Door Hielko van der Hoorn

Waterkoeling en casemodding guide, deel 2

01-11-2001 • 19:18

75

Singlepage-opmaak

De Kryotherm software

De Russische peltier fabrikant Kryothem heeft een heel mooi stukje software geschreven waarmee je redelijk kan voorspellen wat een peltier element gaat doen bij verschillende temperaturen met verschillende spanningen en stromen. Omdat het peltier effect wordt beschreven door een enorme stapel formules is de computer je beste vriend . Als je het programma hebt opgestart kom je in het volgende scherm terecht waar je een peltier module kan selecteren.

Module selectie Kryotherm software

Ik heb hier de Drift 0,8 module geselecteerd waarvan ik er twee heb gebruikt voor het koelen van een hete Thunderbird. Deze heeft zoals je kan zien een Vmax van 24,6V, een Imax van 11,3A, een Qmax van 172W en een DTmax van 69 graden. Als je vervolgens op het knopje “Standard” drukt krijg je de volgende grafiekjes op je bordje geschoteld:

Standaard grafiekjes Kryotherm software

Deze spreken redelijk voor zich. De eerste grafiek laat zien wat het verband is tussen de DeltaT en verschillende warmtebelastingen. De tweede laat het verband zien tussen het voltage en het temperatuurverschil. De derde laat de efficiency zien als verband tussen DeltaT. De COP is de verhouding tussen verbruikte energie en de weggepompte energie. Een COP van 0,5 kan bijvoorbeeld beteken dat er 50W wordt verplaatst terwijl er 100W wordt verbruikt. De laatste grafiek laat het verband tussen de spanning en de stroomsterkte zien. Interessanter is echter het knopje “Detailed”:

Advanced grafiekjes Kryothem software

Hierachter zit een enorme hoeveelheid grafieken. Bij elk tabblad zijn twee constanten gekozen welke aan te passen zijn. Bij bijvoorbeeld het eerste tabblad kan je instellen wat de warmtebelasting aan de koude kant (Qc) is en wat de temperatuur aan de warme kant (Th) is. Als je bijvoorbeeld denkt dat je de warme kant op 30 graden Celcius (eerst omrekenen naar Kelvin!) kan houden en dat er 100W weggepompt moet worden kan je simpel de verwachte temperatuur zien aan de koude kant. Grafiek 1 laat dit zien met als variabelen het voltage, de stroom en het wattage.