Door Arjan van Leeuwen

PDA round-up

29-12-2000 • 02:50

54

Singlepage-opmaak

Compaq iPAQ H3630

*RAM: 32MB
*Processor: 206MHz Intel StrongARM
*Scherm: 240*320 pixels 4.096 kleuren (12-bit) TFT LCD
*Invoer: handschriftherkenning
*Besturingssysteem: Microsoft Windows for Pocket PC
*Cradle: Ja, seriële (RS232) verbinding (USB optioneel)
*Synchronisatie: Microsoft ActiveSync, compatibel met Windows 9x/NT/2000
*Maten: 13,0cm x 8,4cm x 1,6cm (h x b x d)
*Gewicht: 170 gram
*Adviesprijs: Fl. 1499,-

Compaq loopt al een hele tijd mee met Microsoft en hun Windows CE besturingssysteem. Hun eerste palmtops werden echter geplaagd door klachten van klanten over technische mankementen en wat schoonheidsfoutjes. Maar ook Compaq kan leren van haar fouten. De ontwerpers zijn teruggegaan naar de tekentafel en kwamen weer naar buiten met de populairste én meest geprezen PocketPC van dit moment: de iPAQ H3630.

*Eerste indrukken
De eerste keer dat ik de iPAQ in mijn handen kreeg, moet ik zeggen dat de grootte mij tegenviel. Op de foto's leek het allemaal toch wat kleiner! Nadere inspectie leerde echter dat mijn angst ongegrond was; het apparaat is qua lengte en breedte ongeveer gelijk aan zijn concurrenten, maar is de absolute winnaar op het gebied van de dikte. Slechts 16mm dik is de iPAQ H3630. Alleen de Palm Vx is dunner; de rest uit deze test moet het toch echt afleggen tegen Compaq's nieuwe speeltje.

PDA roundup - Compaq iPAQ H3630 in cradle 2Nu we het toch over het uiterlijk hebben; de buitenkant van de iPAQ ziet er zeer stijlvol en mooi afgewerkt uit. Net als bij de Palm Vx heeft Compaq gekozen voor een metalen omhulsel. Hierdoor ziet het er niet alleen erg mooi uit (ook de knoppen zijn in metaal uitgevoerd), maar voelt het geheel ook gelijk erg degelijk aan. Aan de voorkant, onder het scherm, zijn knoppen te vinden om rechtstreeks de contacten, de agenda en het QStart-menu te starten plus een knop die een menu tevoorschijn roept met een aantal handige opties, waarover ik het later zal hebben. In het midden is ook een luidspreker te vinden, die tegelijk dient als 'navigator', d.m.v. het joypad-principe. Boven het scherm zijn een lichtsensor (voor automatische backlight-aanpassing) en de Power-knop te vinden. De kleine bobbel aan de linker zijkant van de iPAQ herbergt een knopje om voice-recording te starten (en zo makkelijk memo's op te nemen). Aan de bovenkant zien we van links naar rechts een microfoontje, een 3,5mm hoofdtelefoonaansluiting, een infraroodpoort, een drukknop om de pen uit het apparaat te laten schieten en een gat waarin de pen kan worden opgeborgen.

Aan het design van de cradle is duidelijk aandacht besteed; dit sluit naadloos aan bij het ontwerp van de iPAQ zelf. Jammer genoeg is de cradle wel erg licht, waardoor hij een beetje kwetsbaar overkomt. De versie die ik kreeg had helaas een seriële aansluiting, maar de iPAQ wordt ook verkocht met een USB cradle voor dezelfde prijs.

Wat al snel opvalt aan de iPAQ als je eerst een HP Jornada en een Casio Cassiopeia in je handen hebt gehad is het gewicht: met zijn 170 gram is hij zo'n 80 gram lichter dan bovengenoemde PDA's. Bovendien wint de iPAQ het op dit gebied ook van de andere PDA met kleurenscherm in deze test; de Palm IIIc.

Na het aanzetten van het apparaat en het doorlopen van enkele simpele configuratiestappen lacht Compaq's eigen snelstartmenu, onder de naam QStart, mij toe. Dit menu is gelijk aan de toepassingen van HP en Casio: met één klik kunnen programma's gestart worden, die ingedeeld zijn in groepen. Het is al gelijk duidelijk dat we hier te maken hebben met een kwaliteitsscherm. De letters zijn duidelijk leesbaar en de kleuren komen helder over.

*Dagelijks gebruik
Al na een korte tijd gebruik komt hét grote voordeel van de iPAQ t.o.v. zijn PocketPC-concurrenten naar voren: snelheid. Met zijn 206MHz Intel StrongARM RISC processor haalt de H3630 alles uit het PocketPC-systeem wat erin zit. De snelheid van de iPAQ is ook voor een groot deel te danken aan een aparte mogelijkheid die niet te vinden was bij de andere PocketPC's. Met een druk op de Q-knop komen namelijk een aantal functies te voorschijn die niet standaard in het OS te vinden zijn. Zo kun je onder andere makkelijk switchen tussen applicaties, maar het belangrijkste is de optie om programma's te sluiten. Zoals ik al eerder vermeldde werden de Jornada en Cassiopeia na een wat langere tijd gebruik erg traag, omdat er teveel applicaties openstonden. Een soft-reset was de enige manier om dit weer goed te krijgen. PocketPC heeft als het goed is ingebouwde geheugenfuncties om applicaties automatisch te sluiten, maar dit werkt kennelijk niet perfect. Bij de iPAQ bestond dit probleem gewoon niet; de meeste applicaties sluit je als je klaar bent, en als hij echt traag wordt is er ook nog de optie 'close all active tasks'. Een geschenk uit de hemel.

De pen van de iPAQ wordt netjes opgeborgen in het apparaat zelf. Hierdoor is het opeens een stuk minder waarschijnlijk dat je het pennetje 'zomaar' verliest, iets dat vooral bij de Palm III-serie nogal eens wil voorkomen.

PDA roundup - Compaq iPaq H3630 in de handHoe langer ik erop werkte, hoe meer bewondering ik kweekte voor het scherm van de iPAQ. Weliswaar met minder kleuren dan de Cassiopeia - 12-bit tegen 16-bit - maar wel een stuk beter leesbaar in het buitenlicht. Ook foto's zien er prima uit op het kleine scherm. Het scherm heeft een groot deel van zijn helderheid te danken aan het goede backlight. Het lijkt wel of Compaq gewoon meer licht laat schijnen op het scherm dan de concurrenten. Er wordt dan ook een sterke lithium-polymeer accu gebruikt om het geheel aan te drijven. Volgens Compaq zou de iPAQ er 15 uur mee moeten kunnen doen, maar bij normaal gebruik (backlight op medium) komt het meer neer op zo'n 9 uur. Toch een zeer respectabele batterijtijd, zeker gezien het prachtige kleurenscherm. De iPAQ heeft ook de mogelijkheid om de backlight automatisch te laten regelen door de lichtsensor die voorop het apparaat te vinden is, maar bij het aanzetten van deze optie blijft de backlight veelal gewoon uit, waardoor het allemaal wat minder goed zichtbaar wordt.

Eén van de functies van de PocketPC's die erg veel gebruikt zal worden door mensen die zich vervelen, is de mogelijkheid om MP3's af te spelen. Net als bij de andere Windows CE PDA's gaat dat perfect. Het luidsprekertje geeft een redelijk geluid voor zo'n klein ding, maar via de koptelefoon klinkt het pas echt goed. De 32MB is net iets te weinig om je CD-verzameling op de iPAQ te gooien, maar uitbreiding is mogelijk. Met een speciaal expansiepakket wordt het mogelijk om Type II CompactFlash-kaarten te gebruiken i.s.m. de iPAQ H3630. Compaq heeft al aangekondigd dat dit expansiepakket compatibel is met de IBM MicroDrive 1GB, dus voor wie het echt nodig heeft...

Het navigeren door de standaardapplicaties gaat mij steeds beter af. De joypad (cq. luidspreker) is handig, maar in de praktijk gebruik ik toch meestal de pen om dingen op het scherm te selecteren. Het maken van afspraken en contacten gaat al bijna zonder erbij na te denken - zoals het hoort. Het PocketPC-systeem laat duidelijk zien dat het met de nodige processorkracht net zo gemakkelijk kan werken als PalmOS. Synchroniseren is ook met dit apparaat geen probleem. De geïnstalleerde ActiveSync herkent de iPAQ meteen en geeft geen problemen bij het overzetten van nieuwe programma's en MP3's.

*Conclusie
Compaq iPaq H3630 dichtHet design is om verliefd op te worden, het scherm is om te aaien, vergeleken met de competitie is hij zo licht als een veertje en geen enkele andere PocketPC kan zijn snelheid evenaren. Tja, moet ik eigenlijk nog meer zeggen? Compaq haalt alle nadelen van PocketPC die bij de andere apparaten aan het licht kwamen weg. Daarbij komt dat de iPAQ erg compleet geleverd wordt, met onder andere een plastic en lederen beschermhoesje in de doos. Er zijn volop uitbreidingsmogelijkheden met de 'expansion jackets' die Compaq los verkoopt. Het is niet de goedkoopste PDA op de markt, maar hij is zijn geld dubbel en dwars waard.

Het enige echte probleem waar je tegenaan kunt lopen bij het aanschaffen van een iPAQ is de levering; op dit moment is de vraag groter dan het aanbod, en zijn er dus in veel winkels geen iPAQ's te vinden. Compaq belooft dat dit volgend jaar (en dat is niet zo lang meer ) zal verbeteren. Nieuwe leveringen voor Europa moeten klaarstaan vanaf januari. De grotere elektronicaconcerns hebben vaak nog een voorraad iPAQ's.