Door Mark Timmer

Computergebruik in het onderwijs

21-04-2001 • 10:31

93 Linkedin

Computergebruik in het onderwijs

Een blauw scherm, het is weer eens zover. Na wat tekst voor een werkstuk te hebben getypt en op save te hebben geklikt, loopt Word vast. Onderhand is de blauwe kleur al wat ingebrand in het scherm, en is er zelfs als er geen probleem is nog vaag iets over een vxd-error te lezen. Eens, maar nooit weer. Op deze manier werken, dat wil absoluut niet. Dan moet de boel maar thuis gebeuren.

De hard- en software die in het lager en middelbaar onderwijs gebruikt wordt is in praktisch alle gevallen onder de maat. En dat, terwijl ICT tegenwoordig toch echt de basis van onze samenleving is. Computers zouden dus in het onderwijs als logisch gevolg een grote plaats moeten innemen, en dat geldt juist is dit lagere en middelbare onderwijs. Dit is namelijk de educatie die door iedereen gevolgd wordt, in tegenstelling tot bijvoorbeeld het beroepsonderwijs (waar de situatie overigens wel beter is). Met 'een grote plaats innemen', heb ik het over twee soorten computergebruik in het onderwijs: het zogenaamde 'computer-based onderwijs' en de echte informatica-lessen.

Een werkgroep van de Faculteit der Toegepaste Onderwijskunde aan de universiteit van Twente doet onder de naam ICT-Monitor jaarlijks onderzoek naar het computergebruik in het onderwijs. Uit het onderzoek bleek onder andere dat het overgrote deel van de lagere en middelbare scholen een klein aantal computers in verhouding tot het aantal leerlingen heeft. Zo moet op de gemiddelde middelbare school één computer gedeeld worden door 13 leerlingen:

Ik ben van mening dat dit een veel te hoog ratio is. Als de computer echt gebruikt wil worden bij bijvoorbeeld de wiskundeles om bepaalde zaken beter te laten begrijpen of bij de taalles om woordjes te leren, zal er toch minstens één computer voor rond de 5 leerlingen beschikbaar moeten zijn. Op deze manier zal het onderwijsniveau verhoogd kunnen worden, en bovendien is het voor de meeste leerlingen motiverend om via een interactief lesprogramma te werken dan om de informatie uit een saai boek te halen. Zo'n 74% van de door ICT-Monitor ondervraagde leerlingen gaven namelijk aan de omgang met computers leuk te vinden.

Wat betreft het informatica-onderwijs is de situatie al weinig anders. Een onderzoek van PMVO wees uit dat slechts 50% van de scholen informatica als keuzevak in het vrije deel van de vernieuwde Tweede Fase aanbiedt, en bovendien dat het op die 50% ook nog eens door slechts zo'n 10% van de leerlingen gekozen wordt. Bij ons op school wordt het vak zelfs nog alleen maar in de eerste klas gegeven, waarbij in 'mijn tijd' (4 jaar geleden dus) het onderwijsniveau zat rond het wisselen van de directory in DOS. Wie 'CD\WINDOWS' kon intypen was zo ongeveer al verzekerd van een goed cijfer.

De oorzaken? Ik denk dat het ligt aan de slechte hardware die de scholen ter beschikking hebben. Volgens ICT-Monitor bestaat het computerarsenaal op de basisscholen nog grotendeels uit 486'ers of zelfs nog lager, en ook in het middelbaar onderwijs hebben de computers vaak slechts een pentium met lage kloksnelheid ter beschikking. Zoals me wel duidelijk lijkt is een dergelijke PC praktisch niet te gebruiken voor de wat geavanceerdere taken, zoals bijvoorbeeld het werken met 3D Studio Max, of het compilen van een groot programma met Visual Studio. Bovendien draait Windows 2000 amper, met als gevolg dat oudere versies met alle onstabielheden van dien noodzakelijkerwijs gebruikt moeten worden.

Kortom: het computeronderwijs moet volgens mij behoorlijk verbeterd worden. In de huidige maatschappij is de computer praktisch niet meer weg te denken, waar wij als Tweakers natuurlijk allemaal van op de hoogte zijn. Ontwikkelingen zoals de koelkast, magnetron de wasmachine met internetaansluiting geven wel aan dat alles tegenwoordig met het wereldwijde web geassocieerd wil worden. Er moet dus indien mogelijk meer geld vrijgemaakt worden voor nieuwe hardware, maar ook voor bijscholing van docenten. Zie dit nou eens in combinatie met bijvoorbeeld de Victory Boogie Woogie, die voor 80 miljoen gulden door de overheid gekocht werd! Het is al weer een paar jaar geleden, maar ik kan me er nog over opwinden. Voor dat geld had men ook 20.000 goede computers kunnen kopen. Oké, cultuur is ook belangrijk maar 80 miljoen gulden vind ik wel erg veel voor een schilderijtje dat ik persoonlijk trouwens niet eens mooi vind. Besteed zulke hoeveelheden geld liever aan iets beters. Wie weet zal de doorsnee Nederlander dan binnenkort wat meer weten over de basis van het apparaat genaamd computer. De tijd zal het leren, zoals altijd.

Overigens ben ik nog wel eens behoorlijk kritisch over de wat onbelangrijkere dingen in het leven, maar het computergebruik in het onderwijs is iets wat ik echt heel belangrijk vind. De computer speelt tegenwoordig zo'n grote rol in onze maatschappij, dat je zonder computerkennis al bijna niet eens meer een goede baan kan krijgen. Onderwijs in dit fenomeen is dus van levensbelang, wat het des te vreemder maakt dat dit nog zo onderontwikkeld is.

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Reacties (93)

Wijzig sortering
Het probleem is alleen dat al die [vooral lagere] scholen totaal geen budget hebben voor nieuwe hardware, en dus al helemaal niet de nieuwste ontwikkelingen kunnen volgen.

Meestal wordt er gewerkt met hardware die door grote bedrijven is gedumpt, en dat zijn idd 486's en PI's.
Daarbij komt nog dat de huidige generatie docenten zelf nog weinig verstand heeft van computers, en dus het gebruik niet echt stimuleren [enkele informaticadocenten daargelaten].

Het is dus noodzaak om hier iets aan te gaan doen, want op dit moment zul je toch vrij autodidactisch moeten zijn om redelijk met een computer om te kunnen gaan na je middelbare schoolcarriere.
De stimulans komt eerder uit de directe omgeving [vrienden], dan vanuit het onderwijs.

Eerst moet over de gehele breedte de onderwijssector het belang hiervan inzien, zodat er ook daadwerkelijk maatregelen genomen kunnen worden.
Ik studeer al een aantal jaren Informatica (TUDelft) en ben al al heel wat jaren met computers bezig.
Persoonlijk ben ik het helemaal NIET eens met al dat gezeur over computers in het onderwijs.
Heb op de middelbare school al eens een werkstuk gemaakt over computers op scholen. Ik vind dat de meeste computers op normale scholen overbodig zijn. Op de middelbare school valt het wel mee.
Een mooi vak in de brugklas waar alle kinderen kunnen leren hoe een computer globaal werkt en waar wat met Word enzo wordt gespeeld. Misschien dat elk volgende jaar weer een maandje wordt geoefenend met iets anders, maar meer is niet nodig. Bijna alle kinderen leren toch wel met computers omgaan, en doen ze dat niet kan je dat inhalen met een cursus naast school van 2 maanden.

Op de basisscholen zouden helemaal computers verboden moeten zijn. Waar hebben die kinders die dingen voor nodig? Wie denkt nou echt dat een computer beter les kan geven dan een juf of meester voor de klas?
Weet je wat die computers kosten? Niemand op school heeft er verstand van, dus worden die dingen voor veel te veel geld aangeschaft, maar dat is nog niets. Die krengen kosten mega veel tijd aan onderhoud, en tijd is altijd nog veel duurder dan gewoon spullen. Meeste scholen moeten er iemand voor aannemen, of ze worden gewoon nauwelijks gebruikt omdat ze niet onderhouden worden.

Nu kan je 2 dingen doen:
Super high tech in de school neerzetten elke 2 jaar, want anders is het weer verouderd. En genoeg mensen inhuren voor het onderhoud.
Of je neemt gewoon geen computers in school of 2 in de bieb ofzo. Blijft geld over, kan besteed worden aan een paar extra krachten die helpen met les geven, en een extra sportdag ofzo.
Kids van tegenwoordig zitten toch elke dag en enkele uren achter de computer en tv rsi armpjes te ontwikkelen ipv. dat ze buitenspelen.

Willen ze hele kleine kinderen het concept diepte en 3d leren door ze naar de teletubbies te laten kijken en achter de computer te duwen met een grote oversized trackball voor de eerste rsi.
Grootste stompzinnigheid die er bestaat, geef dat kind een bal en doos met blokken, kind vind het leuker, ontwikkeld echte motoriek en diepte concepten, en nog een STUK goedkoper.

Ipv. dat er naar de kwaliteit van het onderwijs wordt gekeken heerst er de opvatting dat als we maar genoeg geld in de jeugd pompen door middel van ICT hardware te installeren op alle scholen dat het vanzelf wel goed komt. Dat is natuurlijk onzin.

Computers zijn tools, je kan dat zo leren, daar hoeft niet de hele schoolloopbaan aandacht aan besteed te worden. Handig om thuis een werkstuk op te tikken en uit te printen en in de bieb informatie op te zoeken, maar meer niet.

Mijn motto:
Je kan dat geld beter besteden aan beter onderwijs
okee,
maar vergeet je niet even dat je juist onderwijs moet geven in het gebruik van de computer.
Juist dankzij Informatica weet ik zeker dat ik iets in die richting wil gaan studeren.
Je zegt toch ook niet:
Laat wiskunde maar zitten, je kan het allemaal wel op de vervolgopleiding leren. Het is juist handig om al een basis te hebben waarmee een universiteit/HBO/MBO verder mee kan.
Al is Informatica op school voor sommige mensen een beetje laag niveau (html leren :o) kon ik nog niet ;)) Toch is het handig om te kunnen.
Ik vind computers op school heel belangrijk, alleen op die manier kan je ervoor zorgen dat niet iedereen een digibeet wordt, zoals mijn ouders bijvoorbeeld. Bij hun geeft copy/paste al problemen. En dat moet gewoon voorkomen worden, de computer is een belangrijk hulpmiddel voor alle beroepen.
En, op school kan je ook niet meer aankomen met een handgeschreven werkstuk. Je moet het wel uittypen, wil je een aardig cijfer krijgen voor je verzorging, en uiteindelijk toch die voldoende.
Je zegt zelf al dat het vak Informatica op de middelbare school van laag niveau is. Hoe kun je dan weten dat je iets in die richting wilt gaan doen? Het leren van HTML is aan de VU een onderdeel van een eenpunts-vakje helemaal aan het begin van het eerste jaar.
Je ziet dat, met de toenemende aantallen informaticastudenten het niveau afneemt. Informatica is veel meer dan alleen een beetje HTML kloppen. Mensen die dat onderschatten lopen stuk op vakken als Inleiding Programmeren waarbij een stevige theoretische basis wordt gelegd.
Helemaal mee eens. :)
Lees; computergebuik in het onderwijs, dus niet: informatica. Computers kun als ondersteuning van je lesmateriaal gebruiken. Leerlingen die zich verder willen verdiepen in een onderwerp kunnen gebruik maken van bijv. internet.
Paketten zoals Blackbord of WebCT kun je gebruiken om leerlingen, studenten over de grens van je lokaal heen bij elkaar te krijgen en daar de werken. Opgezette tijden kan de docent(en) op WebCT (digitale leeromgeving) antwoorden geven op veel gestelde vragen. Werkstukken op zulke paketten kun je met elkaar delen, zodat je van elkaarswerk kunt delen etc. Dus het gaat om toepassen van software om de leermogelijkheden van de leerlingen te vergroten.
Mijn moeder is kleuterjuf, (klas 1) er staan 4 p in de klas!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Bij ons hebben ze er wel genoeg voor, maar degene die over upgrades van de computers gaat vond design beter als snelheid, ze hebben vorig jaar 30 P1mmx @200 gekocht, met 32MB werkgeheugen, zonder monitor, f3000,-!!!

En de monitoren die we nog hadden zijn van die 14' dingen die eerst bij 486'ers hebben gezeten (die hadden we ervoor), ze lopen allemaal op 640x480!
Dat werkt toch voor geen meter.

En dan zijn ze zo 'slim' om er winNT 4 op te zetten, maar dat met 32MB! Dat schiet echt niet op, opstarten duurt zo 5 minuten, allemaal van die netwerk-terminals, geen cdromspeler, geen diskette-drive, en volgens mij niet eens een HD, dus als we met z'n 25'en tegelijk winNT opstarten, zijn we zo 10 minuten bezig voor de hele zooi een keer opgestart, aangemeld en ingelogd is.

Dat is in het informatielokaal, in de bieb hebben ze gelukkig wel normale computers, pII geloof ik met 128MB werkgeheugen en 17' monitoren, maar daar zijn er maar 5 van dus dat zit altijd vol, met een school waar 1300 leerlingen opzitten.

En dan het grootste probleem, de beveiliging: java kan niet geinstalleerd worden, maar je krijgt wel opdrachten om sites te bezoeken waar java gebruikt is, ikke dus proberen die zooi te installeren, maar dat mislukte een 'beetje' en start 'ie iedere keer windows installer als je word opent (vaag he), en niet alleen op die pc (was in de bieb), maar over het hele netwerk, en het is nou nog niet gefixt.


[beetje offtopic]
Ik zat pas met de leerlingenraad te vergaderen in een lokaal waar een paar oude 486's staan die eerst in het informatica-lokaal stonden, en we hebben daar ongeveer 3 uur zitten vergaderen (wel met pauzes, en natuurlijk onder schooltijd }>) en al die tijd was een leraar bezig zo'n 486 te repareren, en dan denk je ook, voor het geld dat het kost om dat ding te laten repareren kun je ook een andere 486 kopen...
[/beetje offtopic]
+1Anoniem: 9308
@MM22 april 2001 00:23
ze hebben vorig jaar 30 P1mmx @200 gekocht, met 32MB werkgeheugen, zonder monitor, f3000,-!!!
FL 3000 voor 30 computers neem ik aan dan, oftewel 100 piek per stuk!

Als die 3 mille een prijs per stuk is dan noem ik dat oplichting van de kant van de leverancier en incompetentie van de kant van de koper (de school dus)!

Ronduit schandalig, in 2000 nog overjarige bakken voor zó veel geld over de (ongetwijfeld zéér fraaie en met relatiegeschenken beladen) toonbank te laten gaan!

* 786562 Reinaertóó duur!
De computer is voor iedereen die nu in het onderwijs zit ontzettend belangrijk: iedereen krijgt er later zeker in een of andere vorm mee te maken. Het is dus belangrijk dat iedereen, en dan ook echt iedereen, weet hoe hij/zij met een computer moet omgaan.

De vraag is echter of dit perse in het onderwijs (lees: op school) moet gebeuren. In eerdere reacties lees ik dat er daar op scholen vaak geen tijd en ruimte voor is. Ik zie dat liever gebeuren dat ervoor gezorgd wordt, dat er bij iedere leerling thuis een krachtige computer staat. Leerlingen kunnen dan thuis oefenen met het gebruik van standaardsoftware en op die computer ook huiswerkopdrachten maken. Dat zou verplicht moeten worden bij iedere opleiding. Mensen die het niet kunnen betalen zouden dan gesteund kunnen worden: de pc wordt dan betaald door de overheid, de school, een deel door henzelf, maar voor een groot deel ook door de bedrijven.

Hard- en softwarebedrijven zouden veel meer geld moeten investeren om alle jongeren achter de computer te krijgen. Zo loopt niemand een achterstand op en het is niet meer dan redelijk om aan te nemen dat al het geïnvesteerde geld later terugverdiend kan worden. Een goed voorbeeld is het bedrijf Corel, dan voor fl. 55,- al hun software bundelt voor mensen die in het onderwijs zitten.

De meeste leerlingen zouden op zo'n thuis-PC alle basisvaardigheden makkelijk kunnen leren en dat kleine deel dat er inderdaad niets van snapt zou extra les op school kunnen krijgen.

Op school kun je dan volstaan met een significant kleiner aantal aan PC's. PC's zijn dan alleen nodig als de docent écht iets met de PC moet uitleggen (voor bv. een huiswerkopdracht) of als er groepsgewijs een opdracht gemaakt moet worden.
Ik ben het hier volledig mee eens.

Veel mensen heb ik hier al horen zeggen, dat ze vinden, dat er meer met computers moet gebeuren op school. Dit is onzin. Je hoeft kinderen niet te leren met computers om te gaan. Als ze de beschikking hebben over een leert de ervaring, dat ze vanzelf leren er mee om te gaan. Ik kom niet uit een bepaald arme buurt, dus vrijwel iedereen heeft hier de beschikking over een computer en de ervaring leert dat er niemand meer is die zijn werkstukken en boekverslagen nog met de hand schrijft. Iedereen doet dat op de computer (of plukt ze van het internet :Z)

De enigste dingen die écht nut hebben om op school te leren zijn typeles (tien vingerig typen is een vaardigheid die in de huidig maatschappij bijna belangrijker is dan behoorlijk kunnen schrijven) en eventueel een fundementele cursus document opmaak (blijf met je klauwen van de opmaak af totdat je klaar bent met schrijven)
Maar voor de rest zie ik maar zeer beperkt nut voor computergebruik op school in de lessen. Alleen in de wiskunde les is het soms mogelijk om het inzicht inde materie hiermee te vergroten, maar dat kan makelijk op een stel oude 486's (weet ik uit ervaring), zolangje dat maar onder dos doet.
Dit lijkt mij inderdaad een goed idee. Veel van mijn leerlingen zitten thuis (of in de les! :( ) al te MSN-en of te surfen. Misschien dat je dan meteen een digitaal contact kan promoten tussen de leerlingen en de docent. Om maar een voorbeeld te noemen: Leerlingen die per email vragen kunnen stellen aan de docent. (Ik weet niet of dit zou werken, maar het is een interessante gedachte.)
Een ander voorbeeld is het op internet zetten van opdrachten bv. voor nederlands en hierbij ook op een forum een discussie uitlokken tussen de leerlingen.
Maar daar zitten denk ik wel mogelijkheden.
Ik ben leraar op een middelbare school. Bij ons hebben we 2 computerlokalen met ieder 15 computers, het ene lokaal P1 75 en het andere lokaal P2 333.Verder staan er nog wat losse computers, bv in de bieb. Binnenkort komt er een nieuwe lading. Dit is voor een school met 800 lln natuurlijk veel te weinig. Maar er spelen ook nog een aantal andere zaken een rol.

Ten eerste zit je met het probleem dat het onderwijs tegenwoordig behoorlijk is uitgehold. De werkdruk is erg hoog. Veel tijd vrijmaken voor nieuwe dingen, zeker zo ingrijpend als het gebruik van een computer, is er niet veel. Vergis je niet in de investering die het kost om een computer effectief in de les te gebruiken. Je moet je vertrouwd maken met het programma, de computers moeten beschikbaar zijn en moeten het ook doen. Je moet een overduidelijke instructie maken voor de leerlingen en dan moet het allemaal ook nog nuttig en boeiend zijn. Naast een volledige baan die al overbelast is is dit een grote opgave.

Daarnaast speelt dat een zooi computers alleen niet voldoende is. Vaak wil ik geen hele les achter de computer geven. Maar wisselen van lokaal halverwege kan niet, al was het alleen al omdat er zo weinig lokalen zijn dat er vaak geeneen vrij is. Veel liever zou ik een lokaal hebben waarin enkele computers staan voor als ik ze nodig heb. Helaas zijn de lokalen nu al te klein om gewoon fatsoenlijk 30 tafels+stoelen te krijgen, laat staan nog een zooi computers erbij. Oorzaak: Geen geld. Nu wordt er verbouwd en rara: weer kleine lokalen, dus dit punt zal niet verbeteren.

Al met al dus 2 belangrijke redenen waarom computergebruik niet of moeilijk van de grond komt/zal komen.

Tenslotte speelt voor wiskunde nog een andere kwestie en dat is dat alle leerlingen (HAVO en VWO) vanaf de 4e klas een grafische rekenmachine hebben. Deze kunnen al het een en ander en bieden vooralsnog goede mogelijkheden om het programma inhoudelijk te ondersteunen. Wellicht dat ooit in de toekomst een nog geavanceerdere GRM in gebruik wordt genomen, waardoor deze voor een groot gedeelte de rol van de computer voor wiskunde over kunnen nemen. Het gebruik van de computer zou dan nog rendabel kunnen zijn in de onderbouw, maar dan zal er in de eerder genoemde bezwaren wel verandering moeten komen. Anders zal effectief computergebruik in het onderwijs nog wel even op zich laten wachten!
Wellicht dat ooit in de toekomst een nog geavanceerdere GRM in gebruik wordt genomen, waardoor deze voor een groot gedeelte de rol van de computer voor wiskunde over kunnen nemen.
Slecht nieuws,
Bij ons op school is de afgelopen twee jaar een pilot project met TI-89's gedaan. (Daarvoor deden wij al mee aan een het proefproject voor de introductie van de TI-83 (en soortgelijken), ik werk daar dus al een jaar of drie mee (VWO6)). Van een van de wiskunde leraren kreeg ik echter te horen dat het project is gestopt en dat de TI-89's niet geintroduceerd zullen worden. Dus het kan nog wel even duren voordat er betere GR's op het VWO worden toegelaten.

Ik moet trouwens zeggen dat zo'n rekenmachine genoeg is om mensen basale programeer vaardigheden aan te leren. Het is niet nodig om leerling bekend te maken met een speciefiek programeertaal. Het gaat er om, dat ze de basis principes van programeren te leren. Dus wat een if loepje is en hoe je fouten in programma's opspoord.

Ik moet overigens ook zeggen, dat de interesse van leerlingen voor programeren echt heel erg klein is. Van mijn jaar ben ik de enig daar eigenlijk enige intresse in toont en mijn klas genoten dan ookwel verrast met programmatjes die het leven van de scholier een stuk aangenamer maken. (al is het maar minesweeper om door de natuurkunde les te komen (overigens gemaakt door mijn oudere broer)).
Hou maar op over die spelletjes. Ieder moment dat er zelfstandig gewerkt moet worden komen de GRM's weer boven tafel voor Worms, Tetris, Minesweeper, etc. :) Tegenwoordig gebruiken ze zelfs bij vakken als frans en geschiedenis een GRM! ;)

Maar goed, wat betreft die TI-89, het was wel te verwachten dat dat niet door zou gaan. Ik heb hem zelf ook en op mijn lerarenopleiding 1e graads wiskunde heb ik er veel plezier van gehad. Maar voor leerlingen op de middelbare school is hij nog niet geschikt. Dat zou betekenen dat het hele wiskunde-B onderwijs zoals dat nu in elkaar steekt overhoop gegooid zou worden. Dat onderwijs is immers gericht op functies onderzoeken en veel analyse (en ook nog een zooi metkunde). Dat gedeelte kan je met een TI-89 gewoon uit laten rekenen. Differentieren, Integreren, Limieten, Vergelijkingen oplossen, etc.
Ik wel denk dat er een hoop mooie toepassingen mogelijk zijn, maar die moeten wel langzaam in het bestaande onderwijs ingepast worden en dat kost veel tijd om te ontwikkelen en vervolgens overal in te voeren. Niet alleen progressieve docenten moeten dat ondersteunen, maar ook de conservatieve docenten. En dan nog zal dat alleen voor de fanatieke leerling echt leuk worden/blijven.
uh wake up dat kun je ook mt de tl-83 het wiskunde b onderwijs is ook helemaal vernieuwd je moet nog steeds leren om het "op de hand uit te rekenen" en op je examen krijg je gewoon een vraag als differentier/integreer (ax^(2a))/a^2 dat kan dus niet op je rekenmachine :0 en zul je zelf moeten doen.

een vwo er die nog heerlijk heeft kunnen profiteren van de onkunde van zij n leraren (oh kan je dat ook doen op de rekenmachine).
Ik zit in de MR van een klein schooltje (minder dan 200 leerlingen). ICT is een belangrijk onderwerp, maar er zijn nogal wat obstakels te overwinnen:
1) Overheid. Het heeft veel te lang geduurd voordat er concrete beslissingen werden genomen en er dus ook structureel geld voor ICT beschikbaar wordt gesteld. Het meeste wat er op dit moment aan apparatuur en software op basisscholen te vinden is, komt voort uit eigen initiatieven.
2) Geld. Eigenlijk is het toegekende budget maar net toereikend om een netwerk aan te leggen, zonder dat er geld is voor computers.
3) Opleiding leerkrachten. Eigenlijk is hier geen geld voor. Grote scholen maken zelf budget vrij, op kleine scholen komt het er op neer dat er een leerkracht is die een dagdeel in de week zijn handen vrij heeft voor ICT.
4) Ondersteuning. Dat kan het best centraal worden geregeld en wordt opgepakt door de School Begeleidings Dienst. Ook dit staat nog in de kinderschoenen.
5) Samenwerking. Invoering van ICT kan je moeilijk in je eentje als school. Samenwerken met andere scholen is erg moeizaam omdat je dan tegen een ongeloofelijk dikke bureaucratische muur aanloopt: schoolbesturen van openbare scholen zijn per gemeente zelfstandig.
6) Toepassing. Ook al roept iedereen dat het zo belangrijk is, concrete inzet van ICT in het onderwijs op basisscholen is nog steeds marginaal. Het vereist een heel andere manier van onderwijs geven (zie puntje opleiding hierboven ook).
7) Communicatie. Ondanks alle goede bedoelingen van experts komen die niet goed over bij het onderwijzend personeel. Terecht hebben onderwijzers een afwachtende houding t.o.v. alle leveranciers en adviseurs die graag een graantje mee willen pikken. Het verschil in cultuur, ICT vs. onderwijs, maakt dat alleen maar erger. Dat komt mede door de ervaring die men reeds heeft met verouderde apparatuur en software. De kwaliteit is gewoon te laag om echt je onderwijs op te baseren, geloof je dan wel een leverancier die beweert tegen een niet geringe vergoeding al je problemen uit de wereld te helpen?

De enige oplossing om er echt iets van te maken is meer geld. Daarmee kan goede apparatuur worden aangeschaft, opleiding van leerkrachten worden betaald en is er ruimte te experimenteren met nieuwe onderwijsmethoden. Het zit er echter niet in dat de overheid op afzienbare termijn meer budget beschikbaar gaat stellen. Dat houdt in dat scholen maar moeten hopen dat er een sponsor gevonden kan worden. Niet alle scholen hebben wat dat betreft gelijke kansen. M.a.w., als de overheid het beleid niet verandert, zal ICT de verschillen tussen scholen onderling vergroten en wordt de belangrijkste doelgroep het hardst geraakt: kansarme kinderen die geen toegang hebben tot de technologie zullen zeker in de nabije toekomst juist nog verder achter raken bij de meer fortuinlijken.
+2Anoniem: 22870
21 april 2001 15:15
Een van de opvallendste conclusies uit de ICT-monitor is nog altijd niet genoemd. De invoering van het computergebruik in het middelbaar onderwijs stagneert, vooral omdat leraren niet goed weten hoe dit in hun normale lessen is in te passen. Daarentegen zijn scholieren thuis steeds meer de computer voor schoolwerk gaan gebruiken. Daardoor dreigt inderdaad het gevaar van een tweedeling zoals Arjenk aangeeft.
+2Anoniem: 8921
22 april 2001 01:22
Kortom (als ik het goed bedrijp) ligt het probleem bij:

a. Gekwalificeerd personeel:
bv. vakdocenten met het DRO (Digitaal Rijbewijs Onderwijs) op zak, op z'n minst.

b. Tijd:
bv. Nodig om vakdocenten vertrouwd te maken met computers en software voor hun vak.

c. Ruimte:
bv. Een makkelijk toegankelijke plek om als vakdocent leerlingen vakspecifieke software te laten draaien. Zonder dat dit drie weken van te voren gereserveerd moet worden. Het lesplan nl. volgt zelden het beoogde tijdpad. Het heeft geen zin om software over Spanje te draaien als je nog bij Frankrijk bent blijven steken door lesuitval of zo (ik noem maar wat).

d. Gemotiveerd personeel:
Ik ken de percentages niet. Maar ik spreek uit ervaring dat het aantal personeelsleden willens hun DRO te halen hemelschreiend laag is.

e. Meer personeel:
bv. Vakdocenten die bijscholing (moeten) volgen worden over het algemeen in meer of mindere mate vrijgeroosterd van lestaken. Deze lestaken moeten opgevangen worden. U zult begrijpen dat extra personeel hedentendage meer en meer een utopie begint te worden.

f. Hardware:
bv. Men wil W95 software draaien op een stel 386-jes.

g. Software:
Hoeft niet duur te zijn, maar echt goede vakspecifieke software is uitermate schaars. Mocht men als gemotiveerd docent dan eindelijk willen dan wordt al snel het gebrek aan meerwaarde van de software onderkent. En aangezien een docent over het algemeen wel meer te doen heeft dan lessen te ontwikkelen rond de software (dit ipv dat de software rond het lesplan is ontwikkeld), zal hij/zij hier toch minder snel aan beginnen.

h. laagdrempeligheid:
De term is al eerder gebruikt, maar wil nog even benadrukken dat het een enorm groot onderdeel uitmaakt van het versoepelen van gebruik van ICT in het onderwijs. Ik heb hierboven al gemotiveerd waarom ik dit denk.

Dus als deze 8 punten even verholpen kunnen worden, zou het stukken beter moeten gaan met de invoering van het ICT in het onderwijs.


Oh ja, had ik al genoemd dat hier geld voor nodig zou kunnen zijn?
Gewoon Linux voor het onderwijs, dan hou je een berg geld over voor PC's ipv licenties...met een Mandrake 8 installatie is goed te werken hoor :)
Licenties voor onderwijs instellingen zijn helemaal niet duur, bv. MS pusht graag zijn software en vraagt belachelijk weinig voor een Office licentie..
ja en dan zijn kinderen gewend aan linux en dan komen ze aan de bak en krijgen ze een windows pc voorgeschoteld

edit [typo]
+1Anoniem: 5519
21 april 2001 12:34
Ik kan het volledig beamen dat de ict faciliteiten op scholen ver onder de maat zijn echter heb ik daar ook een andere verklaring voor.
Er is een groot leraren te kort dus geen tijd om moderne lessen te maken, dus word er terug gegrepen op oudere les methode'n.

Volgende punt zijn sysadmins op scholen, deze hebben IMO de ballen verstand van netwerken (uitzondering daar gelaten) alleen wat ze ooit geleert hebben (Novell) en zijn sindsdien blijven steken.

De sysadmins die wel meer willen leren (of al weten) kunnen in het bedrijfsleven bijna het dubbele verdienen dus wat doen die......
Hetzelfde geldt voor de leraren in de ICT die kunnen elders dubbel zoveel verdienen.

Dus niet alleen geld voor de pc's, maar zeker geld voor de personen die de boel moeten regelen.

Ook kan op de licentie kosten een boel worden bespaart door over te stappen op linux. Dit zal in het begin niet makkelijk gaan, maar dit verdiend zich snel terug. Waarom zou een school geen LINUX gebruiken?
Kennen ze niet?
- De desktop (bv KDE)is toch bijna hetzelfde al windows (ik heb mijn moeder eens met linux laten werken, maar die had het ook vrij snel door)
- Staroffice is een perfect alternatief IMO.
Ik kan het volledig beamen dat de ict faciliteiten op scholen ver onder de maat zijn echter heb ik daar ook een andere verklaring voor.
Er is een groot leraren te kort dus geen tijd om moderne lessen te maken, dus word er terug gegrepen op oudere les methode'n.
Hiermee ben ik het eens, zie mijn post boven.
Volgende punt zijn sysadmins op scholen, deze hebben IMO de ballen verstand van netwerken (uitzondering daar gelaten) alleen wat ze ooit geleert hebben (Novell) en zijn sindsdien blijven steken.

De sysadmins die wel meer willen leren (of al weten) kunnen in het bedrijfsleven bijna het dubbele verdienen dus wat doen die......
Hetzelfde geldt voor de leraren in de ICT die kunnen elders dubbel zoveel verdienen.

Dus niet alleen geld voor de pc's, maar zeker geld voor de personen die de boel moeten regelen.
Hiermee ben ik het ook eens.
Ook kan op de licentie kosten een boel worden bespaart door over te stappen op linux. Dit zal in het begin niet makkelijk gaan, maar dit verdiend zich snel terug. Waarom zou een school geen LINUX gebruiken?
Kennen ze niet?
- De desktop (bv KDE)is toch bijna hetzelfde al windows (ik heb mijn moeder eens met linux laten werken, maar die had het ook vrij snel door)
- Staroffice is een perfect alternatief IMO.
Dit denk ik niet. ICT in het onderwijs werkt alleen als het personeel ermee gaat werken. Dat betekent dat het dus laagdrempelig moet zijn. Nu al is er een hoop gemopper als er een ander cijfer-invoerings-programma komt of zelfs alleen maar een nieuwe versie van het bestaande programma. Laat staan als alle docenten opeens met het Linux "van een andere planeet" moeten gaan werken! Daar mis je alle draagvlak voor. Windows is bekend en vertrouwd,dat weegt veel zwaarder al zittern er nog zoveel nadelen aan.
Maar... nou heb je het over de docenten neem ik aan? Leerlingen zal het (als ze niet al zwaar addicted zijn aan windhoos) toch 'worst' wezen met welk programma ze leren omgaan? En feit is dat je een Linux / X11 desktop er precies zo kan laten uitzien als je zelf wilt... Dus als je 'm zoveel mogelijk op een win9x desktop laat lijken, wie gaat het verschil dan zien? Zeker als er maar een beperkt aantal applicaties gedraait gaat (of mag) worden. Ook op dit punt zou Linux top zijn, je kunt 't volgens mij veel makkelijker en verder dichttimmeren... bijkomend voordeel: weinig onderhoud?

De investering qua tijd is in de eerste instantie misschien wat hoger, maar als zoiets goed blijkt te werken zou je zo'n project natuurlijk op elke willekeurige school kunnen doen. IMHO zou hier een taak voor de overheid liggen... het opzetten / subsideren van een goedkoop / snel / stabiel software pakket voor scholen.
toch lijkt het me niet handig als je je werkstuk eerst moet compilen...
Als je werkstuk bestaat uit een programmeeropdracht lijkt me dat helemaal niet zo gek.

In alle andere gevallen is er geen enkele reden waarom je in Linux, met alle beschikbare office dingetjes, aan het compilen zou moeten.
en alle vak specefice software die word toch ook alleen maar onder windows uitgebracht. hoe wil je die gaan draaien? onder wine? het moeten klikken en werken zijn hou het nou maar gewoon bij windows. Het grootste probleem is de expertise van de leerkrachten en als ze al een beetje met de computer om kunnen gaan is dat onderwindows en niet linux. wate r dan wel hetzelfde uitziet maar bij een probleem net even anders werkt.
Ook kan op de licentie kosten een boel worden bespaart door over te stappen op linux. Dit zal in het begin niet makkelijk gaan, maar dit verdiend zich snel terug. Waarom zou een school geen LINUX gebruiken?

Omdat het in het bedrijfsleven -en dan zeker in grote organisaties- Linux niet wordt gebruikt door de eindgebruiker. Dit geldt in ieder geval voor het ziekenhuis waar ik werk en ook andere bedrijven waar ik ben geweest, is het alleen Windows dat de klok slaat. Hiermee wil ik niet zeggen dat Linux slecht is, maar Windows is gewoon standaard.
Mensen die denken dat je in een bedrijf "even" Windows door Linux kan vervangen, hebben geen idee hoe het in de praktijk werkt. Linux installeren betekent dat massa's mensen omgeschoold moeten worden. Dit kost handenvol geld. Nog belangrijker: hoe kom je aan goede ordersoftware, boekhoudkundige software etc? En hoe ga je alles converteren? (want je moet natuurlijk wel b.v. alle orderhistorie kunnen raadplegen tot jaren terug).
Verder gaat men er in het bedrijfsleven vanuit dat iedereen Microsoft Office gebruikt (geloof me, ik ontvang en verstuur dagelijks Excel bestanden naar bedrijven en dan hoef ik dus echt niet met Star Office bestanden aan komen zetten).
Kortom... Linux, leuk voor thuis, leuk voor de servermarkt, maar niet in het bedrijfsleven voor de eindgebruiker.
Als die orders in een beetje fatsoenlijke database staan dan mag het raadplegen daarvan geen probleem zijn vanuit een Linux applicatie. En StarOffice kan gelukkig oook exporteren. Denk niet dat verandering onmogelijk is: immers 15 jaar terug wist men niet beter dan WordPerfect en
Lotus 1-2-3.

edit:
typo
Allemaal true

Ik studeer Informatica op windesheim en die draaien windows 95 !!!!!! |:( met banyan !!!!!! |:(
Gelukkig gaan ze overstappen op novell (ze moeten wel banyan bestaat niet meer)

Hoe kan een goede opleiding nou win 95 draaien ? dan ga je toch niet met je tijd mee :? Probeer maar eens te compilen met borland of Visual C++ :r bij een beetje fors programma gaat win95 over z'n nek

1 ding waar de school wel gelijk in heeft is de dure licenties :(
1 ding waar de school wel gelijk in heeft is de dure licenties
En laten die nu meestal goedkoper zijn voor onderwijsinstellingen :)
+1Anoniem: 1965
@Zer021 april 2001 22:52
Het OS blijft duur. Deze licentieboel wordt door SURF-diensten geregeld, maar voor het OS moet je een full-licence of OEM-licence bij de PC regelen. Voor het OS kan je namelijk alleen goedkoop upgrades aanschaffen. Behoorlijk irritant.
+1Anoniem: 6690
@Zer022 april 2001 10:59
Ik zie dan ook bij ons op school de eerste terminal-etjes alweer verschijnen...
1 computer op de dertien kinderen in het basis- of middelbaar onderwijs is toch genoeg?? Basisscholen is nog te amateuristisch om er zoveel geld aan uit te geven, en op de middelbare school hebben alle leerlingen verschillende roosters zodat 13 op 1 nog wel genoeg is, lijkt me.
Maar goed, ik geef toe, MEER IS NIET SLECHT :Y)
Ik wil niet lullig doen maar moeten scholen een heftige PC met de nieuwste (en dus dure) apps draaien om jou het begrip textverwerken, 3d-tekenen etc. te leren ?

Als je op WP5 of Word95 (Word6) kan typen met wat uitgebreide funties dan weet je de weg in Office2000 ook wel te vinden.
Hetzelfde geldt ook voor autocad10 welke al op een 286 met Co-processor emulator redelijk draaide moet voldoende leerstof geven om ook binnen de nieuwste autocad aan de slag te kunnen gaan.
Tot zover ik weet zijn het nog geen eindexamenvakken.......

Blauwe schermen blijven altijd een raadsel, kan hardware zijn maar al die "jochies" die op dat systeem lopen te kloten kan ook niet bevoordelijk zijn.

Maar ja, gelukkig kan je tegenwoordig als student subsidies krijgen voor de aanschaf van een PC en/of laptop. Dan zorg je er maar voor dat je je eigen Laptop bij je hebt.
+1Anoniem: 4723
21 april 2001 12:52
Misschien even handig om een paar feiten hier te melden:
Scholen kunnen op dit moment grote subsidies krijgen om te automatiseren. Vooral <a href="http://www.kennisnet.nl\"" target="_blank">Kennisnet</a> wordt ontzettend gepusht (ook al weet ik niet beter dan dat het een grote website moet worden).
Er is een stichting <a href="http://www.furbie.nl\"" target="_blank">Furbie</a>die voor een aardig bedrag (fl.26.000) een server (PIII 733 / 128MB / 18GB (nieuw)) en 15 clients (P166 / 32MB / 850 MB (tweedehands)) installeren.
Het huidige leerlingvolgsysteem voor middelbaar onderwijs, SchoolFact 5, is ontzettend @$%&&@(#&#!!. Daardoor zitten leraren niet graag achter de computer. Iosys is nu bezig met SchoolFact 6, maar dat duurt nog even.
Ook het programma voor basisonderwijs is erg buggy. Vergeet niet dat veel basisscholen met een jaarbudget werken fl.10.000. Dit programma kost fl.1.000,-.

Wees niet bang, er komen genoeg (goede) computers in het onderwijs. Alleen lopen ze verschrikkelijk achter op het moment. Maar ... what's new ... in het Nederlandse onderwijs.
Kennisnet is inderdaad een initiatief waaruit blijkt dat de overheid echt wel merkt dat ICT een belangrijke rol speelt in Nederland. Wist je dat er in dat project echt zoveel miljoen gulden zit? Vrep, Kennisnet draait (gelukkig) niet alleen maar om een grote website. De website van Kennisnet is bedoeld als connectieportal tussen de verschillende scholen in Nederland die aangesloten zijn op Kennisnet. Want naast de software (website) verzorgt het Kennisnet project ook andere zaken zoals:
- Computers
- Bekabeling, Kennisnet heeft een eigen supersnelle backbone door Nederland
- En vaak ook nog personeel die om weten te gaan met computers.

De bedoeling is dat voor scholen die aangesloten zijn op Kennisnet eerst naar de Kennisnet website gaan om daarna naar een nieuwe site te gaan. De Kennisnet website wordt namelijk elke dag ververst (door een eigen redactie) met tientallen nieuwe links die interessant zijn voor scholieren.

Okee, voor zover mijn promopraatje :). Kennisnet heeft trouwens niets van doen met het voortgezet onderwijs.
Zie dit nou eens in combinatie met bijvoorbeeld de Victory Boogie Woogie, die voor 80 miljoen gulden door de overheid gekocht werd! Het is al weer een paar jaar geleden, maar ik kan me er nog over opwinden. Voor dat geld had men ook 20.000 goede computers kunnen kopen.
Dit is niet direct een steekhoudend argument. Kunst heeft (in sterke tegenstelling tot computers) geen daling van waarde, maar vaak juist een stijging. Van computers weet je dat ze na een jaar of 3 niet meer van nut zijn. Kunst wordt meestal juist meer waard. Dus naast dat een schilderij mooi (?) is en aanzien geeft, is het ook een investering.
Dus naast dat een schilderij mooi (?) is en aanzien geeft, is het ook een investering.
Dus jij d8 dat ze dat schilderij over een poosje weer van da hand doen? Denk het niet.
Kennisnet is een groot intranet. Netwerk dat scholen met elkaar verbindt, dus niet alleen een grote website. Ik zie alleen niet de meerwaarde van kennisnet boven een breedbandige verbinding met een normale internetprovider. Kennisnet zuigt: trage verbindingen en zo beveiligd dat bepaalde nuttige dingen niet of nauwelijks gaan (geen mailserver op school kunnen draaien waarbij mensen van buiten POP3 toegang tot die mailserver hebben). Kennisnet zorgt verder niet voor computers, software of bekabeling. Kennisnet zorgt alleen voor het stuk tot en met hun router. Goedkope software licenties worden in het middelbaar onderwijs verzorgt door SLB-diensten, voor bekabeling moeten scholen naar een installatiebedrijf zoals GTI Vitel, en voor computers moeten ze gewoon naar een computer-boer.

Furbie-computers zijn bagger, slechte hardware en echt heel traag.

Er is niet één leerlingvolgsysteem, er zijn er veel meer. Eén is Schoolplus van Stoas, een ander is Asis en er is er nog één die wordt ontwikkeld door een samenwerkingsverband van een aantal scholen. Dit laatste project ligt op zijn gat, omdat er geen geld meer is.

Esis is EEN leerlingvolgsysteem voor basisscholen.
1 2 3 ... 6

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee