Futuristisch jasje
Fans van de serie kennen ongetwijfeld de truc met de jaartallen. Tel de vier cijfers in de titel op en het resultaat is steeds 9. Bovendien zit er steeds ergens een nul in de titel. Dat was in ieder geval zo bij alle voorgaande games in de serie. Toen Ubisoft ons ooit toevertrouwde dat er aan een nieuwe game in de serie werd gewerkt, was dus de vraag welk jaartal men er aan zou hangen. De truc maakt de keuze wat beperkt, maar toch was de verrassing groot toen bleek dat men niet voor een nieuwe duik in het verleden had gekozen maar voor een sprong vooruit, naar het jaar 2070. Dit keer dus geen houten galeien die de zee bevaren, op zoek naar adellijke handelspartners. Anno 2070 confronteert je met de problemen van nu, verpakt in een futuristisch jasje.
/i/1314001920.jpeg?f=imagenormal)
In Anno 2070 draait het namelijk om een zeer actueel thema: het milieu. Toch is direct duidelijk dat het spel zich in de toekomst afspeelt, want er is wel het een en ander veranderd ten opzichte van het heden. De voornaamste verandering: de opwarming van de Aarde heeft inmiddels echt toegeslagen en de waterspiegel is zodanig gestegen dat van de ons bekende wereldkaart weinig meer over is dan wat kleine eilanden. Eigenlijk een beetje zoals de kaart er in de voorgaande Anno-games uitzag, al zijn de eilanden dit keer een stuk groter dan je gewend bent. Die ruimte zul je hard nodig hebben.
Tweepartijenstelsel
Tenminste, als je kiest voor de Eco, want ontwikkelaar BlueByte heeft de game niet alleen naar de toekomst verplaatst, hij heeft er ook een tweede factie aan toegevoegd. Je kunt nu kiezen tot welke partij je wilt behoren. Naast de Eco zijn er de Tycoon, die heel anders omgaan met de beschikbare grondstoffen. Ondanks de verschillen leven de twee overigens vreedzaam naast elkaar. Het zijn hooguit concurrenten, maar geen rivalen. Wat die grondstoffen betreft is er niet zo heel veel veranderd aan de game. Anno 2070 is nog steeds een game waarin het vooral draait om het op poten zetten van een valide economie. Het is nog steeds meer een sim dan een rts, hoewel ook in Anno 2070 weer gevochten kan worden. De nadruk ligt echter nog steeds niet op oorlog voeren. Daar heeft BlueByte The Settlers voor. Wie de free play-optie van Anno 2070 speelt, kan het vechten helemaal vermijden. In de campagne komt wel strijd voor, al is de hoeveelheid volgens de makers minimaal.
Helaas!
De video die je probeert te bekijken is niet langer beschikbaar op Tweakers.net.
Aan behoeftes voldoen
In Anno 2070 start je dus nog steeds met een kleine nederzetting die je moet uitbouwen tot een economisch rendabele staat die verschillende eilanden omvat. Als je de aan de behoefte van je onderdanen weet te voldoen, kun je nieuwe technologie vrijspelen die tot meer rijkdom kan leiden, maar die er tegelijkertijd voor zorgt dat je onderdanen meer van je willen. Bovendien is het nog steeds zo dat eilanden van elkaar verschillen. Het kan dus gemakkelijk zo zijn dat je terechtkomt op een eiland waar geen ijzer voorkomt, terwijl dat toch een belangrijk ingrediënt is voor van alles en nog wat. Dan is het zaak om handel te gaan drijven met omringende eilanden die in handen zijn van computergestuurde mogendheden en die wellicht ijzer willen verkopen en tegelijkertijd behoefte hebben aan handelswaar die jij wel kunt produceren. Die cyclus herhaalt zich in het spel; nieuwe techniek maakt verdere groei mogelijk, maar creëert ook meer vraag.
/i/1314001917.jpeg?f=imagenormal)
Vertrouwd
De basis van Anno 2070 is dus eigenlijk hetzelfde als die bij de voorgangers, alleen is er nu die tweede factie die maakt dat je vooraf kunt kiezen hoe je wilt spelen. De Eco zijn begaan met het milieu en proberen bij de groei van de samenleving zoveel mogelijk rekening te houden met de omgeving, terwijl de Tycoon daar veel minder in zijn geïnteresseerd. De Tycoon geloven vooral in een snelle en efficiënte groei waarbij de natuur slechts een middel is. Dat maakt het gemakkelijker om met de Tycoon te spelen. Het lijkt immers of je geen rekening hoeft te houden met de toekomst. Uiteraard zit er een adder onder het gras. Met de Tycoon speelt het vooral in de eerste fase van de game gemakkelijker. Het is simpeler om snel een Tycoon-samenleving op poten te zetten. De balans slaat echter gedurende het spel om. Speel je met de Eco, dan is het lastiger om te groeien. Als je eenmaal een samenleving hebt opgezet die draait en in balans is met de natuur, dan is het echter gemakkelijker om hem draaiend te houden. De Tycoon krijgen later in het spel te maken met ernstige tekorten, terwijl de Eco dan beschikken over oneindige hulpmiddelen als wind- en zonne-energie. De Tycoon zoeken de oplossing in kernenergie.
Om het de Eco niet al te gemakkelijk te maken, heeft BlueByte een hindernis ingebouwd. De Eco hebben veel meer ruimte nodig dan de Tycoon. Windmolens en zonnecollectoren nemen nu eenmaal veel ruimte in en dat geldt ook voor het verbouwen van ecologisch verantwoorde gewassen. Waar bij de Tycoon de varkens in heuse vleesfabrieken staan, zetten de Eco in op uitgestrekte landerijen. De Tycoon zetten hun tanden ook graag in een goed stuk vlees, terwijl de Eco liever vegetarisch eten. Ook op cultureel vlak zijn er verschillen. De Eco gaan graag naar het theater en drinken thee, de Tycoon drinken alcohol en gaan naar het casino. Wat natuurlijk impliceert dat je dergelijk vermaak uiteindelijk ook zult moeten gaan leveren.
Helaas!
De video die je probeert te bekijken is niet langer beschikbaar op Tweakers.net.
Ozon produceren
Het verschil is nog duidelijker bij het omgaan met grondstoffen. Waar de Tycoon rustig de hele Aarde omploegen op zoek naar delfstoffen, zoeken de Eco het in schone alternatieven. Dat is lastiger, want het vergt meer onderzoek. De techniek van de Eco gaat ver. Zo kun je later in het spel een luchtschip ontwikkelen dat ozon produceert en zo de lucht schoner maakt. Dat is prettig, want je dient de balans in de natuur te bewaren. Dat is een nieuwe eis, naast de eisen die de bevolking van de nederzettingen aan je stelt. Vooral voor de Tycoon is het moeilijk om de ecobalans te bewaren. Er zijn meer verschillen. Het is duurder om een Eco-samenleving op te zetten. Voor de Tycoon is het vooral later in het spel duur, als de ecobalans op gaat spelen.
/i/1314001921.jpeg?f=imagenormal)
De lucht in
Zo is 2070 dus de eerste Anno waarin je de lucht in kunt. Niet alleen met de ozonmakers, er zijn ook militaire vliegtuigen waarmee je naar andere eilanden kunt en die een geheel nieuwe dimensie geven aan de gevechten. Het wordt nog spannender, want BlueByte stuurt je ook onder water. De zeebodem kan gebruikt worden als uitbreiding van het terrein waarop je naar grondstoffen zoekt. Dat kan uiteraard pas na het nodige onderzoek. Je kunt er boren naar olie, maar bijvoorbeeld ook proberen om algen te kweken. Net als op land, is niet elk stuk van de zeebodem even vruchtbaar. Ook hier trekt BlueByte de onderwatermogelijkheden door naar het militaire vlak, wat wil zeggen dat je onderzeeërs kunt bouwen.
Om het onderzoek interessanter te maken heeft BlueByte een derde, neutrale factie ingevoerd, de Techs. Om de mogelijkheden nog groter te maken, kun je uiteindelijk ook de opties van Eco en Tycoon combineren. Als je de ene factie kiest, zul je gaandeweg de andere vrijspelen. Dan kun je dus op het ene eiland een Eco-samenleving op poten zetten en op een ander eiland kiezen voor de Tycoon. Je kunt dit zelfs combineren op een en hetzelfde eiland. Dat kan wat gemakkelijker dan je gewend bent, omdat eilanden immers veel groter zijn. Wat ook gemakkelijker is: je start het spel met een Arc, een futuristisch gebouw dat dienst doet als basis. Je begint er je nederzetting bijvoorbeeld. De Arc dient bovendien als haven voor boten en later ook als landingsplaats voor vliegtuigen. Het mooiste is echter dat je Arc ook zelf kan vliegen. Je kunt je basis dus verplaatsen, om ergens anders opnieuw te beginnen.
/i/1314001922.jpeg?f=imagenormal)
Voorlopige conclusie
Anno 2070 wordt dus een flinke stap vooruit voor de serie. Niet alleen wat de setting betreft, maar ook op het vlak van de mogelijkheden. Met een tweede factie wordt het spel er alleen maar interessanter op, net als met het bewaren van de ecobalans. De basis van 2070 is echter nog steeds zoals je die van Anno gewend bent. De game blijft vooral een economische sim, waarin je je onderdanen tevreden moet houden en handel moet drijven om dat voor elkaar te krijgen. Ontwikkelaar BlueByte heeft de mogelijkheden echter flink uitgebreid, met meer neutrale facties en met de zeebodem als extra territorium. Tot slot zijn de militaire opties uitgebreid met vliegtuigen en onderzeeërs. De game krijgt een campagne, een vrije modus waarin je kunt doen wat je wilt en hij kan worden gespeeld in multiplayer. Anno 2070 verschijnt ergens deze winter, al is nog niet helemaal duidelijk of dat voor of na de jaarwisseling is.
Titel |
Anno 2070
|
 |
Platform |
PC
|
Ontwikkelaar |
BlueByte Studios
|
Uitgever |
Ubisoft |
Releasedatum |
eind 2011
|