Door Martin Sturm

Nieuwsposter

Bespreking Fedora Core 1

Conclusie

Hoewel al veel behandeld is in dit artikel, is er uiteraard nog veel meer te schrijven over Fedora Core 1 en Linux in het algemeen. De belangrijkste punten zijn echter besproken en op basis daarvan is er ook wel een eindoordeel te vellen. Wanneer we uitgaan van deze release, en puur naar de technische aspecten kijken is de samenvoeging van Red Hat met Fedora zeker geen verslechtering voor de gebruikers van Red Hat Linux. Naast het feit dat externe ontwikkelaars meer bij het project betrokken kunnen zijn, biedt het ook voor gebruikers voordelen in de vorm van regelmatigere releases. Voor gebruik in een dagelijkse werkomgeving is Fedora inmiddels ook een goed alternatief voor bijvoorbeeld Windows. Surfen op het internet, het lezen van mail, instant-messaging en kantoortoepassingen werken stabiel en goed. Zwak punt blijft de multimedia aspecten van het geheel, wat deels is terug te voeren op patent-issues, maar ook een deel aan de afkomst van Red Hat ligt. SUSE bijvoorbeeld voorziet wel in mp3-ondersteuning en biedt ook de mogelijkheid om onbeveiligde dvd's af te spelen.

Ten opzichte van Red Hat 9 zijn de verbeteringen in Fedora Core niet echt erg opvallend, maar zorgt het er wel voor dat het werken met Linux in het algemeen prettiger en sneller gaat. De nieuwe versies van applicaties als Evolution, OpenOffice.org, Mozilla en Gaim zorgen er niet alleen voor dat de werkomgeving er fraaier uitziet, maar ook dat de stabiliteit en compatibiliteit is verbeterd. Voor mensen die reeds gebruik maken van Linux en dan bij voorkeur Gnome gebruiken is Fedora een aanrader. Voor mensen die nu nog Windows voor dagelijks gebruik opstarten, maar overwegen om Linux ook eens te proberen is Fedora een goed en eenvoudig product. Iemand die enige ervaring met computers heeft zal zondermeer zijn weg weten te vinden in deze distributie.

Tot slot wil ik Felix bedanken voor het leveren van enkele screenshots en het controlerenvan de juistheid van deze review. Enkele aanvullingen op dit document en tips voor het dagelijks gebruik van Fedora Core 1 zijn te vinden in dit artikel.

Reacties (42)

Wijzig sortering
Ik heb persoonlijk Mandrake nog nooit getest. Het verschil met SUSE is dat Fedora Gnome gebruikt ipv KDE, wat bij SUSE de standaard is. De ontwikkeling van KDE is in FC een beetje ondergeschoven, terwijl SUSE (en Mandrake ook) dit als primair Desktop Environment hebben. Zowel FC als SUSE zijn voor een n00b denk ik even gemakkelijk of moeilijk. Wellicht is FC wat makkelijker omdat er een minder grote hoeveelheid pakketten wordt geinstalleerd. Er is echter ook een beperktere hoeveelheid bijgeleverde pakketten in vergelijkng met SUSE.

Wellicht kan ik in de toekomst een review over een ander Linux distro schrijven, waarbij ik dan meer op dat punt kan ingaan omdat we dan een vergelijkend artikel op de site al hebben.
Nonsens, ik gebruik al jaar en dag RedHat sedert 7.0 en altijd KDE blijven gebruiken ... nu met FC1 KDE as always,... FC installeert beide. of een of geen... wat jij wil..
Het werkt wel, en wordt uiteraard ook bijgeleverd. maar de actieve ontwikkeling aan KDE door Fedora of Red Hat medewerkers is in principe nauwelijks aan de orde. Alle config-tools zijn ook onder Gnome ontwikkeld (PyGTK). KDE ziet er identiek uit als Gnome, de afsluitopties in KDE zijn minder dan in gnome, en nog wat kleine dingetjes (in het verleden is hier ook kritiek op geweest vanuit de KDE-community, zoals wellicht bekend is). Het werkt natuurlijk verder wel prima, maar de main-focus bij RH en FC ligt toch op Gnome.
Hoe laat Fedora zich vergelijken met bijvoorbeeld Mandrake of Suse? En dan bedoel ik vooral op het gebied van gebruiksvriendelijkheid en compleetheid. Dus met andere woorden: als een gemiddelde windows-gebruiker dit voor z'n neus krijgt, welke zal die dan het fijnst vinden om mee te werken (er vanuit gaande dat deze windows gebruiker geen andere linux ervaring heeft)?

Want de slechte ondersteuning van DVD's, DivX en MP3 bijv. klinkt mij toch somber in de oren. Het is welliswaar alsnog te installeren, maar dat gaat in linux toch vaak net een stukje lastiger dan in windows en is dus niet echt wenselijk.
Mandrake is op zich best een goede dirstributie, makkelijk te installeren ook e.d., alleen zit er ZO VEEL software standaard bij dat de meeste nieuwe gebruikers gewoon helemaal de weg kwijt raken :) (en ik zelf vind het gewoon storend als er zoveel onzin op m'n systeem staat). Fedora ziet er op zich goed uit als ik het zo bekijk, alleen jammer van die MP3 support.
Ik dacht dat je voor het afspelen van MP3's trouwens geen licentie nodig had, maargoed.
Het is zowiezo erg makkelijk op te lossen door het toevoegen van een paar simpele rpm's. In Redhat 9 was het mogelijk om door deze en deze rpm (gevonden op http://www.freshrpms.net) volledige ondersteuning voor het mp3 formaat te krijgen. Ik denk dat er een grote kans is dat deze ook zullen werken onder Fedora (gezien deze sterke overeenkomsten heeft met Redhat).

Als je dan ook nog Mplayer en zijn dependency's installeerd heb je dus een goed werkende mp3 speler en een player die veel videobestanden (waaronder divx en xvid) af kan spelen. Voor mij is dit altijd voldoende geweest om de gebrekken op multimedia gebied van Redhat op te vangen. Mocht je dan ook nog Windows codec's willen kunnen bekijken (wmv, wma enz.) kun je altijd door middel van Crossover Office of Wine Windows Media Player installeren :).
Ik heb vandaag ook eens Fedora Core 1 gedownload. Het opstarten gaat vrij traag, maar ermee werken gaat vrij vlotjes, zelfs op m'n oude computertje. Ik had eerst Debian hierop staan, maar ik heb Fedora maar gewoon op die partitie gezet.

Dit gezegd hebbende ben ik ook op zoek gegaan, die xmms-mp3 rpm is voor XMMS 1.2.7, de xmms in Fedora is 1.2.8. Ik heb eens met mozilla gezocht op 'xmms-mp3 1.2.8 fedora' en toen kwam ik uit bij deze website: http://rpm.livna.org/fedora/0.95/i386/RPMS.stable/. Hier staat xmms-mp3 tussen, dus ik downloaden, installeren, de placeholder plug-in uitschakelen in voorkeuren en gaan met die banaan.

Nu heb ik wel een beetje ervaring met Linux, maar ik denk dat veel Windows mensen zich hier snel in thuis kunnen voelen.
Inderdaad gewoon "yum install mplayer"
en yes intypen als ie klaar is...
http://www.mp3licensing.com/royalty/index.html

Dit botst nogal met opensource licenties...vandaar :)
Inderdaad en trouwens, wat is er mis met de meegeleverde Ogg Vorbis? Ik heb al mijn cd'tjes als ogg geript, is prima en jawel het is uitwisselbaar met je windows buddies, omdat het open source is kan bij www.xiph.org gewoon voor windows codecs halen...
Fedora is vrij nieuw, ook al is het opgebouwd uit delen Redhat en veel nieuw gecombineerde software. In vergelijking met SuSE en Mandrake loopt het dus flink veel achter, ook al staat er het stempeltje Redhat naast.
Als linux gebruiker zou ik eerder aanbevelen of flink te betalen voor de originele redhat linux, of te gaan voor de gratis ftp distributie van SuSE of Mandrake aangezien die veel verder zijn in de ontwikkeling van die distributies. Gebruiksvriendelijkheid bouw je niet in een paar maandjes op in een nieuwe distro, ook niet als die gedeeltelijk is opgetrokken uit een oude bekende.
Als ik Fedora Core 1 (of RH9) vergelijk met bijvoorbeeld de nieuwste MDK (9.2) zijn Fedora en RH vele malen robuuster.
Klopt. Voordat ik RedHat 9 installeerde heb ik eerst de laatste Mandrake geprobeerd. Logitech wireless keyboard en muis deden het niet en Realtek onboard nic kon alleen packets versturen, maar niks ontvangen. Met RedHat 9 werkte wel alles in 1 keer.
Het verschil is dat Mandrake gaat voor features, nieuwste drivers, experimentele kernel opties, etc. RedHat gaat voor stabiliteit.
RedHat gaat voor stabiliteit.
En juist daar ligt het probleem: Of dit voor Fedora ook het geval is, is nog niet bekend. In tegendeel, Fedora is ook als "test bed" voor Red Hat's 'Enterprise' serie bedoelt, dus zal het zeker duidelijk minder stabiel worden, dan wat b.v. RH7.3 was. Het blijft afwachten.
Kun je hier eens specifiek zijn? Want zoals ik je reactie nu zie lees het echt helemaal nergens op.

Als ik Fedora Core 1 (of RH9) vergelijk met bijvoorbeeld de nieuwste MDK (9.2) zijn Fedora en RH vele malen robuuster.
Fedora is niet nieuw. Zorg eerst dat je jezelf in materie verdiept voordat je er uitspraken over gaat doen.
Je bewijst hier namelijk zeer duidelijk dat je ABSOLUUT niet weet waar je het over hebt. Fedora Core is gewoon de verdere ontwikkeling van Red Hat 9, en is dus in feite te beschouwen als Red Hat 10.
Er is dus absoluut geen sprake van nieuwe ontwikkeling van een distro in een paar maandjes en derhalve is de stabiliteit, gebruiksvriendelijkheid en bruikbaarheid gewoon uitermate goed, en naar mijn mening beter dan bijvoorbeeld SUSE 8.2/9.

Het bestaat echt niet uit veel nieuw gecombineerde software, of zaken die flink achter lopen. Van vrijwel alle pakketten zijn de nieuwste versies bijgesloten en die zijn uitvoerig getest.
Anoniem: 96637
7 november 2003 11:49
Ik kan je verzekeren dat Mandrake zeker geen slechte keus is. En Mandrake installeerd helemaal niet te veel software.

Enfin ik ben overgestapt van Red Hat 9 naar Mandrake 9.2 en tot nu toe heb ik alleen maar lof voor Mandrake 9.2... Zeker al je GNU/Linux desktop gebruiker bent kan ik je Mandrake aanraden boven Red Hat.

SuSe heb ik geen ervaring mee maar dat is weer lastig om binnen te halen. Ik geef je wel de raad om mandrake Club memeber te worden. Het geeft een extra dimensie... Maar het is niet nodig om te doen. Je doet het meer uit dankbaarheid en omdat je vindt dat Mandrake moet overleven...
Nadeel van Mandrake is dat je niet als root kan inloggen in een grafische schil. Dit is ongetwijfeld bedoeld als security-optie, maar mijn vader (die nul linux-ervaring heeft en op mijn oude systeem mag klooien) kan zo niets beginnen met linux omdat hij de ballen verstand heeft van linux-terminologie en bestandsindeling. Omdat mijn linux-kennis ook nog niet zo ver gevorderd is liepen we al snel vast op de preciese command-line opdrachten voor het updaten of installeren van bepaalde programma's.
Natuurlijk helpt het lezen van verschillende how-to's, maar dat is makkelijker als je al ingelogd bent, je beeldscherminstellingen fatsoenlijk kan wijzigen en gewoon op internet kan zoeken naar ontbrekende kennis (ofwel wel kunnen inloggen in een grafische schil als root)
Onzin, inloggen als root op een systeem is gewoon dom. Als je een bepaalde instelling wilt wijzigen die alleen als root kan moet het systeem gewoon netjes om een wachtwoord vragen.

Resolutie wisselen kan in Fedora Core gewoon grafisch, lijkt me ook in een recente MDK te moeten kunnen.
Nadeel van Mandrake is dat je niet als root kan inloggen in een grafische schil.
Behalve dat dat een slecht idee is om als root in te loggen, en het niet nodig is, is het ook nog eens niet waar.

Ik ken Mandrake niet, maar de mogelijkheid om als root in te kunnen loggen kun je gewoon aanzetten. Dat is een kwestie van de juiste instellingen van je login-manager, of de juiste login-manager gebruiken. kdm bijvoorbeeld.

Het is Linux, geen windows !
Sorry hoor maar ik draai hier zelf Mandrake 9.1 en je kunt gewoon inloggen als root met grafische schil. Je doet denk ik iets fout. Ik ben zelf ook geen Linux-wizz maar ik kan wel inloggen als root met grafische schil. Maar waar heb je die rootaccess dan voor nodig eigenlijk?

Zelf ben ik van plan Fedora eens een keer uit te gaan checken. Ga hem binnenkort denk ik eens downloaden en da Mandrake eraf en Fedora erop. Eens kijken of me geluid dan wel werkt want onder Mandrake doet ie het niet. :(
Maar das een ander verhaal...
Ik heb geen ervaring met inloggen als root op Mandrake, maar eigenlijk is het niet wat je wilt. Echt niet.

Je kunt een hoop dingen configgen in je eigen user environment, en soms zal Mandrake je om een root-password vragen. Dat geef je dan.

Als je dingen met de command-line wilt doen open je een terminal (xterm, gnome-terminal, of wat je fijn vind) in de grafische omgeving van de gebruiker, en typ je: su <enter>. Als je het root wachtwoord intikt kun je commando's invoeren als root en kun je gewoon lekker browsen mailen en howto's lezen in de grafische omgeving van de gebruiker.

Het Unix-achtige waar je mee geconfronteerd wordt kan even wennen zijn, maar wees je er van bewust dat dat vaak geen beperking is in de mogelijkheden van het systeem, maar aan hoe goed je weet hoe je er mee om moet gaan ;)

En: Ja, eigenlijk moet dat "Unix achtige", hoewel het absoluut behouden moet blijven, voor de Aunt Tilly User verborgen zijn achter een prachtige grafische interface. En ik denk dat de Open Source Community daar enorm goed mee bezig is.
Zeker al je GNU/Linux desktop gebruiker bent kan ik je Mandrake aanraden boven Red Hat.
Mandrake heeft een bijzonder slechte QA geschiedenis. Haar gereleasede software barst van de fouten, niet alleen runtime, maar ook (een ramp voor ontwikkelaars) de development area. Het compileren van nieuwe packages of ontwikkelen van software onder Mandrake is absoluut onmogelijk (en ja, ik heb vele Mandrake versies getest en ben altijd even negatief geweest).

RedHat (Fedora) is een van de twee distributies die gigantisch veel door developers (desktop, core, kernel) wordt gebruikt. De andere is Debian. Dit feit geeft het beste aan hoe de community over de distributies denkt, denk ik. ;).
"Programma's voor het afspelen van dvd's of DivX-bestanden ontbreken, en dienen eventueel zelf geïnstalleerd te worden, wat voor beginnende gebruikers een lastige opgave is."

"Hierdoor is het tamelijk eenvoudig om het systeem te voorzien van nieuwe pakketten en de bestaande pakketten te upgraden naar een nieuwe versie indien dit noodzakelijk blijkt."

"Make up your mind" zou ik zeggen ;)

Persoonlijk vind ik het installeren/updaten van nieuw packages een no-brainer sinds ik APT voor RedHat ontdekt heb, het wordt daarmee echt waanzinnig makkelijk.
Of, zoals met Fedora, met yum en/of up2date.
updaten met linux kan heel gemakkelijk met apt-get... alleen even RPMmetje downloaden (of als je debian hebt zit het er al in) en met de terminal kun je zo alles downen, van mp3codecs tot webbrowsers... bv. apt-get install XMMS (is een mp3speler..)
Wat ik me eigenlijk het meest afvraag en waarvan ik bang ben dat het licht offtopic is, is red hat niet illegaal bezig op hun pad?
Ik bedoel, als ik de GPL goed begrepen heb, mag je alleen geld vragen voor een release als je er geld in stopt door er boekjes enzo bij te stoppen, maar ook alleen als je de source hoe dan ook vrij ter beschikking stelt. Als ze dan Fedora vrij ter beschikking stellen maar hun eigen Desktop product enkel als Binary tegen betaling beschikbaar stellen, lijkt me dit in strijd met de GPL....

Verder is Fedora best een lekker stabiel pakket, heb er oa. een Q3 requim servertje op draaien (lan) en dat is nu al 3 dagen stabiel :)
Het lijkt me (als ex-suse gebruiker) dat je betaalt voor de doos en het
boek. De cd krijg je hoegnaamd gratis en die mag je ook zo vaan overfikken en uitdelen als je wil.
Zo was het in elk geval bij suse, toen ik t nog gebruikte.

Wat betreft de binary: de binary zit alleen in de doos, met de source.
Blijkbaar mag je de source zo ook wel hebben maar ja, dat installeert wat lastig he.
Red Hat is wel legaal bezig omdat ze waarschijnlijk software aan hun red hat producten hebben toegevoegd die ze zelfs gemaakt hebben en niet onder Open Source Licentie hebben uitgebracht, net zoals SuSE doet met bijvoorbeeld hun NTFS tool.

Fedora bestaat dacht ik uit 100% Open Source Software en dus gratis.
Ondersteuning voor alternatieve filesystems zoals ReiserFS of XFS ontbreekt.
Dit probleem is op een gemakkelijke manier te verhelpen, namelijk:

Start de installatie in text mode
ga voordat je de partitiemanager ingaat naar de 2e terminal met alt+f2
maak daar handmatig een partitie aan met fdisk. en formatteer hem met mkfs.reiserfs. Ga daarna terug en ga je partitiemanager in. Je partitiemanager ziet je partitie als reiserfs. Ken een mountpoint toe en kies ervoor deze partitie niet te formateren.

edit:

Hmm, dit was dus alleen bij de beta nog zo. Bij de final niet
Je kon toch ook linux reiserfs doen op de bootprompt van de CD-ROM ?
Ik mocht niet doorgaan totdat ik de partitie formatteerde als ext3. Dus idd geen reiserfs support.
Hoe kan ik in de text modus opstarten (ik moet namelijk VMware tools installeren, maar X mag niet laden)? Ben nieuw met linux, en dit is mijn eerste echte poging (wel onder veilig VMware dus :P).

[edit]
Het is me nu gelukt, allen waar staan de 'C header files that match your running kernel'?

[edit2]
Hmm, daar zal ik dus een rpm'etje voor op de kop moeten tikken... *zucht*, ze maken een beginnende Linuxxer het ook niet makkelijk, he :P
Door het in vmware te draaien maak je het jezelf alleen maar moeilijker.
Dat geloof ik ook jah, ik denk dat ik het maar eens echt ga instaleren. Maar dan wacht ik wel even totdat er een release is met kernel 2.6 en dat dat compiler probleem is opgelost (er zit een andere compiler bij dan waarmee het is gecompileerd en dat levert conflicten op oid).
Kleine note:
Zeker in het verleden gold, als je met GNU/Linux gaat werken, moet je wat moeite doen om dingen te snappen en gedaan te krijgen, en dingen te installeren. Dat probleem wordt aangepakt, en alles werkt steeds beter. Gnome is erg goed bezig een zeer gebruikersvriendelijke desktop-omgeving te worden, en wat hier te lezen is over Fedora is erg positief.

"Het is me nu gelukt, allen waar staan de 'C header files that match your running kernel'?"
No offense, maar dit is zo'n typische vraag van een beginnende gebruiker die even hulp wil bij een probleempje. Dat is begrijpelijk, maar als je bij dit soort dingen een vraag zonder achtergrondinfo gaat stellen in een thread waar het offtopic is, gaat het mis met je. Echt waar.

VMWare maakt het inderdaad moeilijker voor je, de tijd is rijp om het systeem echt te installeren ;)

Vergis je niet! Het heeft weinig zin om te gaan wachten tot de 2.6 kernel is opgenomen in Fedora, minor gcc-issues zijn opgelost, enzovoorts. Niets is ideaal, maar Fedora is goed werkbaar. Als je wacht tot GNU/Linux NOG beter is, blijf je wachten... het wordt alleen maar beter. Verschil met wat je gewend bent is waarschijnlijk dat de Open Source community louterlijk toegeeft dat bepaalde dingen beter kunnen, en er ook daadwerkelijk aan werken ;)

Wacht niet met het eten van dat herlijke broodje als je honger hebt en je weet dat er morgen een NOG lekkerder broodje voor je klaarligt. Eet vandaag en morgen, zou ik zeggen.
Anoniem: 31444
7 november 2003 23:46
Okay,

Hij is hier geinstalleerd.

Wat nogal (niet) slim is van die mensen bij Fedora is dat ze de kernel hebben gecompiled met een andere versie dan de compiler die je erbij krijgt. Nogal fijn als je die nVidia drivers of VMware config wilt installeren. :7
Die compiler zit er wel bij hoor (gcc32) met export "CC=gcc32" kun je de NVIDIA installer zonder problemen draaien.
"Hoewel 2.6.0 waarschijnlijk binnenkort zal verschijnen, maakt deze geen onderdeel uit van Fedora Core."

Leuk zinnetje, suggereert dat het vreemd is dat een nog niet verschenen kernel niet in een zojuist verschenen distributie zit. Linux is snel, maar niet zo snel...
Mja.. ik bedoelde eigenlijk meer dat er ook geen testversie wordt bijgeleverd, zoals sommige distributies wel eens doen (SuSE deed dat bijvoorbeel in het verleden (ik weet niet of dat nog het geval is).

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee