Introductie
Op zaterdag 6 maart was er weer een UFO-dag georganiseerd in Leidschendam, waar al eerder een aankondiging van is verschenen. UFO (United Friends of Overclocking) is opgezet om overclockers bij elkaar te brengen en kennis en ervaringen in de wereld van het koelen en overclocken van verschillende hardware te delen. Op de bewuste zaterdag waren er in totaal ongeveer veertig mensen aanwezig, waardoor het een gezellige drukte was in het wijkverenigingsgebouw. In dit topic op GoT is de UFO-dag besproken en kon men zich aanmelden met hardware voor die dag.
Van die veertig enthousiastelingen had bijna de helft hardware meegenomen, de rest kwam vooral om eens kennis te maken met de andere vaste bezoekers uit het Die-Hard Overclocking en Cooling subforum op GoT en om met verschillende extreme koelmethoden nader kennis te maken. Het uitwisselen van hardwarekennis en overclocktips kwam vanzelf op gang naarmate de dag vorderde.
Er waren die dag een aantal Athlon XP's en Duron's aanwezig, evenals twee Athlon 64-systemen. Helaas moesten de twee Pentium 4-processors van respectievelijk 3,0 en 3,2GHz buitenspel blijven vanwege het ontbreken van de juiste moederborden. Deze dag was in dit geval dus een AMD-only tweakdag, maar daarom niet minder leuk en interessant.

De cascade van Haeg, met rechts het Gigabyte K8N Pro moederbord (klik voor grote versie).
De genoemde extreme koelmethoden waren goed vertegenwoordigd die dag: zowel DaBit als Haeg hadden een cascade meegenomen, en er waren ook een paar peltiers, Prometeia phase/change-koelingen en een waterchiller aanwezig. De cascades van DaBit en Haeg haalden die dag temperaturen tot ongeveer -113° Celcius wat zelfs vergeleken bij Prometeia-koelsystemen erg laag is, aangezien die tot ongeveer -40° à -50° Celcius komen. Op de volgende pagina's wordt meer uitleg gegeven over de verschillende systemen die op die dag aanwezig waren.
De systemen deel 1: Team Serenity en SmokeyTheBandit
Systeem Serenity / TheDoctor / NoStra
Serenity en The Doctor hadden het plan om een Duron 1400 Applebred, waarop de cachemod was uitgevoerd zodat het een Thoroughbred werd, op 2800MHz te laten lopen. Als het zou lukken zou het een 100% overclock zijn, een nette prestatie. De gebruikte hardware bestond uit het volgende:
- Moederbord: DFI Lanparty Infinity
- Processor: Duron 1400 Applebred gemod naar Thoroughbred
- Geheugen: Mushkin PC3500 Black Level 2
- Koeling CPU: Prometeia Mach 1 R507
- Koeling Northbridge: Waterchiller van Haeg

De setup van Serenity / The Doctor / NoStra met onderin de Prometeia en de Waterchiller.
De installatie van de vmods op het Infinity-moederbord verliep probleemloos, evenals het aansluiten van beide koelsystemen. De Prometeia Mach 1 met een verdampertemperatuur van -51 graden Celcius werd vakkunding gemonteerd op de socket, inclusief het isolatiemateriaal om de socket en de achterkant van het moederbord om condensatievocht tegen te gaan. Ook het installeren van het koelblok op de northbridge en het aansluiten van de Waterchiller verliep vloeiend. Wat de hardware betreft waren er dus gelukkig geen tegenslagen.

De setup tijdens de installatie van Windows.
Het installeren van Windows wilde echter helaas niet vlotten: de installatie wilde niet verder gaan na het eerste deel van het kopiëren van de bestanden naar de harde schijf. Het leek erop dat de harde schijf niet benaderd kon worden vanuit het BIOS, maar ook de bootsequence aanpassen evenals de manier van schijftoegang (LBA, CHS of auto) mocht helaas niet baten. Met dit systeem kwam men dus helaas niet verder dan de halve Windows-installatie.
Systeem SmokeyTheBandit
SmokeyTheBandit had zijn systeem heel handzaam in een grote case gebouwd zodat het geheel redelijk verplaatsbaar was. Ook al was er door het totale gewicht wel een steekwagentje voor nodig, zowel het koel- als het hardwaregedeelte zaten in één case. Het systeem is gebaseerd op een Athlon 64, de complete specs zien er als volgt uit:
- Moederbord: Shuttle AN50R
- Processor: Athlon 64 3000+ (0347 XPMW)
- Geheugen: 2x 512 Mb Twinmos BH-5
- Video: Radeon 9800 Pro
Koeling:
- Prometeia @ R404A
- DangerDen Maze 4-1 (80W Tec)
- 1x Innovatek Radiator
- 1x Maxxpert Radiator
- 1x Innovatek Tank-O-Matic
- Aantal flinke luchtkoelers

De setup van SmokeyTheBandit, met linksboven Smokey zelf.
Het systeem van Smokey was al compleet en Windows stond er al op geïnstalleerd, waardoor het probleem van een tegenwerkende Windows-setup zoals Serenity dat had niet optrad in dit geval. Normaal draait het systeem van Smokey op 2800MHz, 10x280MHz waarbij het geheugen op CL2,5-2-2-5 loopt. Op het Shuttle-moederbord is een vdimm en een vcore mod uitgevoerd, hierdoor ontvangt het geheugen 3,7V en de processor 1,98V.

Het systeem van SmokeyTheBandit gezien vanaf de 'goede' kant.
Met het systeem van Smokey waren geen flinke scores in benchmarks zoals 3DMark03 of PiFast behaald die dag, echter draaide het systeem als een van de eersten in Europa wel op 3000MHz in plaats van de standaard 2000MHz. Voor het overclocken in Windows werd het programma ClockGen for nForce3 gebruikt. Ook al was dat maar voor even, toch een aardige prestatie.
De systemen deel 2: Haeg / YoupY en DaBit
Systeem Haeg / YoupY
Haeg en YoupY maakten gebruik van een door Haeg gebouwde cascade waarvan hieronder een plaatje staat. Een cascade is een koelsysteem dat bestaat uit twee 'in serie geschakelde' losse koelsystemen, elk met hun eigen compressor. De eerste trap koelt (bijvoorbeeld) van 30 graden naar -40 graden, de tweede koelt van -40 graden naar -100 graden. De specificaties van Haeg's cascade: klassiek cascade-systeem met R410 in de high-stage, en ethyleen (R1150) in de low-stage. De onbelaste temperatuur van de cascade is -117 graden Celcius, belast komt deze uit op -107 graden Celcius. De hardware waar YoupY en Haeg mee werkten bestond uit het volgende:
- Moederbord: Gigabyte K8N Pro
- Processor: Athlon 64 3200+ van SynGrow
- Geheugen: oa BH5, CH5 en Infineon
- Video: 9800 XT, en tweemaal een 9800 Pro
De koeling bestond dus uit een cascade gebouwd door Haeg voor de processor, en een Prometeia-cloon van Haeg voor de videokaart. Die VGA-chiller bestond uit een Direct-die-systeem met R507, 2.5cc compressor, met een werk-temperatuur rond de -30 graden Celcius.

op de voorgrond de cascade, erachter het moederbord en de Waterchiller.
Het aansluiten en het testen van het systeem had nogal wat voeten in de aarde. Zo gauw de koeling voor de videokaart aan werd gezet, ging het beeld raar doen en het systeem hangen. Uiteindelijk bleek dit aan de Prometeia-cloonkoeling te liggen, waarvoor de Waterchiller in de plaats kwam. Nadat de koeling in orde was en Windows XP 64-bit editie geïnstalleerd kon worden, bleek het geheugen tegen te werken. Het wilde niet op een divider van 166MHz draaien, alleen op 133 of 150MHz. Voor een leuk PiFast-resultaat was dit natuurlijk te weinig, terwijl de rest van de hardware het wel prima deed.
YoupY meldde later dat het ook de PCI-divider kon zijn geweest die de overclock parten speelde, en dat de harde schijven het moeilijk kregen als de MHz'en te ver werden opgeschroeft. Met PiFast kwam er een score van 49 seconden uit, wat niet representatief was voor de setup waarmee gewerkt werd. Die zou zonder problemen onder de 45 seconden moeten komen. De processor liep tijdens het PiFasten op 2800MHz terwijl deze normaal op 2000MHz draait.

De setup van Haeg / YoupY: in het midden moederbord met de cascade-verdamper, rechts de Waterchiller.
Systeem DaBit
Die-Hard Overclocking en Cooling-moderator DaBit had ook zijn cascade meegebracht: het was nogal een gesleep met het hele systeem. Het gewicht is namelijk flink waardoor het toch niet echt een handzaam object is. DaBit's cascade-specs bestaan uit: een klassiek cascade-systeem met R507 in de high-stage, R1150 in de lowstage. Onbelaste temperatuur: -112 graden Celcius, met peltier-belasting: -104 graden Celcius. Helaas was de verdamper van DaBit te groot, dus kon die niet gebruikt worden op de AMD64- en XP-systemen.

de verrijdbare cascade van DaBit.
De cascade van DaBit heeft wel aangestaan om even te testdraaien, maar er is zoals hierboven gemeld geen hardware mee gekoeld. De verdamper die DaBit had gemaakt was te groot waardoor het op geen enkel A64 of XP-moederbord zou passen. Tijdens het testdraaien werden flink lage temperaturen tot ongeveer -110 graden Celcius gehaald, waarvan in onderstaande foto ook een van de effecten is te zien:

het witte op de buizen is ijs dat zich door de koude temperaturen heeft afgezet.
Vanwege de extreem lage temperaturen die bij het gebruik van dergelijke cascade-koelsystemen het resultaat zijn, is isolatie erg belangrijk. Zowel de buizen van het koelsysteem als de te koelen hardware (processor, northbridge of gpu) moeten goed geïsoleerd zijn. Als dat niet het geval is kan zich vocht of ijs gaan afzetten, bijvoorbeeld rondom de socket of op de achterkant van het moederbord. In dat geval bestaat er een realistische kans dat de hardware het niet overleeft door kortsluiting of andersoortige beschadiging en dat is natuurlijk niet de bedoeling.
Conclusie
Uiteindelijk was de dag op het benchmarkfront geen succes door de problemen met geheugen en het installeren van Windows. Echter heeft men wel weer gezellig een dag samen kunnen tweaken, kennis uit kunnen wisselen over verschillende koel- en overclocktechnieken, en ook eens kennis kunnen maken met de gezichten achter de verschillende nicknames. Een aantal van de mensen die op die dag aanwezig waren, kwam voor het eerst in aanraking met de 'serieuzere' koelsystemen waaronder de Prometeia's (tegenwoordig Nventiv geheten), de Waterchillers, en de cascades van Haeg en DaBit.

Haeg bezig met het vullen van de Waterchiller, rechtsvoor de cascade.
Het enthousiasme voor alternatieven voor luchtkoeling is op de UFO-dag weer gebleken, met verschillende aanwezigen die bezig waren over te gaan op waterkoeling of zwaarder. De voordelen van dergelijke koeling zijn niet alleen het verder kunnen overclocken, maar ook stilte (in het geval van goede waterkoeling), en ook het beter koelen van hardware in verhouding tot luchtkoeling.
Verschillende types hardware worden tegenwoordig flink warm, en zeker als men een pc 24 uur per dag aan heeft staan kunnen temperaturen flink stijgen. Hoge temperaturen zijn niet bevorderlijk voor de werking en levensduur van de hardware, waardoor de alternatieve koeling zoals waterkoeling om de hoek komt kijken. Zelfs een simpele en daardoor goedkope waterkoelingsetup kan de temperaturen van moederbord, processor en videokaart stevig omlaag brengen, aangezien water een betere warmtecapaciteit heeft dan lucht.
Al met al is de UFO-dag afgelopen 6 maart goed verlopen, weliswaar zonder noemenswaardige benchmark- of overclockresultaten, maar met een goed community-gevoel en de wetenschap dat men weer wat heeft geleerd van elkaar en andere tweakers heeft leren kennen. En dat is natuurlijk ook wat waard
. Op dit moment wordt er zelfs een heuse UFO-tweakweek gepland. Meer info hierover kan men in dit topic in het subforum Die-Hard Overclocking en Cooling op GoT vinden.