Wat was het leven vroeger toch mooi, op computer-gebied wel te verstaan. Vanzelfsprekend bedoel ik hier niet heel vroeger mee, maar de tijd waarin computers al wel bestonden en Windows nog niet. Een CD \ hier en een CHKDSK /F daar en iedereen was tevreden. Nooit vastlopers of programma's die om de één of andere vage reden niet op willen starten. Mits je genoeg conventioneel geheugen had uiteraard.
Ja, vroeger kon je nog trots op jezelf zijn. Eerst door Qemm of Microsoft's Memmaker de autoexec.bat en config.sys laten optimaliseren en dan vervolgens zelf net zo lang klooien tot je net dat ene kleine beetje meer geheugen had vrijgemaakt dan het professionele programma voor elkaar had gekregen. Want die ene loadhigh voor het muisstuurprogramma waren ze daar bij Quarterdeck vergeten en ook de getalletjes achter BUFFERS= en FILES= bleken na lang experimenteren nog wel wat lager te kunnen.
Dat waren nog eens tijden. Tegenwoordig is Quarterdeck overgenomen door Symantec en gebruikt haast niemand meer DOS. Bij het noemen van conventioneel geheugen kijken de huidige zogenaamde 'ik weet veel van computers'-figuren je aan alsof je Chinees praat. Tegenwoordig weet je namelijk veel van computers als je Office 2000 kan installeren. Heb je het over DOS=HIGH,UMB kan je helemaal de vreemdste gezichten verwachten. In deze tijd denkt men dan eerder aan een stoned besturingssysteem dan aan een manier om de basis hiervan in de Upper Memory Blocks te krijgen. Qua geheugengebruik valt er dan ook bar weinig meer te tweaken. Aan het swap- of pagebestand is praktisch niets meer in te stellen op een vcache'je na. Ook het plezier van een potje schelden wegens een gebrek aan conventioneel geheugen ('wanneer gaan ze de rest van het geheugen daar nou eens voor gebruiken, die maximumgrens van 640KB is toch helemaal #@$$%^#$$&') heeft Microsoft ons ontnomen. Tja, dan lijkt het pas op met wat je wenst, het zou wel eens uit kunnen komen-principe een behoorlijke bron van waarheid te bevatten.
Over een paar uurtjes gaan we het volgende jaar weer in, met programma's die nog gebruiksvriendelijker zijn dan het jaar ervoor. Dit is in bepaalde opzichten een slechte ontwikkeling. De gemiddelde Windows-gebruiker weet praktisch niets meer zelf, doordat alles al automatisch door de programmatuur voor hen gedaan wordt. Op de vraag in welke directory een bepaald programma staat kan het gros dan ook niet eens meer antwoord geven. Er wordt immers door de setup al een mooie snelkoppeling gemaakt in het startmenu, op het bureaublad en zelfs in de werkbalken die vanaf Windows 98 naast het startmenu zitten. Om nog maar niet te spreken over een linkje in 'opstarten', zodat ook de system tray mooi volgepropt wordt met opstarticoontjes voor allerhande programma's.
Kortom, we zijn te verwend. Mensen zouden wettelijk verplicht moeten worden eerst een aantal maanden DOS te gebruiken, alvorens zich in Microsoft's Windows-avontuur te storten. 'Where do you want to go today?". Terug naar het DOS-tijdperk, als het zou kunnen.
Ik zit nu wel weer lekker veel te zeuren (waar ik overigens altijd erg veel plezier in heb), maar toch moet ik niet vergeten dat het eerste jaar van het nieuwe millennium ook een hoop goeds heeft gebracht op softwarematig gebied. Met de release van Microsoft's Windows 2000 is voor vele thuisgebruikers de New Technology (NT) nu ook beschikbaar geworden, maar zelfs de echte rookies hoeven niet meer te klagen nu Windows Millennium gearriveerd was. Oké, beide besturingssystemen blinken weer uit in de net door mij afgesnauwde gebruiksvriendelijkheid, maar behalve dit zullen ze in de meeste gevallen een einde maken aan de tot voorkort eindeloze blauwe schermen en andersoortige vastlopers die de Windows 9x'en ons te bieden hadden. Dus eigenlijk weer een stapje terug naar de stabiliteit van het door mij o zo geliefde Disk Operating System.
Behalve dat is ook het 'andere' besturingssysteem steeds meer in de belangstelling gekomen. Hiermee heeft Linux de moeilijkste barrière al doorbroken. Wie eenmaal door Microsoft als vijand wordt gezien heeft het goed voor elkaar wat betreft de publiciteit. Ik verwacht dan ook nog veel te gaan horen van Linux, wat nu zelfs al voorgeïnstalleerd wordt op bepaalde PC's van een aantal OEM's zoals Dell. De basis is gelegd voor een glorieuze toekomst.
Tot slot wil ik hier nog even iedereen het beste wensen voor het nieuwe jaar, met uiteraard veel tweak-plezier. Voor de dagelijkse hoeveelheid tweakotine zijn jullie natuurlijk ook weer in 2001 allemaal van harte welkom op onze site, Tweakers.net. En gaat het een keertje niet zo goed omdat bijvoorbeeld de printer kapot is of iets dergelijks, bedenk dan altijd dat het erger kan. Veel erger. Helaas heb ik gisteren nog meegemaakt hoe erg dat veel erger kan zijn. Na de operatie die mijn moeder had aan een kankertumor in haar buik bleek dat er tegen de verwachtingen in zeer veel uitzaaiingen zaten. In dit topic van het forum kan je de complete situatie lezen en een opbeurende reactie posten. Ik weet zeker dat ze dat erg fijn zal vinden. Het lijkt me het beste die reacties alleen daar te zetten, zodat je niet hieronder een verwikkeling krijgt van persoonlijke en tweakreacties. Dan weten jullie tenminste waarom ik de komende tijd weinig nieuws zal posten.
P.S: Om maar weer even terug te komen op het eigenlijke onderwerp van deze column die ik al voor het slechte nieuws geschreven had; denk je na het bovenstaande verhaaltje gelezen te hebben nog steeds veel van computers te weten, doe dan eens gek en haal die oude DOS-PC nog eens uit de kast. Start Memmaker en kijk daarna of je nog net als vroeger wat extra KB'tjes vrij krijgt. Zo niet, dat heb je in ieder geval nog wel iets anders bereikt: beweerd dat de stelling 'wijsheid komt met de jaren' onjuist is.