Door Hielko van der Hoorn

Vier VIA KT266A moederborden getest

02-01-2002 • 23:19

92

Multipage-opmaak

Inleiding

KT266A roundup aankondigingspicjeBegin 2001 kwam VIA met de KT266 chipset op de markt, gevolgd door de KT266A chipset ruim een half jaar later. Moederborden gebaseerd op de laatste chipset zijn momenteel razend populair, en niet zonder reden. Tijd voor Tweakers.net om enkele KT266A moederborden te verzamelen op de pijnbank en deze flink aan de tand te voelen. Geïnteresseerd in de resultaten? Lees hier verder…

Die moederborden die gemarteld werden :

Fabrikant Model Prijs
Abit KR7A-RAID Onbekend
Asus A7V266-E (RAID) Onbekend
Epox 8KHA+ Onbekend
Soyo SY-K7 Dragon Plus Onbekend
Tweakers.net testsysteem
De enige echte tweakers.net pijnbank...

De chipset

Begin september introduceerde VIA de opvolger van de KT266 chipset, de KT266A. Veel verschillen zijn er tussen beide chipsets niet, maar het enige verschil wat er is maakt de laatste wel een stuk interessanter voor de veeleisende gebruiker. De chipset ondersteund nog steeds hetzelfde PC1600 of PC2100 geheugen, maar aan de geheugencontroller is het nodige getweaked.

VIA heeft indrukwekkende verbeteringen doorgevoerd waardoor de KT266A chipset maar liefst 15 procent sneller is dan de oude KT266 chipset. Welke verbeteringen precies zijn doorgevoerd heeft VIA echter niet willen vertellen. Waarschijnlijk zijn onder andere de geheugenbuffers op de northbridge vergroot, heeft de chip intern meer bandbreedte en de timings zullen ongetwijfeld beter afgesteld zijn. Alles samen goed voor een flinke performance boost. Daarnaast is de nieuwe northbridge pin-compatible met de oude KT266 waardoor moederbord fabrikanten zonder probleem de nieuwe chipset konden verwerken op de plankjes.

Hieronder de schematische voorstelling van de KT266A chipset:

VIA KT266A chipset schema

Abit KR7A-RAID

Abit KR7A-RAID

Het eerst moederbord die we bespreken is de KR7A-RAID van Abit. Deze plank is vergeleken met de andere KT266A plankjes in deze roundup nog maar kort op de markt. Sinds enkele weken is hij in de winkels te vinden terwijl bijvoorbeeld de Epox 8KHA+ al midden oktober verkrijgbaar was.

Het moederbord ziet er bij een eerste inspectie compleet en degelijk uit. Er zijn 1 AGP, 6 PCI en 4 DIMM gleuven te vinden. Hiermee wordt maximaal wordt 3 GB unbuffered of 4GB registered DDR geheugen ondersteund. Wat betreft hardeschijf mogelijkheden zit je goed met dit moederbord. Zoals de naam al aangeeft is er een RAID controller aanwezig op het moederbord naast de twee standaard IDE channels. Abit heeft ervoor gekozen om de HPT 372 chip hiervoor te gebruiken waardoor dit moederbord kan patsen met ATA/133 ondersteuning op de feature lijst.

Abit KR7A-RAID

De layout heeft een paar kleine negatieve puntjes. Er zijn twee aansluitingen voor ventilators te vinden pal naast de ATX stekker waardoor je daar moeilijk bij kan als de voeding is aangesloten op het moederbord. Ook de plaatsing van de ATA/133 en de floppydrive aansluitingen is niet ideaal. Deze zitten onderaan op het moederbord wat niet handig is gezien de locatie van de hardeschijven in veel kasten. Als ik bijvoorbeeld een hardeschijf wil aansluiten op de RAID controller is een standaard ATA/100 kabel te kort om boven in de kast te komen (AOpen HQ08).

Zoals we mogen verwachten van een Abit moederbord zijn alle broodnodige tweak opties in het BIOS te vinden. Doormiddel van SoftMenu III is de multiplier aanpasbaar en de FSB kan in stapjes van 1MHz tot de 200MHz gezet worden. Verder kan het voltage verhoogd worden en de memory timings kunnen geoptimaliseerd worden.

Abit KR7A-RAID
Status LED'jes aan de zijkant van het moederbord.

Asus A7V266-E

Asus A7V266-E

Het moederbord van Asus gebaseerd op de KT266A chipset draagt de naam A7V266-E. De layout van het moederbord ziet er netjes uit, vergeleken met andere moederborden zelfs wat leeg. De plank is uitgerust met 5 PCI, 1 AGP Pro en 1 ACR slot. Op dit laatste slot zullen de meeste tweakers niet staan te wachten, maar zoals gebruikelijk wordt het ACR slot gedeeld met een PCI gleuf zodat het weinig uitmaakt.

Voor de tweakers die graag een stapel hardeschijven aansluiten op het moederbord heeft Asus een Promise IDE RAID controller op het PCB geplakt. Zoals bij alle on-board RAID chips het geval is ondersteund deze chip de RAID levels 0, 1 en 0 + 1. In tegenstelling tot het Abit moederbord wordt ATA/133 niet ondersteund.

Asus A7V266-E

Opvallend aan het moederbord is de grote hoeveelheid jumpers en DIP switches. Via het BIOS kan men praktisch alles wijzigen: de multiplier, de FSB (in stapjes van 1MHz), het core voltage (tot 1,85V) en de geheugen timings. Om redenen welk mij niet geheel duidelijk zijn is het echter ook mogelijk om veel van deze opties in te stellen door middel van de jumpers en DIP switches. Beter te veel opties dan te weinig, maar het is toch vreemd om nu nog een moederbord te zien met zoveel jumpers. Veel ander moederborden hebben slechts één jumper, en dat is dan alleen voor een CMOS reset.

Asus A7V266-E

Epox 8KHA+

Epox 8KHA+

Het eerste KT266A moederbord dat in Nederland op de markt verscheen was de 8KHA+ van Epox en nog voordat we het moederbord überhaupt gezien hebben valt hij al op. Epox heeft ervoor gekozen om de 8KHA+ te verpakken in een opvallende, half transparante "kartonnen" doos met handvat zoals je kunt zien op het bovenstaande plaatje .

Epox 8KHA+

Het moederbord zelf ziet er ook niet slecht uit. Er is 1 AGP slot aanwezig, 6 PCI gleuven en 3 DIMM sloten. Het AGP slot is uitgerust met een handig hendeltje waarmee je de videokaart kan vastzetten. Minder handig is de plaatsing van de ATX connector. Deze zit net linksonder de CPU socket waardoor de ATX kabel lastig langs de heatsink moet. Wat ook onhandig kan zijn is de plaatsing van de condensators bij de socket. Flinke koelers zoals de Alpha PAL8045 passen nog wel op het moederbord, maar het installeren van sommige koelers die gebruik maken van de socket clips kan lastig zijn in verband met de beperkte ruimte.

Epox 8KHA+

Aan de overclockers onder ons heeft Epox duidelijk gedacht bij het bouwen van dit moederbord. Naast de standaard opties zoals het omhoog krikken van de FSB in stapjes van 1MHz, het verhogen van het core en geheugen voltage is het BIOS in het moederbord bezit van de zogenaamde Magic Health feature. Hiermee kan men tijdens het booten van de computer verschillende temperaturen en voltages checken. Verder is in de rechter onderhoek van het moederbord een klein LED-displaytje te vinden die tijdens het booten langs alle POST-codes loopt. Bijzonder handig als je computer tijdens het booten stopt voordat er ook maar één foutmelding op het beeldscherm is getoverd.

Epox 8KHA+

Soyo SY-K7 Dragon Plus

Soyo SY-K7 Dragon Plus

Het opvallendste moederbord van deze roundup is ongetwijfeld het Dragon Plus moederbord van Soyo. Met zijn fout paarse PCI sloten en het zwarte PCB springt deze plank meteen in het oog. Maar een apart uiterlijk is gelukkig niet het enige wat de plank te bieden heeft.

Het moederbord is uitgerust met 1 AGP Pro, 5 PCI en 3 DIMM sloten. Hoewel 5 PCI sloten natuurlijk niet zo prettig is als 6 PCI sloten heeft het wel één voordeel: de DIMM sloten zitten niet zo dicht bij de AGP kaart dat je deze moet verwijderen alvorens geheugen te kunnen installeren. Aan IDE-RAID is ook gedacht. Een Pomise chip levert twee ATA/100 channels die gebruikt kunnen worden voor RAID 0, 1 of 0 + 1.

De layout van de plank is prima in orde. Alleen de plaatsing van de power connector is een minpuntje: deze zit links onder de socket waardoor de kabel van de voeding over of langs de CPU koeler moet. De chipset ventilator op dit moederbord is trouwens een bijzonder exemplaar zoals je kan zien op de onderstaande foto:

Soyo SY-K7 Dragon Plus

Bijzondere features van dit moederbord zijn de onboard geluidskaart, onboard Ethernet en een Smart Card reader. 10/100 Mbit Ethernet kunnen de meeste mensen altijd wel gebruiken voor internet of een thuisnetwerkje, en zo bespaar je toch mooi een paar tientjes uit samen met een PCI-slot.

Soyo SY-K7 Dragon Plus

Onboard geluid gebruiken de meeste tweakers niet, maar daar zou dit moederbord wel eens verandering in kunnen brengen. Een C-Media chip in combinatie met een uitbreidingskaartje zorgt voor 6-channel audio en een aantal connectoren die zelfs op veel geluidskaarten ontbreken. Zo vinden we naast de standaard aansluitingen een SPDIF_In, een SPDIF_Out en een tweetal optische connectoren.

Soyo SY-K7 Dragon Plus

Hier houden de extra’s echter nog niet op. In de doos vinden we ook nog een Smart Card reader. Deze kan in een 3,5” bay of 5,25” bay gestopt worden en naast het lezen van Smart Cards zorgt hij ook voor een tweetal USB poorten voorin de computerkast. Altijd handig .

Soyo SY-K7 Dragon Plus

Om het geheel af te maken zijn in het BIOS alle opties die een tweaker nodig heeft te vinden. De FSB kan in stapjes van 1MHz tot 233MHz gezet worden. Voltages kunnen ophoog geschroefd worden en het geheugen kan getweaked worden. Ook handig is de feature dat de processor uit gaat zodra het moederbord detecteert dat de fan van de koeler niet meer draait. Vergelijkbare features zijn trouwens ook te vinden op de andere moederborden die meedoen in deze test.

Benchmarks

Om de moederborden te testen hebben we het onderstaande systeem uit de kast getrokken. Elk moederbord kreeg de beschikking over een verse Windows 2000 installatie op een schone partitie. Alvorens te beginnen met benchmarken werden de performance bepalende settings op gelijkniveau gezet in het BIOS en werd het BIOS geflashed naar de laatste versie (indien nodig). De gebruikte drivers zijn de VIA 4-in-1 v4.37a en de nVidia Detonator XP 21.83. Als benchmarks werden SiSoft Sandra 2001, Quake III Arena v1.31, 3DMark 2001 en Sysmark 2000 gebruikt.

Het testsysteem
Processor AMD Athlon XP 1800+
Geheugen 512MB PC2100 Dane-Elec
Moederbord Abit KR7A-RAID
Asus A7V266-E
Epox 8KHA+
Soyo SY-K7 Dragon Plus
Videokaart Point-of-View GeForce3 Ti 200
Hardeschijf 20GB, 7200RPM Western Digital
CD-ROM 52x LG
Voeding 300W Zalman
Netwerk 100Mbit 3COM

De onderdelen van het testsysteem werden onder andere beschikbaar gesteld door Exile Computer Solutions, Bestcom B.V., Dane-Elec en Space Promotion.

* SiSoft Sandra 2001

VIA KT266A benchmarks: SiSoft Sandra

De geheugen benchmark van SiSoft Sandra laat een opvallend resultaat zien. De prestaties van de eerste drie moederborden zijn allemaal ongeveer gelijk, maar de score van het Soyo moederbord is maar liefst 27 procent lager dan die van de Abit KR7A-RAID die het best presteert. Opvallend omdat alle moederborden gebruik maken van dezelfde chipset, hetzelfde geheugen en dezelfde processor. Daarom vermoede ik eerst ook dat er iets fout was gegaan tijdens het benchmarken, maar ook met een nieuwe, verse Windows installatie, andere VIA 4-in-1 drivers en andere Detonator drivers kwamen vergelijkbare resultaten uit de bus rollen. Dus het lijkt erop dat het probleem bij het moederbord zelf ligt.

* Quake III Arena

VIA KT266A benchmarks: Quake III Arena

Bij Quake III Arena zien we ongeveer hetzelfde plaatje. Het Abit moederbord is een fractie sneller dan Asus A7V266-E en de Epox 8KHA+, maar de Soyo Dragon Plus presteert duidelijk minder. Met een score van 199.4 FPS is het moederbord ruim 6 procent langzamer dan de Abit KR7A-RAID.

* 3DMark 2001

VIA KT266A benchmarks: 3DMark 2001

En ook hier zien we hetzelfde beeld. Het performance verschil tussen de Abit KR7A-RAID en de Epox 8KHA+ is minder dan een kwart procent, terwijl het verschil tussen de Abit KR7A-RAID en de Soyo Dragon Plus bijna 5 procent is.

* Sysmark 2000

VIA KT266A benchmarks: Sysmark 2000

De laatste benchmark laat een iets gunstiger plaatje zien voor Soyo Dragon Plus. Met een score van 287 is het samen met de Asus A7V266-E wel het langzaamste moederbord, maar vergeleken met de Epox 8KHA+ is het verschil slechts 2 procent. Maar het moge het duidelijk zijn dat de Soyo Dragon Plus consequent slechter presteert dan de andere geteste KT266A plankjes.

Conclusie

Het moederbord waar ik het minst over te spreken ben is de Dragon Plus van Soyo. Wat betreft features is dit het meest uitgebreide moederbord van de roundup, maar het belangrijkste is nog altijd een goede performance. En zoals de benchmarks hebben laten zien presteert de Dragon Plus duidelijk onder de maat. Anders zou het moederbord met zijn onboard Ethernet, onboard 5.1 geluid en Smart Card reader zeker hoger zijn geëindigd.

Asus logo blauw (klein)De derde plaats wordt ingenomen door de Asus A7V266-E. Dit moederbord presteert in tegenstelling tot de Dragon Plus wel goed, maar wat betreft features is het moederbord karig bedeeld. Het moederbord heeft geen onboard Ethernet, geen ATA/133 of andere funky features. Niet iedereen staat daar op te wachten, maar dan is het moederbord met een prijskaartje van 220 euro in mijn ogen simpelweg te duur.

Abit logo (klein)Het Abit KR7A-RAID moederbord neemt de tweede plaats in. Naast de performance en stabiliteit van de Asus A7V266-E heeft dit moederbord een 6e PCI slot, een 4e DIMM slot en ATA/133 RAID. Negatief is het feit dat dit moederbord met een prijs van 234 euro het duurste moederbord is van deze roundup.

Epox logoDaarom eindigt de Epox 8KHA+ op de eerste plaats. Met een prijs van slechts 150 euro is het aanzienlijk goedkoper dan de andere moederborden die tussen de 213 en 234 euro moeten opbrengen. Vervelend is het gebrek van RAID, maar als je dat niet nodig hebt is dit ongetwijfeld het moederbord met de beste prijs/prestatie verhouding. Naast de standaard opties heeft dit moederbord een POST-code display, een 6e PCI slot en een handig BIOS.

Als laatste wil ik Abit NL, Epox NL, Soyo DE en Exile Computer Solutions bedanken voor het leveren van de hier geteste moederborden!

Reacties (92)

92
91
51
3
1
21
Wijzig sortering
jammer dat de MSI niet mee deedt aan deze test heb hem zelf gisteren besteld :Y) voor een 1800+
Was oorspronkelijk ook de bedoeling om de MSI te testen, maar er was iets verkeerd gegaan met het versturen waardoor ik hem niet op tijd meer kon krijgen...
Maar komt deze nog wel? En kunnen we dan een update verwachten? Bijvoorbeeld door dat bordje door hetzelfde traject te sturen en de gegevens achter de review te plakken?
Het is wel niet de meest correcte manier, maar wel mogelijk interessant voor de volledigheid. een bord van een fabrikant als MSI is voor mij zeker interessant om er naast te leggen (ook achteraf als die mogelijkheid er is).
Als je zoals ik naar een nieuw bordje aan het speuren bent dan kun je bijna niet genoeg informatie hebben. ;)
ik zit ook wel te wachten op een update...

de MSI K7T266 Pro2 is volgens mij een heel populair bordje. Ik heb zelf al verschillende PC's gebouwd met dit bordje en ik ben er heel tevreden over. Ik ben wel heel benieuwd hoe de MSI zich gedraagt t.o.v. de concurrentie!
Anoniem: 44512 3 januari 2002 02:21
De Asus a7v266-e heeft toch ook onboard C-media sound waar niks overgezegt is?
Op de Asus A7V266-E is 6-channel onboard audio optioneel zo staat er op de site van asus. Ik denk dat Asus T.net een versie van het plankje opgestuurd heeft zonder dergelijke features. Ook is volgens de site van Asus het bordje voorzien van een interface voor een smart-card reader. In de review heet dit bordje dan ook karig bedeeld, maar ik denk dat ze mogelijk onder dezelfde naam dit bord voorzien van meerdere "funky" ;) features ook verkopen. Ik heb ze nog niet gezien onder een andere naam. Dus als ze
ergens liggen voor een afwijkende prijs is het zeker verstandig om de features te checken. Mogellijk is er dan één van de volgende optionele componenten aanwezig:
[b][quote]

6-Channel Onboard Audio (Optional)

Experience high-quality 6-channel 3D surround audio with the optional C-Media CMI8738 audio controller. This unique chip eliminates the cost of an additional soundcard and adds dynamic realism to your favorite MP3s or DVDs.

Onboard RAID (Optional)

Enhanced hard disk performance and features such as IDE RAID O (striping) and RAID 1 (mirror) are enabled via an onboard Promise RAID controller.

Integrated 10/100 LAN (Optional)

A Realtek LAN controller ensures convenient connectivity to your network, SOHO, and broadband.
[/b]

[/quote]

Ook uit de nieuws items op T.net blijkt niet welke feature waarbij hoort bij Asus:
uit een nieuwsitem over een review van [H]ard|ocp
[quote]
Daarnaast is het mogelijk om RAID aansluitingen te vinden als je de juiste versie van het moederbord hebt gekocht.
[/quote]
Uit de genoemde review bij [h]ard|OCP staat het geluid wel weer bij de basics van het board met een verwijzing naar de full specs van Asus.

Volgens mij is het dus puur afhankelijk welk bordje je toegestuurd hebt gekregen, omdat het mij niet echt duidelijk uit naamgeving blijkt. Uit dat punt is het wel interessant of de prijs die in deze review meegewogen wordt ook voor dat geheel kale bordje geldt, omdat de reviewer een afweging maakt op basis van de prijs en de bijgeleverde features.
Anoniem: 1445 @KeX11 januari 2002 14:52
Heb je er ook aan gedacht dat er voor die ffuncky speeltjes die jij net opnoemt ook nog veel extra eurotjes neer moet leggen waardoor deze plank helemaal niet meer te betalen is?

Ik heb nooit een ASUS of een ABIT gehad, puur omdat er plankjes zijn die net zo goed presteren, maar minder kosten.

Kortom ik vind ze te duur voor wat ze bieden.
Dat verschil merk je dus vaak pas op het moment dat er iets kapot gaat, op dat moment ga je erg gelukkig zijn dat je die paar tientjes voor een ASUS of Abit hebt uitgegeven.
Anoniem: 42934 @KeX20 januari 2002 12:30
en je hebt ook al zoveel DVD's met 6.1 he.... (not). weer zo'n feature waar je geen fluit aan hebt. Kost je trouwens een extra speaker, en die worden, zeker bij PC, bijna alleen maar in setjes van 5 verkocht..... 6.1 is onzin voorlopig...
Anoniem: 37881 3 januari 2002 08:58
De A7V-266e is er in een kale versie, versie met c-media geluid, en geluid + raid.

De "review" is erg summier en onvolledig; slechts een paar benchmarkjes en hoppa: conlusie.

Slechte beurt, t.net :(
Ik heb hier een versie met alleen RAID en verders geen optionele features, dus gewoon de standaard VIA onboard geluid. (Die natuurlijk uitstaat, gezien de aanwezigheid van een SB Audigy in mijn kastje)

Waarschijnlijk kun je ze met alle opties aan of uit krijgen. (Dat zijn een heleboel versies dan wel.)
Ik heb hier een versie met alleen RAID en verders geen optionele features, dus gewoon de standaard VIA onboard geluid. (Die natuurlijk uitstaat, gezien de aanwezigheid van een SB Audigy in mijn kastje)
Dat lijkt me nogal moeilijk want ASUS maakt géén gebruik van standaard onboard VIA sound. Het is óf geen geluid óf c-media 5.1 audio!
Vervelend is het gebrek van RAID
Een EpoX met een '+' in de naam heeft toch gewoon onboard RAID :? Zo was het iig wel met de 8K7A(+)
Klopt, er komt wel een 8KHA kt266a plankje met RAID geloof ik ! En een 8KHAL, dat word een budget versie met 5 pci slots en 2 dimms geloof ik.
Klopt en deze heet de 8KHA2, zou Q1 moeten komen :)
De + bij de 8KHA+ staat niet voor het feit dat er RAID aanwezig is, waarschijnlijk betekend dat dat er gebruik gemaakt wordt van de KT266A chipset in plaats van de KT266 chipset. RAID zit er iig niet op.
En weer zijn de -ook erg prettige- KT266A-bordjes van Gigabyte niet meegenomen in de review. De GA-7VTXE en H zijn toch zeer goede, stabiele en betaalbare moederborden, die ik helaas bijna nooit tegenkom in deze vergelijkingstests. Ik ben sinds een maand in het bezit van een VTX-H versie, en ben buitengewoon tevreden over dit mobo. I.c.m. een Athlon XP en goed Crucial geheugen is mijn setje écht zeer stabiel te noemen.
Jammer.
Daar kan de reviewer toch niets aan doen? Misschien wou Gigabyte helemaal geen plankje leveren... niet errug aardig van ze :)
Het was ook niet mijn bedoeling om de reviewer te bekritiseren, ik vond het opvallend dat er een test van een aantal KT266A borden werd gepost, en dat daar wederom geen Gigabyte bordje bij zat. ThatŽs all :) No offense, ik vond Žt een leuke, goed leesbare review.
Veel verschillen zijn er tussen beide chipsets niet, maar het enige verschil wat er is maakt de laatste wel een stuk interessanter voor de veeleisende gebruiker.
Buiten de geheugen performance is er ook gesleuteld aan de USB implementatie door VIA. Dat was ook wel nodig gezien de problemen die konden optreden bij de KT266 met de USB poorten (die ineens wegvielen onder het werken). Dat is dus ook veranderd binnen de KT266A.
Zoals we mogen verwachten van een Abit moederbord zijn alle broodnodige tweak opties in het BIOS te vinden. Doormiddel van SoftMenu III is de multiplier aanpasbaar en de FSB kan in stapjes van 1MHz tot de 200MHz gezet worden. Verder kan het voltage verhoogd worden en de memory timings kunnen geoptimaliseerd worden.
Waarvoor geen AGP/PCI fix, dus dat je de deviders zelf kan instellen? Dat is wel mogelijk bij de Intel moederborden van Abit, maar dus nog steeds niet bij de AMD moederborden, vind ik nogal vreemd.
Ik vermoed dat een vaste PCI devider chipset afhankelijk is, het lijkt me niet onwaarschijnlijk dat het niet mogelijk is met een VIA KT266A chipset.
Anoniem: 26375 3 januari 2002 00:31
Waarom hebben jullie dan nie 3 dagen gewacht en een nieuw bord getest? DIt is nie echt fair tegenover dat plankje (Hmmm...lijkt net alsof ik het over een persoon heb :> ). Naja ik weet hoe hij hier presteerd en hoe een Abit en een Epox bij mij kameraden presteerd...gelijk of sneller, maar nergens langzamer.

Ik ga slapen...cya :)
meestal moet je de mobo's binnen een bepaalde tijd weer terugsturen... Je denk toch niet dattie alle 4 de mobo's mag houden ;) ...
MSI was dus gewoon veel te laat..
Als via je strot uitkomt moet je eens gaan kijken naar deze mobo:

Elitegroup K7S5A (Sis735) prijs: ~ € 80 ,-
Dit moederbordje heb ik al een aantal maanden, ben er zeer positief over te spreken. Zeer stabiel!! :9
Zal wel aan me andere onderdelen liggen (Athlon 1400MHz, 2 X 256Mb DDR ram infineon DDR ultra timings 3,6,3 cl2)

Ik was de Asus producten ff zat, na al dat geklooi met die via sjips.... volgende mobo wordt weer een sis735 (servertje)

Prijs/kwaliteit = Top! :7
Zal wel aan me andere onderdelen liggen (Athlon 1400MHz, 2 X 256Mb DDR ram infineon DDR ultra timings 3,6,3 cl2)
3,6,3 cl2? is het nou 2-2-2 of 3-6-3?
en de FSB kan in stapjes van 1MHz tot de 200MHz gezet worden
Wie gebruikt er nou een FSB van 1Mhz }>

[on-topic]
Verder bedankt voor de nette review kwist nog niet helemaal zeker of ik nou een Epox moest nemen maar nu ben ik eruit :).

[typo melding/mierenneuken]
maar het is toch vreemd om nu nog een moederbord te zien met zoveer jumpers.
=maar het is toch vreemd om nu nog een moederbord te zien met zoveel jumpers.

Waarom trol? Die quote helemaal boven was alleen een grapje....en ik probeer alleen maar behulpzaam te zijn door een foutje aan te geven... :'(
Anoniem: 19694 @Mickos4 januari 2002 08:32
Reactie op The Mickos:

Wanneer je vragen hebt over de beoordeling van je post, dan kun je die vragen beter stellen op:

Tweakers.net Moddereter Forum.

Daar lopen altijd wel een paar moderatoren rond die je kunnen helpen met het beantwoorden van de vragen die je hebt.

Je kunt beter geen opmerkingen in je post zetten, omdat sommige mensen dit weer als flamerig of trollerig zien.

Toevallig is er over jouw post al een discussie geweest ;) , zie daarvoor deze draad op TMF:

http://gathering.tweakers.net/showtopic.php/368938/1 /100
Anoniem: 25556 3 januari 2002 18:07
[..over de asus..]
Om redenen welk mij niet geheel duidelijk zijn is het echter ook mogelijk om veel van deze opties in te stellen door middel van de jumpers en DIP switches.
de reden hiervoor is echter heel eenvoudig. Als jij 100 systemen moet bouwen met dit bordje erin dan is het verdomd makkelijk als je alleen even de jumpertjes goed hoeft te zetten ipv. voor elk systeem dezelfde settings in de BIOS te moeten wijzigen.

//edit
Zonder je nou direct in het verdomhoekje te zetten, dit behoort een reviewer imo wel te weten.
Door mijn werkzaamheden kom ik ook wel eens in aanraking met massa PC bouw.

Opzich een goed punt, however... over het algemeen zit nog niet het laatste Bios op een plank. Een zorgvuldige systems integrator zal dat eerst nog flashen, en dan moet je toch nog het BIOS in om alles te resetten en in te stellen...

Daarnaast betreft het met name de jumper instellingen voor de FSB/Multiplier, die standaard op auto detect staan. Een massabouw vind over het algemeen plaats door B2B bedrijven, en die doen zelden aan overklokken. Standaard autodetectie instellingen zijn dan uitstekend.


Zelf heb ik kortgeleden een Asus A7V266-E gekocht zonder raid maar met geluid. Ding is prima stabiel, en de C-Media audiochip is uitstekend.

Overigens zou ik ook als ik wel RAID had willen hebben de Asus hebben genomen. Promise is in praktijk een stuk betrouwbaarder en stabieler dan die Highpoint meuk

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.