Door Robert Sinke

Vijf MP3-pendrives uitgebreid getest

<B>Conclusie</B>

*Conclusie - beschouwing

Eindelijk zijn we dan bij het einde van deze vijfvoudige head-to-head review aanbeland. Alles goed en wel beschouwd hebben we weinig zaken onbesproken gelaten, en de details die niet vermeld werden zijn waarschijnlijk ook niet van vitaal belang.

Nu de markt voor MP3-pendrives definitief is opengebroken, kan de consument wat kritischer dan voorheen zijn/haar keuze bepalen. Het stellen van prioriteiten is altijd belangrijk geweest, maar tegenwoordig zijn de aangeboden spelers al behoorlijk compleet qua uitrustingsniveau. Waar men dan op gaat letten zijn de details: de aangeboden functionaliteit dient deugdelijk qua bedieningsgemak, geluidskwaliteit et cetera te zijn. Ook de meegeleverde extra's kunnen een bepaalde meerwaarde representeren: sportende mensen zullen bijvoorbeeld sneller geneigd zijn om een speler te kopen die geleverd wordt met deugdelijke beschermhoes en armband/riemclip.

Ook cosmetische details kunnen erg belangrijk zijn, zeker wanneer we het fenomeen "MP3-pendrive" in ogenschouw nemen. Een dergelijke speler moet natuurlijk boven alles "transportabel" zijn: er zit niet voor niets een USB-pen op. Je wilt de speler gebruiken als een gemakkelijk bruikbaar datamedium en het aangeboden concept leent zich daar ook voor. Het is dus letten op de uitwerking van het concept, hoewel ook uiterlijke pracht en praal een steentje zullen meetellen voor de potentiële koper.

Uiteindelijk is ook de geleverde geluidskwaliteit van essentieel belang voor het welslagen van een MP3-speler. Hoewel je geluidskwaliteit niet echt duidelijk kan definiëren in de vorm van eenduidige statistieken, zullen de meesten onder ons toch willen weten "hoe de speler ongeveer klinkt".

Ten slotte zijn er nog de extra's: MP3's afspelen kunnen ze allemaal, dat staat buiten kijf. Wanneer je echter meer waar voor je geld wilt, dan zul je uit moeten balanceren hoeveel een extra functionaliteit waard is en in hoeverre je verwachtingen waar gemaakt kunnen worden. Men kan wel doodleuk "FM-tuner en line-in encoding" op de doos zetten, maar wanneer de kwaliteit en bruikbaarheid van dergelijke functionaliteit slecht is, dan betaal je dus "meer voor weinig". Nu staan Nederlanders erom bekend een dergelijke filosofie niet bepaald massaal aan te hangen - het is dus van belang om kwaliteit en kwantiteit tegen elkaar af te wegen.

We hebben de resultaten van de review samengevat in de onderstaande tabel. Elke speler is beoordeeld op ruim een tiental belangrijke punten die we gemiddeld hebben volgens een bepaalde gewichtsfactor. Hieruit komt het volgende plaatje rollen:

*Conclusie - eindresultaten

Categorienaam
Gewichts-factor
i-
Bead
150M
Amac Han-
320
Beat
Sounds
EVR-
500
Creative
MuVo
NX
Aiptek
MP-
313
Accessoires 9 58 66 61 65 59
Behuizing 12 78 69 66 76 68
Data transfer 10 76 76 77 74 77
Scherm (LCD) 8 80 66 78 80 66
Navigatie 13 66 72 78 75 70
Geluidskwaliteit 16 71 80 63 78 70
Stroomvoorziening 9 80 73 53 87 80
Extra's (FM tuner e.d.) 10 71 83 64 59 60
Niet-vergelijkbare
features, extra's
(bijv. uitbreidbaarheid,
kwaliteit firmware
website fabrikant)
2 80 80 70 80 70
Prijs 11 61 83 73 54 89
Gemiddelde score 100 71 75 68 72 72
Aftrek voor bugs,
crashes e.d. (indien
weinig/niet
voorkomend:
bonuspunten)
0,1 0 2 8 7 19
Eindtotalen 100 72 77 68 72 71

Overigens werden alle subscores in tienden procenten berekend. De afzonderlijke scores zijn daarna telkens naar boven afgerond. In de feitelijke eindscore zijn alle (niet afgeronde) subscores bij elkaar opgeteld, door 100 gedeeld en is het eindresultaat naar boven afgerond.

De eindconclusie wijkt wellicht af van je persoonlijke visie op de zaak, maar dat is niet erg. Je kunt de gewichtsfactoren namelijk voor jezelf opstellen, mocht je bepaalde onderdelen erg belangrijk vinden. Ook kun je bijvoorbeeld op zoek gaan naar de 256MB-versie van de Creative MuVo NX, die ongetwijfeld een gunstigere prijs/capaciteitsverhouding heeft dan zijn 128MB-broertje.

Bovenstaande conclusie in cijfers laat zien dat de spelers aan elkaar gewaagd zijn, alhoewel de Beat Sounds EVR-500 toch wel de mindere van het vijftal is. Zoek je een veelzijdige speler? Ga dan voor de Amac Han-320. Ligt je prioriteit meer bij betrouwbaarheid en degelijkheid, dan zijn zowel de i-Bead als de MuVo NX goede keuzes. Wie echt op koopjesjacht is, mag de Aiptek MP-313 overwegen.

Dat er inmiddels voldoende alternatieven op de markt zijn verschenen, moge duidelijk zijn. Een speler als de MSI MegaStick is bijvoorbeeld behoorlijk populair in Nederland, vanwege de lage aanvangsprijs. Deze review beperkte zich echter tot het gegeven vijftal, en vanuit dit oogpunt kan de lezer zelf verder gaan kijken.

*Links

Homepages

Topics op Gathering of Tweakers:

*Dankwoord

Bij deze willen we Mmport bedanken voor het leveren van de geteste MP3-spelers. Alle vijf MP3-spelers werden beschikbaar gesteld door Mmport, iets dat onze waardering verdient.

Reacties (42)

Wijzig sortering
+2Anoniem: 105245
7 februari 2004 16:38
Ik moet zeggen leuke test, maar het valt me tegen dat the iRiver er niet bij zit. Als we gaan kijken naar geluidskwaliteit en functionaliteit dan is iRiver verreweg de beste, je betaalt misschien iets meer, maar zeker de moeie waard naar mijn mening.

iRiver Rocks!! 8-)
Hoe kun jij dat nu weten ? heb je ze allemaal getest.
Misschien ben ik niet goed informeerd hoor, Ik heb diverse screens shots gezien en wat dan opvalt is dat je zoiezo nog een kabel aan moeten sluiten om verbinding te maken tussen computer en mp3speler, dus dan valt de iriver niet onder pendrive dus daarom lijkt me dan ook logisch dat hij niet mee is genomen.
(btw ik heb een Accer batterij mocht wel iets langer meegaan)
+2Anoniem: 105115
6 februari 2004 11:27
De Aiptek speler heb ik een tijd in huis gehad. Daar was ik toen absoluut niet tevreden over.

Ten eerste het FM-tuner verhaal (zoals ook in de review staat). De indruk wordt gewekt dat deze in de speler zit. Dit is dus niet het geval. Waardeloos ding, het zou niet eens een FM-tuner mogen heten en al helemaal niet bij de features mogen staan.

In de review lees ik niets over het bestandssysteem van de spelers. Bij de Aiptek was het onmogelijk lange bestandsnamen te gebruiken in combinatie met de MP3 speler. De speler liep bij het opstarten dan meteen vast. Ook bestandsnamen met een spatie gaven problemen.

Bij sommige nummers liep de speler vast. Dit kwam bij m'n speler toen regelmatig voor.

Al met al vond ik het maar een waardeloos ding. Ik zou adviseren iets meer geld uit te geven een een kwalitatief hogere speler aan te schaffen. De Aiptek is zonde van het geld.
Goede review mannen... Ik kom zowaar in de verleiding om zo'n spelertje aan te gaan schaffen :)

Wat voor mij alleen van belang is - is er al een speler op de markt met Ogg Vorbis ondersteuning? Mijn halve collectie bestaat uit dit formaat, en zeker als je maar 128 of 256 MB hebt, is het fijn als je voor dezelfde geluidskwaliteit minder ruimte kwijt bent (zoals met Ogg Vorbis dus het geval is).

Anyone?
Het begint nu eindelijk een beetje door te breken. iRiver was er zoals gewoonlijk als 1 van de eersten bij, en zo krijgt de iFP-3xx serie Ogg-support via firmware update. Ook hun toekomstige spelers (iFP-8/9 serie) zullen hiermee uitgerust worden.

Er komen echter meer mededingers, zoals de iOps MFP-3XX (zie dit topic op GoT). Verkrijgbaarheid van eventueel andere modellen is nu nog een vraagtekentje, omdat dit toch vrij nieuwe techniek is.

Flashspelers en Ogg-implementatie blijft toch een moeilijk verhaal voor de heren designers, en daarom zie je het vooralsnog niet vaak terugkeren. Dat Ogg in opmars is staat echter buiten kijf, en dat zal ook voor de hardware gevolgen hebben.
"Flashspelers en Ogg-implementatie blijft toch een moeilijk verhaal voor de heren designers"

precies, hier staat waarom
http://www.iriver.com/company/news_view.asp?idx=355

Komt wel goed, geduld.
[pochen] Ik heb dus eergisteren mijn IOPS binnengekregen via de post.[/pochen]
Echt een fenomenaal spelertje. En ook met Ogg ondersteuning. Kwa geluidskwaliteit alleen al is ie fenomenaal. Ik kan hem dan ook iedereen aanraden.
Volgens mij zijn er praktisch nog geen spelers die Ogg Vorbis ondersteunen, WMA en MP3 zijn zonder twijfel de formaten die het best ondersteund worden. Maar misschien dat er wel ergens een speler te vinden is met Ogg Vorbis ondersteuning.
Ik snap niet waarom de Creative MuVo NX slechts 54 punten (verreweg het minst) krijgt voor de prijs terwijl de prijs het laagste is van allemaal, ook al is het dan de 128MB versie, de rest is wel 1,5 a 2 keer zo duur..
Welnu, dit wordt idd veroorzaakt door de slechte prijs/capaciteitsverhouding. Qua relatieve prijs scoort de speler slecht (60% van de "prijsscore"), qua absolute prijs (overige 40% van de score) scoort hij erg goed. Dan val je qua score dus tussen twee uitersten in.

Verder moet je ook even in het achterhoofd houden, dat het hier gaat om enkel de score van het 128MB-model. Wanneer je het 256MB-model tegenkomt, valt deze score een stuk gunstiger uit maarrr... helaas is deze versie zeer moeilijk verkrijgbaar in NL/BE. Het was dus realistischer om de prijsstelling voor het 128MB-model als maatstaf aan te houden.
Zeker een mooie review,
alleen een puntje, het is jammer dan deze dingen niet getest worden op kwaliteit! We krijgen heel goed te zien wat de pennen allemaal wel niet kunnen, hoe mooi ze wel niet zijn en wat de prijs is, maar wat is mis is een test of de spelers nog goed werken als ze van een hoogte van bijvoorbeeld 2 meter gegooid worden.

Ik weet wel dat producten in de ICT wereld vaak niet zo'n lange levensduur hebben, maar ik heb al 2 verschillende mp3 spelers gehad die binnen een jaar kapot gingen. Ik kreeg dan wel een nieuwe, maar ik heb dan toch liever gewoon eentje die het goed doet, daar betaal je dan voor.
Een mooie speler met allemaal leuke extra's is wel leuk maar als ie het niet doet, dan heb ik liever eentje met mindcer functies, en eventueel wat duurder, die het gewooon doet!
Jij bedoelt zo te lezen kwaliteit van de constuctie?
Er is namelijk wel uitgebreid ingegaan op de geluidskwaliteit.
Al de spelers zien er vrij robuust uit met weinig losse bewegende onderdelen. Hoe het er over 2 jaar voorstaat is natuurlijk lastig te voorspellen en misschien zijn er daarom geen uitspraken over gedaan.
Ik vind het een prima review :)
wat is mis is een test of de spelers nog goed werken als ze van een hoogte van bijvoorbeeld 2 meter gegooid worden.
Dat zou dan meteen de laatste keer zijn dat we testexemplaren krijgen :P.
ik heb ook dat gedonder gehad met mijn mp3 spelertje kreeg geen contact met het geval. Dat mannetje dat ik drivers moest downloaden. Ik gedaan nog nix :( wel nu ik had XP en hij moest op 2000 of 98 dus ik had pech! (lees dit is de expert ) naar de eigenaar van die toko gegaan en toen een cdmp3 speler gekocht. werkt wel teminste maar dit apperaat zijn wel spontan :? basten in de display gekomen en is het draad van de afstandsbediening kapoet!
Nette review, maar is er ook nog een foto van die han-320 die met scherm naar beneden ligt, zodat ik kan zien hoe groot die batterijbult is?
Hier heb je er een idee van. Heb hem zelf inmiddels besteld.

http://www.tweakers.net/ext/i.dsp/1073615131.jpg
bij www.mp3spelers.nl maken ze altijd eigen foto's bij de producten , daar kun je het wel zien
Zo dat was effe lezen zeg! Maar goed. perfect natuurlijk zo'n uitgebreide review. Toch een opmerking. Het gaat natuurlijk om de speler, hoe het doosje eruitziet vindt ik niet zo van belang. Hoesjes voor de speler ook niet. Het ding moet m.i. robuust genoeg zijn om hoesloos door het leven te gaan, vandaar dat plastic als materiaal eigenlijk ongeschikt is voor dergelijke gadgets. Functionaliteit is erg belangrijk. Spelers die worden geleverd zonder oplaadbare batterijen en opladers kun je wat mij betreft meteen een dikke onvoldoende geven. Ook rare vormen (de kameel in de test) zouden niet mogen voorkomen.
Nou ja, het staat je natuurlijk vrij om de gewichten in de beoordelingstabel anders te verdelen en zo tot een score te komen, die voor jou interessanter is. Ook kun je natuurlijk de punten die de apparaten krijgen aanpassen aan de hand van de informatie die in de review gegeven wordt.

Overigens, de kwaliteit van de review vind ik wat minder. Veel interessante informatie, maar ook heel veel overbodige opmerkingen en zinnen. Het lijkt wel alsof de reviewer per woord betaald krijgt (iets waar ik persoonlijk overigens alles van weet :))
Uitgebreide test, maar ik kan niet vinden of ze ook VBR mp3-tjes afspelen. Ben ik eigenlijk wel in geinteresseerd.
De i-Bead speelt VBR MP3's af :)
Fantastisch uitgebreide review, mijn complimenten! Eindelijk een review waar je echt je beslissing mee kunt onderbouwen...

Eén verzoekje. Jullie Pricewatch-tabel koppelt de Beatsounds verkeerd. Een veel gevuldere koppeling is deze:

http://www.tweakers.net/pricewatch/67754
Een klein, misschien wel onbelangrijk vraagje.... Op welke geluidssterkte hebben jullie het stroomgebuik getest? Ik heb geen idee hoeveel vermogen het geluid zelf kost in verhouding tot de rest, maar het lijkt me toch wel verschil maken. Ik luister namelijk niet altijd alles op vol volume. Als dat dan 3 uur speeltijd scheelt is dat mooi meegenomen :).

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee