Inleiding
Van de Tweakshop kreeg Tweakers.net twee Alienware kasten ter review aangeboden. Deze kwaliteitskasten zijn gebaseerd op de DA-01 en de DX-01 van Chieftec. De miditower en fulltower zijn door Alienware bewerkt en zijn helemaal op tweakers afgestemd met ruimte voor veel fans en hippe kleuren.
Inleiding
Als je begint met Tweakeren ligt de aandacht eigenlijk het meeste op de snelheid van je systeem. Zodra je weer een beetje geld hebt koop je een nieuwe processor, koeler of meer geheugen. Zo heb ik zelf heel lang een ontzettend snel en goed getweakt systeem gehad dat draaide in een Vobis kast. Pas na een tijdje begin je daar de nadelen van te ontdekken. (In mijn geval sneed ik me regelmatig aan de slecht afgewerkte randen
). Voor veel mensen heeft een kast dus geen hoge prioriteit als het tot een upgrade komt. En dat terwijl een goede kast een paar generaties pc's mee kan gaan en nog veel meer voordelen heeft.
Om maar meteen met feiten te komen; Alienware heeft deze kasten niet zelf gemaakt. Eigenlijk heeft Alienware ze alleen gemod. Deze kasten worden gemaakt in de Chenming fabriek en worden ook verkocht onder de naam Antec of Chieftec. Het gaat om een fulltower (DA-01S) en een miditower (DX-01B). Onder tweakers staan deze kasten al bekend als ruim en goed afgewerkt. Zelfs zonder de Alienware makeover heeft de kast al een hoge kwijlfactor, maar met de subtiele aanpassingen wordt het echt een bijna ultieme overclockers-kast. Daarnaast zijn de kasten die ik heb getest door de Tweakshop helemaal volgeladen met koelers en zit er een goede voeding bij. Beide kasten zijn uitgebreid getest, maar de fulltower iets uitgebreider
.
De specificaties
Miditower DX-01B
4 x 5,25" drive bays
2 x 3,5" externe drive bays
6 x 3,5" interne drive bays
plaats voor 6 x 8cm koelers (3 x voor, 2 x achter, 1 x zijpaneel)
Fulltower DA-01S
6 x 5,25" drive bays
2 x 3,5"externe drive bays
6 x 3,5" interne drive bays
plaats voor 6 x 8cm en 1 x 9cm koelers (3 x voor, 3 x achter, 1 x zijpaneel
Genoeg om veeleisende tweakers tevreden te stellen dacht ik zo
.
De details
Bij het uitpakken van de twee kasten valt meteen de kleur op. Een metallic blauwe en een zilveren kast die zeer goed gespoten zijn. Dit is niet iets wat je zelf even met een spuitbusje doet. Daarnaast is er in de zijkant van de kast een blowhole gemaakt. Ook deze is perfect afgewerkt. In plaats van een fanguard zit er een mooi meegebogen zwart roostertje voor en de schroefjes zijn vervangen door een soort plastic clips. Dat zijn eigenlijk de twee belangrijkste verschillen tussen een standaard Chieftec-kast en de Alienware versie. Verder met de rest van de details.
Het linker zijpaneel van de kast kun je verwijderen door middel van een handige sluiting. Deze sluiting kan tevens op slot om zo nieuwsgierige oogjes te voorkomen, maar je moet niet verwachten dat het kleptomanen lang tegenhoudt. Om het zijpaneel er weer in te zetten, moet je het eerst tegen de voorzijde van de kast plaatsen en dan dichtdrukken. Dit is even wennen omdat je bij veel andere kasten het paneel eerst tegen de onderzijde moet zetten. Dat probeerde ik dan ook de eerste paar keer.
Bij de fulltower loopt er over het paneel nog een rij met ventilatiegaatjes die de miditower moet missen.
Aan de voorzijde van de kast zit een deurtje waarachter de 3,5" en de 5,25" drive bays schuilgaan. Bij de miditower (Chieftec noemt het een entry level server) zitten de powerknop en de resetknop achter het deurtje, iets wat ik persoonlijk minder handig vindt als je de kast gebruikt voor thuis. De ledjes zijn wel zichtbaar als deurtje dicht is. Bij beide kasten kan het deurtje op slot met hetzelfde sleuteltje als het zijpaneel.
Aan de achterzijde van de kasten is een handige sticker aangebracht met de standaard kleurcoderingen die voor veel aansluitingen worden gebruikt. Of tweakers die kleurcoderingen nodig hebben valt te betwijfelen, maar het ziet er wel verzorgd uit. Boven de gebruikelijke aansluitingen bevindt zich nog een gleufje om een eventuele onboard SCSI-aansluiting naar buiten te leiden. Bij de miditower is er aan de achterzijde plaats voor twee 8cm fans, bij de fulltower komt daar bovenaan nog een 9cm fan bij. Verder beschikken beide kasten over vier uitklapbare voetjes om zo de stabiliteit te vergroten.
Het inbouwen
Bij beide kasten zijn twee handigheidjes meegeleverd die veel andere kasten moeten missen. De 5,25" drives kunnen worden voorzien van twee clips langs de zijkanten, waardoor ze over een rails de kast inglijden en er even zo makkelijk weer uit te halen zijn. Daarnaast zijn de interne 3,5" bays (6 stuks) verwerkt in twee blokken van drie, die ook apart te verwijderen zijn door middel van een kliksysteem. Door deze dingen was het inbouwen van de hardware een makkelijk klusje. Iets wat de Alienware kasten niet hebben is een uitschuifbare moederbord-plaat. Ik vind dat zelf altijd erg handig werken, maar ik vermoed dat een vaste plaat voor minder trillingen zorgt en dat deze daarom is weggelaten. Ook handig is dat je bij de fulltower de bovenste helft van de voorzijde van de kast door middel van twee knoppen kunt verwijderen. Bij de miditower moet je wat meer moeite doen om dit te bewerkstelligen.
inwendige shots
De miditower
De fulltower
|
Een paar dingen zijn minder handig, merkte ik bij het inbouwen van mijn hardware, maar dat hangt veelal van je eigen specificaties af. Zo paste mijn removable harddisk rack niet in de onderste 5,25" drive bay omdat ie te diep was. Daarnaast heb ik altijd liever de 3,5" externe drive bays boven de 5,25". Maar zoals ik al zei, dat hangt veelal af van je eigen hardware en je persoonlijke voorkeur. Verder moet je, omdat er in de deur een koeler is gemonteerd, bij het openen van de kast wel een beetje voorzichtig doen, anders trek je het snoer misschien kapot.
In recordtijd is alles ingebouwd en nu kunnen we dan ook beginnen het testen van de temperaturen in de kast.
De temperatuur
Standaard zijn de Alienware kasten slechts uitgerust met een 8cm koeler in het zijpaneel. Voor deze review heeft de Tweakshop beide kasten echter uitgerust met zoveel mogelijk koelers. Dit betekent 6 koelers in de miditower en 7 in de fulltower. Alle koelers waren van Enermax, ook die in het zijpaneel, die normaal van een goedkopere soort is. Verder zijn de Alienware kasten ook niet standaard voorzien van een voeding. Echter voor deze review zijn beide kasten uitgerust met een 350Watt exemplaar, tevens van Enermax.
Ik heb de temperatuurmetingen alleen uitgevoerd met de fulltower en daarin bevond zich het volgende systeem:
- Athlon 1200@1266 met ChromeOrb
- 512 MB RAM
- Asus A7V133 RAID
- Asus V8200 Geforce 3 (geleend)
- 5 x 40GB Maxtor harde schijven, allen op 7200RPM
- geluidskaart, cd-writer, dvd-speler, zip-drive, diskette-drive
Omdat de Enermax koelers in snelheid regelbaar zijn heb ik op drie manieren getest:
- alle koelers uit. (behalve proc. natuurlijk)
- alle koelers op volle snelheid
- alle koelers op halve snelheid
Daarnaast heb ik bij iedere instelling de kasttemperatuur, de processortemperatuur en de kamertemperatuur weergegeven. Alle temperaturen zijn na een kwartier full load en met de kast dicht.
stand | kamertemp. | kasttemp. | proctemp. | alles uit | 16c | 34c | 60c | alles halve snelheid | 16c | 28c | 58c | alles volle snelheid | 16c | 26c | 57c |
|
Zoals je kunt zien is het verschil in temperatuur tussen alle koelers op halve snelheid en op volle snelheid niet echt groot. Dat is mooi, want op volle snelheid werd mijn concentratievermogen door het lawaai toch stukken minder. Verder zou het ook handig zijn om bij deze setup je computerkamer wat vaker te stofzuigen, omdat er erg veel stof naar binnen wordt gezogen door de 3 zuigende koelers aan de voorkant.
Conclusie
Als je van computerkast wisselt is het altijd even wennen. Er zijn altijd wel dingen beter aan je oude kast, en in mijn geval was ik daar in het begin de hele tijd op aan het letten. Maar uiteindelijk is het gemak van de harddisk racks en de rails waarmee je de 5,25" drives kunt monteren zo groot dat ik toch erg tevreden ben over deze kasten. Daar komt dan nog bij dat ze in aparte kleuren te krijgen zijn en plaats bieden aan heel veel koelers. (misschien nog een blowhole aan de bovenkant?) Al met al kasten van een goede kwaliteit die nergens zullen misstaan. Een nadeel van die kwaliteit is trouwens wel dat je je een breuk sjouwt op een lan-party. 
De prijzen
De prijzen zijn inclusief koeler en fanguard in het zijpaneel, en met de andere koelers en een 340W voeding.
Woord van dank
Met dank aan de Tweakshop voor het ter beschikking stellen van de kasten (en het persoonlijk afleveren
). Tevens dank aan Eric voor het uitlenen van z'n Geforce3.