Inleiding
De laatste tijd zijn diverse fabrikanten weer druk bezig geweest om de kwaliteit van MP3-CD spelers naar een hoger niveau te tillen. De spelers worden voorzien van hippe remote's, bieden ondersteuning aan voor CD-RW's en de spelers zelf krijgen een trendy design mee. In de omvang van de spelers valt helaas weinig bij te schaven, aangezien de speler natuurlijk nooit kleiner dan een CD kan worden. In het verticale vlak heeft men wel echter wat ruimte weten te bezuinigen. Het LCD-display dat over het algemeen nauwelijks gebruikt werd op de speler is er afgehaald en tevens wordt er gebruik gemaakt van platte NiMH-batterijen om de speler platter te maken.
Wij ontvingen drie nieuwe spelers uit het topsegment van importeur Holland Global. De spelers die een poging gaan wagen de Tweakers.net-pijnbank te doorstaan zijn:
- iRiver Slim X II iMP400
- Havin Exonion Plus HVC 150
- Dioneer Cool DCP 400
In deze review zullen we elk van de spelers bespreken om vervolgens te kunnen bepalen met welke speler je het nieuwe jaar het beste kunt beginnen.
iRiver Slim X II iMP400
iRiver heeft al een goede naam opgebouwd in de wereld der MP3/CD-spelers en beschikt inmiddels over een groot scala MP3/CD-spelers in het topsegment. De spelers die reeds door ons getest zijn werden allemaal beloond met een positieve beoordeling, maar daarbij moeten we wel vermelden dat de producten redelijk aan de prijs zaten.
Het design van de iRiver Slim X II iMP400 is ontworpen in de studio's van INNO design USA en het resultaat (o.a. aluminium behuizing) mag er wezen. Het gewicht bedraagt slechts 193 gram en het apparaat meet in de hoogte maar 16,7mm. De speler wordt standaard geleverd met twee 1450mAh NiMH-batterijen en is zelfs voorzien van een extern batterypack. Dit is een kokertje waarin twee AA-batterijen geplaatst kunnen worden en die je makkelijk op je speler kunt aansluiten.
What's in the box?
Naast de speler en het externe batterypack vinden we in de doos ook Sennheiser MX 300 koptelefoontjes en een grafische LCD-afstandsbediening. Ook een AC adapter kan niet ontbreken om de NiMH-batterijen van verse energie te voorzien. Een mooi, zwart Neopreen draagtasje wordt bijgeleverd om de SlimX makkelijk mee te nemen en een duidelijke handleiding is ook aanwezig.
Gebruiksgemak
Op de Slim X vind je naast de gebruikelijke koptelefoon-/line-out-/DC-adapteraansluitingen slechts twee knopjes. Het schuifje aan de onderkant schakelt de speler zelf in de hold toestand en met een ander schakelaartje zijn de basis afspeelfuncties te gebruiken. Het is duidelijk te zien dat iRiver er vanuit gaat dat de speler doorgaans alleen met de remote wordt bestuurd.
Deze remote is namelijk zeer uitgebreid en is voorzien van een blauw verlicht LCD-scherm. Ook de afwerking van deze remote ziet er strak uit. De aansluitingen voor de koptelefoontjes en die voor de link naar je speler zitten aan dezelfde kant. De knopjes zien er degelijk uit en zijn makkelijk in te drukken. Ook op het gebied van instellingen is de speler perfect afgewerkt: de eigenschappen van diverse toetsen zijn in te stellen: je kunt kiezen uit diverse repeatmodes, intromode, studymode (met bookmark optie) en shufflemodus ontbreekt natuurlijk ook niet. Het is zelfs mogelijk om je eigen naam in te voeren, die bij het opstarten van de speler op het scherm verschijnt. Ook playlists die je met WinAmp hebt gemaakt kun je zo inladen op je Slim X.
ESP, energieverbruik en firmware
Voor digitale audio met compressie (MP3, ASF, etc.) bedraagt de electronische shockprotectie een nette 480 seconden. Voor Audio CD's kun je zelf kiezen tussen 45 seconden en 180 seconden. De eerste optie is gunstiger voor je batterijen, de tweede optie is beter als je een brak CD'tje hebt of de speler langer dan 45 seconden gaat martelen.
Met de twee 1450mAh accu's kun je ongeveer 10~15 uur achter elkaar van je muziekcollectie genieten. De grote marge in de specificatie ligt vooral aan van welke opties je gebruikmaakt en of je na elk nummer je LCD-scherm activeert om handmatig naar een ander nummer te skippen. Als je het kokertje met twee AA-batterijen er bijhangt kun je nog eens acht uur langer door. Met de interne oplader kun je de accu's zowel op- als ontladen.
Zoals we van iRiver gewend zijn is de firmware te upgraden, waardoor de speler schaalbaar blijft voor toekomstige audioformaten. Eind november heeft men versie 1.01 beta uitgebracht die weer wat extra functies (en een spelletje) toevoegt aan de speler.
Geluidskwaliteit
De iMP 400 beschikt over een mooi, helder geluid. Ook over de bijgeleverde koptelefoontjes mag niet geklaagd worden, met name de lage tonen worden goed weergegeven. De speler is voorzien van een zeer uitgebreide equalizer om het geluid op je eigen voorkeuren af te regelen via een aantal presets of door zelf een niveau voor bass en treble in te stellen met bijbehorende hoekfrequentie. Een handige extra optie is de Tag Auto EQ. Hierbij leest de speler het genre uit de ID3-tag in en kiest aan de hand daarvan uit één van de presets.
Havin Exonion Plus HVC 150
Het merk Havin vindt zijn oorsprong in Zuid-Korea, waar vandaag de dag zeer goede MP3-spelers vandaan komen. De Exonion wordt door onder andere TDK ook verkocht onder de naam MOJO. De Exonion Plus heeft vooral naam gemaakt met het gepatenteerde FiF (Fields in Filename). Met FiF is het mogelijk om makkelijk tussen tracks te navigeren. De meeste spelers bepalen op basis van de ID3-tag de artiest, de titel en het genre van een bepaalde song. Hiervoor is het natuurlijk wel eerst nodig om een hele CD te scannen en uit alle bestanden de ID3-tag te destilleren. FiF haalt al deze informatie simpelweg uit de bestandsnaam. Met een bijgeleverde tool worden MP3-bestanden automagisch in een FiF-formaat gezet, wat er ongeveer zo uitziet:
[Artiest][Titel][Genre].mp3, of
Artiest - Titel

Dit is een simpele, doch doeltreffende manier, aangezien veel MP3'tjes al een soorgelijke bestandsnaam hebben. De speler is 137mm breed, 154mm diep en 30mm hoog. Het gewicht bedraagt 320 gram.
Wat verder opvalt aan de speler is dat men hier juist wel een LCD-scherm op de speler heeft geplakt en dat er gebruik wordt gemaakt van standaard AA-batterijen. Hierdoor is de Exonion direct een stuk hoger vergeleken met de andere spelers. De speler doet een beetje goedkoop aan. Dit wordt vooral veroorzaakt door het plastic design en het lastig in- en uitpluggen van stekkertjes.
What's in the box?
In de doos vinden we naast de speler ook nog een setje koptelefoontjes, een grafisch LCD-afstandsbediening (blauw-verlicht), een AC adapter en twee 1600mAh NiMh GP batterijen. Ook een handleiding en een CD-rom met diverse tools ontbreekt niet. Op deze CD staat onder andere de FiF-utility om MP3-bestanden snel om te zetten naar het FiF-formaat. Ook vind je hierop een programma om het logo dat je bij het opstarten ziet aan te passen.
Gebruiksgemak
Bovenop de speler zit onder het LCD-scherm een aantal knopjes met de standaard afspeelfuncties, een mogelijkheid om de speler in te stellen en om FiF snel te kunnen in- en uitschakelen. Al deze functies zijn ook aanwezig op de afstandsbediening. Havin heeft er voor gekozen om veel elementen op het LCD-scherm grafisch weer te geven. Op deze manier zie je snel waar een bepaalde functie voor dient. Er zit wel altijd een kleine, merkbare vertraging tussen het indrukken van een knopje en het reageren van de speler hierop. Wat verder opvalt is dat de speler bij een MP3/CD standaard niet begint in de root-dir, maar juist in de eerste directory in de root. De MP3-bestanden die door de meeste spelers als eerste worden gespeeld, worden hier helemaal achteraan in het rijtje gezet.
ESP, energieverbruik en firmware
Voor standaard MP3-bestanden bedraagt de ESP 480 seconden, Audio CD's worden standaard voor 48 seconden gebufferd. Afhankelijk van hoe je met de speler omgaat kun je met de twee GP AA-batterijen tot 10 uur achter elkaar je speler gebruiken. Net zoals het opstartlogo is ook de firmware van de speler upgradable.
Geluidskwaliteit
Ondanks de low-budget koptelefoontjes weet de Havin Exonion een redelijk geluid weer te geven. De speler veroorzaakt echter wel veel vervorming bij hogere volumewaarden. Verder is de equalizer magertjes. Je kunt slechts kiezen uit vijf presets: normal, classic, rock, jazz en bass. Helaas kun je zelf niet met de hoge en lage tonen spelen.
Dioneer Cool DCP 400
De speler die de rij sluit is de Dion DCP400 Cool van Dioneer, de digitale afdeling van Pioneer. Dit apparaatje is net zoals de SlimX een zeer platte speler met een dikte van slechts 16,5mm, een breedte van 134mm en een diepte van 143mm. Koppel dit aan een aluminium behuizing en een doorkijkvensterje en je hebt een trendy design. Ook wat betreft gewicht mag de speler er wezen: exclusief batterijen komt dit neer op slechts 180 gram. De DCP400 is uitgerust met de SRS-technologie (Sound Retrieval System). Deze technologie zorgt ervoor dat het kwaliteitsverlies dat optreedt door compressie en kleine speakers zoveel mogelijk wordt gecompenseerd, wat resulteert in een beter geluid.
What's in the box
In de doos vinden we nagenoeg dezelfde soort accessoires als bij de SlimX. Naast de speler en de remote worden er twee 1450mAh accu's bijgeleverd, een draagtasje en een extern batterypack. Een duidelijke handleiding en een setje oordopjes is ook aanwezig.
Gebruiksgemak
In tegenstelling tot iRiver heeft Dioneer toch wat meer knopjes op de speler geplaatst. Op de zijkant van de speler zitten vier drukknopjes met de standaard afspeelfuncties (play, stop, forward, backward) en twee knopjes voor het volume, iets wat bij de andere spelers niet aanwezig was. Ook het blauwverlichte LCD-scherm is eenvoudig te bedienen, alle functies zijn via het menu makkelijk te benaderen. Ook de DCP400 begint standaard niet in de root-directory, maar plaatst net als de Havin Exonion Plus HVC 150 de MP3-bestanden die door de meeste spelers als eerste worden gespeeld helemaal achteraan in het rijtje.
ESP, energieverbruik en firmware
Voor MP3- en WMA-bestanden is de elektronische shockprotectie respectievelijk een royale 480 en 960 seconden. Voor Audio CD's kun je zelf tussen drie verschillende standen kiezen, namelijk 192 sec, 48 sec of 0 sec. Een hogere ESP voor Audio CD's heeft wel tot gevolg dat je batterijen eerder weer leeg zijn. Deze accu's kunnen bij een standaard oplaadbeurt zo'n tien uur mee. Met twee AA-batterijen in het externe batterypack kun je hier nog eens twaalf uur bij optellen. De speler is uitgerust met firmware-versie 2.05.02. Op de dioneer.com-website is hier echter geen informatie over te vinden, laat staan linkjes naar nieuwe firmware.
Geluidskwaliteit
De toevoegingen die de SRS- en TruBass-technologie leveren zijn duidelijk hoorbaar en uit de standaard koptelefoontjes komt een helder geluid. Zelf kun je ook nog wat aan het geluid tweaken met de 5-bands equalizer. Daarnaast zijn er ook een viertal presets aanwezig (normal, classic, rock en jazz).
Conclusie