Door Mark Timmer

Help, ik ben verslaafd aan internet

14-01-2001 • 16:23

149 Linkedin

Intro

Internet verslaving column aankondigingIk ben niet de enige die er last van heeft. Steeds meer mensen zijn verslaafd, en zeer waarschijnlijk ook een groot aantal van de personen die op dit moment deze letters van het beeldscherm naar hun hersenen transporteren. Hierbij heb ik het niet over de 'ouderwetse' verslavingen zoals drank, drugs en roken, maar over een modernere variant: internetverslaving.

Net als bij andere verslavingen zullen de computergebruikers niet zo snel toegeven dat ze inderdaad verslaafd zijn aan het apparaat. Toch zijn de symptomen in steeds meer huizen te vinden en lastig te camoufleren. Zelf check ik bijvoorbeeld om de paar minuten m'n mail, chat ik met collega's via een forum of een irc-kanaal en lees/schrijf ik ondertussen ook nog wel eens een nieuwsposting tussendoor. Om nog maar niet te spreken over huiswerk en muziek. Kortom: haast geen moment weg te slaan van de door veel ouders en partners monsterlijk bevonden machine.

De verslaafden hebben altijd wel een goede smoes. Om maar weer mezelf als voorbeeld te nemen:

 • Maar ik moet toch ook wel m'n huiswerk doen?
 • Vinden jullie mijn muzikale ontwikkeling dan niet belangrijk? (ik speel geregeld MIDI's mee op m'n keyboard)
 • Sorry, maar het is voor m'n werk.
 • Na alle bovenstaande activiteiten wil ik ook wel eens gezellig chatten voor de sociale contacten.

Vooral dat laatste punt is iets wat naar mij mening behoorlijk open voor discussie is. Aan de ene kant kan je het zo stellen dat je socialer bezig bent als je chat met mensen via internet dan als je alleen op je kamer zit. Toch zit het wel iets gecompliceerder in elkaar lijkt me. Door het vele chatten op momenten dat je anders toch alleen zou zijn raak je verslaafd aan de contact-list of een bepaald channel. En dat gaat dan weer ten koste van de normale sociale contacten die minder belangrijk worden bevonden doordat er gechat 'moet' worden. Dat is het punt waarop het mis gaat.

Cyber-contacten zullen namelijk nooit een normaal sociaal leven kunnen vervangen. Een vreemde wereld zou het worden als iedereen voortaan altijd maar alleen achter zijn of haar PC zou zitten. Natuurlijk is dit een behoorlijk overdreven voorstelling, maar je moet toch oppassen niet teveel die richting op te gaan. Het eerste verschijnsel dat duidt op een te grote geestelijke afhankelijk van het internet, is naar mijn ervaringen het meteen aanzetten van de computer op het moment dat je thuiskomt. Heb je eenmaal de drang om op elk moment van de dag 'even' de mail te checken of iets anders online te doen, dan ben je volgens mij al te ver op het verkeerde pad. Overigens vinden wij het niet erg als dat 'iets anders' het checken van Tweakers.net of GoT betreft .

Denk je dat het allemaal nog wel meevalt? Dat zal je dan vies tegenvallen, want volgens een onderzoek van het IVO krijgt al 5 tot 10 procent van de Nederlanders 'ontwenningsverschijnselen' als ze eventjes niet achter de computer zitten. Gevolgen als lusteloosheid, depressiviteit of een lage irritatie-grens bij het missen van een internetverbinding doen zich bij mij gelukkig nog niet voor, maar toch gebeurt dit wel bij veel meer gevallen dan goed zou zijn.

Wat te doen als je al verslaafd bent of die richting op gaat? Mijn adviezen (die je zelf ook wel had kunnen verzinnen) zijn:

 • Spreek met jezelf een bepaalde tijd af waarna je niet meer zal internetten. Bijvoorbeeld: als je altijd het journaal van tien uur kijkt zet je de computer daarna gewoon niet meer aan.
 • Zorg ervoor dat internet niet je 'primaire levensdoel' is. Werk of school moeten eerst af, voordat de chatbox weer geopend wordt.
 • Zoek een andere hobby, zodat je ook wat te doen hebt als je niet op internet zit. Ga breien (avondvullende bezigheid volgens m'n oma), punniken of het woordenboek overschrijven, maar zorg er in ieder geval voor dat je iets te doen hebt .
 • Internet een gedeelte van de dag, niet de hele dag door. Zit je bijvoorbeeld twee uur lang te computeren, dan is dat niet zo erg. Vervelender wordt het wanneer die twee uur over de hele dag verspreid wordt door om de vijf minuten steeds even een minuutje iets op internet te bekijken. In dat geval neemt het internetten namelijk je hele dag in beslag.

Misschien is het wel een idee om je in dit net begonnen jaar aan één of zelfs meerdere van de bovenstaande punten te gaan houden. Of om het in ieder geval te proberen. Voor mij is met name het onderste punt het grootste probleem. Ik heb toch steeds weer de neiging om even te kijken of er ergens nog iets nieuws staat. Maar ik zal gaan proberen mijn leven te beteren. Proberen. Iedereen die hetzelfde gaat doen wens ik veel succes, hoewel ik niet verwacht dat veel lezers van dit stukje daartoe zullen behoren...

Reacties (149)

Wijzig sortering
Ik ben naast internetverslaafd ook computerverslaafd (ok het heeft met elkaar te maken).
Zo heb ik constant van die kleine projectjes lopen. Enkele voorbeelden:

- Mn hele systeem van de grond af compilen met i686 optimalisaties (daar ben ik al n paar maanden mee bezig)
- NFS combineren met yp (NIS), zodat alle homedirs op alle nodes hier beschikbaar zijn
- Mn tv-kaart werkend krijgen onder Linux
- X Window client/server gedoe voor een i386 (lang verhaal)
- Mn firewall converten van default-allow naar default-deny policy (fyi, OpenBSD's ipf)
- Een IPSec tunnel bouwen met mn neef
En de grootste is:
- De bouw van n gewaterkoelde ALR Revolution 6x6 (6-processor bakkie)

Ik weet wel dat deze activiteiten enigszins NUT hebben, maar het kost me wel AL MN VRIJE TIJD (nog meer zelfs). Ik zit vaak van 4 uur 's middags tot 7 uur 's ochtends achter mn pc, en dan tel ik het computeren op school nog niet eens mee.
Ik WIL wel n sociaal leven hebben, ik zou daar al mijn computers voorgoed voor willen opgeven (echt). Maar als het erop aankomt (wat zal ik vanavond ns gaan doen?) dan loop ik altijd maar weer richting PC.

Het is bij mij al vroeg begonnen (ik zat op mn 9e al UREN achter elkaar te GWBASICen), en het lijkt erop dat het niet meer te stoppen is. Ik ben gewoon vergroeid met computers. Soms, na 15 uur achter zo'n ding, kan ik niet slapen omdat er allemaal regels Perl-code zijn geprojecteerd op mn oogleden.

Ik heb ook alleen maar n Informatica opleiding gekozen omdat ik er (alle bescheidenheid op n stokje ;)) retegoed in ben en zwaar verslaafd aan ben, maar ik vind het een verschrikkelijke opleiding. Het verergert mn verslaving steeds meer door nieuwe drugs te introduceren (SQL en C++ bijvoorbeeld). Daarom ga ik dit jaar stoppen met deze studie.
Toevallig.. ik ben ook met m'n neef een IPSec tunnel aan het bouwen :)
heet die toevallig N8w8?
dan ken ik m :)
Jah, dat is hem! Koel, doe hem een keer de groeten van me.
Zal ik doen!
Ik zie m alleen niet zo vaak; hij zit de HELE DAG achter zijn computer! ZIEKE gozer }>.
Yo N8w8,

Je zegt dat je echt liever een sociaal leven wilt hebben dan alleen maar achter die computer. Ik zou zeggen; doe er wat voor, want het gebeurd natuurlijk niet vanzelf.
Zo ben je (waarschijnlijk) ook niet vanzelf zo'n computer-crack geworden. Tja GWBASIC op je 9e... Je bent nu zo goed geworden in computers, dat het eigenlijk een veilige keus voor je is om daarvoor te kiezen (dit is ook maar mijn gedachte, weet niet hoe je dat zelf ziet). Als je iets ermee doet lukt het eigenlijk wel, je kan je doelen steeds hoger stellen en je krijgt bevrediging, omdat je ziet, dat je dingen gewoon goed kunt.
Als je een keus maakt om je meer op je sociale contacten te richten is dit natuurlijk best wel eng (denk ik). Als je nieuwe vrienden wilt maken, of een beter contact met mensen, die je al kent, zul je er ook energie in moeten steken. Je zult merken, dat het niet zo vanzelf goed gaat als met je computer. Maar dit is alleen maar logisch. Je kunt niet verwachten, dat als je vanaf je 9e zoveel energie in een bepaalde vaardigheid hebt gestopt en een andere vaardigheid gewoon minder aandacht hebt gegeven dat die tweede vaardigheid (de sociale omvang dus) net zo goed ontwikkeld is als de eerste (computergebruik). Er is dus werk aan de winkel.
Aan de andere kant zijn je algemene mogelijkheden en aangeboren vaardigheden als mens wel op een hoger niveau qua sociale contacten dan op computergebied. Anders gezegd is het waarschijnlijk makkelijker om dit te ontwikkelen dan de ontwikkeling, die jij hebt doorgemaakt. Er is dus zeker nog hoop... ;)

Wat ik hiermee wil zeggen:
Als je echt betere sociale contacten wilt en minder met die computers bezig zijn; Ga ervoor! En je zult zien dat het soms energie kost, maar vaak heel bevredigend zal zijn. Het beste,

Psych
Okee, het lijkt me nu vrij redelijk te stellen dat N8w8 te ver heen is om nog in de gewone realiteit losgelaten te worden. De beste oplossing zou zijn levenslange opsluiting in een PC case denk ik.
Nah, vandaag nog n sneeuwpop gemaakt. De basisifunctionaliteiten ontbreken bij mij niet!.
Mocht ik toch in n PC kast gevangengezet moeten worden doe mij dan maar de kast van een ALR Revolution 6x6, inclusief RAID Cage.
Je hoeft natuurlijk ook niet de hele dag achter je pc te zitten ! Je kan ook best liggend een DIVX kijken ;)

Dit werkt trouwens ook best mee aan RSI, als je niet alleen op je werk de hele dag moet pc-en, maar dit thuis ook nog eens doet.
AuteurAnoniem: 3689
@Compacto14 januari 2001 16:50
Ik zit zelfs nooit achter m'n PC.

Ik zit er altijd voor ;).
Hmm.. dus ik kijk al jaren naar de verkeerde kant van m'n beeldscherm.. en toch verslaafd
een echte tweaker zit ook regelmatig in of onder zijn pc.
het wordt pas leuk als een lekkere meid OP je computer zit. Is heel goed tegen de verslaving.
Misschien moet ik de dokter maar eens vragen of ik dat voorgeschreven kan krijgen en zoja of dit ook in het ziekenfonds past. :+
Jullie moeten er niet zo lichtzinnig over doen.
Het is zeker schadelijk lichamelijk en geestelijk.
zeker als je IRL internet termen gebruikt :-)

Nee verslaafd worden is echt niet moeilijk en het is vaak geen eens de schuld van je zelf.
Nee het is vaak de schuld van de providers.
Namelijk veel gratis providers, prepaid providers, en flatfee providers (kabel-dsl)
Deze vormen geven je een beeld van "ach het is toch gratis" en "het abbo kosten me 89,50 in de maand en dan zal ik ervoor internetten ook"
Klinkt logisch maar het is ook logisch.
Ik kan het weten omdat ik ruim een jaar lang superweb gehad heb en dan ga je wel internetten want het is toch flatfee en daar zit het hem nou.
nu heb ik via de kpn en mijn tweakontine is met 1700 plekken gezakt en ja dat vind ik helemaal niet erg. :z
zeker als je IRL internet termen gebruikt
Hmmm als er tegenwoordig wat grappigs gezegd worden roep ik "LOL!" dan de andere weer "LOLAROTF!!" weer een ander "ROFLMAO!". We krijgen regelmatig scheve blikken in de trein. Zijn we nog te redden?
AuteurAnoniem: 3689
@BikkelZ16 januari 2001 16:04
Logisch, die korte kennen ze niet. Zeg dan bijvoorbeeld LOLAROTFLMAOWPIMP ofzo :)
Tja.. ben zelf ook wel zwaar verslaafd.... het ergste is nog altijd: School lijdt er enorm onder... internetten is toch veel leuker dan huiswerk maken nietwaar? :P Ken ook veel vrienden die er last van hebben :( zelf ben ik 2 keer op havo gezakt alleen maar omdat internet veel te interessant voor me was. Da's zeker balen ja. Maar internet is wel zooo makkelijk ook he.. ff iets inscannen. en huppa... weer iemand geholpen.. of iemand die jou weer geholpen heeft met je huiswerk :P
idem hiero...

heb volgende week 8 proefwerken maar ik heb gewoon geen zin om te leren... t.net is belangrijker..naja belangrijker.. leuker zeg maar :D

maar ik heb al een internet regel ik mag iig maar tot half zes op internet en moet daarna aan mijn huiswerk beginnen maar soms als niemand er wat van zegt ben ik tot 2 uur s nachts online...

naja ik heb nog maar 3 kwartier online tijd zal daarna maar wat gaan leren... ;) anders mag ik nooit meer online... :(
Anoniem: 19055
14 januari 2001 17:25
Ik heb nu sinds kort even geen tv kom er achter dat ik die eigenlijk voor geen meter mis.
Mn pctjes krijgen alleen maar meer aandacht :)
Dus zo zie je maar weer de ene verslaving kan een oplossing zijn voor de andere.
ja, dat heb ik ook
en als ik stop met tabak gaat dat over in pure weed en alcohol

voor alles is een alternatief ;)
Hmmm zeker in de weekenden ga ik na het computeren meteen naar bed (rond een uur of 2) en als ik wakker ben kruip ik er meteen weer achter om T.net en GoT te checken en m'n e-mail natuurlijk.

Door de week laat ik de comp. 's nachts aanstaan zodat ie lekker kan grazen }:O en dan kan ik 's morgens even de krant lezen via internet. Als ik naar m'n werk ga dan gaat ie uit.
Ik werk in de IT dus eigenlijk zit ik overdag een groot deel van die dag achter de computer. Af en toe iets op internet opzoeken gebeurt ook af en toe (T.net, GoT). Als ik thuis ben gaat ie ook meteen weer aan.

's avonds ben ik dan (als ik thuis ben tenminste) vaak aan 't internetten en aan 't TV kijken (simultaan).

Het is alleen wel zo dat als ik er een dag niet achter kan zitten (omdat ik bijvoorbeeld niet thuis ben) dat ik het niet zo heel erg mis. Alleen als ik dan wel weer thuis kom dan gaat ie wel meteen weer aan.... :)

Gezonde (moderne) verslaving dus ? :)
Na kan iets erger hoor :)

ik lees ook de krant 's ochtends om 06:00
dan werken maakt niet uit tot hoe laat (zit ook in it)
maar ik kijk toch echt wel of ik mail etc heb.

en waarom zet jij je pc overdag uit ? en 's nachts niet ? je weet toch dat disken het meest te lijden hebben van aan en uit zetten :)
en is erg errug slecht voor je }:O

Jack is al jaren verslaafd en heeft GEEN sociaal leven :) mis het niet mot het ook niet :)
heb wel mooie pc's huis auto en veel game time
geen gezeur en zo
Yep heerlijk zo :) leve de 21e eeuw
Laat ik eens wat anders vragen: is het erg dat je verslaafd bent aan internet? Er zijn zoveel dingen waar mensen aan verslaafd zijn, ik noem bijvoorbeeld koffie, auto rijden, hun werk, sex, tv, en zo zijn er nog veel meer te bedenken. Ik ken mensen die krijgen 'ontwenningsverschijnselen' als ze een uur geen koffie gehad hebben. En toch worden die mensen niet naar een psychiater gestuurd. Ik wil internet eigenlijk ook in dit rijtje zetten. Volgens mij is het namelijk helemaal niet erg dat je een groot deel van je dag online doorbrengt. Zolang je ook maar gezond kan zijn als je dat een dag niet doet is er niets aan de hand vind ik. En al die mensen die beginnen te flippen als ze een dag niet achter de computer hebben gezeten, daar is volgens mij met redelijk simpele dingen wat aan te doen. Internet is gewoon een hobby, en toevallig ook een waar je heel makkelijk heel veel tijd in kan stoppen doordat het hier zo goed bereikbaar is. Ja, het is moeilijk om zo iemand tot andere gedachten te brengen, net zoals het moeilijk is om een fanatiek boekenlezer achter de tv te krijgen. Je gaat zo iemand dan een nieuwe 'hobby' opdringen. Logisch dat dat tot verzet leidt. Maar vooralsnog zie ik geen bezwaren aan een internet'verslaving'.
AuteurAnoniem: 3689
@Anton14 januari 2001 17:50
Het ligt er natuurlijk aan in welke mate.
ik denk dat het meer is in de richting, dat je moet oppassen met je sociale contacten. het is niet schadelijk, maar je kunt wel eenzaam worden op lange termijn.
want, al kan chatten e.d. nog zo diep gaan, het kan een gesprek in de kroeg met een drankje erbij niet vervangen.
Internetverslaafd? Tja, ligt eraan:

- Als je een tijdschrift of zo leest en je ziet een woord onderstreept, druk je dan je wijsvinger eens flink op het woord in de verwachting de volgende pagina te zien?

- Als je kaartjes of brieven verstuurt, gebruik je dan smilies?

- Heb je geen flauw benul wat surfen met water te maken heeft?

- Stuurt je moeder/vriendin/vrouw je een mailtje als je naar beneden moet komen om te eten?

- Heb je meer dan 3 online-pizzabestelsites in je bookmarks staan?

- Kun je inbellen bij je analoge provider door zelf in de telefoonhoorn feilloos de piep- en kraakgeluiden van je modem te imiteren?

Denk dat het er dan aardig op begint te lijken ja ;)
AuteurAnoniem: 3689
@Marger15 januari 2001 09:20
- Nee
- Ja
- Wel hoor
- Nee
- Nee
- Ja

Valt nog mee :).
Hmm je hebt de zesde niet beantwoord...vertel het maar hoor, je hoeft je niet te schamen als je het echt kunt :)
AuteurAnoniem: 3689
@Marger15 januari 2001 09:29
Eigenlijk had ik er eentje vergeten. Die laatste ja slaat dus op vraag 6 :) (ik kan het echt, heb 2,5 jaar met een modem geinternet. nou ja inbellen niet, maar meezingen wel)

Ik weet dat je die geluidjes uit kan zetten, maar ik vond het altijd zo leuk om mee te zingen dus had ik die m0 maar weggelaten :).
Ik herken het zelf ook wel maar je moet ook hobby's er naast hebben. Het probleem is dat de pc eigenlijk duf maakt en zo de zin in andere dingen ontneemt.

Ik zelf ben gek op lezen. Ik kon vroeger dagen achtereen boeken achter elkaar uitlezen. Heerlijk. Nu kost mij het moeite om een boek te pakken. Lezen == concentrerend ontspannen. Computer is vaak lui ontspannen.

stel jezefl de volgende vraag: wat zou je gaan doen als je geen computer zou hebben en nooit meer achter zo'n ding mogen zitten. ( denk aan RSI of gewoon even als voorbeeld in volle gezondheid).

Als je dan gaat zweten en behoorlijk bang gaat worden zit er iets goed fout....

En er zijn zoveel redenen om die pc eens te laten staan. Sociaal contact. voorkomen van RSI waarvan de verschijnselen naarboven komen. Vriend van mij is er al het slachtoffer van geworden maar hij was nog optijd...

Computers zijn gewoon verslavend en niet bevordelijk voor een (sociaal) leven.

Q
Computers zijn gewoon verslavend en niet bevordelijk voor een (sociaal) leven
Ze KUNNEN verslavend werken! Alcohol KAN verslavend werken! Het is maar hoe je er zelf mee omgaat.

Ikzelf ben duidelijk verslaafd aan computers/internet. Ik heb alleen niet goed in de post gelezen wat nou het nadelig gevolg KAN ZIJN van verslaafd zijn aan computers. Van roken ga je dood, dat is bewezen. En het argument RSI vind ik onzin, want je kunt best verantwoord 6 uur achter PC zitten per dag.

Over het sociale aspect: ik chat veel, weet heel goed dat chatten erg vluchtig is, maar ik kom er wel heel snel heel diep door in contact met mensen. Heb zelfs 2 serieuze relaties achter de rug dankzij een bepaalde chatbox op 't net.

In de 21e eeuw kunnen de meeste mensen niet meer zonder telefoon, televisie, computers en auto's. Misschien 1 of 2 van die dingen, maar zeker niet allemaal. Is dat erg? Vind ik niet.. het zijn (op de TV na) allemaal dingen waarmee we socialer kunnen zijn ALS WE DAT WILLEN.
Hmm Lordy,

Als je nu al 2 serieuze relaties achter de rug hebt _dankzij_ die bepaalde chatbox zou ik niet echt zeggen dat die chatbox zo goed voor je sociale contacten is geweest }> ;)
Van roken ga je dood, dat is bewezen. En het argument RSI vind ik onzin, want je kunt best verantwoord 6 uur achter PC zitten per dag.
6 uur is toch niks man!
AuteurAnoniem: 3689
@Neman15 januari 2001 09:10
Wie biedt er meer?
Oh nou laatst had ik dus iets, ik was een artikel aan het lezen in een tijdschrift, toen (ok dit klinkt heel erg verslaaft) wou ik stoppen met dat artikel te lezen omdat ik dacht aan de KPN die doortikt (geen kabelinternet hier). Jah dat is heel erg |:(

Als ik geen PC zou hebben, hmm weet niet, kan best zonder PC als ik maar iets anders te doen heb (op vakantie denk ik echt niet aan PC's).
AuteurAnoniem: 3689
@Tom14 januari 2001 17:54
Nee, oké. Maar vakantie is dan ook niet te vergelijken met het normale leven.

Dan zijn er genoeg leuke dingen te doen (in mijn vakanties altijd wel tenminste).

Hoewel ik (schaam schaam) op de camping in Frankrijk toch wel zo'n 2 uur heb zitten werken aan m'n feature 'bestandssystemen en harddiskmanagement'. En de rest in de auto onderweg.
hehe jah in ons hotel waar wij zaten hadden ze wel een internet-pc (en was niet eens duur ofzo), stond bij de entree (waar ik elke dag paar keer langskwam) en heb niet 1 keer daarachter gezeten om ff m'n mail te checken :)
AuteurAnoniem: 3689
@Anoniem: 368914 januari 2001 20:15
In de herftvakantie zat ik in Center Parcs, toen 1 keer een half uurtje op internet gezeten. Maar dat was om te kijken of T.net een computertotaal-troffee had gewonnen. Dringende reden dus ;)
En er zijn zoveel redenen om die pc eens te laten staan.
Ja genoeg redenen om hem aan te laten staan! }>
Ja, bijvoorbeeld omdat het je mailserver is, zodat je niet elke 5 minuten hoeft in te loggen om te kijken of je mail hebt...Dat ding piept gewoon bij nieuwe mail. Of omdat je het spaansbenauwd krijgt als het ineens doodstil op je kamer is (oh my gawwwd, daar gaat me koeling!!!!). Of omdat je zoiets hebt van, draait het dan draait het, niks meer aan doen, dus ook niet shutdownen.

Ikzelf ben niet verslaafd aan internet of computers hoor, doe het gemiddeld 15 uur per dag (dit noemen ze de fameuze denial-fase geloof ik).

En dat het niet goed zou zijn voor je sociale contacten dat klopt maar gedeeltelijk. Ik heb dankzij internet toch heel veel vrienden over heel nederland verdeeld, en dit zijn niet gewoon kennissen, ik bedoel echte vrienden (en vriendinnen). En ik weet zeker dat waar ter wereld ik ook op vakantie ga, ik altijd wel een heel goedkoop slaapplaatsje heb. (en ja, ik heb ook een serieuse relatie achter de rug die ik op IRC ben opgelopen)
AuteurAnoniem: 3689
@Q14 januari 2001 17:42
Ik heb nog wel andere hobby's maar de gedachte nooit meer een computer te hebben lijkt me toch niet erg leuk...
wat zou je gaan doen als je geen computer zou hebben en nooit meer achter zo'n ding mogen zitten
...
gaat worden zit er iets goed fout....
Nou, dan zit er al heel wat fout!! ;(
serieus, je trekt het te ver door. Niet dat de computer zo onmisbaar is al de telefoon (in het algemeen bedoel ik) maar met werken zonder computer valt er 'in deze moderne maatschappij' heel wat onderuit qua werk/banen.
Wat zeur je nou man, je bent gister nog wezen karten, dus zo verslaafd ben je niet! Een hele dag zonder internet, het KAN dus wel Mark ;)
AuteurAnoniem: 3689
@Tom14 januari 2001 16:27
Het valt ook nog wel mee hoor.

(overigens heb ik gisteren voor en na het karten nog wel even m'n browser open gehad :).
Toen ik gister thuiskwam had ik eerst op de bank ff lekker TV liggen kijken, daarna in bad geweest. Toen dus wel de PC aan. Maar had s'morgens ook al niet gekeken dus dan mag het wel hé :P

Maareh zit zelf ook teveel op internet (heel de dag op m'n werk, van 9 tot 5, en als ik thuiskom ook vaak van 7 tot 2 s'nachts errrh, op enkele avonden na als ik wegga ofzo). Maar moet ook van mijzelf m'n mail checken om het uur enz.

Ben gelukkig niet chatverslaaft, wel GoT geloof ik :P
AuteurAnoniem: 3689
@Tom14 januari 2001 16:39
En T.net-verslaafd. Hoe verklaar je anders dan jouw reactie er al staat, 3 minuten nadat de column online ging? Toeval zeker.... ;)

Niet dat ik het erg vind als iemand T.net-verslaafd is hoor ;).
1 2 3 ... 9

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers is samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer onderdeel van DPG Media B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee