Voor mensen die een gewone 12cm MP3 CD-speler te groot vinden en de muziek die op een 32MB flashkaartje past te weinig vinden is er sinds kort een gulden middenweg: 8cm MP3 CD-spelers. Het Nederlandse Freecom was er als eerste bij met hun Freecom Beatman. Ook Philips komt binnen kort met een 8cm versie van de eXpanium. Tweakers.Net kreeg een test-exemplaar toegestuurd van de Freecom Beatman om het apparaatje eens goed te bekijken. De resultaten lees je in deze review.
De Freecom valt direct op door zijn compacte omvang ten opzichte van 12cm MP3 CD-spelers. Daarentegen is het apparaat wel net iets hoger dan bijvoorbeeld de Lenoxx Power 1. Het beestje weegt 170 gram. Het klepje dat je openmaakt om er een CD'tje in te doen bestaat uit een nogal goedkoop uitziend blauw plastic. Op het frontpanel vind je een achttal knopjes waarmee de speler te bedienen is. Naast de standaard play/pauze, stop, previous en next buttons zijn er ook knoppen voor de equalizer, de repeat-functie, de intro-functie en de programmeer-functie aanwezig. De equalizer laat je kiezen uit vier verschillende standen: "Normal, Jazz, Rock en Classic". De equalizer werkt overigens alleen bij MP3-CD's. Voor de mensen die bovenop de muziek nog wat extra bass willen is er een schuifknopje aan de zijkant present. De programma-functie stelt je in staat om op de beatman een soort playlist te maken. Het geheugen van de Beatman kan worden gebruikt om 20 nummers in op te slaan. Zodra je de speler uitschakeld wordt het geheugen echter gereset, dus je zult steeds eerst een tijdje moeten programmeren. De intro- en repeatknop spreken voor zich.
De 8cm CD'tjes kunnen in iedere brander gebrand worden (met uitzondering van slot-in). Op deze bijgeleverde Freecom-schijfjes past 185MB aan data, wat neerkomt op ongeveer 200 minuten aan MP3's (@128kbit). Ze kosten wel wat meer dan hun grotere broers; vijf van deze schijfjes kosten 25 gulden. Er bestaan ook 8cm 200MB platinum-schijfjes. Deze kosten 1,80 gulden per stuk, wat het al weer wat aantrekkelijker maakt. Het branden van deze schijfjes met Nero en een PlexWriter 12/10/32A op 12-speed was geen enkel probleem.
Het inladen van 44 nummers (175MB met 1 sub-directory) duurde ongeveer 10 seconden, niet echt snel dus. Opvallend is dat het apparaat wel herkend dat bepaalde bestanden in een sub-directory zitten en dit ook aangeeft met 'titles', maar helaas geen functie heeft om snel tussen deze directory's te wisselen. Als ik dus naar nummer 1 van mijn sub-directory wilde luisteren, moest ik eerst 23 nummers naar voren klikken of 21 nummers naar achteren. Op het LCD-schermpje wordt allemaal informatie weergegeven als: 'title', 'track', 'time', de equalizerstand, of de batterij nog volzit en of de toetsen geblokkeerd zijn. De ID-3 informatie van een MP3 wordt echter niet getoond. Dit maakt het nog moeilijker om op een speler naar een MP3'tje te zoeken. Het is haast noodzakelijk om zelf met de hand er een index bij te maken (spelers hebben vaak de neiging om sommige bestanden op hun eigen manier in te delen en zonder ID-3 weet je helemaal niet welk nummer je te horen krijgt).
Bij de Beatman worden 2 AA-batterijen meegeleverd, waarmee je zeven uur naar je muziek kunt luisteren. Er zit ook een 4,5 Volt adapter bij, zodat je de speler ook op een wandcontactdoos kan aansluiten. Helaas is er geen mogelijkheid aanwezig om batterijen in de speler op te laden
. De bijgeleverde handleiding komt in zeven verschillende talen en is handig in het gebruik om bepaalde functies op te zoeken. Bij de specificaties van de Beatman staat dat er een Line out connector bijzit. Men heeft gewoon bij de normale uitgang voor de koptelefoontjes de tekst 'line out' gezet, zodat je hier te maken met een line out met variabele geluidssterkte.
Het wordt weer tijd voor het echte werk
.
Ik heb een behoorlijk aantal uur naar de Freecom Beatman geluisterd. De koptelefoontjes van Sennheiser (300MX) waren zeer redelijk. Het geluid van de Beatman met de equalizer op 'normal' vond ik echter niet echt denderend. Als ik de equalizer echter instelde op 'rock' kwam er wel behoorlijk goed geluid uit. Hetzelfde geldt voor de 'line out'. De extra bass vond ik ook niet zo geweldig.
Volgens de specificaties beschikt de speler over een anti-shock (ESP) van 40 seconden op een MP3-CD'tje. Helaas werd er nergens op het display aangegeven hoe het met de buffer gesteld stond. Daarom startte ik een nummer op en wachtte twintig seconden om de buffer voldoende tijd te geven om vol te lopen. Na wat tikjes op de speler stopte het geluid al naar vijf seconden! Zou de anti-shock ingeschakeld moeten worden ofzo? Een snelle blik in de handleiding leerde mij dat de ESP functie altijd aan staat! Ook in de real-life test merkte ik weinig van de '40 seconden ESP'. Met de speler in mijn jaszak waren een paar hobbeltjes in de weg genoeg om de speler te doen overslaan. Ook de mechanische anti-shock voor Audio CD's viel behoorlijk tegen.
De speler heeft geen enkel probleem met bitrates tussen 32 en 320Kbps CBR. Ook MP3'tjes met variabele bitrates weet de Beatman feilloos af te spelen.
De Freeman Beatman 8cm is de eerste in zijn soort. Het geluid van het apparaat is behoorlijk goed in de equalizer rock-stand. De speler mist echter toch een tweetal belangrijke functies die een MP3 CD-speler behoort te hebben: een goede anti-shock protectie en ID-3 tag ondersteuning. Voor mensen die veel muziek op een CD kwijtwillen en de speler toch voortdurend in hun binnenzak stoppen is de speler zeker wel geschikt. De prijs van de speler ligt rond de 300 gulden, dezelfde prijs die je betaalt voor een gewone budget MP3 CD-speler. De mensen die toch nog net even iets meer willen zullen nog even geduld moeten hebben en afwachten tot de eXpanium 8cm beschikbaar komt. Hieronder nog een korte opsomming van de positieve en negatieve kanten van de Beatman:
Positief
- Klein en compact
- Behoorlijk geluid in rock stand
- Simpele bediening
- Duidelijke handleiding
Negatief
- Slechte ESP
- Geen oplaadfunctie
- Geen ID3-Tag
Tot slot wil ik Josh van Mp3Shopper.nl bedanken voor het beschikbaar stellen van het test-exemplaar. De speler is hier overigens verkrijgbaar voor 329 gulden.