Door Remy Bergsma

Moderator Devschuur®

Verslag UFO-Tweakdag 6 maart

15-03-2004 • 09:25

34

Multipage-opmaak

Introductie

ufodag reviewOp zaterdag 6 maart was er weer een UFO-dag georganiseerd in Leidschendam, waar al eerder een aankondiging van is verschenen. UFO (United Friends of Overclocking) is opgezet om overclockers bij elkaar te brengen en kennis en ervaringen in de wereld van het koelen en overclocken van verschillende hardware te delen. Op de bewuste zaterdag waren er in totaal ongeveer veertig mensen aanwezig, waardoor het een gezellige drukte was in het wijkverenigingsgebouw. In dit topic op GoT is de UFO-dag besproken en kon men zich aanmelden met hardware voor die dag.

Van die veertig enthousiastelingen had bijna de helft hardware meegenomen, de rest kwam vooral om eens kennis te maken met de andere vaste bezoekers uit het Die-Hard Overclocking en Cooling subforum op GoT en om met verschillende extreme koelmethoden nader kennis te maken. Het uitwisselen van hardwarekennis en overclocktips kwam vanzelf op gang naarmate de dag vorderde.

Er waren die dag een aantal Athlon XP's en Duron's aanwezig, evenals twee Athlon 64-systemen. Helaas moesten de twee Pentium 4-processors van respectievelijk 3,0 en 3,2GHz buitenspel blijven vanwege het ontbreken van de juiste moederborden. Deze dag was in dit geval dus een AMD-only tweakdag, maar daarom niet minder leuk en interessant.

UFO-verslag - Haeg cascade klein
De cascade van Haeg, met rechts het Gigabyte K8N Pro moederbord (klik voor grote versie).

De genoemde extreme koelmethoden waren goed vertegenwoordigd die dag: zowel DaBit als Haeg hadden een cascade meegenomen, en er waren ook een paar peltiers, Prometeia phase/change-koelingen en een waterchiller aanwezig. De cascades van DaBit en Haeg haalden die dag temperaturen tot ongeveer -113° Celcius wat zelfs vergeleken bij Prometeia-koelsystemen erg laag is, aangezien die tot ongeveer -40° à -50° Celcius komen. Op de volgende pagina's wordt meer uitleg gegeven over de verschillende systemen die op die dag aanwezig waren.

De systemen deel 1: Team Serenity en SmokeyTheBandit

Systeem Serenity / TheDoctor / NoStra

Serenity en The Doctor hadden het plan om een Duron 1400 Applebred, waarop de cachemod was uitgevoerd zodat het een Thoroughbred werd, op 2800MHz te laten lopen. Als het zou lukken zou het een 100% overclock zijn, een nette prestatie. De gebruikte hardware bestond uit het volgende:

  • Moederbord: DFI Lanparty Infinity
  • Processor: Duron 1400 Applebred gemod naar Thoroughbred
  • Geheugen: Mushkin PC3500 Black Level 2
  • Koeling CPU: Prometeia Mach 1 R507
  • Koeling Northbridge: Waterchiller van Haeg
UFO-verslag - Serenity systeem pic 1
De setup van Serenity / The Doctor / NoStra met onderin de Prometeia en de Waterchiller.

De installatie van de vmods op het Infinity-moederbord verliep probleemloos, evenals het aansluiten van beide koelsystemen. De Prometeia Mach 1 met een verdampertemperatuur van -51 graden Celcius werd vakkunding gemonteerd op de socket, inclusief het isolatiemateriaal om de socket en de achterkant van het moederbord om condensatievocht tegen te gaan. Ook het installeren van het koelblok op de northbridge en het aansluiten van de Waterchiller verliep vloeiend. Wat de hardware betreft waren er dus gelukkig geen tegenslagen.

UFO-verslag - Serenity systeem pic 2
De setup tijdens de installatie van Windows.

Het installeren van Windows wilde echter helaas niet vlotten: de installatie wilde niet verder gaan na het eerste deel van het kopiëren van de bestanden naar de harde schijf. Het leek erop dat de harde schijf niet benaderd kon worden vanuit het BIOS, maar ook de bootsequence aanpassen evenals de manier van schijftoegang (LBA, CHS of auto) mocht helaas niet baten. Met dit systeem kwam men dus helaas niet verder dan de halve Windows-installatie.

Systeem SmokeyTheBandit

SmokeyTheBandit had zijn systeem heel handzaam in een grote case gebouwd zodat het geheel redelijk verplaatsbaar was. Ook al was er door het totale gewicht wel een steekwagentje voor nodig, zowel het koel- als het hardwaregedeelte zaten in één case. Het systeem is gebaseerd op een Athlon 64, de complete specs zien er als volgt uit:

  • Moederbord: Shuttle AN50R
  • Processor: Athlon 64 3000+ (0347 XPMW)
  • Geheugen: 2x 512 Mb Twinmos BH-5
  • Video: Radeon 9800 Pro

Koeling:

  • Prometeia @ R404A
  • DangerDen Maze 4-1 (80W Tec)
  • 1x Innovatek Radiator
  • 1x Maxxpert Radiator
  • 1x Innovatek Tank-O-Matic
  • Aantal flinke luchtkoelers
UFO-verslag - SmokeyTheBandit systeem
De setup van SmokeyTheBandit, met linksboven Smokey zelf.

Het systeem van Smokey was al compleet en Windows stond er al op geïnstalleerd, waardoor het probleem van een tegenwerkende Windows-setup zoals Serenity dat had niet optrad in dit geval. Normaal draait het systeem van Smokey op 2800MHz, 10x280MHz waarbij het geheugen op CL2,5-2-2-5 loopt. Op het Shuttle-moederbord is een vdimm en een vcore mod uitgevoerd, hierdoor ontvangt het geheugen 3,7V en de processor 1,98V.

UFO-verslag - smmokeyTheBandit systeem 2
Het systeem van SmokeyTheBandit gezien vanaf de 'goede' kant.

Met het systeem van Smokey waren geen flinke scores in benchmarks zoals 3DMark03 of PiFast behaald die dag, echter draaide het systeem als een van de eersten in Europa wel op 3000MHz in plaats van de standaard 2000MHz. Voor het overclocken in Windows werd het programma ClockGen for nForce3 gebruikt. Ook al was dat maar voor even, toch een aardige prestatie.

De systemen deel 2: Haeg / YoupY en DaBit

Systeem Haeg / YoupY

Haeg en YoupY maakten gebruik van een door Haeg gebouwde cascade waarvan hieronder een plaatje staat. Een cascade is een koelsysteem dat bestaat uit twee 'in serie geschakelde' losse koelsystemen, elk met hun eigen compressor. De eerste trap koelt (bijvoorbeeld) van 30 graden naar -40 graden, de tweede koelt van -40 graden naar -100 graden. De specificaties van Haeg's cascade: klassiek cascade-systeem met R410 in de high-stage, en ethyleen (R1150) in de low-stage. De onbelaste temperatuur van de cascade is -117 graden Celcius, belast komt deze uit op -107 graden Celcius. De hardware waar YoupY en Haeg mee werkten bestond uit het volgende:

  • Moederbord: Gigabyte K8N Pro
  • Processor: Athlon 64 3200+ van SynGrow
  • Geheugen: oa BH5, CH5 en Infineon
  • Video: 9800 XT, en tweemaal een 9800 Pro

De koeling bestond dus uit een cascade gebouwd door Haeg voor de processor, en een Prometeia-cloon van Haeg voor de videokaart. Die VGA-chiller bestond uit een Direct-die-systeem met R507, 2.5cc compressor, met een werk-temperatuur rond de -30 graden Celcius.

UFO-verslag - Haeg cascade geheel
op de voorgrond de cascade, erachter het moederbord en de Waterchiller.

Het aansluiten en het testen van het systeem had nogal wat voeten in de aarde. Zo gauw de koeling voor de videokaart aan werd gezet, ging het beeld raar doen en het systeem hangen. Uiteindelijk bleek dit aan de Prometeia-cloonkoeling te liggen, waarvoor de Waterchiller in de plaats kwam. Nadat de koeling in orde was en Windows XP 64-bit editie geïnstalleerd kon worden, bleek het geheugen tegen te werken. Het wilde niet op een divider van 166MHz draaien, alleen op 133 of 150MHz. Voor een leuk PiFast-resultaat was dit natuurlijk te weinig, terwijl de rest van de hardware het wel prima deed.

YoupY meldde later dat het ook de PCI-divider kon zijn geweest die de overclock parten speelde, en dat de harde schijven het moeilijk kregen als de MHz'en te ver werden opgeschroeft. Met PiFast kwam er een score van 49 seconden uit, wat niet representatief was voor de setup waarmee gewerkt werd. Die zou zonder problemen onder de 45 seconden moeten komen. De processor liep tijdens het PiFasten op 2800MHz terwijl deze normaal op 2000MHz draait.

UFO-verslag - Haeg cascade
De setup van Haeg / YoupY: in het midden moederbord met de cascade-verdamper, rechts de Waterchiller.

Systeem DaBit

Die-Hard Overclocking en Cooling-moderator DaBit had ook zijn cascade meegebracht: het was nogal een gesleep met het hele systeem. Het gewicht is namelijk flink waardoor het toch niet echt een handzaam object is. DaBit's cascade-specs bestaan uit: een klassiek cascade-systeem met R507 in de high-stage, R1150 in de lowstage. Onbelaste temperatuur: -112 graden Celcius, met peltier-belasting: -104 graden Celcius. Helaas was de verdamper van DaBit te groot, dus kon die niet gebruikt worden op de AMD64- en XP-systemen.

UFO-verslag - DaBit cascade
de verrijdbare cascade van DaBit.

De cascade van DaBit heeft wel aangestaan om even te testdraaien, maar er is zoals hierboven gemeld geen hardware mee gekoeld. De verdamper die DaBit had gemaakt was te groot waardoor het op geen enkel A64 of XP-moederbord zou passen. Tijdens het testdraaien werden flink lage temperaturen tot ongeveer -110 graden Celcius gehaald, waarvan in onderstaande foto ook een van de effecten is te zien:

UFO-verslag - DaBit cascade 2
het witte op de buizen is ijs dat zich door de koude temperaturen heeft afgezet.

Vanwege de extreem lage temperaturen die bij het gebruik van dergelijke cascade-koelsystemen het resultaat zijn, is isolatie erg belangrijk. Zowel de buizen van het koelsysteem als de te koelen hardware (processor, northbridge of gpu) moeten goed geïsoleerd zijn. Als dat niet het geval is kan zich vocht of ijs gaan afzetten, bijvoorbeeld rondom de socket of op de achterkant van het moederbord. In dat geval bestaat er een realistische kans dat de hardware het niet overleeft door kortsluiting of andersoortige beschadiging en dat is natuurlijk niet de bedoeling.

Conclusie

Uiteindelijk was de dag op het benchmarkfront geen succes door de problemen met geheugen en het installeren van Windows. Echter heeft men wel weer gezellig een dag samen kunnen tweaken, kennis uit kunnen wisselen over verschillende koel- en overclocktechnieken, en ook eens kennis kunnen maken met de gezichten achter de verschillende nicknames. Een aantal van de mensen die op die dag aanwezig waren, kwam voor het eerst in aanraking met de 'serieuzere' koelsystemen waaronder de Prometeia's (tegenwoordig Nventiv geheten), de Waterchillers, en de cascades van Haeg en DaBit.

UFO-verslag - Haeg cascade 3
Haeg bezig met het vullen van de Waterchiller, rechtsvoor de cascade.

Het enthousiasme voor alternatieven voor luchtkoeling is op de UFO-dag weer gebleken, met verschillende aanwezigen die bezig waren over te gaan op waterkoeling of zwaarder. De voordelen van dergelijke koeling zijn niet alleen het verder kunnen overclocken, maar ook stilte (in het geval van goede waterkoeling), en ook het beter koelen van hardware in verhouding tot luchtkoeling.

Verschillende types hardware worden tegenwoordig flink warm, en zeker als men een pc 24 uur per dag aan heeft staan kunnen temperaturen flink stijgen. Hoge temperaturen zijn niet bevorderlijk voor de werking en levensduur van de hardware, waardoor de alternatieve koeling zoals waterkoeling om de hoek komt kijken. Zelfs een simpele en daardoor goedkope waterkoelingsetup kan de temperaturen van moederbord, processor en videokaart stevig omlaag brengen, aangezien water een betere warmtecapaciteit heeft dan lucht.

Al met al is de UFO-dag afgelopen 6 maart goed verlopen, weliswaar zonder noemenswaardige benchmark- of overclockresultaten, maar met een goed community-gevoel en de wetenschap dat men weer wat heeft geleerd van elkaar en andere tweakers heeft leren kennen. En dat is natuurlijk ook wat waard . Op dit moment wordt er zelfs een heuse UFO-tweakweek gepland. Meer info hierover kan men in dit topic in het subforum Die-Hard Overclocking en Cooling op GoT vinden.

Reacties (34)

34
33
21
6
0
4
Wijzig sortering
Al met al een leuke dag :)

Ik ben trouwens degene die op het laatste plaatje achter hans staat :).

Volgende keer wordt er iets langer getweaked om zo er resultaten uit te krijgen.

Voor de mensen die het niet snappen:

We zitten hier wel te werken met een systeem waar je excl koeling al 1500euro betaalt in de winkel. DIt is allemaal gloedje nieuw en duur spul.

Dit is echter vereist als je een score neer wilt zetten die ook maar een beetje van belang is.
Op mijn website staaat nog wel iets over cascades. Wel in het Engels.

http://www.icecoldcomputing.com/text/show_page.php?id=69

Overigens: mijn cascade trekt zo'n 800W
Ik zal wel een verschrikkelijk noob zijn :z
Maar kan er een klein linkje naar een uitleg van een cascade bij komen?

Is geen standaard computeronderdeel lijkt me, en ik ben benieuwd hoe dat werkt.
Een cascade is een koelsysteem wat in twee (of meerdere trappen) koelt. Er wordt meestal gebruik gemaakt van eoa vloeistof wat in twee fasen (de trappen) gekoeld wordt. Vergelijk het maar met een koelkast. Die vloeistof wordt via een speciaal buizensysteem naar de CPU, GPU of chipset gevoerd.
In mijn enthousiasme voor het verslag ben ik een heldere uitleg over cascades vergeten op te nemen in het stuk. Ik heb DaBit gevraagd of hij het in een paar regels helder kon uitleggen, en heb het nu aan de derde pagina bovenaan toegevoegd, zie http://www.tweakers.net/reviews/472/3 :)
Sorry maar dit vind ik echt net iets te ver gaan. OC'en vind ik echt prachtig, het is leuk om nét ff meer uit je CPU te halen, maar om hele vriezers naarst je pc te gaan installeren is naar mijn mening gekkenwerk. Je kunt beter nét ff iets meer uitgeven aan een iets nieuwere CPU.
Het is dan ook niet bedoeld voor de gemiddelde computergebruiker. Deze jongens scheppen er plezier in om dit soort systemen te bouwen, al is het alleen maar omdat het kan.

Als de vier besproken systemen al niet in staat zijn te doen waar ze voor gebouwd zijn dan hebben ze nog een hoop te doen. Jammer dat alle pogingen min of meer mislukt zijn of in ieder geval niet de geprognoticeerde waarden hebben gehaald. :)

24/7/365 systeempje's zullen het wel nooit worden.
Het gaat meer om het hobbyisme, dan daadwerkelijk een snel systeem creeren.

Het is namelijk goedkoper een snelle cpu te kopen dan een oude over te klokken.
Het gaat dan ook meestal niet om het hebben van een supersnelle processor, maar om het krijgen van een zo hoog mogelijke overclock, of een zo laag mogelijke temperatuur of zoiets. Daarom heb ik zelf een tijdje geleden, toen mijn XP1800+ overleed aan de gevolgen van langdurige marteling }>, een Duron 1400 Mhz gekocht. Die is over te klokken tot rond de 2400 Mhz. Als ik een snelle CPU wilde had ik wel een XP 3000+ gekocht, maar dan is het overklokken al door AMD gedaan. Saai dus :z ;).

Overigens is er natuurlijk ook het soort overklokkers dat de snelste processor ever probeert te krijgen, door de nieuwste P4 of AMD over te klokken. Hulde voor die gasten maar daarvoor mag je je pa wel om een flinke zakgeldverhoging vragen hoor ;).

Overigens jammer dat dat met die Duron 1400 niet is gelukt, maar wel slordig hoor. Installeer dan thuis windows. Hoef je daar tenminste niet mee te gaan klooien (waarna het niet lukt (8> ). Maar hulde voor de organisators van deze dag. Het wordt nog eens wat met overklokkend nederland :). Volgende UFO dag een stikstofkoeling setupje?
Het is namelijk goedkoper een snelle cpu te kopen dan een oude over te klokken.
ik kan mijn CPU OC'en in 7 muisklikken, duurt hooguit 30 sec. om dat te verslaan, moet je toch minstens 12000 euro per uur verdienen :z
Anoniem: 75383 @JER00N15 maart 2004 13:05
Weet je wel op welke website je je bevindt :?

Verder: Een zeer knappe prestatie, om zulke hitte spuwende procs op -110 C te houden! Die opstellingen zullen wel een flink vermogen trekken. Wie kan mij vertellen hoeveel?
Heeft een pc gekoeld tot op -100°C eigenlijk voordeel op een pc die gekoeld wordt tot op -45°C?

Het lijkt mij wel heel stoer, maar als een 'no-risk-OCer' (AMD 2500+ @ 3000+) stel ik mij dus deze vraag.

Zl.
Dan willen de cpu's nog net ff wat harder :) kun je er nog wat meer v-core door pompen en dan mischien 100 mhz winst halen.
Mja, ik dacht dat de max vCore dat een CPU aankan toch niet enkel beperkt wordt door de temperatuur??

Zolang je een CPU onder zijn max temp houdt, kan je idd stabiel overclocken, maar met dergelijke temperaturen kom je nooit in de buurt van de maximale temperatuur van eender welke CPU.

Vooralsnog lijkt het mij dus nutteloos om een cascade te gaan gebruiken als je met een nVentiv-machine al op -40°C uitkomt. Of zie ik iets over het hoofd?
ja, door de kou is is de geleiding beter (dus stabielere proc)

correct me if i'm wrong
Anoniem: 5897 15 maart 2004 12:22
Een mobo met bijbehorende installatie scheelt al een hoop. Als we dat volgende keer hebben komen we wel iets verder denk ik..
Ik zal de volgende keer wel niet mijn Radeon opblaazen zodat ik in ieder geval mijn RAID array had kunnen verwijderen of zelfs w2k kunnen installen.

(Overigens blijkt ie die RAID config in de MBR van de master schijf te schrijven..)
Volgensmij snappen de meeste mensen het niet helemaal :z
Er word overgeclocken met high-end spul (AMD64 3000+/3200+) dus wat iedereen bazelt over een nieuwe (snellere) proc kopen ipv overclocken :?
op de foto boven aan deze pagina staat een Jongen in een rode trui achter de PC van Smokey, dat ben ik :*), toen was ik de UT2k4 demo ana het spelen.

Alhoewel er geen vette benches zijn uitgekomen deze dag vond ik het toch eventjes leuk om al die mensen te ontmoeten en er wat te leren :).
Dit is voor herhaling vatbaar !
Ik mis toch DE foto remy ;)

Het bewijsmateriaal zeg maar. :P
ik denk als je daar aankomt met een koolance setje dat je dan zwaar wordt uitgelachen??
of heb ik dat mis??

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.