Het is hartstikke modern en steeds meer mensen maken er gebruik van: winkelen via internet. Toch is het maar de vraag of deze vorm van inkopen doen de ouderwetse manier in de toekomst helemaal zal gaan vervangen, want er kleven wel wat nadelen aan. Sommige mensen vinden het enorm handig, maar een ander gedeelte van de maatschappij is totaal niet te spreken over het fenomeen E-shopping.
Wat omvat het elektronisch winkelen nou eigenlijk allemaal? Het punt wat ikzelf het handigste vind is de hoeveelheid winkels waar je terecht kan. Normaal gesproken koop je niet zo snel iets van een zaak die aan de andere kant van het land zit, maar als je toch via internet bestelt is dit geen probleem meer; de PTT bezorgt immers toch wel. Hierdoor heb je dus de keuze uit alle winkels in het hele land die het product waar jij naar zoekt op internet aanbieden. Op die manier is zeker bij dure spullen een hoop geld te besparen, door het grote aanbod. Via het 'volkomen concurrentie'-principe zorgt het prijsmechanisme ervoor dat de prijs zo laag mogelijk blijft, aangezien mensen anders gewoon voor een andere winkel zouden kiezen. Aanbod genoeg.
Een ander voordeel geldt vooral voor luie mensen, namelijk dat je je stoel amper nog uit hoeft om iets te kopen. Een paar keer klikken met de muis en het enige wat je nog hoeft te doen is de deur openen voor de postbode. Reuze handig. Maar hier zit ook meteen het eerste nadeel voor een andere groep mensen. Niet iedereen houdt ervan alleen maar op z'n luie kont te zitten. Sommigen vinden het juist leuk om eens in een aantal winkels rond te kijken alvorens iets te kopen. Zeker de wat oudere mensen zal het kopen op afstand enige tegenstand bieden. Eerst zien, dan kopen.
Een paar dagen geleden is echter een grote stap gezet in de ontwikkeling van het elektronische winkelen. De regering besliste toen dat webwinkels vanaf begin volgende maand verplicht zijn de klanten een week bedenktijd te geven. Bevalt het via internet gekochte product toen niet, dan kan het binnen 7 dagen teruggestuurd worden. Hierdoor is het dus al iets makkelijker om het 'risico' te nemen van iets op afstand kopen.
Een ander punt blijft echter nog wel voor een aantal wantrouwende mensen een probleem: de betrouwbaarheid van de e-winkel. Wat te doen in geval dat een product niet naar behoren werkt of niet aan de verwachtingen voldoet, maar de leverancier niet meewerkt? Dat is natuurlijk behoorlijk lastig, aangezien de betreffende zaak praktisch nooit in de buurt is. Bellen blijft dan de enige oplossing, maar bij een meningsverschil is dit toch niet echt handig. In zo'n geval is het wel erg makkelijk als je er even langs kan rijden.
Zo had een vriend van mij laatst problemen met een zaak waarbij hij een Athlon 700 had gekocht. De eerste paar weken deed de processor het goed, maar na een aantal vrolijke uurtjes wilde de computer ineens niet meer opstarten. Na wat heen en weer gebel tussen hem en de betreffende zaak mocht de CPU teruggestuurd worden, alleen bleek dit toch minder leuk uit te pakken dan verwacht. De winkel belde doodleuk op dat mijn buurjongen de processor overgeklokt had en hierom zijn geld niet terugkreeg. Terwijl dit helemaal niet het geval was!
Uiteindelijk werd de Athlon opgestuurd naar een AMD-fabriek ter controle, waaruit bleek dat het ding toch niet overgeklokt was. Ondertussen was de processor wel ongeveer acht weken weg geweest en liet de tijdelijke vervangings-processor weken op zich wachten. Een tijd van veel bellen en mailen, erg onpraktisch. Het is allemaal wel goed gekomen, maar toch leerde deze ervaring wel dat een bestelling via internet ook vervelende kanten heeft.
Ondanks de nadelen (die zich slechts zelden voor zullen doen) denk ik dat steeds meer mensen in de loop van de tijd hun aankopen via internet gaan doen. Voor degenen die wel iets via internet willen kopen is er zeker op computergebied in ieder geval genoeg te vinden. Met onze pricewatch bij de hand is de goedkoopste winkel zo gevonden. Maar, voor de normale boodschappen zal iedereen toch nog naar de supermarkt gaan lijkt me. Elektronisch winkel is misschien wel handig, maar het mist iets. Zoals ik ook al in mijn vorige column schreef: het wordt een rare wereld als niemand de deur meer uit komt.