Developed in Holland
Developed in Holland
We dachten tijdens de Computex met de deelname van een Nederlandse blondine aan een casemod-competitie de grootste verrassing van de beurs meegemaakt te hebben. Dat bleek echter niet de enige vaderlands getinte verrassing op de Computex; de DRN-STN van AIO Europe, een bedrijf uit Rotterdam, hadden we ook niet direct verwacht.
De DRN-STN, de naam is een verkorte aanduiding voor Drone Station, is een all-in-one-systeem dat speciaal werd ontwikkeld voor gamers die hun pc willen meenemen naar lan-party's. Niets bijzonders op zichzelf, maar de DRN-STN heeft een flink beeldscherm dat in de behuizing is ingebouwd en is zo ontworpen dat hij eenvoudig vervoerd kan worden. Het design van de all-in-one lijkt op de controlesystemen waarmee het Amerikaanse leger zijn onbemande drones bestuurt en daaraan dankt de 'behuizing' dan ook zijn naam.
Fabrikant AIO Europe is vier jaar geleden opgericht, toen de Europese tak van kastenbouwer ENlight zijn deuren sloot. Hoewel de fabricage van AIO's kasten in Azië gebeurt, bevindt het ontwerpteam, bestaande uit zowel Nederlanders als Taiwanezen, zich in Nederland. In de rechteronderhoek van het gamestation prijkt dan ook trots het logo 'Developed in Holland' en als dat niet genoeg reden is voor een korte hands-on, dan is het unieke ontwerp van de DRN-STN dat wel.
Helaas!
De video die je probeert te bekijken is niet langer beschikbaar op Tweakers.net.
De cockpit nader bekeken
De DRN-STN lijkt, zoals we al aangaven, met zijn stevige uiterlijk en zonnekap om het scherm op een control center voor militaire hardware. De behuizing lijkt een grote tower met in het zijpaneel een beeldscherm, maar de DRN-STN zit iets ingewikkelder in elkaar. Het gevaarte bestaat namelijk uit twee kasten: een traditioneel ogend ATX-frame, dat op zijn beurt in de militair ogende ombouw geplaatst wordt.
/i/1370591822.jpeg?f=imagenormal)
Deze ombouw bevat aan de zijkant een 24"-ips-paneel met een resolutie van 1920x1080 pixels. Dat ips-paneel, van fabrikant AUO, is in twee varianten verkrijgbaar: een met een responstijd van 5ms en een met 12ms, wat benadrukt dat AIO zich compleet op de hardcore gamer richt. Knoppen links onder het scherm laten de helderheid en overige menu-instellingen aanpassen. Onder de schermknoppen zijn twee usb 2.0-poorten en twee fancontrollers aangebracht.
De fancontrollers hebben ieder drie standen en bedienen de linker- en rechterventilators in de behuizing. Zowel links als rechts zijn drie 120mm-ventilators met blauwe leds als in- en uitlaten ingebouwd, terwijl boven in de behuizing nog eens twee extra 120mm-ventilators zijn aangebracht.
:fill(white)/i/1370591828.jpeg?f=thumb)
Rechts onder het scherm zijn twee usb 3.0-poorten te vinden, met ernaast audiopoorten en erboven de power buttons. Midden onder het beeldscherm zijn twee externe 5,25"-bays aangebracht, die voor optische drives of optionele hotswap-bays gebruikt kunnen worden.
Een behuizing in een behuizing
De achterkant van de behuizing wordt met vier vlindermoeren op zijn plaats gehouden en is voorzien van een groot plexivenster om zicht op de hardware te geven. De blauwe leds van de ventilators leveren de verlichting daarbij.
/i/1370591829.jpeg?f=imagenormal)
Als de achterzijde verwijderd wordt, krijgt de gebruiker toegang tot de losse midtower, die zich binnen de DRN-STN bevindt. De midtower heeft ruimte voor standaard-atx-moederborden met zeven uitbreidingsslots. Verder zijn in de huidige versie twee drivecages voor ieder vier 3,5"-drives ingebouwd. Standaard zijn de drivebays niet geschikt voor 2,5"-drives, maar het bedrijf werkt aan een oplossing daarvoor.
Helaas!
De video die je probeert te bekijken is niet langer beschikbaar op Tweakers.net.
De midtower kan compleet uit de ombouw gehaald worden, zodat de hardware net als bij een reguliere behuizing ingebouwd kan worden. Daarna wordt het chassis met hardware weer in de ombouw geplaatst. Dat levert een bijzonder opgeruimde gaming-pc op. Alleen een voedingskabel en eventuele netwerkkabel worden achter in de behuizing geprikt. Een muis en toetsenbord kunnen in de frontpoorten of via een kabelgootje in de behuizing intern aangesloten worden.
Lan-party-klaar
De DRN-STN wordt geleverd met een beschermkap voor het beeldscherm, die gemaakt is van stevig schuim. Deze kap wordt met een riem aan de behuizing bevestigd. Zo moet de kast makkelijk meegenomen kunnen worden naar lan-party's, al kan het transport eventueel nog door het gewicht bemoeilijkt worden; de lege behuizing weegt al rond de 15 kilo.
De behuizing wordt door AIO Europe in drie kleuren geproduceerd: 'gunmetal gray', legergroen en wit. Volgens de Taiwanese medewerkers, die een woordje Nederlands spreken, zouden logo's en andere afwerkingen nog mogelijk zijn. Momenteel is de fabrikant in gesprek met verschillende partijen die interesse hebben in de kast. Het is daarbij mogelijk dat de DRN-STN uiteindelijk onder de naam van een andere partij verkocht gaat worden, maar AIO houdt ook de mogelijkheid open om de kast onder eigen naam uit te brengen.
De massaproductie van het gevaarte moet ergens in de komende twee maanden van start gaan. Over de prijs die de consument uiteindelijk moet betalen, wil AIO Europe nog geen harde uitspraken doen, maar wij verwachten dat hij behoorlijk duur wordt. Voor een lege DRN-STN betaal je waarschijnlijk hetzelfde als voor een leuk gamesysteem. Dan krijg je uiteraard wel een unieke lan-party-behuizing, inclusief ips-beeldscherm van 24" en niet te vergeten: developed in Holland.
/i/1370591825.jpeg?f=imagenormal)