Door Arjan van Leeuwen

PDA round-up

29-12-2000 • 02:50

54

Singlepage-opmaak

Casio Cassiopeia EM-500

*RAM: 16MB
*Processor: 150MHz NEC VR4122
*Scherm: 240*320 pixels 65.536 kleuren (16-bit) TFT LCD
*Invoer: handschriftherkenning
*Besturingssysteem: Microsoft Windows for Pocket PC
*Cradle: Ja, USB en seriële (RS232) verbinding
*Synchronisatie: Microsoft ActiveSync, compatibel met Windows 9x/2000
*Maten: 13,2cm x 8,2cm x 2,0cm (h x b x d)
*Gewicht: 255 gram
*Adviesprijs: Fl. 1299,-

Casio maakt al vanaf het begin van Windows CE in 1997 apparaten voor dit besturingssysteem. Niet veel later sprong Casio in de echte palmtop-markt (apparaten zonder toetsenbord) met de Cassiopeia E105. Sindsdien is er eigenlijk niets veranderd aan het ontwerp; ook de EM-500 heeft nog hetzelfde uiterlijk als de E105, zij het met iets andere kleuren. Door een snellere processor en een mooier scherm hoopt Casio de ontwikkelingen in deze markt nog bij te houden.

*Eerste indrukken
Het eerste dat ik opmerk bij het openen van de doos is dat er een hard, stoffen beschermhoesje wordt meegeleverd. Netjes. Ook is er in de doos een koptelefoontje te vinden om op deze Pocket PC aan te sluiten. Alweer, netjes. De Cassiopeia ziet er met zijn metaal-en-rubber-look stevig en robuust uit. PDA roundup - Casio Cassiopeia EM-500 in cradleDatzelfde kan helaas niet gezegd worden over de cradle; dit lichtgrijze plastic geval dat bijna niets weegt oogt en voelt zeer goedkoop. Door zijn verschrikkelijk lage gewicht valt hij binnen de kortste keren van de tafel als je per ongeluk het snoertje raakt. Op de cradle is een seriële en een USB-aansluiting te vinden. Alleen de USB-kabel wordt meegeleverd.

Het valt ook op dat de Cassiopeia een nogal lomp geval is; de Palm IIIc valt gemakkelijk in het niet bij de maten van dit apparaat. Vooral de breedte was opmerkelijk. Dit valt vooral op omdat de randen naast het scherm erg breed zijn. Hier komt bij dat het apparaat ook niet echt dun is (2cm) en een erg vierkant design heeft. In het midden onderaan de voorkant van de EM-500 is een kleine speaker te vinden. De 3,5mm koptelefoonaansluiting is bovenop te vinden, vlak naast het microfoontje. Voorop zitten verder drie sneltoetsen om applicaties te starten en een ‘disc’, waarmee te navigeren is door programma’s door je vinger er overheen te bewegen. Aan de linkerzijkant zijn een Power knop, een soort ‘jog dial’ knop, een toets om geluidsopnames te starten en een infraroodpoort te vinden.

Na enkele uren aan de adapter wil de Cassiopeia EM-500 wel starten. Gelijk valt het prachtige 16-bit kleurenscherm op. Casio heeft een menu gemaakt om programma’s makkelijk te starten, dat verdacht veel lijkt op het ‘home’-menu van het PalmOS. Jammer dat de namen in het menu vaak te lang zijn om in het gereserveerde hokje te passen, en niet over verschillende regels verdeeld worden. In het menu zijn dan ook ‘Internet Exp’ (-lorer) en ‘Windows Me’ (-diaplayer) te vinden.

*Dagelijks gebruik
Na mijn ervaring met de PalmOS PDA’s was het toch wel even wennen aan het Pocket PC besturingssysteem van Microsoft. Vooral de handschriftherkenning ging mij in het begin erg moeilijk af. Het handschriftherkenningsvlak van Pocket PC is ingedeeld in drie vakken; één voor hoofdletters, één voor kleine letters en één voor cijfers en tekens. Hoewel Pocket PC hier meer mogelijkheden biedt, is het soms meer werk om een letter te schrijven dan in het Graffiti handschrift van de Palms. Zo wordt de ‘t’ op de Pocket PC geschreven door eerst een verticaal streepje te tekenen en daarna een horizontaal streepje er door heen, terwijl dit in Graffiti in één beweging moet. Een nadeel van de letter ‘t’ wordt al snel duidelijk; als een woord eindigt op ‘l’ (en dat zijn heel veel woorden in het Nederlands) en je zet redelijk snel daarna een spatie (horizontale streep naar rechts) wordt er een ‘t’ van gemaakt. Dit probleem is op te lossen door even te wachten, de spatie met de knop ernaast te maken of de spatie in het hoofdlettervak te zetten. Zo waren er wel meer letters waar ik even aan moest wennen, maar na een aantal uren werken was er al redelijk snel om te gaan met het PocketPC besturingssysteem.

Al snel wordt duidelijk dat Microsoft's nieuwe versie van Windows CE zo uit de doos heel wat meer mogelijkheden biedt dan PalmOS. Zo worden er programma’s als Pocket Excel en Pocket Word meegeleverd, die gewoon de bestanden gemaakt met hun grotere desktop-broeders kunnen lezen. Pocket Word biedt ook beperkte opmaakmogelijkheden om de tekst wat op te vrolijken. Ook wordt een volwaardige browser meegeleverd in de vorm van Pocket Internet Explorer. Met de Windows Media Player kunnen WMA- en MP3-bestanden afgespeeld worden. Via de koptelefoon is de kwaliteit van het geluid ook nog eens redelijk goed. Ook wordt er Microsoft Reader meegeleverd, een programma om eBooks te lezen.

Het meegeleverde hoesje leek een perfecte oplossing om de Cassiopeia veilig in op te bergen. Dat opbergen ging inderdaad wel, maar daarna had ik een groot probleem: ik kreeg hem er niet meer uit! Het harde hoesje zit zo strak om de PDA heen dat er grote kracht nodig is om hem er weer uit te halen. Toen ik de EM-500 na deze ervaring wilde aanzetten, merkte ik een ander probleem op; de power-knop is moeilijk om in te drukken. Hij is ten eerste klein, en ten tweede zit hij min of meer verzonken in de zijkant van het apparaat. Om de PDA aan te zetten zitten er ook nog andere knoppen voorop, maar om hem uit te zetten is het toch echt nodig om die knop te gebruiken. Niet echt ergonomisch vormgegeven, die zijkant.

PDA roundup - Casio Cassiopeia EM-500 in de handOver ergonomische vormgeving gesproken; nu komen we ook bij de grootte van de EM-500. Door de breedte en dikte ligt hij niet zo lekker in de hand, en zeker bij wat langer werken kreeg ik al snel kramp in mijn hand van het vasthouden van de EM-500. Geen PDA voor RSI-gevoeligen, dus.

Het beluisteren van MP3’s op de Cassiopeia is leuk, maar niet meer dan een geintje. De EM-500 heeft namelijk veel te weinig geheugen om er serieus wat nummers op te zetten. 16MB RAM zit er in het apparaat, waarvan 5,7MB al is gebruikt voor de software. Met wat geluk passen er drie nummers op. Casio heeft overigens ook een PDA verkrijgbaar met 32MB, de E-125. Deze is op de kleur na qua uiterlijk vergelijkbaar met de EM-500. Maar ook met 32MB passen er hoogstens 5 nummers in het geheugen van de Pocket PC.

Na een tijdje viel mij al snel het grote nadeel van Pocket PC op; programma’s worden niet afgesloten. Alle programma’s blijven openstaan. Dat zou op zich geen nadeel zijn, als het niet zo was dat de Cassiopeia na een tijd intensief gebruik zeer langzaam wordt, zo langzaam zelfs dat er niet meer op te werken valt. De 150MHz processor in de EM-500 blijkt dan nog niet voldoende om het allemaal te trekken. Om de zoveel tijd is dus een soft-reset noodzakelijk om even alle programma’s uit te zetten.

Casio beweert dat de EM-500 7 uur met een opgeladen accu kan werken. Dit lijkt eerst vrij weinig vergeleken met de claims van andere fabrikanten, maar in het gebruik blijkt dat deze claim ook echt klopt; de Cassiopeia deed iets meer dan 7 uur met een opgeladen accu. De adapter is ook rechtstreeks aan te sluiten op de PDA, dus is het voldoende om alleen de adapter mee te nemen onderweg om de Cassiopeia op te laden.

Synchronisatie ging vanzelfsprekend perfect. Microsoft software met Microsoft software, het zou vreemd zijn als dat misging. Ook bestanden en AvantGo-channels (webpagina’s voor PDA’s) kunnen gesynchroniseerd worden, en dat is wel zo makkelijk. Microsoft ActiveSync biedt wat meer mogelijkheden dan Palm Desktop en is ook makkelijk in het gebruik.

Het grootste voordeel van de Cassiopeia EM-500 is zijn scherm; dat is zeer contrastrijk en heeft bovendien de meeste kleuren van de hier geteste PDA’s (65.636 kleuren tegenover 4.096 kleuren op de Compaq en de HP). Hierdoor is het schem makkelijk leesbaar en zien foto’s er erg goed uit. Met de Microsoft Reader heb ik de twee meegeleverde sprookjes gelezen, totaal 39 pagina’s (je moet toch iets doen). Dit ging perfect met het scherm van de EM-500. Wat wel jammer is, is dat het scherm vrij snel slecht leesbaar wordt in direct zonlicht. Het is nog een stuk beter dan de HP Jornada, maar kan lang niet tippen aan het TFT-scherm van de Compaq.

*Conclusie
De Casio Cassiopeia EM-500 laat mooi de mogelijkheden van Pocket PC zien en wordt zeer compleet geleverd. Maar het is jammer dat Casio in die jaren haar design niet heeft aangepast, wat er voor zorgt dat dit apparaat vergeleken met de andere PDA’s uit deze test er zeer lomp uitziet en niet lekker in de hand ligt. De EM-500 heeft wel uitbreidingsmogelijkheden in de vorm van een Compact MMC-slot, maar zover ik weet zijn daar weinig accessoires voor verkrijgbaar. Voor die accessoires moet je dan ook bij Casio zelf zijn. Ondanks het redelijk goede scherm een gemiste kans voor Casio.