Door Hielko van der Hoorn

Hercules 3D Prophet 9800 Pro review

26-04-2003 • 14:41

63

Multipage-opmaak

Inleiding

Hercules 3D Prophet 9800 Pro aankondigingspicjeBijna twee jaar geleden koos ATi ervoor om de productie van videokaarten niet langer zelf in de hand te houden, maar ook andere fabrikanten de kans te geven videokaarten op de markt te brengen gebaseerd op ATi's videochips. Hierdoor is het aantal verschillende 'ATi'-videokaarten flink toegenomen. Elke fabrikant probeert zijn product aantrekkelijker te maken dan de vergelijkbare producten van de concurrentie waardoor vele videokaarten uitgerust zijn met extra toeters en bellen. Zo ook de 3D Prophet 9800 Pro van Hercules die we vandaag onder de loep nemen.

* Specificaties

Zoals de naam van de kaart al suggereert is de 3D Prophet 9800 Pro gebaseerd op de Radeon 9800 Pro chip. Hercules heeft voor het PCB het standaardontwerp van ATi gebruikt waardoor de kaart qua specificaties en features identiek is aan de Radeon 9800 Pro-kaart ontworpen door ATi zelf. Daarom verwijs ik je voor een uitgebreide bespreking over de mogelijkheden van de Radeon 9800 Pro ook door naar onze ATi Radeon 9800 Pro review. Tweakers die hierin niet geïnteresseerd zijn kunnen hun geheugen opfrissen met behulp van de onderstaande lijst specificaties die zijn overgenomen van ATi's website.

  • Cinematic Rendering
    • Up to 256MB of DDR memory provides increased performance when rendering high resolution textures, characters, and environments
    • 256-bit memory interface delivers the bandwidth for real-time 3D graphics and barrier-free performance
    • 8-pixel pipeline architecture doubles the rendering power of other graphics processors

  • Maximum 3D
    • SMARTSHADER™ 2.1 supports the latest Microsoft® DirectX® 9.0 feature set, enabling cinematic quality lighting and shadow effects.
    • SMOOTHVISION™ 2.1 delivers the sharpest, clearest textures without sacrificing frame rates.
    • 128-bit full floating point precision enables billions of color variations to render the same lighting and effects as Hollywood studios.
    • Featuring CATALYST™, the industry's most stable 3D acceleration software.

  • Generation Now Technology
    • Supports the latest Microsoft® DirectX® 9.0 and OpenGL® feature sets, ensuring long-term compatibility with the hottest gaming releases.
    • FULLSTREAM™ removes blocky artifacts from streaming Internet video to deliver smoother looking, higher quality online content.
    • VIDEOSHADER™ integrates features to provide unprecedented support for digital and high definition video.

Uitpakken

Wanneer we de doos open maken vinden we naast de videokaart, de nodige kabeltjes, enkele verloopstukjes, een stapeltje cd's en een handleiding. Er worden totaal drie kabels meegeleverd waarvan één voor de stroomvoorziening en twee om de videokaart te kunnen verbinden met de tv. Daarnaast is er voor dit doel ook één verloopstukje aanwezig om de composietkabel aan te kunnen sluiten op de videokaart. Als je een S-Video-aansluiting hebt op de tv is het aan te raden deze te gebruiken aangezien er veel beeldinformatie verloren gaat als het door een composietkabeltje gestuurd moet worden.

Verder vinden we een viertal cd's in de doos. Eén cd bevat de drivers, online handleiding, HydraVision-software en dergelijke. Op de tweede cd vinden we een volledige versie van PowerDVD, één van de betere programma's om films te bekijken. Op de laatste twee cd's vinden we de volledige versie van Rainbow Six 3: Raven Shield. Dit spel is pas recent op de markt gebracht en kreeg positieve kritieken van verschillende reviewers. In tegenstelling tot sommige andere fabrikanten levert Hercules dus geen maanden oud spel mee waarin geen kip is geïnteresseerd .

Rainbow Six 3: Raven Shield

De laatste twee voorwerpen die we in de doos vinden zijn de handleiding en een verloopstukje om de DVI-aansluiting van de kaart om te toveren naar een tweede analoge monitoraansluiting. De handleiding lijkt op het eerste gezicht vrij uitgebreid, maar dat is slechts schijn. De handleiding is namelijk zeventalig waardoor er slechts twaalf pagina's overblijven voor het Nederlandse deel. Genoeg ruimte om beknopt uit te leggen hoe de kaart geïnstalleerd moet worden, maar meer ook niet. Een ander minpuntje is dat de handleiding gedrukt is voor het verschijnen van de Radeon 9800 Pro waardoor er consequent Radeon 9500/9700 in de handleiding staat. Niet echt helder voor de beginnende computergebruiker als er in de handleiding bijvoorbeeld kopjes staan zoals "Stroomaansluiting (alleen 3D Prophet 9500/9700 Series)".

De kaart

3D Prophet 9800 Pro

Zoals al vermeld in de inleiding is de 3D Prophet 9800 Pro niet zomaar een Radeon 9800 Pro-videokaart. De kaart is gebouwd op een blauw stukje PCB zoals we gewend zijn van Hercules sinds het GeForce 2 GTS-tijdperk. Nieuw voor Hercules is de aanwezigheid van koperen heatsinks. Op de GPU, het geheugen en zelfs op de transistors verantwoordelijk voor een stabiele stroomvoorziening zijn kleine koperen heatsinkjes geplaatst.

3D Prophet 9800 Pro close-up
3D Prophet 9800 Pro close-up
3D Prophet 9800 Pro close-up

Hoewel de kaart er aantrekkelijk uitziet wanneer hij los op tafel ligt begint het echte vuurwerk pas wanneer hij aan het werk gaat. Hercules heeft namelijk een tweetal kleine blauwe LED'jes geïntegreerd in de behuizing van de ventilator waardoor er een leuk plaatje ontstaat wanneer de kaart gebruikt wordt. Veel mensen zullen zich niet interesseren in het uiterlijk van hun videokaart, maar een nog groter deel doet dat wel. Uit een kleine poll waarop meer dan duizend Tweakers.net bezoekers reageerden bleek dat ruim 60 procent de blauwe LED'jes een leuke toevoeging vindt, terwijl minder dan 15 procent van de mensen ze liever ziet verdwijnen. De overige krappe 25 procent kan zich niet druk maken over het al dan niet aanwezig zijn van deze versiering.

3D Prophet 9800 Pro in actie

Benchmarks

Aangezien de 3D Prophet 9800 Pro op dezelfde kloksnelheden loopt als de standaard Radeon 9800 Pro van ATi en er verder ook geen verschillen zijn in het ontwerp van beide kaarten hebben we besloten geen benchmarks te draaien van de kaart. Als je geïnteresseerd bent in de prestaties van de kaart ten opzichte van de Radeon 9700 Pro of de GeForce FX 5800 Ultra verwijs ik je door naar onze ATi Radeon 9800 Pro review. Voor een vergelijking van de kaart ten opzichte van de Radeon 9600 Pro kan je hier terecht.

* Overklokken

Tijdens het overklokken van onze ATi Radeon 9800 Pro viel het op dat de geheugenchips erg warm werden wanneer ze hard aan het werk gezet werden. Ik verwachte daarom ook dat het geheugen van de 3D Prophet 9800 Pro in vergelijking met de ATi Radeon 9800 Pro lekker over te klokken zou zijn. Dit bleek echter tegen te vallen. Onze ATi Radeon 9800 Pro haalde een maximale geheugensnelheid van 362MHz en de veel zwaarder gekoelde 3D Prophet 9800 Pro kwam slechts 9MHz verder.

Ook wat betreft de maximale core-snelheid is het verschil tussen beide kaarten minimaal. De ATi Radeon 9800 Pro haalde een maximale core-snelheid van 430MHz terwijl de 3D Prophet 9800 Pro een score neerzette van 436MHz. De 3D Prophet 9800 Pro is hierdoor, vergeleken met de standaard snelheid van de kaart, veertien procent sneller geworden:

3DMark03 - 1024x768 - 4x FSAA & 8x AF
Radeon 9800 @ 436/371 2790
Radeon 9800 @ 380/340 2437

Deze benchmarks werden gedraaid op het onderstaande testsysteem:

Het testsysteem
ProcessorIntel Pentium 4 2,40GHz
MoederbordEpox 4G4A+
Geheugen512MB PC2700 Dane-Elec
VideokaartATi Radeon 9600 Pro
Hercules Radeon 9800 Pro
Harde schijfMaxtor D740x, 40GB

Conclusie

Voor de prestaties of overklokbaarheid hoef je de 3D Prophet 9800 Pro niet te kopen, op die gebieden presteert de kaart niet uitzonderlijk vergeleken met andere Radeon 9800 Pro-kaarten. De feature waarmee de kaart zich onderscheid van de concurrentie is zijn uiterlijk. Een blauwe kaart in combinatie met koperen heatsinks en een hippe blauwe verlichting geeft een mooi plaatje. Tegenwoordig zijn kasten met een raampje overal te vinden in de winkels waardoor je ook niet bang hoeft te zijn de kaart te moeten verstoppen in de kast.

Tel hierbij op dat de kaart erg compleet geleverd wordt met alle broodnodige kabels, verloopstukjes en software en je snapt waarom ik erg positief over de 3D Prophet 9800 Pro ben. Het enige nadeel is dat de kaart tien à twintig euro duurder is dan een standaard Radeon 9800 Pro-kaartje, maar dat is de kaart in mijn ogen zeker waard.

3D Prophet 9800 Pro
Hercules 3D Prophet 9800 Pro persfoto

Reacties (63)

63
57
42
7
1
5
Wijzig sortering
Is het niet een keer een idee om de 2d kwaliteti mee te nemen in deze tests? En dan niet in de subjectieve (en IMO vrij waardeloze) zin van "op mijn 22" IIyama zag het er op 1600x1200 nog steeds scherp uit" maar 'echte' metingen, zoals de C'T dat ook doet? Radeonkaartjes willen namelijk nogal eens verschillen in kwaliteit daarmee. ook is de tweede uitgang van zo'n kaart vaak nog slechter, dat zou ook eens getest/gemeten moeten worden.

En de TV-out functionaliteit, die verschillen onderling zijn daarin ook aanwezig, de kwaliteit ook, zoals is-ie fullscreen te krijgen, vervormt-ie niet. Is het beeld haarscherp en dan het liefst door iemand die er ook een beetje kijk op kwaliteit heeft (opletten op tearing, ntsc/pal weergave (veel divx zijn ntsc, daar wordt-ie toch het meest voor gebruikt), kleurweergave, overlaymogelijkheden.

Als je dit soort dingen meeneemt, ben je IMO echt beter bezig dan andere sites die honderden tijdrovende benchmarks blijven draaien, je moet er uiteraard wel een paar meenemen (liefst een standaard set spellen benchen en geen 3dmark, ik speel iig nooit 3dmark), maar je kan er IMO ook naar verwijzen en dan je aandacht richten op de andere punten, dan zou een review als deze een echte toegevoegde waarde hebben. Nu is het er maar een van de vele, die nog niets eens iets zegt ook...
Ik lees de C'T niet, maar ik vermoed dat ze de signaalkwaliteit beoorbeelden met bijvoorbeeld een scope ofzo? Dat is natuurlijk erg interessant, dat zal ik zeker niet ontkennen, maar om meteen te zeggen dat de review niks zegt omdat dit ontbreekt lijkt me wel heel erg kort door de bocht. Wat jij nu eigenlijk beweert is dat geen enkele videokaart review op internet goed is, of ik moet je verkeerd begrepen hebben...
@Hielko, hij bedoeld dat ze vertellen wat je eigenlijk al weet na 2 reviews :).
@ JvS, ik geef je helemaal gelijk.. maar... voor een goede vergelijking moet je op het moment van testen een aantal andere vid. kaarten hebben, andere 9800pro's van andere fabrikanten, en als het even kan nog FX5800's. Dan dek je alle high-end kaarten af en kan je een vergelijking maken die voor de potentiele koper interessant is. Als je maar 1 kaart hebt kun je niet goed 2D vergelijken, aangezien je geen andere metingen hebt van andere kaarten. En een goeie reviewer zorgt iig dat alle metingen die hij gebruikt ter vergelijking door hemzelf gedaan / laten doen zijn :).
Je kan de 2D/TVout kwaliteit vergelijken met het ideale signaal. Verder moet je er natuurlijk ooit eens mee beginnen en bouw je langzaam een dbase op met waardes. Zeker als je het met een scope doet die goed geijkt is.

Wat je wel nodig hebt is apperatuur en goede testomgeving en iemand die veel weet van electronica. Maar wat zou het cool zijn :) als tweakers zulke testen zou doen..
...misschien eens een idee om de kaartjes met de Codecreatures benchmark to testen.

Het is een behoorlijk zware test en als je een kaart maakt die de framerate naar 85 krijgt....honage!
't is homage, met een M :z
Ik denk dat ie ownage (0wn4g3) bedoelt. ;)

Waarom een led (of 2) in die fan :? Als je dat ding in je kast heb zitten, ervan uitgaande dat het een tower model is en geen desktop, dan zit die koeler dus aan de onderkant! Wanneer zie je dat dan?

illustratie:
_________
|               |
|               |
|____        |
|  ^^ koeler |
|____        |
|____        |
|_________|

Dan moet je bijna op je kop gaan staan om t te zien |:(
Het licht is ook zichtbaar als je gewoon tegen de zijkant van de kaart aankijkt, dus je ziet het zeker wel in een tower kast :).
Op de persfoto is de kaart blauw, de tekst heeft het over een blauwe PCB maar de foto bij 'de kaart' heeft een groene PCB :?
Ik denk dat je dan je monitor eens anders in moet stellen aangezien de kaart op die foto's zeker ook blauw is. Het is inderdaad niet dezelfde tint blauw als op de persfoto, daar is de kaart wel veel blauwer dan in werkelijkheid :).
Tsja, hier zien de t.net eigen foto's er toch echt ook groenig uit.
Als ik de foto op mijn beeldscherm weergeef en de videokaart ernaast houd kloppen de kleuren aardig. Het probleem is dat veel mensen deze blauwtint blijkbaar niet als blauw zien. De exactenaam van de kleur weet ik jammer genoeg niet, maar om even weer te geven dat het toch echt een soort van blauw is. Volgens photoshop heeft is de kleur uit de volgende waarden opgebouwd:

Rood: 26
Groen: 117
Blauw: 117

Hierbij lopen de waarden van 0 tot en met 255 (8-bits dus). Als we dit vergelijken met een bijv. de Radeon 9600 Pro krijg ik de volgende waarden:

Rood: 80
Groen: 164
Blauw: 104

Dus groen zou ik de kaart zeker ook niet willen noemen. Misschien dat blauw/groen een betere benaming zou zijn.
Heilko, volgens mij zoek je de kleur "Petrol"

Om ff aan te geven hoe ik daarop kom: Renault kan die kleur ook leveren op (iig) de Laguna, onder een bepaalde hoek is de auto dan meer blauw onder een andere hoek is ie weer meer groen... dat verklaart IMHO de verschillende meningen over de kleur.

duponjan geeft verderop al een linkje naar een "groene" kaart, als je echter goed kijkt zie je kleur verschil tussen de voorkant (bij de uitgangen) en de achterkant (met name tussen de heatsinks en de condensators achterop)
hier ook. dus of het is een groene pcb, of de camera die ze bij t.net gebruiken zuigt :D
Ik denk dat je het woord turqoise zoekt :)
Anoniem: 30050 @Hielko28 april 2003 18:11
Op de review van de Spelletjesgarnaal is ie nochtans zeer blauw :p

http://www.spelletjesgarnaal.be/hwreviews/pc/3dprophet9800pro/pic_02.j pg
Daar is ie juist groen |:(
Ik denk dat de persfoto eerder bewerkt is, zoals je op de persfoto kunt zien brand het licht ook. Deze foto zal wel wat bewerkingen hebben ondergaan voordat die er zo uitkomt. Ik denk dat de camera die Hielko heeft gebruikt wel in orde is hoor.
Waarvoor dient die nuja socket eigenlijk tussen de koeler en het afdekplaatje voor in de kast?

http://www.tweakers.net/ext/i.dsp/1050503952.jpg
dat zwarte ding dus.

edit: de kaart die T.net had heeft dit dus niet :?
http://www.tweakers.net/ext/i.dsp/1051215866.jpg
Dat ding dient nergens voor aangezien het niet aanwezig is, alleen op de persfoto. Maar waar het waarschijnlijk voor gebruikt had kunnen worden is het aansluiten van een ViVo addon-kaartje.
Als ik in mijn Display Settings van mijn 9500 loer, zie ik daar iets over "Memroy Upgrade Modules"...
Kan je dan je videogeheugen een upgrade geven oid :?
Misschien is het een test interface, die wel op de pers foto zit omdat het een test model is. Zoiets kunnen ze gebruiken om makkelijk allerlei on board voltages te meten.
Het eerste plaatje niet,het plaatje bij de conclusie echter wel, viel mij ook al op.
2 vraagjes :)

Waarom is er ook niet getest met 3DMark 2001SE, en waarom zijn er geen pics van de inhoud van de doos gemaakt zoals veel andere sites wel doen ? :)
Wat zou de toegevoegde waarde zijn van een test met 3DMark 2001SE? We hebben 1 benchmark neergezet om even te illustreren wat het effect is van het overklokken, that's all. De meerwaarde van exra benchmarks is erg beperkt aangezien de prestaties bij hogere kloksnelheden liniear toenemen en dus in elke benchmark hetzelfde laten zien.

En de reden dat er geen pics van de inhoud van de doos zijn gemaakt heeft eigenlijk dezelfde reden. Daarvan zie ik de toegevoegde waarde ook niet echt. In mijn ogen zijn foto's van cd's of een paar standaard kabeltjes niet bijster spannend.
Benchmarks zouden handig zijn geweest om je stelling te bewijzen dat er geen verschil is met de kaart van Ati (het reference ontwerp).

Je zegt nu alleen maar dat ze hetzelfde zijn, omdat er geen verschillen in ontwerp zijn en ze dezelfde kloksnelheid hebben.

Ik zie echter andere mogelijkheden: bios, memorytiming, andere chips, getweakte drivers? Toch wel jammer :P
Oke, misschien is het handiger als ik er de volgende keer er toch nog een extra grafiekje bij doe. Maar het ontbreken van het harde bewijs van mijn stelling neemt niet weg dat het niet waar is :).
Maar het ontbreken van het harde bewijs van mijn stelling neemt niet weg dat het niet waar is
Ah, inderdaad, als het toch niet waar is hoeven er ook geen bewijzen bij |:(
Op GoT staat een thread dat men een 9500 128MB variant kan omzetten naar 9700 (Pro). Iemand vermellde erbij dat hij er een 9800 Pro van heeft gemaakt. Die twee hebben toch een andere PCB?
Correct me if i'm wrong. :)
Oud nieuws, je kunt bij een Radeon 9500 nonpro 128MB de extra 4 pipelines activeren zodat de core iedentiek wordt aan dat van een Radeon 9700. Dit echter bij een clocksnelheid van 270/275. De 9500 is alleen wel makkelijk over te clocken naar de waardes van een 9700 PRO waardoor je exact dezelfde prestaties krijgt als een standaard 9700PRO. Nou schijn je met dezelfde soort hack er een 9800PRO van te maken, alleen dit is niet helemaal waar. De kaart wordt iets sneller in hoge reso's met AA en AF ingeschakeld. Niet een 'echte' 9800 PRO dus, maar wel een kleine improvement tegenover de 9700PRO. Daarnaast is de clocksnelheid van een 9800 kompleet anders. Deze kaart is simpelweg niet te evenaren met een 9500 :) Maar je komt wel een heel eind en zeker voor zo'n 180 Euro een interessante deal.

PS, heb zelf ook een 9500 -> 9700PRO, die 9800PRO mod lijkt alleen stoer, echt verschil merk ik niet.

En nog even ter extra vermelding, niet elke 9500 is dus zomaar om te toveren, er komt nogal wat bij kijken. Alle info is hier te vinden
http://gathering.tweakers.net/forum/list_messages/739206
Anoniem: 24822 @BruT@LysT29 april 2003 14:02
Die mod merk je zeker wel, als ik de omega drivers gebruik, en met de hand de 9800 Pro driver selecteer, en vervolgens mijn kaart naar 380/340 klok, dan haal ik een 3Dmark score van +/- 5350, gelijk aan de 9800 pro dus. Dat zit hem in de drivercode, de 9800 drivers hebben een verbeterde code, maar de 9700 nog niet, welke pas in catalyst 3.3 beschikbaar wordt. Met de R9800 hack worden de verschillen met het gebruik van FSAA nog veel groter, waardoor ik me afvraag of SV 2.1 nou echt verbetring brengt tov SV 2.0. Door andere drivercode te gebruiken lijkt er misschien een aardig verschil in te zitten, maar als de R9700 met Cat 3.3 ook de verbeterde FSAA code krijgt, dan kunnen de verschillen nog wel eens veel kleiner uitvallen. Alleen is er dan toch geen haan meer die er naar kraait, omdat de reviews ed toch al geweest zijn.

Is ook logisch te verklaren, op Smartshader 2.1, SV 2.1 en HyperZ III+ na dan zitten er niet veel verschillen in de core zelf. De extra shaderinstructies worden door 3Dmark niet gebruikt, en zijn voorlopig alleen intterressant voor de software ontwikkelaars. Daardoor zie je dus dat de 9700 Pro en 9800 Pro klok voor klok gelijk presteren.

[H]ardOCP heeft dit ook getest:
http://www.hardocp.com/article.html?art=NDQ4LDE=
Daar zie je dat de R9800 steeds maar iets sneller is op gelijke klok, maar gezien de resultaten van de R9800 hack denk ik eerder dat die verschillen in de drivers zitten. Alleen in ShaderMark doet de R9800 het opmerkelijk beter, maar dat laat zich in de game tests niet zien.

Inhoud review:
Het voegt inderdaad niet veel toe aan de rest van de reviews, al was dat ook niet de bedoeling. Maar zoals boven al gezegt, vind ik hem er ieg niet echt uitspringen, features/verpakking/ etc kan je uit elke review halen.

mbt overklokken:
Tijdens het overklokken van onze ATi Radeon 9800 Pro viel het op dat de geheugenchips erg warm werden wanneer ze hard aan het werk gezet werden. Ik verwachte daarom ook dat het geheugen van de 3D Prophet 9800 Pro in vergelijking met de ATi Radeon 9800 Pro lekker over te klokken zou zijn. Dit bleek echter tegen te vallen. Onze ATi Radeon 9800 Pro haalde een maximale geheugensnelheid van 362MHz en de veel zwaarder gekoelde 3D Prophet 9800 Pro kwam slechts 9MHz verder.
Bijna elke tweaker weet toch dat het gebruik van heatsinks maar voor een heel klein beetje extra performance zorgt? Je mag al blij zijn als je 10-15 Mhz extra haalt. Memtiming is veel belangrijker als extra koeling. Ik heb eens getest met een non pro bios op mijn 9700 pro, en kwam daarmee maar tot 310 MHz, tegen 351 Mhz met een pro bios. MI telt dat dus veel zwaarder.

Verder vind ik de conclusie dat de kaarten niet echt goed overklokbaar zijn een beetje voorbarig, aangezien ze gebaseerd zijn op 1 kaart. Dan zou je een batch van 10 moeten testen oid, al snap ik wel dat dat niet mogelijk is. Andere hercules kaarten kunnen het wellicht wel beter doen. Maar is natuurlijk een keuze die je maakt, helemaal niet overklokken kan natuurlijk ook niet ;)
beetje offtopic :

heeft iemand enig idee of er een fabrikant komt een 9800 pro met 2*dvi ?
(zodat ik niet meer 1 monitor hoef aan te sluiten op crt aansluiting)
Anoniem: 81352 @DDX28 april 2003 22:33
Alleen FireGL X1 versie met R350 core heeft 2x dvi.(weet niet of ie al uit is). Z1 trouwens ook, maar die is langzamer.(met R300 was ie vergelijkbaar met 9500 Pro)
matrox kaarten hebben dualhead en sommige zelfs triplehead. ik weet niet welke precies, maar de Parhelia zeker weten wel... is misschien niet een 9800pro prestatie maar toch het beste wat je kunt hopen met dualDVI
Anoniem: 22651 28 april 2003 07:55
uhm deze score krijg ik met 3dmark03 op mijn hercules 9700 pro

[img]http://www.xs4all.nl/~schaap2k/GPN/3dmark-oc.jpg[/img]

waarom is deze veel hoger als de score in de review van de 9800 pro ??

of zie ik iets over het hoofd ? ik heb bijv maar 4x agp en gewoon alles op default

helaas geen compare url door een niet legale 3dmark enzo :P
Misschien wel omdat jij geen 4xFSAA & 8xAF aan hebt staan :)

Offtopic: ik heb dit kaartje al in de pre-order staan :9~
Anoniem: 83661 26 april 2003 16:29
Wanneer gaat de ATI Radeon 9800 PRO in de winkels verschijnen. In de Pricewatch kan ik hem nog niet vind. Hij is er alleen nog van Sapphire en Hercules |:(
Leuk om te zien dat een ordinair mainstream product (geen exotisch Crucial geheugen ofzo) aandacht heeft voor uiterlijk en er zelfs een LED-fan op mikt.
Maar helemaal gek is dat ook weer niet aangezien pre-modded cases steeds meer gemeengoed worden en je steeds raardere dingen in je PC moet bouwen om je een beetje te onderscheiden :)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.