Ze hebben eigenlijk een monopolie op hun marktgebied. Weinigen kunnen aan hen tippen. De producten die ze maken zijn professioneel afgewerkt en oogsten overal lovende kritieken. Ik heb het over de Taiwanese moederbordmakers. De bedrijven van wie de meeste lezers van Tweakers.net wel iets in hun PC hebben zitten: Abit, Asus, MSI, AOpen, FIC, Chaintech en vele anderen. Over hun producten heb ik helemaal geen klachten; integendeel, ik ben er zeer tevreden mee. Toch is er iets dat mij elke keer weer steekt als ik de winkel uit loop met een nieuw Taiwanees product. Een gevoel van teleurstelling, van niet-krijgen-wat-je-gehoopt-had.
Het heeft even geduurd, maar ik weet nu wat het is. Het is het vreemde gevoel, diep van binnen, dat de bedrijven die de producten maken die jij koopt toch niet zo professioneel zijn als zij zich voordoen. En dat uit zich in allerlei kleine dingetjes. Zichtbare dingetjes.
Neem bijvoorbeeld Asus. Maken prachtige producten, maar kijk eens naar hun website: wat een enorme rotzooi is dat, zeg! En met zo'n logo zou ik niet eens een website dúrven maken! Wat dachten ze toen ze dit maakten? 4 pixels voor een logo is genoeg? Jeez...
En dat is niet het enige voorbeeld. Neem eens een kijkje bij Abit. Ik moet zeggen, zij hebben tenminste wat aandacht geschonken aan hun website. Maar die dozen van hun producten... Tja... Ik weet het niet hoor, maar het spreekt mij toch iets meer aan als er op de doos van mijn moederbord ook staat wat erin zit, en niet een of andere vage kreet over 'Power, Stability, Speed' met wat foto's van sporters. En dan heb ik het nog niet eens over de handleiding... Een kleine bloemlezing uit de gebruiksaanwijzing van mijn KA7:
Ook als we niet kijken naar de grammaticafouten, heb ik nog heel wat problemen met het begrijpen van die laatste zin. Ik hoef dus niet veel nieuwe onderdelen te upgraden (dat wil ik ook helemaal niet, het zijn immers nieuwe onderdelen) om dit moederbord te veranderen... Hmm, ik heb volgens mij nog nooit mijn moederbord veranderd. Nog zo'n prachtzin:
Daar hoef ik weinig aan toe te voegen, denk ik.
Op zich zijn de handleidingen van Abit overigens wel goed opgezet en erg uitgebreid. Maar ik kan me niet voorstellen dat ze niet even een heel klein beetje geld kunnen besteden aan het betalen van een Amerikaan die de handleiding doorleest en verbetert. En als ze dan toch bezig zijn, kunnen ze ook wel een professional inhuren om de dozen van een iets sprekender design te laten zien, en dan het liefst nog een verschillend design per moederbord. Diezelfde persoon kan dan ook de voorkant van de handleiding ontwerpen, aangezien er nu een moederbord wordt afgebeeld dat als een UFO (?) boven New York vliegt en daar een lelijke Photoshop-lichtstraal - waarvan het perspectief voor geen meter klopt - op afvuurt. En nog even voor de duidelijkheid: dat moederbord dat daar vliegt is niet het plankje waar de handleiding over gaat. Nu hoor ik al mensen roepen dat dat allemaal bij de kosten van dat moederbord komt, en dat wij daar uiteindelijk voor betalen; nou, zo'n ramp zal dat nou ook weer niet zijn. Als ik twee gulden meer moet betalen voor een product dat een beetje fatsoenlijk is afgewerkt, heb ik daar helemaal geen problemen mee.
Ik ben nog niet klaar. Ik heb het nog niet eens gehad over Chaintech. Iets kleiner in moederborden, iets groter in domme slagzinnen. Kijk eens rustig naar deze:
![]() |
Tja. Ik heb het sterke gevoel dat zij een ander bedrijf imiteren met deze slagzin, al is dat bedrijf op een iets andere markt actief. Gelukkig schrijft Chaintech er nog 'We' bij, met een hoofdletter, dat staat vast een stuk beter. En toen ze toch bezig waren hebben ze 'Innovate' ook maar een hoofdletter meegegeven. Jongens, jongens toch. Waarin een klein merk groot kan zijn.
Natuurlijk zijn er ook positieve uitzonderingen. Zoals eerder gezegd ziet de site van Abit er best redelijk uit, en hetzelfde geldt voor MSI. Maar wat is er toch nog een hoop te doen om een écht professioneel imago mee te geven aan al deze Taiwanezen. Dat is volgens mij voor al deze bedrijven een investering in de toekomst, die zich best kan bewijzen. Goed gedocumenteerde producten zijn ook in de zakenwereld een stuk geliefder dan slecht vertaalde Taiwanese teksten. Bovendien kan ik mij weer verheugen op het zien van een mooie doos als ik naar een moederbord ga kijken, en loop ik dan tenminste met een tevreden gevoel de winkel uit.