Door Jasper Janssen

Nieuwsposter

Socket A koeler roundup

Inleiding

Socket A koeler roundup aankondigingEen van de onderdelen van de computer die het vaakst over het hoofd gezien wordt door de meeste mensen is de koeling, vooral de processorkoeling. Voor een goede werking van ieder elektronisch apparaat is het belangrijk dat de onderdelen onder een bepaalde temperatuur blijven, meestal rond de 90 graden. Bij de steeds snellere processoren van vandaag de dag wordt dat steeds moeilijker: hoe meer handelingen ze uitvoeren, hoe warmer ze worden. Als je wilt overklokken wordt het nog moeilijker: hoe koeler de processor is, hoe sneller hij kan lopen zonder fouten te maken, maar hoe sneller hij loopt, hoe meer hitte hij genereert. Die effecten werken dus tegen elkaar in.

Enkele weken geleden kregen wij een aantal koelers van Spire en Coolermaster opgestuurd en we vonden dat een goede reden om maar eens een vergelijkende warentest te doen tussen een flinke hoeveelheid koelers bestemd voor AMD Socket A processoren, de Duron en de Athlon Thunderbird. Ter vergelijking zijn ook een paar koelers toegevoegd die van oorsprong zijn ontworpen voor Intel FCPGA processoren, maar toch ook goed op Socket A passen.

Testopstelling

Om de koelers te testen hebben we de volgende componenten gebruikt:

 • Abit KT7

 • AMD Duron 650

 • Arctic Silver Thermal Paste

 • Fujitsu 27GB HD

 • 64 MB PC100 geheugen

 • Diamond Stealth 64 Video

De Duron werd ingesteld op 1.85 Volt core-spanning en 850 MHz, waarbij hij ongeveer 50-60 Watt aan warmte af zou moeten geven. Ruim voldoende om een flinke temperatuur te garanderen, zelfs met de beste koelers. Natuurlijk werd iedere keer zowel de koeler als de processor netjes met alcohol schoongemaakt, waarna we een dun laagje Arctic Silver zilver-houdende koelpasta op de processor aanbrachten. De temperatuur van de processor hielden we in de gaten via de in de KT7 ingebouwde temperatuursensor, die onder tegen de processor drukt en via software uitgelezen kan worden. Jammer genoeg hebben AMD processoren niet, zoals PIIIs, een ingebouwde temperatuursensor op de chip zelf. Ook de omgevingstemperatuur hielden we natuurlijk in de gaten, en wel met een losse temperatuurmeter, waarvan de sensor tussen het 3e en 4e pci slot geklemd zat.

Met behulp van BurnK6 brachten we de temperatuur van de CPU op een heel hoog pitje (heter nog dan met RC5 of Prime95 lukt), en met MBM 5 lazen we de temperatuur af van de ingebouwde temperatuursensor van de KT7. Uiteindelijk hebben we na minstens 15 minuten draaien de hoogst bereikte temperatuur uitgelezen. De omgevingstemperatuur is 23 graden, tenzij anders aangegeven.

Kleine koelers

Om de koelers goed per type met elkaar te kunnen vergelijken zijn ze ingedeeld op formaat: de kleinste twee koelers die we beschikbaar hadden zijn de Coolermaster DP5-5G11 (ik heb het niet verzonnen...) en een koelertje dat geen typenummer of merk heeft, maar in verschillende winkels te krijgen is met diverse doosjes. Goed zoeken en rondvragen als je deze wilt hebben dus. Op mijn doosje stond dat het een "Copper-plate thin-fin CPU cooler" was, dus gebruik dat in je speurtocht.

*Coolermaster DP5-5G11

Over deze koeler valt erg weinig te zeggen. Het is een stuk bewerkt aluminium met een miniatuur fannetje, van het soort dat je misschien nog wel kent van de Pentium MMX tijd. De installatie van deze koeler was niet erg moeilijk, maar er zijn wel eens betere clips gemaakt.

De prestaties zijn ook niet direct wereldschokkend: Na een kwartier flink hard berekeningetjes draaien wordt de processor een volle 62 graden warm, veel meer dan alle andere koelers in deze test. Het viel me nog mee dat de computer ondanks de zeer matige koeler niet crashte..

*Copper-Plate Thin-fin CPU Cooler

Deze koeler heeft een koperen plaatje om de hitte netjes te verdelen aan de onderkant. Koper heeft een hoge warmtegeleidingscoëfficiënt en is hier dus speciaal goed voor: veel Alpha koelers hebben al een tijdje ingezette koperen plaatjes. Helaas is koper relatief duur en betaal je dus extra voor dit voordeel. Op de koperen plaat zitten een hoop dunne aluminium vinnetjes met een grote oppervlakte. Aluminium is weliswaar niet zo goed en vervoeren van hitte, maar wel zeer goed in het afgeven van warmte en is dus het ideale materiaal voor deze dingen. De clip van deze koeler is bijna hetzelfde als die van de andere heatsink op deze pagina en is dus ook gemiddeld moeilijk te installeren.

De prestaties van deze koeler zijn een stuk beter: ondanks dezelfde grootte, maakt de koperen plaat en de relatief grote oppervlakte van de koeler hem toch redelijk koel met 56 graden celsius.

Middenmaat koelers

In de categorie middenmaat koelers zijn er twee mededingers: Een van Spire, de MA324-15 (Mhz up to 1000 MHz For AMD 462), en eentje van, alweer, Coolermaster. Deze keer heet hij de "DP5-6H51".

*Spire MA324-15

Deze koelvin is net als de meeste andere gemaakt van aluminium, maar in plaats van zwart geverfd of naturel heeft men gemeend hem een metallic-goudachtig kleurtje te moeten geven. Je ziet wel vaker dat fabrikanten proberen goedkope koelers iets op te leuken door ze een mooi kleurtje te geven. De bevestiging op de Socket gaat bij dit apparaat gelukkig makkelijk, door net een klein extra handvatje te maken aan het bewegende stukje van de clip. De prestaties blijven een pietsje achter: met 53 graden is dit exemplaar niet de slechtste keus, maar ook zeker niet de beste.

*Coolermaster DP5-6H51

Deze tweede mededinger van Coolermaster is flink groter dan de andere, en heeft een duidelijk voordeel op de Spire hierboven, met een dikkere fan, en meer vinnetjes met een grotere oppervlakte. Dit is ook terug te vinden in de prestaties; hij is namelijk een graad koeler.

Grote koelers

Deze beide koelers zijn weliswaar niet ontworpen als Socket A koelers, maar passen wel, en stonden enige maanden geleden bekend als de beste koelers van de tijd.

*Alpha 6035

Dit is al een wat oudere koeler in deze vorm, van oorsprong gemaakt om PPGA celerons te koelen. Alpha staat erom bekend dat ze hoge kwaliteit spullen afleveren, en deze koeler is daarop dan ook geen uitzondering: hij heeft een mooi doosje, en een duidelijke gebruiksaanwijzing die je vertelt hoe je alle onderdelen in elkaar moet zetten: dat komt neer op alles in de goeie volgorde op elkaar leggen en vier schroefjes aandraaien. Hoewel hij niet bedoeld is voor Socket A processoren past hij wel heel goed; de clip is soepel, maar levert ruim voldoende kracht om deze zware koeler stevig op je processor gedrukt te houden.

Het resultaat van deze koeler viel een tikje tegen: de processor werd 52 graden. Dat is helemaal niet slecht, maar er bestaan betere koelers voor minder geld, al zien die er minder goed uit.

*Global Win FKP32

Deze komt van _de_ grote concurrent van Alpha, namelijk Global Win. Deze koeler is duidelijk niet van het soort kwaliteit dat je met Alpha in handen hebt, het is meer een grote versie van een goedkope heatsink. De clip is een groot minpunt: hij drukte de heatsink soms net naast de processor-core naar beneden, waardoor het hele geval enigszins wankel staat. Bovendien is de clip niet erg stevig, na een aantal keren op- en afmonteren ging hij kapot. Ik heb begrepen dat nieuwe versies een verbeterd clip-design hebben.

De prestaties zijn ronduit goed te noemen: de processor werd slechts 51 graden, een graad minder dan met de Alpha. Inmiddels is er een nieuwe versie van deze koelvin uit, de zogenaamde "FOP38". Die heeft een iets verbeterd heatsink ontwerp en een nog heftigere fan die het voor elkaar krijgt nog meer lucht te verplaatsen.

Golden Orb-achtigen

Toen Thermaltake ongeveer een half jaar geleden de Golden orb introduceerde, was dat de eerste keer dat koelers van dit concept bereikbaar werden voor een groot publiek. Voorheen was er weliswaar al de versie van HP, maar die was alleen met veel moeite aan te passen om te werken op een normale processor. Sindsdien zijn er allerlei namaak Golden orbs op de markt gekomen, en ook verschillende versies van Thermaltake. We testten de oorspronkelijke Thermaltake Golden Orb en twee namaakversies, eentje van Spire en eentje zonder merk.

*Thermaltake Golden Orb

Als eerste "orb" op de grote markt, heeft deze toch nog steeds wat voordelen tegenover de horde klonen: hij is een tikje steviger gebouwd, en heeft een heel erg handig clip-mechanisme, waarbij je de koeler als het ware vastschroeft op de processor. Dit is naar mijn mening het beste clipmechanisme wat er tot nu toe bestaat. Deze koeler is net als de Alpha en de Global Win van de vorige pagina niet ontworpen om op de Duron of Thunderbird te passen, maar als je voorzichtig bent kan het wel. Als je niet voorzichtig bent kan deze aktie je een processor kosten (of een sleutelhanger opleveren, net hoe je het bekijkt).

Omdat wij als testplank de KT7 van Abit gebruiken, is ons wel iets opgevallen: De KT7 heeft grote condensatoren tot vlak bij de processor socket, en bij de installatie was dat een probleem. Met wat voorzichtig buigen van de condensatoren krijg je ze wel uit de weg, maar echt handig is het toch niet. De andere orb-achtigen hadden overigens hetzelfde probleem.

De resultaten van deze koeler zijn, zeker voor zijn gewicht en prijs, erg goed te noemen: hij krijgt het voor elkaar de Duron op 52 graden te houden.

*Spire 5D17B3

Spire is een van de bekendere merken in low-cost koelers, en heeft vanzelfsprekend net als bijna iedereen in dat marktsegment ook een namaak orb. Deze heeft een normale clip die vrij makkelijk bij het installeren is, maar verder lijkt hij uiterlijk veel op de Thermaltake versie. Ook heeft hij precies evenveel last van de condensatoren van de KT7: met een beetje creatief buigen gaat het _net_. Helaas blijven de prestaties nogal achter bij de echte Orb: hoewel de omgevingstemperatuur een graad kouder was dan bij de meeste andere koelers, houdt deze koeler het bij 55 graden, nog 3 graden warmer dan de echte Golden Orb.

*merkloze Orb-achtige

De installatie van deze koeler was nog wat moeilijker dan bij de andere twee heatsinks hierboven: Hij past namelijk _echt_ niet. Met geen mogelijkheid. Nouja, dan heb je dus twee opties: Gewoon opgeven, of het ding zover tweaken dat het toch kan. Wij heten niet voor niets tweakers.net, dus je kunt wel raden wat we deden. Goed, hoe krijg je een nietpassende koeler toch aan die processor? Heel simpel: je zorgt dat er geen koeler meer is waar moederbord wil zijn en vice versa. Benodigd gereedschap: een metaalzaag. Goede stukje uit de koeler zagen, en bingo, het past. Dit is niet echt goed voor de garantietermijn van je hitte-zink, dus denk wel goed na voordat je dit soort extreme maatregelen gaat toepassen. Vooral omdat het eigenlijk de moeite niet waard is: bij een omgevingstemperatuur die met 22 graden een graad lager was dan de rest van de testen, krijgt deze orb hem net als de Spire hierboven toch niet koeler dan een tropische 55 graden.

Conclusie

Voor de Duron en de Athlon is inmiddels, net als voor andere processors, een grote hoeveelheid verschillende koelers op de markt. Deze grote hoeveelheid maakt de keuze er niet makkelijker op.

Het meest opvallende wat uit de test naar voren kwam was dat een van de meest populaire types koeler onder tweakers, de namaak Golden Orb, niet goed werkt met een van de meest populaire moederborden, de Abit KT7. Gezien de magere prestaties van de namaak orbs, en het formaat dat niet overeenkomt met de richtlijnen van AMD zijn deze niet aan te raden, zeker als je een KT7 gebruikt. Er is overigens inmiddels een nieuwe koeler van Spire, die nog maar zeer losjes gebaseerd is op de Golden Orb en die volgens de specificaties nog wat beter koelt. Helaas konden wij er geen regelen op tijd voor de test.

Nog even alle getallen op een rijtje:

In de categorie goedkope koelers hebben we een verrassende winnaar weten te vinden. De Coolermaster DP5-6H51 weet dicht in de buurt te komen van koelvinnen die meer dan 100 gulden kosten.

De absolute koningen blijven we toch onder de duurder geprijsde koelers vinden. De (opvolger van) de Global Win FKP32 ligt voor rond de 100 gulden in de winkel, en levert goede prestaties. De al wat oudere Alpha PAL6035 met YSTech ventilator kan hem net niet bijhouden. De ervaringen op de HCC dagen lieten wel duidelijk zien dat er met een krachtiger ventilator (in dat geval een van het type Delta HP) nog wat winst te halen is, waardoor hij de Global Wins weer voorbijspringt.

Reacties (67)

Wijzig sortering
Tja, ik vind dat deze review aan alle kanten zuigt.
Overigens heb ik dat al snel bij het lezen van een review.

Wat heb je nou aan een test als je niet kunt zeggen van ik wil die cooler hebben.
Volgens mij is die "Copper-plate thin-fin" een Elan Vital FSCUG 3 (zie www.tomshardware.com/cpu/00q4/001211/cpu_cooler-11.html )

Je moet niet testen met wat je tot beschikking hebt, maar met wat je wilt testen.

In mijn visie kun je coolers in 2 klassen indelen:
- de "normale" coolers (b.v. Spire MA324-15 en Coolermaster) met een prijsklasse tot ongeveer 25-30 piek
- de "top" coolers, die oplopen tot een prijs boven de 200 piek.

Een test zou dan minimaal de volgende resultaten moeten laten zien.
- Prestatie van het koellichaam zonder fan (idle)
- Prestatie coolers met een omgevingstemperatuur van 21 graden EN 27 graden.
- Coolers testen met verschillende fans (b.v. Delta HP tov standaard fan)
- Gewicht van de coolers
- Materiaal van de coolers
- Geluidsniveau
- Afhankelijkheid/prestatie/reactie van de cooler op/icm case fans
- Temperatuur moederbord
- Met normal paste en artic silver
- Prestatie van de cooler icm peltier
- En wat ik nu vergeten ben op te sommen

En welke coolers ik dan graag zou willen zien zijn (uit mijn hoofd):
- Coolermaster DP5-6H51
- Sprire MA324-15
- Termaltake orb
- Termaltake super orb
- Sprire nep orb
- Alpha
- Globalwin (
- Silverado
- Agilent
- Swiftech
- Hedgehog
- Dat bakbeest van CTW/Computernerd voor A7V
- Waterkoeling systeem ter vergelijking
- En dan heb ik er waarschijnlijk nog wel 1 of 2 vergeten te noemen....

Testplan.
Voordat het echte testwerk begint moet je dus vooraf een testplan schrijven en de coolers selecteren die je wilt testen.
En ja dat test je niet even in een middagje, dat is veel werk.
Tevens heb je voor zo'n test een goede ruimte/apparatuur nodig wat ook een probleem is...

Dit is overigens wat mij zo even te binnen schiet, als je er echt voor gaat zitten is er nog veel meer waar je rekening meer moet/wilt houden.

Just my 2 cents...
helemaal mee eens ... niet alles wat door de luitjes van tweakers.net wordt geschreven is top-of-the-bill

ookal was het een informatief artikel waren soortgelijke testen al gedaan door bijvoorbeeld gamepc. En ik mis inderdaad het geluidsniveau, EN de spire lijkt me toch de beste prijs kwaliteit koeler.

laat tweakers.net nu aub tweakers.net blijven, het niveau daalt te veel naar Computer!Totaal .. zonde :(

zo dat is er ook weer uit :)
Voor pakweg nog geen 25 piek voor de Spire MA324-15 en z'n prestaties had tie toch wel de beste prijs/kwaliteit award kunnen krijgen :? ( Die GW FKP 32 is gemiddeld 2.5 maal zo duur voor maar 2 graden verschil...)
De al wat oudere Alpha PAL6035 met YSTech ventilator kan hem net niet bijhouden. De ervaringen op de HCC dagen lieten wel duidelijk zien dat er met een krachtiger ventilator (in dat geval een van het type Delta HP) nog wat winst te halen is, waardoor hij de Global Wins weer voorbijspringt.
)
Ja zo ken ik er ook nog wel een paar! :)

Die GlobalWins gebruiken ook YSTech fans, dus als je daar óók een Delta AFB 60HP op gaat zetten (ik heb er hier nog een liggen en ik hoef hem niet meer dus als iemand interesse heeft...) zal die GW ook weer lager uitkomen.

Wat je nu zegt is net zoiets als: "De Porsche 911 is net iets langzamer dan de Ferrari 360, maar tests wijzen wel uit dat als we een formule 1 motor in de 911 zetten, hij de 360 voorbijstreeft."

Dat is geen eerlijke vergelijking natuurlijk, je moet ook kijken wat de GlobalWin doet met een Delta erop.
Ik mis nog wat info over de staat waarin de onderkanten verkeren. Om dat wat beter aan te geven: laatst op mijn werk een collega geholpen met het in elkaar zetten van een T-bird 900 op een Asus AV7 met de hier getestte Spire MA324-15 koeler.

Om een lang verhaal kort te maken, als je aan de subfaculteit Technische Materiaalwetenschappen werkt/studeert, dan moet je ook wel de faciliteiten benutten. Dus een glasplaat, ethanol en Grid 600P (dus grid 1200) geregeld voor wat extra schuurwerk.

Het maakte behoorlijk veel uit, de bodem van de koeler bleek al behoorlijk ruw te zijn, slechte oppervlakte kwaliteit.(zo te zien geëxtrudeerd uit een slechte matrijs) Ook in grotere lijnen liet het oppervlak te wensen over: tijdens het schuren kon je duidelijk zien dat de bodem gegolfd was.

Kortom, ik mis de 'bodemmonsters' ;)
Ik heb een duron 750@950 op kt7 raid met silverprut:

Coolermaster DP5-6H51 ...............49C
Alpha PAL6035 met YS tech fan... 41C

In dit review slechts 1 graad verschil???? :?

Der is iets echt goed Vout gegaan tijdens dit review, of niet? Zegt dit iets over de meet techniek, of over de sensors op mijn mammaplank? Ik ga niet vertellen dat dit review zuigt, maar dat de beoordeling van coolers wel lastig is. ... deze uitkomsten hier verschillen veel met mijn ervaringen en met de andere comparisons op het net.
Tja.. ik zal niet zeggen dat de review perfekt is, maar ik heb deze resultaten gekregen. Ik vond het ook nogal een gekke uitkomst, dus heb ik een aantal metingen, waaronder deze twee nogmaals gedaan. Resultaat: hetzelfde verschil. Kweenie, misschien is m'n alpha relatief slecht of m'n exemplaar van die coolermaster relatief goed.

Meeste tests die ik lees op het net zit er maximaal een graad of vijf tussen de alpha met ystech en koelers van de klasse waar deze coolermaster uit komt. Jouw 8 graden lijkt me weer een extreem resultaat aan de andere kant.

Het kan ook aan de testmethode liggen: Met CPUburn worden de verschillen relatief klein. Met koe of idle, en vooral bij wisselende belasting, zijn de verschillen groter. Hoe dat komt, geen flauw idee. Als iemand ideeen heeft..

Het kan ook schelen als je het spul in een kast plaatst, maar dan heb je altijd te maken met de interactie tussen de koeler en de rest van de airflow in je kast, en dat kan dus per computer heel erg verschillen is mijn ervaring. Daarom heb ik zonder kast in een open, makkelijk reproduceerbare testopstelling getest.
Hey hele leuke review :) leuk leesvoer, maar ik ben zelf ook een overklok fanatic en heb hier meerdere socket a koelers liggen. Dus wou ik mijn eigen resultaten wat ik behaald heb toch wel even delen met jullie. Mijn specs duron 650@1000 (hij haalt de 1087 maar sommige koelers kunnen dat niet goed bekoelen dus heb ik hem op 1000 gezet) en het voltage op 1.85, en alles gemeten met via hardware monitor. En uiteraard op full load

Ik vind het namelijk nogal raar dat je zo'n weinig verschil hebt met de goedkoper koelers en de wat duurdere koelers, Maar owkee hier de resultaten
Coolermaster DP5-5G11: 59c
Spire MA324-15: 51c
Spire 5D17B3: 52c wel 1 graad lagere kast temperatuur ;)
Alpha PAL6035MFC: 39c wel met delta hp cooler

Ik vind dit een behoorlijk vershil tussen een goedkopere koeler en een koeler die 3 keer zo duur is. ter info de coolermaster is F25,- en de twee spire koelers rond de 40 piek, en de alpha F120,- (met delta koeler)

Ik weet niet waarom er zo'n vershil is tussen mijn alpha en die van de test, maar bij een vriend van me behaal ik delzefde resultaten met de alpha. Mischien toch niet helemaal goed geplaatst ?? ;)
oke, dan ook even mijn testresultaten met een duron600@850 (1.65v, met }:O):

- CoolerMaster DP5-5H51: 51 graden
- Spire 5D21B3: ook 51 graden
Jullie zitten ook allemaal zo te zeuren over die goedkope fabriek koelertjes. Kijkt allen op http://ocz.safeshopper.com/9/cat9.htm?51 4 voor de beste socket A koelertjes. De alpha is d'r niets bij!

(8>

Dit is natuurlijk geen reclame, vindt iemand maar betere koelers dan deze!
Petje af voor deze review!
Goed en leesbaar geschreven.

Ik had alleen nog ff wat meet coolers verwacht.... :?

Ik vind de prestaties van de Alpha zeer tegenvallen, meestal zit er een gat van 6 graden tussen goede en slechte koelers, deze keer niet.

Tja, ik heb zelf een Spire nep-orb 21B3, en deze presteerd zeer goed vind ik zelf.... ongeveer 45 graden full-load kamer temp ongeveer 20. :)

Tja, als je geld hebt dan kun je een Alpha kopen...

Nog 1 puntje, ik vind dat de coolers anders ontworpen moet worden, voor je het weet heb je een zijkant van je core liggen. |:(
Anoniem: 15373
@Harmen21 december 2000 09:24
Die cpu-bakkers moeten hun core gewoon beter inpakken. net zoals vroeger.. Maar er zal wel een reden voor zijn al zou ik die niet kunnen verzinnen
Als je ze inpakt zoals vroeger, plaats je een kapje over de core. Dan moet je dus niet alleen de core koelen, maar ook het kapje en heb je tot overmaat van ramp ook nog eens twee keer zoveel overgangsweerstand als nu.

Oftewel zonder die extra verpakking kun je je proc veel beter koel houden.

MetalStef
Er zijn van die kopere plaatjes die over je cpu passen en net zo hoog zijn als de core, dan kun je hem goed beschermen en koelt ie ook nog goed.
Ik vind het eigenlijk ook wel interessant te weten hoeveel graden het scheelt als je geen Arctic Silver Thermal Paste gebruikt... waar kan je dat spul kopen trouwens?

Tandpasta werkt volgens sommigen ook goed, zie gathering.tweakers.net/showtopic/87650 :)
Als je dan toch twijfelt om misschien tandpasta te gebruiken zou ik gewoon kopervet gebruiken. Dat is ook heel goedkoop en koper geleid bijna even goed als zilver.
Kopervet geleid niet alleen warmte maar ook electriciteit, artic silver is aangepast zodat het alleen electriciteit geleid onder zware druk.
Overigens heb ik nog nergens resultaten gezien van kopervet.
Heb jij een link waar resultaten staan, of "denk" je dat het goed werkt omdat er koper in zit soms
Kijk eens op http://www.oc-shop.nl daar kun je het krijgen voor 49 piek
Voor een goede werking van ieder elektronisch apparaat is het belangrijk dat de onderdelen onder een bepaalde temperatuur blijven, meestal rond de 90 graden.
?????? :?
Moet dat geen 30 graden zijn??
Nee, dit klopt wel, boven de 90 graden werkt een cpu niet meer :)
Dan gaat hij stinken.
Volgens de specificaties van AMD moet de temperatuur van de transistors op de chip maximaal 90 graden zijn. Dat bereik je overigens pas door de buitenkant op rond de maximaal 60-70 te houden, en een tikkeltje minder is nuttig voor de levensduur van de proc. Op die temperatuur is je chip dus maximaal gecertificeerd op de basis snelheid. Overklokt zul je 'm kouder (nahja, minder heet :D ) moeten houden om stabiel te blijven.
Je kan nog een hele aardige conclusie uit de test trekken. En ik denk dat een hele hoop tweakers die niet zo leuk zullen vinden. Het haalt de lol voor een groot deel uit het tweaken. De Duron werd behoorlijk ver overclocked. En liep absoluut niet vast bij 62 C. Waarom zou je je dan inspannen om 36 C te halen? Je kan blijkbaar met de allerslechtste koeler minstens 30% overclocken. Een Spire koelertje van 2 tientjes maakt hem nog een graad of 9 kouder. Dus nog meer ruimte voor overclocken. Waarom zou je dan nog dure koelers en koelpasta nemen?
Bedenk wel dat ik hem op 850 heb laten staan om te zorgen dat hij inderdaad absoluut niet zou vastlopen. MEt de goeie koelers kan hij veel hoger, 950 tot 1000.
hij zal ook zeker niet direct vastlopen bij 62°C maar vergeet niet dat je dan een slechte koeler hebt en je processor als je hem dus vaak belast dus altijd een hoge temperatuur zal bereiken.
En dat zijn langeduur periodes iets waar niks op aarde tegen bestemd is (Metaalmoeheid, corrosie enz enz) dus ook geen processor dus wil je de kwaliteit en relatief economische levensduur behouden is het dus een zaak van goed Coolen
(8>
kan zijn dat ik er overheen gelezen heb hoor, maar wat voor fan zat er op die alpha ?
Dat kan namelijk nog al veel uitmaken.
De al wat oudere Alpha PAL6035 met YSTech ventilator kan hem net niet bijhouden. De ervaringen op de HCC dagen lieten wel duidelijk zien dat er met een krachtiger ventilator (in dat geval een van het type Delta HP) nog wat winst te halen is, waardoor hij de Global Wins weer voorbijspringt.
Beantwoordt dit je vraag? ;)
moet ik volgende keer toch eens beter lezen (soory)

offtopic
Maar ik heb die alpha met dezelde fan dus ik moet er denk ik maar is een delta voor kijken
/offtopic

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee