Bij de introductie van de Pentium 4 was de publieke opinie over de Pentium 4 overwegend negatief. Het laatste jaar hebben we dat echter langzaam zien veranderen. Met de introductie van goedkopere chipsets, hogere clocksnelheden en flinke prijsverlagingen, is het Pentium 4 platform in kleine stapjes aantrekkelijker geworden. Tweakers.net kreeg enkele Pentium 4 processors in handen, gebaseerd op de nieuwe Northwood core. Wederom een stap of stapje in de juiste richting? Lees het in de review.
De Northwood core
Sinds de introductie van de Pentium 4, ondertussen al bijna anderhalf jaar geleden, heeft Intel weinig veranderd aan de Pentium 4 core. De 0,18 micron Willamette core is voor zowel socket 423 als socket 478 Pentium 4 chips gebruikt. Het enige wat veranderd is in de loop der tijd is de clocksnelheid; deze is langzaam opgeklommen tot 2GHz.
Twee weken geleden introduceerde Intel de eerste Pentium 4 processors met de Northwood core. De Northwood core verschilt op twee belangrijke punten van de Willamette core: de core is allereerst gemaakt met een kleiner productieproces en daarnaast is de hoeveelheid L2 cache verdubbeld van 256KB naar 512KB.
Intel Pentium 4 Northwood wafer (0,13 micron). |
Het 0,13 micron procédé brengt een groot aantal voordelen mee voor Intel en de consument. Waar de Willamette core een oppervlak had van 217 vierkante millimeter, meet de Northwood core slechts 146 vierkante millimeter. Dit vertaalt in veel lagere productie kosten, die op den duur doorgerekend zullen worden in de consumentenprijzen. Volgens de informatie in dit nieuwsbericht kost het 100 dollar om een 0,18 micron Pentium 4 te produceren, terwijl de goedkoopste exemplaren al voor 133 dollar over de toonbank gaan. De productiekosten van de Northwood zijn slechts 55 dollar, wat perspectief biedt op een nieuwe prijzenoorlog .
Een ander voordeel van een kleiner productieproces is een potentieel snellere processor. De transistors binnen in de Pentium 4 zijn slechts 60 nanometer groot, waardoor ze sneller kunnen schakelen, terwijl ze minder warmte produceren. De Northwood core heeft een werkspanning nodig van 1,5V, wat 0,25V minder is dan de 1,75V van de Willamette.
Aan de buitenkant is er weinig verschil tussen de Northwood en de Willamette. Beide passen in een socket 478 voetje en de fysieke afmetingen zijn identiek. Alleen aan de tekst die in de heatspreader is gedrukt kun je ze uit elkaar houden. Bij de Northwood is de tekst kleiner en daarnaast staat er op de eerste regel 512 en 1,5V, in plaats van 256 en 1,75V.
Links de 2,2GHz Northwood, rechts de 2,0GHz Willamette. |