Door Willem de Moor

Redacteur

De DRN-STN: Hollandse verrassing op de Computex

Developed in Holland

Developed in Holland

We dachten tijdens de Computex met de deelname van een Nederlandse blondine aan een casemod-competitie de grootste verrassing van de beurs meegemaakt te hebben. Dat bleek echter niet de enige vaderlands getinte verrassing op de Computex; de DRN-STN van AIO Europe, een bedrijf uit Rotterdam, hadden we ook niet direct verwacht.

De DRN-STN, de naam is een verkorte aanduiding voor Drone Station, is een all-in-one-systeem dat speciaal werd ontwikkeld voor gamers die hun pc willen meenemen naar lan-party's. Niets bijzonders op zichzelf, maar de DRN-STN heeft een flink beeldscherm dat in de behuizing is ingebouwd en is zo ontworpen dat hij eenvoudig vervoerd kan worden. Het design van de all-in-one lijkt op de controlesystemen waarmee het Amerikaanse leger zijn onbemande drones bestuurt en daaraan dankt de 'behuizing' dan ook zijn naam.

Fabrikant AIO Europe is vier jaar geleden opgericht, toen de Europese tak van kastenbouwer ENlight zijn deuren sloot. Hoewel de fabricage van AIO's kasten in Azië gebeurt, bevindt het ontwerpteam, bestaande uit zowel Nederlanders als Taiwanezen, zich in Nederland. In de rechteronderhoek van het gamestation prijkt dan ook trots het logo 'Developed in Holland' en als dat niet genoeg reden is voor een korte hands-on, dan is het unieke ontwerp van de DRN-STN dat wel.

Helaas!
De video die je probeert te bekijken is niet langer beschikbaar op Tweakers.net.

De cockpit nader bekeken

De DRN-STN lijkt, zoals we al aangaven, met zijn stevige uiterlijk en zonnekap om het scherm op een control center voor militaire hardware. De behuizing lijkt een grote tower met in het zijpaneel een beeldscherm, maar de DRN-STN zit iets ingewikkelder in elkaar. Het gevaarte bestaat namelijk uit twee kasten: een traditioneel ogend ATX-frame, dat op zijn beurt in de militair ogende ombouw geplaatst wordt.

Deze ombouw bevat aan de zijkant een 24"-ips-paneel met een resolutie van 1920x1080 pixels. Dat ips-paneel, van fabrikant AUO, is in twee varianten verkrijgbaar: een met een responstijd van 5ms en een met 12ms, wat benadrukt dat AIO zich compleet op de hardcore gamer richt. Knoppen links onder het scherm laten de helderheid en overige menu-instellingen aanpassen. Onder de schermknoppen zijn twee usb 2.0-poorten en twee fancontrollers aangebracht.

De fancontrollers hebben ieder drie standen en bedienen de linker- en rechterventilators in de behuizing. Zowel links als rechts zijn drie 120mm-ventilators met blauwe leds als in- en uitlaten ingebouwd, terwijl boven in de behuizing nog eens twee extra 120mm-ventilators zijn aangebracht.

Drone Station Drone Station Drone Station Drone Station

Rechts onder het scherm zijn twee usb 3.0-poorten te vinden, met ernaast audiopoorten en erboven de power buttons. Midden onder het beeldscherm zijn twee externe 5,25"-bays aangebracht, die voor optische drives of optionele hotswap-bays gebruikt kunnen worden.

Een behuizing in een behuizing

De achterkant van de behuizing wordt met vier vlindermoeren op zijn plaats gehouden en is voorzien van een groot plexivenster om zicht op de hardware te geven. De blauwe leds van de ventilators leveren de verlichting daarbij.

Als de achterzijde verwijderd wordt, krijgt de gebruiker toegang tot de losse midtower, die zich binnen de DRN-STN bevindt. De midtower heeft ruimte voor standaard-atx-moederborden met zeven uitbreidingsslots. Verder zijn in de huidige versie twee drivecages voor ieder vier 3,5"-drives ingebouwd. Standaard zijn de drivebays niet geschikt voor 2,5"-drives, maar het bedrijf werkt aan een oplossing daarvoor.

Helaas!
De video die je probeert te bekijken is niet langer beschikbaar op Tweakers.net.

De midtower kan compleet uit de ombouw gehaald worden, zodat de hardware net als bij een reguliere behuizing ingebouwd kan worden. Daarna wordt het chassis met hardware weer in de ombouw geplaatst. Dat levert een bijzonder opgeruimde gaming-pc op. Alleen een voedingskabel en eventuele netwerkkabel worden achter in de behuizing geprikt. Een muis en toetsenbord kunnen in de frontpoorten of via een kabelgootje in de behuizing intern aangesloten worden.

Drone Station Drone Station Drone Station Drone Station Drone Station

Lan-party-klaar

De DRN-STN wordt geleverd met een beschermkap voor het beeldscherm, die gemaakt is van stevig schuim. Deze kap wordt met een riem aan de behuizing bevestigd. Zo moet de kast makkelijk meegenomen kunnen worden naar lan-party's, al kan het transport eventueel nog door het gewicht bemoeilijkt worden; de lege behuizing weegt al rond de 15 kilo.

De behuizing wordt door AIO Europe in drie kleuren geproduceerd: 'gunmetal gray', legergroen en wit. Volgens de Taiwanese medewerkers, die een woordje Nederlands spreken, zouden logo's en andere afwerkingen nog mogelijk zijn. Momenteel is de fabrikant in gesprek met verschillende partijen die interesse hebben in de kast. Het is daarbij mogelijk dat de DRN-STN uiteindelijk onder de naam van een andere partij verkocht gaat worden, maar AIO houdt ook de mogelijkheid open om de kast onder eigen naam uit te brengen.

De massaproductie van het gevaarte moet ergens in de komende twee maanden van start gaan. Over de prijs die de consument uiteindelijk moet betalen, wil AIO Europe nog geen harde uitspraken doen, maar wij verwachten dat hij behoorlijk duur wordt. Voor een lege DRN-STN betaal je waarschijnlijk hetzelfde als voor een leuk gamesysteem. Dan krijg je uiteraard wel een unieke lan-party-behuizing, inclusief ips-beeldscherm van 24" en niet te vergeten: developed in Holland.

Reacties (89)

Wijzig sortering
Leuk maar slecht uitgewerkt.

De kast in een kast is onzin om mee te beginnen, waarschijnlijk waren ze te lui om de externe kast te ontwerpen als een echte PC kast. Nu heb je dubbel gewicht en dubbele ventilatie nodig.

Zo te zien zit er ook geen draag handel aan de de bovenkant. Aan de zijkant tillen word snel zwaar. Het is toch een bak die veel groter is dan een normale tower en ook nog eens veel breder. Voor je buik dragen is niet handig. Een hendel aan de bovenkant en twee aan de boven zij kant kun je hem naast je dragen of met twee personen. Meer zoals een travel case gebouwd is.

En 24 inch zit toch echt aan de onderkant voor een "serieuze" gamer. Een paar geleden was dit acceptable voor een draagbaar iets maar juist nu beginnen de laptops te komen met hogere resoluties.

Het lullige is dat dit dus snel verouders is, hoe lager de resolutie, hoe meer je het scherm ook kan sturen met een laptop grafische kaart. Je hebt geen GTX 690 nodig voor een HD schermpje.

En dan moet je ook nog een tas meenemen met je muis en keyboard.

Geinig maar iets voor de mensen met meer geld dan verstand.
De kast in een kast is onzin om mee te beginnen, waarschijnlijk waren ze te lui om de externe kast te ontwerpen als een echte PC kast. Nu heb je dubbel gewicht en dubbele ventilatie nodig.
Precies. Nu is het meer een verzamelbak voor monitor en pc-case ipv pc-case met ingebouwde monitor.
Het concept van een ingebouwd beeldscerm doet mij een beetje denken aan mijn vaders eerste 'portable computer', een compaq III. Ook daarbij was portable al een groot woord:
http://oldcomputers.net/compaqiii.html
Echter, de Compaq III had als extra slimmigheid dat de klep die het beeldscherm beschermde ook meteen het toetsenbord bevatte. En hij woog 'slechts' 10kg, inclusief hardware.

Een leuk idee dit, maar ik betwijfel of het nou écht zo handig is. Dat was het 23 jaar geleden ook niet namelijk...
PC + Scherm + duct tape = DRN-STN :P
Nee ff serieus, leuk concept, maar wel een beetje groot om 'draagbaar' te noemen...
Als ik het goed begrijp, dan is het een lege kast met een beeldscherm?
Een laptop is dan wel beter draagbaar, maar zet daar maar even een nieuw moederbordje in, of een flinke videokaart.
Qua draagbaarheid is het in ieder geval gemakkelijker dan een kast + scherm los te sjouwen. Ik vind het wel een apart ding, ben benieuwd of dit aanslaat. Ik zou het kopen mits de prijs niet te belachelijk is.
gewoon ff spierballen kweken...
Waarom zou dit niet draagbaar zijn? Het is precies wat het zegt te zijn.
Het hele idee is dat je zonder rotzooi zo je PC kan neerzetten, geen gedoe met tassen enz, in die zin is die goed draagbaar.
niet eens developed in The Netherlands?

wel een leuk concept, maar systeemkast met wieltjes werkt beter ivm gewicht volgens mij

[Reactie gewijzigd door flessuh op 7 juni 2013 13:11]

Wel developed in The Netherlands dus.
Zoals in het artikel staat: het ontwerpteam, bestaande uit zowel Taiwanezen als Nederlanders, is in Nederland gevestigd.

Ik vind het wel een leuk concept. Nadeel van eigenlijk de meeste kasten waar je een hardcore game PC in kwijt kan is dat ze groot en zwaar zijn. Maar met dit ding hoef je in elk geval 1x minder naar je auto op en neer te lopen. ;)

Ik vraag me wel even af hoe het zit met de ventilatie omdat het een kast in een kast is. Ik vermoed wel een beetje dat dat dus voor extra geluidsproductie gaat zorgen; al zullen 2x 3 120mm fans aan weerszijden van de kast op zich wel genoeg lucht verplaatsen.

Het is helemaal ideaal als ze dit ding gaan verkopen bij een winkel die je PC wil bouwen volgens jouw specificaties voor een zacht prijsje. Zo van ik wil die componenten, en dat je hem dan gewoon kant en klaar afgeleverd krijgt. :)

Ik dacht toen ik de review begon te lezen even dat dit bedrijf hem zelf kant en klaar aflevert, maar afgezien van de monitor en de fans is het dus een lege kast. Op zich wel slim denk ik, anders haakt de helft van de kritische gamers meteen al af omdat er net het verkeerde reepje geheugen of videokaart in zou zitten.
Het gaat mij er dus om dat er in het artikel, en vaak in de pers ook, staat: "developed in Holland" terwij holland maar een deel van Nederland is. zo leert men het nooit ;)
developped in holland betekent dat het ontwikkeld is in holland, maar dus ook in nederland, en ook in europa, en ook in de wereld....

er zijn blijkbaar mensen er blij mee dat ze uit specifiek holland komen
Holland wordt in het buitenlands geassocieerd met The Netherlands.

Holland wordt dus ook gebruikt door veel mensen om The Netherlands aan te duiden omdat ze gewoon weg het verschil niet weten. Dit kan mogelijk komen door het feit dat in het Napoleon (1806 tot 1810) tijdperk. Toen heten Nederland namelijk Kingdom of Holland.

@flessuh om mensen het verschil te leren:
http://www.youtube.com/watch?v=eE_IUPInEuc

#ontopic.
Handige kast, vraag me af hoe het tilt. en of het wel lekker speelt aangezien je je beeldscherm even precies afstelt hoe jij dat wilt. Constant zo'n zware kast draaien hoger zetten etc.

Voor lan parties goed te doen, maar ja ik ben geen gam everslaafde.
Ja wat mij dus nou precies opviel is dat dat beeldscherm onder een enorme hoek staat..

Ik weet niet hoe het met jullie zit maar ik zet mijn beeldscherm altijd KAASRECHT voor me en verhoogd/verlaagd zodat het midden van het monitor precies recht voor mijn ogen zit.
officieel hoort je monitor zo te staan dat je tegen de bovenkant aankijkt. dus als je dit ding op tafel zet zal dat redelijk goed zijn. maar de hoek lijkt mij ook irritant ja.
Meh, ik zit in een relax bureaustoel die lekker achterover leunt en zit dus altijd lekker relaxt achter mijn bureau.
Kijkniveau van mijn ogen (heb best hoog bureau) komt niet meer dan 30cm boven het blad uit.. Als ik jou 'officiële' richtlijn zou volgen zou ik dus een 12" monitor moeten hebben welke met de onderkant helemaal tegen het bureaublad aan zit. :P
Meh, dat is net als Engeland en Groot-Brittanie. Het verschil is niet interessant genoeg om je druk over te maken.
Het bedrijf is gevestigd in Rotterdam, dus het klopt wel :)
Maar goed, de meeste mensen die niet in Nederland wonen roepen nog steeds Holland ipv the Netherlands.
Ze zitten in Rotterdam, dat is weldegelijk Holland. Als ze in Zwolle zaten, dan ging dat niet op.
Het klopt toch ook, het gaat om ene bedrijf uit Rotterdam, dat ligt in Zuid Holland, dat samen met Noord Holland de regio Holland vormt.
Rotterdam -> Rotterdam Rijnmond -> Zuid-Holland -> Holland -> Randstad -> Nederland
Tijdens een WK of EK schreeuwen we met z'n allen: "Hup Holland!" en sjouwen we spandoeken, vlaggetjes, vuvuzela's enz. met dito opdruk overal mee naar toe, dus begrijp ik de discussie niet. Maar goed, gelukkig zijn er mensen die graag alles afplassen, ongeacht relevantie of importantie, zeker als ze dan de eerste kunnen zijn die op een topic reageert ;-)
plu sje moet nog steeds je keyboard / mouse / gamepad oid mee nemen....+ losse powercables etc...
Maar mooi concept...nu wachten op prijskaartje...
wil je dan een ingebouwde toetsenbord en muis? Als gamer wil je toch echt liever je eigen toetsenbord en muis gebruiken hoor.
Ze hadden en vak onderin moeten maken waar je je eigen toetsenbord en muis in kan schuiven.
wil je dan een ingebouwde toetsenbord en muis? Als gamer wil je toch echt liever je eigen toetsenbord en muis gebruiken hoor.
Dat is zijn punt natuurlijk ook helemaal niet. Het punt is dat ze hem verkopen als "alles in 1 voor LAN-doeleienden"; terwijl je als je naar een LAN-party gaat natuurlijk altijd nog minstens een krat of tas extra mee zult nemen voor muis/tobo/headset/netwerkkabel/stekkerblok/etc.

Echt alles in 1 heb je dus met een PC-kast nooit; dat lukt je alleen met een laptop, die je samen met je headset en netwerkkabel net in een rugzak kunt proppen.

Het valt niet te ontkennen dat je met de DRN-STN 1x minder naar je auto hoeft te lopen als je gaat LAN-en, omdat de monitor ingebouwd zit. Maar, zeg dat je samen met slaapspullen en eventueel campeerspullen (CAMPZONE !!!!11oneone) en wat voedsel/drank normaal (minstens) 4x naar je auto moet lopen; met een DRN-STN is dat dan nog maar (minstens) 3x. De vraag is dus hoeveel dát nou echt boeit in de praktijk.

Naar mijn idee moet je een DRN-STN dus niet alleen maar daarom kopen, maar ook omdat je het een lomp en gaaft uitziend ding vindt, wat het op zich best wel is natuurlijk (vind ik).

[Reactie gewijzigd door RagingR2 op 7 juni 2013 14:21]

koop een deftige rugzak bescherm hoes.
en dan bedoel ik met rugzak niet zo'n waarmee je naar school gaat, maar zo een waarmee je op trektocht gaat, of naar een LAN party ;)
in dergelijke zakken past namelijk je hele kast en alle bijhorende kabels en randapparatuur.
je kampeer spullen draag je in je rugzak op je rug, je PC over de shouder in de draagtas en je scherm in je handen.

Hoezo 4 keer lopen?
Waarom dan niet dit systeem zo maken dat je er snel een tweetal draagriemen op vast kan klikken zodat je de hele kast als rugzak kan gebruiken?
Lijkt me vele malen praktischer het zwaarste op je rug te dragen, een extra tas met een tobo en muis weegt geen drol in vergelijking met die kast met pc onderdelen.
Stukken beter te dragen en beter voor die toch al zwakke nerdruggetjes ;) j/k. :Y)
In 5,25" bays kun je headset en muis en alle kabels meenemen.
Leuke kast, opzich goed idee voor actieve lan gamers, maar 1 ding viel me meteen op, kijk eens goed naar de eerste foto op pagina3, wat de hell?! je moet dus een bureau met een gat hebben, anders krijg je nooit de stroom kabel erin/leunt de hele setup op je power connector?? beetje slordig. Zelfs al hebben de meeste mensen zulke kabels zonder de hoek, je mag toch verwachten dat die wel te gebruiken zijn, deden ze zo te zien zelf ook.

[Reactie gewijzigd door 434365 op 7 juni 2013 13:48]

Je kan de stekker omdraaien natuurlijk (of geen haakse stekker gebruiken), maar ze hadden de connector beter horizontaal ipv. verticaal kunnen plaatsen.

[Reactie gewijzigd door Greybeard op 7 juni 2013 13:49]

Mee eens, ik denk dat ze voor de nette afwerking een haakse stekker hebben gebruikt, je kunt er gewoon een rechte stekker in stoppen natuurlijk.
True true, bedacht me ook pas achteraf dat we allemaal rechte kabels gebruiken, vandaar edit met die vermelding :P maar toch, beetje gek.
En voor zover ik weet zijn die power stekkers altijd met die 3 pinnen, die kan je niet ondersteboven gebruiken :)
Prachtig idee van alles in 1 en het zal ook vast heel erg handig zijn voor lan parties, maar hij ziet er gewoon zo loch en lomp uit...
Leuk ding! Ik zie er zeker wel potentie in, al is het denk ik al snel te duur. Wellicht wel een optie voor de diehard LAN party bezoeker.
Aan de binnenkant van schuimkap toetsenbord en muis riempjes/vakjes? Met wat stickers heeft het ook een hoog kiosk gehalte. :Y)
Ook wel ideal voor portable video editing machine! Meer dan genoeg koeling voor een Intel 6core met een flinke nvidia kaart. Leuk concept :)
Dat is inderdaad een supertoffe manier om het ding te gebruiken, en daar zat ik ook al naar te kijken :) Ik hoop alleen dat het óók mogelijk is om er nog een (aantal) extra scherm(en) aan te hangen zodra je weer thuis bent. Is anders zo zonde van die 6core :P

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers is samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer onderdeel van DPG Media B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee