Door Robert Sinke

Philips hdd060 MP3-speler review

Inleiding, geschiedenis & heden

Philips hdd060 MP3-speleraankondigingspicje #2Een aantal weken geleden verscheen er een nieuwsbericht op Tweakers.net, waarin werd aangekondigd dat Philips een nieuw soort MP3-speler aan het ontwikkelen was. In deze review wordt deze speler, de Philips hdd060, nader bekeken en beoordeeld. We hebben het dan over een type speler dat gebaseerd is op een zogenaamde micro-HDD, een harde schijf met een diameter van om en nabij de inch (= +/- 2,54 cm). Het is waarschijnlijk dat dit type speler steeds populairder zal worden. Daarom is het nuttig om de evolutie van het concept van dichtbij mee te maken - de Philips hdd060 helpt ons daarbij. Allereerst zullen we een blik op het verleden en de huidige situatie werpen, zodat men snapt hoe de micro-HDD een kostbaar gat in de markt kan gaan opvullen.

Vervolgens wordt de speler op diverse gebieden grondig getest. De eindconclusie zal bepaald worden aan de hand van de diverse subscores en hun weegfactoren. Daarbij dient aangetekend te worden, dat het je vrij staat de weegfactoren naar eigen inzicht in te delen. Wat de één belangrijk vindt, wordt door de ander als een onbelangrijk detail gezien.

In de onderstaande tabel staan in ieder geval al enkele kille statistieken vermeld. Het feitelijke artikel begint vervolgens met een blik op het verleden en heden, waarna de goede en slechte punten van de hdd060 naar voren zullen komen.

Philips hdd060
Opslagmedium1" Micro HDD, 1,5GB
Interface voor data transferUSB (1.1)
Ondersteunde formatenMP3, WMA
Bitrates8-320kbps (MP3, ook VBR)
32-192kbps (WMA)
8~48KHz
Outputgegevens2 x 5 mW @ 16 Ohm
20-20.000Hz frequnetiebereik
S/N ratio onbekend
TD 0.01-0.1%
5-bands met 3 presets
LCDGrijswaarden
6-regelige interface
128 x 96 pixels
support voor ID3-tags
wit backlight (LED)
afgeschermd met optisch glas
Stroomvoorziening,
levensduur per charge
750 mAh Li-Ion oplaadbare accu
10 uur (fabrieksopgave)
AccessoiresPhilips headphones
USB-kabel
meertalige handleiding (x2)
adapter voor netstroom
DMM software (nodig voor transfer van mediafiles)
Draagkoord
Sierstickers
Garantiebewijs
Lengte x Breedte x Diepte84.5 x 54.3 x 18.3mm
Gewicht93 gram
Adviesprijs (begin 2004)280 Euro

Geschiedenis & heden: de plaatsing van het micro-HDD-concept in de markt

De Philips hdd060 is een MP3-speler die gebaseerd is op een zogenaamde "micro-HDD". Dit type opslagmedium, in feite een minuscule harde schijf, is de laatste tijd behoorlijk in opkomst. Er zijn voldoende redenen op te noemen die de populariteit van de micro-HDD verklaren. Het is echter duidelijk waar de echte kracht van dit concept ligt: men verkrijgt een heel aardige opslagcapaciteit (variërend van 340MB tot 4GB) in een compacte verpakking. Tegelijkertijd blijft de vraagprijs vergelijkbaar met die van bijvoorbeeld een high-end 256MB flashplayer.

De opkomst van de micro-HDD-speler wordt met het bovenstaande gerechtvaardigd. Sinds de MP3-speler gemeengoed is geworden, zijn er grofweg drie categorieën ontstaan. Eind jaren '90 werd de MP3/cd-speler geïntroduceerd en ondanks de vele kinderziektes sloeg het concept goed aan. Dankzij de datacompressie die het MP3-formaat biedt, ontstond de mogelijkheid tot het opslaan en meenemen van "enorme" hoeveelheden muziek. Al naar gelang het MP3/cd-concept beter werd uitgewerkt, ontstond er ook vraag naar "meer". Een cd-speler blijft nu eenmaal gebonden aan de omvang van het opslagmedium, de cd dus. Met een doorsnede van 12 centimeter krijg je dus een vrij log apparaat.

Met de komst van de flashgeheugen-speler werd dit probleem afgevangen. Omdat een dergelijk apparaat een kleine geheugenchip als opslagmedium gebruikt, kan de omvang van de geluidsdrager danig worden beperkt. Hierdoor wordt het mogelijk om een fraaie, compacte speler te vervaardigen, die ook weinig fysiek gewicht in de schaal werpt. Nadelen waren tot voor kort de vrij lage geheugencapaciteit en de mindere volumeoutput. De geheugencapaciteit is gaandeweg opgeschoven, waardoor de huidige standaard op 256MB ligt en de 512MB- en 1GB-modellen in opkomst zijn. Het grootste knelpunt zit hem echter in de relatief hoge prijs van de gemiddelde flashspeler. Men betaalt aanzienlijke bedragen voor relatief weinig opslagcapaciteit, zeker als men een high-end model koopt. Bovendien is het huidige aanbod enorm groot, waardoor je vaak door de bomen het bos niet meer ziet.

Een vergelijking tussen een flash-, micro-HDD- en 1.8" HDD-speler

Toen Apple in 2001 haar iPod introduceerde, werd duidelijk dat er een nieuw alternatief op de markt was verschenen. Niet langer was de opslagcapaciteit gebonden aan megabytes: men kon gaan denken in termen van gigabytes. Hele databases aan MP3-bestanden konden voortaan gemakkelijk meereizen met de gebruiker van een speler als de Apple iPod. Een dergelijk apparaat gebruikt simpelweg een harde schijf (1.8" of 2.5") als opslagmedium. Tegenwoordig zijn capaciteiten van 40GB (1.8"-modellen) of zelfs 60GB (2.5"-modellen) al ruimschoots ingeburgerd. Ook met de omvang van een HDD-based model - en dan vooral van een gemiddeld 1.8"-model valt heel goed te leven. Net als bij een MP3/cd-speler vormt het opslagmedium de bepalende factor, wanneer we het hebben over designtechnische aspecten als omvang en uiterlijke schoonheid: een harde schijf is een stuk compacter dan een standaard cd.

Onvermijdelijk is het belangrijkste nadeel van de HDD-speler: voor al die gigabytes aan opslagcapaciteit telt de klant een behoorlijke bom duiten neer. De aanvangsprijs van een HDD-speler is voor veel mensen nogal intimiderend van aard. Ook straalt een dergelijk type speler een minder "veilig gevoel" uit, omdat een harde schijf nu eenmaal kwetsbaar overkomt. Ten slotte weegt een HDD-speler ook behoorlijk veel.

Met de genoemde typen spelers lijkt de markt aardig te zijn opgevuld. Wanneer je design als prioriteit stelt, dan is een flashplayer een logische keuze. Wanneer men liever over een enorme opslagcapaciteit beschikt komt men al snel op een HDD-speler uit. Verlangt de consument naar een relatief goedkope speler, waarvoor het opslagmedium gemakkelijk en goedkoop te vervangen is, dan is de MP3/cd-speler het overwegen waard.

Er blijven echter paden onbetreden. De consument wordt als het ware gedwongen te kiezen tussen designtechnisch vernuft, opslagcapaciteit en (relatieve) aanvangsprijs. De introductie van de micro-HDD is daarom een zeer gunstige ontwikkeling, vooral voor de (vrij omvangrijke) groep twijfelaars die het moeilijk vindt om prioriteiten te stellen.

Een vergelijking tussen een micro-HDD-, 1.8" HDD- en 2.5" HDD-speler

Een micro-HDD-model valt designtechnisch tussen een flashgeheugen-speler en een HDD-based model in. Hoewel een speler als de Philips hdd060 gebonden blijft aan de omvang van het opslagmedium, is het goed om te zien dat een dergelijke unit erg compact uitvalt. In de lengte en diepte benadert het concept van de micro-HDD de dimensies van een flashplayer. Tegelijkertijd is de micro-HDD-speler een stuk lichter dan een conventioneel HDD-model. De "grote broer" van de hdd060, de hdd1X0-serie, weegt bijna 170 gram - de hdd060 valt met diens 93 gram dus een stuk lichter uit.

Qua opslagcapaciteit vult de micro-HDD-speler ook een belangrijk gat op. De hedendaagse standaardcapaciteiten voor micro-HDD's van 1.5GB en 4GB sluiten prima aan bij het al aanwezige aanbod. Weliswaar worden er steeds meer 1GB flashspelers aangekondigd, maar vanwege de hoge aanschafprijs van dit soort high-end modellen zal menig consument geïnteresseerd naar de alternatieven kijken. Spelers als de hdd060 vallen ook qua prijsstelling gunstig uit: rond de 200~280 Euro voor een 1.5GB-versie. Een high-end 256MB flashspeler zal men in dezelfde prijsklasse terugvinden - voor hetzelfde geld koopt men tegenwoordig ook een wat minder geavanceerd 512MB-model.

MP3-spelers, opslagcapciteit per type (in GB)
2.5" HDD-speler, bovengrens 60
1.8" HDD-speler, bovengrens 40
2.5" HDD-speler, ondergrens 6,4
1.8" HDD-speler, ondergrens 5
Micro-HDD-speler (next-gen), bovengrens 4
Micro-HDD-speler (next-gen), ondergrens 1,5
Solidstate flashplayer, bovengrens 1
MP3/cd-speler 0,8
MP3/mini-cd-speler 0,18
Solidstate flashplayer, ondergrens 0,06

Zoals duidelijk moge zijn, is de micro-HDD-speler een potentieel succes. Het is dan ook niet verwonderlijk dat een flink aantal MP3-hardwarefabrikanten een micro-HDD-model in het (toekomstige) aanbod heeft opgenomen. Philips was er met de eXpanium-serie (MP3/cd-spelers) al vroeg bij, en probeert nu op tijd in te haken op de nieuwe HDD-trend. Na het minder succesvolle avontuur met de 1.8" hdd100, wordt nu de hdd060 op de markt losgelaten.

In deze review zullen we uiteenzetten in welke mate de Philips hdd060 aan de verwachtingen voldoet. Omdat het hier een vrij nieuw type speler betreft, zullen vergelijkingen soms betrokken worden op de al bekende typen spelers (flash-, cd-, HDD-based modellen). Zo ontstaat een beeld van het presteren van de hdd060 enerzijds, en de potentie van het micro-HDD-concept anderzijds.

Accessoires

Philips heeft de hdd060 in een degelijke doos verpakt. Het bedrijf prijst de speler aan als "My wearable jukebox on-the-go", wat de lading wel aardig dekt. Tevens wordt er op de verpakking beweerd, dat je ongeveer 375 MP3's of 750 WMA's op de minuscule harde schijf van de hdd060 op kunt slaan. Dit is nogal ruim genomen (4MB per MP3, 2MB per WMA).

Wanneer men de doos opent, valt gelijk op hoe klein de hdd060 is. Het spelertje ligt als een soort groot uitgevallen autosleutelhanger op de gebruiker te wachten. Tevens vinden we een setje earbuds, een aantal stickers om de zijkanten van de speler wat op te vrolijken, een CD-ROM met de benodigde software en een adapter. Laatstgenoemd accessoire is pure noodzaak, aangezien de hdd060 gebruik maakt van een ingebouwde accu.

De complete accessoireset van de hdd060

Om de accessoireset te complementeren zijn ook nog enkele garantiepapieren, een USB-kabel, een draagkoordje en een uitgebreide handleiding inbegrepen. Vooral dat laatste is een goede stap vooruit ten opzichte van de hdd100, de 1.8" HDD-speler van Philips. Deze werd geleverd zonder handleiding, en dit leverde zo nu en dan onnodige vraagtekens op. Philips levert bij de hdd060 echter twee meertalige handleidingen, zodat de instructies en tips ook in het Nederlands opgesteld staan.

De handleiding is een handzaam, overzichtelijk opgesteld boekje dat bovendien het programma voor mediatransfer ("DMM") duidelijk uit de doeken doet. Ook enkele bekende veelgestelde vragen worden netjes afgevangen (want hoe reset je een speler, wanneer er geen reset-knop aanwezig is?), zodat je een nuttig naslagwerk bij de hand hebt.

De meegeleverde koptelefoontjes zien er mooi uit (wit, conform de stijl van de unit zelf) en belangrijker: het geproduceerde geluid is behoorlijk van kwaliteit, wat niet vaak gezegd kan worden van bijgesloten "headgear". De dopjes zitten lekker, klinken heel aardig in het middengebied en doen redelijk degelijk aan. Helaas neigt het geluid in de hoge tonen naar een nogal schel resultaat. Globaal gesproken zijn de telefoontjes echter een aardige toevoeging aan het geheel.

Earbuds en handleiding van goede kwaliteit: nuttige accessoires

Het draagkoordje is nuttig - de unit is klein en licht genoeg om aan je nek te hangen - maar het bevestigingspunt is nogal vreemd gekozen. Hierdoor hangt de unit niet recht naar beneden, maar bengelt de hdd060 in ruitvorm rond de hals. Ook is het bevestigingspunt voor het koord erg krap, zodat gepriegel met naalden niet uitgesloten moet worden.

De toevoeging van de stickers, welke aan de zijkanten van de hdd060 kunnen worden aangebracht, lijkt een reactie op Apple's "iPod Mini". Laatstgenoemde unit is verkrijgbaar in diverse kleuren, waaronder olijfgroen en donkerblauw. Philips slaat met de genoemde stickers de plank behoorlijk mis. De felle kleuren van deze plakkertjes steken gewoonweg lelijk af tegen het serene witte design, waarin de rest van de unit gehuld is.

Al met al past de accessoireset wel bij de hdd060. Het is geen bijster veelzijdige unit (in de zin van de aanwezige hoeveelheid functionaliteit) en daarom heeft de unit ook geen baat bij extra kabels of pluggen. Wat wel gemist wordt is een beschermhoesje. Hoewel de speler vrij krasbestendig lijkt, is een dergelijk accessoire geen overbodige luxe. Het schermpje mag dan vrij klein zijn, krasjes of vuiligheid zijn toch altijd vervelend. Een simpel draagtasje was een welkome aanvulling op de standaardset geweest. Dit gemis wordt enigszins gecompenseerd door het feit dat de meegeleverde earbuds niet van "wegwerpkwaliteit" zijn.

Design

Voor zover men de genoemde stickertjes achterwege laat, heeft men met de hdd060 een mooi machientje in handen. Feitelijk straalt het hele ontwerp rust en eenvoud uit, waardoor de consument geneigd is de associatie met de iPod (Mini of de normale uitvoering) nog sterker aan te voelen dan al het geval was. Een MP3-speler met een wit/chroom design bevindt zich in ieder geval al in gevaarlijk vaarwater - de iPod is nu eenmaal het bekendste gezicht in dit vakgebied. Om beschuldigingen van na-aperij te voorkomen, zal de fabrikant toch het een en ander aan eigen inbreng moeten tonen.

Philips' unit doet denken aan een kruising tussen eerdergenoemde iPod (Mini) en de Philips hdd100. Laatstgenoemde droeg de kenmerkende chromen strepen over aan de hdd060. De kleurstelling en het LCD'tje doen aan de iPod denken; de hdd060 erft echter vrijwel de gehele schermindeling van de hdd100. Ook het knoppenschema lijkt een 1-op-1 kopie van het schema van de hdd1x0-serie te zijn.

De boven- en onderkant van de hdd060

Aan de bovenkant van de unit zien we het bevestigingspunt voor het draagkoord. Een dunne naad is ook opmerkbaar, maar deze is niet storend aanwezig. De chromen zijkanten ogen fraai maar lijken bij tijd en wijle ook wat misplaatst. Men vraagt zichzelf soms af, hoe de speler er had uitgezien zonder die specifieke chroomtinten. Waarschijnlijk zou het resultaat in dat geval toch teveel naar de Apple iPod gaan neigen - er is in dat opzicht weinig dat een micro-HDD-speler aan creativiteit kan bieden (bijvoorbeeld ten opzichte van grotere HDD-modellen).

Iets wat verder opvalt aan de bovenkant van de speler, is de toepassing van een bollend ontwerp: dit zien we ook aan de onderkant terug. De hdd100 was voorzien van een licht glooiend ontwerp, maar bij de hdd060 is gekozen voor een korte bolling. Daardoor oogt de unit compact in de lengte, terwijl het geheel nog enigszins dik (in de diepte) overkomt.

Over de zijkanten van de hdd060 valt weinig opzienbarends te vertellen. Wat wel vermeld dient te worden, is het feit dat de zijkanten ronduit zwak aanvoelen. Het is vreemd om te moeten constateren, maar de zijkanten zien er steviger uit dan ze zich voordoen. De chromen accenten voelen niet erg stevig aan, maar de werkelijke zijkanten doen bijna "teer" aan. Het is een kwestie van wennen - de afwezigheid van echt aluminium of staal zorgen namelijk wel voor een netto gewichtsafname - maar het past niet bepaald bij het fraaie uiterlijk van het geheel. De zijkanten zijn wel netjes in brushed-silver afgewerkt en de knoppen (onder andere volumeregeling) passen goed in het design. De bedieningselementen hebben echter ook enigszins te lijden onder het nogal goedkoop aanvoelend plastic constructiemateriaal.

Aan de linkerzijkant vinden we de (mini)aansluiting voor de USB-kabel en een ingang voor de plug van de meegeleverde adapter. Ook de ingang voor de koptelefoon bevindt zich aan de linkerzijkant - het betreft hier een standaard 3.5mm poort. Helaas is geen van de drie poortjes beschermd tegen stof of andere vuiligheid. Aan de rechterzijkant vinden we de volumeregeling en twee andere knopjes terug. De volumeregeling is opgebouwd uit twee knoppen ("+" en "-") die tot een geheel zijn samengesmolten. De twee overgebleven, ronde knopjes zijn van duidelijke labels ("Menu/Hold" en "Source") voorzien. Zoals al eerder vermeld werd, voelen de knopjes niet erg high-tech aan; ze zullen echter niet spontaan uit de basisunit vallen, zolang er normaal mee wordt omgegaan. De unit straalt namelijk wel een degelijke, constructieve eenheid uit.

Philips hdd060: linkerkant (klein)Philips hdd060: rechterkant (klein)
De linker- en rechterkant van de hdd060

De voorkant is verreweg de interessantste zijde van de hdd060. Hier bevinden zich het LCD, evenals vijf belangrijke bedieningselementen. Deze zijde wordt materiaaltechnisch (naast de eerdergenoemde chromen afwerking) door een mooi ogend, wit plastic bepaald. Van de hdd100 hebben we geleerd dat dit materiaal vrij robuust van aard is, dus wat dat betreft hoeft men zichzelf niet al te druk te maken. Bijkomend voordeel van de gekozen kleur is dat krasjes minder zichtbaar zullen zijn, dan dit op bijvoorbeeld de zwarte body van de hdd100 het geval was. Wel zal de hdd060 onvergeeflijker voor vuiligheid blijken, en rijst de vraag hoe de speler de tand des tijds zal doorstaan - die printer uit 1989 zag er ooit ook behoorlijk wit uit, nietwaar? Philips heeft ook geen glasachtige laag toegevoegd, welke het plastic tegen weer en wind zou kunnen beschermen, zoals we bij de eerste generatie iPods al zagen. Tegen de tijd dat dit vraagstuk relevant zal worden, is men waarschijnlijk al een aantal generaties MP3/Ogg/Flac-spelers verder.

Onder een glanzend Philipslogo treffen we het LCD aan. Dit schermpje doet nogal vierkant aan, waardoor het lijkt alsof er ruimte onbenut is gelaten. Er hadden wellicht nog enkele millimeters in de breedte bij gekund, hoewel dit geen noodzaak is gebleken (zie subsectie "LCD").

Links de hdd060, in het midden de hdd100. let op de gelijke indeling van bijvoorbeeld de rechterzijde

Wat Philips wel goed heeft gedaan, is het uitvergroten van de vier belangrijkste navigatieonderdelen aan de voorzijde, de zogenaamde "vierpuntsdruktoets". Feitelijk zijn het vier aparte knoppen, die aan elkaar lijken te zijn vastgegroeid. Wanneer we een blik op de navigatiesectie van de hdd100 werpen, valt het op dat het knoppenschema precies hetzelfde is gebleven - bij de hdd060 is het echter beter uitgevoerd, vanwege de grotere knoppen. Dit voordeel wordt verder uit de doeken gedaan in de sectie "Navigatie". Rest ons te zeggen, dat de constructieve stevigheid van deze knoppen prima in orde is. De knoppen aan de voorkant voelen beter en stijlvoller aan dan de knopjes aan de zijkant.

De achterkant van Philips' witte machine is simpel en strak gehouden. Hetzelfde witte plastic als we aan de voorkant zagen, wordt aan de achterkant aangetroffen. Er is plaats voor een klein blok met tekst, waarin de nodige kwaliteitskeurmerken en dergelijke worden opgesomd. Verder is het sereniteit troef, aan deze zijde van de hdd060.

Het principe moge duidelijk zijn: de hdd060 en hdd100 zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden

Philips heeft een goed designteam weten te strikken voor haar HDD-based MP3-hardware. Zagen we al eerder dat de hdd100 in goede aard viel vanwege diens uiterlijk vertoon, deze hdd060 heeft ook al aardig wat stof doen opwaaien op de diverse fora. Sommigen noemen het een regelrechte iPod-ripoff, ander een staaltje van puur vakmanschap. De invloeden van Apples MP3-vlaggenschip vallen moeilijk te onderdrukken, maar het basisconcept van Philips' eigen hdd100 is nog duidelijker in het design van de mini-Philips aanwezig. Het knoppenschema, de chroomaccenten en de rust die het geheel uitstraalt kunnen niet enkel aan Apple's designtechnisch vernuft worden toegeschreven. In feite is de hdd060 een logische voortzetting van Philips' hdd-serie: men heeft de kleuren simpelweg geïnverteerd, en zo kom je dus op een witte unit met een "wit LCD" uit (de hdd100 had immers een zwartgekleurd basismateriaal, met een LCD dat in dezelfde accenten was uitgevoerd). Bovendien heeft Philips de hdd060 al maanden geleden aangekondigd (op de IFA-beurs van september 2003), terwijl de iPod Mini pas begin dit jaar officieel door Apple werd bevestigd.

Op zichzelf staande maakt de hdd060 een mooie indruk, al was het maar vanwege het compacte formaat en de wetenschap dat er zoveel "meer" data op past dan op een gelijkwaardig mooie flashplayer. Ook is de unit erg draagbaar, zoals onderstaande vergelijking laten zien.

MP3-spelers, gewicht in gram (minder is beter)
Mpio CL-100 (MP3/cd-speler) 164,5
iRiver iHP-1xx (1.8" HDD-speler) 160
Apple iPod Mini 102
iRiver iGP-100 100
Philips hdd060 93
Creative MuVo2 88
RCA Lyra rd2760 80
Rio Audio Nitrus 78,3
iAudio 4 (flashplayer) 33
MP3-spelers, Lengte x Breedte x Hoogte = cm3 (minder is beter)
Mpio CL-100 (MP3/cd-speler) 339,3
iRiver iGP-100 149,8
iRiver iHP-1xx (1.8" HDD-speler) 119,7
Rio Audio Nitrus 91,1
Creative MuVo2 87,1
Philips hdd060 84
RCA Lyra rd2760 79,1
Apple iPod Mini 60,3
iAudio 4 (flashplayer) 40,8

LCD

Een van de speerpunten van de hdd1x0-serie is toch wel het geinverteerde LCD: in plaats van het conventionele zwart-op-wit koos Philips voor een zeer stijlvol wit-op-zwart-scherm. Tegenwoordig ziet men steeds vaker spelers met OLED's verschijnen, welke ongeveer volgens hetzelfde principe werken (zwarte achtergrond, wit/groen/blauw opschrift). Uit de populariteit van OLED-spelers als de MobiBlu DAH-1000 en de nieuwe iOps-serie, blijkt dat een dergelijk concept nog steeds goed aanslaat.

Helaas heeft Philips gekozen voor een conventioneel type LCD: een wit backlight met zwart opschrift. Het schermpje maakt dan ook nergens de indruk die de hdd100 wist te maken. Het ziet er allemaal nogal saai en ongeïnspireerd uit, op het matte af zelfs. De hele interface van de hdd100 werd geïnverteerd en in het kleine LCD van de hdd060 geïmporteerd, er werd wat weggelaten en wat toegevoegd - maar nergens wordt het spectaculair of prikkelend.

Het LCD van de hdd060: afspeelscherm (links) en volumeregeling (rechts) op verschillende constrastniveaus

De kwaliteit van het backlight is ook niet subliem van aard. Zo nu en dan komt het nogal geelachtig op de gebruiker over. Ook valt het aan te raden om het contrast wat hoger in te stellen (er zijn 6 contrastniveaus), omdat het LCD anders een vage indruk achterlaat. Het is duidelijk dat, voor zover men de parallel met de iPod (Mini) kan leggen, de kwaliteit van het schermpje duidelijk in het voordeel van laatstgenoemde uitvalt.

Dit neemt niet weg dat de hdd060 ruim voldoende informatie via het LCD aanbiedt. Er is plaats voor vijf regels variabele tekst (zoals artiestennamen of genreaanduidingen), evenals voor een regel waarin afspeelmodus (shuffle/repeat et cetera) en de batterij-indicator staan vermeldt.

De diverse gebruikte icoontjes zijn duidelijk genoeg, hoewel de afspeelmodi wel wat fraaier in beeld hadden mogen verschijnen. Een stel pijlen naast elkaar schept niet bepaald een uniform beeld van de gemaakte selecties - voor repeat worden er bijvoorbeeld twee pijlen gebruikt, terwijl er voor shuffle een gelijksoortig icoon bestaat. Over het algemeen genomen maakt de user interface een vlotte indruk: de schuivende menupanelen en het heldere lettertype passen prima in het geheel. Wel kan het trage omhoogschuiven van het optiemenu na een tijdje als storend worden opgevat.

De library kan gebruikt worden om systematisch tracks op te zoeken

Zaken als selectiebalken en keuzerondjes zien er goed uit. De batterij-indicator is wat moeilijk afleesbaar. Ook is het jammer dat de tracktitles niet door het LCD scrollen - bij lange tracknamen wordt er dus een hoop informatie achterwege gelaten. Vooral bij het zoeken van een specifieke track (via de library) kan zoiets problemen opleveren.

Het LCD van de hdd060 voldoet aan de behoefte van de gebruiker - niks meer en niks minder. Het witte backlight past mooi bij de rest van het design, maar had wat feller en "witter" van aard mogen zijn. De plaatsing van een extra LED had dit kunnen bewerkstelligen. Ook lijkt het schermoppervlak nogal karig, omdat het schermpje niet erg breed is. Met een resolutie van 128 bij 96 pixels blijft het overzicht echter voldoende behouden. Ook de toepassing van grijstinten pakt goed uit, omdat het de illusie van diepte (in bijvoorbeeld optiemenu') versterkt.

Als we het LCD van de hdd060 eens vergelijken met het (zeer kleine) scherm van de Creative MuVo2 (een directe concurrent), dan zien we dat Philips op dit gebied een alleszins acceptabele oplossing heeft geboden.

Datatransfer & aanverwante zaken

Tot nu toe scoort de Philips hdd060 heel aardig. Een zwakke kant van het apparaat steekt echter in deze subsectie de kop op: de hdd060 gebruikt een USB 1.1-poort voor datatransfer. Terwijl vrijwel elke concurrerende firma voor USB 2.0 heeft gekozen, heeft men bij Philips om onduidelijke redenen vastgehouden aan de veel tragere voorloper van USB 2.0. Dit betekent dat men wel even bezig bent om de hdd060 "vol te tanken" met mediabestanden of andere filetypes.

Tot voor kort was USB 1.1 een standaard voor toepassing in bijvoorbeeld flashgeheugen-spelers. Met capaciteiten van 64 of 128MB - standaardcapaciteiten van een jaar of 2 geleden - valt het nog wel mee met de tijd die verloren gaat aan het overbrengen van data. Tegenwoordig ligt de lat bij flashspelers al wat hoger - 512MB of zelfs 1GB - en dan wekt de wachttijd al wat meer irritatie op. Met een piekprestatie van nog geen megabyte per seconde (USB 1.1, het theoretische maximum van 12Mb/s wordt in de praktijk nooit gehaald) duurt het vullen van een unit met 1.5GB aan opslagcapaciteit behoorlijk lang: ongeveer 25 minuten. Philips gaat zelfs uit van 15-20 minuten per 400MB, zodat we op ongeveer een vol uur uitkomen. In diezelfde tijd kun je bijvoorbeeld een Creative Zen NX met 30GB gemakkelijk volgooien.

Nu kun je natuurlijk in de tussentijd iets anders gaan doen, maar voor de gebruiker met haast is dit een boodschap die aan dovemansoren is gericht. Een unit die volgens de USB 2.0-standaard is opgesteld, brengt data al gauw 10 tot 20 maal sneller over dan een machine als de Philips hdd060 (theoretisch ligt de maximum snelheid van USB 2.0 zelfs 40 maal hoger dan bij USB 1.1).

Het is juist op dit punt dat de klant geneigd is om een alternatieve unit te kiezen. De meeste micro-HDD-spelers zijn mooi compact, produceren een aardige geluidskwaliteit en zien er leuk uit. Bovendien kan de gebruiker een dergelijk apparaat ook gemakkelijk voor dataopslag gebruiken, zodat men bijvoorbeeld een ISO-file of een film bij de buurman kan afleveren. Bij dergelijke grote files is het vrij rampzalig om zolang op de voltooiing van de dataoverdracht te moeten wachten - een paar CD'tje(s) branden gaat bij wijze van spreken nog sneller dan de gemiddelde USB 1.1-transferoperatie.

De hdd060 wordt netjes herkend door Windows XP

De Rio Audio Nitrus, Apple iPod Mini, Creative MuVo2, iRiver iGP-100 vertegenwoordigen allemaal de eerste generatie micro-HDD-spelers. Het is daarom ook goed om te zien dat al deze units - en ongetwijfeld het gros van de vele aanstaande, nieuwe units - de USB 2.0-standaard hebben geïmplementeerd. Philips slaat hier de plank dus gewoon behoorlijk mis, iets dat men hopelijk rechtzet wanneer er besloten wordt om bijvoorbeeld een 4GB-versie van de hdd060 te lanceren.

Overigens heeft men geen beschikking over de volle 1.5GB - er blijft minder dan 1.4GB over om naar eigen wens in te vullen. Op zich geen probleem, maar de puristen zien de mogelijkheid tot het kopiëren van twee volle 700MB CD-R's aan hun neus voorbij gaan.

De Philips hdd060 is boven alles een geluidsdrager, dus we zullen ons moeten neerleggen bij de gemaakte keuzes. Het is van belang dat de dataoverdracht in ieder geval soepel en eenduidig kan verlopen. Gelukkig wordt de geteste speler gelijk door Windows XP opgepikt en als "USB Mass Storage device" aangeduid. Wat betreft non-mediafiles is het dus een kwestie van files naar de hdd060 verslepen. Voor mediafiles ligt de zaak echter anders: daarvoor heeft Philips "DMM" (Digital Media Manager) in het leven geroepen.

Splashscreen DMM

DMM is een stukje software dat ook al gebruikt werd voor de overdracht van mediafiles op de hdd100 (de 1.8" HDD unit van Philips). De eerste release van het programma werd destijds nogal geplaagd door allerhande bugs, maar de op de CD-ROM meegeleverde versie lijkt speciaal voor de hdd060 te zijn ontworpen en is dus up-to-date. In ieder geval is er aan de user interface gesleuteld en ook lijkt het programma minder zwaar te draaien. De hdd060-versie van DMM maakt een frisse indruk (onder andere door het nieuwe kleurenschema, waarin wit de boventoon voert) en werkt redelijk intuïtief.

De hdd060 is ontdaan van feitelijk alle extra's die je op de hdd100 terug kon vinden. Daarom hoeft er in DMM ook geen rekening gehouden te worden met zaken als "Waar staan de voicerecordings?" of "Hoe houd ik mijn line-in opnames georganiseerd?" - de unit ondersteunt dergelijke functionaliteit nu eenmaal niet.

Men kan zich daarom prima richten op het overbrengen van MP3/WMA-files naar de hdd060. Je geeft aan in welke mappen de software naar mediafiles moet zoeken, selecteert de juiste tracks en drukt op een knop, waarna het transferproces netjes in beeld wordt gebracht in de vorm van een progressbar. Wat wel redelijk irritant kan zijn, is het feit dat DMM weliswaar in alle submappen kan controleren op de aanwezigheid mediafiles, maar dat een globale library van tracks op alle aparte schijven niet ondersteund wordt. In ons geval bevond de ene helft van de tracks zich op de "D:", terwijl de andere helft op de "E:" geparkeerd stond. Omdat het hier een collectie van telkens plusminus 2000 nummers betrof, was het voor DMM een behoorlijke klus om telkens de aparte libraries (database van nummers) op te roepen. Het is daarom aan te raden om, wanneer men snel een aantal tracks naar de unit wil kopiëren, een specifieke subfolder aan te geven. Ook kan men de refresh-optie voor folders uitzetten, zodat niet elke keer hoeft te worden gecontroleerd of er iets veranderd is aan de inhoud van de library.

Men kan ook playlists via DMM aanmaken en beheren. Dit werkt op zich eenvoudig, maar in het begin heb je wellicht de neiging om tracks al van tevoren in een lijst in te delen (op de lokale schijf) - DMM biedt daar immers de mogelijkheid voor aan. Pas nadat de files naar de hdd060 overgebracht zijn valt het dan op, dat de opgegeven playlist niet is gekopieerd. Deze moet je expliciet aanmaken en kopiëren via de daarvoor bedoelde knopjes. Je kunt er gelukkig ook voor kiezen om de tracks in een playlist in te delen, nadat ze naar de unit gekopieerd zijn.

DMM ziet er netjes en overzichtelijk uit. Hier maken we een playlist op de speler aan

DMM biedt een mooi overzicht op tracknamen, artiesten, albums en tracklengte. In die zin is het geen vervelend programma om mee te werken. Vervelender is dat het programma je feitelijk wordt opgelegd omdat Philips een zogenaamd "DRM"-systeem aanhangt. Dit "Digital Rights Management"-concept zagen we eerder al bij de hdd100. Het basisidee achter dit concept gaat uit van een soort copyrightbescherming, zodat je enkel met DMM mediafiles correct kunt overdragen. De files worden dan netjes in een database opgeslagen, zodat je ze via de diverse id3-attributen (artiestennamen, genre et cetera) kunt opzoeken. Vreemd genoeg laat de hdd060 niet eens meer de (encrypted) filenamen van je opgeslagen mediafiles zien, wanneer je de schijfinhoud in Windows bekijkt. Daardoor wordt DMM als het ware het enige communicatiemiddel met je hdd060 (voor mediafiles), iets dat soms als hinderlijk werd ervaren. Was de transfersnelheid al niet om over naar huis te schrijven, het noodgedwongen moeten werken via DMM haalt de snelheid er nog eens extra uit.

Wel is het goed om op te merken dat Philips een paar finesses aan haar datatransfer-concept heeft toegevoegd. Zo blijft het backlight niet onnodig ingeschakeld en wordt er op het LCD gemeld wanneer de unit afgekoppeld is. DMM ziet er wat vriendelijker uit dan voorheen en bijvoorbeeld het upgraden van firmware gaat soepel.

Je merkt aan de kwaliteit van de firmware ook dat er vooruitgang is geboekt op softwarematig gebied. Gelukkig biedt dit ook voordelen voor hdd1x0-bezitters, omdat Philips het hele firmwareproces gesynchroniseerd lijkt te houden.

Het upgraden van firmware zal niet snel problemen opleveren

Toch blijft het vraagstuk over de toepassing van USB 1.1 openstaan. Het is te hopen dat Philips snapt dat je tegenwoordig beter met USB 2.0 (of FireWire) aan de slag kunt gaan. Naarmate de opslagcapaciteit toeneemt, wordt ook de vraag naar een vlot transferproces groter. Het is aannemelijk dat Philips de hdd060 van een hogere opslagcapaciteit gaat voorzien (4GB bijvoorbeeld) en daarom is het essentieel dat er aan bovenstaand "probleem" gewerkt gaat worden.

Navigatie / bediening

Zoals eerder werd opgemerkt, zijn de knoppen aan de voorkant van de hdd060 prima ontworpen. De unit werkt volgens een drukgevoelig systeem, zodat er onderscheid wordt gemaakt tussen een knop "hard" of "zacht" indrukken. Dit systeem werd op de hdd100 ook toegepast, maar de priegelige knopjes maakte het concept lastig om te gebruiken. Simpelweg voor- of achteruitspoelen werd daardoor onnodig gecompliceerd.

Nog steeds wordt de "next/previous track" gebruikt om voor- of achteruit te spoelen (in een track). Omdat het drukvlak van de knoppen goed en ruim aanvoelt, werkt het concept behoorlijk. Toch is het vreemd dat het contextgevoelige systeem juist aan de bovenste en onderste toets is toegewezen. Gevoelsmatig gebruikt men liever de linker- en rechtertoets om door tracks heen te bladeren - deze toetsen zijn echter voor andere handelingen gereserveerd.

Waarom er in het afspeelscherm niet gekozen is voor een logischer toetsindeling, wordt niet helemaal duidelijk. Je kunt bijvoorbeeld de toetscontext van de rechtertoets zelf instellen. Er zijn verschillende functionaliteiten voorhanden, zodat de gebruiker naar eigen wens kan bepalen, waarvoor de toets gebruikt dient te worden. Helaas zijn de beschikbare functionaliteiten niet heel erg bruikbaar of logisch van aard en zaaien ze soms zelfs verwarring. Omdat men geneigd is de rechtertoets te gebruiken om naar het volgende nummer te gaan, komt de gebruiker soms voor verrassende situaties te staan. Vooral het plotseling veranderen van shuffle/repeat-standen kwam bij onze test nogal eens voor.

Meer schermoppervlak dan de i-Bead 150H, meer navigatieoppervlak dan op de hdd100

De knoppen aan de zijkant werken veel eenduidiger. De volumeregeling werkt naar behoren, de database waarin alle tracks zijn opgenomen is snel oproepbaar en hetzelfde geldt voor het optiemenu. Omdat de hdd060 geen bijzonder multifunctionele unit is, is het navigeren door de diverse menu's een eenvoudige gebeurtenis. In de database kan men ook in één keer van de onderkant van een lijst naar de bovenkant scrollen, iets dat de zoeksnelheid verhoogt. Vreemd genoeg zit een dergelijke feature weer niet in het optiemenu verwerkt.

De "Hold"-knop werkt softwarematig. Dit houdt in dat de unit pas na inschakeling op "Hold" gezet kan worden. Een vreemd principe, aangezien men deze knop vaak gebruikt om onopzettelijke inschakeling te voorkomen. Een mechanisch schuifje was wellicht een logischer oplossing geweest .

Het was tevens handiger geweest wanneer er een numerieke weergave bij de volumestand was opgenomen. Het huidige volumebalkje past meer in de categorie "giswerk" en bovendien komt het maar kort in beeld.

Voor sommige mensen zal het Nederlandstalige O/S van de hdd060 als een welkome aanvulling worden opgevat. Hoewel veel spelers van Creative ook Nederlandse menuteksten ondersteunen, is het toch mooi dat Philips aan haar Nederlandse klanten heeft gedacht. Overigens kan men ook gewoon voor Engelse menuteksten kiezen en behoren ook andere talen tot de opties.

Ten opzichte van het eerdere hdd100-model is de hdd060 gemakkelijker te bedienen. Of het gekozen concept (de context- en drukgevoelige knoppen) geslaagd genoemd kan worden, is een andere vraag. Men went er na een tijdje aan, hoewel een jog-dial intuïtiever werkt. Overigens is het aardig om op te merken dat de afstandsbediening van de hdd100 ook met diens kleine broer samenwerkt. Mensen die niet graag apparaten uit hun jaszak halen, kunnen eventueel bij Philips informeren naar een los exemplaar. Let er wel op dat de afstandsbediening enkel in de Spartaanse functionaliteiten voorziet (er zit dus bijvoorbeeld geen LCD op).

Geluidskwaliteit & stroomvoorziening

Geluidskwaliteit

Wat nogal tegenviel bij het hdd100-model, was het outputvolume van de unit. Men moest het volume op een behoorlijk hoog niveau instellen, om een beetje "boost" te ervaren. De geluidskwaliteit die het apparaat produceerde viel tegen, in vergelijking met andere 1.8"-units. Daarom was het even afwachten op wat de hdd060 zou brengen.

Het resultaat valt erg mee. Het outputvolume is weliswaar gelijk aan dat van de hdd100, maar voor een dergelijke unit is het acceptabel - het apparaat is immers een stuk kleiner, waardoor er een minder krachtige stroomvoorziening kan worden toegepast. De krachtbron bepaalt hoe lang het apparaat blijft werken en dus is het zoeken naar een juiste balans: een hoog outputvolume betekent dat de stroomvoorziening sneller uitgeput raakt. Toch maakt Philips weinig indruk met de statistieken: 2 x 5 mW bij 16 Ohm impedantie komt zeer mager op de potentiële koper over.

Op ongeveer 75% van het maximumvolume produceert Philips' machine een aardig "kabaal". De geluidskwaliteit is in vlakke toestand - dus zonder equalizerpreset of Double Bass Boost (kortweg "DBB") ingeschakeld - is toereikend. De helderheid van de iPod wordt niet benaderd, maar overmatige ruis of vervorming zul je niet snel aantreffen. Het geluid is prima naar eigen wens aan te passen middels de equalizeropties. Men moet de presetaanduidingen ("klassiek", "pop", "jazz") niet al te letterlijk nemen; de gebruiker kan ze ook combineren met een ingeschakelde DBB om een bevredigend resultaat te bereiken.

De geluidskwaliteit doet sterk denken aan die van de hdd100, maar dan in verbeterde vorm. Bovendien is men geneigd de hdd060 het voordeel van de twijfel te geven, omdat het apparaat tussen een flashplayer en een "volwaardige" HDD-unit in valt. Hoewel er tegenwoordig in alle categorieën sterke staaltjes geluidskwaliteit worden vertoond, voldoet de kleine Philips aan de prille standaard voor micro-HDD-spelers. Verwacht niets spectaculairs - bij extreme combinaties van volumeniveau en equalizersetting kan het geluid bijvoorbeeld wel degelijk vervormen - maar een kwalitatief aardig geluid, dat de hdd060-eigenaar door de saaiere uren van de dag heen zal helpen.

Overigens is het jammer dat de user-defineable equalizersetting is komen te vervallen. Voor de hdd100 was een dergelijke functionaliteit wel beschikbaar (via DMM). Veel mensen puzzelen graag zelf met de instellingen van de diverse frequentiebereiken, maar dat is bij de hdd060 dus (voorlopig?) niet mogelijk.

Het lijkt alsof Philips het geluid van haar hdd100 een beetje getweakt heeft en het resultaat in de hdd060 heeft geïntegreerd. Daarmee voldoet het apparaat dezer dagen aan de kwaliteitseisen, hoewel er flashplayers zijn die een beter geluid produceren en vrijwel alle HDD-spelers een hoger outputvolume bieden. Men bewandelt de middenweg met de hdd060 en dat gaat ook op voor de geluidskwaliteit.

Stroomvoorziening

Aan boord van de Philips hdd060 vinden we een 750 mAh li-ion accu, die uiteraard herlaadbaar is. Philips claimt een levensduur per "charge" (elke keer dat de batterij volledig wordt opgeladen) van om en nabij de 10 uur. Een dergelijke opgave is niet bepaald wonderbaarlijk te noemen - een standaard flashplayer haalt al snel 12 uur uit een AAA-batterijtje.

Accu's worden steeds compacter en efficiënter - gunstig voor de "dikte" van een speler als de hdd060 (rechts)

Voor onze test zetten we het volume op ongeveer 75%, "shuffle" en "repeat" aan in de "All tracks"-modus en voerden we een gemiddeld aantal basisoperaties (volumeregeling, vorige/volgende track, voor- of achteruitspoelen) uit. Op deze manier kwamen we op een levensduur van 8.5 uur uit, een nogal matig resultaat.

Het opladen van de batterij gaat redelijk snel (van 0 tot 100% in ongeveer 2.5 uur) maar een zogenaamde "powercharge" (in ongeveer een uur tot 80% opladen) behoort niet tot de mogelijkheden. Het is wel vreemd dat de unit niet kan worden uitgeschakeld, wanneer deze op netspanning is aangesloten (tijdens het opladen). Een screensaver-achtige animatie had wellicht het scherm kunnen beschermen, gedurende die periodes. Ook is het jammer dat niet duidelijk te zien is, hoever het opladen is voltooid - de unit geeft slechts aan dat er netspanning gebruikt worden.

Wanneer men data naar/van de unit aan het up- of downloaden is, is het verstandiger om de adapter aan te sluiten. DMM vermeldt dit feit ook, in de vorm van een waarschuwing tijdens het transferproces. De hdd060 springt in transfermodus echter zuinig met diens energie om, zodat je niet snel in de problemen zult komen mits de batterij voldoende is opgeladen.

Het buffervermogen van het apparaat is prima in orde. Het gebruikelijke geschud en getril brengt de Philips niet in de war - we moeten de eerste HDD-unit nog tegenkomen die overslaat als je hem normaal gebruikt. Hoewel Philips afraadt het apparaatje te gebruiken tijdens bijvoorbeeld het sporten, valt er weinig op de bufferprestaties af te dingen. Het is de micro-HDD die het hele concept kwetsbaar maakt - een harde schijf is niet iets waarmee je gooi- en smijtwerk verricht - maar tegenwoordig zit het hele zaakje zo goed en degelijk ingepakt dat het hier vooral een psychologisch nadeel betreft.

Extra functionaliteit & prijsstelling

Extra functionaliteit

Over deze sectie kunnen we kort zijn: de hdd060 biedt feitelijk niets extra's, naast de gebruikelijke ondersteuning voor dataopslag en MP3/WMA-playback. Normaal gesproken zou een dergelijk gemis een speler ernstig opbreken - de huidige en toekomstige generaties MP3-spelers bieden vaak een hoop extra's. Men dient dan te denken aan "simpele" zaken als een ingebouwde voicerecorder, maar ook aan geavanceerde extra's als directe line-in encoding (eventueel via een optische poort).

Op de hdd060 wordt niets van dit alles aangetroffen. De machine van Philips profileert zich daarmee overduidelijk als een "eerste generatie" micro-HDD-speler: de concurrentie is er ook nog niet in geslaagd extra snufjes in het nieuwe concept te verwerken. De geboden extra functionaliteit is dus feitelijk ondermaats, maar voldoet toch aan de huidige maatstaven. Misschien hebben mensen die een dergelijke unit kopen ook minder behoefte aan speciale features. Het ligt echter in de lijn der verwachtingen dat er snel verandering zal komen in de huidige situatie; als vanzelfsprekend zal de consument de extra features graag op de koop toenemen. Voorlopig moeten we dus leren leven met de volgende conclusie: de Philips hdd060 voldoet qua extra features aan de huidige vereisten, maar die vereisten zijn ondermaats van aard. De toekomst zal hier zeker verandering in brengen.

Mediafiles zijn onzichtbaar en niet toegankelijk via de explorer

Wie het geduld niet langer kan opbrengen en per se een micro-HDD-speler wil kopen, dient dus niet al teveel belang te hechten aan de zwakke veelzijdigheid van dergelijke apparaatjes. Voor afwachtende kopers is het wellicht verstandig om een slag om de arm te houden - er zijn veel 1.8" HDD-alternatieven beschikbaar die een uitstekend scala aan features herbergen.

Prijsstelling

De richtprijs voor de hdd060 ligt officieel op 280 Euro inclusief BTW. In de officiële persberichten op de website van Philips wordt deze prijs ook aangehouden. Het is een vrij aanzienlijk bedrag, dat echter wel "normaal" genoemd kan worden. Hoewel de prijzen bij Philips meestal wat minder snel omlaag gaan (bij de hdd100 gebeurde dit bijvoorbeeld te laat om het verloren terrein goed te kunnen maken), zal de hdd060 in de loop van de komende maanden wel enkele tientjes goedkoper worden.

De al beschikbare concurrenten, te weten de iRiver iGP-100, RCA's Lyra RD2760 en de Creative MuVo², zijn momenteel iets aantrekkelijker geprijsd. Dit wordt ook veroorzaakt door de onderlinge concurrentie tussen de verschillende retailers, zodat je de MuVo² (1.5GB) bijvoorbeeld voor ongeveer 249 Euro kan kopen. De RCA en de iRiver moeten rond de 275 Euro opbrengen. Men kan ook voor 100 Euro extra een 4GB model ophalen - bijvoorbeeld de MuVo² en de Apple iPod Mini. De toekomst voor dit type speler ziet er zonnig uit, zodat prijsdalingen en opslagcapaciteitstijgingen zeer waarschijnlijk zijn.

Het is niet meer dan logisch dat er prijsverschillen optreden tussen bijvoorbeeld Europa en de Verenigde Staten, dat is eigenlijk altijd het geval. Als Amerikaanse richtprijs wordt $199.95 aangehouden, zodat het verschil wel aanzienlijk oogt. In het Verenigd Koninkrijk wordt de unit her en der al voor ongeveer 220 Euro aangeboden (op pré-order basis) - het betreft hier wel speciale aanbiedingen.

Tegenwoordig koopt men de afgebeelde apparaten voor tussen de 200 en 300 Euro. Waar liggen de prioriteiten?

Wie de hdd060 in Nederland gaat kopen, zal toch vrij diep in de buidel moeten tasten. De hoge aanvangsprijs geldt momenteel voor alle beschikbare micro-HDD-spelers. Bij een flashplayer betaal je relatief veel geld voor een compact design met weinig opslagcapaciteit, bij een HDD-speler is het feitelijk juist andersom. Met de aanschaf van een micro-HDD-speler vaart de koper tussen de twee uitersten door.

Uiteindelijk zal de Philips wel in prijs gaan dalen. Helaas maakt een tiental Euro's voor veel mensen een groot verschil: wanneer de kwaliteitsverschillen en het functionaliteitaanbod weinig van elkaar verschillen, wordt het kiezen van een unit vooral een cosmetische en prijsbewuste kwestie. Sommige mensen zullen vallen voor de "looks" van de Philips hdd060. Vele anderen zullen USB 2.0 en een iets lagere aanschafprijs belangrijker vinden - zij komen eerder bij een unit als de Creative MuVo² uit. Ook de Apple iPod Mini zal prijstechnisch interessant blijken, wanneer diverse micro-HDD-spelers met elkaar vergeleken worden.

Bedenk wel dat bij de hdd060 een mooi setje oordopjes wordt geleverd, zodat er enige meerwaarde aan dit accessoire mag worden gehecht. Zodoende bespaart men toch een aantal Euro's, die in andere gevallen waren besteed aan een nieuwe koptelefoon.

Conclusie

Het kernbegrip van deze review is toch wel "naar behoren presteren". De Philips hdd060 laat weinig steekjes vallen op diverse testgebieden, maar tegelijkertijd blijft echt spektakel uit. De unit ziet er mooi en degelijk uit (en oogt minder plasticachtig dan de meeste concurrenten), het LCD is ruim bemeten en prima afleesbaar en de geluidskwaliteit is in orde.

De bediening verloopt vrij soepel, hoewel Philips' concept enige vingeroefening vereist. Ten opzichte van de hdd100 werkt het allemaal net iets prettiger. Het is ook prettig om te zien dat er firmwarematig aan de unit is gesleuteld - blijkbaar heeft men bij Philips wel geleerd van de vervelende perikelen die zich aanvankelijk bij de hdd100 naar de gebruiker toe profileerden.

De batterijefficiëntie valt nogal tegen en de toepassing van USB 1.1 kan zelfs een behoorlijke miskleun worden genoemd. Voor mensen die af en toe thuis een enkel nummertje uploaden is er weinig aan de hand, maar grootverbruikers komen van een koude kermis thuis. In ieder geval heeft de gebruiker een computer met DMM nodig om mediafiles over te kunnen brengen. Op dit punt verliest de hdd060 dus duidelijk punten.

Het updaten van DMM's library kan erg lang duren

Prijstechnisch valt de Philips ook al niet op. Wel heeft men ondertussen een behoorlijke achterstand op de concurrentie opgelopen, wat betreft de releasedatum van deze unit. Daardoor hebben de retailers al prijsverlagingen bij de concurrerende modellen doorgevoerd. De consument is geneigd het kleine prijsverschil al snel de doorslag te laten geven, vooral omdat geen van de beschikbare modellen echt iets extra's kan bieden.

Dan komen we bij de essentie van het verhaal, want waarom zou men de hdd060 kopen? Nu de markt langzaamaan begint vol te lopen met micro-HDD-spelers, is het gewoonweg releasen van een eigen model niet genoeg. Er zal extra functionaliteit of een opvallend design geboden moeten worden. De Philips hdd060 voldoet slechts aan één van deze voorwaarden (het design) en dan is het nog maar de vraag, of een dergelijk ontwerp bij iedereen in de smaak valt. Vooralsnog speelt de kleine witte machine enkel muziek af. Wel worden de tracks netjes op de machine geordend en ondersteunt de unit playlists (helaas niet zonder tussenkomst van een Pc). Ook kun je er een aardige hoeveelheid data op kwijt, al is 1.5GB tegenwoordig snel gevuld.

Waarom zou men de Philips hdd060 niet kopen? Welnu, omdat elk negatief detail extra wordt belicht wanneer men het spelertje gaat vergelijken met diens directe concurrenten. We ontkomen niet aan het traagheid van het datatransfer-proces en dit is ook niet op te lossen door middel van een firmware-upgrade. Ook is het niet helemaal duidelijk waarom Digital Rights Management (het copyrightachtige systeem) wordt gehandhaafd.

Het is te hopen dat Philips voort maakt met de wereldwijde release van de hdd060. Wanneer de unit het huidige aanbod kan aanvullen, kan de hdd060 nog een aardig publiek bereiken. Mensen die weinig belang aan snelheid hechten, kunnen veel plezier aan de hdd060 beleven. Het is in principe een mooi instapmodel, vanwege het ontbreken van ingewikkelde functionaliteit en de vriendelijke DMM-interface. Andere units bieden echter vrijwel hetzelfde. Soms bieden de concurrenten een betere batterijefficiëntie of een betere geluidskwaliteit. Feit is wel, dat de meeste beschikbare modellen erg mager zijn uitgevoerd qua functionaliteit. Wat dat betreft is het al meegenomen dat de hdd060 WMA ondersteunt.

Wie voor het uiterlijk van de hdd060 valt, mag zeker overwegen om de machine aan te schaffen. De ondersteuning van Philips is niet altijd even overtuigend, maar er komt langzaamaan verbetering in: ten tijde van het opstellen van deze review werden we al gewezen op een firmware-update. De algehele stabiliteit van de hdd060 viel ook erg mee: slechts een enkele keer reageerde een menu niet helemaal soepel.

Wanneer men echt op zoek is naar het beste van het beste, is het verstandig om het nationale sentiment even overboord te gooien. Er zijn alternatieven en vaak zijn die machines net zo interessant als de hdd060. De laatstgenoemde unit houdt zich staande tussen de hedendaagse concurrentie, maar heeft helaas weinig toekomstperspectief in de huidige uitvoering.

CategorienaamWegingsfactorScore
Accessoires1070
Design1380
Data transfer1040
LCD870
Navigatie & bediening1470
Geluidskwaliteit1670
Stroomvoorziening1065
Extra's860
Prijs1166
Stabiliteit (bugs in firmware)-0.01 ~ -1 per bug-0.1
Eindtotaal10066

* Links

 • Philips Nederland
 • Handleiding Philips hdd060 (PDF, Nederlandstalig)
 • Philips hdd100 review door Tweakers.net.

  * Alternatieve micro-HDD-spelers

  Reeds beschikbaar in binnen- of buitenland:

 • Creative MuVo2
 • iPod Mini
 • RCA Lyra rd2760
 • iRiver iGP-100 (Duitstalige homepage van iRiver)
 • Rio Audio Nitrus
 • Mpio HD-200

  Nog niet beschikbaar:

 • SoniqCast Aireo
 • Aiwa uHZ-W/DS2000 (Japanse homepage Aiwa)
 • Nextway NHD-150D

  Dankwoord: Deze review werd mogelijk gemaakt door de medewerking van Philips Nederland, waarvoor onze dank.

 • Reacties (10)

  10
  10
  8
  3
  0
  1
  Wijzig sortering
  Anoniem: 109305
  19 maart 2004 22:08
  Ik heb de HDD060 afgelopen dinsdag gekocht ... het down/uploaden van de mps-tjes gaat inderdaad wat moeizaam. Maar zodra de songs erop staan, kun je weer uren vooruit. Ik heb hem vooral gekocht om hem tijdens lange fiets- of wandeltochten te gebruiken.

  By the way: ik wil de jukebox aan het koordje hangen, maar 'Joost' mag weten hoe dit aan te pakken. Kan me iemand vertellen hoe dit aan te pakken?
  Simpel:
  Haal het dunne koortje door het gaatje in de jukebox, haal de twee helften van elkaar zodat een lusje ontstaat, en haal de rest van het koortje door dit lusje. :)
  "Bovendien is men geneigd de hdd060 het voordeel van de twijfel te geven, omdat het apparaat tussen een flashplayer en een "volwaardige" HDD-unit in valt. Hoewel er tegenwoordig in alle categorieën sterke staaltjes geluidskwaliteit worden vertoond, voldoet de kleine Philips aan de prille standaard voor micro-HDD-spelers. "


  Het formaat van een MP3 (of minidisc of wat dan ook) speler heeft totaal geen relatie met de geluidskwaliteit. De versterker is ook bij lange na niet de grootste stroomverbruiker, en om te stellen dat zo'n klein apparaat een 'minder krachtige stroomvoorziening' heeft slaat al helemaal nergens op. Die stroomvoorziening is totaal niet relevant, 1.2volt is al genoeg voor ruim 2*10mw / 16ohm en dat zonder vervorming eruit krijgen is een kwestie van goed afregelen. Beluister eens een Sharp minidisc speler. Gaat eindeloos lang mee met 1 1.2volt batterijtje en slaat je trommelvliezen kapot.

  De trieste waarheid is dat Philips nooit echt een punt heeft gemaakt van geluidskwaliteit in hun portable apparatuur en simpelweg geen betere versterkers of equalizer instellingen wenst te gebruiken. Dat was 7 jaar terug al zo, en dat is nu nog steeds zo.
  Anoniem: 34169
  18 maart 2004 20:48
  Typo's:
  Het dient erg waarschijnlijk te worden geacht
  Euhm... :? Beter is: Het is waarschijnlijk :)

  En in de grafiek op pagina 1 staat tweemaal "2,5" HDD Speler, bovengrens", de onderste moet natuurlijk "2,5" HDD Speler, ondergrens" zijn :)

  Verder zeer goede review, erg lang ook :)
  Handig om te weten is misschien het feit dat het geinverteerde LCD van de HDD100 wel stroom zuigt, aangezien de meerderheid van de pixels altijd aan staat, als de speler ook aanstaat. Ik denk dat dit een belangrijk punt is geweest voor Philips om te kiezen voor een standaard zwart-op-wit display.

  IMO is de speler trouwens gewoon lelijk, veel minder dan de HDD100... 228 euro (laagste prijs in de pricewatch) maakt dan wel weer een hoop goed, 52 euro minder dan de adviesprijs en iets voordeliger dan concurrenten :*)
  Jammer dat het geval geen indruk maakt... maar wat wellicht indruk kan maken op de tweakertjes is een foto van de binnenkant.
  Ligt het nu aan mij of is het nu veel logischer om een ipod mini te nemen , is nl net zo groot (of groter) in hd ruimte , ziet er goed uit en is even groot . En misschien wel het belangrijkste is dat ie ~250 euro is tegen over 280 voor deze .
  Ik neem aan dat je de iPod mini bedoeld? Deze is iduurder (289 tegen 229 nu in de pricewatch hier) euro en heeft dan inderdaad 4GB, dus meer opslag. De normale iPod (15GB) begint bij 349 euro. Voor die 60 euro krijg je dus 11-portable-GB's meer. Maar ook een iets groter design en wat extra functies. En zo kan je de stappen wel blijven zetten, voor weer meer heb je 30GB, etc. Het is gewoon zo dat je ergens de grens moet trekken. Maar ik zou het wel weten (iPod(-mini) O+ )
  Mooie review, alleen jammer dat je steeds dezelfde foto's gebruikt ;)

  Sneu dat het LCD zo brak is. Ik vind de 'O' van Off (http://www.tweakers.net/ext/i.dsp/1078619971.jpg) en andere stukken tekst er bijzonder lomp uitzien... de iconen zijn ook vrij triest.
  Anoniem: 44686
  21 maart 2004 16:56
  Prima review, bijna al mijn vragen zijn beantwoord. Ik blijf echter met één vraag zitten. Volgens de review en de handleiding van Philips ondersteunt deze speler namelijk alleen VBR voor MP3 en niet voor WMA. Ik zou dit heel spijtig vinden omdat ik al mijn muziek heb opgeslagen in WMA VBR met een bitrate tussen de 135 en 215 kbs. Ook verbaast het mij een beetje dat bij WMA maximaal een bitrate van 192kbs wordt ondersteund.
  Heeft iemand enig idee of dit ook echt zo is en waarom men hiervoor heeft gekozen? Hoe zit het eigenlijk met de vergelijkbare spelers?
  wat een kut apparaat zeg! De software installeerd echt fucked up, en voor de extra opties hoef je de player ook niet te kopen want die zijn echt miniem. Verder is de tijd dat de accu werkt veel te kort, ik moest hem op wintersport (2 weken geleden) soms 2 keer per dag opladen, maar dat kan natuurlijk ook door de kou daar komen.
  Zelf zou ik nooit deze speler kopen, echt dan maar even door sparen voor een wat duurdere en grotere harddisc speler.

  Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

  Tweakers maakt gebruik van cookies

  Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

  Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

  Sluiten

  Toestemming beheren

  Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

  Functioneel en analytisch

  Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

  janee

   Relevantere advertenties

   Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

   Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

   Ingesloten content van derden

   Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

   janee