Door Robin van Rootseler

Developer

Freecom Beatman 8cm MP3 CD-speler review

Inleiding

Freecom Beatman 8cm MP3 CD-speler review aankondiging Voor mensen die een gewone 12cm MP3 CD-speler te groot vinden en de muziek die op een 32MB flashkaartje past te weinig vinden is er sinds kort een gulden middenweg: 8cm MP3 CD-spelers. Het Nederlandse Freecom was er als eerste bij met hun Freecom Beatman. Ook Philips komt binnen kort met een 8cm versie van de eXpanium. Tweakers.Net kreeg een test-exemplaar toegestuurd van de Freecom Beatman om het apparaatje eens goed te bekijken. De resultaten lees je in deze review.

De Freecom Beatman nader bekeken

De Freecom valt direct op door zijn compacte omvang ten opzichte van 12cm MP3 CD-spelers. Daarentegen is het apparaat wel net iets hoger dan bijvoorbeeld de Lenoxx Power 1. Het beestje weegt 170 gram. Het klepje dat je openmaakt om er een CD'tje in te doen bestaat uit een nogal goedkoop uitziend blauw plastic. Op het frontpanel vind je een achttal knopjes waarmee de speler te bedienen is. Naast de standaard play/pauze, stop, previous en next buttons zijn er ook knoppen voor de equalizer, de repeat-functie, de intro-functie en de programmeer-functie aanwezig. De equalizer laat je kiezen uit vier verschillende standen: "Normal, Jazz, Rock en Classic". De equalizer werkt overigens alleen bij MP3-CD's. Voor de mensen die bovenop de muziek nog wat extra bass willen is er een schuifknopje aan de zijkant present. De programma-functie stelt je in staat om op de beatman een soort playlist te maken. Het geheugen van de Beatman kan worden gebruikt om 20 nummers in op te slaan. Zodra je de speler uitschakeld wordt het geheugen echter gereset, dus je zult steeds eerst een tijdje moeten programmeren. De intro- en repeatknop spreken voor zich.

De 8cm CD'tjes kunnen in iedere brander gebrand worden (met uitzondering van slot-in). Op deze bijgeleverde Freecom-schijfjes past 185MB aan data, wat neerkomt op ongeveer 200 minuten aan MP3's (@128kbit). Ze kosten wel wat meer dan hun grotere broers; vijf van deze schijfjes kosten 25 gulden. Er bestaan ook 8cm 200MB platinum-schijfjes. Deze kosten 1,80 gulden per stuk, wat het al weer wat aantrekkelijker maakt. Het branden van deze schijfjes met Nero en een PlexWriter 12/10/32A op 12-speed was geen enkel probleem.

Het inladen van 44 nummers (175MB met 1 sub-directory) duurde ongeveer 10 seconden, niet echt snel dus. Opvallend is dat het apparaat wel herkend dat bepaalde bestanden in een sub-directory zitten en dit ook aangeeft met 'titles', maar helaas geen functie heeft om snel tussen deze directory's te wisselen. Als ik dus naar nummer 1 van mijn sub-directory wilde luisteren, moest ik eerst 23 nummers naar voren klikken of 21 nummers naar achteren. Op het LCD-schermpje wordt allemaal informatie weergegeven als: 'title', 'track', 'time', de equalizerstand, of de batterij nog volzit en of de toetsen geblokkeerd zijn. De ID-3 informatie van een MP3 wordt echter niet getoond. Dit maakt het nog moeilijker om op een speler naar een MP3'tje te zoeken. Het is haast noodzakelijk om zelf met de hand er een index bij te maken (spelers hebben vaak de neiging om sommige bestanden op hun eigen manier in te delen en zonder ID-3 weet je helemaal niet welk nummer je te horen krijgt).

Bij de Beatman worden 2 AA-batterijen meegeleverd, waarmee je zeven uur naar je muziek kunt luisteren. Er zit ook een 4,5 Volt adapter bij, zodat je de speler ook op een wandcontactdoos kan aansluiten. Helaas is er geen mogelijkheid aanwezig om batterijen in de speler op te laden . De bijgeleverde handleiding komt in zeven verschillende talen en is handig in het gebruik om bepaalde functies op te zoeken. Bij de specificaties van de Beatman staat dat er een Line out connector bijzit. Men heeft gewoon bij de normale uitgang voor de koptelefoontjes de tekst 'line out' gezet, zodat je hier te maken met een line out met variabele geluidssterkte.

We gaan de Beatman testen!

Het wordt weer tijd voor het echte werk .

Ik heb een behoorlijk aantal uur naar de Freecom Beatman geluisterd. De koptelefoontjes van Sennheiser (300MX) waren zeer redelijk. Het geluid van de Beatman met de equalizer op 'normal' vond ik echter niet echt denderend. Als ik de equalizer echter instelde op 'rock' kwam er wel behoorlijk goed geluid uit. Hetzelfde geldt voor de 'line out'. De extra bass vond ik ook niet zo geweldig.

Volgens de specificaties beschikt de speler over een anti-shock (ESP) van 40 seconden op een MP3-CD'tje. Helaas werd er nergens op het display aangegeven hoe het met de buffer gesteld stond. Daarom startte ik een nummer op en wachtte twintig seconden om de buffer voldoende tijd te geven om vol te lopen. Na wat tikjes op de speler stopte het geluid al naar vijf seconden! Zou de anti-shock ingeschakeld moeten worden ofzo? Een snelle blik in de handleiding leerde mij dat de ESP functie altijd aan staat! Ook in de real-life test merkte ik weinig van de '40 seconden ESP'. Met de speler in mijn jaszak waren een paar hobbeltjes in de weg genoeg om de speler te doen overslaan. Ook de mechanische anti-shock voor Audio CD's viel behoorlijk tegen.

De speler heeft geen enkel probleem met bitrates tussen 32 en 320Kbps CBR. Ook MP3'tjes met variabele bitrates weet de Beatman feilloos af te spelen.

Conclusie

De Freeman Beatman 8cm is de eerste in zijn soort. Het geluid van het apparaat is behoorlijk goed in de equalizer rock-stand. De speler mist echter toch een tweetal belangrijke functies die een MP3 CD-speler behoort te hebben: een goede anti-shock protectie en ID-3 tag ondersteuning. Voor mensen die veel muziek op een CD kwijtwillen en de speler toch voortdurend in hun binnenzak stoppen is de speler zeker wel geschikt. De prijs van de speler ligt rond de 300 gulden, dezelfde prijs die je betaalt voor een gewone budget MP3 CD-speler. De mensen die toch nog net even iets meer willen zullen nog even geduld moeten hebben en afwachten tot de eXpanium 8cm beschikbaar komt. Hieronder nog een korte opsomming van de positieve en negatieve kanten van de Beatman:

Positief

 • Klein en compact
 • Behoorlijk geluid in rock stand
 • Simpele bediening
 • Duidelijke handleiding

Negatief

 • Slechte ESP
 • Geen oplaadfunctie
 • Geen ID3-Tag

Tot slot wil ik Josh van Mp3Shopper.nl bedanken voor het beschikbaar stellen van het test-exemplaar. De speler is hier overigens verkrijgbaar voor 329 gulden.

Reacties (60)

60
59
49
4
0
6
Wijzig sortering
Ik heb hetzelfde beestje en ben er dik over tevreden.
Die Antishock van 40 seconden zou alleen voor audio cd's gelden.
Voor MP3 is het 8 seconden (vreemd genoeg).
D'r zit een goed geluid in en ik ben er dik tevreden mee.
Enige nadeel vind ik dat de batterijen (te) snel leeg zijn.
Verder antishock had beter gekund en ID-3 tag kan je niet verwachten voor deze prijs.
Het klepje lijkt gammel maar is behoorlijk stevig. (Believe me ,i've tested it ;) )

Kortom een leuk ding voor een koopje.
Naast CDtjes kan je er ook CDRWtjes in doen.
Nog een pluspuntje voor dit ding.

Schaal van 1 op 10 geef ik hem een 8.5

-=@@D=-
Die Antishock van 40 seconden zou alleen voor audio cd's gelden
waarom zou je audio cd's hierin afspelen, daar zijn maar zo weinig van (heb er nog maar 1 gezien), dan zou je hem zelf moeten branden, en dat is ook niet echt logisch.(maak dan gelijk mp3 cd)
Je vergeet dat eind jaren tachtig/begin jaren negentig bijna alle CD-singles 8 cm CD's waren. Ik heb er nog stapels van liggen. :)
die 40 seconden antishock voor audio CD's haal ik ook bij lange na niet hoor helaas.
ID-3 tag kan je niet verwachten voor deze prijs
Tja... persoonlijk zou ik dan liever iets meer neerleggen mocht dit zo zijn.
Ik heb het zelfde probleem, ik ben er bijna mee terug gegaan maar nu ik jou hoor blijkt dit dus normaal te zijn. met de goedkoopste batterijen doet ie het maar een half uurtje ofzo, da's toch wel heel erg kort. Kheb er nu wat duurdere (oplaadbare) batterijen in zitten en gaat ie zo'n 1,5 a 2 uur mee. De shockprotectie vind ik op zich best, ik kan hem gewoon in mijn zak houden zonder dat ie overslaat, er moet wel heel veel mee bewogen worden wil ie gaan overslaan.
zeer binnenkort (eigenlijk nu al) zou er volgens de importeur ook de NAPA 8cm MP3 speler tekoop moeten zijn.

hij is dan tekoop via OA. www.mp3cdspeler.nl

die heeft 480sec (!!!!) antishok, en een afstandsbediening, met ID3 Tag :9
Zijn jullie bij Tweakers van plan om die Napa te gaan testen? Heb em namelijk bij Mp3cdspeler.nl al gezien en twijfel nu tussen de Lenoxx en de Napa.

Wil daarom graag weten of die Napa een beetje goed is.
voor 325,- heb je ook een lennox power 1 12cm mp3cd-speler
die biedt meer opties voor het geld en de 12 cm cd's zijn fors goedkoper dan de 8 cm

marcel
Ja hehe goochem, maar het gaat bij die Beatman juist om het kleine formaat. Hij is zo klein door de 8cm cd'tjes die erin gaan :)
Hé Marcel, vergeet geen rugzak te vragen!!! Of draag je die 12 cms gewoon in je borstzak. Cool. Zal je plat goed staan. Blijf jij nou maar gewoon op het formaat afspelen wat meneer Philips himself ontwiep in de tijd dat de gloeilamp werd uitgevonden want neem één ding van me aan; zonder laggards zoals jij ben ik met mijn Beatmannetje geen trendsetter. Want er gaan heel veel 8cms komen. Als ik zie hoeveel ophef er is over die Beatman. Laatst was hij zelfs op TV. Terecht want het is een perfect ding!! Maar wat denk je? Zegt mijn vriendin "Rick, daar heb je dat blauwe ding van jouw op TV. Mooi ding maar mijn plaatjes passen er niet in." Blij dat ik was. Doei, Slickrickhot
;)
Over die 8cm schijfjes: kan je een 12cm niet gewoon in een rondje knippen, lijntjes maken met een passer en uitknippen/snijden en dan iets minder dan 300 MB voor de zekerheid branden?
zo duur zijn die kleine cd tjes nou ook wel weer niet mischien wel 2 gulden duurder ...!! Nou dat overleven we wel....... !! Toch....?!? ;)
Valt wel mee, tenzij jij zo'n 4,50 per CDR betaalt :D

Hier haal je ze voor ƒ 1,80 incluis BTW:
www.cdrwinkel.com
Nee dat kan niet :P
Ach, spaar je de moeite, ren naar de winkel en koop voor 20 piek zo'n 5-pack 8cm cdrs. Die zijn volgens mij ook van freecom. Wat zou je nou moeite gaan doen voor die paar rotcenten??
Maare, als je wilt kan je natuurlijk 12cm CD's gaan verknippen, succes met je nieuwe hobby! }>
Ik vind 8cm MP3 cd spelers mooie dingen, maar ik wacht nog even tot er wat betere modellen op de markt zijn. De nieuwe 8cm eXpanium van Philips lijkt mij erg aantrekkelijk.
Anoniem: 34314
@wacko6 september 2001 18:04
De nieuwe 8cm eXpanium van Philips lijkt mij erg aantrekkelijk.
En dat voor 550 piek!!! Nee, hij wordt echt lekker goedkoop, die kleine Expanium. Die Beatman kost 300 pieken........ ;)
Maar er zijn ook nog andere alternatieven, al zijn die voorlopig niet (eenvoudig) te verkrijgen.. zie B.V. hier
Vooral de mp3 hunter 3 is een plaatje, en kost omgerekend zo'n f. 329,- maar ja.. Die is in japan nog niet eens uit, laat staan hier..
Jahaaaa! en de Soul DMP-02, de 8cm versie van de bekende topspeler Soul DMP-01 :) . Met alle plussen ervan (top ESP, WMA suport, ID3 tags, upgradable firmware)!
zie: http://hardware.dmusic.com/details.php?id=206
"available: no." ;(
[edit]nog een linkje: http://www.digitalreviewers.com/mp3/portable/cdmp3/p layers/soul-dmp02.html


Nikon heeft trouwens al een technologie voor het maken van 300 MB 8-cm schijfjes:
http://www.nikon.co.jp/main/eng/news/2000/sta mper8cm _e_00.htm
De 8cm CD'tjes kunnen in iedere brander gebrand worden
Naast de slot-in cd-r(w)'s, zijn er ook tray branders die niet overweg kunnen met die cd'tjes. Ik heb twee Plextor's getest (8/2/20 CD-RW en een 8/20 CD-R) en die gaven beide geen sjoege. Of dit alleen geldt voor de bijgeleverde Freecom 8cm cd's weet ik nog niet, ik maak eerst m'n voorraadje even op voordat ik andere merken ga proberen. De HP 8210 brander op m'n werk pakt ze gelukkig wel.

Even een reactie op de levensduur van de batterijen: De Duracell Ultra M3 gaat ruim drie uur mee, maar dat is mij toch net ff te prijzig ;) Oplaadbare batterijen gebruiken is de beste optie voor de Beatman.

Voor de rest ben ik er dik tevreden over, ID3-tag mis ik absoluut niet en van overslaan heb ik erg weinig gemerkt (schijnt wel eerder te gebeuren naarmate de batterijen aan hun einde zijn).

Maar ook ik raad zeer veeleisende mensen toch aan om naar iets anders te zoeken.
Naast de slot-in cd-r(w)'s...
Die zijn er niet, dus dat kan geen probleem opleveren.
Dat dacht ik in eerste instantie ook, maar toen Robin het volgende zei:
De 8cm CD'tjes kunnen in iedere brander gebrand worden (met uitzondering van slot-in).
begon ik toch te twijfelen :)
Gewoon T-net interesse.

Moeten jullie die spelers nou terug geven of krijgen jullie die dingen gewoon.

Verder is het toch een vrij lomp uitziende speler, gezien de ruimtes tussen cd en buitenkant speler.
AuteurAnoniem: 4106
@Anoniem: 71691 september 2001 19:41
Dat hangt ervan af :) In de meeste gevallen willen de mensen/bedrijven die het test-exemplaar beschikbaar stellen dit gewoon terughebben (om anderen te laten reviewen?).
Hoi,

Ik heb dit ding bij www.MP3CDSPELER.NL gekocht een maand geleden

Ik heb hem 8 dagen gehad en het is me zwaar tegen gevallen (ESP) ik heb mp3cdspeler.nl toen gebeld.

Ze raden me toen de Soul DMP01 eens te proberen (geen 8CM maar een 12CM) ik mocht de Beatman toen omruilen met bijbetaling (de soul was F 125,- duurder) en dat is me een speler zeg GEWELDIG !!120 Seconden anti shock,WMA,ID3 tag,afstandsbediening etc etc. koop gewoon gelijk iets goed en ga voor die Soul (of Rio Volt want dat schijnt dezelfde speler te zijn).
Een 12cm mp3cdspeler lijkt me inderdaad toch beter. Je kan dan ook normale cd's afspelen. Bovendien kun je veel meer muziek kwijt op zo'n schijfje en ze zijn nog een stuk goedkoper ook. Of de speler moet perse klein zijn.
Heeft iemand ervaring met de Rome UP-322 ?

http://www.mp3man.nl/product.php?productid=01-1901-0 0

Ook ik ben van plan om een MP3-spelertje te kopen, maar dan het liefst eentje met gewoon RAM; ik denk dat bij het trainen een MP3CD speler nogal over gaat slaan.... of niet ?
een gewone MP3CD-speler is wel erg groot, waardoor je hem sowieso niet makkelijk mee kunt nemen voor het trainen. Het overslaan lijkt mij niet zo'n groot probleem (ligt er natuurlijk aan wat voor een training je het over hebt en of de speler een degelijke ESP heeft). Als je een geheugenspeler gaat kopen, moet je er wel voor zorgen dat je behoorlijk wat geheugen hebt (en dat is vrij duur), anders kun je straks slechts een half uurtje muziek per keer meenemen.
hmm mensen binnen kort zullen die prijzen van die 8cm cd's ook wel naar beneden gaan, hoe snel ging dat ook niet met det cdr en cdrw ook snel toch,

ik heb hem al een tijdje, kon hem bij freerecordshop iets eerder krijgen :) dus maar meteen besteld, Top ding werkt super, en antishock is voldoende, id3 heb je toch niet nodig, iedere ziel kan toch schrijven, of weet men niet meer wat pen en papier is?
:)

aanradertje zeker, M@zzels Rik :*)
Relatief duurder ja.
Ik kocht en koop ze op Internet voor ƒ 1,80 p.s. incl BTW. Als je effe goed zoekt vind je ze nog goedkoper, dus zo duur zijn ze niet.....

Oja, hiero dus (heb er net weer 100 besteld):
www.cdrwinkel.com

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee