Op herhaling
Met Halo 4 maakt Microsoft haast een nieuw begin aan de serie waar zijn Xbox groot mee is geworden. De eerste game, Halo: Combat Evolved, verscheen eind 2001, tegelijk met de eerste console van het concern. Halo was een succes, de Xbox ook en dus kwam er meer. Meer Halo vooral. Na Halo kwamen Halo 2 en 3, die beide een rechtstreeks vervolg op de gebeurtenissen in Combat Evolved boden. Daarna was het verhaal van Master Chief, de grote held van de serie, wel een beetje klaar. Maar de serie niet, want Microsoft probeerde de vaart erin te houden met Halo Wars, Halo 3: ODST en Halo: Reach. Prima games, niks mis mee, maar er ontbrak iets. Halo is toch niet 'echt Halo' als Master Chief de mensheid niet komt redden.
Gespeeld op: Xbox 360 (exclusief)
Vandaar dat Microsoft de oude krijger weer van stal heeft gehaald voor een nieuwe diensttermijn van drie games. Daar is Halo 4 de eerste van. In tegenstelling tot de eerste trilogie is bij het schrijven van het verhaal dit keer wel vooraf rekening gehouden met een trilogie. Wat je in Halo 4 krijgt voorgeschoteld, vormt dus slechts de opmaat naar de gebeurtenissen in de beide vervolggames die nog gaan komen. Zo voelt het gelukkig niet. De campagne is op zichzelf ook spannend en groots genoeg.
Gamesredacteur Paul Hulsebosch over Halo 4.Wakker worden
Het spel begint 4 jaar, 7 maanden en 10 dagen na de finale van Halo 3. Dat lijkt lang, maar in de tussentijd is er eigenlijk niets gebeurd. Master Chief heeft samen met zijn vertrouwde kunstmatige intelligentie Cortana door de ruimte gezworven. Zonder het overigens zelf te weten, want hij was in een diepe kunstmatige slaap. Plaats van handeling is de UNSC FFG201 Forward Unto Dawn, het ruimteschip waarmee Master Chief onderweg was naar de aarde, aan het einde van Halo 3. Dat lukte half. De voorste helft van het schip haalde de aarde wel, de achterste helft, met Master Chief en Cortana aan bood, bleef ergens in het heelal achter, wachtend op een nieuwe serie avonturen.
Die avonturen starten met een aanval van de Covenant, de vaste vijanden in de serie, op de FFG201, die in de volksmond kortweg Dawn wordt genoemd. Het is de opmaat tot een verhaal waarin diezelfde Covenant eigenlijk slechts een bijrol vervullen. Het zijn vooral de Forerunner waar Master Chief het mee te stellen heeft. Die staan onder leiding van de Didact, eigenlijk een soort tegenhanger van Master Chief. De Didact is het hoofd van de Prometheans, de elitesoldaten van de Forerunners, en daarmee een soort tegenhanger van de Spartans.
Let op Cortana
Naast de Didact is er nog een opvallende speler in het verhaal. Of eigenlijk een speelster, want er is erg veel ruimte voor Cortana, de trouwe AI van master Chief die hem op al zijn avonturen van raad en daad voorzag. Cortana was de betrouwbare bron van informatie waar Master Chief op terug kon vallen. Dat is anders in Halo 4. Cortana heeft het zwaar in de game en is niet meer zo betrouwbaar. Dat komt het verhaal zeer ten goede en het maakt de game alleen maar spannender. In de voorgaande delen van de serie was Cortana altijd degene die deuren voor je kon openen en computers voor je kon hacken. Helaas is ze inmiddels niet meer zo onfeilbaar als vroeger, waardoor je vaker op jezelf bent aangewezen.
Helaas!
De video die je probeert te bekijken is niet langer beschikbaar op Tweakers.net.
Lauch trailer van Halo 4.Niet alleen wat dramatiek betreft is het een mooie ontwikkeling, het komt ook de spanning in de game ten goede. Het maakt Master Chief ook kwetsbaarder en wat dat betreft zit Halo 4 dan ook goed in elkaar. Dat geldt althans voor het achtergrondverhaal. De Didact is een memorabele tegenstander, die hooguit iets teveel op de achtergrond blijft. Maar de strijd tussen Master Chief en de zwakkere Cortana aan de ene kant en de Didact en zijn Forerunner is prima. Hij duurt hooguit wat kort, maar is in ieder geval wel kort en krachtig. Dat is wat anders bij het verhaal dat door de losse missies is verweven. Die verhaaltjes zijn juist wat repetitief.
Techobabbel
Net als in de voorgaande delen is er altijd wel een laserstraal, tractor beam, bom, of raket die opgestart of juist uitgeschakeld moet worden en de verhaaltjes daar omheen zitten weer ouderwets vol typische scifi-technobabbel. Daar had best wat meer afwisseling in mogen zitten. Gelukkig maakt met name de rol van Cortana veel goed en is er met de inmenging van de Forerunners genoeg om op voort te borduren in de komende delen. Het zijn tegenstanders die indrukwekkend genoeg zijn om het aangenaam te maken als je er vaker mee wordt geconfronteerd. De omgeving waar je in rondloopt is opnieuw afwisselend. Naar beproefd Halo-stramien ga je van ruimteschip naar planeet en weer terug, en beide omgevingen zien er goed uit. Die ruimteschepen zijn dit keer vooral van de Forerunner, en bij de inrichting van hun optrekjes hebben zij meer dan de Convenant naar Tron gekeken.
Weinig munitie
Wat het verhaal betreft biedt Halo 4 dus een nieuwe start, maar wel een die stevig voortborduurt op de voorgaande trilogie. Voor de gameplay van Halo 4 geldt dat nog veel meer. Die is volledig vertrouwd. Dat wil zeggen dat je maximaal twee wapens bij je kunt dragen en een beperkte hoeveelheid munitie. Verder zijn er drie soorten granaten, waarvan je er in totaal maar vier op zak kunt hebben. Omdat er zo weinig munitie voorhanden is, is het handig dat Master Chief in een stevig pak zit en hij flink uit de kluiten gewassen is, want je kunt een flinke beuk met je elleboog geven en dat is nog steeds een zeer effectief strijdmiddel als de vijand op je lip zit. Sterker nog, het is nog steeds erg nuttig om kogels te sparen en met je elleboog in de aanslag actief op jacht te gaan naar tegenstanders. Zelfs tegen de sterkste tegenstanders zijn je uithalen nuttig.
Helaas!
De video die je probeert te bekijken is niet langer beschikbaar op Tweakers.net.
De Forerunner.Wat dat betreft heeft 343 Industries, de studio van Microsoft die de ontwikkeling heeft overgenomen van Bungie, het strijdplan intact gehouden. De gouden driehoek van Halo is nog intact, wat wil zeggen dat je het moet hebben van wapens, granaten en je ellebogen. Het blijft daarbij zaak om te pakken wat je pakken kunt. Je begint steeds met de geheel vertrouwde wapens van de UNSC, maar zult al snel zonder ammo zitten, zodat je moet overstappen op de wapens van je tegenstanders. Het is dan ook zaak om je daar in te verdiepen, want er zijn er genoeg, zowel van de Covenant als de Forerunner, maar uiteraard is niet elk wapen even sterk.
Ken je wapens
De beschikbare wapens zijn redelijk standaard en zelfs op het saaie af. Het zijn scifi-equivalenten van het standaardpistool, de shotgun, het snelvuurwapen, het lange-afstandwapen, de raketwerper en de vlammenwerper. Echte superwapens zitten er niet tussen, zo zit Halo en dus ook Halo 4 nu eenmaal niet in elkaar. Het is de formule van de game, die ook hier weer prima werkt. De variatie is beperkt, maar erg is dat allerminst. Verder houden de makers de mogelijkheden van Master Chief beperkt. Zo is er geen aim assist en kun je geen dekking zoeken. Je kunt wel bukken, maar het is bijvoorbeeld niet mogelijk om jezelf tegen een muur te drukken. Je kunt wel rennen, maar verder dan een kort sprintje kom je niet. Hier geen slidings of double jumps. Je kunt ook niet om een hoek gluren of leunen. Het is naar hedendaagse maatstaven allemaal wat beperkt, maar het werkt nog steeds uitstekend.
Goed mikken
Er zijn wel wat nadelen aan de beperkte opties die de game heeft. Dat hij geen aim-assist heeft, is een van de kenmerken van de game geworden. Dat is echter wat anders bij zoiets als quicksave. Die optie is er niet. Er zijn tussentijdse automatische saves, maar zelf kunnen bepalen waar je wilt saven was best welkom geweest. Het kan nu wel, maar alleen wanneer je de game verlaat. Dat is dus omslachtig. Verder is het jammer dat opties zoals de volumeregeling van losse onderdelen niet zijn ingebouwd. We hadden best de muziek wat zachter willen zetten bijvoorbeeld. Niet dat de muziek slecht is. Geenszins zelfs, maar we bepalen graag zelf het volume. En dat de gameplay in de serie bewust eenvoudig wordt gehouden, wil natuurlijk niet zeggen dat dit soort opties hoeft te ontbreken.
Flinke aantallen
Het maakt dat Halo 4, net als de games in de eerste trilogie, spannend is om te spelen. Je vijanden komen doorgaans in flinke aantallen en je hebt weinig middelen en weinig mogelijkheden. Met rennen kom je niet ver, de mogelijkheid om dekking te zoeken is beperkt, net als je munitievoorraad en het aantal wapens dat je bij je hebt. Dat is wat de eerste delen van de serie zo goed maakten en precies die spanning is hier weer volop aanwezig. Dat komt ook doordat 343 Industries de aanvallen gevarieerd houdt. Naarmate de campagne vordert, krijg je met steeds meer uiteenlopende typen tegenstanders te maken. Tegen het einde gooien de Forerunner alles in de strijd en word je tegelijkertijd belaagd door zwakkere Covenant die zich als ware zelfmoordterroristen op je storten. Op de achtergrond schuifelen dan de sterkere Covenant en Forerunner op je af, die je liefst van afstand bestoken. Bovendien zweven er troepen door de lucht die niet alleen lastig zijn te raken, maar die ook nieuwe eenheden kunnen spawnen.
Helaas!
De video die je probeert te bekijken is niet langer beschikbaar op Tweakers.net.
Aankondigingstrailer.Wat dat betreft is het maar goed dat de zichzelf herstellende health bar van Master Chief weer terug is. Hier dus geen health packs zoals in Halo: Reach. Je moet het hebben van je pantser. Dat neemt af als het kogels opvangt, maar herstelt ook weer als je enige tijd buiten schot weet te blijven. Daarnaast zijn er wel vergelijkbare power-ups als in Reach. Daar kun je er steeds één van bij je dragen en gebruiken. Ze zijn echter niet zo krachtig als in Reach. Zo kun je een jetpack oppikken, een schild, een hologram, een zwevende turret en de optie om wat harder en verder te sprinten. Het mooie van de power-ups is dat ze geen afbreuk doen aan de gouden driehoek van Bungie en 343. Daarvoor zijn ze namelijk niet krachtig genoeg. Je kunt er niet lang gebruik van maken, terwijl de cooldown juist vrij lang is. De power-ups zijn dus leuk, maar niet beslissend in de strijd. Dat is alleen maar goed.
Met drie vrienden
De campagne is bovendien in co-op te spelen, met maximaal vier spelers. Daar doet 343 niet moeilijk bij; iedere speler is Master Chief. Dat is anders in Spartan Ops. Ook dat is een co-op-spelvorm voor maximaal vier spelers. Hij bestaat uit vijf losse missies waar een klein verhaaltje in is verweven. Daarin ben je niet Master Chief maar een andere Spartan die in elke missie een aantal doelen krijgt voorgeschoteld. Spartan Ops kan eventueel ook solo worden gespeeld. De opdrachten in Spartan Ops krijg je van Commander Sarah Palmer, die ook een bescheiden rol speelt in de campagne. Spartan Ops is een nuttige voorbode van het echte werk, de online multiplayer-spelvorm Infinity. Er is bovendien meer. Als je de game koopt, zijn er vijf missies speelbaar, maar er zitten er in totaal 50 in de game. Elke week worden er daarvan vijf nieuwe missies speelbaar.
Infinity is de verzamelnaam voor het multiplayer-gedeelte. Daaronder rechttoe-rechtaan team deathmatch, maar ook andere en bekende spelvormen als Oddball, Griffball, Regicide, Dominion en Extraction. Die laatste twee zijn nieuw. Het leukste van Infinity is dat je nu een favoriete wapenuitrusting kan samenstellen. De opties worden daarbij uitgebreider naarmate je meer xp verdient. Die xp krijg je niet alleen voor het spelen van potjes binnen Infinity, zowel onlinepotjes als de missies in Spartan Ops. Je verdient dus ook xp als je de Spartan Ops-missies solo speelt. Via Spartan Ops kun je er dus voor zorgen dat je in Deathmatch beslagen ten ijs komt, al zijn de Spartan Ops-missies ook gewoon leuk om te spelen. Vanwege de uitdaging die ze vormen, niet vanwege het verhaal. Dat stelt niet veel voor. Als training zijn deze missies echter erg nuttig.
Helaas!
De video die je probeert te bekijken is niet langer beschikbaar op Tweakers.net.
Multiplayer in Infinity.Multiplayer
De grote vraag is of Halo 4 hoge ogen gaat gooien als multiplayer-shooter op Xbox Live. De ingrediënten zijn absoluut aanwezig en voorgangers Halo: Reach en Halo 3 worden nog steeds veel online gespeeld. Dat zal met Halo 4 ook weer gebeuren. Het multiplayer-gedeelte is prima. Toch biedt hij weinig meerwaarde ten opzichte van de voorgangers. De gameplay is vertrouwd, om niet te zeggen 'nagenoeg hetzelfde'. Er is dus eigenlijk weinig reden om over te stappen, behalve dan om de rest van de community te volgen. Gelukkig is er de campagne die, samen met Spartan Ops, genoeg aanleiding geeft om toch naar de winkel te lopen.
Niet alleen het verhaal en de gameplay zijn reden om naar de winkel te lopen, het spel ziet er nog uitstekend uit ook. Voor een game op de toch niet piepjonge Xbox 360 oogt het zelfs indrukwekkend goed. De detaillering van met name de leden van de UNSC, de Covenant en de Forerunner is prima. Zelfs de Grunts, de onderdeurtjes van de Covenant en toch altijd een beetje een vreemde eend in de Halo-bijt, zien er prima uit als je dichtbij komt. En dat laatste zal bij de Grunts en Jackal regelmatig het geval zijn. Gelukkig ziet niet alleen de levende have er goed uit, maar ook de spelwereld. Je speelt dit keer veel 'binnenskamers' en hebt wat minder uitstapjes op vreemde planeten, maar zowel binnen als buiten ziet alles er weer lekker groots en tegelijk ook gedetailleerd uit. Het mooiste zijn dit keer echter de gezichten van de menselijke figuranten in de game. Aan Master Chief valt niet zoveel te zien, maar de gezichten van Cortana en de diverse leden van de UNSC zijn sprekend, al zijn die alleen zichtbaar in de mooi geënsceneerde tussenfilmpjes.
Voertuigen
Doordat je wat minder naar buiten mag, hebben voertuigen een wat kleinere rol, al zijn de meeste bekende varianten weer terug. Je kunt dus uit de voeten met de Warthog, Ghost en Scorpion. Wat dat betreft is eigenlijk alleen de Mantis nieuw, een mech die wat weg heeft van de Cyclops uit Halo Wars. Veel zul je de Mantis niet kunnen gebruiken. Hij dient als broodnodige variatie tijdens het doorlopen van de campagne, waarin je niet alleen een missie krijgt voorgeschoteld met de mech, maar ook een lang level dat sterk doet denken aan de aanval van Luke Skywalker op de Deathstar I in de oudste Star Wars-film.
Helaas!
De video die je probeert te bekijken is niet langer beschikbaar op Tweakers.net.
Master Chief in Mantis.Conclusie
Het maakt van Halo 4 een goede 'reboot' van de serie. Gelukkig is Master Chief weer terug, wat het verhaal en daarmee de campagne van de game alleen maar ten goede komt. Halo 4 is het prima begin van een nieuwe trilogie rond Master Chief. De sterkste kant van de campagne is dat Cortana niet meer de betrouwbare alleswetende hulpbron is, waardoor ook Master Chief kwestbaarder wordt. Het maakt de game alleen maar spannender. Aan spanning is wat dat betreft toch al geen gebrek, want 343 Industries, de nieuwe ontwikkelaar, heeft strak vastgehouden aan de klassieke Halo-driehoek van wapens, granaten en je ellebogen. En wapens zijn er genoeg in het spel. Er is alleen weinig munitie, dus je zult veel moeten wisselen. De gameplay is daarbij nog steeds bewust simpel gehouden. Je kunt geen dekking zoeken, nauwelijks rennen en je hebt geen aim-assist om op terug te vallen. Je hebt een enkele gadget, maar veel voordeel in de strijd heb je daar niet van. Je hebt dus ook echt alleen de gouden driehoek en die beperking zorgt ervoor dat Halo 4, net als de eerste trilogie, lekker spannend is. Het gaat om skills en niet om je uitrusting.
Vernieuwend is het allemaal nauwelijks. De gameplay is vertrouwd en de wapens grotendeels ook, net als de voertuigen. Er is dus veel dat herkenbaar is, zonder dat het hinderlijk wordt, op het ontbreken van wat menu-opties na. Tenminste, niet in de campagne, met dank aan het nieuwe verhaal en de nieuwe tegenstanders in de vorm van de Forerunner en de terugkeer van Master Chief. In multiplayer is dat wat anders. Het multiplayer-gedeelte is prima, net als in de voorgangers. Maar behalve de co-op-missies uit Spartan Ops is er weinig reden om Halo 4 online te spelen. Tenminste, niet voor wie Halo: Reach of Halo 3 al speelt. De gameplay is vrijwel identiek, met hier en daar wat aanscherpingen aan de bestaande formule. Een verbeterd uiterlijk kan een reden zijn om te switchen, net als een eventuele overstap van de vrienden waar je online mee samenspeelt. Speel je Halo 4 om de campagne, dan is het in alle gevallen een prima game en een lekker begin van een nieuwe trilogie.
Pluspunten:
- Master Chief is terug
- De gouden gameplay-driehoek houdt het spannend
- Erg mooi uiterlijk
Minpunten:
- Multiplayer biedt weinig vernieuwing
- Wat meer menu-opties was prettig geweest
- Campagne aan de korte kant
Eindcijfer: 8,5
Titel |
Halo 4 |
 |
Platform |
Xbox 360 |
Ontwikkelaar |
343 Industries |
Uitgever |
Microsoft |
Releasedatum |
6 november 2012 |