Door Mark Timmer

E-Shopping, het winkelen van de toekomst?

21-01-2001 • 17:21

42

Intro

Column: E-Shopping Het is hartstikke modern en steeds meer mensen maken er gebruik van: winkelen via internet. Toch is het maar de vraag of deze vorm van inkopen doen de ouderwetse manier in de toekomst helemaal zal gaan vervangen, want er kleven wel wat nadelen aan. Sommige mensen vinden het enorm handig, maar een ander gedeelte van de maatschappij is totaal niet te spreken over het fenomeen E-shopping.

Wat omvat het elektronisch winkelen nou eigenlijk allemaal? Het punt wat ikzelf het handigste vind is de hoeveelheid winkels waar je terecht kan. Normaal gesproken koop je niet zo snel iets van een zaak die aan de andere kant van het land zit, maar als je toch via internet bestelt is dit geen probleem meer; de PTT bezorgt immers toch wel. Hierdoor heb je dus de keuze uit alle winkels in het hele land die het product waar jij naar zoekt op internet aanbieden. Op die manier is zeker bij dure spullen een hoop geld te besparen, door het grote aanbod. Via het 'volkomen concurrentie'-principe zorgt het prijsmechanisme ervoor dat de prijs zo laag mogelijk blijft, aangezien mensen anders gewoon voor een andere winkel zouden kiezen. Aanbod genoeg.

Een ander voordeel geldt vooral voor luie mensen, namelijk dat je je stoel amper nog uit hoeft om iets te kopen. Een paar keer klikken met de muis en het enige wat je nog hoeft te doen is de deur openen voor de postbode. Reuze handig. Maar hier zit ook meteen het eerste nadeel voor een andere groep mensen. Niet iedereen houdt ervan alleen maar op z'n luie kont te zitten. Sommigen vinden het juist leuk om eens in een aantal winkels rond te kijken alvorens iets te kopen. Zeker de wat oudere mensen zal het kopen op afstand enige tegenstand bieden. Eerst zien, dan kopen.

Een paar dagen geleden is echter een grote stap gezet in de ontwikkeling van het elektronische winkelen. De regering besliste toen dat webwinkels vanaf begin volgende maand verplicht zijn de klanten een week bedenktijd te geven. Bevalt het via internet gekochte product toen niet, dan kan het binnen 7 dagen teruggestuurd worden. Hierdoor is het dus al iets makkelijker om het 'risico' te nemen van iets op afstand kopen.

Een ander punt blijft echter nog wel voor een aantal wantrouwende mensen een probleem: de betrouwbaarheid van de e-winkel. Wat te doen in geval dat een product niet naar behoren werkt of niet aan de verwachtingen voldoet, maar de leverancier niet meewerkt? Dat is natuurlijk behoorlijk lastig, aangezien de betreffende zaak praktisch nooit in de buurt is. Bellen blijft dan de enige oplossing, maar bij een meningsverschil is dit toch niet echt handig. In zo'n geval is het wel erg makkelijk als je er even langs kan rijden.

Zo had een vriend van mij laatst problemen met een zaak waarbij hij een Athlon 700 had gekocht. De eerste paar weken deed de processor het goed, maar na een aantal vrolijke uurtjes wilde de computer ineens niet meer opstarten. Na wat heen en weer gebel tussen hem en de betreffende zaak mocht de CPU teruggestuurd worden, alleen bleek dit toch minder leuk uit te pakken dan verwacht. De winkel belde doodleuk op dat mijn buurjongen de processor overgeklokt had en hierom zijn geld niet terugkreeg. Terwijl dit helemaal niet het geval was!

Uiteindelijk werd de Athlon opgestuurd naar een AMD-fabriek ter controle, waaruit bleek dat het ding toch niet overgeklokt was. Ondertussen was de processor wel ongeveer acht weken weg geweest en liet de tijdelijke vervangings-processor weken op zich wachten. Een tijd van veel bellen en mailen, erg onpraktisch. Het is allemaal wel goed gekomen, maar toch leerde deze ervaring wel dat een bestelling via internet ook vervelende kanten heeft.

Ondanks de nadelen (die zich slechts zelden voor zullen doen) denk ik dat steeds meer mensen in de loop van de tijd hun aankopen via internet gaan doen. Voor degenen die wel iets via internet willen kopen is er zeker op computergebied in ieder geval genoeg te vinden. Met onze pricewatch bij de hand is de goedkoopste winkel zo gevonden. Maar, voor de normale boodschappen zal iedereen toch nog naar de supermarkt gaan lijkt me. Elektronisch winkel is misschien wel handig, maar het mist iets. Zoals ik ook al in mijn vorige column schreef: het wordt een rare wereld als niemand de deur meer uit komt.

Reacties (42)

42
42
23
3
1
16
Wijzig sortering
Anoniem: 12248 21 januari 2001 17:27
De affaire met Klein Informatica heeft mij een andere kijk gegeven op het kopen via internet, het heeft inderdaad veel te veel nadelen als het ook echt fout gaat. ik zal nu niet zo snel meer iets via internet bestellen.
Het hangt er maar vanaf hoe je bestelt. Naar mijn smaak is vooruitbetaling van grote bedragen het domste wat je zo'n beetje kunt doen wanneer het om "e-shoppen" gaat. Dan liever via rembours, ook al kost dat wat meer. En doet de winkel niet aan rembours, dan kies ik wel een andere winkel.
Betalen met de creditcard kan natuurlijk ook. Je bent verzekerd en de koop is relatief eenvoudig ongedaan te maken.
Anoniem: 16633 @biobak21 januari 2001 20:04
Vooruitbetaling het domste wat je kunt doen ? Misschien wel maar ... eh 4 keer besteld via e-shopping en daarvan 3 keer vooruitbetaald en die 3 keer bestelling binnen 3/4 dagen in huis 1 maal onder rembours en had de indruk dat pas na het navragen per e-mail de bestelling de deur uit was gegaan duurde meer dan een week ... Toeval ? Geluk ?
Anoniem: 11750 21 januari 2001 17:26
de KPN bezorgt immers toch wel
sinds wanneer heeft de KPN een beszorgingsservice?
:?
LOL, ja deze vergissing zal wel komen door het oude PTT Telecom (nu KPN) en de PTT Post. Sommige mensen wennen er nooit aan ;).
AuteurAnoniem: 3689 @Neman21 januari 2001 17:34
Oké, jullie je zin :)
de PTT bezorgt immers toch wel.
offtopic:
Maar ik heb een vaste lijn verbinding via de brievenbus (PTT-Post), tijdens top periodes haalt ie wel 300vel A4/Seconde, zonder storing, kan ik van KPN-Telecom niet zeggen :+
AuteurAnoniem: 3689 @Anoniem: 1175021 januari 2001 17:30
TNT is van KPN.
tnt is van tpg
net zoals ptt van tpg is
kpn is een telecombedrijf en heeft dus niets met pakjes bezorgen te maken
Mark,

ff wat feedback: Het is in een column gebruikelijk dat er een eindconclusie dan wel -statement wordt neergezet door de auteur.

In dit stuk mis ik dat. Je geeft wel aan dat je iets mist, maar wat is dat dan (persoonlijk contact, het buiten de deur zijn, het gevoel voor de ondernemer etc.) ?

----

Daarnaast is de scope van het artikel te breed neergezet (E-shopping in het algemeen) in relatie tot de behandelde materie (in het artikel wordt voornamelijk uitgegaan van computersupplies).

Is er bijvoorbeeld wel een winstgevend businessmodel te verzinnen voor (grote) webwinkels ?

De grote namen in e-shoppingland hebben gewoon veel geld te verbranden, zijn inmiddels op de fles of doen de website in combinatie met een aantal 'echte' winkels waardoor er in ieder geval een basisomzet wordt gedraaid (FreeRecordShop of het al gegeven voorbeeld van de AH bijvoorbeeld).

Het kan dus best zo zijn dat mensen wel bij dit soort winkels willen kopen maar dat er domweg geen business model is wat dit kan ondersteunen.

Een mooi voorbeeld vindt ik dit citaat (ik ben helaas de bedenker vergeten, ik denk Roel Pieper maar ik weet het niet zeker): "Voorheen hadden we maar drie grote postorderketens: Neckermann, Wehkamp en de Otto. Wie heeft het in zijn botte hoofd gehaald om te bedenken dat Nederland op meer van dit soort winkels zat te wachten ?"

---

Ter aanvulling: Vele postkantoren zijn nog niet toegesneden op 'humanus arbeidus' (de werkende mensch :)) Zo is het postkantoor waar paketten worden afgeleverd als ik niet thuis ben maar tot 17.00 geopend en op zaterdag dicht. Ik ben per definitie eerder weg dan het kantoor open gaat en later terug dan dat het kantoor sluit. Helaas is de PTT niet dusdanig flexibel dat ik een voorkeurkantoor kan opgeven. Buiten dat is er maar 1 postkantoor in mijn regio (Zaanstad, bij de weg) dat op zaterdag is geopend.

Bestellen op Internet is in alle vergelijkbare gevallen niet handig omdat men dan toch privétijd moet opofferen om de bestelling op het postkantoor op te halen.
AuteurAnoniem: 3689 @TheBrain21 januari 2001 19:57
Eindconclusie: Ik denk dat elektronisch winkelen niet totaal het gewone winkelen gaat overnemen (staat er duidelijk).

Wat ik mis? Het sociale contact natuurlijk. Ik dacht dat dat wel voor zich sprak uit de laatste zin.

Verder gaat het niet over computeronderdelen maar wordt dit als voorbeeld genomen aangezien dat het toepasselijkste is voor een column op deze site.
Ik snap alleen niet wat je voorbeeld met E-Shopping te maken heeft. Dit had exact zo kunnen gebeuren met een winkel om de hoek, die je beschuldigen van overklokken, geen vervangingsprocessor hebben liggen etc.

De enige conclusie die je IMHO hieruit kunt trekken is dat er altijd idioten zullen zijn, waar je ook naartoe gaat :) Maar dat heeft niets met E-Shopping te maken.
Hé Mark, wie heeft jou toestemming gegeven, om over mijn privé-zaken te schrijven }> Als je zo graag over andermans privé-zaken wel schrijven, doe het dan wel goed:
1) Het was een AMD Athlon 700, geen 600
2) Het was goed afgelopen, vind je? Ik moest F100,- piek betalen en kreeg daarvoor een Athlon 800 (was niet volgens afspraak).
AuteurAnoniem: 3689 @Frank Timmer21 januari 2001 19:53
Oh, 700. Nou ja, het gaat om het idee ;)

En ik vind het wel goed afgelopen, want hoewel je iets moest bijbetalen kreeg je wel een betere processor.
sorry hoor maar als ik een 700 bestel dan wil ik een 700 terug...100 piek? amahoela! als ik een 800 had gewild had ik die in eerste instantie wel besteld!
Volgens artikel 4.32 wetboek v. strafrechten is er pas sprake van het schrijven over iemand zijn prive-leven als zijn of haar naam bekend is geworden of dat uit de schriften blijkt dat het deze persoon betreft...

Ik zie dat hier niet echt terug...
Volgens mij ben jij nu diegene die duidelijk maakt dat het over jou ging :7
Ik vind het voornamelijk irritant dat de meest e-shops in Nederland geen creditcards accepteren. Ik bedoel, ik koop op internet omdat het makkelijker is: ik heb nauwelijks tijd om te gaan shoppen tijdens de week ivm werk; banken zijn ook dicht tegen de tijd dat ik thuis kom.
Online bestellen en met je creditcard betalen is gewoon zo makkelijk. Geen noodzaak om geld te gaan halen bij de bank of 's-avonds laat te gaan pinnen om de volgende dag te moeten rennen om op tijd bij de winkel te zijn. Gewoon bestellen, creditcard nummer opgeven en een paar dagen later vind ik een briefje van de PTT in de bus dat ze om 19:00 nog een keer langskomen om het te brengen. Zonder creditcard is de helft van het voordeel weer weg; moet je toch weer het huis uit om geld te gaan halen.
Veiligheid maak ik me ook niet druk om: je loopt een groter risico als je in een restaurant gaat eten en je betaald met je creditcard en de ober loopt ermee naar achter om een bon te maken.
Ik kan me hier helemaal bij aansluiten. Als de website secure HTML gebruikt om de creditcard gegevens over te sturen is er geen extra risiko. De creditcard is op internet gewoon het fijnste betaal middel. In ieder geval beter dan al die I-pay alternatieven en rembours. Ik moet echter de eerste online PC winkel vinden in NL die creaditcard orders accepteerd (Bij Space Promotion lijken ze wel te willen, maar het is nog steeds geblokkeerd).
Dacht wel dat buyitdirect.nl en takeitnow.nl VISA accepteerden, is voor mij ook meestal een criterium. Tip: je moet bij hardware altijd even kijken bij outpost.com, werkelijk perfecte service waar je wel je met credit card kan betalen en ondanks het feit dat het in de VS is, is het bij mij altijd binnen 72 uur ter plaatse en niet eens zo duur om te shippen.
Mycom accept cc's, helemaal leuk is dat ze daar dezelfde dag nog komen brengen :) Zelfs in de avond.. laatst kwamen ze om 21 uur.
het grote voordeel is gewoon dat het 24 uurs bestellen is. zelf werk ik overdag en ga ook nog naar school. ik heb geen zin om mijn vrije zaterdag naar de stad te moeten. en dat het iets meer moet kosten maakt de meeste mens niet meer uit, want ze betalen al bijna voor vrije tijd. het volgende voordeel is gewoon dat je op het Got-forum gewoon effe vraagt of het een goed product is. en zo heb je ook nog de consumentenbond. door dit soort bedrijven weten mensen toch al wat ze willen hebben en gaan niet meer naar een winkel om te vragen wat ze nu moeten kopen.

maar gewone winkles verdwijnen voorlopig toch niet. service via internet is gewoon belabberd. en vooral het aantal computeranalfabeten in deze samenleving is nog steeds te groot. ik zie het gewoon als tegemoedkoming van de mensen zonder vrije tijd :)
Misschien een klein beetje offtopic:

M'n moeder doet al een tijdje boodschappen via de AH Thuisservice. Hoewel je daar zeker wat nadelen bij kunt bedenken (bezorgkosten, iets duurdere producten, je kan nog geen bonnetje uitprinten -binnenkort overigens wel- om alles te checken, als je casema hebt helemaal een ramp af en toe, AH en Casema is kennelijk een verschrikkelijke combinatie) is het het zeker waard. Geen rugklachten meer van het sjouwen, lekker vanuit je luie stoel, sneller (zoekfunctie is hoop beter dan vakkenvuller - hij onthoud de boodschappen van de vorige keer), niet wachten bij kassa, geen benzinekosten, en nog wat andere kleine voordeeltjes.

Nu over problemen met online winkels: volgens mij duurt het echt niet veel langer bij een online winkel dan bij een gewone winkel om je probleem op te lossen. De afstand zal misschien iets vertragen, maar als je met een goede online winkel te maken hebt, is dat soms nog sneller.

Het voordeel dat je volgens mij vergeten bent te vermelden is het grote assortiment. Neem Mp3man.NL. Vind maar eens al die MP3 speler in de gewone winkels. Dat lukt nooit.

Eehm, ik wilde nog iets zeggen, maar is me ontschoten |:(
Kopie (met kleine bewerking) van mijn bericht bij de andere thread bij deze column:

Ik verwacht niet dat electronisch winkelen in de toekomst het gewone winkelen totaal gaat vervangen.

Mensen gaan namelijk niet alleen winkelen om te kopen maar ook voor de gezelligheid. Bijvoorbeeld een vrouw gaat niet met haar vriendinnen achter de computer zitten en allemaal sites e-shopping sites bekijken maar ze gaan gezellig naar de stad winkelen.

Btw als je kleding koopt via het internet kun je niet van tevoren passen om te kijken of het wel of het wel goed zit en of mooi staat (op het model mag het wel leuk staan, maar hoe staat het op jou), dat kan met gewoon winkelen wel.
Anoniem: 15336 25 januari 2001 01:58
E-Shopping,
Engelse term, klinkt snel en beter.

Praktijk: Rembours en eerst naar de bank om een shit load cash (klinkt ook snel en beter) te halen en dan een nummertje trekken om op Zaterdag (als je geluk hebt) bij tante pos in de rij te gaan staan.

Banken hebben na jaren Internet nog geen makkelijk implementeerbare betalingstoestand voormekaar kunnen krijgen en van tante pos hoef je ook niet veel te verwachten: je kan er al wel met je bankpasje geld opnemen maar daarme afrekenen (pinnen) ho maar, zelfe voor creditcard.

Ze hebben niet door wat voor een markt ze laten lopen maar zolang ze het maar allemaal niet door hebben maakt het ook niets uit voor ze.

Sufkutten zijn het allemaal. Maar ja, this is Holland!
Als de website secure HTML gebruikt om de creditcard gegevens over te sturen is er geen extra risiko
Behalve als het betreffende bedrijf failliet gaat en nog gauw even zijn gegevensbestanden aan de hoogste bieder verkoopt om nog wat te cashen. :*)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.