Het ligt zo voor de hand: wie zijn telefoon bedient, kijkt ernaar. Het idee dat een telefoon 'terugkijkt' en daarmee iets doet, is dan ook niet nieuw. De bekendste implementatie is misschien die van Samsung, dat daarvoor in zijn Galaxy S-lijn diverse functies had bedacht, zoals het scherm dat aanblijft zolang je ernaar kijkt en scrollen met de ogen.
Het was leuk bedacht, maar te betwijfelen valt of veel mensen het gebruiken. Een functie van telefoons die wel veel mensen gebruiken, is biometrische beveiliging. Recente iPhones bijvoorbeeld hebben een vingerafdrukscanner, waarmee gebruikers geen code meer hoeven in te voeren op het lockscreen.
Irisscanners zijn een andere vorm van biometrische beveiliging en naar verluidt een waarmee Samsung bezig is geweest. Waarom die nooit in Samsung-telefoons is verschenen, is onbekend, maar het geruchtencircuit vermeldt dat Samsung de irisscanner niet klein of nauwkeurig genoeg kon maken voor gebruik in een telefoon.
Fujitsu claimt dat nu wel gedaan te hebben en op het Mobile World Congress toonde de Japanse fabrikant trots de eerste irisscanner voor op een telefoon. Werkt het concept en is het iets wat we in de komende jaren op telefoons kunnen verwachten?
Het moet gezegd worden: de irisscanner die Fujitsu demonstreerde, werkt vlekkeloos, zelfs door brillen heen. We hebben op de stand geprobeerd hem om de tuin te leiden, maar hij deed het prima in diverse lichtomstandigheden, van erg licht tot nog altijd best wel licht. Wel raakt hij van de wijs als je een oog dichthoudt. Het systeem heeft beide ogen nodig om de gebruiker te 'zien'.
/i/2000584580.jpeg?f=imagenormal)
Zoals het een Japans bedrijf betaamt, heeft Fujitsu een tamelijk bizar filmpje gemaakt om het systeem uit te leggen. Nu is de tekst in het Japans, maar het idee is duidelijk: een 'frontcamera' scant de iris van de ogen en als er een match is met de irissen van de gebruiker van de telefoon, ontgrendelt de software het toestel.
Helaas!
De video die je probeert te bekijken is niet langer beschikbaar op Tweakers.net.
Het idee uit de video klopt wel, maar de uitleg schiet tekort. In werkelijkheid is het helemaal geen technologie van Fujitsu zelf. De technologie is afkomstig van het Amerikaanse bedrijf Delta ID, dat deze onder de naam ActiveIris aan de man probeert te brengen.
ActiveIris bestaat uit een infrarood led-lampje en een infraroodcamera. Als de telefoon de gebruiker wil identificeren, straalt de lamp infraroodlicht uit. De camera vangt de weerkaatsing daarvan op en vergelijkt het patroon van de iris met dat van de geregistreerde gebruiker. Volgens Delta ID is de foutmarge 1 op 100.000.
/i/2000584582.jpeg?f=imagenormal)
De set-up is verrassend simpel. De gebruiker moet op ongeveer twintig centimeter afstand zo'n twintig seconden naar de telefoon staren. Daarna is het patroon vastgelegd en is het mogelijk om de telefoon met de irisscanner te ontgrendelen. Volgens Fujitsu slaat de module de iris alleen lokaal op en uploadt de module de informatie niet.
Het ontgrendelen gebeurt op dezelfde afstand van zo'n twintig centimeter, een normale gebruiksafstand, waardoor de methode prima bruikbaar is. Omdat het een infraroodcamera is, maken de lichtomstandigheden niets uit; de module genereert zijn eigen licht met de infrarood-led.
De snelheid is ook dik in orde. Die is het best te vergelijken met de snelheid van Apples Touch ID; het is binnen no-time gebeurd. Het gebruik is wel iets lastiger; de software heeft een uitsparing voor de ogen op het scherm en je moet zorgen dat je ogen daarin komen. Dat vergt wat gewenning, maar na een paar keer hou je de telefoon automatisch op de juiste afstand.
/i/2000584579.jpeg?f=imagenormal)
Het kan bijna niet anders of we gaan deze technologie in de komende jaren in veel smartphones zien. Fujitsu zegt het later dit jaar voor het eerst te gaan toepassen. Het past makkelijk; de hele module weegt slechts 1 gram en kan naast de frontcamera, sensors en luidspreker boven het scherm in een toestel zitten.
Omdat Delta ID een Amerikaans bedrijf is dat een investering van Intel heeft gehad, heeft het vermoedelijk al contacten met andere bedrijven, zeker nu Fujitsu deze technologie heeft getoond op 's werelds belangrijkste telecombeurs, waar daadwerkelijk elk belangrijk telecombedrijf een vertegenwoordiging heeft.
Om eerlijk te zijn kunnen we niet wachten totdat dit op veel telefoons verschijnt. Het is naast ontgrendelen met de vingerafdruk de makkelijkste manier van beveiliging van de telefoon. Een toekomstige iPhone of Galaxy S kan deze feature prima gebruiken.
/i/2000584581.jpeg?f=imagenormal)