Door Wout Funnekotter

Hoofdredacteur

Android 4.3: kleine verbeteringen en voorbereid op de toekomst

26-07-2013 • 21:59

81

Multipage-opmaak

Inleiding

Google Android 4.2 Jelly BeanInleiding

Deze week gaf Google versie 4.3 van Android vrij. Eindelijk, willen we bijna zeggen, want we hadden deze release eigenlijk al een tijd terug bij Googles I/O-conferentie verwacht. Veel van de technische sessies gingen daar over wijzigingen die niet in Android 4.2.2 zaten, maar in een toekomstige variant. De verschillende presentatoren hadden er daarbij lol in om zoveel mogelijk om het bestaan van deze versie heen te draaien, terwijl ze de wijzingen uit de doeken deden.

Google liet op I/O overigens zien dat het geen complete Android-release nodig heeft om nieuwe features uit te rollen. Sinds vorig jaar is een deel van de basisfunctionaliteit van het OS namelijk ondergebracht in de Google Play Services, een losse app die door Google makkelijk geüpdatet kan worden. Via Play Services introduceerde Google bijvoorbeeld onlangs een vernieuwde api voor locatiebepaling en een nieuwe api voor geofencing.

Toch zijn er genoeg zaken die een complete OS-update vereisen, zoals aanpassingen op kernel- en driverniveau, en in Android 4.3 heeft Google onder de motorkap dan ook het nodige aangepast. In dit artikel beschrijven we de grootste wijzigingen en bekijken we wat voor invloed Android 4.3 heeft op prestaties en accuduur.

Nieuwe functionaliteit in de camera en gebruikersprofielen

Hoewel Google de algehele look and feel niet aangepast heeft ten opzichte van Android 4.2.2, zijn er toch hier en daar enkele wijzigingen te ontdekken. De interface van de camera is bijvoorbeeld op de schop gegaan. Het ronde menu met opties heeft nu de vorm van een boog, en als een submenu geselecteerd wordt, verschijnt een nieuwe boog met extra opties. Het is zeker geen interface die mensen heel snel zullen oppakken, maar als je er eenmaal aan gewend bent, werkt het lang niet slecht. Toch hebben we het idee dat Google een betere camera-interface kan ontwerpen dan dit.

Camera-interface in Android 4.3

Ook de mogelijkheden rondom de gebruikersprofielen zijn aangepast. Deze werken overigens nog steeds enkel op tablets. Voorheen was het mogelijk om meerdere accounts te maken en per account apps te installeren en instellingen aan te passen. Dat was al een leuke zet, maar Google gaat nu een stapje verder: in Android 4.3 kunnen accounts namelijk meerdere soorten restricties opgelegd krijgen.

Restricted profiles in Android 4.3

Het is bijvoorbeeld mogelijk om bij een restricted account de toegang tot spelletjes of user-generated content uit te zetten. Ook kan per account geregeld worden welke apps wel en niet toegankelijk zijn. App-ontwikkelaars kunnen er zelfs voor kiezen om apps anders te laten werken als deze restricted draaien. Hiermee is het eenvoudig om bijvoorbeeld een Gast-account te maken, of een account voor kinderen die enkel een paar simpele games willen spelen.

Onder de motorkap: efficiëntere graphicsrendering

Bij elke nieuwe versie van Android wordt het grafische subsysteem verder verbeterd. De allereerste versie van het OS zette de cpu in voor bijna al het grafische werk en maakte nauwelijks gebruik van de mogelijkheden van de gpu. Dat kwam deels omdat veel telefoons destijds een zwakke gpu hadden en Google wilde een besturingssysteem maken dat op zoveel mogelijk toestellen kon draaien.

Vandaag de dag hebben bijna alle telefoons een degelijke gpu en Android maakt daar tegenwoordig een stuk beter gebruik van. In versie 4.3 heeft Google zich vooral gericht op het optimaliseren van al het grafische werk door gpu-commando's te ordenen en samen te voegen.

In alle Android-versies voor 4.3 werden draw-commando's naar de gpu gestuurd in de volgorde waarin ze in de app voorkomen. Geeft een programmeur bijvoorbeeld de opdracht om bovenaan de app een plaatje te tekenen, daaronder een stuk tekst, dan weer een plaatje en dan weer wat tekst, dan zal Android de draw-commando's in die volgorde afwerken. Problematisch is dat de gpu dan constant moet wisselen tussen het soort content dat verwerkt wordt, en dat kost tijd.

Android graphics pipeline Android graphics pipeline Android graphics pipeline

Een goede programmeur zorgt er dan ook voor dat de verschillende draw-commando's netjes gesorteerd worden, zodat bijvoorbeeld eerst alle bitmaps getekend worden en daarna pas de tekst. Er zijn echter genoeg programmeurs die hier geen rekening mee houden. Gelukkig wordt dit door Android 4.3 geautomatiseerd. Daarnaast heeft Google er voor gezorgd dat draw-commando's waar mogelijk samengevoegd worden.

Tijdens I/O werd dit gedemonstreerd aan de hand van Google+. Binnen een bepaald venster moest de gpu onder Android 4.2.2 in totaal 88 keer iets tekenen. In Android 4.3 wordt dit teruggebracht naar 39 draw-calls, zonder dat app-ontwikkelaars daar iets voor hoeven te doen. Dat moet ervoor zorgen dat Android 4.3 vooral op minder krachtige hardware een stukje vloeiender draait. Wat daarbij helpt is dat bepaalde effecten, zoals drop shadows, nu multithreaded gerenderd worden.

In hoeverre je hier iets van merkt is moeilijk te zeggen, we hebben Android 4.3 namelijk getest op twee relatief snelle apparaten: de Nexus 4 en de Nexus 7. Bij die laatste hadden we het gevoel dat alles een beetje soepeler ging, maar dat kan ook aan het feit liggen dat de tablet dankzij de installatie van de update weer opgeschoond en vers was.

Onder de motorkap: OpenGL ES 3, Bluetooth Smart energy en meer

Hoewel de upgrade van 4.2.2 naar 4.3 vanwege de kleine ophoging in versienummer geen grote lijkt, is het dat wel degelijk. Vooral bij de Nexus 4 heeft Google veel dingen aangepast of herschreven. Voor zaken als bluetooth, het touchscreen, de gpu en de camera zijn nieuwe drivers aanwezig of zijn delen van de kernel herschreven. Dat moest ook wel, want Android 4.3 ondersteunt enkele nieuwe api's ten opzichte van 4.2.2.

Aan de grafische kant is dat OpenGL ES 3.0, een api voor 3d-graphics. Gameontwikkelaars kunnen daardoor nieuwe grafische effecten toepassen in hun games. Vooral op het gebied van textures en texturecompressie zijn er meer mogelijkheden en daarnaast is de scriptingtaal voor shaders uitgebreid.

Bluetooth Smart

Bluetooth SmartOok nieuw is de ondersteuning voor een nieuwe versie van de bluetooth-standaard, Bluetooth 4.0 Low Energy, of Bluetooth Smart. Deze is niet gebaseerd op de huidige bluetooth-spec, maar is speciaal ontwikkeld voor apparaten die draadloos moeten kunnen communiceren en daarbij zo min mogelijk stroom mogen gebruiken. Daarbij kun je denken aan bijvoorbeeld smartwatches, hartslagmeters, en kleine bluetooth-tags.

Android 4.3 biedt ook ondersteuning voor Bluetooth AVRCP 1.3, waardoor meer informatie tussen een telefoon en bluetooth-ontvanger verstuurd kan worden bij mediastreaming. Dankzij deze standaard kan je bijvoorbeeld de artiest en titel van een nummer zien als je muziek naar een autoradio streamt. Ook is het nu mogelijk om in die situatie de knoppen van het audiosysteem te gebruiken om de smartphone te bedienen.

Nieuwe opties voor notificaties, locatiebepaling en app-restricties

Android 4.3 bevat ook nog enkele nieuwigheden die momenteel wellicht nog niet gebruikt worden, maar waar we in de toekomst waarschijnlijk meer van gaan zien. Zo kan ingesteld worden dat apps wifi-locatiebepaling mogen gebruiken, zelfs als wifi uitstaat. Het idee hierachter is dat de wifi-module minder stroom gebruikt dan de gps-chip, en locatiebepaling zo een minder zware wissel op de accu trekt.

Ook is het nu mogelijk voor een app om alle notificaties op een Android-apparaat uit te lezen en hier zelf iets mee te doen. De bedoeling hierachter is duidelijk: zeker in combinatie met Bluetooth Smart kunnen kleine apparaatjes ontwikkeld worden - smartwatches bijvoorbeeld - waarop gebruikers hun notificaties binnenkrijgen.

Een laatste wijziging die zeker noemenswaardig is, maar momenteel nog niet helemaal werkt, is de mogelijkheid om per app in te stellen welke privégegevens toegankelijk zijn. De code zit al deels in 4.3 en via een omweg kan de interface al tevoorschijn gehaald worden, maar een aantal onderdelen is nog niet af. Vermoedelijk zal deze feature onderdeel uitmaken van de volgende release, die dit najaar verwacht wordt.

Android 4.3 - verborgen menu voor permissies

Benchmarks: invloed van 4.3 op de accuduur

We hebben onze gebruikelijke accutests op zowel de Nexus 4 en 7 gedraaid om te kijken of de 4.3-update hier nog wat winst oplevert. We meten de accuduur aan de hand van vier tests: browsen, video bekijken, bellen en de telefoon in standby laten staan. Daarbij staat wifi aan, en bij telefonie en in stand-by is ook 3g ingeschakeld. De telefoons zijn zo veel mogelijk onder dezelfde omstandigheden getest. Een nadere uitleg over onze testmethode en over wat we verstaan onder zwaar, gemiddeld en licht gebruik, vind je in het achtergrondverhaal over onze accutests. In de praktijk hangt de accuduur natuurlijk ook af van zaken als het gebruikte netwerk en de geïnstalleerde apps. Bovendien kan het verbruik van exemplaar tot exemplaar verschillen.

Over Android 4.3 op de Nexus 7 kunnen we kort zijn: op het gebied van accuduur is er helemaal niets veranderd.

Bij de Nexus 4 is er zeker verschil: in onze browsingtest gaat de Nexus 4 met Android 4.3 tweeëntwintig minuten langer mee. Bij de videotest is het verschil zelfs een uur en dertien minuten. Kijk je dus veel video's op je Nexus 4, dan zal je zeker blij worden van Android 4.3. Er is echter nauwelijks verschil in het stroomgebruik bij bellen en als de telefoon idle is, waardoor de voordelen voor de meeste mensen minimaal zullen zijn.

Bij licht gebruik zien we dat de Nexus 4 het met Android 4.3 nipt beter doet, maar het verschil met de vorige versie is erg klein, bijna nihil. Dat komt omdat we het stroomgebruik tijdens idle zwaar mee laten wegen in deze test, en op dat vlak brengt Android 4.3 op de Nexus 4 geen verbeteringen.

Bij gemiddeld gebruik loopt het verschil wat verder op. Dat komt omdat de Nexus 4 onder 4.3 wat langer meegaat met browsen en een stuk langer meegaat bij het afspelen van video. Het verschil is een procent of zeven, in het voordeel van 4.3.

Het relatieve verschil blijft bij zwaar gebruik gelijk. Wel is duidelijk te zien dat de Nexus 4 in de ranglijst naar beneden duikelt naar mate het gebruik intensiever wordt. Dat komt omdat het toestel tijdens browsen en bellen het minder goed doet dan de concurrentie en dat zijn twee onderdelen die we in het 'zwaar gebruik'-scenario sterk mee tellen.

Benchmarks: invloed van 4.3 op prestaties

Gezien het feit dat Android 4.3 voor de Nexus 4 heel wat wijzigingen onder de motorkap heeft, verwachten we daar eigenlijk wel wat verschil in de benchmarks te zien. We hebben ook de Nexus 7 met zowel Android 4.2.2 als Android 4.3 getest, maar verwachten hier minder schokkende verschillen te zien. Het is niet waarschijnlijk dat voor Tegra 3 meer dan een jaar nadat de chip uitkwam nog significante optimalisaties gedaan worden.

CFBench - Java score
Telefoon / TabletOSin punten, hoger is beter
Nexus 4 Android 4.3
********
7390
Nexus 4 Android 4.2.2
*******
6872
Nexus 7 Android 4.2.2
*******
6117
Nexus 7 Android 4.3
******
5746

De Java-test binnen CFBench geeft een goede indicatie van de snelheid bij het draaien van Android-apps, omdat het grootste deel van Android-apps in Java geschreven wordt. Bij elke nieuwe versie van Android wordt de Dalvik VM die hierbij gebruikt wordt weer een stukje verder geoptimaliseerd. In bovenstaande staafdiagram is goed te zien dat er voor de Snapdragon S4 Pro in de Nexus 4 nog wat te optimaliseren viel. De Nexus 7 met zijn Tegra 3 doet het in deze test zelfs een beetje slechter, waar dat aan ligt weten we niet.

GL Benchmark 2.5 - Egypt HD - offscreen
Telefoon / TabletOSframerate in fps, hoger is beter
Nexus 4 Android 4.3
********
39,0
Nexus 4 Android 4.2.2
*******
33,0
Nexus 7 Android 4.3
**
9,8
Nexus 7 Android 4.2.2
**
9,8

Ook in de grafische drivers van de Nexus 4 zijn duidelijk verbeteringen doorgevoerd. De score in de Egypt HD-test van GFXBench neemt met bijna twintig procent toe. De mobiele Geforce-gpu in de Tegra 3 presteert onder de twee Android-versies identiek.

Tot slot

Als je de update enkel op de interface beoordeelt, lijkt Android 4.3 weinig nieuws te brengen. Kijk je echter verder dan je spreekwoordelijke neus lang is, dan zijn er wel degelijk veel zaken gewijzigd, en die wijzigingen hebben bijna allemaal als doel Android klaar voor de toekomst te maken. Technieken als OpenGL ES 3.0 en Bluetooth Smart worden nu nog niet gebruikt, maar dat zal in de toekomst snel veranderen. Hetzelfde geldt voor de nieuwe api die het mogelijk maakt om notificaties vanaf een ander apparaat te lezen, die is overduidelijk gemaakt met wearable devices in het achterhoofd.

Op de mogelijkheid om per app in te kunnen stellen welke privégegevens je allemaal wilt delen, zitten we al een tijdje te wachten, en het is goed om te zien dat Google ermee bezig is. App-ontwikkelaars worden steeds gretiger als het om persoonsgegevens gaat en het is fijn als gebruikers een beetje tegengas kunnen geven.

Voor forse prestatiewinst hoeft je niet te upgraden. Op de Nexus 7 presteert Android 4.3 nagenoeg gelijk aan Android 4.2.2, en op de Nexus 4 is de winst niet erg groot. Qua accuduur is de winst die je met de Nexus 4 op een gemiddelde dag behaalt niet schokkend, behalve als je heel veel video kijkt.

Wie hoopt op een grote verandering in het uiterlijk van Android moet geduld hebben. Wellicht zal de volgende versie, die vermoedelijk dit najaar komt, dat brengen. Daar zijn in ieder geval aanwijzingen voor: Google is druk bezig om alle belangrijke apps van een nieuwe look te voorzien, gestoeld op het design van Google Now, en het zou ons niets verbazen als Android zelf uiteindelijk ook die kant op gaat. Zeker gezien het feit dat de laatste drie releases er nagenoeg hetzelfde uitzagen.

Reacties (81)

81
80
43
5
0
22
Wijzig sortering
Jammer dat er niet zo heel veel verandert verbeterd is in de prestaties van de Nexus 7, op 4.2.2 heb ik regelmatig erg last van haperingen.

[Reactie gewijzigd door yannickzz op 22 juli 2024 19:39]

Anandtech heeft een korte review over de nieuwe nexus 7 waarin wordt aangegeven dat de update naar 4.3 voor de oude nexus 7 prestatieverbeteringen moet meebrengen omdat het opslaggeheugen langzamer werd. Dat was een softwarematig probleem bij aansturing van dat geheugen en is nu opgelost. Heb ff geen link bij de hand want zit op een camping :)

Edit camping schmamping: http://www.anandtech.com/...exus-7-2013-mini-review/4

The story actually is a bit more involved however. One of the big problems was that the slowness which occurred with the prior Nexus 7 took device aging to appear – it was great for the first few months, but after you started loading it things tailed off. The new Nexus 7 (2013) with Android 4.3 includes support for fstrim, essentially idle garbage collection, which TRIMs the eMMC when a few conditions are met – the device is idle, screen off, and battery above roughly 70-percent. I’m told that TRIM support has been part of the eMMC standard since around 4.2, it was just a matter of enabling it in software. The result is that the new Nexus 7 shouldn’t have these aging affects at all. Oh, better yet, fstrim support has also been added to the old Nexus 7 with as of the Android 4.3 update, so if you’re got one of those that feel slow, I/O performance should get better after fstrim runs in the background. I would consider that problem fixed as of now, and Google took the eMMC and storage I/O performance issues with the previous Nexus 7 to heart for this version.

[Reactie gewijzigd door Kassad op 22 juli 2024 19:39]

kijk eens of je background apps heb draaien die veel memory of cpu trekken,
fabrieks reset werkt meestal wwel

dat is met een pc hetzelfde als je er veel op installeert dan wordt deze ook trager, en gaat deze haperingen geven, (vooral Win XP) als je deze dan herinstalleert lijkt het net een nieuwe computer.
Lijkt mij nogal een kromme vergelijking.. Genoeg programma's geïnstalleerd en merk gene verschil in snelheid.

Tevens had Android toch een ingebouwde multitasking die ervoor zorgt dat apps automatisch sluiten?

[Reactie gewijzigd door vali op 22 juli 2024 19:39]

Tevens had Android toch een ingebouwde multitasking die ervoor zorgt dat apps automatisch sluiten?
Ja doet ie ook gewoon, je kan oneindig veel apps achter elkaar op starten en je zal er nooit zelf 1 hoeven sluiten want dat doet Androiv voor je :)

Neemt niet weg dat dat de boel gewoon kan vertragen natuurlijk (door slechte apps)

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 22 juli 2024 19:39]

Ja doet ie ook gewoon, je kan oneindig veel apps achter elkaar op starten en je zal er nooit zelf 1 hoeven sluiten
Dit is pertinent onwaar. O.a. apps die als background service draaien kunnen zichzelf opstarten en worden door de Out Of Memory (OOM) manager vanzelf weer opgestart.
Kijk naar deze tekst in je logcat: "Scheduling restart of crashed service"
Zie ook: http://stackoverflow.com/...f-crashed-android-service

Dit kan onder andere leiden tot een soort thrashing ( http://en.wikipedia.org/wiki/Thrashing_(computer_science) ), waarbij opnieuw opgestarte background services elkaar telkens uit het geheugen blijven drukken. Het probleem wordt nog erger als je een Foreground application draait die het gros van het beschikbare RAM in gebruik heeft. De geheugenruimte waar de background services dan om moeten 'strijden' is dan nog kleiner, zeker als er ook nog AlarmManager based-apps voorbij komen (syncing e.d.). Zie bijvoorbeeld: http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=1816140

Toegegeven, als je 1GB RAM hebt, moet je het vrij gek maken met het aantal background services, maar op devices met 512MB RAM of minder is het relatief eenvoudig om je device continu in een geheugen-hongerige toestand te hebben.

Zoals altijd met thrashing geldt dat het echt een kwestie is van een druppel die de emmer doet overlopen. 1 als background service draaiende app deinstalleren/uitschakelen kan er voor zorgen dat het thrashing gedrag niet of nauwelijks meer optreedt omdat er over het algemeen net genoeg geheugen is voor iedereen in plaats van net te weinig.
Nee, ik gebruik maar 8GB van m'n 32. Fabrieksreset heb ik ook al vaak gedaan, dus dat is het ook niet. Ook gebruik ik de tablet alleen maar voor browsen en wat simpele apps, geen games.

[Reactie gewijzigd door yannickzz op 22 juli 2024 19:39]

Je hebt het over je "Opslag" ruimte, niet over het gebruik van het "RAM" (Random Acces Memory).
Ram geheugen mag gebruikt worden, Android bepaald zelf wel wat wordt afgeschoten zodra het ruimte te kort komt.
Als je een "manager" gebruikt, sloop die er weer uit, Android doet dat zelf beter dan welke "geheugen" manager ook.
Qua werkgeheugen gebruik, dus niet opslag, regelt android z'n zaakjes prima, je bent alleen wel afhankelijk van de bouwer van je toestel qua ruimte.
Klopt, maar wat wel irritant is is dat je geen prioriteit per app kunt zetten, Met andere woorden welke app Android het eerst zal moet afsluiten bij een geheugen tekort. Nu heb ik vaak het probleem dat als ik veel apps op de achtergrond heb draaien dat dan juist die app (browser met meerdere tabs) wordt afgeschoten terwijl ik dan liever had gehad dat die dan de game had gesloten.
Dat hangt er vanaf welke browser je gebruikt. Al reboot ik mijn smartphone, als ik de browser opstart zijn alle gewoon weer terug.
Hij bedoelt ook (waarschijnlijk) niet dat ie niet voor ze neus krijgt waar die geeindigd was, maar dat het daarvoor eerst al die websites OPNIEUW in moet laden :)

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 22 juli 2024 19:39]

Precies, ben je browssen en wil ff je reageren op een whatsappje en dan ben je al je ingeladen sites weer kwijt, of je krijgt een telefoontje..

Ik gebruik de Dolphin browser voornamelijk.

[Reactie gewijzigd door Gallant op 22 juli 2024 19:39]

Samengevat:
Voor de modders/tweakers interesant, voor de doorsnee gebruiker zal het de zoveelste worst wezen.
Of je blijft op je oude telefoon, of je stapt over op een nieuwe met 5.0.
Anoniem: 83718 @Kookie26 juli 2013 23:30
Wat updates betreft ben ik meer een Apple-Fan, als je een product koopt, ben je eigenlijk 2 jaar (of langer) verzekerd van updates.
Op Android...wacht maar af,
sommige producten krijgen helemaal noppes,
anderen worden verwend!
Niet mee eens. Je weet zelf op voorhand of je updates mag verwachten. Als je updates wil moet je geen LG ofzo kopen maar een Xiaomi (die doen wekelijks updates). Ben je zelf een beetje een tweaker dan flash je zelf toch gewoon een custom rom met een nieuwere versie?
Wat ik me nu afvraag nav dit artikel, in de update zit dus iets verwerkt voor draagbare devices (zoals een horloge/bril) zou 1 van deze producten het najaar gelanceerd worden samen met Android 5.x?

Apple en updates? Vertel mij de verschillen in de updates van de afgelopen 5 jaar behalve facetime en batterij percentage aanzetten?

HAHA -1?

[Reactie gewijzigd door LopendeVogel op 22 juli 2024 19:39]

Het is maar hoe je het verteld. Vele iOS gebruikers klagen dat de telefoon met de updates trager wordt. Je hebt dan wel de laatste versie, maar je telefoon is iets minder snel.

Je kan ook zeggen je telefoon krijgt de best mogelijke versie van de software voor je telefoon. (of dat zo is moet blijken) maar dat zou namelijk goed kunnen.

Overigens is android->android vergelijking niet echt nuttig. Zeker niet bij nieuwere waar de kans toch wel groot is dat vrij snel ook 4.3 wordt uit gerold. Het verschil in accu duur zal hetzelfde blijven.
Als je echt de laatste versie wilt, kun je altijd nog een custom ROM zoals CyanogenMod draaien. Ik heb die ook op mijn HTC One X. Super stabiel met Android 4.2.2 waar de standaard HTC Rom nog Android 4.1 heeft. Binnenkort komt al de update naar 4.3 uit. :D
Op Android hoef je ook niet af te wachten. Als je een Nexus toestel koopt, weet je zeker dat je minimaal anderhalf jaar lang alle updates direct krijgt. Bij een niet-Nexus toestel kan je er min of meer van uitgaan dat je 1 update naar de volgende versie krijgt (ongeveer een half jaar nadat die uit is), meer hoef je niet te verwachten.
Mee eens, ik heb een HTC One (Weliswaar ook nog eens branded dus duurt nog langer) en ik draai nog op 4.1.2, en de 4.2.2 is net uit (maar ook weer stogpezet).

Echter is het ook de vraag of je nou altijd wel de updates wilt? Een update hoeft geen verbetering te zijn, en er is altijd nog de custom rom die je erop kan zetten.

Apple heeft het dan ook een stuk makkelijker aangezien het met updates slechts rekening hoeft te houden met de iPhone, iPad en iPod terwijl als google een update uitbrengt dan moet HTC zijn eigen versie ervan maken, samsung ook, sony ook etc etc.

Ik ben het wel gewend geraakt en heb met mijn HTC Desire HD maar een custom rom erop gezet, maar natuurlijk zou het fijn zijn als de officiële updates sneller en naar meer toestellen komen ;)
Dan hoeft ieder bedrijf dus maar 1 update uit te brengen per telefoon. Dat is dus minder werk dan Apple dat hoeft te doen, want Google doet al het meeste werk. Je redenering klopt dus niet.
Ieder bedrijf moet een update uitbrengen voor hun eigen softwareschil en drivers / optimalisaties voor hun specifieke hardware. Apple zorgt dat ze dat allemaal voor elkaar hebben voor hun hele gamma (althans: dat deel dat ze willen updaten) en brengt dan de update uit voor alle devices. Aangezien Google de schil van de fabrikanten niet onderhoudt, hebben zij die mogelijkheid niet.

Als je de Google-manier met die van Apple wil vergelijken, moet je kijken naar de Nexus-lijn. 4.3 is net gereleased en menig Tweaker heeft hem al op zijn Nexus-apparaat staan. Ik verwacht mijn update ook een dezer dagen. Zo hoort het ook en als je dat belangrijk vindt, koop je een apparaat uit de Nexus-lijn of een andere telefoon uit de Play Store (kan in NL nog niet), die door Google onderhouden wordt.

De Galaxy Nexus van mijn vriendin heeft de update naar 4.3 al binnen en hij lijkt wat sneller geworden te zijn. Precies wat Google al voorspelde dus, verder merk je niet zoveel van de verbeteringen / veranderingen, behalve dat de camera inderdaad wat handiger en beter werkt.
Anoniem: 429330 @Jamesl27 juli 2013 06:15
Er zijn gelukkig custom roms, maar er zijn zoveel soorten. Lang niet alles is stabiel.
Vinden jullie dat je veel tijd kwijt bent met het uittesten van custom roms om uiteindelijk een stabiele versie te vinden?
Nu je deze vraag op Tweakers.net stelt kun je het antwoord denk ik wel verwachten. Als ik voor mezelf spreek is deze mogelijkheid juist een luxe, en niet een probleem. Daarom denk ik ook dat bepaalde telefoons die erg populair onder Tweakers zijn niet altijd succesvol onder 'gewone' consumenten en technisch minder aangelegde personen zijn. Het nieuws dat er Google edities van de HTC One en SGS4 komen zal niet iedereen,boeien (of uberhaupt begrijpen), zolang hun telefoon maar werkt.Ik wil juist aanpasbaarheid en vrijheid met mijn telefoon terwijl andere mensen hier misschien geen interesse in hebben en bepaalde keuzes liever overlaten aan de fabrikant. Bij aanschaf van een nieuw toestel lees ik eerst een paar weken lang reviews, ervaringen op fora en kijk of het een populair toestel voor custom roms is, maar ik ken genoeg mensen die gewoon ergens een winkel binnenlopen en daar een keuze maken.

Ik flash regelmatig een custom rom omdat ik het leuk vind iets uit te proberen wat een bepaalde ontwikkelaar gemaakt heeft. Vaak wordt er ook wel aangegeven waar de focus bij een rom op ligt (snelheid, stabiliteit of accuduur). Als vaste rom gebruik ik ook een custom rom, maar die in ieder geval wel op basis van de officiële drivers is gemaakt. Dat maakt m'n telefoon echt rock-solid, alleen zit ik wel vast aan Android 2.3 terwijl ik er zelf ook prima 4.2 op kan draaien. Helaas denkt de fabrikant daar anders over, want dat ik mijn telefoon nu al bijna 3 jaar lang gebruik is volgens de moderne consumptiemaatschappij uitzonderlijk.
Neenee, de europese versie is eergisteren uitgekomen en de Nederlandse versie 2 weken terug. Ik kan ze dus inmiddels van de server van HTC afhalen en flashen (zonder root/unlock). Het OTA gedeelte is momenteel een bottleneck. Dit doordat sommige gebruikers hun APN opnieuw moesten instellen (bugje die je apn instellingen eruit gooien, en dat kunnen we niet gebruiken natuurlijk bij een top of the line toestel)
Het enige wat ik bij HTC op te merken heb: Fix de OTA en verbeter de desktop software zodat deze bruikbaar is en je niet afhankelijk bent van OTA. Deze levert immers altijd vertraging op om 1 of andere reden.

[IMG]http://img855.imageshack.us/img855/9571/ff0.png[/IMG]

Ik zal hem straks even testen als ik op werk ben ( daar heb ik de fysieke spullen om de ONE te kunnen flashen zonder root/etc..)

De SGS4 heeft onlangs deze in Luxemburg gekregen, durf niet te zeggen welke android versie dat precies is:
PLATFORM_I9505XXUBMGA_1081224_REV06_user_low_ship_MULTI_CERT.tar.md5

PS. Ik moet de HTC ONE firmware nog testen, ik ga ervan uit dat mijn afbeelding om 4.2.2 gaat (99% zeker, doordat de update uit is, maar bij OTA stopgezet!)

Indien er een tweaker is die de software graag wilt hebben, en weet hoe hij deze zonder unlock/root kan installeren dan weet je mij te vinden (DM).

Edit: foto aangepast doordat ik met mijn slaaphoofd nog de volledige link in de tab icoon had staan :D

Indien je in de regio Arnhem werkt/woont, raad ik je aan om even een kijkje te nemen op www.doctorphone.nl (adres gegevens) , vanaf hier kan ik eventueel jou toestel flashen binnen de garantie

[Reactie gewijzigd door LopendeVogel op 22 juli 2024 19:39]

UBMGA == 4.2.2 (die had de S4 al en nieuwer is er natuurlijk nog niet, dat kan nu pas gebeuren)

voor de niet branded telefoons in nederland zorgt deze voor wat meer opslag, en move to sd is er nu ook.
Voor de rest merk ik nog niet zo heel veel verschil. De kernel is van 11 jul dus dat is vrij recent.
Grappig, ik ervaar het juist andersom. Gevoelsmatig gaan mijn Apple devices langzamer draaien als ik update terwijl ik met mijn Android aparaten het idee hebt dat ze sneller zijn met een update. Daardoor wil ik juist graag de laatste Android versies draaien en wacht ik toch vaak met een update van iOS.
daarentegen, elk device waar cyanogenmod voor is wordt gewoon updated.
Zo is er voor de Galaxy S2 gewoon Android 4.1 en ik meen ook 4.2.
Probeer jij maar eens iOS 6 op je iPhone 3G te zetten.
Ik ben een groot fan van de usability van Apple, maar van de iphone afgestapt om een aantal redenen:
- saaie interface : ik wil widgets, notification bars e.d.
- gedoe met jailbreak, voor sommige niet beschikbaar : ik wil baas zijn op eigen hardware
- toestel zelf is te klein
Nog steeds geen gast account mogelijkheden voor de phone en wel restrictie mogelijkheden voor de tablet WHY O WHY?? Ik wordt altijd door kinderen in me omgeving gevraagd of ze op me telefoon mogen spelen. Nu vind ik dat vaak wel goed maar vind het irritant dat ik ze dan niet in een afgesloten omgeving hun gang kan laten gaan. Waarom beperkt Google deze functie tot alleen de tablet? Ik begrijp dat men de tablet meer als een gemeenschappelijk apparaat ziet maar op een telefoon kan deze functie ook handig zijn dus waarom het weglaten?
Dan Morrill (google werknemer) zegt:
"...it is not at all clear how it should work on a phone, specifically with respect to SMS and phone calls," writes Dan Morrill, Google Engineer and a regular on the popular /r/Android subreddit. "Suppose you have device sharing enabled and then a call comes in. Who gets it? Do you punch through to the current user? Only the owner gets it? If only the owner can answer, does it ring for the second user? Is it worse to annoy the current user with a ringing phone they can't answer, or worse for dad to miss a call from his boss because Junior was playing Angry Birds?"
Bron
Anoniem: 145867 @Fly-guy27 juli 2013 11:01
Nou, Gallant.... simpel. Bedenk een oplossing voor dit probleem en stuur die oplossing naar Google en dan ben jij straks weer een tevreden gebruiker :D
(Uitdaging?)
@Texamicz
Uhh ze hebben de oplossing al maar ze laten deze weg op de phone. Waarom is mijn vraag.

@Fly-guy
Ik zie dat ze problemen zoeken die er niet zijn. Als ik me telefoon uitleen of als gemeenschappelijk speelgoed wil inzetten op een feestje dan weet ik dat ik opdat moment niet gebeld kan of wil worden. Dus geen binnenkomende telefoontjes of sms. Ik vind het echt problemen zoeken die er niet zijn. Ik krijg ook geen whatsapjes dat is ook geen issue waarom wel SMS dan? We leven in 2013 me telefoon is in de basis al lang geen telefoon meer. Als ik ff door ga dan kan ik bedenken dat we in de nabije toekomst een melding krijgen op onze smartwatch of glass dat we een inkomend gesprek hebben, misschien kan ik hem zelfs wel opnemen zonder me telefoon nog te moeten aanraken. Ah wel nog genoeg te dromen.

[Reactie gewijzigd door Gallant op 22 juli 2024 19:39]

HOe ziet android het verschil eigenlijk tussen een telefoon en een tablet, kijkt android hierbij naar de GSM functie?
Nog steeds geen gast account mogelijkheden voor de phone en wel restrictie mogelijkheden voor de tablet WHY O WHY?? Ik wordt altijd door kinderen in me omgeving gevraagd of ze op me telefoon mogen spelen. Nu vind ik dat vaak wel goed maar vind het irritant dat ik ze dan niet in een afgesloten omgeving hun gang kan laten gaan. Waarom beperkt Google deze functie tot alleen de tablet? Ik begrijp dat men de tablet meer als een gemeenschappelijk apparaat ziet maar op een telefoon kan deze functie ook handig zijn dus waarom het weglaten?
Misschien is Windows Phone 8 dan iets voor jou, hier is het namelijk wel gewoon mogelijk met speelhoek. Hier kan je zelf bepalen welke apps/muziek/films ect... gebruikt mogen worden.

[Reactie gewijzigd door vali op 22 juli 2024 19:39]

Op pagina 3 word gezegd dat 4.3 beter werkt op budget smartphones.
Maar iedereen hier zal het wel met me eens zijn als ik zeg dat enkel high-end smartphones worden geupdate?
Op pagina 3 word gezegd dat 4.3 beter werkt op budget smartphones.
Maar iedereen hier zal het wel met me eens zijn als ik zeg dat enkel high-end smartphones worden geupdate?
Dit zei Google ook bij 4.0 versie en dat hebben ze nog steeds niet waargemaakt. De huidige modellen die 512MB hebben zullen grotendeels deze update niet krijgen. Als voorbeeld de sony Xperia U niet beter werd met 4.0 en de support gestopt is, maar het toestel wordt wel nog steeds verkocht.

Ik zie liever de 4.3 in praktijk dan paar benchmarks hier op tweakers.net voordat ik de woorden van Google geloof. De Samsung galaxy tab 3 komt qua benchmark niet slecht eruit, maar vertoont net als zijn vorige serie nog steeds lag in het homescreen.

[Reactie gewijzigd door vali op 22 juli 2024 19:39]

Google geeft inderdaad aan dat Android steeds efficienter wordt. Maar ik zie mn Xperia P per upgrade ( van 2.3 naar 4.0 en nu 4.1.2 ) alleen maar slomer worden. Ik ben zelfs maar over gestapt naar een Apex launcher om de gang er nog en beetje in te houden. Vooral de 4.1 update valt tegen omdat hier specifieke aanpassingen zijn doorgevoerd om de gui soepeler te laten lopen.

Daarnaast zie je de hardware ook maar krachtiger en extremer worden. En nog hoor je dat bepaalde dingen niet soepel lopen. Gelukkig pakt, nota bene, Google dat met de op de 8x processor gebaseerde processor beter aan. Dan hebben ze net als Apple de software, de hardware incl CPU zelf in handen. Dus er is hoop. :-)
Buiten dat de xperia P een budget phone is zit ik aan een ander probleem te denken.
in de Xperia P kan toch een SD? Is deze niet in de loop van de tijd voller geraakt? Dus dat je denkt dat het door de update komt?
Dit is ook de reden dat SD nog maar weinig in high-end voorkomt (het is een bottleneck voor je performance)
Volgens mij is eerder een rede dat ze hopen dat klanten een model van 100 euro meer kopen waar 5 euro materiaal extra in zit.
Nee uit tests kan je zien dat het interne geheugen van bijv iPhone veel sneller is dan SD. Zal ook wel gelden voor Samsung.
Voor updates heb je waarschijnlijk gelijk. Er komen echter ongetwijfeld ook weer nieuwe budget smartphones en de kans is aanwezig dat die op een gegeven moment standaard met 4.3 geleverd worden.

Het heeft dan vooral nut voor de volgende generatie (budget) smartphones, minder of geen nut voor de vorige/huidige.
de huidige mediatek mt6589 serie hebben bijna allemaal 4.2 en quad core processor.
Voor 175 al te koop.
komt 4.3 niet gewoon beschikbaar via de Cyanogen Mod community?
Dat zal spijtig genoeg nog een tijdje duren. Elke gsm moet een update krijgen. En aangezien er wel een paar maand (misschien zelfs kwartalen) nodig zijn om een stable uit te brengen. De versies die men nu uitbrengt, 10.2, is nog lang niet stable.
Oh geen batterij verbetering...en ik was nog zo enthousiast na het kijken van dit filmpje...was ook een utopie... http://pocketnow.com/2013/07/23/new-in-android-4-3
Accu is simpel, eerst zelf zien, dan geloven, het is zo afhankelijk van veel omstandigheden.
Op mijn One is 4.2.2. een verbetering, tethering vreet een stuk minder batterrij. (en geef je toestel, of eigenlijk de nieuwe versie, een paar dagen om te stabiliseren, er gebeurd van alles...)
Die batterijduur is natuurlijk voor het grootste deel afhankelijk van het verbruik door scherm, telefoon radio's en andere hardware. Het scherm alleen al verbruikt al gauw de helft van de accu. Bij mij is in ieder geval gemiddeld maar 20% tot 30% gebruikt door de apps en os.

Ik geloof dus nooit dat ze met software optimalisaties echt veel kunnen winnen.
Zojuist op m'n Galaxy Nexus geïnstalleerd, werkt prima. Niet zoveel veranderd wat ik dagelijks gebruik behalve de camera interface.
Hier net zo. Het voelt marginaal sneller aan qua grafische overgangen tussen de homescreens en de app drawer maar het kan ook mijn verbeelding zijn of het feit dat ik een schoon image heb geplaatst.
snel is natuurlijk al snel ;)
Op de Nexus 7:
Kwam deze keer heel wat sneller dan versie 4.2;
vanavond keurig en snel geinstalleerd
Nog even kijken wat de wezenlijke
veranderingen zijn.
Ik heb de update ook nu al binnen op mijn Galaxy Nexus.

Met de vorige Android update duurde het een week of twee, want dat ging toen in "golven", waarbij bepaalde serienummers de update eerder kregen (en de apparaten hier in Europa waren later aan de beurt dan die in de VS).

Ik denk dat Google het proces van het distribueren van de update heeft verbeterd, waardoor we 'm nu veel sneller na de aankondiging al krijgen.
Anoniem: 145867 @rykedwez28 juli 2013 17:12
Ik heb die update nog niet op mijn Nexus 7. Juist vorige keer ging het veel sneller :S... Snap er niks van.
Dit is wel erg leuk. Dat je per app kan aangeven vind ik wel heel erg handig. Nu kijken welke smartphone die update snel krijg. Dan nog maar even wachten met kopen er van. Hoop zelf dat de Acer Liquid E2 snel die update krijg. Anders wordt het toch misschien de S2 plus.
Een uur geleden ota ontvangen en geïnstalleerd op mijn Nexus 7.
Zware grafische apps zoals Google Earth geven nauwelijks verschil in performance.
Bij het bekijken van grote steden met 3d buildings wordt de Tegra3 erg warm. Idem 4.2.2
Hoop wel iets meer te merken van de grafische optimalisaties, maar zoals hier in de review al beschreven hebben deze minder effect op de huidige Nexus 7.
Alsof Sundar het erom doet ;-) Die wil al te graag dat ik de nieuwe Nexus ga kopen.
En dat zal ik ook zeker doen
Update ota ontvangen voor de Nexus 4... Kan er nog weinig over zeggen. Behalve dat de naam suggestie in het bel menu erg handig is en miste ik echt nog.... Nu gelukkig aanwezig ;).
Ook lijkt de telefoon minder warm te worden aan de achterkant als ik aan het internetten ben.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.