typen en vervolgens bijvoorbeeld in het Engels tussendoor. iOS maakt probeert er dan geen Nederlandse kaas van te maken, waardoor de resultaten niet bepaald zijn wat je bedoelde. In de praktijk is dat handig, want voorheen moesten we vaker schakelen naar het Engelse toetsenbord om wat Engels tussen het Nederlands te tikken.

Wat we overigens nog missen in iOS 10, is een modus met donkere kleuren. De Klok-app heeft wel donkere kleuren, maar naast iemand in bed nog even wat lezen is minder storend als je de hele interface in het donker kunt weergeven.

Benchmarks en accuduur

We hebben de grafische tests van Icestorm Unlimited van 3DMark, T-Rex en Manhattan van GFXBench, en ook de cpu-benchmark GeekBench 4 gedraaid op de recentste versie van iOS 9 en iOS 10. Over de resultaten kunnen we kort zijn. Er waren geen significante verschillen tussen iOS 9.3.5 en iOS 10. Dat hadden we ook niet verwacht, maar dat willen we natuurlijk graag bevestigd zien. De kleine verschillen in het voordeel van iOS 10 bij de grafische benchmarks kunnen duiden op een lichte verbetering in de Metal-api, maar dat kunnen we bij dergelijk kleine verschillen niet met zekerheid stellen.

  • 3DMark Icestorm Unlimited
  • GFXBench T-Rex
  • GFXBench Manhattan
3DMark - Ice Storm Unlimited
Smartphone Gemiddelde 3DMarks in punten (hoger is beter)
Apple iPhone 6s - iOS 10
29.635
Apple iPhone SE - iOS 10
29.624
Apple iPhone 6s Plus - iOS 10
29.518
Apple iPhone SE - iOS 9.3.5
29.203
Apple iPhone 6s - iOS 9.3.5
29.157
Apple iPhone 6s Plus - iOS 9.3.5
29.082
GFXBench T-Rex HD - offscreen
Smartphone Gemiddelde framerate in fps (hoger is beter)
Apple iPhone SE - iOS 10
83,4
Apple iPhone 6s - iOS 10
83,2
Apple iPhone 6s Plus - iOS 10
82,7
Apple iPhone SE - iOS 9.3.5
80,5
Apple iPhone 6s - iOS 9.3.5
80,3
Apple iPhone 6s Plus - iOS 9.3.5
80,2
GFXBench Manhattan - offscreen
Smartphone Gemiddelde framerate in fps (hoger is beter)
Apple iPhone 6s - iOS 10
42,6
Apple iPhone SE - iOS 10
42,6
Apple iPhone 6s Plus - iOS 10
42,3
Apple iPhone 6s - iOS 9.3.5
40,1
Apple iPhone 6s Plus - iOS 9.3.5
40,0
Apple iPhone SE - iOS 9.3.5
38,1
  • GeekBench 4 - single
  • GeekBench 4 - multi
GeekBench 4 - Single
Smartphone Gemiddelde in punten (hoger is beter)
Apple iPhone SE - iOS 10
2.516
Apple iPhone 6s Plus - iOS 10
2.514
Apple iPhone 6s - iOS 10
2.513
Apple iPhone SE - iOS 9.3.5
2.502
Apple iPhone 6s Plus - iOS 9.3.5
2.498
Apple iPhone 6s - iOS 9.3.5
2.495
GeekBench 4 - Multi
Smartphone Gemiddelde in punten (hoger is beter)
Apple iPhone 6s Plus - iOS 9.3.5
4.244
Apple iPhone 6s - iOS 9.3.5
4.229
Apple iPhone SE - iOS 9.3.5
4.229
Apple iPhone 6s - iOS 10
4.161
Apple iPhone SE - iOS 10
4.132
Apple iPhone 6s Plus - iOS 10
4.131

Accuduur

We hebben nog even gecheckt of de iOS 10-update invloed heeft op de accuduur ten opzichte van de vorige iOS-versie. Daarvoor hebben we onze videotest gebruikt, waarbij een video herhaaldelijk afgespeeld wordt met het scherm op een helderheid van 250 candela per vierkante meter, totdat de accu leeg is.

Accuduur bij video kijken (helderheid @ 250cd/m²)
Smartphone Gemiddelde tijd in uren en minuten (hoger is beter)
Apple iPhone SE - iOS 9.3.5
13u5m
Apple iPhone SE - iOS 10
12u43m
Apple iPhone 6s Plus - iOS 9.3.5
9u46m
Apple iPhone 6s Plus - iOS 10
9u44m
Apple iPhone 6s - iOS 9.3.5
8u33m
Apple iPhone 6s - iOS 10
8u17m

De verschillen tussen alledrie de iPhones op iOS 10 en iOS 9.3.5 zijn verwaarloosbaar, zoals je in bovenstaande grafiek kunt zien. Dat is fijn, want we hebben in eerdere nieuwe versies van iOS weleens een kortere accuduur gemeten dan bij de versie ervoor. In dat geval zijn er bijvoorbeeld meer achtergrondprocessen die accusap drinken. Gelukkig heeft iOS 10 daar dus geen last van.

Tot slot

Zoals we al zeiden, keken we uit naar iOS 10 en dat bleek terecht. Het besturingssysteem draait bij ons stabiel en voelt een stukje soepeler aan dan iOS 9. Ook zijn we blij met een aantal simpele wijzigingen die ons wat irritatie besparen. De ondersteuning voor een tweede taal is daar een onderdeel van en we zijn blij het toegangsscherm weer te gebruiken, namelijk door 'til op om te activeren' en de nieuwe manier van ontgrendelen. Ook ervaren we het grondig vernieuwde toegangsscherm zelf als positief. De interface werkt lekker, meldingen zijn rijker en handelingen zonder een app te starten zijn handig.

Verder is iOS gelukkig weer een stukje meer open geworden door de ondersteuning van rawfotografie en door bijvoorbeeld functies van Siri beschikbaar te stellen voor appontwikkelaars. Wat de Apple-apps betreft zijn de aanpassingen soms cosmetisch, maar vooral in het geval van de Foto's-app is het veel meer dan dat. De Aandenkens zijn zowel leuk als handig, en een automatisch gegenereerde en aanpasbare video maken van een Aandenken is een leuke toevoeging. Daarnaast zijn de kleine aanpassingen aan apps als Agenda, Kaarten en Mail handig, en mocht je de Berichten-app gebruiken, dan kun je je lol op met stickers, effecten en Digital Touch.

Toch kenden we veel functionaliteit van iOS 10 al van met name Android-telefoons en Google. Je telefoon oppakken om meldingen weer te geven bestaat al lang, Google Photos doet al een tijdje wat Foto's nu kan en ondersteuning voor het rawformaat heeft eigenlijk te lang op zich laten wachten. Desondanks verenigt iOS steeds meer zijn eigen kracht van eenvoud en visuele pracht met wat meer openheid, en een cocktail van unieke functies en dingen die beter goed gejat zijn dan slecht bedacht. We zijn dan ook blij met de richting die Apple met iOS 10 is ingeslagen.

Reacties (399)

399
348
187
8
0
94
Wijzig sortering
Mooie review. Er zijn wat dingen naar boven gekomen die ik zeker niet wist maar erg handig zijn in het dagelijks gebruik.
Nog een tip voor de mensen met een iPhone 6S, 6S plus of een iPhone SE, kijk bij:
Instellingen, algemeen, toegankelijkheid, thuisknop.
Hier kan je wijzigen dat je je homeknop niet meer hoeft in te duwen om je iPhone te unlocken. Alleen het plaatsen van je vinger is genoeg nadat je hem oppakt of uit je broekzak haalt.

Ook voor de iPhone 6, thx ShellGhost.

[Reactie gewijzigd door lagefrequentie op 23 juli 2024 11:59]

Boven genoemde optie is juist veel relaxter voor gebruikers van een iPhone 5S of 6, omdat die toestellen de 'lift-to-wake' functie niet hebben. Als je de instelling wijzigt bij toegankelijkheid reageert de homeknop weer zoals in iOS 9.
Eigenlijk wel vreemd dat de 6 geen lift to wake functie heeft, aangezien deze dan wel geen M9 maar wel een M8 co-proccessor heeft die speciaal voor beweging is toch?
misschien kost dit op de M8 te veel stroom als dat continu aan staat.
De M7 en M8 waren nog niet ingebouwd in de cpu-package en verbruiken daarom aanzienlijk meer.

https://en.wikipedia.org/wiki/Apple_motion_coprocessors
Kan ook confirmen dat de de touch tonunlock op de ipad air2 aanwezig is, weet bijna zekker dat de ipad pro deze dan ook bevat
kun je die lift to wake functie ook uitzetten? ik vind hem gruwelijk irritant, iphone 6s plus
Dat werkt trouwens ook op een normale 6. :)
Ook voor de iPhone 5S ;-) erg prettig om dat weer terug te hebben inderdaad
Bedankt voor de tip! Het standaard 2x moeten unlocken (knop, vinger) is behoorlijk irritant.

Nu nog dat lock/unlock geluid nog terug veranderen, waarom dat nu een schuurdeur geluid moest worden snap ik niet... behalve dan als herinnering dat je nu ios 10 draait :)
tnx voor de tip. zocht hier al naar maar kon het niet gauw vinden.
@lagefrequentie
@ShellGhost
@RobbieB
@DigitalExorcist

Jullie zijn geweldig!
Iedere keer weer kwam Siri tevoorschijn.
Dat is nu weg.

_/-\o_
Je moet em ook niet ingedrukt houden. Het is klik aan en dan je viger erop laten rusten. Meer hoef je niet te doen.
Nee idd dus ik zie zelf ook niet het nut om het aan te passen. je pakt hem toch al op dus even de knop 1 keer indrukken geen ramp.
Het soms wil je hem niet unlocken dan zie je even je notificaties, zie je wat whatsapp o niet boeiend leg je hem weer neer.

En dan is die dus ook niet gelijk geunlocked nu.
Precies. Daarnaast kan je het toestel wel unlocken en toch op lockscreen bkijven om die dingen te lezen. Dat doe ik nog wel eens. Aangezien ie dan al unlocked is, hoef ik ook niet te wachten op de verificatie als ik wel naar mn homescreen wil.
Het is idd geen ramp, maar wel een extra handeling (dus tijd). Met de bovenstaande optie is het indrukken en je vinger er op houden zodat hij ontgrendeld. In plaats van 2 keer drukken.
Daar heb je nu sowieso raise to wake voor, maar was altijd al mogelijk door je aan/uit knop in te drukken... De TouchID sensor is juist zo fijn omdat hij zo snel is en meteen je toestel unlocked. Dan wil ik niet in een schermpje blijven met notificaties of zelfs geen notificaties. Home button indrukken == direct naar homescreen unlocken. Dat is gewoon veel prettiger dan de nieuwe default in iOS 10, en ik ben blij dat dit gedrag te herstellen is. :)
Thnx voor deze tip dit voelt veel logischer aan dan een knop moeten indrukken snap eigenlijk niet dat deze optie niet standaard aanstaat, want met het indrukken concurreert de functie van toegang met het openen van Siri
Dit werkt ook voor de 7 :-)
Is er een manier in iOS10 om terug te openen met een slide naar rechts ? Nu komen de widgets erop.

Aangezien ik de vingerafdrukscanner niet gebruik is nu 2x duwen op de homeknop ambetanter dan homeknop en dan swipe naar rechts..
Of zoals ik gisteren merkte tijdens het hardlopen de vingerafdrukscanner niet KAN gebruiken omdat hij in een armbandje zit. Ik liep al te sliden naar rechts maar kreeg alleen maar 18 whatsapp berichtjes te zien, en geen numeriek toetsenbord
Als ik deze review lees, krijg ik een triest gevoel. Zoveel functies die bekend voorkomen van Windows Phone, die vooral het inventieve Nokia had toegevoegd. Zoals Raw fotografie. Het automatisch maken van een verhaal op basis van foto's en video's. Het zien van je foto's en video's op een kaart. Maar ook, woorden vervangen door smilies. Het klikgeluidje van het toetsenbord van Windows Phone. En zoveel meer.

Als ik dat zie, besef ik hoe triest ik het vindt dat Windows Phone steeds meer argumenten verliest om te gebruiken. Microsoft kocht Nokia, wat perfecte telefoons maakte, leuke apps en super goede accessoires. En nu heeft Microsoft de partner die Windows Phone omhoog geholpen heeft vernietigd en alle innovatie staat stil. Langzaam zie je Windows Phone (en W10m) doodbloeden. Laatste kansen gaan voorbij, en Microsoft doet er niets aan. Het is nu wachten tot grote apps zich terugtrekken, zoals Whatsapp. Dat zal de laatste doodsteek zijn.

Het is erg veelzeggend, zou ik zeggen, dat een fansite als MyWindows een artikel schrijft over de app gap, met een negatief toekomstperspectief. Heel, heel jammer, want Windows Phone was heel erg veel belovend als concurrent naast Android en iOs. Was, inderdaad, want ik weet tegenwoordig nog maar weinig argumenten te bedenken waarom mensen een WP toestel zouden moeten kopen. Ik heb dagelijks nog veel plezier van mijn Lumia 1520, maar als deze versleten is, is er geen nieuw toestel met Windows Phone en zal ik voor wat anders moeten kijken. Iets waar ik tegen op zie. :/
Misschien geeft deze film meer duidelijkheid over de weg die Microsoft waarschijnlijk volgt:
https://www.youtube.com/watch?v=7O_EvSTth-A
12:20 pfff ik als Lumia 930 (en voorheen 920) gebruiker was wel benieuwd. Voor zover ik weet komt er hopelijk misschien ooit een Surface phone en moeten de windows 10 mobile gebruikers tot die tijd hopen dat er partners (hp, acer etc.) toestellen gaan maken met win10 mobile.
Lol, die foto's zien op een kaart zat al in iOS 3.2 op de eerste iPad in 2010. Het is niets nieuws, het is nu alleen anders vormgegeven/ meer prominent aanwezig gemaakt.
Ik dacht ook al toen ik het zag: dat zit er toch allang in. Nouja, het is ook lastig bijhouden welke functies in welke versie geintroduceerd zijn ;)
Je verhaal gaat natuurlijk niet alleen op voor functies die vanuit WP opgepikt zijn door Apple. De OS-en spelen constant leentjebuur bij elkaar.

Door omstandigheden (mijn BB Passport is voor reparatie weg) heb ik nu binnen een maand te maken gehad met alle (op Jolla na) mobiele OS-en: WP (als nood voor mijn BB), Android (vorige werkgever), BB OS10 dus en iOS (nieuwe werkgever).

Wat mij opvalt dat BB en Apple wat stabiliteit betreft uitblinken. Alles werkt snel en crashes van apps komen niet of nauwelijks voor: iets wat bij Android en WP helaas regelmatig voor komt. iOS heeft mooie apps en de apps die er zijn werken super. Ook zakelijk zijn er veel nuttige apps. Maar dan het toetsenbord: dat is toch de minste van de vier OS-en. BB loopt hierbij voorop (zowel het hardmatige toetsenbord als het softwarematige (ik heb ook een Z10 gehad)), gevolgd door Android en WP. Maar die van Apple: ik heb er alleen maar ruzie mee. Helaas ook in iOS10 weinig verbeteringen t.o.v. iOS9.

[Reactie gewijzigd door brain75 op 23 juli 2024 11:59]

Je kan toch gewoon een ander toestenbord downloaden vanuit de appstore? Er zijn genoeg alternatieven als je het standaard iOS toetsenbord niet fijn vindt.
ik gebruik al jaren windows phone.. welk klik geluidje van het toetsenbord?..
Instellingen > Beltonen & geluiden > toetsen indrukken
oh dat, maar is dat een nieuwe feature die ios10 opeens ook heeft ofzo? of waarom is dat noemenswaardig???
In bovenstaande review:
Wat ons overigens opviel, is dat het backspacegeluid van iOS 10 lijkt op het toetsenbordgeluid van Windows Phone. Gelukkig is dat ons favoriete tikgeluid, maar dat terzijde. De nieuwe geluiden zijn op zijn minst verfrissend.
Heel leuk dat vele functies van W10M worden overgenomen door Apple, maar voor mij de reden om weg te blijven van een Iphone is toch wel de saaie interface.

Wat ik ook raar vind is dat niemand valt over het update beleid van Apple. Microsoft staat er om bekend om goed aan te geven hoelang je (security) updates kan ontvangen per OS en Google is eindelijk ook opweg om dit te verbeteren, maar Apple daar in tegen verandert helemaal niks aan hun beleid.

Het klopt inderdaad dat je lang support krijgen, maar het aantal maanden is totaal niet bekend als je een nieuwe Apple product koopt. Zo had ik voor mijn oma een Ipad mini 1 gekocht en die kan ik nu wel aanraden haar tablet niet meer te gebruiken. Product was in 2015 gekocht en krijgt nu al geen ondersteuning meer.

Ik snap heus dat bepaalde modellen niet het laatste OS kunnen draaien, wat ik niet snap is dat ze oudere OS versie niet van security updates voorzien.

[Reactie gewijzigd door vali op 23 juli 2024 11:59]

Niemand valt over het Apple update beleid omdat iedereen weet dat je minstens 3 jaar ondersteuning krijgt en in de meeste gevallen zelfs 5 jaar. Als jij in 2015 een iPad mini 1 koopt dan weet je dat je niet lang meer updates zal ontvangen. Je kan er op hopen maar dat is dan ook alles.

En waarom zou je je oma aanraden hem niet meer te gebruiken? De iPad stopt niet met werken en iOS staat nu echt niet bekend als het OS dat veel veiligheidsproblemen heeft. Als er één bedrijf is dat zijn update beleid er met kop en staart boven uitsteekt is het wel dat van Apple.
Een iPad mini 1 kopen in 2015 is heel onverstandig, sws werd dat apparaat niet meer officieel door Apple verkocht, de iPad mini 2 wel.
Misschien handig om eerst te bekijken of het klopt wat je zegt? Verkoop stop werd in juni 2015 door Apple pas stopgezet.
Het gebruik van M$ is mijn reden voor het geven van een -1. Het is als een scriptie presenteren in straattaal. Als je het aanpast krijg je mijn +1
Het enige probleem wat ik ondervind is dat hij af en toe vastloopt wanneer ik het scherm aan heb in de browser en hem met het scherm naar onder leg, wanneer ik hem dan weer oppak hangt alles vast totdat ik weer een keer op de powerknop heb gedrukt (al met 3 verschillende iphones meegemaakt). Verder is ios 10 met uitstek de beste ios die ik heb gedraaid, de eerste was ios 4.

Overigens heb ik een fout ontdekt in het artikel, er wordt geschreven dat je de standaardapps kunt verwijderen zodat je "dag" tegen bloatware kunt zeggen. Maar de apps worden helemaal niet verwijderd, de apps zullen alleen verborgen zijn.

Je kunt dit overigens zelf uittesten, verwijder een app van Apple zoals bijvoorbeeld de notities app, ga daarna naar de appstore om deze app weer te downloaden, deze zal direct gedownload zijn (instant) en het maakt daarbij niet uit welke app van Apple je verwijdert.
Inderdaad, de standaard apps worden 'removed' en niet 'deleted'. Behalve evt. user data die je in de apps toevoegde, die zijn wel echt verdwenen als je de app verwijdert.

Nou ja, alles bij elkaar namen die apps ongeveer 150Mb in dus dat is het probleem niet, en het scheelt je weer een verzamelmap 'nutteloze troep' aanmaken waar je al die pre-installed apps in moet gooien.
Ik zou dan ook eerder spreken over 'hidden' dan over 'removed'. Ik vind dit wel een bummer eerlijk gezegd. Op de een of andere manier had ik al zo een voorgevoel dat ze het zo gingen 'oplossen'.
Het is me nu nog veel meer een raadsel waarom dan apps als Berichten, Klok of Contacten dan weer niet kunnen verborgen worden. Ze zijn zogezegd nodig voor het operationeel zijn van het toestel, maar als de apps toch niet verwijderd worden, zie ik nu helemaal niet meer in waarom dat bij de ene app wel kan en de andere niet.

Mijn kinderen hebben een 16GB iPad die wel vaak vol loopt. Ik had gehoopt dat ik nu wat extra plaats kon vrijmaken met apps die zij nimmer of te nooit gebruiken zoals dus Berichten, Agenda, etc... Ok, nu zijn er een aantal al van verdwenen, maar blijkbaar maakt het helemaal niets uit. Die apps stonden overigens al in een apart mapje zodat ze er geen last van hadden.

EDIT: zelf ook eens gekeken en ik zou zelfs durven spreken van 'boerenbedrog'. In de Store krijg je immers gewoon het 'wolk met pijl' icoontje wat voor iedereen toch wel de betekenis van 'download' heeft. Maar niets is dus minder waar. Hoe moeilijk was het nu om toch een kleine melding te geven dat de apps niet echt verwijderd worden ?!

[Reactie gewijzigd door Twixie op 23 juli 2024 11:59]

Volgens mij levert het verwijderen 150mb op in totaal, heb het zelf niet gecontroleerd maar las dat in een review ergens. Het bedrog noemen is wel heel overdreven overigens, maar de emoties lopen altijd hoog op bij Apple producten :)
Ik noemde het dan ook 'boerenbedrog' eerder dan 'bedrog' maw op kleine schaal :).
Blijft gewoon dat ze met de UXP gewoon de valse indruk geven dat het ook echt van het toestel af is, en je het terug moet downloaden/installeren.

BTW, dit is ook heel Apple/IOS onwaardig: om de apps terug te krijgen moet je ze bij naam kennen en 1 per 1 op naam zoeken in de Store. Ze staan niet bij je aankopen en je hebt dus nergens een lijst van welke apps dit juist zijn (terwijl ze dus wel gewoon nog op je toestel staan).
EDIT: kleine workaround is er wel: je kan in de Store zoeken op 1 app, en dan op Apple als uitgever klikken en dan geraak je zo op alle apps die van Apple komen en dan zie je wel op 1 plaats welke je kunt downloaden.

[Reactie gewijzigd door Twixie op 23 juli 2024 11:59]

Die map heb ik nog steeds aangezien niet alles weg kan, maar er staat idd nu bijna niks meer in.
Als je de calculator verwijdert zul je ook zien dat ie niet meer bij je quick toggles staat. IMHO is het wel iets meer dan alleen 'verborgen' van je home screen :-)
Alleen het levert je geen extra ruimte op, dus meer dan verbergen is het niet
Jammer dat er geen benchmarks zijn gedaan met de iphone 5. Meestal is het de telefoon die als laatst wordt ondersteund die onderhevig wordt aan het trager worden. Dit lijkt me voor veel mensen dan ook de belangrijkste benchmark.

Vooral de real life benchmarks als opstarten van apps en laden van websites zijn erg informatief.

[Reactie gewijzigd door aicaramba op 23 juli 2024 11:59]

Als je wat info zoekt: http://arstechnica.com/ap...l-on-the-iphone-5-and-5c/

Het iOS10 hier thuis op een 5c draaien: geen merkbaar verschil. Eerder "smoother" misschien, maar dat kan ook een subjectieve indruk zijn.
Het is heel goed mogelijk dat iOS nu smoother loopt.
Heeft Apple namelijk hard aan gewerkt.

http://www.anandtech.com/show/10611/the-ios-10-review/6
Smoother en laten ze de 3e generatie iPad buitenschot. Terwijl de 4e qua specs hetzelfde is.
Hoe kom je daarbij? iPad 3 heeft een A5X, iPad 4 een A6X.
Michael Knight Moderator Consumentenelektronica @TMC16 september 2016 23:43
Ik denk dat sokolum doelt op de 1GB aan ram, welke een duidelijk verschilt maakt tussen de iPad 2 (512mb) en 3 (1GB). Als je naar een grafiek kijkt (vanuit de apple presentaties) met de prestatieverschillen tussen iPad2 en 3 zie je een ietwat stijgende lijn. IOS10 was wellicht best mogelijk geweest op de 3e generatie iPad met enkele optimalisaties/exclusions op hebied van functionaliteit.
Zoals in de reviews bij de benchmarks te zien is, iOS 10 performed beter op de apparaten dan de 9e. Het is dus eindelijk een upgrade waar de performance vooruit gaat :)
En toch zou ik het heel graag getest zien op het oudste model dat wordt ondersteund, aangezien dat toch vaak een pijnpunt is geweest bij oudere iPhones.
Ik heb de 5s, dat is niet het oudste maar het een na oudste toestel dat ondersteund wordt. Ik ervaar een (hele) lichte performanceverbetering en voor zover ik kan merken geen achteruitgang in accuduur. Precies zoals vermeld wordt hier dus. Voor de 5 weet ik het niet, maar ik denk dat dit ongeveer hetzelfde zal zijn.
Ik heb hem zelf draaien op me iphone5 en werkt gewoon heerlijk goed. Ik zou upgraden. Heb de mijne nu wel net gisteren vervangen met een iPhone7, dacht dat het eens tijd was, maar heb iOS10 redelijk wat gebruikt al en heb geen negatieve gevoelens erover. Enige is dat het misschien wat minder handig is dat je nu 2x je home knop in ramt om te unlocken dus hij slijt miss sneller.
Mooie review! Het enige waar ik niet zo blij mee ben is de nieuwe Muziek App, die ziet er niet uit!
Ik ben zeer te spreken over de nieuwe muziek app, deze is veel eenvoudiger te bedienen in de auto en lijsten zijn sneller gevonden, alhoewel ik wel de geschiedenis mis (nu alleen de 3 laatste zoektermen) en inderdaad qua uiterlijk is het ooit mooier geweest (maar niet gebruiksvriendelijker).
Ik ben het er wel mee eens dat hij eenvoudiger te bedienen is. Ik vind hem alleen niet intuitiever geworden. Wie heeft er ooit verzonnen dat je eerst een liedje moet selecteren, omhoog moet swipen om dan pas de shuffle functie aan te kunnen zetten? Ik kon hem in eerste instantie echt niet meer vinden.

@ruben06 inderdaad jammer dat hieraan geen aandacht wordt besteed in de review!
Maar waarom zou je de Shuffle op die manier aan willen zetten? Er zit toch een mooie shuffle knop bovenaan je afspeellijst/album?

Het mooie is, als je de shuffle juist handmatig uit hebt staan, onthoud hij dit en kun je dus op basis van het verschil tussen het kiezen van een specifiek nummer of het kiezen van de shuffle knop boven aan de lijst al bepalen of je met of zonder shuffle wilt afspelen.
Ik wil met een bepaalde plaat beginnen en de rest of shuffle.
Ik ben dan lastig dat ik een bepaald liedje wel wil horen, maar dat het me daarna niet meer uitmaakt, als het maar niet in alfabetische volgorde gaat :P
Juist, begrijpelijk.

Enige wat ik daarvoor kan verzinnen is toch de shuffle knop bovenaan de lijst en daarna het betreffende nummer als volgende af laten spelen (ik kan dat eenvoudig middels 3D Touch).

Toegegeven, dan kan je net zo goed je nummer kiezen, onhoog swipen en shuffle handmatig aan zetten. Het is maar net wat je voorkeur heeft, maar het is goed om ook het alternatief te kennen.
Hierin verschillen smaken duidelijk :p

Ik sluit me wel aan bij je mening dat de vernieuwde app nu veel intuïtiever werkt! Alles veel overzichtelijker, makkelijker en het kunnen opzoeken van songteksten is een leuke toevoeging

Beetje jammer dat hier in de review minder aandacht aan besteed wordt. Voor zover ik heb gezien is dit qua Apple apps de grootste verandering
Wat ik mis in de muziek app is dat je de cover niet kon swipen om naar het volgende nummer te gaan (in de auto erg prettig als ie in een houder zit), kan dit ondertussen wel in de music-app ?
Die muziek app is ook niet mijn favoriet. Het grootste probleem dat ik ermee heb is dat Apple hun streaming dienst ineen gedraaid heeft met het ouderwets afspelen van muziek dat je in iTunes hebt.

Ik gebruik geen Apple Music maar toch staat bijna de hele app in het teken daarvan. Daarom had ik liever gezien dat ze de oude muziek app hadden gelaten zoals die was, en alle Apple Music streaming spul in een compleet andere app. Zodat ze niet 2 dingen door elkaar aan het doen zijn.
Je kunt in instellingen / muziek de optie Toon Apple Music uitzetten. Dan ben je er van af.
Thx, dat is al een hele verbetering. :)
Daar kan ik mee inkomen, maar het volgende probleem is dat mensen dan gaan klagen over een aparte App die weer ruimte inneemt en nutteloos is voor (het merendeel? van) de IPhone gebruikers, net zoals bijvoorbeeld de Aandelen App.
Eens, wat een afschuwelijk lettertype. Eerste muziek app blijft het mooist.
Anoniem: 817179 16 september 2016 10:29
Het klingt allemaal mooi, alleen vraag ik me af hoe iemand die met de touch id niet graag werkt (mijn moeder in dit geval) het telefoon moet ontgrendelen, is er wel nog de mogelijkheid om een pincode in te stellen? Ik heb ios 10 namelijk nog niet gedownload.
Alvast bedankt als iemand een antwoord op mijn vraag heeft.
Uiteraard is de pincode er nog :)
Touch id moet je instellen, als je dit niet doet werkt het sowieso niet. Je kunt daarnaast altijd nog de pincode instellen voor de beveiliging.
Hele fijne review, zowel de tekst als de video. Ik ben heel benieuwd wat we gaan zien met bijvoorbeeld Siri, nu de toegang voor devvers er is. Dingen als "Siri, dim de lichten" met Philips Hue, "Siri, toon X-Men op de TV in de woonkamer" met Plex en "Siri, zorg voor popcorn" met een IOT popcorn machine. Mogelijkheden zat.

Ik heb zelf inmiddels geen iPhone meer. Is het mogelijk om die notificaties op het homescreen per applicatie in te stellen? Bijvoorbeeld dat de inhoud van iMessage verborgen blijft, waar WhatsApp wel de inhoud van berichten toont?

Alleen, Chris, brocolli met spruitjes?
Daar ben ik zeker ook benieuwd naar. Echter de lampen dimmen via Siri is al mogelijk je moet het alleen even aanzatten. Wat ik vooral fijn vind is dat er nu één app is voor al je homekit apparaten is.
Via instellingen/berichtgeving/ kun je per app aangeven welke notificaties toegestaan zijn.
De optie "op toegangscherm" is één van de opties.
Dank je! Yes, dat kan per app :)

Oja en dat was trouwens Brocolli met spruitjessaus. Een heerlijk gerecht ;)
Ik heb zelf het idee dat met iOS 10 m'n vingerafdrukken beter herkend worden dan voorheen. Iemand soortgelijke ervaringen? Ik lees er nergens iets over terug in iOS 10 reviews.
Dat zelfde gevoel heb ik ook :)
Als ik 1 functie zou moeten aanwijzen als favoriete nieuwkomer is het wel HomeKit. Werkt nu - eindelijk - fantastisch. Apple heeft home automation daarmee als enige goed geïntegreerd in het OS.
Ah, daar ben ik ook wel erg benieuwd naar. Ik hoop dat we met de ingebouwde Home app eindelijk af zijn van het moeten gebruiken van al die verschillende (en vaak brakke) apps van hardwarefabrikanten.
Anoniem: 583079 16 september 2016 10:01
De mail app toont nu een knop "abonnement opzeggen" bij mass mailings. Lijkt super handig. Iemand een idee hoe dit werkt?
Die unsubscribe link is een standaard formaat (verplicht in bijv de VS), deze wordt geparsed en als knop weer gegeven.

Google (Gmail) doet dit al geruime tijd (+/- feb 2014) via hun webinterface én in hun apps, ten minste op Android.
http://lifehacker.com/goo...gmail-promotio-1529659057
en
http://www.theverge.com/2...ock-unsubscribe-announced

Inderdaad een erg handige functie.

[Reactie gewijzigd door EquiNox op 23 juli 2024 11:59]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.