Inleiding
De Matrox Millennium G550. De nieuwste telg in de familie Matrox videokaarten en de opvolger van de G450. Tweakers.net kreeg van Matrox een exemplaar opgestuurd om deze aan de tand te voelen. Wil je weten hoe de kaart presteert en wat voor hippe nieuwe features aanwezig zijn? Wacht niet langer en lees verder
.
De kaart
Na het verwijderen van de verpakking zien we een keurig stukje PCB waarop een relatief klein aantal componenten te vinden zijn. Op de voorkant zijn een tweetal geheugenchips geplakt en de core zit verstopt onder een zwarte heatsink. Verder zijn de gebruikelijke stapels weerstandjes en condensatoren aanwezig. De achterkant van de videokaart is volkomen kaal:
Qua aansluiting heeft Matrox een kleine wijziging doorgevoerd vergeleken met de G450. Eén analoge monitoraansluiting is vervangen door een digitaal exemplaar. Om toch nog gebruik te kunnen maken van twee analoge monitoren heeft Matrox een verloopstukje meegeleverd waardoor de DVI aansluiting kan worden omgetoverd in een analoog exemplaar. Om het scala aan aansluitmogelijkheden verder te verbreden zit er ook een verloopstukje in de doos waarmee het mogelijk is om een analoge monitor aansluiting te gebruiken als TV-out:
De specificaties van de G550 zijn bijna gelijk aan die van de G450. Evenals de G450 heeft de G550 32MB DDR geheugen wat op een snelheid van 166MHz loopt en verbonden is met de core door middel van een 64-bit brede bus. Enige wijziging is het aantal gebruikte geheugen chips, maar dat heeft geen invloed op de performance. Waarschijnlijk heeft het wel een positieve invloed op de prijs
.
De core van de G550 heeft wel een aantal veranderingen ondergaan. Allereerst is het aantal texture units verdubbeld. In plaats van 125Mpixels/sec kan de kaart nu 250Mpixels/sec produceren. Hoewel een hogere fillrate geen kwaad kan, is het effect zonder een verhoging van de bandbreedte waarschijnlijk minimaal. Verder heeft Matrox een paar transistoren in de core gestopt voor haar Headcasting software. Daarover meer op de volgende pagina…
HeadCasting
De belangrijkste nieuwe feature van de G550 is de HeadCasting Engine. Met behulp van de G550 en meegeleverde software is het daarmee mogelijk om een 3D model van je hoofd te maken wat je vervolgens kan gebruiken voor een soort van videoconferencing. In plaats van bandbreedte verslindende videobeelden stuur je alleen vertex data van je hoofd door en de bijgeleverde software laat je gezicht semi-realistisch bewegen op basis van je stem.
Om dit mogelijk te maken is de core van G550 uitgerust met een berg registers om complexe matrix-based skinning animaties mogelijk te maken. Volgens de DirectX 8.0 standaard heeft een videokaart 96 constant registers nodig om animatie data op te slaan. Matrox heeft er 256 in de core gestopt waarmee 32 matrices geanimeerd kunnen worden. Alle deformatie berekeningen worden door de GPU uitgevoerd en vormen dus geen belasting voor de CPU.
De techniek klinkt leuk, maar ik betwijfel of mensen het in de praktijk zullen gebruiken. Het echte videoconferencing biedt veel meer mogelijkheden dan HeadCasting. Lichaamstaal, gebaren en dergelijke zul je moeten missen. Daarnaast: HeadCasting mag dan veel minder bandbreedte gebruiken, maar hoeveel mensen hebben tegenwoordig geen breedband internet? En voor bedrijven c.q. zakelijk gebruik geldt dit argument des te meer…
Daarnaast is het zo dat beide gesprekpartners eigenlijk een G550 moeten hebben omdat de hoofden anders softwarematig in een lage kwaliteit worden gerenderd. Dit natuurlijk alleen bij de personen zonder G550. De belangrijkste feature van de G550 stelt dus niet al te veel voor. Geinig, maar verre van praktisch.
DualHead
De DualHead functionaliteit van de G550 is gelijk gebleven aan de G450, maar dat is gezien de features van de G450 niet bepaald verkeerd. Vergeleken met nVidia of ATi heeft Matrox nog steeds een flinke voorsprong op het gebied van DualHead.
Waar de functionaliteit van ATi en nVidia niet verder komt dat het strikt noodzakelijke heeft Matrox handige features ingebouwd in de drivers. Naast extra display modes zoals DVDMax waarmee je makkelijk films kan afspelen op de secundaire beeldbuis zijn er sinds een paar maanden ook leuke features bijgekomen waarmee het surfen op internet met het gebruiken van twee monitoren een stuk soepeler gaat.
Voor Windows 2000 gebruikers heeft Matrox ook een extra troef in handen. Als enige fabrikant is het ze gelukt om de refreshrates van het primaire en secundaire beeldscherm onafhankelijk van elkaar te maken.
Benchmarks
De benchmarks zijn zoals gebruikelijk gedraaid op een Tweakers.net testsysteem met de volgende harde waren: 1GHz Athlon, 128MB SDRAM, 20GB hardeschijf en een Abit KT7 moederplank. De Matrox G550 kreeg gezelschap van de 6.70.008 drivers en de GeForce2 GTS die meedoet als vergelijkingsmateriaal is uitgerust met de 12.40 Detonator drivers. De gebruikte benchmarks programma’s zijn het oude vertrouwde 3DMark 2000 en Quake III Arena.
Resultaten
Wat niet als verrassing komt: qua 3D prestaties stelt de kaart bar weinig voor. De GeForce2 GTS is 3DMark 2000 en Quake III Arena minstens dubbel zo snel als de G550, en de GeForce2 GTS is bij lange na niet het nieuwste en snelste wat op de markt te vinden is. Het is overduidelijk dat je als gamer geen Matrox kaart in huis wilt hebben. Punt.
Als je geïnteresseerd bent in de performance van de G550 ten opzichte van de G450 kan je hier oude benchmarks vinden van de G450. De software en hardware is niet gelijk bij beide testen, maar het geeft wel een ruw idee hoe de snelheden van beide kaarten zich tot elkaar verhouden.
2D Kwaliteit
Zoals het een Matrox kaart betaamd is de 2D kwaliteit van de G550 prima in orde. Op m’n 22” Iiyama ziet het beeld er, vergeleken met een GeForce2, een stuk scherper uit. Ook het beeld wat uit secundaire uitgang komt is van goede kwaliteit. De snelheden van de RAMDAC’s zijn trouwens niet veranderd vergeleken met de G450. De primaire loopt nog steeds op 360MHz en de secundaire doet zijn werk op 230MHz.
Conclusie
De Matrox G550 is zonder twijfel een kaart met een paar sterke punten. De 2D beeldkwaliteit en zeker de DualHead functionaliteit is ongeëvenaard. Maar evenals sterke punten zijn er ook zwakke punten, en die laten zich het beste samenvatten onder de noemer ‘3D’. Hoe je het ook went en keert: de 3D core van de G550 is zwaar verouderd en niet in staat mee te komen met de moderne videokaarten.
Misschien geen ramp voor Matrox omdat de klanten voornamelijk geïnteresseerd zijn in 2D prestaties, maar veel potentiële klanten willen toch wel graag zo af en toe fatsoenlijk een spelletje kunnen spelen. En deze mensen kunnen bijvoorbeeld zonder problemen terecht bij ATi die niet alleen videokaarten bouwt met een goede 2D kwaliteit, maar ook met een fatsoenlijke 3D performance. Daarnaast zullen mensen die al een G400 of G450 zich niet genoodzaakt voelen om te upgraden omdat de nieuwe telg in de Matrox familie praktisch niks meer kan dan de al jaren oude familie leden…
De G550 is zeker beter dan de G400 of G450, maar het is niet met een ruime marge. De G550 is slechts een klein stapje in de evolutie, en het is zeker geen revolutie. Ook de prijs zal waarschijnlijk een klein stapje in de juiste richting evolueren. Waar de G450 een G400 is met veel geïntegreerde functies is de G550 nog een stapje verder
.