Door Dimitri Reijerman

Redacteur

AC Ryan Playon!HD 2: twee stappen voorwaarts

25-04-2011 • 09:00

132

Multipage-opmaak

Inleiding

De firma AC Ryan is geen onbekende in de mediaspelerwereld. De Playon!HD-mediaspeler van dit bedrijf was een commercieel succes, met name vanwege de relatief lage prijzen en het meeleveren van voldoende accessoires.

Nu, anderhalf jaar later, komt AC Ryan met een nieuwe generatie PlayonHD!-spelers op basis van een nieuwe Realtek-chipset. De PlayonHD! 2 kan met een interne harde schijf worden uitgerust. In de Mini2 is daar geen ruimte voor, maar dit apparaat is dan ook kleiner en, minstens zo belangrijk, goedkoper.

AC Ryan belooft dat de nieuwe serie mediaspelers dankzij de zwaardere processors een stuk beter presteren. Ook zou de grafische interface grondig zijn verbeterd. Tweakers.net bekeek wat de nieuwe lichting Playon!HD-spelers te bieden heeft en hoe de twee in de praktijk presteren.

AC Ryan Playon!HD 2

Prijzen en specificaties

Merk en Productserie
AC Ryan Playon!HD
AC Ryan Playon!HD
Type Mini2 2
Prijs en waardering
Prijs Onbekend (32 winkels) Onbekend (19 winkels)
Eerste prijsvermelding zaterdag 15 januari 2011 woensdag 9 februari 2011
Waardering 4 van 5 sterren
3.5 van 5 sterren
Opslag
Opslagcapaciteit niet van toepassing
geen tot 2TB
Aantal harde schijven niet van toepassing 1
Video
Videoformaten avi / mkv / ts / tp / trp / m2ts / mpg / mp4 / mov / m4v / vob / iso / dvd-iso / ifo / dat / wmv / asf / rm / rmvb / bd-iso / flv avi / mkv / ts / tp / trp / m2ts / mpg / mp4 / mov / m4v / vob / iso / dvd-iso / ifo / dat / wmv / asf / rm / rmvb / / bd-iso flv
Videocodecs mpeg-1 / mpeg-2 / mpeg-4 / avc (h.264 | x264) / xvid / divx / wmv9 (vc-1) / realvideo 8/9/10 mpeg-1 / mpeg-2 / mpeg-4 / avc (h.264 | x264) / xvid / divx / wmv9 (vc-1) / realvideo 8/9/10
Ondertitel-ondersteuning srt / smi / ssa / idx/sub srt / smi / ssa / idx/sub
Audio
Audioformaten mp3 / mp2 / wma / aac / flac / wav / ogg vorbis / pcm / lpcm / ms-adpcm / lc-aac / he-aac / cook / ra-lossless mp3 / mp2 / wma / aac / flac / wav / ogg vorbis / pcm / lpcm / ms-adpcm / lc-aac / he-aac / cook / ra-lossless
Audiofilters Dolby Digital / Dolby Digital Plus / Dolby TrueHD / DTS core / aac 7.1 / flac
Dolby Digital / Dolby Digital Plus / Dolby TrueHD / DTS core / aac 7.1 / flac
Verbindingen
Video-uitgangen component video, composite, hdmi 1.3
component video, composite, hdmi 1.3
Audio-uitgangen optisch s/pdif
coaxiaal s/pdif, optisch s/pdif
Usb 2x usb 2.0 2x usb 2.0, usb 3.0
Ethernet 1Gbps 1Gbps
Wlan 802.11b, 802.11g, 802.11n
802.11b, 802.11g, 802.11n
Wlan optioneel ja ja
Overig
Chipset Realtek RT1183 DD C+ Realtek RT1183 DD C+
Kleuren zwart zilver
Verkoopstatus retail retail
Bijzonderheden
SD, SDHC, MMC, MS, MSPro

De Playon!HD Mini2

De PlayOn!HD Mini's van AC Ryan beschikken niet over interne harde schijven en zijn functioneel dus pure streamers. Dit heeft als voordeel dat deze apparaatjes compact gebouwd kunnen worden. Bovendien hebben ze geen fans nodig, waardoor ze hun werk in stilte kunnen doen.

De Mini2-behuizing is van glimmend kunststof en voelt wat goedkoop aan. Ook blijven er makkelijk vingerafdrukken op het materiaal achter. Aan de voorzijde van de mediaspeler vinden we de aan-uitschakelaar met daarboven een AC Ryan-logo, dat rood oplicht als de mediaspeler in standby staat. Wanneer de speler wordt ingeschakeld kleurt het logo wit. Helaas is er geen optie in de menu-instellingen te vinden om de verlichting uit te schakelen.

Om de Mini2 op het netwerk aan te sluiten kan er voor de vaste ethernetaansluiting worden gekozen. Anders dan bij de oude PlayonHD! Mini beschikt de nieuweling over de gigabit-variant. Tegen meerprijs is ook een wifi-dongle beschikbaar, die in een van de twee usb 2.0-poorten geprikt kan worden. Aan de zijkant zijn helaas lelijke witte teksten geplaatst met copyrightmeldingen van Dolby en DTS.

AC Ryan PlayOn!HD Mini2-serie AC Ryan PlayOn!HD Mini2-serie

Beide usb-poorten bevinden zich aan de achterzijde; wij hadden graag nog een usb-ingang aan de voorzijde gezien, zodat er bij een opstelling direct naast een televisie niet al te veel gerommeld en geschoven hoeft te worden. Aan de achterkant vinden we verder nog een een optische s/pdif-aansluiting, een hdmi 1.3-uitgang en zowel composiet- als component video-aansluitingen.

Om de recentste firmware op de Playon!HD Mini2 te installeren, volgden we de normale procedure: we plaatsten de verse firmware op een usb-stick en probeerden via het instellingenmenu de flashprocedure te starten. Helaas kregen we daarop de melding 'update not found'. Hierdoor waren we gedwongen om de 'safe mode' te gebruiken. Deze omslachtige flashprocedure blijkt wel te werken.

Opvallend is dat AC Ryan geen handleiding meelevert; in de doos is alleen een summiere quickstartgids te vinden. De fabrikant zegt dat er nog aan de handleiding wordt gewerkt en dat deze zo snel mogelijk online wordt gezet, maar het blijft toch slordig dat er niet standaard een volwaardige manual wordt meegeleverd. Net als zijn voorganger wordt de Mini2 wel met de belangrijkste kabels geleverd, zoals een hdmi-kabel.

De Playon!HD 2

De PlayonHD! 2 is de directe opvolger van de PlayOnHD!, die we in augustus 2009 aan de tand hebben gevoeld. Op het eerste oog is de vormgeving van de 2,5kg zware behuizing nauwelijks veranderd, maar bij nadere bestudering komt een belangrijk verschil naar voren: de nieuwe mediaspeler is voorzien van een zogeheten EZ Drive-slot aan de zijkant, waar een 3,5" sata-schijf in kan worden geschoven. Bij het vorige model moest een hdd nog via een klepje aan de onderkant worden gemonteerd.

Ons testexemplaar was al voorzien van een ingebouwde Samsung EcoGreen-harddisk van 1TB. Het plaatsen van een harddisk is overigens eenvoudig genoeg, maar het is een stuk lastiger om deze er weer uit te krijgen: de schijf zit stevig in de sata-aansluiting verankerd en het is lastig om goed grip op de disk te krijgen.

AC Ryan Playon!HD 2 AC Ryan Playon!HD 2 AC Ryan Playon!HD 2 AC Ryan Playon!HD 2

Aan de andere zijkant van de PlayOnHD! 2 vinden we een kaartlezer voor sd- en memorystick-kaartjes, twee usb 2.0-poorten en een blauwe usb 3.0-aansluiting. AC Ryan belooft met de usb 3.0-ingang een aanzienlijk snellere data-overdracht. Als we de mediaspeler via usb 3.0 met onze test-pc verbinden, behalen we lees- en schrijfsnelheden die rond de 75MBps liggen. Dit is een keurig resultaat, al zijn via usb 3.0 in theorie hogere snelheden te behalen.

Met de 1Gbit-ethernetaansluiting aan de achterkant halen we schrijfsnelheden van circa 6,5 tot 7MBps, terwijl de leessnelheid rond de 12MBps ligt. In tegenstelling tot het usb 3.0-verkeer, dat door een aparte controller wordt afgehandeld, wordt het ethernetverkeer verzorgd door de op 500MHz geklokte Realtek RTD1185DD-cpu. Daardoor zijn hogere ethernetsnelheden niet haalbaar - een euvel waar alle mediaspelers van AC Ryan last van hebben. Op papier is de PlayonHD! 2 in elk geval voldoende snel voor streaming-doeleinden. Optioneel kan een wifi-module geplaatst worden, wat dan ten koste van een usb-aansluiting gaat.

Op de achterzijde zijn verder nog de reguliere analoge audio- en videoaansluitingen - inclusief component video - en een hdmi 1.3-aansluiting te vinden. Ondersteuning voor hdmi 1.4, wat nodig is voor de weergave van 3d-content, ontbreekt helaas.

Voor het uitsturen van digitale audio vinden we zowel een optische als een coaxiale s/pdif-uitgang. De mediaspeler is, net als de Mini2, in staat om DTS core- en de diverse Dolby Digital-audioformaten te downmixen naar een stereosignaal, terwijl ook een passthrough-modus beschikbaar is.

Evenals zijn voorganger wordt de Realtek-processor actief gekoeld met een 40mm-fan. Deze is weliswaar hoorbaar, maar produceert niet zoveel geluid dat het storend is bij bijvoorbeeld het bekijken van een film. De fan is volgens de fabrikant nodig om de warmte van de harde schijf af te voeren.

AC Ryan levert bij beide nieuwe spelers een verbeterde remote mee. De afstandsbediening is iets slanker en lichter geworden en de aanslag van de toetsen is verbeterd. De handige commercial skip-knop is gebleven.

In de praktijk

Als we de spelers aanzetten, valt de lange opstarttijd op; beide spelers hebben circa 45 seconden nodig voordat ze gebruiksklaar zijn. Met de optionele wifi-dongle duurt het bovendien nog wat langer voor de draadloze verbinding is gemaakt. Bij het maken van wifi-verbindingen kwamen we helaas enkele bugs tegen. Redelijk onschuldig is dat een ssid soms meer dan eens in de lijst met beschikbare access points opduikt; erger is dat de PlayonHD! 2 enkele keren vastliep bij het opzetten van een wpa-verbinding. De oorzaak hiervoor is ons niet duidelijk geworden.

Bij de wifi-instellingen wordt verder geen informatie gegeven over de netwerksnelheid van de wifi-verbinding, al ondersteunt de wifi-module 802.11n-verbindingen. Bij het invoeren van een wpa psk-sleutel is het verder lastig dat de gui de ingevoerde tekens standaard verbergt.

AC Ryan PlayOnHD! 2 gui

Wat voor een gebruiker van de eerste generatie PlayOnHD!'s direct zichtbaar is, is de vernieuwde gui die AC Ryan heeft ontwikkeld. Deze oogt een stuk professioneler en bovendien is de menustructuur veranderd.

Beide spelers kunnen mediabestanden indexeren en voorzien van thumbnails en meta-informatie. Mediabestanden op een nas- of smb-share worden vreemd genoeg niet door de Media Library-engine opgepikt: alleen usb-devices en, in het geval van de PlayOnHD! 2, de interne schijf worden in de bibliotheek opgenomen. Met scriptjes kunnen externe shares alsnog worden geïndexeerd, maar waarom de spelers dit niet standaard doen, is ons een raadsel.

Na enige tijd met de nieuwe PlayOnHD!-gui gespeeld te hebben, wordt duidelijk dat deze nogal traag is: soms moet de gebruiker een aantal seconden wachten voordat een actie zichtbaar resultaat geeft. Wie een snelle mediaspeler zoekt, zal zich vermoedelijk aan de stroperigheid van de gui gaan ergeren.

AC Ryan heeft inmiddels aan Tweakers.net laten weten dat de traagheid vermoedelijk wordt veroorzaakt door het gebruik van grote full-color png-afbeeldingen in de grafische interface. Door deze te vervangen door afbeeldingen met een mindere kwaliteit hoopt het bedrijf de gui te kunnen versnellen. Deze afbeeldingen zouden in een toekomstige firmware moeten opduiken.

AC Ryan PlayOnHD! 2 gui - setup AC Ryan PlayOnHD! 2 gui - setup AC Ryan PlayOnHD! 2 gui - setup AC Ryan PlayOnHD! 2 gui - setup AC Ryan PlayOnHD! 2 gui - setup

Video's afspelen

Bij het openen van filmmateriaal op zowel de Mini2 als de PlayonHD! 2 via ethernet komen we vrijwel geen problemen tegen: de meeste formaten wordt probleemloos herkend, de buffertijden blijven binnen de perken en 24fps-materiaal wordt goed weergegeven. Ook dvd-iso's en blu-ray-images kunnen geopend worden, maar bij blu-rays zijn om auteursrechtelijke redenen geen menu's te zien.

De mediaspeler had wel problemen met de VP6-codec en de relatief nieuwe VP8-codec, die inmiddels beter bekend is als het door Google gepushte WebM-formaat. Bij WebM-video's werd de bestandsextensie niet herkend, terwijl VP6-materiaal helemaal niet werd afgespeeld.

Helaas!
De video die je probeert te bekijken is niet langer beschikbaar op Tweakers.net.

De Realtek RTD1185DD-processor blijkt beter dan zijn voorganger, de Realtek RTD128x-chipset, overweg te kunnen met materiaal met een hoge bitrate. Bij de beruchte birds-scène van BBC's Earth-documentaire vertonen beide mediaspelers pas bij bitrates van 40Mbps haperingen. Er is echter relatief weinig materiaal dat zulke hoge bitrates gebruikt, zodat de gemiddelde gebruiker hier zelden of nooit last van zal hebben.

De nieuwe vormgeving is ook te zien als we tijdens het afspelen van video's de instellingen oproepen. Er worden dan fraaie transparante menu's getoond; met name de instellingen voor de ondertiteling, voor Nederlandstalige gebruikers geen onbelangrijke feature, worden gebruikersvriendelijk en op een overzichtelijke manier weergegeven.

Foto's, muziek en internetdiensten

We komen geen opzienbarende features tegen bij het afspelen van muziek op beide spelers. Covers worden keurig getoond, waarmee de speurtocht naar een bepaald album wordt vereenvoudigd. Ook de zoekfunctie die AC Ryan heeft ontworpen, kunnen we waarderen.

AC Ryan PlayOnHD! 2 gui AC Ryan PlayOnHD! 2 gui

Bij het bekijken van foto's op de PlayonHD! 2 kregen we enkele crashes voor onze kiezen, maar deze bleken niet te reproduceren. Verder zijn de gebruikelijke features in de foto-modus beschikbaar. De snelheid van het decoderen van jpg's is voldoende, maar bij de overige ondersteunde beeldformaten, waaronder gif en het voor de interface gebruikte png, is wat meer geduld vereist.

Helaas!
De video die je probeert te bekijken is niet langer beschikbaar op Tweakers.net.

De internetfeatures van de PlayonHD! 2-serie zijn uitgebreider dan die van de vorige generatie. We zijn het meest te spreken over de YouTube-client: de firmware bevat een 'normale' variant en een versie met de voor mediaspelers ontworpen XL-interface. Beide werken behoorlijk soepel.

Bij het openen van de Twitter-, Facebook- en E-buddy-clients worden in feite webpagina's geopend, wat vrij traag gaat. Om deze diensten enigszins fatsoenlijk te gebruiken, zijn toetsenbord en muis eigenlijk noodzakelijk. De spelers laten bij het openen van deze diensten dan ook een waarschuwing met die strekking zien.

Conclusie

Met de release van de nieuwe Playon!HD-serie probeert AC Ryan duidelijk het succes van de eerste serie uit te bouwen. Er zijn welkome nieuwe features, zoals de usb 3.0-aansluiting op de Playon!HD 2 en de gigabit-aansluitingen op beide spelers.

Over usb 3.0 zijn we goed te spreken: dat werkt probleemloos en levert prima doorvoersnelheden. De gigabit-ethernetaansluitingen zijn wat aan de trage kant, maar voor de Mini2 is de snelheid ruim afdoende. Bestanden naar de harddisk van de Playon!HD 2 kopiëren zal wat meer tijd kosten. Ook het installeren van een harde schijf gaat bij deze speler zonder noemenswaardige problemen, al is het EZ Drive-slot niet zo goed uitgewerkt als bijvoorbeeld het mechanisme van de EM7195 van Eminent.

In de 2.0-firmware zijn enkele goede ideeën doorgevoerd en het afspelen van mediabestanden werkt vrijwel probleemloos. We zijn echter van mening dat de gui af en toe bijna onwerkbaar traag is. Het is dan ook te hopen dat AC Ryan zo snel mogelijk met een desnoods minder fraaie maar rappere firmware op de proppen komt. En als de programmeurs dan toch bezig zijn, mogen ze ook nog de nodige bugs wegwerken - een kant-en-klaar consumentenproduct hoort niet te crashen.

De prijs-kwaliteitverhouding is in onze ogen voldoende, maar er is nog het nodige werk te verzetten. Als AC Ryan binnenkort de puntjes op de i zet, zijn beide toestellen, ieder voor hun eigen marktsegment, weer dikke aanraders. Wel wordt het nog interessant om te zien hoe het tweetal zich zal verhouden tot de Fluxx, die AC Ryan op basis van Intel-hardware heeft gebouwd en die, als het goed is, binnen een paar maanden op de markt komt.

Reacties (132)

132
129
107
8
2
1
Wijzig sortering
Vorige maand heb ik mij ook deze mediaspeler aangeschaft naar aanleiding van een aantal reviews en ik kan mensen het alleen maar afraden om deze mediaspeler te kopen. Het is onresponsief, traag en geeft soms een vastloper omdat die een harde schijf probeert te vinden die er niet in zit.

Het probleem zet hem telkens in de firmware waar genoeg mensen (waaronder ik) al bij AC Ryan over hebben geklaagd en tot nu toe zonder succes. Je kunt ze vragen om een update totdat je een ons weegt ze releasen toch geen firmware. Het enige wat ze doen is het afdoen met een zwak excuus dat de firmware wel klaar is maar nog goed intern moet worden getest.

Hieronder al een tweetal topics waar geklaag staat van de gebruikers over de trage releases van de firmware versies (alleen HD2):Wat voor mij het grootste nadeel is dat er geen snelkoppelingen mogelijk zijn. De enige manier om films over het netwerk te bekijken is naar 'Bestandsbeheer' te gaan en daar over het SMB-netwerk zoeken naar de juiste computer om het daar vanaf te spelen.

Mijn ervaring:
  • Nadelen:
    • Gebrek aan snelkoppelingen
    • Geen handleiding
    • Trage interface
    • Vastlopers tijdens het film kijken als je op de info, audio of subtitile-knop drukt
    • Support is ver te zoeken
    • Release-cycles doen ze niet aan, eveneens aan het informeren van de klant betreffende de status van de firmware
    • Een echte stofvanger.
    • Films spelen goed af, vaak wel met een vastloper
  • Voordelen:
    • Goedkoop
    • Makkelijk te bedienen
Conclusie:
Als je een beetje snelle mediaspeler maar wel onder de € 200 wilt blijven kijk dan eens naar een Mede8er of naar een duurder merk zoals Dune. Ik heb mij zelf een HTPC in elkaar gemaakt i.c.m. XBMC en dit werkt wel goed.

Wat foto's:
http://tweakers.net/ext/f/XAqra8yxSVIZZuvB9aH9EVI2/thumb.jpg
http://tweakers.net/ext/f/K1058P8xsmNJkb1rrSgLXGU8/thumb.jpg
http://tweakers.net/ext/f/W9z5pezWplsdFDIoqEOgqwja/thumb.jpg
http://tweakers.net/ext/f/2auQ3vVjIsa1PEQ6rYahuESp/thumb.jpg

(Jammer genoeg werken de IMG-bbcodes niet...)

[Reactie gewijzigd door Manuel op 22 juli 2024 16:57]

nou ik kan met de nieuwe firmware nog steeds snelkoppelingen gebruiken hoor, dus ik weet niet wat je probleem is.
misschien het ontbeken van de beloofde handleiding ;)
Ik had blijkbaar iets specifieker moeten zijn voor de mensen die mijn verhaal niet hebben gelezen. De standaard snelkoppelingen werken alleen als er een harde schijf inzit omdat hij zich dan aan dat 'punt' gaat mounten, het werkt dus niet met netwerkschijven.

Indien het wel met een netwerkschijf werkt ontvang ik graag de manier hoe je dat wel kunt activeren.

PS: Indien dit een 'troll'-reactie van je is dan zeg ik graag: Als je het doet, doe het dan goed. ;)
De Medi8tor heeft een oudere versie van de Realtekchip.. Dus het zit er dik in dat zwaktes mbt het afspelen van content, daar ook in zitten.

Ik weet niet in hoeverre dat nu nog opgaat, maar in de generatie van de Realtek 1073 en de Sigma Designs SMP8635 was de Sigma gewoon de krachtigere chip als het op het afspelen van films aankwam.

Nadeel was dat de alternatieven met een Sigma-chip gewoon aanzienlijk prijziger waren. En als ik naar de nieuwere Sigma-spelers kijk, is dat niet veel anders. De vraag is dus of je voor zo'n lage prijs wel zo kritisch mag zijn.
Met de MEDE8ER MED500X had ik nergens last van en kon ik kijken bij welke minuut ik toen was zonder enige vastloper, hetzelfde met het selecteren van een ondertiteling. Het komt bij mij dus over als een AC Ryan probleem.

Wat ik niet begrijp is dat als andere fabrikanten het wel goed doen met een oudere versie van de chipset. Als je kijkt naar de MED500X, deze mediaspeler heeft een RTD1073 terwijl de HD2 een RTD1185(DD) heeft, zie ook: http://nl.hardware.info/p...on!hd-2#tab:specificaties. De RTD1073 is (ouder en) trager dan de RTD1185 en de 'overall'-indruk is gewoon dat de MED500X het beter doet.

Als consument verwacht je van het product dat het product goed werkt, dus zonder grote bugs en bijvoorbeeld sporadische vastlopers. De normale HTK-consument die maakt het niet uit of er een Sigma-chip inzet of een Realtek, het moet gewoon werken zoals het hoort.

Voor € 160 mag je toch wel verwachten dat een simpele 1080p film van 6GB goed werkt zonder telkens gestotter te zien, toch? Nu heb ik weer extra geld moeten uitgeven om zonder ergenis een film te kunnen kijken.

Heb de tekst even iets aangepast zodat het wat vloeiender loopt

[Reactie gewijzigd door Manuel op 22 juli 2024 16:57]

Mogelijk dat AcRyan niet de hele waarheid vertelt over de trage GUI 2.0 op de oudere 1073 Realtek players. Sinds versie 4.0 van de SDk van Realtek (codename Cassablanca) wordt de GUI in een xml achtig taaltje geschreven (rss scripts).
ACRyan heeft die rss GUI code versleuteld met een 128 bit AES code. Het moederbedrijf Mele (china) heeft dat waarschijnlijk gemaakt om de code te beschermen. Voor SDK 4 zat dat gewoon gecodeerd in de /usr/local/bin/Dvdplayer applicatie.
Het voordeel van het eruit halen is natuurlijk flexibiliteit voor de GUI. Echter is het heel eenvoudig de de firmware uit elkaar te trekken en de scripts te bekijken. Daarom coderen.
Nu zit AcRyan/Mele met de handen in het haar: het wordt traag op de oudere Realtek soc's. Ik heb de GUI 2.0 firmware op mijn Xtreamer gedraaid, met gecodeerde rss GUI en ongecodeerde rss GUI en de ongecodeerde versie was 5x sneller. De GUI images waren hetzelfde. Voor het decoderen van de rss files hier mijn tooltje: http://www.megaupload.com/?d=T3Z0DZ04
Cheers
Jammer dat de review zo kort ingaat op het afspelen van muziek. Gapless playback ontbreekt namelijk. Hierdoor is het werkelijk een ramp om een live album of een concept album af te spelen.

Ook verbreekt de Playon!HD steeds de verbinding met een receiver tussen de nummers (ik had dit via een optische verbinding aangesloten op een Harman Kardon receiver) waardoor je steeds het beginnetje van een nieuw nummer mist.

De medewerkers van AC Ryan vertelden mij naar aanleiding hiervan dat de nadruk ook veel meer ligt op het afspelen van video i.p.v. muziek. Ik heb mijn speler teruggebracht. Als ik net zolang moet wachten op (stabiele) firmware's als bij de eerste serie Playon!HD's gebruik ik toch liever een HTPC die wel precies doet wat ik wil :)
Een mediaspeler als deze is helemaal niet geschikt om muziek af te spelen vind ik, veel te onhandig dat je je TV moet aanzetten om muziek te luisteren.
Ooit wel eens van een fatsoenlijke versterker gehoord, dan hoeft je tv enkel even aan om de shuffle aan te zetten en dan kan de tv de rest van het feestje uit.
Bij ons thuis is de mediaspeler vaak het haasje en juist uitermate geschikt om muziek mee af te luisteren.
Feestje? Shuffle?
Het is niet altijd een feestje, en IK wil vaak specifieke dingen horen - en niet ALTIJD shuffle.
Een webinterface via smartphone waarmee je nummers kunt zoeken zou bvb fantastisch zijn :)
Ik heb al bijna anderhalfjaar de AC Ryan en ik sluit me helemaal aan bij deze opmerking. Om muziek af te spelen kun je beter iets anders proberen. Zelf gebruik ik SPDIF via coax en het is bedroevend dat ik de laatste firmware versies niet kan gebruiken, omdat mp3-geluid gewoon niet werkt (doorsturen met RAW-setting, AC3 werkt prima).

Mijn ervaringen is dat dit bedrijf veel belooft te doen met nieuwe firmware, maar dat de releases altijd bagger zijn. Echte bugs die je kunt vinden door goed te testen, worden niet gefixed. Verder kunnen oude bugs gewoon weer opnieuw verschijnen (ja, wtf?).

Tot slot komt firmware standaard laat (lees: een half jaar of meer dan beloofd); hier wen je na een tijdje wel aan. Ze (AC Ryan) hebben zich al een beetje verbeterd door nieuwe releases eerst als een beta te bestempelen, maar toch ben ik zeer huiverig om ooit iets van dit bedrijf nog te kopen.
Ik zie twee fouten/onvolledigheden in deze review;

Kleuren zilver

Hoezo is de AC Ryan Playon!HD2 zilver? Het apparaat is (glossy)pikzwart. Ik zie nergens zilver op het apparaat (ik heb 'm zelf namelijk).

Usb 2x usb 2.0, usb 3.0

Het is leuk dat de review USB3.0 zo ophemelt, maar vergeet er dan niet bij te vertellen dat het slechts een USB3.0 slaveport is. Wanneer men met een USB3.0 externe HD of USB 3.0-stick data gaat overpompen wordt er geen USB3.0 gehaald. Dit werkt dus alleen via een PC met USB3.0. Lijkt mij uitermate handig om te melden. Zo heel veel nut heeft die aansluiting dus ook niet.

Verder een prima review hoor, en hopelijk brengt AC Ryan binnenkort betere firmware uit.
Dus ook bij deze nieuwe speler een met tijden bijna onwerkbaar trage fw :X
De hoop op een nieuwe snellere fw zoals vernoemt in de conclusie kan je wel vergeten. ACRyan kennende komen er eerst een 110 beta's die alleen maar slechter worden als er al een andere (beta) fw komt.

Als er een fw van Mede8er is voor deze speler dan heb je wel een speler zoals je hem wil hebben.
Het is de fw en service van ACRyan die zuigt jammer genoeg, de hardware is niet eens zo verkeerd. Jammer genoeg zien ze dat bij ACRyan maar niet in. Het luisteren naar hun klanten en leren van fouten is iets wat ze niet willen/kunnen jammer genoeg. Voor mij de reden om er geen meer te kopen als mijn POHD eens vervangen moet worden.

Een product wat niet goed is dat kan altijd gebeuren maar dan moet er wel service zijn en die is er niet of zeer slecht.

Al hoop ik wel dat het vanaf deze speler (veel) beter gaat en het liefst met terugwerkende kracht mbt de oude spelers.
Hier idem, ik heb zelf de mini 2 gekocht en dat ding is rete traag.

Daarnaast is het nog een leuke puzzel om zelf uit te vinden hoe de knop indeling van het apparaat werkt, gezien er geen handleiding o.i.d. welke je uitlegt hoe en waar welke knoppen zitten.

Verder viel mij op dat het apparaat de ene keer gewoon succesvol een samba verbinding maakt en de andere keer niet kan connecten. Ik heb hier een CAT6 Gigabit netwerk liggen met een gigabit 3com switch ertussen en kan altijd vanaf elke computer / NAS bij de share komen alleen laat de Ryan dit soms afweten.

Het meest irritante aan de mini blijf ik persoonlijk nog de afstandsbediening vinden en diens communicatie met het appraat. Infrarood hoort gewoon tot het verleden te horen.... Het is echt mega irritant dat je echt zuiver recht op het apparaat moet richten om uberhaupt door het menu heen te kunnen surfen. Dit is wel het aller grootste minpunt. Gebruik gewoon RF / bluetooth of wat dan ook, maar a.u.b. schop IR gewoon de laan uit....

Qua afspelen speelt hij de meeste formaten inderdaad verder zonder problemen af
Normaal gesproken reageer ik niet op de FP, maar ik heb ervaring met de playon hd mini, en die wilde ik toch delen.
Wat VieSix schrijft is ook mijn ervaring, het ding is mooi op papier, maar de uitvoering is zo dramatisch slecht! Blijf hier vandaan totdat ze hun leven gebeterd hebben.

[Reactie gewijzigd door cryforhelp op 22 juli 2024 16:57]

tja, deze ervaringen heb ik niet. Heb hem nu sinds feb (de mini) en hij werkt gewoon goed en normaal, goed het menu is soms ietsjes traag, alleen storend is het niet.

Alle films speelt ie goed af ongeacht het formaat, geluid is goed wat mij betreft prima apparaat voor het geld.
Zo veel van verwacht en als dan de LAN speed zo laag is, valt dat een beetje tegen. Ik heb via iBood zo'n Netgear EVA 9100 gescoord voor 6 tientjes en wilde deze vervangen door de mini2. De enige meerwaarde die ik zie is BD-iso support en mooie menu's. Waarbij de laatste wel het meest onintressante is.

Waar ik me over verbaas is dat er gesteld wordt dat HDMI 1.3 geen 3D support. Misschien geen BD 3D iso files, maar 3D SBS mkv's of mts streams worden gewoon goed afgespeeld zodat de TV ze kan omzetten naar 3D. Iets om nog eens te proberen? (ik houd me aanbevolen ;))
Lezende bij Wikipedia zie ik dat 1.3a en hoger wel degelijk 3D ondersteuning biedt. HDMI 1.4 biedt als extra ethernet ondersteuning.

Mocht hij bij de iBood voor 6 tientjes langskomen, dan zal ik niet twijfelen. Nu is hij voor mij net te duur. Jammer.
Hij kan natuurlijk wel 3D 1080p half SBS spelen, maar dat is dan ook niets anders dan een een normaal 1080p bestand. De TV maakt er dan 3D van. 3D full SBS is me niet gelukt, die resolutie kan de Mini2 niet aan.

Verder zou het leuk zijn wanneer de Mini2 wist dat je naar een 3D (SBS) bestand aan het kijken bent en daar de interface op aan kon passen. Wanneer je nu bijvoorbeeld op het info of goto menu drukt tijdens het kijken van 3D materiaal ontstaat er een lelijke informatiebrei waar je alleen iets mee kunt als je één oog dicht doet (en dan zie je maar het halve menu).

Conclusie: je kan er wel 3D materiaal mee spelen, maar wat meer 3D ondersteuning zou erg prettig zijn.
Met de 1Gbit-ethernetaansluiting aan de achterkant halen we schrijfsnelheden van circa 6,5 tot 7MBps, terwijl de leessnelheid rond de 12MBps ligt. In tegenstelling tot het usb 3.0-verkeer, dat door een aparte controller wordt afgehandeld, wordt het ethernetverkeer verzorgd door de op 500MHz geklokte Realtek RTD1185DD-cpu. Daardoor zijn hogere ethernetsnelheden niet haalbaar
Met die snelheden konden ze er toch gewoon de 1Gbit aansluiting eruit gelaten hebben en vervangen door een goedkopere 100mbit? Dan kunnen ze het spul nog goedkoper maken. Maar misschien willen ze de specsgeile mensen overhalen dit dingetje aan te schaffen. :P
Daar dacht ik ook aan...
Een 1Gbit aansluiting is pas zinvol als je deze ook volledig kunt gebruiken.
In ieder geval voor zo'n 50%.
Als ik het zo lees gaat deze AC Ryan dat niet halen. Teleurstellend wel.
Nee, een 1 Gbit aansluiting is zinvol vanaf 100,1 Mbit, net boven 10% van de snelheid dus. Vanaf dit punt is hij sneller dan een 100 Mbit.

De leessnellheid ligt "rond de" 12 MBps = 96 Mbit. Dit is tegen het maximum van de 100Mbit verbinding aan. Waarschijnlijk wordt hier een marginaal voordeel uit de 1Gbit verbinding gehaald (overhead, schommelingen in snelheid).

Het zou mooi zijn als door software/firmware optimalisaties in de toekomst hogere snelheden behaald kunnen worden.
100Mb, worden die nog gemaakt dan?

Misschien zit er wel een gewone 100Mb kaart in, maar zeggen ze dat het Gbit is?
Je merkt er toch niets van...
Nee, dat merk je wel. Je kan bij het apparaat aan de andere kant (router/switch) zien wat voor een verbinding wordt gemaakt, meestal d.m.v. lampjes op het apparaat.

Bij het maken van de verbinding wordt bepaald met welke snelheid verbonden wordt. Blijkbaar verbindt deze speler met 1 Gbit. Als de processor i.c.m. software echter een lagere datastroom kan verwerken is dat de bottleneck.
AC Ryan heeft inmiddels aan Tweakers.net laten weten dat de traagheid vermoedelijk wordt veroorzaakt door het gebruik van grote full-color png-afbeeldingen in de grafische interface. Door deze te vervangen door afbeeldingen met een mindere kwaliteit hoopt het bedrijf de gui te kunnen versnellen. Deze afbeeldingen zouden in een toekomstige firmware moeten opduiken.
Is dit niet vreemd? Het apparaat is voorzien van wat meer juice, dus moet wat aankunnen. Hij is erop berekend om full HD-films probleemloos af te kunnen spelen. Waarom dan verslikken in een beetje png?

Verder zegt de conclusie dat de gigabits wat traag zijn, maar zag ik dit in de tekst niet terugkomen.

Ook zag ik in het menu 'oofdstuk' staan, dus zonder d.
Samen met de traagheid en de bugs voelt het dan toch een beetje "onaf", hoewel het een mooi ding is.
Waarschijnlijk wordt het decoden van films afgehandeld door een andere chip die daar in gespecialiseert is. Dat de ene taak snel uitgevoerd kan worden betekent niet dat een andere taak dat ook zomaar kan.
Ongetwijfeld marketing-technische reden. Als het gros van de klanten denkt: "Oh, het ding heeft een gigabit aansluiting, dan zal de transfer wel sneller gaan dan 100Mb".
Misschien duurt het dan jaren als je veel data over wilt zetten op de HD ervan?
Dat duurt het nu dus ook, de poort is wel 1 Gb, maar de CPU zit nog onder de 100 Mb
Volgens mij is het 12 megabyte/sec, wat grofweg neerkomt op 100 megabit/s, en dat haal je niet met een 100mbit verbinding
volgens mijn 100mbit netwerkkaart haal ik dat wel :)

theoretisch is 100mbit 12,5 megabyte/sec, altijd klein beetje verlies maar is dus makkelijk halen
Helemaal waar.
Ik denk echter dat ze voor de zekerheid toch 1gigabit hebben genomen om eventuele bottlenecks te voorkomen.
Dat de CPU niet snel genoeg is, is duidelijk maar de snelheid hangt zeker ook af van het gebruikte protocol.
Zo zal met ftp wellicht een hogere snelheid behaald kunnen worden, en al helemaal met NFS.
De gebruikte samba versie kan ook voor wat vertragingen zorgen, dit zie je vaak bij embedded systems die als NAS werken.
Lijkt overigens niet alleen bij AC Ryan een probleem te zijn:

ACT Connectivity Solutions in 'reviews: Twee mediaspelers van Eminent door de mangel'

[Reactie gewijzigd door sdk1985 op 22 juli 2024 16:57]

Is het niet zo dat een standaard HDD voldoende heeft aan een 100mbit omdat die sneller toch niet wegschrijven kan? Of zit dat nu gewoon verkeerd in mijn hoofd? :Y)
Als je HDD niet sneller dan 100mbit (12,5MB/s) kan, heb je toch wel een zeer trage harde schijf. ;)
Er is vandaag een nieuwe firmware gereleased voor de mini2 v9.5.5.r2988.
Anoniem: 135756 @migeye26 april 2011 17:56
en, en, en ? sneller?
Wow, de update maakt de Mini 2 veel sneller :D
  • Eerste crash na 73 seconden waar dat eerder nog 302 seconden duurde
  • De ondertiteling loopt echt veel veel veel sneller. Na de eerste scene ben je er al geheel doorheen
  • De time-out voor het netwerk is teruggeschroeft naar 2 seconden. Je weet nu dus eindelijk binnen 3 seconden dat het draadloos netwerk weer niet goed opgepikt wordt
  • Deze release is duidelijk nog sneller getest dan alle vorige releases.
  • De vorige firmware was rot maar deze was ik nog veel sneller zat!
  • Binnen een uur kwam ik tot de conclusie dat ik beter iets anders had kunnen kopen. Een absoluut record een dat terwijl ik tijdens de firmware-flash was gaan slapen.
Kortom: deze firmware is sneller op alle fronten. Thumbs up for ACRyan :D

* BartOtten is bloed...bloed...bloedserieus :+

edit: volgens de eerste reacties is de GUI nog steeds even traag. Alleen 'kraakie' is niet negatief maar die ken ik volgens mij als moderator op het ACRyan-forum waar hij de boel constant probeert te sussen....Correct me if I am wrong.

[Reactie gewijzigd door BartOtten op 22 juli 2024 16:57]

Mmmm, durf hem eigenlijk niet meer te installeren.
wanneer ik de kans krijg om te installeren laat ik het zsm weten :)
Afgaande op de comments onder dit review, vind ik het vreemd dat er voornamelijk negatief geluid uit de hoek van AC Ryan gebruikers komt, terwijl het product door Tweakers wel goed beoordeeld wordt. Ik heb het idee dat Tweakers hier een stuk kritischer had mogen zijn.

Ik ben zelf aan het orienteren op een goede MediaStreamer, zodat ik films van mijn NAS gemakkelijk op mijn TV kan bekijken. Dit product lijkt dus gewoon nog niet af, en ga het zeker niet aanschaffen.
Dat het product nog niet af is, dat is nog niet het grootste issue ermee. Dat het nooit af gemaakt wordt door de producent en de consument met allerlei loze beloftes en leugens met een kluitje het riet in gestuurd wordt, dat is veel erger.
Dat producten tegenwoordig half af gereleased worden zie je steeds vaker. Maar de meeste fabrikanten zie je vervolgens wel tijd en effort erin steken om dan bestaande issues op te lossen. AcRyan negeert gewoon heel de userbase en brengt doodleuk een nieuw product uit. Legt vervolgens ook bij elk probleem de schuld weg bi de chip bakker, RealTek. Vreemd, want concurrende spelers op basis van dezelfde chipsets hebben de zelfde problemen NIET.

[Reactie gewijzigd door xxxneoxxx op 22 juli 2024 16:57]

Tja ik heb thuis ook een POHD mini staan. Ondanks dat het ding wel veel formats ondersteunt en goedkoop is vind ik het nog steeds een miskoop. Verschillende functies in de interface werken niet of zeer matig. De enige fatsoenlijke manier om een film te starten is via het browsen naar een shared disk ipv via een mooie movie index met images etc. De externe tool om een movie index te maken is gewoon te gaar (langzaam en herkent slechts een deel v d
De films in de dir die je opgeeft. Daarnaast is er niet de mogelijkheid om zelf per film te koppelen met bijv. Imdb.

Nu ben ik net een 1/2 jaar weg van huis dus mayb is het nu beter, maar ik betwijfel dat.

Een maat van mij heeft een ion staan met xbmc en dat ziet er 10000 keer beter uit en biedt veel merr functionaliteit....

Iemand pohd mini kopen???
Anoniem: 44174 @bas.kb26 april 2011 23:23
Dat soort geluiden moet je altijd relativeren, gebruikers die ergens last van hebben zullen sneller klagen dan tevreden gebruikers.
Zelf ben ik een zeer tevreden gebruiker van de mini2 en merk echt helemaal niets van alle beschreven problemen hier.
Anoniem: 135756 26 april 2011 12:17
Heb de Mini2 hier staan en ik vind dat er wel erg veel kritiek op is hier.

Als ik even mag benadrukken wat hij WEL doet:

Het probleemloos afspelen van ALLES wat ik tot nu toe het piepkleine kastje heb laten eten over gigabit (vanaf mijn router met daaraan externe schijf)
Zelfs een bluray van 14GB ging zonder problemen over het netwerk.

De GUI is mooi, maar langzaam. De delay is imho net niet acceptabel.
Ook zitter er kleine bugs in. Als ik bepaalde media pauzeer dan valt mijn subtitle keuze bijvoorbeeld weg en moet ik die opnieuw aanzetten.
Ook zitter er foutjes in de GUI. voorbeeld hiervan is aanloggen op het netwerk. De melding "logged on succesfull" blijft 50% van de gevallen staan in beeld. (terug en opnieuw aanloggen verhelpt dit, dat aanloggen gaat overigens automatisch na 1 keer instellen dus het is alleen de terugknop en dan weeer je netwerk selecteren)

Tot slot is media op het netwerk benaderen omslachtiger dan zou moeten. Hier zou je directere shortcuts voor moeten kunnen maken dan nu mogelijk is.

Toch ben ik overall best tevreden over de speler.
Het is een klein doosje, geluidloos, kan alles afspelen en doet dat afspelen uitstekend.
Alle zaken waar ik wat over te klagen heb zijn eigenlijk bijzaken. Ze kunnen irriteren, maar het is niet iets waardoor ik deze speler zou afraden.

Voor een schappelijke prijs kan ik deze speler alleen maar aanraden.
Dat was ik met mijn POHD v1 ook destijds.. Alleen staat de wereld niet stil. Het firmware development team van ACR WEL. Zo is het tegenwoordig hip films te posten met compressed headers. Moet je apparaat dat wel ondersteunen. De POHD 1 bezitters wachten als sinds jaar en dag op een fatsoenlijke update waarbij dit werkt. En met fatsoenlijk bedoel ik een versie waarbij surround geluid, subs en het menu het dan nog doet. Elke keer dat het apparaat een firmware update krijgt om iets te fixen, sloopt het DEV team iets van basis functionaliteit van het apparaat. En in plaats van dat later te repareren implementeren ze gewoon doodleuk nieuwe features in de firmware welke vervolgens niet of half werken.
Ook doet het DEV team verwoede pogingen om mensen die zelf uitbreidingen e.d. proberen te schrijven dwars te zitten. Opeens een read-only filesystem e.d. introduceren, zodat z.g. optware niet meer werkt op de spelers. De community die er dus was en het apparaat om armde, is er dus ook direct klaar mee als ze er niet meer voor kunnen ontwikkelen.

Al met al allemaal erg jammer. Op fora doet AcRyan alsof haar neus bloedt en steekt elke keer schuld op allerlei zaken, maar zelf het boetekleed aantrekken, daar begint men niet aan. Daarom hebben mensen weinig vertrouwen in de toko, en in hun producten nu.
Anoniem: 379202 @xxxneoxxx26 april 2011 13:46
In de laatste firmware versie 4824 worden de compressed headers ondersteund en zouden geen problemen meer moeten geven.
Dat klopt, echter deze firmware zorgt er dan weer voor dat het apparaat zich regelmatig ophangt tijdens het scrollen door folders en bestanden. Is toch om gek van te worden. Gisteren de (gehackte) firmware van de mede8ter geinstalleerd op mijn playon en deze werkt geweldig!! Bedankt voor de tip!
Mede8er ook geïnstalleerd op mijn Mini. Wauw, wat een verademing! Zerlf gebruik ik volgens mij nu "MED500X_V4.04_NO_HD_AUDIO_Mod_for_Mini_rev2"

Grz,
me
Mee eens! Ik ben ook erg tevreden. De nieuwe update heeft een sneller responds in de GUI. Verder is het vooruitspoelen versneld.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.