Inleiding
Begin 2001 kwam VIA met de KT266 chipset op de markt, gevolgd door de KT266A chipset ruim een half jaar later. Moederborden gebaseerd op de laatste chipset zijn momenteel razend populair, en niet zonder reden. Tijd voor Tweakers.net om enkele KT266A moederborden te verzamelen op de pijnbank en deze flink aan de tand te voelen. Geïnteresseerd in de resultaten? Lees hier verder…
Die moederborden die gemarteld werden
:
Fabrikant | Model | Prijs | Abit | KR7A-RAID | Onbekend | Asus | A7V266-E (RAID) | Onbekend | Epox | 8KHA+ | Onbekend | Soyo | SY-K7 Dragon Plus | Onbekend | |
 De enige echte tweakers.net pijnbank... |
De chipset
Begin september introduceerde VIA de opvolger van de KT266 chipset, de KT266A. Veel verschillen zijn er tussen beide chipsets niet, maar het enige verschil wat er is maakt de laatste wel een stuk interessanter voor de veeleisende gebruiker. De chipset ondersteund nog steeds hetzelfde PC1600 of PC2100 geheugen, maar aan de geheugencontroller is het nodige getweaked.
VIA heeft indrukwekkende verbeteringen doorgevoerd waardoor de KT266A chipset maar liefst 15 procent sneller is dan de oude KT266 chipset. Welke verbeteringen precies zijn doorgevoerd heeft VIA echter niet willen vertellen. Waarschijnlijk zijn onder andere de geheugenbuffers op de northbridge vergroot, heeft de chip intern meer bandbreedte en de timings zullen ongetwijfeld beter afgesteld zijn. Alles samen goed voor een flinke performance boost. Daarnaast is de nieuwe northbridge pin-compatible met de oude KT266 waardoor moederbord fabrikanten zonder probleem de nieuwe chipset konden verwerken op de plankjes.
Hieronder de schematische voorstelling van de KT266A chipset:
Abit KR7A-RAID
Het eerst moederbord die we bespreken is de KR7A-RAID van Abit. Deze plank is vergeleken met de andere KT266A plankjes in deze roundup nog maar kort op de markt. Sinds enkele weken is hij in de winkels te vinden terwijl bijvoorbeeld de Epox 8KHA+ al midden oktober verkrijgbaar was.
Het moederbord ziet er bij een eerste inspectie compleet en degelijk uit. Er zijn 1 AGP, 6 PCI en 4 DIMM gleuven te vinden. Hiermee wordt maximaal wordt 3 GB unbuffered of 4GB registered DDR geheugen ondersteund. Wat betreft hardeschijf mogelijkheden zit je goed met dit moederbord. Zoals de naam al aangeeft is er een RAID controller aanwezig op het moederbord naast de twee standaard IDE channels. Abit heeft ervoor gekozen om de HPT 372 chip hiervoor te gebruiken waardoor dit moederbord kan patsen met ATA/133 ondersteuning op de feature lijst.
De layout heeft een paar kleine negatieve puntjes. Er zijn twee aansluitingen voor ventilators te vinden pal naast de ATX stekker waardoor je daar moeilijk bij kan als de voeding is aangesloten op het moederbord. Ook de plaatsing van de ATA/133 en de floppydrive aansluitingen is niet ideaal. Deze zitten onderaan op het moederbord wat niet handig is gezien de locatie van de hardeschijven in veel kasten. Als ik bijvoorbeeld een hardeschijf wil aansluiten op de RAID controller is een standaard ATA/100 kabel te kort om boven in de kast te komen (AOpen HQ08).
Zoals we mogen verwachten van een Abit moederbord zijn alle broodnodige tweak opties in het BIOS te vinden. Doormiddel van SoftMenu III is de multiplier aanpasbaar en de FSB kan in stapjes van 1MHz tot de 200MHz gezet worden. Verder kan het voltage verhoogd worden en de memory timings kunnen geoptimaliseerd worden.
 Status LED'jes aan de zijkant van het moederbord. |
Asus A7V266-E
Het moederbord van Asus gebaseerd op de KT266A chipset draagt de naam A7V266-E. De layout van het moederbord ziet er netjes uit, vergeleken met andere moederborden zelfs wat leeg. De plank is uitgerust met 5 PCI, 1 AGP Pro en 1 ACR slot. Op dit laatste slot zullen de meeste tweakers niet staan te wachten, maar zoals gebruikelijk wordt het ACR slot gedeeld met een PCI gleuf zodat het weinig uitmaakt.
Voor de tweakers die graag een stapel hardeschijven aansluiten op het moederbord heeft Asus een Promise IDE RAID controller op het PCB geplakt. Zoals bij alle on-board RAID chips het geval is ondersteund deze chip de RAID levels 0, 1 en 0 + 1. In tegenstelling tot het Abit moederbord wordt ATA/133 niet ondersteund.
Opvallend aan het moederbord is de grote hoeveelheid jumpers en DIP switches. Via het BIOS kan men praktisch alles wijzigen: de multiplier, de FSB (in stapjes van 1MHz), het core voltage (tot 1,85V) en de geheugen timings. Om redenen welk mij niet geheel duidelijk zijn is het echter ook mogelijk om veel van deze opties in te stellen door middel van de jumpers en DIP switches. Beter te veel opties dan te weinig, maar het is toch vreemd om nu nog een moederbord te zien met zoveel jumpers. Veel ander moederborden hebben slechts één jumper, en dat is dan alleen voor een CMOS reset.
Epox 8KHA+
Het eerste KT266A moederbord dat in Nederland op de markt verscheen was de 8KHA+ van Epox en nog voordat we het moederbord überhaupt gezien hebben valt hij al op. Epox heeft ervoor gekozen om de 8KHA+ te verpakken in een opvallende, half transparante "kartonnen" doos met handvat zoals je kunt zien op het bovenstaande plaatje
.
Het moederbord zelf ziet er ook niet slecht uit. Er is 1 AGP slot aanwezig, 6 PCI gleuven en 3 DIMM sloten. Het AGP slot is uitgerust met een handig hendeltje waarmee je de videokaart kan vastzetten. Minder handig is de plaatsing van de ATX connector. Deze zit net linksonder de CPU socket waardoor de ATX kabel lastig langs de heatsink moet. Wat ook onhandig kan zijn is de plaatsing van de condensators bij de socket. Flinke koelers zoals de Alpha PAL8045 passen nog wel op het moederbord, maar het installeren van sommige koelers die gebruik maken van de socket clips kan lastig zijn in verband met de beperkte ruimte.
Aan de overclockers onder ons heeft Epox duidelijk gedacht bij het bouwen van dit moederbord. Naast de standaard opties zoals het omhoog krikken van de FSB in stapjes van 1MHz, het verhogen van het core en geheugen voltage is het BIOS in het moederbord bezit van de zogenaamde Magic Health feature. Hiermee kan men tijdens het booten van de computer verschillende temperaturen en voltages checken. Verder is in de rechter onderhoek van het moederbord een klein LED-displaytje te vinden die tijdens het booten langs alle POST-codes loopt. Bijzonder handig als je computer tijdens het booten stopt voordat er ook maar één foutmelding op het beeldscherm is getoverd.
Soyo SY-K7 Dragon Plus
Het opvallendste moederbord van deze roundup is ongetwijfeld het Dragon Plus moederbord van Soyo. Met zijn fout paarse PCI sloten en het zwarte PCB springt deze plank meteen in het oog. Maar een apart uiterlijk is gelukkig niet het enige wat de plank te bieden heeft.
Het moederbord is uitgerust met 1 AGP Pro, 5 PCI en 3 DIMM sloten. Hoewel 5 PCI sloten natuurlijk niet zo prettig is als 6 PCI sloten heeft het wel één voordeel: de DIMM sloten zitten niet zo dicht bij de AGP kaart dat je deze moet verwijderen alvorens geheugen te kunnen installeren. Aan IDE-RAID is ook gedacht. Een Pomise chip levert twee ATA/100 channels die gebruikt kunnen worden voor RAID 0, 1 of 0 + 1.
De layout van de plank is prima in orde. Alleen de plaatsing van de power connector is een minpuntje: deze zit links onder de socket waardoor de kabel van de voeding over of langs de CPU koeler moet. De chipset ventilator op dit moederbord is trouwens een bijzonder exemplaar zoals je kan zien op de onderstaande foto:
Bijzondere features van dit moederbord zijn de onboard geluidskaart, onboard Ethernet en een Smart Card reader. 10/100 Mbit Ethernet kunnen de meeste mensen altijd wel gebruiken voor internet of een thuisnetwerkje, en zo bespaar je toch mooi een paar tientjes uit samen met een PCI-slot.
Onboard geluid gebruiken de meeste tweakers niet, maar daar zou dit moederbord wel eens verandering in kunnen brengen. Een C-Media chip in combinatie met een uitbreidingskaartje zorgt voor 6-channel audio en een aantal connectoren die zelfs op veel geluidskaarten ontbreken. Zo vinden we naast de standaard aansluitingen een SPDIF_In, een SPDIF_Out en een tweetal optische connectoren.
Hier houden de extra’s echter nog niet op. In de doos vinden we ook nog een Smart Card reader. Deze kan in een 3,5” bay of 5,25” bay gestopt worden en naast het lezen van Smart Cards zorgt hij ook voor een tweetal USB poorten voorin de computerkast. Altijd handig
.
Om het geheel af te maken zijn in het BIOS alle opties die een tweaker nodig heeft te vinden. De FSB kan in stapjes van 1MHz tot 233MHz gezet worden. Voltages kunnen ophoog geschroefd worden en het geheugen kan getweaked worden. Ook handig is de feature dat de processor uit gaat zodra het moederbord detecteert dat de fan van de koeler niet meer draait. Vergelijkbare features zijn trouwens ook te vinden op de andere moederborden die meedoen in deze test.
Benchmarks
Om de moederborden te testen hebben we het onderstaande systeem uit de kast getrokken. Elk moederbord kreeg de beschikking over een verse Windows 2000 installatie op een schone partitie. Alvorens te beginnen met benchmarken werden de performance bepalende settings op gelijkniveau gezet in het BIOS en werd het BIOS geflashed naar de laatste versie (indien nodig). De gebruikte drivers zijn de VIA 4-in-1 v4.37a en de nVidia Detonator XP 21.83. Als benchmarks werden SiSoft Sandra 2001, Quake III Arena v1.31, 3DMark 2001 en Sysmark 2000 gebruikt.
Het testsysteem | Processor | AMD Athlon XP 1800+ | Geheugen | 512MB PC2100 Dane-Elec | Moederbord | Abit KR7A-RAID | Asus A7V266-E | Epox 8KHA+ | Soyo SY-K7 Dragon Plus | Videokaart | Point-of-View GeForce3 Ti 200 | Hardeschijf | 20GB, 7200RPM Western Digital | CD-ROM | 52x LG | Voeding | 300W Zalman | Netwerk | 100Mbit 3COM | |
De onderdelen van het testsysteem werden onder andere beschikbaar gesteld door Exile Computer Solutions, Bestcom B.V., Dane-Elec en Space Promotion.
SiSoft Sandra 2001
De geheugen benchmark van SiSoft Sandra laat een opvallend resultaat zien. De prestaties van de eerste drie moederborden zijn allemaal ongeveer gelijk, maar de score van het Soyo moederbord is maar liefst 27 procent lager dan die van de Abit KR7A-RAID die het best presteert. Opvallend omdat alle moederborden gebruik maken van dezelfde chipset, hetzelfde geheugen en dezelfde processor. Daarom vermoede ik eerst ook dat er iets fout was gegaan tijdens het benchmarken, maar ook met een nieuwe, verse Windows installatie, andere VIA 4-in-1 drivers en andere Detonator drivers kwamen vergelijkbare resultaten uit de bus rollen. Dus het lijkt erop dat het probleem bij het moederbord zelf ligt.
Quake III Arena
Bij Quake III Arena zien we ongeveer hetzelfde plaatje. Het Abit moederbord is een fractie sneller dan Asus A7V266-E en de Epox 8KHA+, maar de Soyo Dragon Plus presteert duidelijk minder. Met een score van 199.4 FPS is het moederbord ruim 6 procent langzamer dan de Abit KR7A-RAID.
3DMark 2001
En ook hier zien we hetzelfde beeld. Het performance verschil tussen de Abit KR7A-RAID en de Epox 8KHA+ is minder dan een kwart procent, terwijl het verschil tussen de Abit KR7A-RAID en de Soyo Dragon Plus bijna 5 procent is.
Sysmark 2000
De laatste benchmark laat een iets gunstiger plaatje zien voor Soyo Dragon Plus. Met een score van 287 is het samen met de Asus A7V266-E wel het langzaamste moederbord, maar vergeleken met de Epox 8KHA+ is het verschil slechts 2 procent. Maar het moge het duidelijk zijn dat de Soyo Dragon Plus consequent slechter presteert dan de andere geteste KT266A plankjes.
Conclusie
Het moederbord waar ik het minst over te spreken ben is de Dragon Plus van Soyo. Wat betreft features is dit het meest uitgebreide moederbord van de roundup, maar het belangrijkste is nog altijd een goede performance. En zoals de benchmarks hebben laten zien presteert de Dragon Plus duidelijk onder de maat. Anders zou het moederbord met zijn onboard Ethernet, onboard 5.1 geluid en Smart Card reader zeker hoger zijn geëindigd.
De derde plaats wordt ingenomen door de Asus A7V266-E. Dit moederbord presteert in tegenstelling tot de Dragon Plus wel goed, maar wat betreft features is het moederbord karig bedeeld. Het moederbord heeft geen onboard Ethernet, geen ATA/133 of andere funky features. Niet iedereen staat daar op te wachten, maar dan is het moederbord met een prijskaartje van 220 euro in mijn ogen simpelweg te duur.
Het Abit KR7A-RAID moederbord neemt de tweede plaats in. Naast de performance en stabiliteit van de Asus A7V266-E heeft dit moederbord een 6e PCI slot, een 4e DIMM slot en ATA/133 RAID. Negatief is het feit dat dit moederbord met een prijs van 234 euro het duurste moederbord is van deze roundup.
Daarom eindigt de Epox 8KHA+ op de eerste plaats. Met een prijs van slechts 150 euro is het aanzienlijk goedkoper dan de andere moederborden die tussen de 213 en 234 euro moeten opbrengen. Vervelend is het gebrek van RAID, maar als je dat niet nodig hebt is dit ongetwijfeld het moederbord met de beste prijs/prestatie verhouding. Naast de standaard opties heeft dit moederbord een POST-code display, een 6e PCI slot en een handig BIOS.
Als laatste wil ik Abit NL, Epox NL, Soyo DE en Exile Computer Solutions bedanken voor het leveren van de hier geteste moederborden!